Komentar

Kemis in Slovenci: V odpadkih je denar, če pa vam dovolijo goljufati, je denarja veliko

Naš občasni sodelavec, ki je strokovnjak na področju okoljske znanosti in je iz Slovenije že pred leti emigriral v Veliko Britanijo, je opozoril na presenetljiv fenomen vrhniške ekološke katastrofe - da namreč nihče ni pokazal solidarnosti z nesrečnimi lokalnimi prebivalci v neposredni bližini zloglasnega Kemisa. Kot da v tej državi nimamo ene same okoljevarstvene organizacije, stranke ali gibanje Zelenih, naravovarstvenih aktivistov, organizacije Greenpeace ali česa podobnega - kot da imamo podobno oprane možgane kot Severni Korejci in da nam je vseeno za naravo in okolje poleg nas ...

04.06.2017 20:00
Piše: Tomaž Vernik
Ključne besede:   okolje   Kemis   požar   Vrhnika   Greenpeace   Umanotera   Emil Nanut   kemični odpadki   kriminal

Foto: Youtube

Požar v Kemisu je bil nekakšen stresni test: pred očmi celotne države je razgalil vso nedoslednost in aroganco državnih služb.

Nedavno dogajanje po požaru v tovarni Kemis pri Vrhniki me pušča osuplega in povsem brez besed. Bolj kot prihajajo na dan nova dejstva, bolj se ne morem otresti občutka, da gledam nadaljevanje filma Gomorrah (vir). Z razdalje vidim vrsto paralel in predvsem Sloveniji lastnih anomalij, ki na videz povsem "enostavno" zgodbo o požaru rišejo v precej drugačni luči. Da podjetja iščejo "bližnjice v raj" ni nič novega in ta del zgodbe me v bistvu ne preseneča. Bolj kot sum goljufanja me skrbi očitna neučinkovitost in (namerna) ignoranca inštitucij, ki so sicer dolžne državljanom zagotavljati osnovno varnost in po ustavi tudi pravico do zdravega okolja. Omenjeni požar je kot nekakšen stresni test pred očmi celotne države razgalil vso nedoslednost in aroganco državnih služb, ki niso sposobne v najbolj rizičnem sektorju "smetarske industrije", kjer bi sicer morala veljati najstrožja pravila, vzdrževati reda in igre po pravilih. Danes vsi s prstom kažejo samo na direktorja Kemisa Emila Nanuta, a s tem le zamegljujejo v nebo vpijočo odgovornost države, ki zavestno ne izvaja vseh ukrepov, s katerimi bi lahko preprečevala podobne zgodbe. Vsaj najbolj očitno, tj. črno gradnjo bi lahko registrirali!

 

Razsežnost problema zaudarja po korupciji, klientelizmu in kriminalu. Prebivalcem Vrhnike in okolice trenutno namreč prav nič ne pomaga še tako sodoben zakon o varstvu okolja, če pa ga nihče ne izvaja in se kontrolni organi (izgovor bo prav gotovo spet v pristojnosti) požvižgajo na najbolj osnovna pravila, kot so odmiki objektov od vodotokov in transparentna evidenca količin (zalog), ki so v javnem interesu, sicer pa tudi glavni omejevalni dejavnik dotičnega okoljskega dovoljenja. Če ste bili kdaj priča dostojni presoji npr. ISO, potem veste, da morate tako na konkretnih primerih (med obhodom) kot tudi z dokumentacijo (zgodovina) natančno pokazati prakse v podjetju, zraven pa tudi dokazati, da izvajate vse predpisane (varnostne) ukrepe. Pošten presojevalec se tu seveda ne ustavi in vedno naredi še vsaj nekaj "štih prob". Sprašujem se, kako je mogoče, da je Kemis prestal presojo ISO 14001, če pa v isti sapi direktor Nanut javno izjavi, da res ne morejo vedeti za čisto vse, kar jim prinesejo. A se hecate?!?

