Opazili smo

Direktorat za medije se spreminja v zavod za varstvo kulturne dediščine

Vlada Mira Cerarja je v začetku septembra razrešila Klemna Kraigherja Mišiča s položaja vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo in začasno pooblastilo za vodenje podelila državni sekretarki na ministrstvu Damjani Pečnik. Po treh mesecih … nič novega. Mediji in novinarstvo so temelj vsake demokratične ureditve, česar pa se Cerarjeva vlada očitno ne zaveda.  

14.12.2016 14:24
Ključne besede:   Ministrstvo za kulturo   direktorat za medije   Tone Peršak   Damjana Pečnik   Miro Cerar

Bo minister Tone Peršak še naprej mirno gledal, kako razpada direktorat za medije? Foto: Mediaspeed

Bojimo se, da nas bo minister Tone Peršak ob zaključku mandata prepričeval, da so storili vse, vendar jim kaj več zaradi parcialnih interesov posameznih deležnikov ni uspelo narediti.

Slovenski mediji z vlado Mira Cerarja res nimamo sreče. Najprej se je pod pretvezo nujnosti lotila spreminjanja kvote slovenske glasbe, ki je radijskim postajam že povzročila škodo, veliko prahu pa je kasneje dvignila še medijska strategija, predvsem tako imenovani davek na internet, ki ga je ministrstvo za kulturo napovedalo v besedilu zadnje različice strategije. In medtem ko novinarji, uredniki in predstavniki izdajateljev zahtevajo čimprejšnje spremembe zastarelega in omejujočega zakona o medijih, ki naj bi izhajal prav iz zgrešenega besedila strategije, direktorat za medije še vedno vodi kar državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik, sicer diplomirana umetnostna zgodovinarka z opravljenim strokovnim izpitom s področja konservatorstva.Spomnimo, vlada je 8. septembra razrešila Klemna Kraigherja Mišiča s položaja vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo in začasno pooblastilo za vodenje direktorata podelila državni sekretarki na ministrstvu Damjani Pečnik. In v treh mesecih, ko se pripravlja medijska strategija, na podlagi katere naj bi ministrstvo za kulturo spisalo novo medijsko zakonodajo (zakon o medijih in zakon o Radioteleviziji Slovenija), Cerarjevi vladi še ni uspelo najti kompetentne osebe, ki bi bila pripravljena v tem ključnem trenutku prevzeti vodenje direktorata za medije. Toliko o tem, kolikšen pomen daje Cerarjeva ministrska ekipa medijem in novinarstvu, ki so temelj vsake demokratične ureditve.
 

Zakaj pa je direktorat za medije že tako dolgo brez generalnega direktorja? "Zaradi odhoda prejšnjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije k drugemu delodajalcu je minister za kulturo v skladu s predpisi sprožil natečajni postopek za izbiro novega generalnega direktorja, vendar slednji še ni zaključen. O dolgotrajnem neimenovanju generalnega direktorja ni moč govoriti," odgovarjajo na kulturnem ministrstvu, ki ga vodi Tone Peršak. Takšen odgovor lahko seveda brez težav označimo za sprenevedanje. Vsakdo, ki je kdaj pobliže spremljal delovanje državne uprave, namreč ve, da so dosedanje vlade ob razrešitvah direktorjev direktoratov že imele nadomestne kandidate in tako na isti dan že imenovale naslednike na teh položajih. In kar je najpomembneje, večinoma je šlo za ljudi, ki so imeli izkušnje in znanje s posameznega področja in so tako lahko kasneje tudi s polnim mandatom prevzeli vodenje določenega direktorata. Če bi dala vlada Mira Cerarja res kaj na prenovo medijske zakonodaje, ki jo je izpostavila tudi v koalicijski pogodbi, bi bilo torej za pričakovati, da se bodo na ministrstvu za kulturo in v koalicijskih vrstah tudi sami angažirali pri iskanju novega, predvsem pa kompetentnega direktorja oziroma direktorice direktorata za medije. Če tega ne počnejo, so ukrepi iz koalicijske pogodbe zgolj prazne obljube oziroma lepe besede za naivneže. 

Izsek iz koalicijske pogodbe aktualne vlade. 


Sicer pa zainteresirana javnost že dalj časa opozarja, da je direktorat za medije kadrovsko podhranjen. Poleg tega se z mediji, ki naj bi jih imeli v Sloveniji več kot 2000, z vidika nadzora ukvarja zgolj ena (da, pravilno ste prebrali) medijska inšpektorica. Namerava torej Cerarjeva vlada v novem proračunskem letu nekaj sredstev nameniti tudi direktoratu za medije, da bi se ta lahko kadrovsko okrepil in tako lažje pripravil prenovljeno medijsko zakonodajo? Bojimo se namreč, da nas bo minister Tone Peršak ob zaključku mandata prepričeval, da so storili vse, vendar jim kaj več zaradi parcialnih interesov posameznih deležnikov ni uspelo narediti. "Glede na trenutno število dovoljenih kvot za zaposlitev in finančna sredstva ministrstvo ne načrtuje dodatnih zaposlitev," pojasnjujejo na kulturnem ministrstvu.

