Komentar

"Gay is ok!" ali razmislek o tem, kako so mediji poročali o smrti Rudolpha Moshammerja in Gašperja Tiča

Ko razmišljam o nenavadni hipokriziji mnogih slovenskih medijev in njihovih kreatorjev, ki glede nasilne smrti igralca Gašperja Tiča niso bili sposobni izreči besede gej, se najprej spomnim na primer nemškega ekscentričnega zvezdnika Rudolpha Moshammerja pred več kot desetletjem. Obnašanje nemških medijev takrat in velike večine slovenskih danes namreč ne bi moglo biti bolj različno. Seveda pa ta prevladujoči cmok v grlu, ko gre za geje (ali biseksualce) pri nas, odpira tudi mnogo širše vprašanje - namreč kdaj bodo znane javne osebnosti, ki živijo dvojna življenja, do svoje spolne usmeritve zavzele normalen odnos in končno zlezle iz svojih katakomb.

21.06.2017 19:20
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Rudolph Moshammer   gej   Bavarska   Slovenija   Gašper Tič   uboj   umor   spolna orientacija   lezbijke   homoseksualci

Foto: Mediaspeed / portal+

Vsi bi radi bili fini, ampak ko se zgodi nekaj takšnega, kot se je v primeru Gašperja Tiča, bi se najraje obrnili stran, se delali, kot da ni bilo nič in opsovali vsakega, ki bi izpostavil dejstvo, da je umrl biseksualec in da je bila njegova smrt posledica nekontrolirane agresije, ki je lahko posledica neizživete spolne usmerjenosti.

Leta 2005 je Monakovo - staro slovensko ime za München - pretresla novica, da so našli mrtvega Rudolpha Moshammerja, ekscentričnega modnega kreatorja, medijsko zvezdo in priljubljenega člana bavarskega jet-seta. Morda se bo kdo od vas spomnil tega možakarja z vranje črnimi pobarvanimi lasmi in brki, nemogočimi barvnimi kombinacijami in več kot izstopajočimi čevlji ter obveznim kodrastim pudljem v naročju? No, tistihmal so nemški mediji poročali, da je 65-letni Moshammer k sebi domov pripeljal 25-letnega iraškega Kurda Herisha K., iskalca azila, ki je po koncu spolnega odnosa zahteval dogovorjeno plačilo - šlo naj bi za 200 evrov -, ki pa mu ga Moshammer ni hotel dati. Prepir je prerasel v fizični obračun, v katerem je Iračan s kablom zadavil Moshammerja. Tega, da je bil Moshammer gej, nemški mediji niso prikrivali. Morda tega niso vsi explicite izpostavljali, toda dejstva, da je žrtev umrla zaradi spora, ki je izbruhnil zaradi (neplačanega) seksa, nihče ni tajil ali skušal prikriti. V primeru Moshammer je bila vzročno-posledična zveza preveč očitna, da bi lahko zanikali ozadje zločina, obenem pa je nemška družba že nekaj desetletij dovolj osvobojena predsodkov proti gejem in lezbijkam, da je ob navedbi podatka, da je bil Moshammer pač gej, zgolj skomignila z rameni. To je bilo, kot sem navedel na začetku, leta 2005. Kasneje se je "sproščenost" nemške družbe in medijev le še povečala. Nenazadnje je bil gej tudi bivši nemški zunanji minister (2009-2011) Guido Westerwelle. Foreign Policy je o njem zapisal: "Novi nemški vicekancler in zunanji minister je zelo priljubljen in je odkriti gej. V Nemčiji to nikogar ne moti." (Germany's new vice-chancellor and foreign minister, is very popular and openly gay. And nobody in Germany cares.).

