Komentar

Iranska pralnica: Vaša banka, vaši pastirji in njihove milijarde

Kaj je bančni rop v primerjavi z njeno ustanovitvijo, pravi misel. In kaj je nekaj tisoč evrov v primerjavi z milijardo! Kajti če na katerikoli banki v Sloveniji dvignete ali položite na svoj osebni račun tam okoli 2.500 evrov gotovine, vas bodo bolj ali manj diskretno "popisali", podatke pa poslali Banki Slovenije. Avtomatično boste padli v neko kolesje, sistem poročanja. Zato je morda bolje, da ste velik igralec, big player. Če boste na svoji banki v dveh letih oprali milijardo dolarjev, ki izvirajo iz države pod mednarodnim embargom, se namreč ne bo zgodilo nič.

09.06.2017 10:59
Piše: Oskar Salobir
Ključne besede:   NLB   Iran   pranje denarja   milijarda dolarjev

Foto: David Burnett

T2, Kemis, Magna Steyr so v primerjavi z milijardo opranih dolarjev nedolžna igrica.

Milijarda je pač milijarda, odstotek nagrade za zaslužne pomočnike pri pranju denarja prinese konkretne milijone, celo desetine milijonov. Da "naše" banke sodelujejo pri mednarodnem pranju denarja oziroma so bile v nekem obdobju aktivno vključene to, je prepovedana tema za skoraj vse slovenske medije. Na drugi strani ni nič bolje; kljub jasnim zakonskim predpisom, poročanju Banki Sloveniji, obveščevalnim službam, dnevnemu poročilu o varnostnem stanju v državi, ki ga vsak dan na mizo dobi trenutni predsednik vlade, se ni zgodilo nič. Referenti, njihovi nadrejeni, šefi, nadzorni svet, Banka Slovenije, minister za finance, predsednik vlade, ki so za pranje denarja vedeli oziroma bi morali (če dejansko res niso vedeli, so pa popolnoma nesposobni!) vedeti, so molčali, gledali proč ... Cela kopica ljudi, morda več deset, je vedela in bila obveščena o dejanju, dejanjih, ki so prepovedana, nemoralna, nepravilna ... pa nič.

 

Milijarda dolarjev je veliko denarja. Je nekaj takega, kot da bi Slovenijo preletelo 1000 migov, kot da bi šlo čez Slovenijo na tisoče tankov ruske vojske, kot da bi Slovenijo stresel potres 9 jakostne stopnje, kot da bi poplavilo pol slovenske obale ... in tega nihče ni opazil? Če milijardo dolarjev delimo z 9.000 (na toliko računov naj bi bil denar nakazan), je šlo na posamezni račun v povprečju 110.000 dolarjev!? Milijarda dolarjev je tudi 55 državnih subvencij Magni Steyr. Milijarda dolarjev je enomesečni vladni proračun.

 

T2, Kemis, Magna Steyr so v primerjavi z milijardo opranih dolarjev nedolžna igrica. Prvovrstni državno-politični kriminal, o kakršnih beremo ob poročilih iz Črne Gore, Rusije, Paname, banana držav ... Kako udobno in lahko se je zgražati nad pokvarjenostjo drugih. Kdo in kateri medij pa si bo sedaj upal razkriti imena vseh tistih, ki so bili o tej finančni raboti obveščeni? In so molčali. Upravljalci vaše državne banke so kriminalno početje pred vami skrivali sedem in več let!

 

Čas je za novo lustracijo (če že prve ni bilo): vse, ki so v vseh možnih agencijah, svetih, ministrstvih, uradih itd. vedeli za to, a so molčali, bi bilo treba za vedno umakniti iz vseh državnih funkcij! Tiho so spremljali dejanja, katerih posledice so lahko usodne za ljudi. Molčali so, ko so se pokvarjenci igrali z banko, državo, varnostjo. Ljudje, ki so vedeli za pranje denarja, imajo imena in priimke, so vaši "pastirji", ki vas še vedno pasejo. In strižejo kot da ste ovce! Kaj če se izkaže, da je bil s tem denarjem kupljen metek, bomba, nož, s katerim je bila prelita kri v enem izmed številnih terorističnih napadov?

 

"Jaz nisem kriv" in "mi nismo krivi" ... Spet ti mojstri izmikanja odgovornosti. Ne prvič, ne zadnjič. Pogosto od ljudi, ki imajo račun na vaši državni banki, slišim, da ji ostajajo lojalni, ker so "itak vse banke iste". Ne, dragi moji, niso vse iste. V Sloveniji gotovo ne. V Sloveniji je samo preko vaše državne banke je možno oprati milijardo dolarjev ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Približuje se nam nov val epidemije, morda najhujši od vseh, ki smo jih do sedaj doživeli
9
03.08.2021 21:51
Evropska unija prihaja v četrti val epidemije. Epidemiološko stanje je iz tedna v teden slabše, praviloma prevladuje delta ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoči komentar: Slovenska politika ne išče rešitev, ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu
12
02.08.2021 20:08
Slovenska vladajoča in razdeljena politika, ki se ukvarja izključno z medsebojno vojno moči, nima vizije ter je v rešitvah ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Čez 60 let bo tukaj Madžarska in mrgolelo bo albanske, bosanske ter ciganske dece
26
01.08.2021 22:56
Nima smisla razglabljati o tem, ali morajo biti najprej pogoji za otroka ali otrok. Medtem ko se Slovenci ukvarjajo s tem ... Več.
Piše: Ana Jud
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
8
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
14
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 2.289
02/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.955
03/
Čez 60 let bo tukaj Madžarska in mrgolelo bo albanske, bosanske ter ciganske dece
Ana Jud
Ogledov: 1.488
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.355
05/
Gostujoči komentar: Slovenska politika ne išče rešitev, ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu
Aleksandra Pivec
Ogledov: 1.051
06/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.170
07/
Približuje se nam nov val epidemije, morda najhujši od vseh, ki smo jih do sedaj doživeli
Milan Krek
Ogledov: 826
08/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.523
09/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 781
10/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 745