Komentar

Kemis in Slovenci: V odpadkih je denar, če pa vam dovolijo goljufati, je denarja veliko

Naš občasni sodelavec, ki je strokovnjak na področju okoljske znanosti in je iz Slovenije že pred leti emigriral v Veliko Britanijo, je opozoril na presenetljiv fenomen vrhniške ekološke katastrofe - da namreč nihče ni pokazal solidarnosti z nesrečnimi lokalnimi prebivalci v neposredni bližini zloglasnega Kemisa. Kot da v tej državi nimamo ene same okoljevarstvene organizacije, stranke ali gibanje Zelenih, naravovarstvenih aktivistov, organizacije Greenpeace ali česa podobnega - kot da imamo podobno oprane možgane kot Severni Korejci in da nam je vseeno za naravo in okolje poleg nas ...

04.06.2017 20:00
Piše: Tomaž Vernik
Ključne besede:   okolje   Kemis   požar   Vrhnika   Greenpeace   Umanotera   Emil Nanut   kemični odpadki   kriminal

Foto: Youtube

Požar v Kemisu je bil nekakšen stresni test: pred očmi celotne države je razgalil vso nedoslednost in aroganco državnih služb.

Nedavno dogajanje po požaru v tovarni Kemis pri Vrhniki me pušča osuplega in povsem brez besed. Bolj kot prihajajo na dan nova dejstva, bolj se ne morem otresti občutka, da gledam nadaljevanje filma Gomorrah (vir). Z razdalje vidim vrsto paralel in predvsem Sloveniji lastnih anomalij, ki na videz povsem "enostavno" zgodbo o požaru rišejo v precej drugačni luči. Da podjetja iščejo "bližnjice v raj" ni nič novega in ta del zgodbe me v bistvu ne preseneča. Bolj kot sum goljufanja me skrbi očitna neučinkovitost in (namerna) ignoranca inštitucij, ki so sicer dolžne državljanom zagotavljati osnovno varnost in po ustavi tudi pravico do zdravega okolja. Omenjeni požar je kot nekakšen stresni test pred očmi celotne države razgalil vso nedoslednost in aroganco državnih služb, ki niso sposobne v najbolj rizičnem sektorju "smetarske industrije", kjer bi sicer morala veljati najstrožja pravila, vzdrževati reda in igre po pravilih. Danes vsi s prstom kažejo samo na direktorja Kemisa Emila Nanuta, a s tem le zamegljujejo v nebo vpijočo odgovornost države, ki zavestno ne izvaja vseh ukrepov, s katerimi bi lahko preprečevala podobne zgodbe. Vsaj najbolj očitno, tj. črno gradnjo bi lahko registrirali!

 

Razsežnost problema zaudarja po korupciji, klientelizmu in kriminalu. Prebivalcem Vrhnike in okolice trenutno namreč prav nič ne pomaga še tako sodoben zakon o varstvu okolja, če pa ga nihče ne izvaja in se kontrolni organi (izgovor bo prav gotovo spet v pristojnosti) požvižgajo na najbolj osnovna pravila, kot so odmiki objektov od vodotokov in transparentna evidenca količin (zalog), ki so v javnem interesu, sicer pa tudi glavni omejevalni dejavnik dotičnega okoljskega dovoljenja. Če ste bili kdaj priča dostojni presoji npr. ISO, potem veste, da morate tako na konkretnih primerih (med obhodom) kot tudi z dokumentacijo (zgodovina) natančno pokazati prakse v podjetju, zraven pa tudi dokazati, da izvajate vse predpisane (varnostne) ukrepe. Pošten presojevalec se tu seveda ne ustavi in vedno naredi še vsaj nekaj "štih prob". Sprašujem se, kako je mogoče, da je Kemis prestal presojo ISO 14001, če pa v isti sapi direktor Nanut javno izjavi, da res ne morejo vedeti za čisto vse, kar jim prinesejo. A se hecate?!?

 

