Opazili smo

Jezni državljan pokomentiral kvoto: "Potem naj gre država kar v maloro!"

Da bo nova kvota slovenske glasbe zaradi prekomernega posega v medije in svobodo izražanja izzvala tako močan odpor državljanov, avtorji nove zakonske ureditve zagotovo niso pričakovali. Niso glasni samo ustvarjalci radijskih programov, temveč tudi državljani, ki so prepričani, da bi se morala država umikati, "ne pa da nam kot v času prejšnjega sistema diktira, kaj moramo in smemo poslušati".

16.12.2016 12:06
Ključne besede:   Kvota   glasba   radio   Anton Peršak   Dragan Matić   državni zbor   Miran Zupanič

Dragan Matić (SMC) v sredini - eden izmed snovalcev trenutne kvotne ureditve. Foto: Mediaspeed

"Tole z obveznimi 'kvotami' na RTVSLO je največja neumnost."

O kvoti slovenske glasbe, ki jo morajo v svojih programih obvezno predvajati radijski in televizijski mediji, sicer jim grozi kazen, razmišljajo že praktično vsi. Po zadnjih koalicijskih spremembah zakona o medijih, ki so na novo definirale slovenski kvotni sistem (uvedba treh časovnih pasov, glasba, ki je izključno ali v večinskem delu izvajana v slovenskem jeziku; slovenska glasba, prvič predvajana pred največ dvema letoma), je namreč prišlo do tektonskih premikov na radijsko-glasbeni sceni. Poslušalci se pritožujejo nad izborom glasbe in se vse bolj selijo na digitalne platforme, kar radijskim postajam odžira oglaševalske prihodke; radijski programi se novi ureditvi prilagajajo tako, da predvajajo manj raznolike slovenske glasbe, saj tolikšne kakovosti, s katero bi lahko zapolnili kvoto in njene deleže, domača glasbena scena enostavno ne premore; glasbeni uredniki se pritožujejo, da država posega v njihovo delo oziroma da jim je z zadnjimi zakonskimi posegi zvezala roke …Tega, da je problematika zelo aktualna in resna, še posebej zato, ker gre v primeru glasbene kvote za najbolj očiten poseg države na področje svobode izražanja, se vse bolj zavedajo tudi mediji. Na našem portalu so to problematiko komentirali že številni ugledni in spoštovani avtorji (Marko Milosavljević, Uroš Grilc, Simon Kardum, Andrej Karoli …) - z akcijo bomo nadaljevali, preostali mediji so se nedavno razpisali o inšpekcijskem nadzoru Akosa nad programom Vala 202, kar je doživelo izjemen odmev tudi na družbenih omrežjih, pripravljajo se zahteve za ustavno presojo trenutne ureditve, na Televiziji Slovenija so se v oddaji Panoptikum spraševali, kako glasbene kvote spreminjajo radijsko krajino …Zanimiv odziv na zadnje zgrešene in škodljive popravke kvotnega sistema, ki so ga izvedli na ministrstvu za kulturo (Julijana Bizjak Mlakar, Tone Peršak) v sodelovanju s poslansko skupino SMC (Dragan Matić, predsednik odbora DZ za kulturo), smo lahko včeraj prebrali tudi na našem portalu, in sicer pod odličnim komentarjem predsednika programskega sveta RTVS Mirana Zupaniča. Komentator pod psevdonimom JOJ je zapisal (v vsebino nismo posegali):    

"Tole z obveznimi 'kvotami' na RTVSLO je največja neumnost. Država bi se morala umikati, ne pa da nam diktira kot v času prejšnjega sistema, kaj moramo in smemo poslušati. Za vsako ceno podpirati slovensko glasbo pomeni, da moram plačevati naročnino za nekaj, česar nočem poslušati. Besedila slovenske zabavne in narodno zabavne glasbe so včasih naravnost debilna. In kaj koristi, če radio ali TV predvaja slovenskega pevca ali pevko, če pa se mu ne ljubi odpirati ust in 'ujameš' komaj vsako drugo besedo; če mečka besede v ustih, kot bi v njih žgance valjal, potem naj pač prepeva doma v kopalnici. Poleg tega je pa še velik hrup raznih instrumentov, ki še preostalo polovico teksta prekrije. Postalo je tudi modno, da se pevec ali pevka na odru na vse kriplje dere in pači, kot bi jima kdo nohte pulil. Če jo to obvezno in proti plačilu poslušati in gledati, potem naj gre država kar v maloro! Če pa že mora biti glasba slovenska, potem naj bo glasba, ne ropotanje in povzročanje hrupa!
 

In še nekaj: ob petkih zvečer ob najbolj gledanem času gledamo na prvem programu naše TV pocukrano oddajo. Elitni čas! Zborovsko petje, resno glasbo pa predvajajo, če slučajno nanese nekje na drugem programu naše TV. Seveda, če ne pride vmes kakšna tekma in smo ob užitek tisti, ki bi radi imeli na drugem programu tudi kaj drugega, ne samo šport. Pred časom je na evropskem tekmovanju mladih glasbenikov zmagala slovenska flavtistka, na TV Zagreb so ves posnetek predvajali že naslednji dan, pri nas smo izvedeli za to šele po enem mesecu. Torej še veselo naprej cigu-migu jodl di bodl!"

Povzetek: vsi se že zavedajo, da je država z zadnjimi spremembami zakona o medijih prekomerno posegla v svobodo izražanja, avtonomijo uredništev, svobodno gospodarsko pobudo … Zgolj koalicijski poslanci, ki so tako ureditev zagovarjali in jo potrdili, so očitno še vedno prepričani, da so ravnali državotvorno in v skladu z nacionalnim interesom. Da bi preverili našo tezo, smo pred dnevi poslanca SMC in predsednika parlamentarnega odbora za kulturo Dragana Matića zaprosili, naj tudi sam prispeva komentar na temo kvote slovenske glasbe za naš portal. Na njegov odgovor še čakamo.    

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Ljubljanska Ekonomska fakulteta med najboljšimi, njeno vodstvo na zatožni klopi, rektor pa molči ...
3
26.11.2019 19:35
Magistrski poslovni program ljubljanske Ekonomske fakultete je ponovno uvrščen med najboljše na svetu, hkrati pa se vodstvo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
SD WAN: Tehnologija, ki znižuje stroške
0
29.10.2019 11:00
Software-Defined ali SD WAN tehnologija je novoprogramsko definirano omrežje v širokem omrežju WAN, ki omogoča zasebno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
Jamnik proti Kostiću: Totalna medijska vojna
1
20.03.2019 00:00
Pred vrati je dolgo pričakovani razplet okoli prodaje Abanke. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče danes. Zadeva je hudo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
Krištof Zevnik
Ogledov: 2,799
02/
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
Saška Štumberger
Ogledov: 2,034
03/
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
Milan Gregorič
Ogledov: 2,023
04/
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 2,232
05/
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,730
06/
"Cena, ki jo dobri ljudje plačajo za to, ker ne sodelujejo v javnih zadevah, je to, da jim vladajo pokvarjenci."
Miha Burger
Ogledov: 1,640
07/
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
Bine Kordež
Ogledov: 1,120
08/
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
Shane Quinn
Ogledov: 977
09/
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
Angel Polajnko
Ogledov: 1,188
10/
Državljanska vojna (1941-1991): Grahovo v ognju groze, v katerem je zgorel tudi pesnik France Balantič
Uredništvo
Ogledov: 2,859