Komentar

Kaj vse se lahko naučimo iz tesnih, skoraj neodločenih izidov

Trump, Brexit, turški referendum o večjih predsedniških pooblastilih ... Minimalne prednosti, minimalne zmage. V vseh primerih je "zmagovalna" stran dobila za malenkost več kot poraženec. Nekaj čez 50 odstotkov, med 50 in 54 odstotki. Z minimalno prednostjo pa sedaj zmagovalec odloča o vsem. Kaj se lahko naučimo iz teh podatkov? Da svet ni črno-bel. Da odločitve niso črno-bele. In da je razlika med "ja" in "ne" zanemarljiva.

28.05.2017 11:31
Piše: Oskar Salobir
Ključne besede:   odnosi   moški   ženske

Fot: arhiv portal+

Skupno vsem odločitvam pa je eno: odločamo se tako, da je za nas najbolje.

Kako pa se ljudje odločamo v zasebnem življenju? Pri osebnih odločitvah? Tudi tistih najpomembnejših? Ko se na primer odločite za poroko, otroka, službo, bivališče, ločitev, prevaro, avto, telefon, hlače, frizuro, psa ... ? Če bi bilo življenje črno-belo, bi se, na primer, za partnerja in poroko odločili s sto odstotno gotovostjo, prepričani, da je to to in da drugačna izbira sploh ni mogoča. Ali pa si rečete: "No, ja, ni popoln (popolna), ampak s časom ga (jo) bom že "popravil(a)" pa bo tak(a) kot mora biti." Kolikšna je senca dvoma v odstotkih? Deset, dvajset, trideset odstotna? Če psihoterapevtu zaupate, da vsak dan vsaj desetkrat pomislite, da bi zapustili partnerja (partnerko), in obenem vsaj desetkrat isti dan pomislite, da brez nje (njega) ne bi mogli živeti niti dan ali dva, vam bo rekel: "To je normalno!".

 

Odločite se, da boste (bi) imeli kužka. Ker sami o sebi razmišljate kot o velikodušnem človeku, ki rad pomaga, se odpravite v pasje zavetišče. Kužki vseh velikosti in starosti se vam prilizujejo kot male mačkice, "vzami me, vzami me ... ”, vsi imajo žalostne poglede, vsi so potrebni ljubezni ... kako se odločite? Katerega izberete in zakaj?

 

Bojda se ljudje tudi v primeru najdražjih nakupov, na primer stanovanja, za nakup odločimo v roku 60 sekund po vstopu v prostor. Nato pa tedne in tedne potrebujemo za racionalizacijo odločitve in potrditev, kako pametno smo se odločili. Pri čemer vse pomisleke blažimo, vse pozitivne vidike pa krepimo.

 

V življenju ves čas išemo ravnovesje. Med svobodo in povezanostjo. Med divjanjem in spanjem. Med materialnim in duhovnim. Itd. Odločitve, ki jih sprejemamo (velikokrat preprosto moramo sprejeti odločitev, pa če si tega želimo ali ne) nikoli niso sto odstotne. Ko nekaj naredimo, se za to odločimo tudi v primerih, ko smo v rešitev prepričani 50,1 odstotno, 49,9 odstotno pa vanjo dvomimo. Odločamo se instinktivno, inuitivno, nagonsko, na podlagi preteklih izkušenj, zavestnih, nezavednih, podzavestnih.


Skupno vsem odločitvam pa je eno: odločamo se tako, da je za nas najbolje. Nikoli v bistvu ne postavljamo na prvo mesto drugih, vedno sebe. Tudi ko navidezno naredimo nekaj v korist drugega, to naredimo iz lastne potrebe. Na primer, če se odločimo, da partnerja ne bomo zapustili, da se bomo "žrtvovali", to naredimo zato, ker nam je to lažje kot pa da bi morali živeti z občutkom krivde, da bi sebe morali videti v drugačni luči kot se vidimo sami. Ljudje radi rečemo, da "nas je nekaj prisililo v dejanja", "sem to naredil zanj(njo)" in podobno. Morali bi reči drugače: "Glede na okoliščine sem se odločil za rešitev, ki je zame najboljša, in se - na primer - odločil, da se ga bom spet napil, ker je to zame lažje (nekaj več kot 50 odstotna odločitev), kot pa bi se soočil z pravo težavo."

 

