Komentar

Intelektualni šok je šele začetek procesa gradnje umetnine

Kmalu po otvoritvi Beneškega bienala sem odletel v Moskvo. V kozmonavtskem središču Jurija Gagarina v Zvezdnem mestu smo namreč usklajevali tako tehnična kot logistična vprašanja z znanstveniki in specialisti iz Roskosmosa. Usklajevali smo vprašanja, povezana z našo umetnino, ki jo bomo v najbližji prihodnosti poslali na nizko orbito. Tako spet živim v neposredni bližini Male Dimitrovke oziroma vzporedno z njo, poleg Nove Opere, vizavi parka Ermitaž.

03.06.2017 21:25
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Moskva   Nova opera   Merz   Kurt Schwitters   Tippspiele   Franci Zagoričnik

Prva performativna črkovna intervencija v javni prostor je bila nenapovedana umetniška akcija Francija Zagoričnika in njegove umetniške tovarišije, ko so spustili z vrha stolpa na Markovem trgu v Benetkah ogromen bel tekstilni trak.

Povod, ki me je posrkal v današnji komentar je majhen, zelo majhen detajl iz metropolisa. Na vseh oglasnih mestih moskovske Nove Opere je objavljena radikalna vizualna poezija brez kakršnekoli propagandne intervencije, ki bi oglaševala operne predstave. Plakati so v vsem svojem belem modernističnem izrazu in v neoavantgardistični formi šestdesetih let s svojo izčiščeno vizualno dikcijo vmeščeni v javni prostor. Kljub mnogim dogodkom, ki sem jih te dni doživel v moskovski kulturni in umetniški resničnosti, mi je ta poetski detajl sprožil cel niz viharjev. Verjetno zaradi tega, ker bo ves moj naslednji teden v znamenju vizualne poezije Kurta Schwittersa, nastale sredi dvajsetih let prejšnjega stoletja. V novih prostorih Goethe inštituta v Ljubljani na Mirju bomo naslednjo sredo z Dunjo Zupančič, Lucrecio Dalt in Ivanom Lotričem digitalno procesirali Schwittersovo vizualno pesem Tippspiele.

 

Tako sta se moskovska vizualna poezija Nove Opere in napovedani informans prepletla v vzrok mojega ponovnega premisleka o vizualni poeziji. Ponovimo: Gledališče je najprej vizualna poezija! Za razliko od historične vizualne poezije prejšnjega stoletja, so lahko črke danes s pomočjo klikovnosti digitalnih tehnologij kinetične in dinamične. Ni nujno, da je naloga črke biti samo posrednik in sprožati tuje misli in čustva, črka je lahko emancipirana in ima tudi svoje življenje. Sploh v odnosu do drugih črk in znakov, do njihovega ritma, transcendirajoč ritem spletnega in kozmičnega smisla. Tako črka postane univerzalni jezik v vseh smereh. Lahko postane recimo - html; postane - nadbesedilo, ki ima svojo vizualno formo! Tako nimamo več bralca, temveč uporabnika pesmi, kakor opozarja dr. Strehovec!

 

Začnimo današnji komentar z vstopom v kozmični volumen besede Merz! Verjetno je eden najpomembnejših postopkov oblikovanja duha XX. stoletja, ko z umetniškim procesom preimenovanja pretvorimo nečisto v čisto, v umetnino polno vrednot. 

 

Pozor, prošnja: bralec, prvič te prosim, da se ne upiraš tekstu. Moj naslednji odstavek poskusi razumeti kot dejstvo, ne kot teoretski neum, ne kot neumnost! Merz je preprosta danost, ki je ni mogoče zanikati, zavedam se, da ga je lahko zaničevati ali biti do njega ironičen ali ciničen. Toda on bo še vedno tukaj, če ti to hočeš ali nočeš. Še vedno bo tukaj za nas vse, kot znak danosti! Lahko celo vstopiš vanj, postavljen je namreč v ogromnem kulturnem središču Kurta Schwittersa v središču Hannovra.

 

Pozor, primer: Kurt Schwitters je nečisti, istočano grdi besedi "commerz" z eno samo gesto odsekal besedotvorno predpono "com". Preostanek besede od besede "com-merz" pa potenciral tako intenzivno, da je zažarela v vsej svoji lepoti, v "merz" lepoti! Tako imamo pred seboj lepi "Merz" za razliko od grdega "com".

 

Besede oziroma razpoznavni deli besed so lahko tudi segment vizualne pesmi. Vizualna pesem je nasploh načelo večpredstavitvenega sveta! Vizualna pesem je v svojem seštevku vedno enkratna celota, vedno je to kozmična slika, polno gibanje kozmičnih teles - črk. Že z gradnjo najmanjših črkovnih organizmov lahko spreminjamo človeško skupnost, celo navidezne logične zakone, predvsem v njenem ritmu pa lahko vidimo neskonče možnosti oblik z neskončnim številom odnosov. Zgodovinsko podporo neoavantgardne vizualne poezije na slovenskem najdemo pri Srečku Kosovelu in Antonu Podbevšku v njegovi pesnitvi Človek z bombami.

