Komentar

"Gay is ok!" ali razmislek o tem, kako so mediji poročali o smrti Rudolpha Moshammerja in Gašperja Tiča

Ko razmišljam o nenavadni hipokriziji mnogih slovenskih medijev in njihovih kreatorjev, ki glede nasilne smrti igralca Gašperja Tiča niso bili sposobni izreči besede gej, se najprej spomnim na primer nemškega ekscentričnega zvezdnika Rudolpha Moshammerja pred več kot desetletjem. Obnašanje nemških medijev takrat in velike večine slovenskih danes namreč ne bi moglo biti bolj različno. Seveda pa ta prevladujoči cmok v grlu, ko gre za geje (ali biseksualce) pri nas, odpira tudi mnogo širše vprašanje - namreč kdaj bodo znane javne osebnosti, ki živijo dvojna življenja, do svoje spolne usmeritve zavzele normalen odnos in končno zlezle iz svojih katakomb.

21.06.2017 19:20
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Rudolph Moshammer   gej   Bavarska   Slovenija   Gašper Tič   uboj   umor   spolna orientacija   lezbijke   homoseksualci

Foto: Mediaspeed / portal+

Vsi bi radi bili fini, ampak ko se zgodi nekaj takšnega, kot se je v primeru Gašperja Tiča, bi se najraje obrnili stran, se delali, kot da ni bilo nič in opsovali vsakega, ki bi izpostavil dejstvo, da je umrl biseksualec in da je bila njegova smrt posledica nekontrolirane agresije, ki je lahko posledica neizživete spolne usmerjenosti.

Leta 2005 je Monakovo - staro slovensko ime za München - pretresla novica, da so našli mrtvega Rudolpha Moshammerja, ekscentričnega modnega kreatorja, medijsko zvezdo in priljubljenega člana bavarskega jet-seta. Morda se bo kdo od vas spomnil tega možakarja z vranje črnimi pobarvanimi lasmi in brki, nemogočimi barvnimi kombinacijami in več kot izstopajočimi čevlji ter obveznim kodrastim pudljem v naročju? No, tistihmal so nemški mediji poročali, da je 65-letni Moshammer k sebi domov pripeljal 25-letnega iraškega Kurda Herisha K., iskalca azila, ki je po koncu spolnega odnosa zahteval dogovorjeno plačilo - šlo naj bi za 200 evrov -, ki pa mu ga Moshammer ni hotel dati. Prepir je prerasel v fizični obračun, v katerem je Iračan s kablom zadavil Moshammerja. Tega, da je bil Moshammer gej, nemški mediji niso prikrivali. Morda tega niso vsi explicite izpostavljali, toda dejstva, da je žrtev umrla zaradi spora, ki je izbruhnil zaradi (neplačanega) seksa, nihče ni tajil ali skušal prikriti. V primeru Moshammer je bila vzročno-posledična zveza preveč očitna, da bi lahko zanikali ozadje zločina, obenem pa je nemška družba že nekaj desetletij dovolj osvobojena predsodkov proti gejem in lezbijkam, da je ob navedbi podatka, da je bil Moshammer pač gej, zgolj skomignila z rameni. To je bilo, kot sem navedel na začetku, leta 2005. Kasneje se je "sproščenost" nemške družbe in medijev le še povečala. Nenazadnje je bil gej tudi bivši nemški zunanji minister (2009-2011) Guido Westerwelle. Foreign Policy je o njem zapisal: "Novi nemški vicekancler in zunanji minister je zelo priljubljen in je odkriti gej. V Nemčiji to nikogar ne moti." (Germany's new vice-chancellor and foreign minister, is very popular and openly gay. And nobody in Germany cares.).

