Komentar

Ko ljudje kot mrhovinarji prežijo na plen na dražbah zaplenjene lastnine

Ljudje se radi dojemamo kot dobra bitja. O sebi imamo na splošno dobro mnenje. Tudi tisti, ki so nagnjeni k samoobtoževanju, ker niso zadovoljni s svojimi rezultati, obnašanjem, videzom itd. V (pretežno) ameriških filmih se postavimo na stran preganjanega, šibkega, naivnega, dobrega. Tudi če ne verujemo, verjamemo, da živimo v skladu z zapovedmi katerekoli vere ali prepričanja že. Pa smo res taki?

06.05.2017 05:59
Piše: Oskar Salobir
Ključne besede:   dražbe   stečaji   bankroti   nesreče   plen   krokarji

Ne vem, kako je z vami, ampak jaz si sebe težko predstavljam, da bi mirno spal v nesreči drugega.

Dokaj resni finančni medij že nekaj let skrbi, da smo redno obveščeni o številnih priložnostih, ki se ponujajo na dražbah. Gre za prodajo zaplenjenega premoženja v obliki strojev, poslovnih prostorov, vozil in predvsem bivališč, stanovanj in hiš. Vsega možnega oprijemljivega premoženja, ki ga podjetniki, lastniki, direktorji pa tudi čisto običajni ljudje, na primer za nakup stanovanja ipd., zastavijo pri bankah, ko potrebujejo denar. Vse lepo in prav. Vsi moramo zavarovati posojila. Največkrat se vse skupaj lepo izide, krediti se poplačajo, živi se naprej. Včasih pa tudi ne. Poznam na desetine primerov lastnikov podjetij, ki so v času po 2008 ali 2009 za reševanje svojih podjetij (predvsem za plače zaposlenih!) najemali kredite, ki so jih zavarovali z osebnim premoženjem ali svoj denar posojali svojim podjetjem. Prepričani so bili, da bo krize v letu, dveh konec. Pa so zabredli, ostali brez vsega (najprej so jih zapustili zaposleni!), brez podjetja, brez premoženja, brez službe in tudi brez strehe nad glavo. Dobri ljudje, odgovorni ljudje, pametni, nepokvarjeni, ljudje, ki so se naveličali javne uprave ali neumnosti velikih podjetij in so želeli poskrbeti sami zase. Ali pa ljudje, ki so v času krize izgubili službo in več niso mogli odplačevati kreditov. Vaši sosedje, prijatelji, znanci. Vsaka nepremičnina na dražbi je zgodba zase, mala velika drama, roman obupa, prošenj in neusmiljenosti.

 

Danes se njihova bivališča prodajajo na dražbah. Ugodneje od primerljivih nepremičnin. Diskontirana so ravno za toliko, kolikor je kupec pripravljen prodati svoj občutek nelagodja. Za deset, dvajset, trideset tisoč evrov. Cena popusta je cena občutka, da nikoli ne veš, kdaj se je nekdanji lastnik sprehodil mimo svojega nekdanjega doma in ob tem globoko zavzdihnil. Je cena nemirne noči, ko razmišljaš, kaj se je zgodilo ljudem, ki so nekoč spali tukaj.

 

Obveščanje o priložnostih na dražbah je zelo brano, zelo obiskano. Ljudje kot krokarji prežijo nad šibkim plenom, ki se še komaj plazi in čakajo, kdaj bo nastopil njihov trenutek. Ker "vsi" to počnejo, je mrhovinarstvo postalno normalno. Neumen si, če ne zasleduješ priložnosti. Pomisleke ljudje racionalizirajo z "itak gre samo za prevarante, špekulante, pokvarjence, idiote, naivneže, prav jim je, kaj so pa mislili ..." .Ker dražbarstva nihče ne problematizira, postaja vse skupaj vedno bolj krvoločno.

 

