Komentar

Iranska pralnica: Vaša banka, vaši pastirji in njihove milijarde

Kaj je bančni rop v primerjavi z njeno ustanovitvijo, pravi misel. In kaj je nekaj tisoč evrov v primerjavi z milijardo! Kajti če na katerikoli banki v Sloveniji dvignete ali položite na svoj osebni račun tam okoli 2.500 evrov gotovine, vas bodo bolj ali manj diskretno "popisali", podatke pa poslali Banki Slovenije. Avtomatično boste padli v neko kolesje, sistem poročanja. Zato je morda bolje, da ste velik igralec, big player. Če boste na svoji banki v dveh letih oprali milijardo dolarjev, ki izvirajo iz države pod mednarodnim embargom, se namreč ne bo zgodilo nič.

09.06.2017 10:59
Piše: Oskar Salobir
Ključne besede:   NLB   Iran   pranje denarja   milijarda dolarjev

Foto: David Burnett

T2, Kemis, Magna Steyr so v primerjavi z milijardo opranih dolarjev nedolžna igrica.

Milijarda je pač milijarda, odstotek nagrade za zaslužne pomočnike pri pranju denarja prinese konkretne milijone, celo desetine milijonov. Da "naše" banke sodelujejo pri mednarodnem pranju denarja oziroma so bile v nekem obdobju aktivno vključene to, je prepovedana tema za skoraj vse slovenske medije. Na drugi strani ni nič bolje; kljub jasnim zakonskim predpisom, poročanju Banki Sloveniji, obveščevalnim službam, dnevnemu poročilu o varnostnem stanju v državi, ki ga vsak dan na mizo dobi trenutni predsednik vlade, se ni zgodilo nič. Referenti, njihovi nadrejeni, šefi, nadzorni svet, Banka Slovenije, minister za finance, predsednik vlade, ki so za pranje denarja vedeli oziroma bi morali (če dejansko res niso vedeli, so pa popolnoma nesposobni!) vedeti, so molčali, gledali proč ... Cela kopica ljudi, morda več deset, je vedela in bila obveščena o dejanju, dejanjih, ki so prepovedana, nemoralna, nepravilna ... pa nič.

 

Milijarda dolarjev je veliko denarja. Je nekaj takega, kot da bi Slovenijo preletelo 1000 migov, kot da bi šlo čez Slovenijo na tisoče tankov ruske vojske, kot da bi Slovenijo stresel potres 9 jakostne stopnje, kot da bi poplavilo pol slovenske obale ... in tega nihče ni opazil? Če milijardo dolarjev delimo z 9.000 (na toliko računov naj bi bil denar nakazan), je šlo na posamezni račun v povprečju 110.000 dolarjev!? Milijarda dolarjev je tudi 55 državnih subvencij Magni Steyr. Milijarda dolarjev je enomesečni vladni proračun.

 

T2, Kemis, Magna Steyr so v primerjavi z milijardo opranih dolarjev nedolžna igrica. Prvovrstni državno-politični kriminal, o kakršnih beremo ob poročilih iz Črne Gore, Rusije, Paname, banana držav ... Kako udobno in lahko se je zgražati nad pokvarjenostjo drugih. Kdo in kateri medij pa si bo sedaj upal razkriti imena vseh tistih, ki so bili o tej finančni raboti obveščeni? In so molčali. Upravljalci vaše državne banke so kriminalno početje pred vami skrivali sedem in več let!

 

Čas je za novo lustracijo (če že prve ni bilo): vse, ki so v vseh možnih agencijah, svetih, ministrstvih, uradih itd. vedeli za to, a so molčali, bi bilo treba za vedno umakniti iz vseh državnih funkcij! Tiho so spremljali dejanja, katerih posledice so lahko usodne za ljudi. Molčali so, ko so se pokvarjenci igrali z banko, državo, varnostjo. Ljudje, ki so vedeli za pranje denarja, imajo imena in priimke, so vaši "pastirji", ki vas še vedno pasejo. In strižejo kot da ste ovce! Kaj če se izkaže, da je bil s tem denarjem kupljen metek, bomba, nož, s katerim je bila prelita kri v enem izmed številnih terorističnih napadov?

 