 
 
V naslednjih letih - Westerwelle je iz vlade odšel pred šestimi leti - se je nemška flegmatičnost do vprašanja homoseksualnosti utrdila do te mere, da so nemški mainstream mediji, ko gre za lezbijke in geje, dejansko razbremenjeni predsodkov, klišejev ali tabujev. Pa ne samo nemški. Pred nekaj tedni sta zvečer na vrtu lokala, nekaj metrov od mene, pijačo pila luksemburški premier Xavier Bettel in njegov mož. So what. Očitno to v Luksemburgu nikogar ne moti, še manj pa briga. Mislite, da bi bilo - zdaj počasi prehajam k svoji današnji temi - kaj podobnega že možno v Sloveniji? Dvomim. Kajti prav pri nedavnem umoru (uboju) znanega igralca Gašperja Tiča je kot smrdljiva kanalizacija čez odtočni jašek na plano špricnila zlagana slovenska morala. Podobno kot že nekajkrat doslej. Očitno našo podalpsko mikrodružbo - mislim tudi na dominantne medije in t.i. establishment - vsakih nekaj let blazno šokira smrt, ki zaradi prevladujočih uniformnih medijskih reakcij nemudoma postane tabuizirana. V mislih imam samomore, bizarne smrti z utemeljenim sumom sodomije (ko denimo psi raztrgajo svojega lastnika) in nasilje v zaprtih krogih lezbično-gejevske scene. Tako kot na mnogih drugih področjih, denimo v politiki in gospodarstvu, imamo tudi v primerih samomorov oziroma nenaravnih smrti znanih oseb opravka s pervertirano slovensko moralo, hipokrizijo, sprenevedanjem in mistifikacijo vpletenih. 
 
 
Bognedaj, da bi ob samomoru kakega znanega človeka izpostavili prav to, da si je sam vzel življenje! Da se je ubil. Obesil. Ustrelil. Skočil z mostu. Že vse od takrat, ko je nesrečni Matija Čop pri Tomačevem "utonil v Savi", se malomaščanska slovenska družba spreneveda in odriva problem suicidnosti globoko v podzavest. Tako globoko, da je postala kolektivno nezavedno. Ko se nekdo odloči za samomor in se ubije, se pri nas o tem javno ne govori. Samomor je v slovenski družbi tabu. To se nas ne tiče. Podobno je bila 40 let tabu tema končna etapa revolucionarnega nasilja. Samo še vprašanje spolne orientiranosti nekaterih visokih javnih osebnosti (politikov, menedžerjev, finančnikov, bankirjev) oziroma umetnikov in medijskih zvezd(nikov) je v enaki meri tabuizirano. Mar preveč znanih ljudi živi dvojna življenja? Če so med njimi tudi vplivni politiki, uspešni poslovneži in diskretni bančniki, mi je jasno, da nikakor ni v njihovem interesu, da bi takšne občutljive stvari postale javne oziroma da bi zanje kdo izvedel (ne pozabite tudi na možnost izsiljevanja!). Kajti Slovenija še vedno ni in še dolgo ne bo spolno tako liberalna kot Nemčija ali Luksemburg. Če smo brutalno neposredni: ali si predstavljate, da bi bil naš naslednji premier gej?! Ali pa vsaj biseksualec?
 
 
Jaz tudi ne.
 