 

Preden bom zapel visoko pesem vizualni pesmi Tippspiele Kurta Schwittersa, bom opisal dva dogodka vizualne poezije, ki sta vpeta v javni prostor in takoj zatem še tretjega, za katerega boste takoj ugotovili, da nima statusa umetnine, temveč status čustvenega spomina in črnega humorja! 

 

Prva performativna črkovna intervencija v javni prostor: spektakularna vizualna pesem se je odvrtela z neverjetno hitrostjo, to je bila nenapovedana umetniška akcija Francija Zagoričnika (1933-1997) in njegove umetniške tovarišije, ko so spustili z vrha stolpa na Markovem trgu v Benetkah ogromen bel tekstilni trak, na katerem je bilo izpisano latinično črkovno zaporedje abecede. Vizualna pesem je zaživela za vse slučajne obiskovalce trga. S svojim intenzivnim presenečenjem je za nekaj trenutkov presegla vso zamrznjeno renesančno lepoto.

 

Druga performativna črkovna intervencija v javni prostor: predstavljajte si, da se vozite s svojim osebnim avtomobilom po avtocesti, ko se nenadoma pred vami pojavi ogromen nepokrit tovornjak vlačilec in na njem zagledate kategorično nenaveden tovor. Na ogromnem prevoznem sredstvu s prikolico zagledate ogromne petmetrske, tridimenzionalne črke: A, B, C, D, E, F!

 

Tretja neumetniška črkovna intervencija: predstavljajte si mene, še ne petletnega otroka, odraščajočega v Ilirski Bistrici, ki je nekega neizrekljivo lepega jutra iz hiše stekel na zadnje dvorišče in se povzpel na bližnje pobočje ter na ogromni klančini, na strmem travnem tepihu pod borovim gozdom zagledal ogromne, res ogromne črke A, H, E in nedokončano črko F.

 

Predstavljajte si mene, s kakšnimi ušesi sem popoldne poslušal pri kosilu mojega očeta: tisto jutro se je enemu od oficirjev, ki je bil zadolžen za opismenjevanje vojakov, dobesedno sfižilo in je očitno netalentiranemu, nepismenemu učencu zaukazal, da je moral najprej z vrvico izrisati črke, potem pa jih je moral z lopato izkopati kot plitve rove. Seveda je nesrečnega vojaka prislil v to raboto s pištolo. Očitno sta bila oba nesrečnika. Pregoreli oficir se ni nikoli več vrnil v garnizijo, mene pa je tisti črkovni park na pobočju še dolgo časa vznemirjal.

 

Če ste se med branjem zgornjega odstavka vprašali, kako sem si zapomnil črke, preprosto: še ne petleten sem znal brati. Oče me je po kosilu vedno dal pod pazduhe in bral časopis Delo in pri tem tradicionalno zaspal ter me pokril s časopisom. Tako vkleščen in prekrit s časopisom sem skozi s svetlobo presvetljeno stran občudoval črke, predvsem modre. Vsaka vizualna pesem ima izčiščeno črkovnost, ima svoj zvočni segment, prostorsko razsežnost in črkovno, znakovno multiplikacijo.

 

Tako to je in tako to bo:

 

( )  ( )) ( ) ( ) ( )))) QQQQQQQ  ( ) QQQQQQQ ( ) ( ) QQQQQQQ ( ) QQQQQQQQQQ   000 000 000 000 000   000 000 000 000 000  000 000 000 000 LLLLLLLLLLLL   LLLLLLLLLLLL  LLLLLLLLLLLL LLLLLLLLLLLL   LLLLLLLLLLLL

55555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

 

To je glasovni zapis črkovnega, znakovnega in zaporedja. To ni vizualni zapis pesmi Tippspiele. Lahko pa si predstavljate, kakšno je bilo nabijanje slovenske kritične javnosti leta 1927, ki jo je, še ne deset let po Cankarjevi smrti, proizvedla objava pesmi v ljubljanski umetniški reviji Tank. To ni poezija! Uredništvo revije se je moralo v podnapisu celo rahlo distancirati od objave: V tej številki prinašamo štiri prispevke nemškega pesnika in slikarja Kurta Schwittersa, ki se je sam krstil za dada-antidada-pesnika. Te njegove stvari prinesemo tokrat izjemoma kot kronisti. Njegove pesmi so ritmične slike, kot slikar slika brez elementov prirode, amapk jemlje element slike, udejstvuje se kot reorganizator drame, oziroma opero-drame in zove svoj teater merz-buhne. Uredništvo Tank.

 

V Merzu je nameščena lepota hermetične sfere, toda vedno bo to lepota, namenjena vsem. Čisto vsem! Tudi obiskovalcem moskovske Nove Opere. Intelektualni šok je šele začetek procesa gradnje umetnine.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
5
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.896
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.686
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.490
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.578
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.281
06/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.444
07/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.022
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 741
09/
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
Uredništvo
Ogledov: 693
10/
"Lepotni kirurg, nevrolog in podobni specialisti zagotovo ne morejo soditi dela imunologov, saj so velikokrat o imunologiji zadnjič slišali med študijem."
Ana Jud
Ogledov: 2.427