 

V odpadkih je denar. Veliko denarja. Če vam je pri tem dovoljeno še goljufati, pa potencialno zelo veliko denarja. Britanska agencija za okolje je v lanskem letu ocenila, da ilegalna trgovina z odpadki državo letno stane približno eno milijardo funtov (!), kar je okoli 1.2 milijarde evrov - in to kljub sicer zgledno urejenemu in učinkovitemu nadzoru. Ob tem so opozorili tudi na naraščajoč trend in dejstvo, da odpadki pri kriminalnih združbah postajajo bolj priljubljeni kot droge. V normalno delujočih in pravnih državah je okoljski kriminal zelo tvegan, saj je inšpekcija učinkovita in neusmiljena, kazni za kršitelje pa visoke. Zapor in globa, ki lahko dosega tudi pet- ali celo šestmestne številke, navado botruje takojšnjemu propadu podjetja, vodilni kadri pa le s težavo še kdaj najdejo (normalno) zaposlitev. Pa da boste bolje razumeli skušnjavo: če na primer na ustrezni deponiji pravilno deponirate en sam tovornjak onesnaženih tal (cca 12m3) vas to lahko stane tudi do 3000 evrov (odvisno od vrste/stopnje onesnaženosti in države). Če to storite "po domače", je cena praktično enaka strošku porabljenega goriva in sendviča za voznika (malce karikiram). Naj gre za tla ali bolj koncentrirane snovi, pri legalni poti boste morali vsak tovor, sod ali vrečko ustrezno evidentirati (veriga skrbništva) ter poleg ustreznih analiz priložiti izpolnjen tovorni list, vse skupaj pa hraniti še 5 let. Sistem je (bi moral biti) torej zasnovan tako, da so vsi odpadki sledljivi. Ko gledam, kako (ne)urejeni so postopki v Sloveniji, mi počasi postaja jasno, zakaj na primer za sanacije onesnaženih tal npr. v gradbeništvu, ki sicer vključujejo presojo onesnaženosti, akcijske načrt, urejanje okoljskih dovoljenj ter posredno ravnanje z odpadki, pri nas za pedologa praktično ni službe. Tu me prosim popravite, če se motim, a od svoje diplome pred več kot petnajstimi leti še nisem zasledil oglasa za takšno delovno mesto.

 

V Sloveniji se očitno nikomur ni treba ničesar bati. Konec koncev pri nas letujejo s tiralicami iskani italijanski mafijci, država je vedno bolj kontaminirana s preprodajo prepovedanih drog, njena banka verjetno pere denar držav pod mednarodnim embargom in ne nazadnje - kot kaže - pod mizo redno prekupčujemo še z nevarnimi odpadki. Preganja se navadnega kmeta, češ, da je njegov gnoj preblizu potoka, hkrati pa mirno gledamo sode, polne nevarnih odpadkov, hranjene v nelegalnem objektu v najožjem vodovarstvenem pasu. Bravo! Prav nič ne bom presenečen, če se bodo v omenjeni zgodbi tudi govorice o divjem odlaganju na področju Zaplane izkazale za resnične. In spet smo pri pravilih in doslednosti. Pravila veljajo za vse enako, razen za nekatere izbrance. Se sliši znano?

 

Pomenljiva je tudi popolna tišina s strani vedno zelo glasnih nevladnih organizacij, ki sicer ob vsaki priložnosti vneto tekmujejo pri postavljanju ogledala vladi v veliko bolj marginalnih zgodbah. Niti enega transparenta ali na ograjo priklenjenega aktivista organizacije Greenpeace?! Niti enega stavka na spletni strani te skupina ali pa denimo Umanotere?

 

Nevarni odpadki so ogledalo načina življenja neke družbe in zato bodo v določeni meri vedno del našega okolja. Pri tem je pomembno, da zahtevamo transparentno ravnanje z njimi. Če dosledno upoštevamo zakonodajo in varnostna priporočila, sta predelava in ravnanje z nevarnimi snovmi relativno varna dejavnost. Namenoma sem uporabil besedico relativno, saj je varnost v veliki meri odvisna predvsem od učinkovitega in strogega nadzora (notranji in zunanji), stalnega uvajanja izboljšav ter nadgrajevanja postopkov in opreme, kar pa za nobeno stran ni poceni. Kar počez demonizirati vse tovrstne obrate v državi ali pa jih celo označiti za tempirane bombe, je populistično, neodgovorno ter zavajajoče početje. Problem niso le ta podjetja. Problem je pomanjkanje kontrole ali - če hočete - premalo odvzetih dovoljenj, izrečenih denarnih glob ali celo zapornih nalogov za tiste, ki sistematično kršijo pravila.

