Komentar

Kemis in Slovenci: V odpadkih je denar, če pa vam dovolijo goljufati, je denarja veliko

Naš občasni sodelavec, ki je strokovnjak na področju okoljske znanosti in je iz Slovenije že pred leti emigriral v Veliko Britanijo, je opozoril na presenetljiv fenomen vrhniške ekološke katastrofe - da namreč nihče ni pokazal solidarnosti z nesrečnimi lokalnimi prebivalci v neposredni bližini zloglasnega Kemisa. Kot da v tej državi nimamo ene same okoljevarstvene organizacije, stranke ali gibanje Zelenih, naravovarstvenih aktivistov, organizacije Greenpeace ali česa podobnega - kot da imamo podobno oprane možgane kot Severni Korejci in da nam je vseeno za naravo in okolje poleg nas ...

04.06.2017 20:00
Piše: Tomaž Vernik
Ključne besede:   okolje   Kemis   požar   Vrhnika   Greenpeace   Umanotera   Emil Nanut   kemični odpadki   kriminal

Foto: Youtube

Požar v Kemisu je bil nekakšen stresni test: pred očmi celotne države je razgalil vso nedoslednost in aroganco državnih služb.

Nedavno dogajanje po požaru v tovarni Kemis pri Vrhniki me pušča osuplega in povsem brez besed. Bolj kot prihajajo na dan nova dejstva, bolj se ne morem otresti občutka, da gledam nadaljevanje filma Gomorrah (vir). Z razdalje vidim vrsto paralel in predvsem Sloveniji lastnih anomalij, ki na videz povsem "enostavno" zgodbo o požaru rišejo v precej drugačni luči. Da podjetja iščejo "bližnjice v raj" ni nič novega in ta del zgodbe me v bistvu ne preseneča. Bolj kot sum goljufanja me skrbi očitna neučinkovitost in (namerna) ignoranca inštitucij, ki so sicer dolžne državljanom zagotavljati osnovno varnost in po ustavi tudi pravico do zdravega okolja. Omenjeni požar je kot nekakšen stresni test pred očmi celotne države razgalil vso nedoslednost in aroganco državnih služb, ki niso sposobne v najbolj rizičnem sektorju "smetarske industrije", kjer bi sicer morala veljati najstrožja pravila, vzdrževati reda in igre po pravilih. Danes vsi s prstom kažejo samo na direktorja Kemisa Emila Nanuta, a s tem le zamegljujejo v nebo vpijočo odgovornost države, ki zavestno ne izvaja vseh ukrepov, s katerimi bi lahko preprečevala podobne zgodbe. Vsaj najbolj očitno, tj. črno gradnjo bi lahko registrirali!

 

Razsežnost problema zaudarja po korupciji, klientelizmu in kriminalu. Prebivalcem Vrhnike in okolice trenutno namreč prav nič ne pomaga še tako sodoben zakon o varstvu okolja, če pa ga nihče ne izvaja in se kontrolni organi (izgovor bo prav gotovo spet v pristojnosti) požvižgajo na najbolj osnovna pravila, kot so odmiki objektov od vodotokov in transparentna evidenca količin (zalog), ki so v javnem interesu, sicer pa tudi glavni omejevalni dejavnik dotičnega okoljskega dovoljenja. Če ste bili kdaj priča dostojni presoji npr. ISO, potem veste, da morate tako na konkretnih primerih (med obhodom) kot tudi z dokumentacijo (zgodovina) natančno pokazati prakse v podjetju, zraven pa tudi dokazati, da izvajate vse predpisane (varnostne) ukrepe. Pošten presojevalec se tu seveda ne ustavi in vedno naredi še vsaj nekaj "štih prob". Sprašujem se, kako je mogoče, da je Kemis prestal presojo ISO 14001, če pa v isti sapi direktor Nanut javno izjavi, da res ne morejo vedeti za čisto vse, kar jim prinesejo. A se hecate?!?