 
Vse naštete "specifike" slovenske družbe je smiselno vzeti v obzir, ko se lotimo nasilne smrti Gašperja Tiča, ki sem ga poznal in je bil po mojem eden najboljših komikov slovenskega teatra. Ob novici o njegovi smrti sem bil kar precej šokiran. Seveda me je najprej zanimalo, čemu so se mediji tako popadljivo lotili osumljenca umora oziroma uboja (objava polnega imena in priimka je v tej fazi, ko še ne gre za obdolženca ali obtoženca, neobičajna, silno redka in z vidika novinarske etike tudi sporna). Naslednji detajl, ki mi je padel v oči, je bil povezan z motivom oziroma okoliščinami igralčeve nasilne smrti; medtem ko so nekateri mediji izbrskali zelo konkretne podrobnosti o razmerju med žrtvijo in domnevnim storilcem, pri čemer so izpostavljali celo to, da je bil Tič gej (dejansko pa verjetno biseksualec), pa so t.i. mainstream mediji na drugi strani moralistično opozarjali na poseganje v zasebnost pokojnega igralca in ponavljali mantro, češ da bi morali vsi mediji spoštovati to polje diskretnosti - kar je povsem res, če s tem mislijo na podrobnosti glede razmerja med žrtvijo in domnevnim storicem oziroma če gre za detajle samega delikta (npr. kolikokrat je bil Tič zaboden, kam je bil zaboden ipd.). Ni pa to nikakršen argument, če nam nekdo z moralističnim pridiganjem preprečuje, da bi se v medijih in javnosti končno odkrito in normalno pogovarjali o gejih, biseksualcih in lezbijkah. Kajti, spoštovane bralke in bralci, pri uboju Gašperja Tiča je (bil) tabu to, da je bil (tudi) gej oziroma biseksulec. Pa kaj potem, če je bil! A ne živimo v svobodni in odprti državi? A je prepovedano biti gej? Ni. Že pokojna SFRJ je v kazenskem zakoniku konec sedemdestih dekriminalizirala homoseksualnost. Slovenija, ki je glede pravic istospolnih med bolj liberalnimi državami na svetu - in meni se zdi to prav! -, ima sloves države, kjer diskriminacije na osnovi spolne orientacije takorekoč ni več, toda hkrati se v javnem življenju družbena elita obnaša, kot da je vprašanje homoseksualnosti nekaj, kar se nas ne tiče, o čemer se je nespodobno pogovarjati; nekaj, kar ne obstaja; nekaj, kar je povezano z ekscentričnostjo, umetnostjo ipd.
 
 
Ste zdaj začutili, kako hinavska, dvolična in malomeščanska je glede gejev slovenska družba? Vsi smo za to, da imamo parade ponosa, gejevske festivale, vsi podpiramo pravno izenačitev njihovih zvez, nič nimamo proti sklenitvi zakonske zveze dveh istospolnih, celo ideja o pravici istospolnega para, da skupaj (!) posvoji otroka, se nam ne zdi tako bogokletna. Ko pišem v prvi osebi množine, mislim seveda na vse, ki se imamo za vsaj zmerne liberalce, ki smo v življenju prišli že kam dlje kot do Celovca in Crikvenice, in ki verjamemo v enakost pred zakonom. Skratka, vsi bi radi bili fini, ampak ko se zgodi nekaj takšnega, kot se je v primeru Gašperja Tiča, bi se najraje obrnili stran, se delali, kot da ni bilo nič in opsovali vsakega, ki bi izpostavil dejstvo, da je umrl biseksualec in da je bila njegova smrt posledica nekontrolirane agresije, ki je lahko posledica neizživete spolne usmerjenosti.
 
 
Dokler se ne bomo kot družba, mediji ali posamezniki sposobni normalno obnašati, sprejemati osebne okoliščine vsakega posameznika in se ne vmešavati v njegova prepričanja ali prakse (vsaj dokler ne posegajo v pravice drugih), vse dotlej se bo ob deliktih, kakršen se je zgodil konec prejšnjega tedna, dogajalo, da mediji ne bodo zmožni izdaviti preprostega samostalnika, ki se nanaša na žrtev - namreč da je bil drugače spolno orientiran kot večina te naše nesrečne konservativne Slovenije.
KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
12
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Nova zunanjepolitična doktrina Združenih držav Amerike: Manj militarizma, manj aktivizma
7
03.10.2021 22:30
Poteka proces oblikovanja najnovejše ameriške zunanjepolitične doktrine, nekateri jo imenujejo tudi Bidenova, čeprav njeni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nedeljska pridiga: Strah nas je ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo!
14
03.10.2021 10:07
Kakšne ukrepe sprejema oblast in kako komunicira z državljani ob boku s svojimi izbranimi predstavniki stroke, predstavlja ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše
2
02.10.2021 21:00
Ekin Bernay pravi, da jeotrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Politika se mora umakniti ideologijam in vrniti k ljudem
19
01.10.2021 22:59
Izjemno težko razumljivo je, da trenutna politika še vedno govori političnih alternativah, katerih glavni cilj povolilnih ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.980
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.113
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 1.918
04/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.410
05/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 1.385
06/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.433
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.257
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 864
09/
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
Ana Jud
Ogledov: 2.669
10/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.460