 

Še vedno verjamem, da večina Slovencev zelo dobro loči, kaj je prav in kaj narobe. Žal pa nima poguma aktivno posegati po sicer številnih instrumentih soodločanja o naši skupni usodi. Kot je pred dnevi dejal akademik Boris Pahor"Danes imamo slovensko državo, glede slovenske zavesti pa se ni spremenilo nič." Oboje je po mojem mnenju namreč tesno povezano. Vseeno nam je - in prav zato moramo v tej in podobnih zgodbah del krivde prevzeti tudi nase. S pasivnim državljanstvom dajemo neizmerno moč in priložnost drugim, da delajo, kar se jim zahoče. Časi, ko smo namenoma nepravilno volili in na glasovnico dopisali ime svojega rock vzornika, so žal mimo. Čas je za proaktivno, preudarno in odgovorno državljanstvo, saj je Slovenija le ena. Naša dežela.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Posledice vse bolj številnih nepismenih politikov bodo za Slovenijo vsak dan hujše
9
17.11.2019 09:00
Hrvaška politologinja Mirjana Kasapović je v Globusu začudeno napisala, da je Šarec politični amater za enkratno uporabo in da ... Več.
Piše: Tino Mamić
Vsak komentar je bolj ali manj teoretični hrup, ki niha med abstraktnim in narativnim
1
16.11.2019 22:00
Opozoriti vas moram, da je moje današnje besedilo bolj v območju teoretskega kot pripovednega. Komentirati samo zato, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Visco in Monigo: Sobotni izlet v preteklost
0
16.11.2019 11:00
Na občini v Viscu priznavajo, da je ime njihovega mesteca vFurlaniji, nekaj deset kilometrov od slovensko-italijanske meje, ... Več.
Piše: Božo Cerar
70. let zveze NATO: Če na srečanju v Londonu članice ne bodo stopile skupaj, se ponujajo črni scenariji
11
11.11.2019 20:00
Severnoatlantsko zavezništvo se sooča z najbolj kompleksno in nepredvidljivo varnostno situacijo od svojega nastanka pred 70. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Meditacija o zidovih: Ugani, kdo pride danes na kosilo
15
10.11.2019 19:30
Kaj bi rekli v New Yorku, če bi kdo izjavil, da se je Svetovni trgovinski center leta 2001 podrl na dve strani: na ZDA in na ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Parlamentarna preiskovalna komisija v zadevi Kangler in nenavadno obnašanje ustavnega sodišča
8
10.11.2019 09:59
Močno dvomim, da bi ustavni sodniki kljub svoji vzvišenosti prezrli pričanje Franca Kanglerja pred preiskovalno komisijo, saj so ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Človeštvo se bo na koncu pobilo med sabo, navkljub vsemu pa smo v boju za lepoto sveta!
15
09.11.2019 20:00
Ljudje smo edini med živalmi, ki smo sposobni pogledati v svoje možgane, mogoče smo jih celo sposobni rekonstruirati in na novo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zbogom, Levica! Šarcu bo zdaj še težje vladati, a na srečo ima nekaj smisla za humor
18
08.11.2019 01:00
Na sklonjenih hrbtih koalicijskih partnerjev je v središče političnega dogajanja vkorakalaLevica. Brez ene resne odgovornosti, ... Več.
Piše: Anuša Gaši
Evropa med neizprosno demografijo in "zarukanim nacionalizmom": Ali slovenski narod odmira?
21
05.11.2019 00:34
Demografska gibanja v Evropi so v glavnem alarmantna in vzbujajo upravičene skrbi. Če odmislimo Kosovo, potem se evropske države ... Več.
Piše: Anej Sam
Klinični center kot mikrokozmos slovenske države: insajderski esej o negativni selekciji
12
03.11.2019 22:00
Pričujoči tekst pozorno preberite, saj se v njem skriva posebno, presenetljivo sporočilo, ki je povezano z datumom objave: ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Yoko Ono & Marina Abramović: Bolje je biti oseba en dan, kot senca tisoč let.
10
02.11.2019 21:00
Bistvena razlika med umetniškim delomYoko Ono(1933) inMarino Abramović(1946) je v tem, da Yoko Ono proizvaja umetniške dogodke, ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Britanski davkoplačevalci se ne dajo: Levičarska zloraba besed in "Mala rdeča knjižica"