 
 
V naslednjih letih - Westerwelle je iz vlade odšel pred šestimi leti - se je nemška flegmatičnost do vprašanja homoseksualnosti utrdila do te mere, da so nemški mainstream mediji, ko gre za lezbijke in geje, dejansko razbremenjeni predsodkov, klišejev ali tabujev. Pa ne samo nemški. Pred nekaj tedni sta zvečer na vrtu lokala, nekaj metrov od mene, pijačo pila luksemburški premier Xavier Bettel in njegov mož. So what. Očitno to v Luksemburgu nikogar ne moti, še manj pa briga. Mislite, da bi bilo - zdaj počasi prehajam k svoji današnji temi - kaj podobnega že možno v Sloveniji? Dvomim. Kajti prav pri nedavnem umoru (uboju) znanega igralca Gašperja Tiča je kot smrdljiva kanalizacija čez odtočni jašek na plano špricnila zlagana slovenska morala. Podobno kot že nekajkrat doslej. Očitno našo podalpsko mikrodružbo - mislim tudi na dominantne medije in t.i. establishment - vsakih nekaj let blazno šokira smrt, ki zaradi prevladujočih uniformnih medijskih reakcij nemudoma postane tabuizirana. V mislih imam samomore, bizarne smrti z utemeljenim sumom sodomije (ko denimo psi raztrgajo svojega lastnika) in nasilje v zaprtih krogih lezbično-gejevske scene. Tako kot na mnogih drugih področjih, denimo v politiki in gospodarstvu, imamo tudi v primerih samomorov oziroma nenaravnih smrti znanih oseb opravka s pervertirano slovensko moralo, hipokrizijo, sprenevedanjem in mistifikacijo vpletenih. 
 
 
Bognedaj, da bi ob samomoru kakega znanega človeka izpostavili prav to, da si je sam vzel življenje! Da se je ubil. Obesil. Ustrelil. Skočil z mostu. Že vse od takrat, ko je nesrečni Matija Čop pri Tomačevem "utonil v Savi", se malomaščanska slovenska družba spreneveda in odriva problem suicidnosti globoko v podzavest. Tako globoko, da je postala kolektivno nezavedno. Ko se nekdo odloči za samomor in se ubije, se pri nas o tem javno ne govori. Samomor je v slovenski družbi tabu. To se nas ne tiče. Podobno je bila 40 let tabu tema končna etapa revolucionarnega nasilja. Samo še vprašanje spolne orientiranosti nekaterih visokih javnih osebnosti (politikov, menedžerjev, finančnikov, bankirjev) oziroma umetnikov in medijskih zvezd(nikov) je v enaki meri tabuizirano. Mar preveč znanih ljudi živi dvojna življenja? Če so med njimi tudi vplivni politiki, uspešni poslovneži in diskretni bančniki, mi je jasno, da nikakor ni v njihovem interesu, da bi takšne občutljive stvari postale javne oziroma da bi zanje kdo izvedel (ne pozabite tudi na možnost izsiljevanja!). Kajti Slovenija še vedno ni in še dolgo ne bo spolno tako liberalna kot Nemčija ali Luksemburg. Če smo brutalno neposredni: ali si predstavljate, da bi bil naš naslednji premier gej?! Ali pa vsaj biseksualec?
 
 
Jaz tudi ne.
 