 

V odpadkih je denar. Veliko denarja. Če vam je pri tem dovoljeno še goljufati, pa potencialno zelo veliko denarja. Britanska agencija za okolje je v lanskem letu ocenila, da ilegalna trgovina z odpadki državo letno stane približno eno milijardo funtov (!), kar je okoli 1.2 milijarde evrov - in to kljub sicer zgledno urejenemu in učinkovitemu nadzoru. Ob tem so opozorili tudi na naraščajoč trend in dejstvo, da odpadki pri kriminalnih združbah postajajo bolj priljubljeni kot droge. V normalno delujočih in pravnih državah je okoljski kriminal zelo tvegan, saj je inšpekcija učinkovita in neusmiljena, kazni za kršitelje pa visoke. Zapor in globa, ki lahko dosega tudi pet- ali celo šestmestne številke, navado botruje takojšnjemu propadu podjetja, vodilni kadri pa le s težavo še kdaj najdejo (normalno) zaposlitev. Pa da boste bolje razumeli skušnjavo: če na primer na ustrezni deponiji pravilno deponirate en sam tovornjak onesnaženih tal (cca 12m3) vas to lahko stane tudi do 3000 evrov (odvisno od vrste/stopnje onesnaženosti in države). Če to storite "po domače", je cena praktično enaka strošku porabljenega goriva in sendviča za voznika (malce karikiram). Naj gre za tla ali bolj koncentrirane snovi, pri legalni poti boste morali vsak tovor, sod ali vrečko ustrezno evidentirati (veriga skrbništva) ter poleg ustreznih analiz priložiti izpolnjen tovorni list, vse skupaj pa hraniti še 5 let. Sistem je (bi moral biti) torej zasnovan tako, da so vsi odpadki sledljivi. Ko gledam, kako (ne)urejeni so postopki v Sloveniji, mi počasi postaja jasno, zakaj na primer za sanacije onesnaženih tal npr. v gradbeništvu, ki sicer vključujejo presojo onesnaženosti, akcijske načrt, urejanje okoljskih dovoljenj ter posredno ravnanje z odpadki, pri nas za pedologa praktično ni službe. Tu me prosim popravite, če se motim, a od svoje diplome pred več kot petnajstimi leti še nisem zasledil oglasa za takšno delovno mesto.

 

V Sloveniji se očitno nikomur ni treba ničesar bati. Konec koncev pri nas letujejo s tiralicami iskani italijanski mafijci, država je vedno bolj kontaminirana s preprodajo prepovedanih drog, njena banka verjetno pere denar držav pod mednarodnim embargom in ne nazadnje - kot kaže - pod mizo redno prekupčujemo še z nevarnimi odpadki. Preganja se navadnega kmeta, češ, da je njegov gnoj preblizu potoka, hkrati pa mirno gledamo sode, polne nevarnih odpadkov, hranjene v nelegalnem objektu v najožjem vodovarstvenem pasu. Bravo! Prav nič ne bom presenečen, če se bodo v omenjeni zgodbi tudi govorice o divjem odlaganju na področju Zaplane izkazale za resnične. In spet smo pri pravilih in doslednosti. Pravila veljajo za vse enako, razen za nekatere izbrance. Se sliši znano?

 

Pomenljiva je tudi popolna tišina s strani vedno zelo glasnih nevladnih organizacij, ki sicer ob vsaki priložnosti vneto tekmujejo pri postavljanju ogledala vladi v veliko bolj marginalnih zgodbah. Niti enega transparenta ali na ograjo priklenjenega aktivista organizacije Greenpeace?! Niti enega stavka na spletni strani te skupina ali pa denimo Umanotere?

 

Nevarni odpadki so ogledalo načina življenja neke družbe in zato bodo v določeni meri vedno del našega okolja. Pri tem je pomembno, da zahtevamo transparentno ravnanje z njimi. Če dosledno upoštevamo zakonodajo in varnostna priporočila, sta predelava in ravnanje z nevarnimi snovmi relativno varna dejavnost. Namenoma sem uporabil besedico relativno, saj je varnost v veliki meri odvisna predvsem od učinkovitega in strogega nadzora (notranji in zunanji), stalnega uvajanja izboljšav ter nadgrajevanja postopkov in opreme, kar pa za nobeno stran ni poceni. Kar počez demonizirati vse tovrstne obrate v državi ali pa jih celo označiti za tempirane bombe, je populistično, neodgovorno ter zavajajoče početje. Problem niso le ta podjetja. Problem je pomanjkanje kontrole ali - če hočete - premalo odvzetih dovoljenj, izrečenih denarnih glob ali celo zapornih nalogov za tiste, ki sistematično kršijo pravila.

