Komentar

Iranska pralnica: Vaša banka, vaši pastirji in njihove milijarde

Kaj je bančni rop v primerjavi z njeno ustanovitvijo, pravi misel. In kaj je nekaj tisoč evrov v primerjavi z milijardo! Kajti če na katerikoli banki v Sloveniji dvignete ali položite na svoj osebni račun tam okoli 2.500 evrov gotovine, vas bodo bolj ali manj diskretno "popisali", podatke pa poslali Banki Slovenije. Avtomatično boste padli v neko kolesje, sistem poročanja. Zato je morda bolje, da ste velik igralec, big player. Če boste na svoji banki v dveh letih oprali milijardo dolarjev, ki izvirajo iz države pod mednarodnim embargom, se namreč ne bo zgodilo nič.

09.06.2017 10:59
Piše: Oskar Salobir
Ključne besede:   NLB   Iran   pranje denarja   milijarda dolarjev

Foto: David Burnett

T2, Kemis, Magna Steyr so v primerjavi z milijardo opranih dolarjev nedolžna igrica.

Milijarda je pač milijarda, odstotek nagrade za zaslužne pomočnike pri pranju denarja prinese konkretne milijone, celo desetine milijonov. Da "naše" banke sodelujejo pri mednarodnem pranju denarja oziroma so bile v nekem obdobju aktivno vključene to, je prepovedana tema za skoraj vse slovenske medije. Na drugi strani ni nič bolje; kljub jasnim zakonskim predpisom, poročanju Banki Sloveniji, obveščevalnim službam, dnevnemu poročilu o varnostnem stanju v državi, ki ga vsak dan na mizo dobi trenutni predsednik vlade, se ni zgodilo nič. Referenti, njihovi nadrejeni, šefi, nadzorni svet, Banka Slovenije, minister za finance, predsednik vlade, ki so za pranje denarja vedeli oziroma bi morali (če dejansko res niso vedeli, so pa popolnoma nesposobni!) vedeti, so molčali, gledali proč ... Cela kopica ljudi, morda več deset, je vedela in bila obveščena o dejanju, dejanjih, ki so prepovedana, nemoralna, nepravilna ... pa nič.

 

Milijarda dolarjev je veliko denarja. Je nekaj takega, kot da bi Slovenijo preletelo 1000 migov, kot da bi šlo čez Slovenijo na tisoče tankov ruske vojske, kot da bi Slovenijo stresel potres 9 jakostne stopnje, kot da bi poplavilo pol slovenske obale ... in tega nihče ni opazil? Če milijardo dolarjev delimo z 9.000 (na toliko računov naj bi bil denar nakazan), je šlo na posamezni račun v povprečju 110.000 dolarjev!? Milijarda dolarjev je tudi 55 državnih subvencij Magni Steyr. Milijarda dolarjev je enomesečni vladni proračun.

 

T2, Kemis, Magna Steyr so v primerjavi z milijardo opranih dolarjev nedolžna igrica. Prvovrstni državno-politični kriminal, o kakršnih beremo ob poročilih iz Črne Gore, Rusije, Paname, banana držav ... Kako udobno in lahko se je zgražati nad pokvarjenostjo drugih. Kdo in kateri medij pa si bo sedaj upal razkriti imena vseh tistih, ki so bili o tej finančni raboti obveščeni? In so molčali. Upravljalci vaše državne banke so kriminalno početje pred vami skrivali sedem in več let!

 

Čas je za novo lustracijo (če že prve ni bilo): vse, ki so v vseh možnih agencijah, svetih, ministrstvih, uradih itd. vedeli za to, a so molčali, bi bilo treba za vedno umakniti iz vseh državnih funkcij! Tiho so spremljali dejanja, katerih posledice so lahko usodne za ljudi. Molčali so, ko so se pokvarjenci igrali z banko, državo, varnostjo. Ljudje, ki so vedeli za pranje denarja, imajo imena in priimke, so vaši "pastirji", ki vas še vedno pasejo. In strižejo kot da ste ovce! Kaj če se izkaže, da je bil s tem denarjem kupljen metek, bomba, nož, s katerim je bila prelita kri v enem izmed številnih terorističnih napadov?

