Opazili smo

Jezni državljan pokomentiral kvoto: "Potem naj gre država kar v maloro!"

Da bo nova kvota slovenske glasbe zaradi prekomernega posega v medije in svobodo izražanja izzvala tako močan odpor državljanov, avtorji nove zakonske ureditve zagotovo niso pričakovali. Niso glasni samo ustvarjalci radijskih programov, temveč tudi državljani, ki so prepričani, da bi se morala država umikati, "ne pa da nam kot v času prejšnjega sistema diktira, kaj moramo in smemo poslušati".

16.12.2016 12:06
Ključne besede:   Kvota   glasba   radio   Anton Peršak   Dragan Matić   državni zbor   Miran Zupanič

Dragan Matić (SMC) v sredini - eden izmed snovalcev trenutne kvotne ureditve. Foto: Mediaspeed

"Tole z obveznimi 'kvotami' na RTVSLO je največja neumnost."

O kvoti slovenske glasbe, ki jo morajo v svojih programih obvezno predvajati radijski in televizijski mediji, sicer jim grozi kazen, razmišljajo že praktično vsi. Po zadnjih koalicijskih spremembah zakona o medijih, ki so na novo definirale slovenski kvotni sistem (uvedba treh časovnih pasov, glasba, ki je izključno ali v večinskem delu izvajana v slovenskem jeziku; slovenska glasba, prvič predvajana pred največ dvema letoma), je namreč prišlo do tektonskih premikov na radijsko-glasbeni sceni. Poslušalci se pritožujejo nad izborom glasbe in se vse bolj selijo na digitalne platforme, kar radijskim postajam odžira oglaševalske prihodke; radijski programi se novi ureditvi prilagajajo tako, da predvajajo manj raznolike slovenske glasbe, saj tolikšne kakovosti, s katero bi lahko zapolnili kvoto in njene deleže, domača glasbena scena enostavno ne premore; glasbeni uredniki se pritožujejo, da država posega v njihovo delo oziroma da jim je z zadnjimi zakonskimi posegi zvezala roke …Tega, da je problematika zelo aktualna in resna, še posebej zato, ker gre v primeru glasbene kvote za najbolj očiten poseg države na področje svobode izražanja, se vse bolj zavedajo tudi mediji. Na našem portalu so to problematiko komentirali že številni ugledni in spoštovani avtorji (Marko Milosavljević, Uroš Grilc, Simon Kardum, Andrej Karoli …) - z akcijo bomo nadaljevali, preostali mediji so se nedavno razpisali o inšpekcijskem nadzoru Akosa nad programom Vala 202, kar je doživelo izjemen odmev tudi na družbenih omrežjih, pripravljajo se zahteve za ustavno presojo trenutne ureditve, na Televiziji Slovenija so se v oddaji Panoptikum spraševali, kako glasbene kvote spreminjajo radijsko krajino …Zanimiv odziv na zadnje zgrešene in škodljive popravke kvotnega sistema, ki so ga izvedli na ministrstvu za kulturo (Julijana Bizjak Mlakar, Tone Peršak) v sodelovanju s poslansko skupino SMC (Dragan Matić, predsednik odbora DZ za kulturo), smo lahko včeraj prebrali tudi na našem portalu, in sicer pod odličnim komentarjem predsednika programskega sveta RTVS Mirana Zupaniča. Komentator pod psevdonimom JOJ je zapisal (v vsebino nismo posegali):    

"Tole z obveznimi 'kvotami' na RTVSLO je največja neumnost. Država bi se morala umikati, ne pa da nam diktira kot v času prejšnjega sistema, kaj moramo in smemo poslušati. Za vsako ceno podpirati slovensko glasbo pomeni, da moram plačevati naročnino za nekaj, česar nočem poslušati. Besedila slovenske zabavne in narodno zabavne glasbe so včasih naravnost debilna. In kaj koristi, če radio ali TV predvaja slovenskega pevca ali pevko, če pa se mu ne ljubi odpirati ust in 'ujameš' komaj vsako drugo besedo; če mečka besede v ustih, kot bi v njih žgance valjal, potem naj pač prepeva doma v kopalnici. Poleg tega je pa še velik hrup raznih instrumentov, ki še preostalo polovico teksta prekrije. Postalo je tudi modno, da se pevec ali pevka na odru na vse kriplje dere in pači, kot bi jima kdo nohte pulil. Če jo to obvezno in proti plačilu poslušati in gledati, potem naj gre država kar v maloro! Če pa že mora biti glasba slovenska, potem naj bo glasba, ne ropotanje in povzročanje hrupa!
 