Ne vem, kako je z vami, ampak sam sem s tem vprašanjem opravil, težko si predstavljam, da bi mirno spal v nesreči drugega. Če nič drugega, boste imeli na naslednji požrtiji enega konkurenta manj.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
11
24.02.2020 21:33
Važnih vprašanj v zvezi s socialnodemokratsko tradicijo ne zmanjka. Zgodovinar Janko Prunk je opozoril, da v Sloveniji socialne ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Sonja Savić v malem parku ob železniški postaji, Peter Handke pa v kraljevi palači
8
22.02.2020 23:59
Kako prekleto predvidljivi, nezanimivi in duhamorni sploh še zmoremo postat. Družbi, ki je naklonjena inteligenci in realnemu ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Na(j)prej Slovenija!
30
21.02.2020 21:01
Nova vlada ima lepo priliko, da pokaže politično kulturo, ki se izraža s spoštovanjem dostojanstva vseh koalicijskih partnerjev, ... Več.
Piše: Lojze Peterle
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
15
18.02.2020 23:30
Kje je temeljni vzrok, da se vedno znova izgublja vmesni prostor, o katerem pišem v večini svojih prispevkov naportalu+? To je ... Več.
Piše: Miha Burger
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
28
17.02.2020 23:59
Preigravanja po padcu vlade dobivajo nevarne pospeške v podobi zunanjih igralcev, ki o politiki sicer ne vedo kaj dosti, so pa ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Od kod patološki strah pred Janšo?
32
17.02.2020 00:57
Antijanšizem ima mnogo globlje korenine kot le v klasičnem političnem boju med levico in desnico. Strinjam se z oceno, da ... Več.
Piše: Milan Gregorič
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
21
15.02.2020 23:00
Milojka Kolar Celarc je javno povedala, da če gre SMC v koalicijo z Janšo, ona odstopa kot članica stranke. Ker dače se sestavi ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
9
14.02.2020 22:36
Usodne prevare Zdenka Roterja, ki imajo vsega 160 strani, so sklepni del spominske trilogije, ki se je začela z zajetnejšo (čez ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
30
12.02.2020 00:30
Do konca prihodnjega tedna naj bi bilo jasno, če je možna nova, desnosredinska koalicija. V nasprotnem bodo 19. ali 26. aprila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kulturni dan za nekulturno ljudstvo
13
08.02.2020 22:00
Slovenci praznujemo kulturni dan predvsem zato, ker nismo kulturen narod, kaj šele umetnosti naklonjen narod. Zakaj bi torej za ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Težko boste na kakšnem pašniku našli toliko svetih krav kot v sferi slovenske kulture
18
08.02.2020 01:00
Po mojem bi bila največja usluga slovenski umetnosti, če bi (zdaj prihaja na dan moja teroristična plat) pod Cankarjev dom, ko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prekletstvo Antigone: Ali je možno, da ljubljanski župan Zoran Janković ne razlikuje med spomenikom in grobom?
26
06.02.2020 22:36
Vsekakor smo lahko ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću za tako samozavestno propagiranje prvo- in drugorazrednosti več kot ... Več.
Piše: Jože Dežman
Janšev "biti ali ne biti": Predčasne volitve ali nova koalicija, to je zdaj vprašanje!
29
05.02.2020 23:30
Predčasne volitve ali nova vladna koalicija, to je zdaj vprašanje. Bomo dovolili, da se na oblast vrne Janez Janša, nas ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Samo pri poslancih, ki niso glasovalni stroj političnih strank, gre iskati kvorum, ki lahko ustvari novo parlamentarno večino
5
02.02.2020 12:00
Tisti junak, in resnično bo junak, ki si bo upal iz obstoječe zasedbe parlamenta sestaviti vlado, naj vse poslance in poslanke, ... Več.
Piše: Angel Polajnko
"Kdo bi še molčal, ko ga en zamah lahko reši? Še kar prenašati naključje, ali se upreti, vzeti orožje in končati vse?"
9
01.02.2020 22:30
Hamlet anarhist: Do kod se mora to trpeti? Oblast, ki žali že s svojim obstojem. Prezir vseh njih, ki imajo jo v rokah. Ošabnost ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Luksemburška blamaža: Slovenska vlada in njeni pravniki v ogledalu Evropskega sodišča
16
01.02.2020 00:36
V bistvu je evropsko sodišče slovensko tožbo proti Hrvaški označilo kot neprimerno in nekompetentno, s čimer je potegnilo za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Zakaj se mi zdijo uniseks stranišča super, odstranjevanje pisoarjev pa kretenizem
16
30.01.2020 22:30
Kdor je odstranil pisoarje na uniseks straniščih na Fakulteti za družbene vede, je dosegel predvsem to, da se bodo kumulativne ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Morda Šarčev odstop ni nobena zarota, ampak le trenutek, ko je imel premier vsega dovolj
19
28.01.2020 01:00
Ponedeljkov odstop predsednika vlade, ki ga je sicer za nekaj ur prehitel finančni minister, je presenetil zgolj popolne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali so Trumpova pričakovanja o večji vlogi zveze Nato na Bližnjem vzhodu realna? Niso.
6
26.01.2020 22:59
Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat izrazil pričakovanja po večji vlogi Nata na Bližnjem vzhodu. V mislih ... Več.
Piše: Božo Cerar
Fantje s puško na rami in dekleta z metlo v roki
17
26.01.2020 11:00
Na desnem političnem polu se neguje konservativna mentaliteta, ki državo vidi v temelju predvsem kot oboroženo silo s čim bolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pozor: V Slovenijo prihaja epidemija koronavirusa COVID-19!
Blaž Mrevlje
Ogledov: 6,894
02/
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,512
03/
Od kod patološki strah pred Janšo?
Milan Gregorič
Ogledov: 5,977
04/
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
Uredništvo
Ogledov: 3,227
05/
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
Blaž Mrevlje
Ogledov: 3,828
06/
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
Miha Burger
Ogledov: 2,154
07/
Na(j)prej Slovenija!
Lojze Peterle
Ogledov: 2,546
08/
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
Uredništvo
Ogledov: 1,678
09/
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,116
10/
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2,876