Opazili smo

Jezni državljan pokomentiral kvoto: "Potem naj gre država kar v maloro!"

Da bo nova kvota slovenske glasbe zaradi prekomernega posega v medije in svobodo izražanja izzvala tako močan odpor državljanov, avtorji nove zakonske ureditve zagotovo niso pričakovali. Niso glasni samo ustvarjalci radijskih programov, temveč tudi državljani, ki so prepričani, da bi se morala država umikati, "ne pa da nam kot v času prejšnjega sistema diktira, kaj moramo in smemo poslušati".

16.12.2016 12:06
Ključne besede:   Kvota   glasba   radio   Anton Peršak   Dragan Matić   državni zbor   Miran Zupanič

Dragan Matić (SMC) v sredini - eden izmed snovalcev trenutne kvotne ureditve. Foto: Mediaspeed

"Tole z obveznimi 'kvotami' na RTVSLO je največja neumnost."

O kvoti slovenske glasbe, ki jo morajo v svojih programih obvezno predvajati radijski in televizijski mediji, sicer jim grozi kazen, razmišljajo že praktično vsi. Po zadnjih koalicijskih spremembah zakona o medijih, ki so na novo definirale slovenski kvotni sistem (uvedba treh časovnih pasov, glasba, ki je izključno ali v večinskem delu izvajana v slovenskem jeziku; slovenska glasba, prvič predvajana pred največ dvema letoma), je namreč prišlo do tektonskih premikov na radijsko-glasbeni sceni. Poslušalci se pritožujejo nad izborom glasbe in se vse bolj selijo na digitalne platforme, kar radijskim postajam odžira oglaševalske prihodke; radijski programi se novi ureditvi prilagajajo tako, da predvajajo manj raznolike slovenske glasbe, saj tolikšne kakovosti, s katero bi lahko zapolnili kvoto in njene deleže, domača glasbena scena enostavno ne premore; glasbeni uredniki se pritožujejo, da država posega v njihovo delo oziroma da jim je z zadnjimi zakonskimi posegi zvezala roke …Tega, da je problematika zelo aktualna in resna, še posebej zato, ker gre v primeru glasbene kvote za najbolj očiten poseg države na področje svobode izražanja, se vse bolj zavedajo tudi mediji. Na našem portalu so to problematiko komentirali že številni ugledni in spoštovani avtorji (Marko Milosavljević, Uroš Grilc, Simon Kardum, Andrej Karoli …) - z akcijo bomo nadaljevali, preostali mediji so se nedavno razpisali o inšpekcijskem nadzoru Akosa nad programom Vala 202, kar je doživelo izjemen odmev tudi na družbenih omrežjih, pripravljajo se zahteve za ustavno presojo trenutne ureditve, na Televiziji Slovenija so se v oddaji Panoptikum spraševali, kako glasbene kvote spreminjajo radijsko krajino …Zanimiv odziv na zadnje zgrešene in škodljive popravke kvotnega sistema, ki so ga izvedli na ministrstvu za kulturo (Julijana Bizjak Mlakar, Tone Peršak) v sodelovanju s poslansko skupino SMC (Dragan Matić, predsednik odbora DZ za kulturo), smo lahko včeraj prebrali tudi na našem portalu, in sicer pod odličnim komentarjem predsednika programskega sveta RTVS Mirana Zupaniča. Komentator pod psevdonimom JOJ je zapisal (v vsebino nismo posegali):    

"Tole z obveznimi 'kvotami' na RTVSLO je največja neumnost. Država bi se morala umikati, ne pa da nam diktira kot v času prejšnjega sistema, kaj moramo in smemo poslušati. Za vsako ceno podpirati slovensko glasbo pomeni, da moram plačevati naročnino za nekaj, česar nočem poslušati. Besedila slovenske zabavne in narodno zabavne glasbe so včasih naravnost debilna. In kaj koristi, če radio ali TV predvaja slovenskega pevca ali pevko, če pa se mu ne ljubi odpirati ust in 'ujameš' komaj vsako drugo besedo; če mečka besede v ustih, kot bi v njih žgance valjal, potem naj pač prepeva doma v kopalnici. Poleg tega je pa še velik hrup raznih instrumentov, ki še preostalo polovico teksta prekrije. Postalo je tudi modno, da se pevec ali pevka na odru na vse kriplje dere in pači, kot bi jima kdo nohte pulil. Če jo to obvezno in proti plačilu poslušati in gledati, potem naj gre država kar v maloro! Če pa že mora biti glasba slovenska, potem naj bo glasba, ne ropotanje in povzročanje hrupa!
 

In še nekaj: ob petkih zvečer ob najbolj gledanem času gledamo na prvem programu naše TV pocukrano oddajo. Elitni čas! Zborovsko petje, resno glasbo pa predvajajo, če slučajno nanese nekje na drugem programu naše TV. Seveda, če ne pride vmes kakšna tekma in smo ob užitek tisti, ki bi radi imeli na drugem programu tudi kaj drugega, ne samo šport. Pred časom je na evropskem tekmovanju mladih glasbenikov zmagala slovenska flavtistka, na TV Zagreb so ves posnetek predvajali že naslednji dan, pri nas smo izvedeli za to šele po enem mesecu. Torej še veselo naprej cigu-migu jodl di bodl!"

Povzetek: vsi se že zavedajo, da je država z zadnjimi spremembami zakona o medijih prekomerno posegla v svobodo izražanja, avtonomijo uredništev, svobodno gospodarsko pobudo … Zgolj koalicijski poslanci, ki so tako ureditev zagovarjali in jo potrdili, so očitno še vedno prepričani, da so ravnali državotvorno in v skladu z nacionalnim interesom. Da bi preverili našo tezo, smo pred dnevi poslanca SMC in predsednika parlamentarnega odbora za kulturo Dragana Matića zaprosili, naj tudi sam prispeva komentar na temo kvote slovenske glasbe za naš portal. Na njegov odgovor še čakamo.    

