Opazili smo

Direktorat za medije se spreminja v zavod za varstvo kulturne dediščine

Vlada Mira Cerarja je v začetku septembra razrešila Klemna Kraigherja Mišiča s položaja vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo in začasno pooblastilo za vodenje podelila državni sekretarki na ministrstvu Damjani Pečnik. Po treh mesecih … nič novega. Mediji in novinarstvo so temelj vsake demokratične ureditve, česar pa se Cerarjeva vlada očitno ne zaveda.  

14.12.2016 14:24
Ključne besede:   Ministrstvo za kulturo   direktorat za medije   Tone Peršak   Damjana Pečnik   Miro Cerar

Bo minister Tone Peršak še naprej mirno gledal, kako razpada direktorat za medije? Foto: Mediaspeed

Bojimo se, da nas bo minister Tone Peršak ob zaključku mandata prepričeval, da so storili vse, vendar jim kaj več zaradi parcialnih interesov posameznih deležnikov ni uspelo narediti.

Slovenski mediji z vlado Mira Cerarja res nimamo sreče. Najprej se je pod pretvezo nujnosti lotila spreminjanja kvote slovenske glasbe, ki je radijskim postajam že povzročila škodo, veliko prahu pa je kasneje dvignila še medijska strategija, predvsem tako imenovani davek na internet, ki ga je ministrstvo za kulturo napovedalo v besedilu zadnje različice strategije. In medtem ko novinarji, uredniki in predstavniki izdajateljev zahtevajo čimprejšnje spremembe zastarelega in omejujočega zakona o medijih, ki naj bi izhajal prav iz zgrešenega besedila strategije, direktorat za medije še vedno vodi kar državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik, sicer diplomirana umetnostna zgodovinarka z opravljenim strokovnim izpitom s področja konservatorstva.Spomnimo, vlada je 8. septembra razrešila Klemna Kraigherja Mišiča s položaja vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo in začasno pooblastilo za vodenje direktorata podelila državni sekretarki na ministrstvu Damjani Pečnik. In v treh mesecih, ko se pripravlja medijska strategija, na podlagi katere naj bi ministrstvo za kulturo spisalo novo medijsko zakonodajo (zakon o medijih in zakon o Radioteleviziji Slovenija), Cerarjevi vladi še ni uspelo najti kompetentne osebe, ki bi bila pripravljena v tem ključnem trenutku prevzeti vodenje direktorata za medije. Toliko o tem, kolikšen pomen daje Cerarjeva ministrska ekipa medijem in novinarstvu, ki so temelj vsake demokratične ureditve.
 

Zakaj pa je direktorat za medije že tako dolgo brez generalnega direktorja? "Zaradi odhoda prejšnjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije k drugemu delodajalcu je minister za kulturo v skladu s predpisi sprožil natečajni postopek za izbiro novega generalnega direktorja, vendar slednji še ni zaključen. O dolgotrajnem neimenovanju generalnega direktorja ni moč govoriti," odgovarjajo na kulturnem ministrstvu, ki ga vodi Tone Peršak. Takšen odgovor lahko seveda brez težav označimo za sprenevedanje. Vsakdo, ki je kdaj pobliže spremljal delovanje državne uprave, namreč ve, da so dosedanje vlade ob razrešitvah direktorjev direktoratov že imele nadomestne kandidate in tako na isti dan že imenovale naslednike na teh položajih. In kar je najpomembneje, večinoma je šlo za ljudi, ki so imeli izkušnje in znanje s posameznega področja in so tako lahko kasneje tudi s polnim mandatom prevzeli vodenje določenega direktorata. Če bi dala vlada Mira Cerarja res kaj na prenovo medijske zakonodaje, ki jo je izpostavila tudi v koalicijski pogodbi, bi bilo torej za pričakovati, da se bodo na ministrstvu za kulturo in v koalicijskih vrstah tudi sami angažirali pri iskanju novega, predvsem pa kompetentnega direktorja oziroma direktorice direktorata za medije. Če tega ne počnejo, so ukrepi iz koalicijske pogodbe zgolj prazne obljube oziroma lepe besede za naivneže. 

Izsek iz koalicijske pogodbe aktualne vlade. 


Sicer pa zainteresirana javnost že dalj časa opozarja, da je direktorat za medije kadrovsko podhranjen. Poleg tega se z mediji, ki naj bi jih imeli v Sloveniji več kot 2000, z vidika nadzora ukvarja zgolj ena (da, pravilno ste prebrali) medijska inšpektorica. Namerava torej Cerarjeva vlada v novem proračunskem letu nekaj sredstev nameniti tudi direktoratu za medije, da bi se ta lahko kadrovsko okrepil in tako lažje pripravil prenovljeno medijsko zakonodajo? Bojimo se namreč, da nas bo minister Tone Peršak ob zaključku mandata prepričeval, da so storili vse, vendar jim kaj več zaradi parcialnih interesov posameznih deležnikov ni uspelo narediti. "Glede na trenutno število dovoljenih kvot za zaposlitev in finančna sredstva ministrstvo ne načrtuje dodatnih zaposlitev," pojasnjujejo na kulturnem ministrstvu.

Ob takšnih prioritetah na področju medijev je torej za Cerarjevo vlado nekaj povsem običajnega, da ekipo, ki naj bi načrtovala razvoj medijskega prostora v državi, že tri mesece vodi zgodovinarka. Če bo pristojnosti direktorata za medije v prihodnosti prevzel zavod za varstvo kulturne dediščine, nas ne bo presenetilo. 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Act Tank: Poziv k dostojnosti in odprtosti duha
4
06.11.2021 14:28
Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka na javnost naslovila poziv v zvezi z medijskim in političnim pogromom nad ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Bližamo se meji zmogljivosti zdravstvenega sistema."
2
02.11.2021 22:04
Spoštovane državljanke in državljani,vem, da utegne biti ta poziv preslišan. Vendar iskreno čutim potrebo, da vse nas opozorim ... Več.
Piše: Uredništvo
Lažnivi Luka
6
22.10.2021 12:41
Če bo vladal KUL z Lukom Mesecem, nam bodo očitno nacionalizirali podjetja, o čemer je Levica že govorila, odvzeli nam bodo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
"Negativne posledice družbenega kaosa obremenjujejo prav vsako družino"
1
23.08.2021 17:55
Ivana Gradišnik in Barbara B. Pribaković stav imenu ekipe Familylab Slovenija medijem in javnosti poslali odprto pismo pred ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenec, ki Iraku obljublja milijardni gospodarski razvoj
0
22.08.2021 00:00
V procesu pogajanja med vlado Iraka in Svetovno banko o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te ... Več.
Piše: Uredništvo
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
Ken Hu, Huawei: "Pandemija je digitalizaciji omogočila velik pospešek"
0
31.03.2021 20:52
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oz. 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.216
02/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 1.878
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 1.955
04/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 1.176
05/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.225
06/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.209
07/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 932
08/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.141
09/
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.320
10/
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
Uredništvo
Ogledov: 2.705