V družbi in času, ko je vedno mogoče najti krivca zunaj sebe (služba, nadrejeni, denar, odnosi ...), se je treba večkrat spomniti, da imamo najraje samo sebe. In predvsem, da - čeprav se nam to zdi sliši neverjetno - sami odločamo o svojem življenju.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Teater je tisti, ki je dal Slovencem občutek, da so lahko kdaj tudi plemeniti
0
08.12.2019 08:52
Predstava Izreka je prisluškovanje tistemu, ki bo ravnokar zapelo in že v naslednjem hipu obnemelo. Izreka uprizarja ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pisma iz emigracije: Kako je mala Ella preživela malomarnost in ignoranco slovenske pediatrije
19
06.12.2019 23:59
Ko gre za zdravje otrok in dojenčkov, ni kompromisov. Starši imamo pravico zahtevati, da so naši otroci deležni najboljše ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
5
05.12.2019 19:00
Čeprav se je v zadnjem desetletju na računalniškem področju pojavilo veliko prebojnih tehnologij, ki že zdaj na vaše življenje ... Več.
Piše: Marko Gašparič
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
8
04.12.2019 12:46
Gospod Keber ni kdorkoli. Gospod Keber je eden izmed ključnih ideologov, kreatorjev in strategov trenutnega zdravstvenega ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
8
01.12.2019 19:06
Danes se hvaliti, da je proračun uravnotežen, da celo izkazuje presežek, je neumestno, nepošteno, saj ni odpravljen mehanizem, ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Ema Kugler: "Fascinira me to, da nas nekaj, kar ne obstaja, tako trdo drži v svojih kremljih."
5
01.12.2019 10:24
Ema Kugler v gledalcu razbija idejo filma kot zabave za oči, koreografira kadre, biva v razpoki med umetnostjo v času in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Cena, ki jo dobri ljudje plačajo za to, ker ne sodelujejo v javnih zadevah, je to, da jim vladajo pokvarjenci."
17
25.11.2019 21:00
Naj mi anonimni komentatorji na portalu+, pa morda še kdorkoli od ostale množice anonimnih komentatorjev tako pri nas kot ... Več.
Piše: Miha Burger
Kaj bo ostalo za Bertoncljevim proračunom, ko bo konec bogate pojedine?
3
24.11.2019 11:00
Potrjeni proračun je mogoče res Bertoncljeva računovodska mojstrovina. Tako rekoč brez napake. Pa vendar je to daleč, daleč od ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Hommage Antonu Mavretiču (1934-2019): Živimo na neznatnem delčku snovi sredi neverjetno prostranega vesolja
1
23.11.2019 22:00
To je moj zadnji In memoriam v mojem življenju. Preprosto nočem in ne zmorem več doživljati smrti. Še najbolj zaradi tega, ker ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O dobrih in etičnih državnikih: Kratek esej o velikih političnih dilemah
10
20.11.2019 20:28
Namesto samorefleksije in samokritičnosti smo v nekaj več kot desetletju pometli naše glavne državne izzive in družbene probleme ... Več.
Piše: Igor Kovač
Letargija množic: Danes nikogar ne zanimajo "družbena vprašanja", ljudje se bodo zganili šele, ko jim bo zmanjkalo denarja
19
19.11.2019 20:00
Neresnice ne terjajo več figovih listov, cesarji so nemoteno nagi, zlorabe so enormno brezobzirne. Spirala pasivnosti množic in ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Morda so nove parlamentarne volitve vendarle bliže, kot se zdi neizkušeni večini v vladni koaliciji
9
18.11.2019 20:00
Kongresni val je zaenkrat zajel zgolj koalicijo - od SMC in SD, do upokojenske stranke -, a bo sčasoma zagotovo pljusknil tudi ... Več.
Piše: Anuša Gaši
Posledice vse bolj številnih nepismenih politikov bodo za Slovenijo vsak dan hujše
14
17.11.2019 09:00
Hrvaška politologinja Mirjana Kasapović je v Globusu začudeno napisala, da je Šarec politični amater za enkratno uporabo in da ... Več.
Piše: Tino Mamić
Vsak komentar je bolj ali manj teoretični hrup, ki niha med abstraktnim in narativnim
6
16.11.2019 22:00
Opozoriti vas moram, da je moje današnje besedilo bolj v območju teoretskega kot pripovednega. Komentirati samo zato, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Visco in Monigo: Sobotni izlet v preteklost
0
16.11.2019 11:00
Na občini v Viscu priznavajo, da je ime njihovega mesteca vFurlaniji, nekaj deset kilometrov od slovensko-italijanske meje, ... Več.
Piše: Božo Cerar
70. let zveze NATO: Če na srečanju v Londonu članice ne bodo stopile skupaj, se ponujajo črni scenariji
12
11.11.2019 20:00
Severnoatlantsko zavezništvo se sooča z najbolj kompleksno in nepredvidljivo varnostno situacijo od svojega nastanka pred 70. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Meditacija o zidovih: Ugani, kdo pride danes na kosilo
15
10.11.2019 19:30
Kaj bi rekli v New Yorku, če bi kdo izjavil, da se je Svetovni trgovinski center leta 2001 podrl na dve strani: na ZDA in na ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Parlamentarna preiskovalna komisija v zadevi Kangler in nenavadno obnašanje ustavnega sodišča
8
10.11.2019 09:59
Močno dvomim, da bi ustavni sodniki kljub svoji vzvišenosti prezrli pričanje Franca Kanglerja pred preiskovalno komisijo, saj so ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Človeštvo se bo na koncu pobilo med sabo, navkljub vsemu pa smo v boju za lepoto sveta!
16
09.11.2019 20:00
Ljudje smo edini med živalmi, ki smo sposobni pogledati v svoje možgane, mogoče smo jih celo sposobni rekonstruirati in na novo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zbogom, Levica! Šarcu bo zdaj še težje vladati, a na srečo ima nekaj smisla za humor
20
08.11.2019 01:00
Na sklonjenih hrbtih koalicijskih partnerjev je v središče političnega dogajanja vkorakalaLevica. Brez ene resne odgovornosti, ... Več.
Piše: Anuša Gaši
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
Krištof Zevnik
Ogledov: 3,762
02/
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
Saška Štumberger
Ogledov: 2,312
03/
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
Milan Gregorič
Ogledov: 2,194
04/
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,831
05/
Pisma iz emigracije: Kako je mala Ella preživela malomarnost in ignoranco slovenske pediatrije
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,701
06/
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
Marko Gašparič
Ogledov: 1,088
07/
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
Shane Quinn
Ogledov: 1,057
08/
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
Angel Polajnko
Ogledov: 1,288
09/
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
Bine Kordež
Ogledov: 1,191
10/
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 2,311