 
Vse naštete "specifike" slovenske družbe je smiselno vzeti v obzir, ko se lotimo nasilne smrti Gašperja Tiča, ki sem ga poznal in je bil po mojem eden najboljših komikov slovenskega teatra. Ob novici o njegovi smrti sem bil kar precej šokiran. Seveda me je najprej zanimalo, čemu so se mediji tako popadljivo lotili osumljenca umora oziroma uboja (objava polnega imena in priimka je v tej fazi, ko še ne gre za obdolženca ali obtoženca, neobičajna, silno redka in z vidika novinarske etike tudi sporna). Naslednji detajl, ki mi je padel v oči, je bil povezan z motivom oziroma okoliščinami igralčeve nasilne smrti; medtem ko so nekateri mediji izbrskali zelo konkretne podrobnosti o razmerju med žrtvijo in domnevnim storilcem, pri čemer so izpostavljali celo to, da je bil Tič gej (dejansko pa verjetno biseksualec), pa so t.i. mainstream mediji na drugi strani moralistično opozarjali na poseganje v zasebnost pokojnega igralca in ponavljali mantro, češ da bi morali vsi mediji spoštovati to polje diskretnosti - kar je povsem res, če s tem mislijo na podrobnosti glede razmerja med žrtvijo in domnevnim storicem oziroma če gre za detajle samega delikta (npr. kolikokrat je bil Tič zaboden, kam je bil zaboden ipd.). Ni pa to nikakršen argument, če nam nekdo z moralističnim pridiganjem preprečuje, da bi se v medijih in javnosti končno odkrito in normalno pogovarjali o gejih, biseksualcih in lezbijkah. Kajti, spoštovane bralke in bralci, pri uboju Gašperja Tiča je (bil) tabu to, da je bil (tudi) gej oziroma biseksulec. Pa kaj potem, če je bil! A ne živimo v svobodni in odprti državi? A je prepovedano biti gej? Ni. Že pokojna SFRJ je v kazenskem zakoniku konec sedemdestih dekriminalizirala homoseksualnost. Slovenija, ki je glede pravic istospolnih med bolj liberalnimi državami na svetu - in meni se zdi to prav! -, ima sloves države, kjer diskriminacije na osnovi spolne orientacije takorekoč ni več, toda hkrati se v javnem življenju družbena elita obnaša, kot da je vprašanje homoseksualnosti nekaj, kar se nas ne tiče, o čemer se je nespodobno pogovarjati; nekaj, kar ne obstaja; nekaj, kar je povezano z ekscentričnostjo, umetnostjo ipd.
 
 
Ste zdaj začutili, kako hinavska, dvolična in malomeščanska je glede gejev slovenska družba? Vsi smo za to, da imamo parade ponosa, gejevske festivale, vsi podpiramo pravno izenačitev njihovih zvez, nič nimamo proti sklenitvi zakonske zveze dveh istospolnih, celo ideja o pravici istospolnega para, da skupaj (!) posvoji otroka, se nam ne zdi tako bogokletna. Ko pišem v prvi osebi množine, mislim seveda na vse, ki se imamo za vsaj zmerne liberalce, ki smo v življenju prišli že kam dlje kot do Celovca in Crikvenice, in ki verjamemo v enakost pred zakonom. Skratka, vsi bi radi bili fini, ampak ko se zgodi nekaj takšnega, kot se je v primeru Gašperja Tiča, bi se najraje obrnili stran, se delali, kot da ni bilo nič in opsovali vsakega, ki bi izpostavil dejstvo, da je umrl biseksualec in da je bila njegova smrt posledica nekontrolirane agresije, ki je lahko posledica neizživete spolne usmerjenosti.
 
