Komentar

Johannes Keppler je moral sanjati Luno, da je sploh lahko govoril resnico o znanosti

Na mednarodnem simpoziju Zemlja brez ljudi, II. se te dni v galeriji Kapelica v Ljubljani vrstijo na ultimativnih panelih vrhunski govorci. Vzporedno s simpozijskim programom pa se med drugim manifestirata dve misleči, hiperobčutljivi, kompleksni umetnini. V današnjem refleksu ju imam namen osvetliti. Obe predstavljata naše skupno tehno razodetje: jezik in program, jezik in tehno poesis! To, kar boste prebrali v današnjem komentarju, ni njuna interpretacija, predvsem hoče biti razumljiva predstavitev njune kompleksnosti. Biti aktivno prisoten v umetnosti, pomeni predvsem oblikovati svojo zavest, pomeni samega sebe programirati, izoblikovati svojo identiteto, predvsem pomeni: imeti pravico izbirati! Pomeni upravljati s seboj, ne pa biti upravljan, dirigiran, militantno diktiran. Pomeni biti civilist!

10.06.2017 22:59
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Johannes Keppler   Katarina Petrović   Kapelica   Jurij Krpan   Marko Peljhan   astronomija   vesolje   sonda

fot: arhiv portal+

Kepler je skozi svoje sanje prvič v umetnosti in znanosti opisal mikrogravitacijo, kako je z Lune gledal na Zemljo in ostale planete, kako se vrtijo okrog Sonca. Tako je vstopila v kulturni krog ideja o heliocentričnem sistemu! Prvič v zgodovini znanosti je moral znanstvenik komunicirati svojo resnico skozi umetnost, ker je skozi znanost ni smel oziroma ni mogel.

Briljanten kustos digitalnih data zajemanj in radikalnih umetniških formatov, Jurij Krpan, nas želi pravočasno obvestiti in opozoriti na to, da so se centri moči, ki upravljajo z inteligencami ter s planetarnimi rezervami, že strateško premaknili na geostacionarno orbito. Dobesedno! Našteje nam dejstva, na katera moramo biti pozorni v novem radikalnem okolju. Opozori nas na psihologijo v ekstremnih pogojih, na mnogotere biotehnologije, na astrobiologijo, exo-življenje, ekstremofile, umetno življenje, predvsem na umetno inteligenco, robotski konstruktivizem, suprematistično kognicijo in 3D stereolitografsko arhitekturo. Bivati v svetu in biti z vsemi ljudmi, je nujnost, ali pa bomo vsi skupaj, naenkrat, izginili kot kafra s tega sveta!

 

 

I.: Poglejmo v prvo umetniško strukturo v umetnino Cozmologicus Katarine Petrović, ki jo je razvila v zadnjem obdobju na rezidenci v Evropski vesoljski agenciji (ESA). Petrovićeva večino svojih postopkov generira iz avto-referencialnega Lexicona / Liber Novus. Katarina Petrović je s svojim izumom Lexicon / Liber Novus zgradila metafizično bazo za svojo pripoved o prvi besedi: Mi! V njenem Lexiconu, ki obsega štiritisoč strani, ena sama samcata beseda We! zgenerira mnoštvo besed, monumentalen sistem. Na otvoritveni strani Lexicona / Liber Novus je zapisan ljubezenski verz Jorgeja Luisa Borgesa iz njegove edine pesmi, ki jo je napisal v angleščini ter vztrajal v tem, da se je ne sme prevajati: "We1 talked2 and3 you4 have5 foorgotten6 the7 words8." Borges je napisal pesem o noči kot nestanovitni ljubimki!

 

Ko pogledamo v posamične besede verza, pogledamo v seznam korakov, ki nas bodo potopili v globino smislov in nas pripeljali do dokončne odrešitve. Svoj pogled moramo usmeriti v besede aksiomatično, tako da vsako besedo oštevilčimo in jo obravnavamo kot del številčnega sistema. Tako števila postanejo meta raven besed.

 

Didaktični vzorec: We1 je prva beseda, ki jo numeriramo, talked2 postane druga numerirana beseda in tako naprej. Takoj zatem, ko prvo besedo We1 razložimo s pomočjo definicije iz slovarja angleškega jezika, vsaka beseda iz definicije dobi svoje število. In tako v nedogled. Definicija besede We1 generira petdeset drugih besed. Teh petdeset besed pa spet generira petdeset drugih besed in tako naprej in tako dalje.

 

Pozor: Knjiga Lexicon / Liber Novus manifestira neskončnost. Da bi razložila osem Borgesovih besed je morala Katarina Petrović razložiti 47144 drugih besed. Zelo, zelo pomebno dejstvo je to, da je Lexicon samoreferencialen, zaokroženo sistematičen, istočasno pa je tudi potencialno kaotičen. Če spremeniš eno samo besedo, eno samo črko, ves sistem razpade. Nastopi kaos.

