Komentar

Kaj vse se lahko naučimo iz tesnih, skoraj neodločenih izidov

Trump, Brexit, turški referendum o večjih predsedniških pooblastilih ... Minimalne prednosti, minimalne zmage. V vseh primerih je "zmagovalna" stran dobila za malenkost več kot poraženec. Nekaj čez 50 odstotkov, med 50 in 54 odstotki. Z minimalno prednostjo pa sedaj zmagovalec odloča o vsem. Kaj se lahko naučimo iz teh podatkov? Da svet ni črno-bel. Da odločitve niso črno-bele. In da je razlika med "ja" in "ne" zanemarljiva.

28.05.2017 11:31
Piše: Oskar Salobir
Ključne besede:   odnosi   moški   ženske

Fot: arhiv portal+

Skupno vsem odločitvam pa je eno: odločamo se tako, da je za nas najbolje.

Kako pa se ljudje odločamo v zasebnem življenju? Pri osebnih odločitvah? Tudi tistih najpomembnejših? Ko se na primer odločite za poroko, otroka, službo, bivališče, ločitev, prevaro, avto, telefon, hlače, frizuro, psa ... ? Če bi bilo življenje črno-belo, bi se, na primer, za partnerja in poroko odločili s sto odstotno gotovostjo, prepričani, da je to to in da drugačna izbira sploh ni mogoča. Ali pa si rečete: "No, ja, ni popoln (popolna), ampak s časom ga (jo) bom že "popravil(a)" pa bo tak(a) kot mora biti." Kolikšna je senca dvoma v odstotkih? Deset, dvajset, trideset odstotna? Če psihoterapevtu zaupate, da vsak dan vsaj desetkrat pomislite, da bi zapustili partnerja (partnerko), in obenem vsaj desetkrat isti dan pomislite, da brez nje (njega) ne bi mogli živeti niti dan ali dva, vam bo rekel: "To je normalno!".

 

Odločite se, da boste (bi) imeli kužka. Ker sami o sebi razmišljate kot o velikodušnem človeku, ki rad pomaga, se odpravite v pasje zavetišče. Kužki vseh velikosti in starosti se vam prilizujejo kot male mačkice, "vzami me, vzami me ... ”, vsi imajo žalostne poglede, vsi so potrebni ljubezni ... kako se odločite? Katerega izberete in zakaj?

 

Bojda se ljudje tudi v primeru najdražjih nakupov, na primer stanovanja, za nakup odločimo v roku 60 sekund po vstopu v prostor. Nato pa tedne in tedne potrebujemo za racionalizacijo odločitve in potrditev, kako pametno smo se odločili. Pri čemer vse pomisleke blažimo, vse pozitivne vidike pa krepimo.

 

V življenju ves čas išemo ravnovesje. Med svobodo in povezanostjo. Med divjanjem in spanjem. Med materialnim in duhovnim. Itd. Odločitve, ki jih sprejemamo (velikokrat preprosto moramo sprejeti odločitev, pa če si tega želimo ali ne) nikoli niso sto odstotne. Ko nekaj naredimo, se za to odločimo tudi v primerih, ko smo v rešitev prepričani 50,1 odstotno, 49,9 odstotno pa vanjo dvomimo. Odločamo se instinktivno, inuitivno, nagonsko, na podlagi preteklih izkušenj, zavestnih, nezavednih, podzavestnih.


Skupno vsem odločitvam pa je eno: odločamo se tako, da je za nas najbolje. Nikoli v bistvu ne postavljamo na prvo mesto drugih, vedno sebe. Tudi ko navidezno naredimo nekaj v korist drugega, to naredimo iz lastne potrebe. Na primer, če se odločimo, da partnerja ne bomo zapustili, da se bomo "žrtvovali", to naredimo zato, ker nam je to lažje kot pa da bi morali živeti z občutkom krivde, da bi sebe morali videti v drugačni luči kot se vidimo sami. Ljudje radi rečemo, da "nas je nekaj prisililo v dejanja", "sem to naredil zanj(njo)" in podobno. Morali bi reči drugače: "Glede na okoliščine sem se odločil za rešitev, ki je zame najboljša, in se - na primer - odločil, da se ga bom spet napil, ker je to zame lažje (nekaj več kot 50 odstotna odločitev), kot pa bi se soočil z pravo težavo."

 

V družbi in času, ko je vedno mogoče najti krivca zunaj sebe (služba, nadrejeni, denar, odnosi ...), se je treba večkrat spomniti, da imamo najraje samo sebe. In predvsem, da - čeprav se nam to zdi sliši neverjetno - sami odločamo o svojem življenju.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Približuje se nam nov val epidemije, morda najhujši od vseh, ki smo jih do sedaj doživeli
9
03.08.2021 21:51
Evropska unija prihaja v četrti val epidemije. Epidemiološko stanje je iz tedna v teden slabše, praviloma prevladuje delta ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoči komentar: Slovenska politika ne išče rešitev, ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu
12
02.08.2021 20:08
Slovenska vladajoča in razdeljena politika, ki se ukvarja izključno z medsebojno vojno moči, nima vizije ter je v rešitvah ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Čez 60 let bo tukaj Madžarska in mrgolelo bo albanske, bosanske ter ciganske dece
26
01.08.2021 22:56
Nima smisla razglabljati o tem, ali morajo biti najprej pogoji za otroka ali otrok. Medtem ko se Slovenci ukvarjajo s tem ... Več.
Piše: Ana Jud
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
8
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
14
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 2.288
02/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.955
03/
Čez 60 let bo tukaj Madžarska in mrgolelo bo albanske, bosanske ter ciganske dece
Ana Jud
Ogledov: 1.484
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.355
05/
Gostujoči komentar: Slovenska politika ne išče rešitev, ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu
Aleksandra Pivec
Ogledov: 1.050
06/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.168
07/
Približuje se nam nov val epidemije, morda najhujši od vseh, ki smo jih do sedaj doživeli
Milan Krek
Ogledov: 815
08/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.522
09/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 779
10/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 745