Ob takšnih prioritetah na področju medijev je torej za Cerarjevo vlado nekaj povsem običajnega, da ekipo, ki naj bi načrtovala razvoj medijskega prostora v državi, že tri mesece vodi zgodovinarka. Če bo pristojnosti direktorata za medije v prihodnosti prevzel zavod za varstvo kulturne dediščine, nas ne bo presenetilo. 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22 "neuklonljivih": Posledice obračunavanja z mediji so za vse družbe uničujoče!
2
28.10.2020 21:46
Včeraj je bilo v razvid medijev, ki ga vodi ministrstvo za kulturo, vpisanih 2366 medijev. Med njimi so tudi Večer, Delo, ... Več.
Piše: Uredništvo
Nikolićev Holding slovenskih elektrarn z zgodovinskim izkupičkom
0
20.10.2020 21:00
Letošnji trinajsti oktober si bodo gotovo zapomnili v skupini Holding slovenskih elektrarn (HSE), saj so ta dan dosegli ... Več.
Piše: Uredništvo
Kordiš spet strelja kozle, oprostite, tokrat zdravnike zasebnike
18
13.10.2020 20:00
Nad izjavo poslanca stranke Levica Mihe Kordiša, ki je zasebne zdravnike označil za mazače, so se ostro odzvali v skupini ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovensko zdravstvo je državno zdravstvo, ki ga obvladujejo koruptivne dobaviteljske mreže.
4
28.09.2020 07:15
Človekovo zdravje je ena od najpomembnejših vrednot. Dostopnost do zdravnika in kvalitetno zdravljenje sta ključna elementa ... Več.
Piše: Uredništvo
Podkupovanje zdravnikov: Koliko jadrnic in jaht je prinesla korupcija v zdravstvu?
1
31.08.2020 08:29
S to izjavo zdravniki sporočamo, da je prejemanje provizij pri nabavi medicinskega materiala in zdravil skrajno neetično, ... Več.
Piše: Uredništvo
Kdo so zarotniki, ki rušijo Aleksandro Pivec, in kakšni so njihovi dejanski razlogi za to
5
24.08.2020 07:03
V prihodnjih dneh naj bi upokojenska stranka odločila o usodi svoje predsednice Aleksandre Pivec, čeprav kljub vsej ... Več.
Piše: Uredništvo
Brezplačni oddih za zdravnike
2
13.08.2020 15:08
Veseli nas, da lahko brezplačni oddih omogočimo tistim, ki si to v tem trenutku najbolj zaslužijo. To so zaposleni v zdravstvu, ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Matevž Gorenšek (1972-2020)
0
08.08.2020 23:28
Tvoj boj za bolnika ni bil navidezen, kakor boj nekaterih. Boril si se za to, da bi bilo zdravljenje v zasebnih klinikah ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Večni politik Dušan Keber
4
10.06.2020 21:42
Dušan Keber ni strokovnjak, ampak politik, ki se bori za povrnitev oblasti in ohranitev privilegijev. V boju za oblast ne izbira ... Več.
Piše: Uredništvo
Interpelacija proti Počivalšku kot spodoben srednješolski referat
6
10.06.2020 00:00
Vparlamentu obeta pravi politični vrhunec, saj se bosta soočila dva ključna nedavna vladna zaveznika - Marjan Šarec ter Zdravko ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Zakaj in čemu "Bohinjska proga"
4
29.05.2020 13:22
Neizkoriščena Bohinjska proga je najkrajša povezava Jadrana s severno, srednjo in vzhodno Evropo. Je velika materializirana ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Zdravstveno osebje na oddih v hotel Kempinski
3
27.05.2020 06:00
MK Group, ki je v lasti srbskega poslovnežaMiodraga Kostića, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz jadranske regije v ... Več.
Piše: Uredništvo
Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov
2
26.05.2020 09:00
Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!
3
19.05.2020 10:05
Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...
7
15.05.2020 10:51
RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Slovensko pismo (Petru Limbourgu, generalnemu direktorju Deutsche Welle)
29
15.05.2020 00:45
Mi, podpisniki tega pisma, smo preprosto zavezani iztočnici, objavljeni na naslovni strani ene od nedavnih številk nemškega ... Več.
Piše: Uredništvo
V naših bolnišnicah je 50 smrtno nevarnih pulmonarnih ventilatorjev, ki jih je dobavilo kitajsko Gorenje!
7
03.05.2020 21:41
Razprava o pulmonarnih ventilatorjih, ki je vrhunec dosegla s pomočjo dveh Tarč na Televiziji Slovenija, se je sprevrgla v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Afera maske: Težko inštitucija, ki skrbi za pšenico in zaloge sladkorja, nabavlja zdravstveno opremo
9
24.04.2020 10:58
Kaj potres, Slovenijo tresejo maske! Vsekakor je treba ekipi Tarče iskreno čestitati. Izjemno novinarsko delo. Poklon novinarki ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 4.983
02/
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.647
03/
Pred nami je odločilen teden: Če nam uspe ustaviti napredovanje virusa, se bomo izognili Bergamu, v nasprotnem primeru bo zelo hudo
Uredništvo
Ogledov: 2.300
04/
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2.528
05/
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.259
06/
Angažiranje vojske za boj proti epidemiji Covid-19 ni vprašanje prestiža, ampak nujnosti
Božo Cerar
Ogledov: 1.714
07/
Vse je narobe, vse je slabo ... (O programu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo)
Bine Kordež
Ogledov: 1.479
08/
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
Simona Rebolj
Ogledov: 2.479
09/
Polemika: Neustavnost ni osebna odgovornost "posameznikov iz Fursa", ampak tistih poslancev državnega zbora, ki so sporno novelo zakona o davčnem postopku podprli!
Žiga Stupica
Ogledov: 1.205
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 19.741