 

In zdaj vstopimo v vzporedno umetnino Cozmologicus Katarine Petrović, ki ta trenutek raztavljena v galeriji Kapelica. V tej umetnini je vzorčila amplitude Jupitrovih frekvenc in jih povezala s števili iz Lexicona. Tako nam Petrovićeva z algoritemskim slučajem proizvaja poetsko strukturo, ki jo beremo v realnem času na črni tekočini. Dobesedno! Tako beremo poezijo, ki jo proizvajajo Jupitrove elektromagnetne frekvence.

 

 

II.: Poglejmo v drugo umetniško strukturo, v strukturo umetnika Marka Peljhana z naslovom Somnium, ki je dobila naslov po romanu Johannesa Keplerja Somnium. Keplerjev roman štejemo za prvo znanstevno-fantastično literaturo, ki ga je napisal leta 1608, izšel pa je zaradi inkvizicijske navlake šele po Keplerjevi smrti leta 1634. Natisnil ga je njegov sin Ludwig.

 

Neplačan oglas: Obiščite Gradec, to lepo pitoreskno mesto, ki je znamenito po tem, da je v njem šest let živel astronom in matematik Johannes Kepler! Konec oglasa.

 

Knjiga Somnium je napisana kot fikcija, kot zgodba o gibanju planetov v našem sončnem sistemu. Knjiga se pravzaprav začne s potovanjem na Luno. To je ena prvih knjig nasploh, ki je tematizirala polet na Luno. Kepler skozi svoje sanje prvič v umetnosti in znanosti opiše mikrogravitacijo: potem smo brez teže pristali na Luni. Potem je z Lune gledal na Zemljo in ostale planete, kako se vrtijo okrog Sonca. Tako je vstopila v kulturni krog ideja o heliocentričnem sistemu! Prvič v zgodovini znanosti je moral znanstvenik komunicirati svojo resnico skozi umetnost, ker je skozi znanost ni smel oziroma ni mogel!

 

Peljhanovo umetniško delo je strukturirano trodelno. Osrednji del njegove umetnine je nameščen pod stekleno kupolo. Ta segment umetnine je poimenoval observatorij. Konstrukcijski mehanizem je sestavljen iz počasi, zelo počasi vrtečega steklenega diska, ki je analogen senzorju satelita Kepler, ki je bil nemščen v vesolje kot observatorij leta 2009. Premisa Keplerjevega satelita je raziskati, če sploh obstajajo v naši galaksiji planeti, ki se vrtijo okrog drugih zvezd. Na Peljhanovem steklenem disku je lasersko vgraviranih 200.000 zvezd, točno tistih zvezd, ki jih opazuje satelit Kepler. Satelit namreč opazuje spekter, primerljiv palčevem nohtu. Polje opazovanja pa je površina premera 3000 svetlobnih let, na njej so našteli do danes štiri tisoč planetov, ki se vrtijo okrog zvezd. Od teh štiri tisoč planentov jih je deset takšnih, ki bi lahko imeli vodo v tekočem stanju. Torej bi lahko bilo na njih življenje.

 

Drugi segment umetnine je: projekcija, ki v realnem času prenaša HD sliko med tem, ko mikroskopska kamera drsi po kozmičnih koordinatah vrtečega steklenega diska in proizvaja interakcijsko zvočno maso. Senzorji reagirajo na lasersko bombardirano steklo, na kraterski zapis. V naslednjem koraku bodo Peljhan in njegova bivša študenta Danny Bazo in Karel Yerkes naselili na stekleni disk okrog desetih planetov ekstremofile, ki jih bodo ohranjali pri življenju.

 

V tretjem segmentu pa gledamo ekstremno elegantno digitalno dato, ki nas obvešča o celotnem procesu, ki ga procesira v bistvu mikroobsrevatorij.

 

Koordinata: Kepler 40B je trinajstkrat večji od Zemlje, planet se giblje s hitostjo šestih zemeljskih dni. Tukaj življenja zagotovo ni! Od teh štiri tisoč pa jih je deset takih, kjer življenje verjetno je! Tako umetniški observatorij, ki opazuje makrosliko vesolja, postane observatorij, ki je v svojem bistvu mikroobservatorij. Tako znova dobimo klasičen peljhanovski Mikro-Makro odnos. Makro z modelom kozmične razsežnosti postane mikro model. Model postane Mi kozmična mikro identiteta. Veličastna naprva! Primerljiva z veličastnim Makrolabom.

 

Mitologija-Misija! Mi - Mi!

 

Ponovimo: naj nam skupni spomenik postane tehno planet!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
0
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
9
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve ob rob: Udba in akcija Sever
31
17.02.2023 20:00
Igor Bavčar je ob izidu knjige Igorja Omerze Udba in akcija Severjunija 2020 napisal obširno spremno besedo, v kateri je akcijo ... Več.
Piše: Igor Bavčar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 2.922
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.882
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.219
04/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.464
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.121
06/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.193
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 847
08/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.878
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 478
10/
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.835