Opazili smo

Direktorat za medije se spreminja v zavod za varstvo kulturne dediščine

Vlada Mira Cerarja je v začetku septembra razrešila Klemna Kraigherja Mišiča s položaja vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo in začasno pooblastilo za vodenje podelila državni sekretarki na ministrstvu Damjani Pečnik. Po treh mesecih … nič novega. Mediji in novinarstvo so temelj vsake demokratične ureditve, česar pa se Cerarjeva vlada očitno ne zaveda.  

14.12.2016 14:24
Ključne besede:   Ministrstvo za kulturo   direktorat za medije   Tone Peršak   Damjana Pečnik   Miro Cerar

Bo minister Tone Peršak še naprej mirno gledal, kako razpada direktorat za medije? Foto: Mediaspeed

Bojimo se, da nas bo minister Tone Peršak ob zaključku mandata prepričeval, da so storili vse, vendar jim kaj več zaradi parcialnih interesov posameznih deležnikov ni uspelo narediti.

Slovenski mediji z vlado Mira Cerarja res nimamo sreče. Najprej se je pod pretvezo nujnosti lotila spreminjanja kvote slovenske glasbe, ki je radijskim postajam že povzročila škodo, veliko prahu pa je kasneje dvignila še medijska strategija, predvsem tako imenovani davek na internet, ki ga je ministrstvo za kulturo napovedalo v besedilu zadnje različice strategije. In medtem ko novinarji, uredniki in predstavniki izdajateljev zahtevajo čimprejšnje spremembe zastarelega in omejujočega zakona o medijih, ki naj bi izhajal prav iz zgrešenega besedila strategije, direktorat za medije še vedno vodi kar državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik, sicer diplomirana umetnostna zgodovinarka z opravljenim strokovnim izpitom s področja konservatorstva.Spomnimo, vlada je 8. septembra razrešila Klemna Kraigherja Mišiča s položaja vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo in začasno pooblastilo za vodenje direktorata podelila državni sekretarki na ministrstvu Damjani Pečnik. In v treh mesecih, ko se pripravlja medijska strategija, na podlagi katere naj bi ministrstvo za kulturo spisalo novo medijsko zakonodajo (zakon o medijih in zakon o Radioteleviziji Slovenija), Cerarjevi vladi še ni uspelo najti kompetentne osebe, ki bi bila pripravljena v tem ključnem trenutku prevzeti vodenje direktorata za medije. Toliko o tem, kolikšen pomen daje Cerarjeva ministrska ekipa medijem in novinarstvu, ki so temelj vsake demokratične ureditve.
 

Zakaj pa je direktorat za medije že tako dolgo brez generalnega direktorja? "Zaradi odhoda prejšnjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije k drugemu delodajalcu je minister za kulturo v skladu s predpisi sprožil natečajni postopek za izbiro novega generalnega direktorja, vendar slednji še ni zaključen. O dolgotrajnem neimenovanju generalnega direktorja ni moč govoriti," odgovarjajo na kulturnem ministrstvu, ki ga vodi Tone Peršak. Takšen odgovor lahko seveda brez težav označimo za sprenevedanje. Vsakdo, ki je kdaj pobliže spremljal delovanje državne uprave, namreč ve, da so dosedanje vlade ob razrešitvah direktorjev direktoratov že imele nadomestne kandidate in tako na isti dan že imenovale naslednike na teh položajih. In kar je najpomembneje, večinoma je šlo za ljudi, ki so imeli izkušnje in znanje s posameznega področja in so tako lahko kasneje tudi s polnim mandatom prevzeli vodenje določenega direktorata. Če bi dala vlada Mira Cerarja res kaj na prenovo medijske zakonodaje, ki jo je izpostavila tudi v koalicijski pogodbi, bi bilo torej za pričakovati, da se bodo na ministrstvu za kulturo in v koalicijskih vrstah tudi sami angažirali pri iskanju novega, predvsem pa kompetentnega direktorja oziroma direktorice direktorata za medije. Če tega ne počnejo, so ukrepi iz koalicijske pogodbe zgolj prazne obljube oziroma lepe besede za naivneže. 

Izsek iz koalicijske pogodbe aktualne vlade. 


Sicer pa zainteresirana javnost že dalj časa opozarja, da je direktorat za medije kadrovsko podhranjen. Poleg tega se z mediji, ki naj bi jih imeli v Sloveniji več kot 2000, z vidika nadzora ukvarja zgolj ena (da, pravilno ste prebrali) medijska inšpektorica. Namerava torej Cerarjeva vlada v novem proračunskem letu nekaj sredstev nameniti tudi direktoratu za medije, da bi se ta lahko kadrovsko okrepil in tako lažje pripravil prenovljeno medijsko zakonodajo? Bojimo se namreč, da nas bo minister Tone Peršak ob zaključku mandata prepričeval, da so storili vse, vendar jim kaj več zaradi parcialnih interesov posameznih deležnikov ni uspelo narediti. "Glede na trenutno število dovoljenih kvot za zaposlitev in finančna sredstva ministrstvo ne načrtuje dodatnih zaposlitev," pojasnjujejo na kulturnem ministrstvu.

Ob takšnih prioritetah na področju medijev je torej za Cerarjevo vlado nekaj povsem običajnega, da ekipo, ki naj bi načrtovala razvoj medijskega prostora v državi, že tri mesece vodi zgodovinarka. Če bo pristojnosti direktorata za medije v prihodnosti prevzel zavod za varstvo kulturne dediščine, nas ne bo presenetilo. 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Recosi, socialno podjetje: Odsluženo računalniško opremo, ki bi sicer pristala na odpadu, obnovijo in ceneje prodajo naprej
1
16.12.2019 15:00
Obnovili so že več kot 150.000 kosov računalniške in druge opreme, prihranili več kot 21 milijonov kilogramov ogljikovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Ljubljanska Ekonomska fakulteta med najboljšimi, njeno vodstvo na zatožni klopi, rektor pa molči ...
3
26.11.2019 19:35
Magistrski poslovni program ljubljanske Ekonomske fakultete je ponovno uvrščen med najboljše na svetu, hkrati pa se vodstvo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
SD WAN: Tehnologija, ki znižuje stroške
0
29.10.2019 11:00
Software-Defined ali SD WAN tehnologija je novoprogramsko definirano omrežje v širokem omrežju WAN, ki omogoča zasebno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,458
02/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 3,629
03/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,526
04/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,884
05/
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,789
06/
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
Ivan Simič
Ogledov: 1,665
07/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,665
08/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,312
09/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 1,068
10/
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
Keith Miles
Ogledov: 920