Opazili smo

Jezni državljan pokomentiral kvoto: "Potem naj gre država kar v maloro!"

Da bo nova kvota slovenske glasbe zaradi prekomernega posega v medije in svobodo izražanja izzvala tako močan odpor državljanov, avtorji nove zakonske ureditve zagotovo niso pričakovali. Niso glasni samo ustvarjalci radijskih programov, temveč tudi državljani, ki so prepričani, da bi se morala država umikati, "ne pa da nam kot v času prejšnjega sistema diktira, kaj moramo in smemo poslušati".

16.12.2016 12:06
Ključne besede:   Kvota   glasba   radio   Anton Peršak   Dragan Matić   državni zbor   Miran Zupanič

Dragan Matić (SMC) v sredini - eden izmed snovalcev trenutne kvotne ureditve. Foto: Mediaspeed

"Tole z obveznimi 'kvotami' na RTVSLO je največja neumnost."

O kvoti slovenske glasbe, ki jo morajo v svojih programih obvezno predvajati radijski in televizijski mediji, sicer jim grozi kazen, razmišljajo že praktično vsi. Po zadnjih koalicijskih spremembah zakona o medijih, ki so na novo definirale slovenski kvotni sistem (uvedba treh časovnih pasov, glasba, ki je izključno ali v večinskem delu izvajana v slovenskem jeziku; slovenska glasba, prvič predvajana pred največ dvema letoma), je namreč prišlo do tektonskih premikov na radijsko-glasbeni sceni. Poslušalci se pritožujejo nad izborom glasbe in se vse bolj selijo na digitalne platforme, kar radijskim postajam odžira oglaševalske prihodke; radijski programi se novi ureditvi prilagajajo tako, da predvajajo manj raznolike slovenske glasbe, saj tolikšne kakovosti, s katero bi lahko zapolnili kvoto in njene deleže, domača glasbena scena enostavno ne premore; glasbeni uredniki se pritožujejo, da država posega v njihovo delo oziroma da jim je z zadnjimi zakonskimi posegi zvezala roke …Tega, da je problematika zelo aktualna in resna, še posebej zato, ker gre v primeru glasbene kvote za najbolj očiten poseg države na področje svobode izražanja, se vse bolj zavedajo tudi mediji. Na našem portalu so to problematiko komentirali že številni ugledni in spoštovani avtorji (Marko Milosavljević, Uroš Grilc, Simon Kardum, Andrej Karoli …) - z akcijo bomo nadaljevali, preostali mediji so se nedavno razpisali o inšpekcijskem nadzoru Akosa nad programom Vala 202, kar je doživelo izjemen odmev tudi na družbenih omrežjih, pripravljajo se zahteve za ustavno presojo trenutne ureditve, na Televiziji Slovenija so se v oddaji Panoptikum spraševali, kako glasbene kvote spreminjajo radijsko krajino …Zanimiv odziv na zadnje zgrešene in škodljive popravke kvotnega sistema, ki so ga izvedli na ministrstvu za kulturo (Julijana Bizjak Mlakar, Tone Peršak) v sodelovanju s poslansko skupino SMC (Dragan Matić, predsednik odbora DZ za kulturo), smo lahko včeraj prebrali tudi na našem portalu, in sicer pod odličnim komentarjem predsednika programskega sveta RTVS Mirana Zupaniča. Komentator pod psevdonimom JOJ je zapisal (v vsebino nismo posegali):    

"Tole z obveznimi 'kvotami' na RTVSLO je največja neumnost. Država bi se morala umikati, ne pa da nam diktira kot v času prejšnjega sistema, kaj moramo in smemo poslušati. Za vsako ceno podpirati slovensko glasbo pomeni, da moram plačevati naročnino za nekaj, česar nočem poslušati. Besedila slovenske zabavne in narodno zabavne glasbe so včasih naravnost debilna. In kaj koristi, če radio ali TV predvaja slovenskega pevca ali pevko, če pa se mu ne ljubi odpirati ust in 'ujameš' komaj vsako drugo besedo; če mečka besede v ustih, kot bi v njih žgance valjal, potem naj pač prepeva doma v kopalnici. Poleg tega je pa še velik hrup raznih instrumentov, ki še preostalo polovico teksta prekrije. Postalo je tudi modno, da se pevec ali pevka na odru na vse kriplje dere in pači, kot bi jima kdo nohte pulil. Če jo to obvezno in proti plačilu poslušati in gledati, potem naj gre država kar v maloro! Če pa že mora biti glasba slovenska, potem naj bo glasba, ne ropotanje in povzročanje hrupa!
 

In še nekaj: ob petkih zvečer ob najbolj gledanem času gledamo na prvem programu naše TV pocukrano oddajo. Elitni čas! Zborovsko petje, resno glasbo pa predvajajo, če slučajno nanese nekje na drugem programu naše TV. Seveda, če ne pride vmes kakšna tekma in smo ob užitek tisti, ki bi radi imeli na drugem programu tudi kaj drugega, ne samo šport. Pred časom je na evropskem tekmovanju mladih glasbenikov zmagala slovenska flavtistka, na TV Zagreb so ves posnetek predvajali že naslednji dan, pri nas smo izvedeli za to šele po enem mesecu. Torej še veselo naprej cigu-migu jodl di bodl!"