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Večni politik Dušan Keber
4
10.06.2020 21:42
Dušan Keber ni strokovnjak, ampak politik, ki se bori za povrnitev oblasti in ohranitev privilegijev. V boju za oblast ne izbira ... Več.
Piše: Uredništvo
Interpelacija proti Počivalšku kot spodoben srednješolski referat
6
10.06.2020 00:00
Vparlamentu obeta pravi politični vrhunec, saj se bosta soočila dva ključna nedavna vladna zaveznika - Marjan Šarec ter Zdravko ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Zakaj in čemu "Bohinjska proga"
4
29.05.2020 13:22
Neizkoriščena Bohinjska proga je najkrajša povezava Jadrana s severno, srednjo in vzhodno Evropo. Je velika materializirana ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Zdravstveno osebje na oddih v hotel Kempinski
3
27.05.2020 06:00
MK Group, ki je v lasti srbskega poslovnežaMiodraga Kostića, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz jadranske regije v ... Več.
Piše: Uredništvo
Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov
2
26.05.2020 09:00
Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!
3
19.05.2020 10:05
Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...
7
15.05.2020 10:51
RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Slovensko pismo (Petru Limbourgu, generalnemu direktorju Deutsche Welle)
29
15.05.2020 00:45
Mi, podpisniki tega pisma, smo preprosto zavezani iztočnici, objavljeni na naslovni strani ene od nedavnih številk nemškega ... Več.
Piše: Uredništvo
V naših bolnišnicah je 50 smrtno nevarnih pulmonarnih ventilatorjev, ki jih je dobavilo kitajsko Gorenje!
7
03.05.2020 21:41
Razprava o pulmonarnih ventilatorjih, ki je vrhunec dosegla s pomočjo dveh Tarč na Televiziji Slovenija, se je sprevrgla v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Afera maske: Težko inštitucija, ki skrbi za pšenico in zaloge sladkorja, nabavlja zdravstveno opremo
9
24.04.2020 10:58
Kaj potres, Slovenijo tresejo maske! Vsekakor je treba ekipi Tarče iskreno čestitati. Izjemno novinarsko delo. Poklon novinarki ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Rešitev Evropske unije niso evroobveznice, pač pa t.i. sterilizacija javnega dolga
4
20.04.2020 06:00
Ideja o evropskih obveznicah, ki jo podpira tudi Slovenija, je za nas ta hip resda mamljiva, vendar jo vodilna članica EU nikoli ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Huawei pomaga: 30.000 mask in 100 tablic za šolarje
0
16.04.2020 21:33
Kitajski tehnološki velikan, ki posluje tudi v Sloveniji, je naši državi priskočil na pomoč v boju proti epidemiji koronavirusa ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in politika: Menjave urednikov niso rešitev, zamenjati je treba sistem
7
06.04.2020 07:00
Sedanja vlada ima enkratno priložnost, da spremeni financiranje RTV Slovenija. Naj ta obvezni medijski davek, ki se danes ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Kako premagati krizo in preživeti (Strategija za ponoven zagon in razvoj države)
2
21.03.2020 21:45
Soočenje z največjim izzivom v novejši zgodovini človeštva doslej zahteva out-of-the-box razmišljanje in inovativne ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Zdravniški apel: "Če takoj ne ukrepamo, se bo okužba eksponentno razširila, padel bo sekundar in terciar!"
3
19.03.2020 15:19
Specialist družinske medicine Primož Kus opozarja, da mnogi pacienti kažejo simptome koronavirusa in bi morali nujno ostati ... Več.
Piše: Uredništvo
Geopolitične posledice koronavirusa: Kako je Trump pustil Evropo na cedilu
4
17.03.2020 23:20
Če smo pred meseci, ko se je koronavirus pojavil na Kitajskem, zamahovali z roko, sedaj večina priznavamo, da nam je življenje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Požar plačal Trumpovemu tastu 8.000 evrov
5
05.03.2020 13:39
Bojan Požar je storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, v postopku dokazano, da Viktor Knavs ni bil v zaporu, je sporočila ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et Contra: "Zdaj smo, kjer smo. Globoko na dnu, ampak nikar ne mislimo, da nižje ne gre."
18
03.03.2020 21:36
Janševa strankaSDSje brez dvoma izvoljena stranka, ki po zadnjih volitvah ni uspela sestavit koalicije, vendar pa stranka SMC z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
Uredništvo
Ogledov: 4.365
02/
Uredniški komentar: O razdeljeni naciji in premierju, ki je sejal veter, zdaj pa žanje orkan
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.934
03/
Odprto pismo aktivnega državljana: Ali smo sploh zreli za demokracijo?
Miha Burger
Ogledov: 2.576
04/
Državna proslava v času koronavirusa: Nisem normalna, nisem niti človek in ne spoštujem drugačnega mnenja
Simona Rebolj
Ogledov: 2.237
05/
Pisma iz emigracije: Vsak bi moral imeti svoj otok, na katerega bi lahko pobegnil
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.547
06/
Pismo o janšizmu: Slovenske družbe si niso mogli podrediti niti fašisti niti komunisti, kako naj bi si jo zdaj "janšisti"?!
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.404
07/
Priročnik za petkove proteste: Kakšna so politična stališča "braniteljev slovenske demokracije"?
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.917
08/
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
Andrej Capobianco
Ogledov: 787
09/
Marko Brecelj: Obstajamo, nenadoma pa ne obstajamo več
Dragan Živadinov
Ogledov: 1.120
10/
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
Tjaša Šuštar
Ogledov: 922