Komentar

Kaj vse se lahko naučimo iz tesnih, skoraj neodločenih izidov

Trump, Brexit, turški referendum o večjih predsedniških pooblastilih ... Minimalne prednosti, minimalne zmage. V vseh primerih je "zmagovalna" stran dobila za malenkost več kot poraženec. Nekaj čez 50 odstotkov, med 50 in 54 odstotki. Z minimalno prednostjo pa sedaj zmagovalec odloča o vsem. Kaj se lahko naučimo iz teh podatkov? Da svet ni črno-bel. Da odločitve niso črno-bele. In da je razlika med "ja" in "ne" zanemarljiva.

28.05.2017 11:31
Piše: Oskar Salobir
Ključne besede:   odnosi   moški   ženske

Fot: arhiv portal+

Skupno vsem odločitvam pa je eno: odločamo se tako, da je za nas najbolje.

Kako pa se ljudje odločamo v zasebnem življenju? Pri osebnih odločitvah? Tudi tistih najpomembnejših? Ko se na primer odločite za poroko, otroka, službo, bivališče, ločitev, prevaro, avto, telefon, hlače, frizuro, psa ... ? Če bi bilo življenje črno-belo, bi se, na primer, za partnerja in poroko odločili s sto odstotno gotovostjo, prepričani, da je to to in da drugačna izbira sploh ni mogoča. Ali pa si rečete: "No, ja, ni popoln (popolna), ampak s časom ga (jo) bom že "popravil(a)" pa bo tak(a) kot mora biti." Kolikšna je senca dvoma v odstotkih? Deset, dvajset, trideset odstotna? Če psihoterapevtu zaupate, da vsak dan vsaj desetkrat pomislite, da bi zapustili partnerja (partnerko), in obenem vsaj desetkrat isti dan pomislite, da brez nje (njega) ne bi mogli živeti niti dan ali dva, vam bo rekel: "To je normalno!".

 

Odločite se, da boste (bi) imeli kužka. Ker sami o sebi razmišljate kot o velikodušnem človeku, ki rad pomaga, se odpravite v pasje zavetišče. Kužki vseh velikosti in starosti se vam prilizujejo kot male mačkice, "vzami me, vzami me ... ”, vsi imajo žalostne poglede, vsi so potrebni ljubezni ... kako se odločite? Katerega izberete in zakaj?

 

Bojda se ljudje tudi v primeru najdražjih nakupov, na primer stanovanja, za nakup odločimo v roku 60 sekund po vstopu v prostor. Nato pa tedne in tedne potrebujemo za racionalizacijo odločitve in potrditev, kako pametno smo se odločili. Pri čemer vse pomisleke blažimo, vse pozitivne vidike pa krepimo.

 

V življenju ves čas išemo ravnovesje. Med svobodo in povezanostjo. Med divjanjem in spanjem. Med materialnim in duhovnim. Itd. Odločitve, ki jih sprejemamo (velikokrat preprosto moramo sprejeti odločitev, pa če si tega želimo ali ne) nikoli niso sto odstotne. Ko nekaj naredimo, se za to odločimo tudi v primerih, ko smo v rešitev prepričani 50,1 odstotno, 49,9 odstotno pa vanjo dvomimo. Odločamo se instinktivno, inuitivno, nagonsko, na podlagi preteklih izkušenj, zavestnih, nezavednih, podzavestnih.


Skupno vsem odločitvam pa je eno: odločamo se tako, da je za nas najbolje. Nikoli v bistvu ne postavljamo na prvo mesto drugih, vedno sebe. Tudi ko navidezno naredimo nekaj v korist drugega, to naredimo iz lastne potrebe. Na primer, če se odločimo, da partnerja ne bomo zapustili, da se bomo "žrtvovali", to naredimo zato, ker nam je to lažje kot pa da bi morali živeti z občutkom krivde, da bi sebe morali videti v drugačni luči kot se vidimo sami. Ljudje radi rečemo, da "nas je nekaj prisililo v dejanja", "sem to naredil zanj(njo)" in podobno. Morali bi reči drugače: "Glede na okoliščine sem se odločil za rešitev, ki je zame najboljša, in se - na primer - odločil, da se ga bom spet napil, ker je to zame lažje (nekaj več kot 50 odstotna odločitev), kot pa bi se soočil z pravo težavo."