 

Še vedno verjamem, da večina Slovencev zelo dobro loči, kaj je prav in kaj narobe. Žal pa nima poguma aktivno posegati po sicer številnih instrumentih soodločanja o naši skupni usodi. Kot je pred dnevi dejal akademik Boris Pahor"Danes imamo slovensko državo, glede slovenske zavesti pa se ni spremenilo nič." Oboje je po mojem mnenju namreč tesno povezano. Vseeno nam je - in prav zato moramo v tej in podobnih zgodbah del krivde prevzeti tudi nase. S pasivnim državljanstvom dajemo neizmerno moč in priložnost drugim, da delajo, kar se jim zahoče. Časi, ko smo namenoma nepravilno volili in na glasovnico dopisali ime svojega rock vzornika, so žal mimo. Čas je za proaktivno, preudarno in odgovorno državljanstvo, saj je Slovenija le ena. Naša dežela.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Uredniški komentar: Vojna s koronavirusom bo še trajala, lahko tudi pol leta, zato je poleg zdravja zdaj bistveno ohranjanje delovnih mest
12
30.03.2020 23:59
Bližamo se novi prelomni točki v komuniciranju epidemije koronavirusa, in sicer razpravi o dolgotrajnosti izrednih razmer in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kaj botruje barvni slepoti v osnovnih definicijah: odgovornost ali krivda?
9
30.03.2020 09:00
Prepričanje, da se epidemiji koronavirusa lahko izognemo, ker pač menimo, da je zadaj zarota, je nevarno. Kot je nevarno ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Koronavirus in nogomet: Edina logična odločitev je, da se zaključijo vsa prvenstva
3
29.03.2020 22:53
V nogometu delam več kot štirideset let in takšne situacije, kot je sedaj zaradi koronavirusa, še nismo imeli. Lahko jo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj živijo gledališke predstave! Pandemija ni vojna, ampak gledališče.
17
28.03.2020 21:02
Gledališče je kot virus podoba uničenja, razdružitev. Ta sprošča sile, razpira možnosti in če so te možnosti in sile črne, nista ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Koronavojna: Izredne razmere v slovenskem gospodarstvu in po celem svetu zahtevajo takojšnje ukrepe!
12
27.03.2020 17:20
Znašli smo se v razmerah, kakršnih v moderni dobi še ni bilo. Ne gre za finančno, ekonomsko, nepremičninsko ali kakršnokoli ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
26
26.03.2020 22:30
Četrti veji oblasti se obetajo boljši časi. Ker se bo dovolj veliko število ljudi to šlo in se bo zgodil ključni konsenz o tem, ... Več.
Piše: Miha Burger
Covid-19 ne ubija le ljudi, temveč je tudi medijski virus, ki bo pokončal večino dnevnega tiska
33
26.03.2020 01:00
Pandemija koronavirusa spreminja globalne navade potrošnikov in bo imela revolucionarne posledice na različnih področjih. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Koronavirus med nami: Simptome tega virusa najdemo v politiki, ki ne zmore iskati kompromisov
21
24.03.2020 01:27
Kronavirus je virus, ki ne napade pljuč in sklepov, njegov cilj so značaj in prepričanja. Njegovi simptomi so egoizem, ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Krhek položaj Slovenije v grobi geopolitiki 21. stoletja
8
23.03.2020 13:00
Slovenija in slovenski narod brez dvoma pripadata zahodnemu svetu (EU in NATO) v vseh pogledih. Zgled zajemata iz razvitih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ko maske padejo: Kapitalistična koronavojna
52
22.03.2020 10:30
Trenutno imamo na oblasti vlado, ki preočitno ne premore zavidljivega etičnega minimuma in se zdi, da člani ideološke skupine ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kdo bi vedel, kaj bo virus jutrišnjega dne?
11
21.03.2020 22:00