Povzetek: vsi se že zavedajo, da je država z zadnjimi spremembami zakona o medijih prekomerno posegla v svobodo izražanja, avtonomijo uredništev, svobodno gospodarsko pobudo … Zgolj koalicijski poslanci, ki so tako ureditev zagovarjali in jo potrdili, so očitno še vedno prepričani, da so ravnali državotvorno in v skladu z nacionalnim interesom. Da bi preverili našo tezo, smo pred dnevi poslanca SMC in predsednika parlamentarnega odbora za kulturo Dragana Matića zaprosili, naj tudi sam prispeva komentar na temo kvote slovenske glasbe za naš portal. Na njegov odgovor še čakamo.    

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
Jamnik proti Kostiću: Totalna medijska vojna
1
20.03.2019 00:00
Pred vrati je dolgo pričakovani razplet okoli prodaje Abanke. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče danes. Zadeva je hudo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Kdo vse se igra z energetiko in obnovljivimi viri energije
3
11.02.2019 11:47
Naša država je že večkrat napovedala aktivne ukrepe za povečanje deležaobnovljivih virov energije(OVE) v energetski bilanci, pri ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dosje Thermana: Zdravilišče, ki je simptom tranzicijske Slovenije
1
27.11.2018 10:19
Sporni dogodki v zvezi s toplicami Thermana, ki se te dni obravnavajo na sodišču, in ki so predmet kriminalističnih preiskav, so ... Več.
Piše: Uredništvo
29 let po padcu Berlinskega zidu: Noč, ko se je zgodila največja ulična zabava v zgodovini človeštva
1
09.11.2018 13:31
Mineva 29 let, odkar je tudi fizično padel Berlinski zid, ki je skoraj štiri desetletja ločeval Evropo na demokratični Zahod in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Hekerji nad savdski dvor: Ugrabili so spletno stran "Davosa v puščavi"
1
23.10.2018 10:56
Hekerji so se maščevali savdskemu kronskemu princu Salmanu, glavnemu osumljencu oziroma naročniku barbarskega umora novinarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko gredo (desničarski) kekci na Kolpo branit mejo
4
11.10.2018 00:25
Razpis za domoljubno pravljico, objavljen v tedniku Demokracija, ki velja za hišno glasilo SDS, je naletel na oster odziv tudi v ... Več.
Piše: Uredništvo
Kdo potrebuje superračunalnik ali zgodba o zlorabi mariborskega Instituta informacijskih znanosti
2
05.09.2018 16:00
Ker se je črpanju evropskih sredstev pokazalo, da vzhodna regija ne črpa dovolj, se je vlada odločila, da v to regijo plasira ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Slovenski poslovni klub: Šokirani nad ekstremizmom Levice!
3
03.09.2018 13:19
Klub slovenskih podjetnikov (Slovenian Business Club, SBC) je danes vsem, ki v tej državi tako ali drugače vladajo, poslal ... Več.
Piše: Uredništvo
Iskrena Violeta: "Smo sestavili vlado..."
6
24.08.2018 15:36
Posnetek nastopa Violete Tomić v državnem zboru razkriva pomenljiv faux pas gospe poslanke stranke Levica, saj ji je, med tem ko ... Več.
Piše: Uredništvo
Odprto pismo poslancem državnega zbora, volivcem in slovenski javnosti
11
14.08.2018 10:12
Peter Jambrek,Dimitrij Rupel,Romana Jordan,Matej Avbelj inTomaž Zalaznik bodo danes slovenski javnosti, volivcem, predvsem pa ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Balkanski posli Telemacha: "Arogantno in hinavsko. Ne vem, če bi državljan Malte Dragan Šolak lahko to počel v Evropski uniji. Sramota!"
Uredništvo
Ogledov: 1,536
02/
Nova Evropska komisija in pasti Zahodnega Balkana: Zakaj Slovenijo tako zanima resor za širitev
Božo Cerar
Ogledov: 1,399
03/
Odprto pismo notranjemu ministru: Mrtvaški veter iz pisarne ministra Poklukarja
Anej Sam
Ogledov: 1,797
04/
50 let človeka na Luni (1969-2019): "Trenutno lahko letimo le znotraj zemeljske orbite, to je najdlje, kot lahko gremo."
Boštjan Pihler
Ogledov: 1,324
05/
Štiri milijarde evrov bo šlo letos za zdravstvo, kakovost storitev pa še naprej pada!
Uredništvo
Ogledov: 1,310
06/
Norosti Šarčevega medijskega zakona: Bomo tudi za kršitve cestno-prometnih predpisov odslej kaznovali – vzdrževalce cest?
Igor Mekina
Ogledov: 1,074
07/
O politično korektnih nemških medijih: "Danes so mediji kot lubenice - zunaj zeleni, znotraj pa še vedno rdeči"
Norbert Bolz
Ogledov: 1,206
08/
"Resnice ni brez ideje ali vsaj iluzije. Prinašajo jo zasanjani misleci, plačujejo s kapljami krvi."
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,045
09/
Stoletni pečat Zorka Simčiča (4. del): "Ko sem bil prvič v Evropi, so me vedno znova in znova spraševali, kdo nas financira in ali se naši dijaki res urijo z brzostrelkami."
Uredništvo
Ogledov: 883
10/
Koliko nas je v resnici stala sanacija bank? Odgovor je 4,5 milijarde evrov
Bine Kordež
Ogledov: 562