 

V družbi in času, ko je vedno mogoče najti krivca zunaj sebe (služba, nadrejeni, denar, odnosi ...), se je treba večkrat spomniti, da imamo najraje samo sebe. In predvsem, da - čeprav se nam to zdi sliši neverjetno - sami odločamo o svojem življenju.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave
13
07.08.2020 23:50
Prihodnji teden prihaja na uradni obisk v Ljubljano ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Prvi visoki ameriški obisk po več kot ... Več.
Piše: Igor Mekina
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
11
07.08.2020 06:03
Slovenci živimo v prepričanju, da so nekje v tujini stvari mnogo bolje urejene kot pri nas. Kdo med nami ni izrekel ali slišal ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
0
05.08.2020 20:00
Danes v Sloveniji govorimo o stanju brez vrednot (anomiji), o sadistični krutosti nekaterih delodajalcev, o mobingu, o korupciji ... Več.
Piše: Boštjan M. Zupančič
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
4
02.08.2020 23:59
Diplomatska bitka zaSeverni tok 2, ki poteka boj ali manj v zakulisju že nekaj let, se približuje koncu. Zadeva je pomembna za ... Več.
Piše: Božo Cerar
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
9
02.08.2020 11:00
Bo padla ali ne bo padla, so stavnice te dni. Glavna zvezda je kmetijska ministrica in predsednica koalicijske upokojenske ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Narava vedno znova začenja iste stvari: leta, dneve, ure. Tako nastajata neskončnost in večnost.
2
01.08.2020 23:57
Aplikacija, ki se nam predstavlja kot aplikacija vseh aplikacij za nadzor virusa, to še zdaleč ni, temveč je le fragmentiran ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
14
30.07.2020 22:30
Zdaj se sprašujem, ali Slovenija občuti kaj sramu, ko je Italija končno izpolnila obljubo in slovenski manjšini vrnila Narodni ... Več.
Piše: Keith Miles
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
7
28.07.2020 22:45
Kako je mogoče iz množice vidnih, dejavnih in vplivnih ljudi izbrati tiste, ki jim pravimo zgodovinske osebnosti? Takšen naslov ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
8
27.07.2020 23:59
Nihče ne ve, kje je center vesolja. V Sloveniji moderni center izginja in boste politično središče našli precej na levi, Levico ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Slovenija, dežela piromanskih gasilcev
17
26.07.2020 11:00
Situacija, v kakršni se nahaja Slovenija, je utrujajoč odraz patologije bolj ali manj učinkovitih piromanov v funkciji gasilcev. ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pričakovati od politika, ki ima v XXI. stoletju doma na zidu slabo naslikano jabolko? Vse najslabše.
5
25.07.2020 23:59
Obstaja neuravnovešen, skoraj patološki odnos med ideologijo in izmi . Ideologija je vedno koncept, ki se vsiljuje drugemu, je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bruseljski kompromis, višegrajski pretepači in obnova bolehne Evrope
16
21.07.2020 23:00
Denarja, ki si ga je Slovenija izposlovala na dolgotrajnih in napornih pogajajih v Bruslju, ni tako malo. Opozicija, ki je leta ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na zdravje, striček Xi! Kitajski zmaj ni več papirnati tiger, ampak postaja vse bolj agresiven!
13
20.07.2020 23:10
O Kitajski je bilo zadnje mesece veliko slišati. Tudi portal+ je poročal o njenem močno vprašljivem ravnanju ob izbruhu ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali twitter koristi slovenski demokraciji ali ne? Odgovor verjetno poznamo vsi ...
14
19.07.2020 23:00
Januarja leta 1990 sem vodstvu Demosa ponujal idejo aktivnega državljanstva. Na nekem sestanku sem zbrane hotel prepričati, kako ... Več.
Piše: Miha Burger
Kulturniški fašizem
9
19.07.2020 11:00
Kulturniški fašizem je zadnje mesece in tedne v Sloveniji visoko dvignil svojo stoglavo glavo. Kulturniški fašizem vedno ... Več.
Piše: Denis Poniž
Umetnost je disciplina, ki nam omogoča razumeti preteklost, predvsem pa bodočnost
8
18.07.2020 22:36
Naj povem na kratko: to je komentar o dveh umetniških ambientih. Povod: stoletnica fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janez Janša, mnogo več spoštovanja bi ohranil, če bi doma ležal na kavču in proučeval strop
29
12.07.2020 10:32
Janez Janša nam obljublja, da bodo z izjemnimi kalibri velikih vodij profila Orban in Vučić naredili red. Janševa politika nas ... Več.
Piše: Simona Rebolj
NEP Dejana Kršića: Umetnost je brezčasna, Evropa neskončna
1
11.07.2020 21:03
Kršić je nomad lepote!Oblikovanje zanj že dolgo ni zgolj utilitaristični fenomen, temveč je predvsem mišljenje. Nikoli več ne bo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O spravi na "akademski" način: Blišč in beda kurtizanov
14
10.07.2020 23:15
Spravno dejanje, ki ga ponuja Slovenska akademija znanosti in umetnosti, še najbolj spominja na demokratičnocentralistični ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Ustavimo konje: Intelektualna poštenost in neznosna lahkotnost obtoževanja
10
10.07.2020 00:47
Ko je Janševa vlada sprejela omejevalne ukrepe proti koronavirusu, mi je zaskrbljen prijatelj iz Italije poslal članek (ki se je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.564
02/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.220
03/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.776
04/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.531
05/
Dosje MD Medicina d.o.o. ali zgodba o uspehu ortopedske dinastije Gorenšek
Uredništvo
Ogledov: 11.012
06/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.574
07/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.385
08/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.342
09/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.438
10/
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
Andrej Capobianco
Ogledov: 988