 

"Jaz nisem kriv" in "mi nismo krivi" ... Spet ti mojstri izmikanja odgovornosti. Ne prvič, ne zadnjič. Pogosto od ljudi, ki imajo račun na vaši državni banki, slišim, da ji ostajajo lojalni, ker so "itak vse banke iste". Ne, dragi moji, niso vse iste. V Sloveniji gotovo ne. V Sloveniji je samo preko vaše državne banke je možno oprati milijardo dolarjev ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
70. let zveze NATO: Če na srečanju v Londonu članice ne bodo stopile skupaj, se ponujajo črni scenariji
11
11.11.2019 20:00
Severnoatlantsko zavezništvo se sooča z najbolj kompleksno in nepredvidljivo varnostno situacijo od svojega nastanka pred 70. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Meditacija o zidovih: Ugani, kdo pride danes na kosilo
14
10.11.2019 19:30
Kaj bi rekli v New Yorku, če bi kdo izjavil, da se je Svetovni trgovinski center leta 2001 podrl na dve strani: na ZDA in na ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Parlamentarna preiskovalna komisija v zadevi Kangler in nenavadno obnašanje ustavnega sodišča
7
10.11.2019 09:59
Močno dvomim, da bi ustavni sodniki kljub svoji vzvišenosti prezrli pričanje Franca Kanglerja pred preiskovalno komisijo, saj so ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Človeštvo se bo na koncu pobilo med sabo, navkljub vsemu pa smo v boju za lepoto sveta!
14
09.11.2019 20:00
Ljudje smo edini med živalmi, ki smo sposobni pogledati v svoje možgane, mogoče smo jih celo sposobni rekonstruirati in na novo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zbogom, Levica! Šarcu bo zdaj še težje vladati, a na srečo ima nekaj smisla za humor
18
08.11.2019 01:00
Na sklonjenih hrbtih koalicijskih partnerjev je v središče političnega dogajanja vkorakalaLevica. Brez ene resne odgovornosti, ... Več.
Piše: Anuša Gaši
Evropa med neizprosno demografijo in "zarukanim nacionalizmom": Ali slovenski narod odmira?
20
05.11.2019 00:34
Demografska gibanja v Evropi so v glavnem alarmantna in vzbujajo upravičene skrbi. Če odmislimo Kosovo, potem se evropske države ... Več.
Piše: Anej Sam
Klinični center kot mikrokozmos slovenske države: insajderski esej o negativni selekciji
12
03.11.2019 22:00
Pričujoči tekst pozorno preberite, saj se v njem skriva posebno, presenetljivo sporočilo, ki je povezano z datumom objave: ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Yoko Ono & Marina Abramović: Bolje je biti oseba en dan, kot senca tisoč let.
10
02.11.2019 21:00
Bistvena razlika med umetniškim delomYoko Ono(1933) inMarino Abramović(1946) je v tem, da Yoko Ono proizvaja umetniške dogodke, ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Britanski davkoplačevalci se ne dajo: Levičarska zloraba besed in "Mala rdeča knjižica"
13
27.10.2019 19:00
V politiki so levičarji že od nekdaj dobri pri izkrivljanju besed. Zgodovinska so bila profit pomeni izkoriščanje, kapitalizem ... Več.
Piše: Keith Miles
Korupcija za telebane: Kratek priročnik o korupciji in provizijah na Slovenskem
7
27.10.2019 09:00
Komentarji mojih zadnjih dveh prispevkov naportalu+so me vzpodbudili, da napišem nekaj o poslovnih navadah v Sloveniji.Nisem ne ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Mi, umetniki levi anarhisti, težko sprejmemo idejo, da je kultura največja vrednota
2
26.10.2019 21:20
Bralec, samo pomisli, kakšna mega skladovnica informacij je vpeta v digitalno vesolje. Vsako sekundo se širi. Točno to vesolje ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O bednem filozofu: Ali je Boris Vezjak retardiran? Ali ima IQ višji od številke čevljev?
32
25.10.2019 14:00