In še nekaj: ob petkih zvečer ob najbolj gledanem času gledamo na prvem programu naše TV pocukrano oddajo. Elitni čas! Zborovsko petje, resno glasbo pa predvajajo, če slučajno nanese nekje na drugem programu naše TV. Seveda, če ne pride vmes kakšna tekma in smo ob užitek tisti, ki bi radi imeli na drugem programu tudi kaj drugega, ne samo šport. Pred časom je na evropskem tekmovanju mladih glasbenikov zmagala slovenska flavtistka, na TV Zagreb so ves posnetek predvajali že naslednji dan, pri nas smo izvedeli za to šele po enem mesecu. Torej še veselo naprej cigu-migu jodl di bodl!"

Povzetek: vsi se že zavedajo, da je država z zadnjimi spremembami zakona o medijih prekomerno posegla v svobodo izražanja, avtonomijo uredništev, svobodno gospodarsko pobudo … Zgolj koalicijski poslanci, ki so tako ureditev zagovarjali in jo potrdili, so očitno še vedno prepričani, da so ravnali državotvorno in v skladu z nacionalnim interesom. Da bi preverili našo tezo, smo pred dnevi poslanca SMC in predsednika parlamentarnega odbora za kulturo Dragana Matića zaprosili, naj tudi sam prispeva komentar na temo kvote slovenske glasbe za naš portal. Na njegov odgovor še čakamo.    