13
27.10.2019 19:00
V politiki so levičarji že od nekdaj dobri pri izkrivljanju besed. Zgodovinska so bila profit pomeni izkoriščanje, kapitalizem ... Več.
Piše: Keith Miles
Korupcija za telebane: Kratek priročnik o korupciji in provizijah na Slovenskem
7
27.10.2019 09:00
Komentarji mojih zadnjih dveh prispevkov naportalu+so me vzpodbudili, da napišem nekaj o poslovnih navadah v Sloveniji.Nisem ne ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Mi, umetniki levi anarhisti, težko sprejmemo idejo, da je kultura največja vrednota
2
26.10.2019 21:20
Bralec, samo pomisli, kakšna mega skladovnica informacij je vpeta v digitalno vesolje. Vsako sekundo se širi. Točno to vesolje ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O bednem filozofu: Ali je Boris Vezjak retardiran? Ali ima IQ višji od številke čevljev?
32
25.10.2019 14:00
Boris Vezjak ni znan in ne pomeni ničesar nikomur, vendar je v sebi osredotočil vso bedo filozofije. Ponazarja stanje prodanih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
David Tasić (1962-2019)
3
24.10.2019 22:24
O vsem skupaj bi bilo lažje posneti film kot pisati. Na srečo je bila večina prizorov naših skupnih osemdesetih polna ... Več.
Piše: Franci Zavrl
Stati inu obstati: Proces impeachmenta zoper Donalda Trumpa prehaja v novo fazo
5
23.10.2019 22:04
Impeachment je v Združenih državah ponovno dobil zagon. Ankete javnega mnenja mu postajajo naklonjene, kar budno spremljajo tako ... Več.
Piše: Božo Cerar
Konec mita o dobrem ustavnem sodišču: Primer Accetto in moralna integriteta sodnikov
45
22.10.2019 23:15
Prilika o dveh ustavnih sodnikih, od katerih eden laže, drugi pa na laž opozori javnost, ne bi smela predstavljati večje moralne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Katalonska neodvisnost: V Evropo prek Madrida ali Barcelone?
26
20.10.2019 19:00
Zunanji ministerMiro Cerarnajbrž ni dobro vedel, kaj govori, ko je španski policijski in pravosodni teror v Kataloniji razglasil ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
So Adrio Airways prodali slamnatemu skladu, ker je bilo treba zabrisati sledi sumljivih poslov?
13
20.10.2019 09:00
Agonija Adrie Airways se še ni prav končala, pa nam Alenka Bratušek in Zdravko Počivalšek že ponujata novo avanturo:ustanovitev ... Več.
Piše: Angel Polajnko
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 2,285
02/
Andraž Teršek: "Ustavno sodišče prepogosto odloča tako, da se najprej izbere končni rezultat, potem pa išče pot, ki naj bi legitimirala takšen rezultat."
Uredništvo
Ogledov: 2,297
03/
Otto Skorzeny, "najnevarnejši človek v Evropi", tajni nacistični načrt za bombardiranje New Yorka in Hitlerjevi pomisleki glede atomske bombe
Shane Quinn
Ogledov: 1,772
04/
Slovenski intelektualci o razmerah v državi ob 30-letnici padca Železne zavese: "Danes bo že jutri včeraj"
Uredništvo
Ogledov: 2,066
05/
Posledice vse bolj številnih nepismenih politikov bodo za Slovenijo vsak dan hujše
Tino Mamić
Ogledov: 1,419
06/
Meditacija o zidovih: Ugani, kdo pride danes na kosilo
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,458
07/
70. let zveze NATO: Če na srečanju v Londonu članice ne bodo stopile skupaj, se ponujajo črni scenariji
Božo Cerar
Ogledov: 1,277
08/
Parlamentarna preiskovalna komisija v zadevi Kangler in nenavadno obnašanje ustavnega sodišča
Angel Polajnko
Ogledov: 1,539
09/
Zbogom, Levica! Šarcu bo zdaj še težje vladati, a na srečo ima nekaj smisla za humor
Anuša Gaši
Ogledov: 2,338
10/
O bednem filozofu: Ali je Boris Vezjak retardiran? Ali ima IQ višji od številke čevljev?
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 8,931