Komentar

Iranska pralnica: Vaša banka, vaši pastirji in njihove milijarde

Kaj je bančni rop v primerjavi z njeno ustanovitvijo, pravi misel. In kaj je nekaj tisoč evrov v primerjavi z milijardo! Kajti če na katerikoli banki v Sloveniji dvignete ali položite na svoj osebni račun tam okoli 2.500 evrov gotovine, vas bodo bolj ali manj diskretno "popisali", podatke pa poslali Banki Slovenije. Avtomatično boste padli v neko kolesje, sistem poročanja. Zato je morda bolje, da ste velik igralec, big player. Če boste na svoji banki v dveh letih oprali milijardo dolarjev, ki izvirajo iz države pod mednarodnim embargom, se namreč ne bo zgodilo nič.

09.06.2017 10:59
Piše: Oskar Salobir
Ključne besede:   NLB   Iran   pranje denarja   milijarda dolarjev

Foto: David Burnett

T2, Kemis, Magna Steyr so v primerjavi z milijardo opranih dolarjev nedolžna igrica.

Milijarda je pač milijarda, odstotek nagrade za zaslužne pomočnike pri pranju denarja prinese konkretne milijone, celo desetine milijonov. Da "naše" banke sodelujejo pri mednarodnem pranju denarja oziroma so bile v nekem obdobju aktivno vključene to, je prepovedana tema za skoraj vse slovenske medije. Na drugi strani ni nič bolje; kljub jasnim zakonskim predpisom, poročanju Banki Sloveniji, obveščevalnim službam, dnevnemu poročilu o varnostnem stanju v državi, ki ga vsak dan na mizo dobi trenutni predsednik vlade, se ni zgodilo nič. Referenti, njihovi nadrejeni, šefi, nadzorni svet, Banka Slovenije, minister za finance, predsednik vlade, ki so za pranje denarja vedeli oziroma bi morali (če dejansko res niso vedeli, so pa popolnoma nesposobni!) vedeti, so molčali, gledali proč ... Cela kopica ljudi, morda več deset, je vedela in bila obveščena o dejanju, dejanjih, ki so prepovedana, nemoralna, nepravilna ... pa nič.

 

Milijarda dolarjev je veliko denarja. Je nekaj takega, kot da bi Slovenijo preletelo 1000 migov, kot da bi šlo čez Slovenijo na tisoče tankov ruske vojske, kot da bi Slovenijo stresel potres 9 jakostne stopnje, kot da bi poplavilo pol slovenske obale ... in tega nihče ni opazil? Če milijardo dolarjev delimo z 9.000 (na toliko računov naj bi bil denar nakazan), je šlo na posamezni račun v povprečju 110.000 dolarjev!? Milijarda dolarjev je tudi 55 državnih subvencij Magni Steyr. Milijarda dolarjev je enomesečni vladni proračun.

 

T2, Kemis, Magna Steyr so v primerjavi z milijardo opranih dolarjev nedolžna igrica. Prvovrstni državno-politični kriminal, o kakršnih beremo ob poročilih iz Črne Gore, Rusije, Paname, banana držav ... Kako udobno in lahko se je zgražati nad pokvarjenostjo drugih. Kdo in kateri medij pa si bo sedaj upal razkriti imena vseh tistih, ki so bili o tej finančni raboti obveščeni? In so molčali. Upravljalci vaše državne banke so kriminalno početje pred vami skrivali sedem in več let!

 

Čas je za novo lustracijo (če že prve ni bilo): vse, ki so v vseh možnih agencijah, svetih, ministrstvih, uradih itd. vedeli za to, a so molčali, bi bilo treba za vedno umakniti iz vseh državnih funkcij! Tiho so spremljali dejanja, katerih posledice so lahko usodne za ljudi. Molčali so, ko so se pokvarjenci igrali z banko, državo, varnostjo. Ljudje, ki so vedeli za pranje denarja, imajo imena in priimke, so vaši "pastirji", ki vas še vedno pasejo. In strižejo kot da ste ovce! Kaj če se izkaže, da je bil s tem denarjem kupljen metek, bomba, nož, s katerim je bila prelita kri v enem izmed številnih terorističnih napadov?

 

"Jaz nisem kriv" in "mi nismo krivi" ... Spet ti mojstri izmikanja odgovornosti. Ne prvič, ne zadnjič. Pogosto od ljudi, ki imajo račun na vaši državni banki, slišim, da ji ostajajo lojalni, ker so "itak vse banke iste". Ne, dragi moji, niso vse iste. V Sloveniji gotovo ne. V Sloveniji je samo preko vaše državne banke je možno oprati milijardo dolarjev ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
22
07.06.2023 18:00
Zmaga na glasovanju je bila velik uspeh. Nagrada za pravilno odločitev - ob pravem času na pravem mestu in dobro delo slovenske ... Več.
Piše: Anže Logar
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.752
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.304
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.734
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.541
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.149
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.016
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.197
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 941
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.287
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.963