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
Jamnik proti Kostiću: Totalna medijska vojna
1
20.03.2019 00:00
Pred vrati je dolgo pričakovani razplet okoli prodaje Abanke. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče danes. Zadeva je hudo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Kdo vse se igra z energetiko in obnovljivimi viri energije
3
11.02.2019 11:47
Naša država je že večkrat napovedala aktivne ukrepe za povečanje deležaobnovljivih virov energije(OVE) v energetski bilanci, pri ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dosje Thermana: Zdravilišče, ki je simptom tranzicijske Slovenije
1
27.11.2018 10:19
Sporni dogodki v zvezi s toplicami Thermana, ki se te dni obravnavajo na sodišču, in ki so predmet kriminalističnih preiskav, so ... Več.
Piše: Uredništvo
29 let po padcu Berlinskega zidu: Noč, ko se je zgodila največja ulična zabava v zgodovini človeštva
1
09.11.2018 13:31
Mineva 29 let, odkar je tudi fizično padel Berlinski zid, ki je skoraj štiri desetletja ločeval Evropo na demokratični Zahod in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Hekerji nad savdski dvor: Ugrabili so spletno stran "Davosa v puščavi"
1
23.10.2018 10:56
Hekerji so se maščevali savdskemu kronskemu princu Salmanu, glavnemu osumljencu oziroma naročniku barbarskega umora novinarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko gredo (desničarski) kekci na Kolpo branit mejo
4
11.10.2018 00:25
Razpis za domoljubno pravljico, objavljen v tedniku Demokracija, ki velja za hišno glasilo SDS, je naletel na oster odziv tudi v ... Več.
Piše: Uredništvo
Kdo potrebuje superračunalnik ali zgodba o zlorabi mariborskega Instituta informacijskih znanosti
2
05.09.2018 16:00
Ker se je črpanju evropskih sredstev pokazalo, da vzhodna regija ne črpa dovolj, se je vlada odločila, da v to regijo plasira ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Slovenski poslovni klub: Šokirani nad ekstremizmom Levice!
3
03.09.2018 13:19
Klub slovenskih podjetnikov (Slovenian Business Club, SBC) je danes vsem, ki v tej državi tako ali drugače vladajo, poslal ... Več.
Piše: Uredništvo
Iskrena Violeta: "Smo sestavili vlado..."
6
24.08.2018 15:36
Posnetek nastopa Violete Tomić v državnem zboru razkriva pomenljiv faux pas gospe poslanke stranke Levica, saj ji je, med tem ko ... Več.
Piše: Uredništvo
Odprto pismo poslancem državnega zbora, volivcem in slovenski javnosti
11
14.08.2018 10:12
Peter Jambrek,Dimitrij Rupel,Romana Jordan,Matej Avbelj inTomaž Zalaznik bodo danes slovenski javnosti, volivcem, predvsem pa ... Več.
Piše: Uredništvo
Bo izpoved akademika Marka Noča o slovenskem zdravstvu odprla Pandorino skrinjico?
3
10.08.2018 22:00
Primarni namen tega javnega sistema ni vaše boljše zdravje, kot vam govorijo leve stranke, pač pa vzdrževanje korupcijske verige ... Več.
Piše: Uredništvo
Nenavadni posli Marka Bošnjaka, viceguvernerja Banke Slovenije
0
08.06.2018 12:45
Drugi mož naše narodne banke, viceguverner Banke Slovenije Marko Bošnjak, v preteklosti zagovornik zasebnega lastništva bank, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Kaj nam dejansko sploh prinaša GDPR?
2
07.06.2018 13:51
Konec maja je stopila v veljavo nova zakonodaja EU o varstvu podatkov Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR). Po zagotovilih ... Več.
Piše: Uredništvo
Tovarišijske igrice z delnicami Gorenjske banke se nadaljujejo tudi na Abanki, Banka Slovenije pa še naprej molči
0
05.06.2018 10:16
Poročali smo že, da je družba Sava poleg skupščine 22. junija 2018, na kateri želi delnice v naravi prenesti na sklad York ter ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gorenjski bankomat za financiranje prijateljskih navez
1
31.05.2018 17:00
Korporacija Sava je 38 odstotna lastnica Gorenjske banke, slednja pa tej korporaciji omogoča posle ter prevzema finančno ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Za evropsko Slovenijo
0
25.05.2018 21:35
Matej Avbelj,Luka Lisjak Gabrijelčič,Igor Masten,Tanja Porčnik inŽiga Turk se sprašujejo, kaj bodo prinesle volitve 3. junija: ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nov napad na medije! Marko Makovec, nesojeni veleposlanik na Hrvaškem, mi je zagrozil z maščevanjem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,249
02/
Diplomatska komedija: Slovenija v Zagreb pošilja bivšega jugodiplomata Vojislava Šuca, sina generala JLA, ki je nosil žaro Edvarda Kardelja
Uredništvo
Ogledov: 2,850
03/
Komentar tedna: Prisluškovanje, ki služi političnemu boju, ni le prvovrstna zloraba Sove, pač pa tudi zloraba oblasti
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,985
04/
Cerarjevi propadli orožarski posli: Oderuške cene, oklepniki brez servisa in minometov ...
Igor Mekina
Ogledov: 1,864
05/
Neumni "Anschluss" poslanca Matjaža Nemca: Praznik "vrnitve" Primorske bi spremenil v praznik "priključitve"!
Marko Bidovec
Ogledov: 1,776
06/
Zakaj sem prepričan, da bo v "dvoboju" Žižek - Peterson poražen marksist Slavoj
Angel Polajnko
Ogledov: 1,639
07/
Žižek vs. Peterson: Kako se ne rokujemo na odru
Edvard Kadič
Ogledov: 1,509
08/
Nova svilena cesta in transportne poti: Ali Sloveniji grozi prometna izolacija?
Angel Polajnko
Ogledov: 969
09/
"Hrvati so se od nekdaj imeli za nekaj več, Slovenci pa trpeli za manjvrednostnim kompleksom"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,582
10/
"Podrejenci" in njihova saga: O upravičenosti izbrisa podrejenih obveznic bank
Bine Kordež
Ogledov: 894