"Jaz nisem kriv" in "mi nismo krivi" ... Spet ti mojstri izmikanja odgovornosti. Ne prvič, ne zadnjič. Pogosto od ljudi, ki imajo račun na vaši državni banki, slišim, da ji ostajajo lojalni, ker so "itak vse banke iste". Ne, dragi moji, niso vse iste. V Sloveniji gotovo ne. V Sloveniji je samo preko vaše državne banke je možno oprati milijardo dolarjev ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Ne gre za to, ali Udbomafija obstaja ali ne, gre za nekaj mnogo hujšega: Za strah na levici in desnici, da nekaj podobnega še obstaja!
5
24.09.2020 21:20
V resnici ne gre ne za levico ne za desnico, kot verjetno misli večina. Večina se žal moti. Gre za obstoj sil, ki polarizirajo ... Več.
Piše: Miha Burger
Tour de France in psihologija množice: Čestitke Pogačarju, škoda za Rogliča. Zakaj že?!
6
21.09.2020 22:15
Seveda vsi privoščimo Pogačarju zmago. Čustveni naboj, ki se je zdaj pretvoril v nekakšno zmedo ob njegovi zmagi nad Rogličem in ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Preskus demokratičnosti ali kako se boriti proti klišeju, da "desnica v Sloveniji preganja medije in novinarje"
8
20.09.2020 21:00
Slovenija je raj za novinarje in novinarke. Mnogi in mnoge po tem, ko se uveljavijo na svojem področju, naredijo vrhunske ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Netflixove "Lepotičke" s tresenjem bokov pretresle svet
5
20.09.2020 10:59
V vsakem getu deklice sanjajo o karieri plesalke ali pevke, fantje pa o karieri nogometaša ali reparja. Deklicam se po starem ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Valie Export: Vsaka ženska mora braniti svoj spol, če je potrebno tudi z orožjem.
3
19.09.2020 21:00
Valie Export je umetnica globalnega umetniškega aktivizma. V šestdesetih letih ni opazovala le same sebe, temveč tudi ruševine ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso
11
18.09.2020 21:20
Petkovi protivladni protesti so manifestacija alternativcev, ki jih razen stranke Levica pravzaprav nihče v tej državi ne jemlje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
4
15.09.2020 23:07
Ko se celo Bela hiša vključi v normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, je to znak, da ne gre samo ponovno vzpostavitev ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
East is East, Vzhod je vzhodno
4
13.09.2020 11:00
Sestanek državnega vodstva z ameriškim državnim sekretarjem Pompeom neposredno pred Blejskim strateškim forumom je izkazal modro ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Mesto, možgani in gozdovi
3
12.09.2020 21:00
Povejmo brez zadržkov: ta trenutek potekajo po vsem svetu epohalne umetniške in kulturne spremembe, nanje smo se uspešno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Akcijski načrt dviga produktivnosti, 2. del: Ideje o tem, da bi v štirih letih "ujeli" Avstrijce, so povsem nerealne!
10
11.09.2020 21:45
V prvem delu teksta sem predstavil nekaj razmišljanj o Akcijskem načrtu za višjo rast produktivnosti, ki so ga pripravili ... Več.
Piše: Bine Kordež
Akcijski načrt dviga produktivnosti: Kako naj bi v vsega štirih letih kar za polovico zmanjšali zaostanek za Avstrijo
8
09.09.2020 22:59
Ali se desetletne zaostanke da nadoknaditi v zgolj nekaj letih? Akcijski načrt dviga slovenske produktivnosti, ki ga je ... Več.
Piše: Bine Kordež
Izbirčni spomin medijskega poveljstva
3
08.09.2020 20:30
Ker Dimitriju Ruplu Delo ni hotelo objaviti odziv na članek Saše Vidmajer z naslovom V sivini vzhodnih navijačev [1], mu ga rade ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Koronavirus in komuniciranje z javnostmi: So ljudje, ki ne verjamejo v Covid-19, ker jim gre na živce Jelko Kacin
12
07.09.2020 21:20
Za komuniciranje v času kriznega obdobja, v katerem smo še vedno, so nezadostne informacije predvidljive, saj so v takih časih ... Več.
Piše: Jana Lutovac Lah
Travmatično življenje otrok z masko v šolski torbici
5
06.09.2020 10:00
Družbena omrežja se sesuvajo pod malo revolucijo proti rabi zaščitnih mask. Starši izražajo globoko zaskrbljenost, da bodo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Virus, to je tisto vmes, ki ni živo in ni neživo
3
05.09.2020 21:33
Bioumetnost je opazovalnica novih družbenih razmerji. V umetnosti XXI. stoletja je nujna posthumanistična kritična umetnost. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
AKOS in telekomunikacije: Janša, we have a problem!*
5
04.09.2020 23:15
Med nastankom prejšnjega prispevka o telekomunikacijah v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih (Vse kar ste želeli vedeti o ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
Esej o "človekovih pravicah": Pravo, pravice in predpravice
7
01.09.2020 22:59
Na pravu in pravici zasnovana skupnost odmerja svobodnemu posamezniku okvir, ki mu onemogoča ovirati svobodno voljno dejavnost ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
1. september skozi zaščitne maske: Zakaj je uvajanje malčkov v vrtec tako pomembno in zakaj staršem uvajanja ravnatelji ne morejo prepovedati
4
01.09.2020 01:15
Ker nas prva leta nas zaznamujejo tako močno, da se to odraža v naših odnosih dobesedno skozi celo življenje, nikakor ni vseeno ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Blejski strateški forum 2020: Globalne preobrazbe po koncu pandemije Covid-19
4
30.08.2020 21:59
Na Bledu se začenja letošnji Blejski strateški forum (BSF), ki je že petnajsti po vrsti in po nekaj letih precejšne stagnacije, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Politična satira: Magnetogram tajne nočne seje Državnega zbora za umirjanje političnih strasti*
4
30.08.2020 11:03
Pred kratkim je na Šubičevi 4, v parlamentarni veliki dvorani, potekala tajna nočna seja o predlogu predsednika vlade, da bi se ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.482
02/
Tour de France in psihologija množice: Čestitke Pogačarju, škoda za Rogliča. Zakaj že?!
Edvard Kadič
Ogledov: 1.879
03/
Preskus demokratičnosti ali kako se boriti proti klišeju, da "desnica v Sloveniji preganja medije in novinarje"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.949
04/
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
Bine Kordež
Ogledov: 2.023
05/
Ne gre za to, ali Udbomafija obstaja ali ne, gre za nekaj mnogo hujšega: Za strah na levici in desnici, da nekaj podobnega še obstaja!
Miha Burger
Ogledov: 1.438
06/
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.486
07/
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
Aljoša Pečan
Ogledov: 1.550
08/
Naših 20.000 pravnih predpisov, 1. del: Kako nam bo Simičev Strateški svet za debirokratizacijo poenostavil administriranje
Bine Kordež
Ogledov: 1.201
09/
Teta iz ozadja: Kako je tajnica Breda Oman "prevzela" Fundacijo za invalidske in humanitarne organizacije
Elena Pečarič
Ogledov: 1.148
10/
Netflixove "Lepotičke" s tresenjem bokov pretresle svet
Simona Rebolj
Ogledov: 1.200