Komentar

Kaj vse se lahko naučimo iz tesnih, skoraj neodločenih izidov

Trump, Brexit, turški referendum o večjih predsedniških pooblastilih ... Minimalne prednosti, minimalne zmage. V vseh primerih je "zmagovalna" stran dobila za malenkost več kot poraženec. Nekaj čez 50 odstotkov, med 50 in 54 odstotki. Z minimalno prednostjo pa sedaj zmagovalec odloča o vsem. Kaj se lahko naučimo iz teh podatkov? Da svet ni črno-bel. Da odločitve niso črno-bele. In da je razlika med "ja" in "ne" zanemarljiva.

28.05.2017 11:31
Piše: Oskar Salobir
Ključne besede:   odnosi   moški   ženske

Fot: arhiv portal+

Skupno vsem odločitvam pa je eno: odločamo se tako, da je za nas najbolje.

Kako pa se ljudje odločamo v zasebnem življenju? Pri osebnih odločitvah? Tudi tistih najpomembnejših? Ko se na primer odločite za poroko, otroka, službo, bivališče, ločitev, prevaro, avto, telefon, hlače, frizuro, psa ... ? Če bi bilo življenje črno-belo, bi se, na primer, za partnerja in poroko odločili s sto odstotno gotovostjo, prepričani, da je to to in da drugačna izbira sploh ni mogoča. Ali pa si rečete: "No, ja, ni popoln (popolna), ampak s časom ga (jo) bom že "popravil(a)" pa bo tak(a) kot mora biti." Kolikšna je senca dvoma v odstotkih? Deset, dvajset, trideset odstotna? Če psihoterapevtu zaupate, da vsak dan vsaj desetkrat pomislite, da bi zapustili partnerja (partnerko), in obenem vsaj desetkrat isti dan pomislite, da brez nje (njega) ne bi mogli živeti niti dan ali dva, vam bo rekel: "To je normalno!".

 

Odločite se, da boste (bi) imeli kužka. Ker sami o sebi razmišljate kot o velikodušnem človeku, ki rad pomaga, se odpravite v pasje zavetišče. Kužki vseh velikosti in starosti se vam prilizujejo kot male mačkice, "vzami me, vzami me ... ”, vsi imajo žalostne poglede, vsi so potrebni ljubezni ... kako se odločite? Katerega izberete in zakaj?

 

Bojda se ljudje tudi v primeru najdražjih nakupov, na primer stanovanja, za nakup odločimo v roku 60 sekund po vstopu v prostor. Nato pa tedne in tedne potrebujemo za racionalizacijo odločitve in potrditev, kako pametno smo se odločili. Pri čemer vse pomisleke blažimo, vse pozitivne vidike pa krepimo.

 

V življenju ves čas išemo ravnovesje. Med svobodo in povezanostjo. Med divjanjem in spanjem. Med materialnim in duhovnim. Itd. Odločitve, ki jih sprejemamo (velikokrat preprosto moramo sprejeti odločitev, pa če si tega želimo ali ne) nikoli niso sto odstotne. Ko nekaj naredimo, se za to odločimo tudi v primerih, ko smo v rešitev prepričani 50,1 odstotno, 49,9 odstotno pa vanjo dvomimo. Odločamo se instinktivno, inuitivno, nagonsko, na podlagi preteklih izkušenj, zavestnih, nezavednih, podzavestnih.


Skupno vsem odločitvam pa je eno: odločamo se tako, da je za nas najbolje. Nikoli v bistvu ne postavljamo na prvo mesto drugih, vedno sebe. Tudi ko navidezno naredimo nekaj v korist drugega, to naredimo iz lastne potrebe. Na primer, če se odločimo, da partnerja ne bomo zapustili, da se bomo "žrtvovali", to naredimo zato, ker nam je to lažje kot pa da bi morali živeti z občutkom krivde, da bi sebe morali videti v drugačni luči kot se vidimo sami. Ljudje radi rečemo, da "nas je nekaj prisililo v dejanja", "sem to naredil zanj(njo)" in podobno. Morali bi reči drugače: "Glede na okoliščine sem se odločil za rešitev, ki je zame najboljša, in se - na primer - odločil, da se ga bom spet napil, ker je to zame lažje (nekaj več kot 50 odstotna odločitev), kot pa bi se soočil z pravo težavo."

 