 
Dokler se ne bomo kot družba, mediji ali posamezniki sposobni normalno obnašati, sprejemati osebne okoliščine vsakega posameznika in se ne vmešavati v njegova prepričanja ali prakse (vsaj dokler ne posegajo v pravice drugih), vse dotlej se bo ob deliktih, kakršen se je zgodil konec prejšnjega tedna, dogajalo, da mediji ne bodo zmožni izdaviti preprostega samostalnika, ki se nanaša na žrtev - namreč da je bil drugače spolno orientiran kot večina te naše nesrečne konservativne Slovenije.
KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
13
18.01.2020 22:00
V ranih osemdesetih letih sem od daleč občudoval radikalizem pesnika Jureta Detele. Mit o njem je pravil, da se je vedno pomolil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
4
17.01.2020 22:00
Ta teden je v starosti 75 let umrl Roger Scruton. Ko nekoga poznate osebno in ste imeli privilegij študirati pod njegovim ... Več.
Piše: Keith Miles
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
17
16.01.2020 20:18
V svojem govoru o stanju v državi v sredo je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vrsto ustavnih sprememb. Vse podrobnosti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
17
15.01.2020 19:00
S svojimi romani Tadej Golob dokazuje, da ne šteka. Da ne šteka, da skandinavski kriminalni roman ni postal kulten samo zato, ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
26
14.01.2020 23:00
Razveljavitev 74 let stare obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika, ki je bil pred tem eden najbolj cenjenih brigadnih ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
6
14.01.2020 04:22
Maks Tajnikar se je v Dnevniku tako blamiral s prispevkom o Mercatorju, Konzumu in Fortenovi, da je to kar težko verjeti. ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
30
12.01.2020 13:00
Naštejte vsaj eno državo, kjer formalno vladajo demokracija, pravna država in kapitalistični ekonomski sistem, prevladujoče ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu
2
11.01.2020 23:50
Ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
11
10.01.2020 01:37
Hitrega umika ZDA iz Iraka in bližnjevzhodne regije, vsaj dokler ne bosta kolikor toliko stabilna, si vsekakor ne gre želeti. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
22
06.01.2020 22:00
Takšne uverture v novo leto, za kakršno so v Iraku poskrbeli Američani, si nihče ni mogel predstavljati. Likvidacija iranskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
23
05.01.2020 10:00
Samostojna Slovenija prihaja v obdobje tridesetletnic. Pred tridesetimi leti se je namreč zgodovina v Sloveniji zgostila in se ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Marko Brecelj: Na začetku je bila Karantanija in tako naprej vse do Golice
33
04.01.2020 20:20
Brecelj montira, kolažira medijske fenomene (radio, TV), ti pa mu omogočajo popolnoma avtonomen umetniški nagovor. Njegov jezik ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Poljski premier Morawiecki odgovarja ruskemu "zgodovinarju" Putinu: Poljska je bila prva, ki se je bojevala za svobodo Evrope
17
01.01.2020 00:00
Ruski predsednik Vladimir Putin je precej čustveno reagiral na resolucijo Evropskega parlamenta, ki je povsem zgodovinsko ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Pisma iz emigracije: Vrnitev Bartona Finka
13
29.12.2019 21:00
Država mi žuga s prisilno privedbo na informativni razgovor, če se 9. januarja ne bom pojavil na policijski postaji Moste in dal ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Še vedno Antigona: Videl sem, kako je bila pogubljena država, ki je bila utemeljena na zločinu
9
28.12.2019 20:46
Tragedija kot literarna zvrst še vedno ždi na prestolu večnosti. Antigona je predvsem materializacija travmatičnega dejanja, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenski hudičev trikotnik*: Opazke ob branju knjige Jožeta Možine Slovenski razkol
8
27.12.2019 20:34
Možina se na podlagi na novo odkritih dokumentov ukvarja z najtežjimi vprašanji slovenske preteklosti, ki se prenašajo v naš ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Božične meditacije o sovražnem govoru, sovražnih dejanjih in uporu
6
24.12.2019 22:00
V začetku leta, ki se izteka, je predsednikBorut Pahorzbral za široko omizje cvetober bistrookih pravnikov. Dolgo so govorili na ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
Ko človekove pravice ne temeljijo na dostojanstvu človeka, ampak na 1500 let starih islamskih verskih predpisih
7
23.12.2019 20:00
Šeriatsko pravo vse bolj prodira na Zahod. VVeliki Britanijivzporedno s posvetno pravno državo že delujejo šeriatska sodišča. ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Kako razumeti volitve v Britaniji: Upor ogoljufane periferije proti levičarskim mestnim elitam
11
22.12.2019 23:59
Upajmo, da bo naslednja faza britanskega odhoda pomenila resna, poštena in razumna pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med ... Več.
Piše: Keith Miles
O načelni kontradikciji in dvomu: Nosilci odgovornosti morajo stalno dokazovati, da delajo prav.
6
22.12.2019 08:00
Ne gre za to, ali korupcija v kakšnem primeru je ali ni, ali jo kdo dokaže, ali je ne. Gre za absolutno vrednostno sodbo, da je ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,215
02/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 2,778
03/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,486
04/
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
Matija Ž. Likar
Ogledov: 2,246
05/
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
Shane Quinn
Ogledov: 1,810
06/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,401
07/
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
Božo Cerar
Ogledov: 1,395
08/
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
Keith Miles
Ogledov: 703
09/
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
Uredništvo
Ogledov: 3,307
10/
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
Angel Polajnko
Ogledov: 2,708