Ilija Hržanovski je dal zgraditi monumentalno scenografijo - Inštitut, v katero je naselil štiristo performerjev, ki so svoje ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Janša, ne ga srat'! Zdaj ni čas za privilegije, politično barantanje ali slabo kadrovsko politiko!
31
21.03.2020 01:30
V zgolj enem tednu je vlada Janeza Janše pokazala vse najboljše, hkrati pa tudi vse najslabše, kar pritiče slovenski politiki. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nacionalni populizem in Janez Janša
14
20.03.2020 13:00
Do naraščanja nacionalnega populizma , ni prišlo čez noč, temveč v mnogih letih in iz različnih razlogov. Izraz nacionalni ... Več.
Piše: Keith Miles
Jebi se, koronavirus! (Osamimo virus, ne sebe!)
12
18.03.2020 19:00
Premajhen si, da bi te lahko videl. Niti živ nisi. A ti lažje povem, kaj mislim o tebi, če ti prisodim obliko in občutke. Lahko ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Zgodbe v času epidemije: Trideset let samote
13
17.03.2020 21:45
V teh dneh pogosto slišimo, naj ostanemo doma, sami. Ukrep imenujejo izolacija, ta čas pa bi lahko imenovali čas samote. Za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Kaj imajo skupnega Lorella Flego, Julian Assange in koronavirus
9
15.03.2020 15:00
Naj vzamem najbolj aktualen problem, ki povzroča precejšnjo polarizacijo med ljudmi - in to po vsem svetu. To je situacija s ... Več.
Piše: Miha Burger
"Kaj pričakujete od mene, Dragana Živadinova, da bom pel visoko pesem nacionalnemu, nacionalizmu ali celo nacizmu?"
24
14.03.2020 20:11
Ernsta Tollerja je po letu 1933 do smrti preganjalo paradoksalno vprašnje: Ali ubiti tistega, ki bo ubil miljone, ker to je več ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Celotna Italja je v karanteni. Kaj to pomeni, boste v Sloveniji poizkusili na lastni koži v naslednjih dneh.
18
14.03.2020 01:19
Ne smemo se gibati prosto, ostajati moramo, kolikor je mogoče, doma, gibanje je omejeno na vseh ravneh, zaprto je vse, razen ... Več.
Piše: Jurij Paljk
Čakajoč na epidemijo: Kdo se (ne) boji koronavirusa in zakaj?
4
11.03.2020 12:43
Medijem se očita, da o koronavirusu poročajo senzacionalno. To pogosto res drži, iz perspektive psihoterapije pa bi bilo dobro ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Spregledano poročilo Združenih narodov: Rusija je odgovorna za vojne zločine v Siriji!
11
11.03.2020 05:00
Tako v svojem poročilu ugotavlja preiskovalna komisija Sveta OZN za človekove pravice. Poročila, ki je bilo objavljeno v začetku ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Koronavirus med nami: Simptome tega virusa najdemo v politiki, ki ne zmore iskati kompromisov
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2,581
02/
Covid-19 ne ubija le ljudi, temveč je tudi medijski virus, ki bo pokončal večino dnevnega tiska
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,429
03/
IZUM in Cobiss.net: Kdo koga zavaja, kdo kaj skriva in čigave interese kdo zastopa?
Tomaž Seljak
Ogledov: 2,229
04/
Uredniški komentar: Vojna s koronavirusom bo še trajala, lahko tudi pol leta, zato je poleg zdravja zdaj bistveno ohranjanje delovnih mest
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,651
05/
Ko maske padejo: Kapitalistična koronavojna
Simona Rebolj
Ogledov: 2,862
06/
Spomenica Katedrale svobode: "Slovenija med epidemijo, v izrednih razmerah in potem"
Uredništvo
Ogledov: 1,365
07/
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
Miha Burger
Ogledov: 1,155
08/
Kaj botruje barvni slepoti v osnovnih definicijah: odgovornost ali krivda?
Igor Vlačič
Ogledov: 1,483
09/
Koronavojna: Izredne razmere v slovenskem gospodarstvu in po celem svetu zahtevajo takojšnje ukrepe!
Mark Stemberger
Ogledov: 1,253
10/
Krhek položaj Slovenije v grobi geopolitiki 21. stoletja
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,198