V družbi in času, ko je vedno mogoče najti krivca zunaj sebe (služba, nadrejeni, denar, odnosi ...), se je treba večkrat spomniti, da imamo najraje samo sebe. In predvsem, da - čeprav se nam to zdi sliši neverjetno - sami odločamo o svojem življenju.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Angažiranje vojske za boj proti epidemiji Covid-19 ni vprašanje prestiža, ampak nujnosti
14
26.10.2020 21:05
Trenutne razmere kažejo, da je za boj s pandemijo dejansko potrebno angažirati vse razpoložljive sile in s tem tudi oborožene ... Več.
Piše: Božo Cerar
Polemika: Neustavnost ni osebna odgovornost "posameznikov iz Fursa", ampak tistih poslancev državnega zbora, ki so sporno novelo zakona o davčnem postopku podprli!
4
25.10.2020 11:00
Ta prispevek je odziv na nedavno javno mnenje Ivana Simiča, ki je bilo 20. oktobra 2020 pod naslovom Koliko solz, besed obupa, ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Vsi smo del razvoja razsvetljenskega sveta, ki nas brani pred religioznimi in ideološkimi patologijami.
2
24.10.2020 21:00
Maska je vodilni specializiran medij, namenjen scenski umetnosti v Srednji Evropi, ki vseobsežno obravnava izbrane teme in jih v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Življenje je kredit in debet, za vsakim dejanjem pa nepredvidena posledica ...
6
23.10.2020 21:00
Debet in kredit res pomenita ravnotežje in to je tisto, kar potrebujemo v tem trenutku, ko se spopadamo s pandemijo novega ... Več.
Piše: Keith Miles
Vse je narobe, vse je slabo ... (O programu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo)
11
22.10.2020 21:20
Izhodišča za program Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo je dokument, v katerem avtorji po začetni oceni stanja v ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
13
21.10.2020 20:00
Ko v skupnost udari huda kognitivna disonanca, sta možnosti samo dve. Kakšna razpade na plemena, ki se najprej zmerjajo, potem ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
26
20.10.2020 21:00
Nastopil je čas za imena odgovornih za blamažo Fursa, za uničena življenja, za uničene družine, za (ne)znane bolezni, za vse ... Več.
Piše: Ivan Simič
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
8
19.10.2020 22:45
Vsak dan smo bližje trenutku, ko ne bo imelo več nobenega smisla iskati razlogov in krivcev za to, da smo kot država in nacija ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
22
18.10.2020 20:28
Slovenija se sooča s silovitim drugim valom Covida. Lahko bi rekli, da je bila naša fašistoidna vlada očitkom navkljub premalo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
19
18.10.2020 11:00
Naš predsednik vlade javnost redko sploh ogovori. Popolno nasprotje komunikacije in odnosa do državljanov, kakršnega vodi na ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kvartet med epidemijo: Predstava, ki je ne bo nihče nikoli videl
2
17.10.2020 20:40
Pred menoj je knjiga, namenjena predstavi, ki je ne bo nihče nikoli videl. Knjiga je posebne vrste umetniško delo, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
18
14.10.2020 21:30
Neverjetno, ampak Karl V. Erjavec je ponovno postal predsednik upokojenske stranke še pred formalnim kongresom stranke, ki bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse skupaj: O preteklosti in prihodnosti, medijih in protivladni histeriji
8
13.10.2020 21:00
Po tridesetih letih in ne glede na volilni sistem bo potrebno rehabilitirati konservativni in konstruktivni del slovenskega ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Pasti rebalansa 2020: Koliko denarja za novi koronavirus bo požrla t.i. globoka država?
3
11.10.2020 22:40
Oblast se ni odločila le za ohranjanje stabilnosti velikih sistemov in kapitala, temveč je delovala na planu ohranitve ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Jože P. Damijan ne more biti KUL, če ženske zmerja s kurbami in vladi očita, da je fašistoidna?
16
11.10.2020 21:00
Slovenija je končno dobila načelno koalicijo, ki lahko prepreči zdrs v iliberalno demokracijo. Koalicija ustavnega loka (KUL) bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Elektrike ni. Vse je samo - magnetizem.
4
10.10.2020 21:00
V petindvajsetih letih odkar je zaključil svoje izobraževanje naSchool of Audio EngineeringvAmsterdamu, se je izoblikoval v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Drugi val je udaril med nas, čaka nas dolga in težka zima!?
17
09.10.2020 00:00
Navdušeno navijanje za Rogliča in Pogačarja v drugi polovici septembra je krivuljo okužb z novim koronavirusom že pred desetimi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kratek esej o plačah: Je nagrajevanje v Sloveniji pošteno in pravično?
3
07.10.2020 21:59
Ena najbolj pogostih debat bo vedno o poštenem in pravičnem nagrajevanju in obdavčevanju dohodkov. Pri tem si seveda poštenost ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dnevnik iz karantene: Prvo neposredno bitko s koronavirusom smo dobili, a vojna bo še prekleto dolga.
4
06.10.2020 21:44
Dan po koncu karantene je oblačen, a za nas sije sonce. Stran od množic se sprehodimo po mestu in uživamo na svobodi. Čakamo na ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Bi Trumpova zmaga na novembrskih volitvah res prinesla konec sveta, kot ga poznamo?
7
04.10.2020 23:00
Komentar smo prejeli nekaj ur pred uradnim sporočilom iz Bele hiše, da je bil predsednik Donald Trump pozitiven na testu za ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 4.889
02/
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.589
03/
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2.443
04/
Pred nami je odločilen teden: Če nam uspe ustaviti napredovanje virusa, se bomo izognili Bergamu, v nasprotnem primeru bo zelo hudo
Uredništvo
Ogledov: 2.147
05/
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.217
06/
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
Simona Rebolj
Ogledov: 2.425
07/
Angažiranje vojske za boj proti epidemiji Covid-19 ni vprašanje prestiža, ampak nujnosti
Božo Cerar
Ogledov: 1.432
08/
Vse je narobe, vse je slabo ... (O programu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo)
Bine Kordež
Ogledov: 1.419
09/
Polemika: Neustavnost ni osebna odgovornost "posameznikov iz Fursa", ampak tistih poslancev državnega zbora, ki so sporno novelo zakona o davčnem postopku podprli!
Žiga Stupica
Ogledov: 1.115
10/
Življenje je kredit in debet, za vsakim dejanjem pa nepredvidena posledica ...
Keith Miles
Ogledov: 1.026