V odpadkih je denar. Veliko denarja. Če vam je pri tem dovoljeno še goljufati, pa potencialno zelo veliko denarja. Britanska agencija za okolje je v lanskem letu ocenila, da ilegalna trgovina z odpadki državo letno stane približno eno milijardo funtov (!), kar je okoli 1.2 milijarde evrov - in to kljub sicer zgledno urejenemu in učinkovitemu nadzoru. Ob tem so opozorili tudi na naraščajoč trend in dejstvo, da odpadki pri kriminalnih združbah postajajo bolj priljubljeni kot droge. V normalno delujočih in pravnih državah je okoljski kriminal zelo tvegan, saj je inšpekcija učinkovita in neusmiljena, kazni za kršitelje pa visoke. Zapor in globa, ki lahko dosega tudi pet- ali celo šestmestne številke, navado botruje takojšnjemu propadu podjetja, vodilni kadri pa le s težavo še kdaj najdejo (normalno) zaposlitev. Pa da boste bolje razumeli skušnjavo: če na primer na ustrezni deponiji pravilno deponirate en sam tovornjak onesnaženih tal (cca 12m3) vas to lahko stane tudi do 3000 evrov (odvisno od vrste/stopnje onesnaženosti in države). Če to storite "po domače", je cena praktično enaka strošku porabljenega goriva in sendviča za voznika (malce karikiram). Naj gre za tla ali bolj koncentrirane snovi, pri legalni poti boste morali vsak tovor, sod ali vrečko ustrezno evidentirati (veriga skrbništva) ter poleg ustreznih analiz priložiti izpolnjen tovorni list, vse skupaj pa hraniti še 5 let. Sistem je (bi moral biti) torej zasnovan tako, da so vsi odpadki sledljivi. Ko gledam, kako (ne)urejeni so postopki v Sloveniji, mi počasi postaja jasno, zakaj na primer za sanacije onesnaženih tal npr. v gradbeništvu, ki sicer vključujejo presojo onesnaženosti, akcijske načrt, urejanje okoljskih dovoljenj ter posredno ravnanje z odpadki, pri nas za pedologa praktično ni službe. Tu me prosim popravite, če se motim, a od svoje diplome pred več kot petnajstimi leti še nisem zasledil oglasa za takšno delovno mesto.

 

V Sloveniji se očitno nikomur ni treba ničesar bati. Konec koncev pri nas letujejo s tiralicami iskani italijanski mafijci, država je vedno bolj kontaminirana s preprodajo prepovedanih drog, njena banka verjetno pere denar držav pod mednarodnim embargom in ne nazadnje - kot kaže - pod mizo redno prekupčujemo še z nevarnimi odpadki. Preganja se navadnega kmeta, češ, da je njegov gnoj preblizu potoka, hkrati pa mirno gledamo sode, polne nevarnih odpadkov, hranjene v nelegalnem objektu v najožjem vodovarstvenem pasu. Bravo! Prav nič ne bom presenečen, če se bodo v omenjeni zgodbi tudi govorice o divjem odlaganju na področju Zaplane izkazale za resnične. In spet smo pri pravilih in doslednosti. Pravila veljajo za vse enako, razen za nekatere izbrance. Se sliši znano?

 

Pomenljiva je tudi popolna tišina s strani vedno zelo glasnih nevladnih organizacij, ki sicer ob vsaki priložnosti vneto tekmujejo pri postavljanju ogledala vladi v veliko bolj marginalnih zgodbah. Niti enega transparenta ali na ograjo priklenjenega aktivista organizacije Greenpeace?! Niti enega stavka na spletni strani te skupina ali pa denimo Umanotere?

 

Nevarni odpadki so ogledalo načina življenja neke družbe in zato bodo v določeni meri vedno del našega okolja. Pri tem je pomembno, da zahtevamo transparentno ravnanje z njimi. Če dosledno upoštevamo zakonodajo in varnostna priporočila, sta predelava in ravnanje z nevarnimi snovmi relativno varna dejavnost. Namenoma sem uporabil besedico relativno, saj je varnost v veliki meri odvisna predvsem od učinkovitega in strogega nadzora (notranji in zunanji), stalnega uvajanja izboljšav ter nadgrajevanja postopkov in opreme, kar pa za nobeno stran ni poceni. Kar počez demonizirati vse tovrstne obrate v državi ali pa jih celo označiti za tempirane bombe, je populistično, neodgovorno ter zavajajoče početje. Problem niso le ta podjetja. Problem je pomanjkanje kontrole ali - če hočete - premalo odvzetih dovoljenj, izrečenih denarnih glob ali celo zapornih nalogov za tiste, ki sistematično kršijo pravila.

 

Še vedno verjamem, da večina Slovencev zelo dobro loči, kaj je prav in kaj narobe. Žal pa nima poguma aktivno posegati po sicer številnih instrumentih soodločanja o naši skupni usodi. Kot je pred dnevi dejal akademik Boris Pahor"Danes imamo slovensko državo, glede slovenske zavesti pa se ni spremenilo nič." Oboje je po mojem mnenju namreč tesno povezano. Vseeno nam je - in prav zato moramo v tej in podobnih zgodbah del krivde prevzeti tudi nase. S pasivnim državljanstvom dajemo neizmerno moč in priložnost drugim, da delajo, kar se jim zahoče. Časi, ko smo namenoma nepravilno volili in na glasovnico dopisali ime svojega rock vzornika, so žal mimo. Čas je za proaktivno, preudarno in odgovorno državljanstvo, saj je Slovenija le ena. Naša dežela.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.285
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.685
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.592
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.554
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.416
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 976
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.091
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 934
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 632
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.154