Boris Vezjak ni znan in ne pomeni ničesar nikomur, vendar je v sebi osredotočil vso bedo filozofije. Ponazarja stanje prodanih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
David Tasić (1962-2019)
3
24.10.2019 22:24
O vsem skupaj bi bilo lažje posneti film kot pisati. Na srečo je bila večina prizorov naših skupnih osemdesetih polna ... Več.
Piše: Franci Zavrl
Stati inu obstati: Proces impeachmenta zoper Donalda Trumpa prehaja v novo fazo
5
23.10.2019 22:04
Impeachment je v Združenih državah ponovno dobil zagon. Ankete javnega mnenja mu postajajo naklonjene, kar budno spremljajo tako ... Več.
Piše: Božo Cerar
Konec mita o dobrem ustavnem sodišču: Primer Accetto in moralna integriteta sodnikov
45
22.10.2019 23:15
Prilika o dveh ustavnih sodnikih, od katerih eden laže, drugi pa na laž opozori javnost, ne bi smela predstavljati večje moralne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Katalonska neodvisnost: V Evropo prek Madrida ali Barcelone?
26
20.10.2019 19:00
Zunanji ministerMiro Cerarnajbrž ni dobro vedel, kaj govori, ko je španski policijski in pravosodni teror v Kataloniji razglasil ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
So Adrio Airways prodali slamnatemu skladu, ker je bilo treba zabrisati sledi sumljivih poslov?
13
20.10.2019 09:00
Agonija Adrie Airways se še ni prav končala, pa nam Alenka Bratušek in Zdravko Počivalšek že ponujata novo avanturo:ustanovitev ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Oktavia. Trepanacija: Opera, ki je uprizorjena v odprti Leninovi glavi
1
19.10.2019 19:00
Biti sto let kasneje v istem političnem prostoru Lenina in poslušati opero o njegovem brutalnem boljševizmu, je poseben ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Farsa v Združenih narodih: Venezuelo izvolili v Svet za človekove pravice
8
18.10.2019 20:00
17. oktobra, na dan umora venezuelskega opozicijskega aktivista Edmunda Rade, je Madurov režim prejel čudovito nagrado Generalne ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kratka zgodovina Evropske unije: Od raja na zemlji do problema
18
15.10.2019 22:27
Raj na zemlji, rešitev, podpora, odgovornost, nadzorstvo in disciplina, problem. V jugoslovanskih časih smo Evropsko skupnost ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Klinični center kot mikrokozmos slovenske države: insajderski esej o negativni selekciji
Blaž Mrevlje
Ogledov: 2,974
02/
Zbogom, Levica! Šarcu bo zdaj še težje vladati, a na srečo ima nekaj smisla za humor
Anuša Gaši
Ogledov: 2,210
03/
Evropa med neizprosno demografijo in "zarukanim nacionalizmom": Ali slovenski narod odmira?
Anej Sam
Ogledov: 2,136
04/
Andraž Teršek: "Ustavno sodišče prepogosto odloča tako, da se najprej izbere končni rezultat, potem pa išče pot, ki naj bi legitimirala takšen rezultat."
Uredništvo
Ogledov: 1,575
05/
Ustavno sodišče dokončno razsodilo: Obvezne glasbene kvote Mira Cerarja so neustavne!
Uredništvo
Ogledov: 1,639
06/
Slovenski intelektualci o razmerah v državi ob 30-letnici padca Železne zavese: "Danes bo že jutri včeraj"
Uredništvo
Ogledov: 1,863
07/
Meditacija o zidovih: Ugani, kdo pride danes na kosilo
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,298
08/
Banka Slovenije pod težo kritik: So bile omejitve pri najemanju kreditov občanov res potrebne?
Bine Kordež
Ogledov: 1,324
09/
70. let zveze NATO: Če na srečanju v Londonu članice ne bodo stopile skupaj, se ponujajo črni scenariji
Božo Cerar
Ogledov: 1,095
10/
Parlamentarna preiskovalna komisija v zadevi Kangler in nenavadno obnašanje ustavnega sodišča
Angel Polajnko
Ogledov: 1,407