Komentar

"Gay is ok!" ali razmislek o tem, kako so mediji poročali o smrti Rudolpha Moshammerja in Gašperja Tiča

Ko razmišljam o nenavadni hipokriziji mnogih slovenskih medijev in njihovih kreatorjev, ki glede nasilne smrti igralca Gašperja Tiča niso bili sposobni izreči besede gej, se najprej spomnim na primer nemškega ekscentričnega zvezdnika Rudolpha Moshammerja pred več kot desetletjem. Obnašanje nemških medijev takrat in velike večine slovenskih danes namreč ne bi moglo biti bolj različno. Seveda pa ta prevladujoči cmok v grlu, ko gre za geje (ali biseksualce) pri nas, odpira tudi mnogo širše vprašanje - namreč kdaj bodo znane javne osebnosti, ki živijo dvojna življenja, do svoje spolne usmeritve zavzele normalen odnos in končno zlezle iz svojih katakomb.

21.06.2017 19:20
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Rudolph Moshammer   gej   Bavarska   Slovenija   Gašper Tič   uboj   umor   spolna orientacija   lezbijke   homoseksualci

Foto: Mediaspeed / portal+

Vsi bi radi bili fini, ampak ko se zgodi nekaj takšnega, kot se je v primeru Gašperja Tiča, bi se najraje obrnili stran, se delali, kot da ni bilo nič in opsovali vsakega, ki bi izpostavil dejstvo, da je umrl biseksualec in da je bila njegova smrt posledica nekontrolirane agresije, ki je lahko posledica neizživete spolne usmerjenosti.

Leta 2005 je Monakovo - staro slovensko ime za München - pretresla novica, da so našli mrtvega Rudolpha Moshammerja, ekscentričnega modnega kreatorja, medijsko zvezdo in priljubljenega člana bavarskega jet-seta. Morda se bo kdo od vas spomnil tega možakarja z vranje črnimi pobarvanimi lasmi in brki, nemogočimi barvnimi kombinacijami in več kot izstopajočimi čevlji ter obveznim kodrastim pudljem v naročju? No, tistihmal so nemški mediji poročali, da je 65-letni Moshammer k sebi domov pripeljal 25-letnega iraškega Kurda Herisha K., iskalca azila, ki je po koncu spolnega odnosa zahteval dogovorjeno plačilo - šlo naj bi za 200 evrov -, ki pa mu ga Moshammer ni hotel dati. Prepir je prerasel v fizični obračun, v katerem je Iračan s kablom zadavil Moshammerja. Tega, da je bil Moshammer gej, nemški mediji niso prikrivali. Morda tega niso vsi explicite izpostavljali, toda dejstva, da je žrtev umrla zaradi spora, ki je izbruhnil zaradi (neplačanega) seksa, nihče ni tajil ali skušal prikriti. V primeru Moshammer je bila vzročno-posledična zveza preveč očitna, da bi lahko zanikali ozadje zločina, obenem pa je nemška družba že nekaj desetletij dovolj osvobojena predsodkov proti gejem in lezbijkam, da je ob navedbi podatka, da je bil Moshammer pač gej, zgolj skomignila z rameni. To je bilo, kot sem navedel na začetku, leta 2005. Kasneje se je "sproščenost" nemške družbe in medijev le še povečala. Nenazadnje je bil gej tudi bivši nemški zunanji minister (2009-2011) Guido Westerwelle. Foreign Policy je o njem zapisal: "Novi nemški vicekancler in zunanji minister je zelo priljubljen in je odkriti gej. V Nemčiji to nikogar ne moti." (Germany's new vice-chancellor and foreign minister, is very popular and openly gay. And nobody in Germany cares.).

 
 
V naslednjih letih - Westerwelle je iz vlade odšel pred šestimi leti - se je nemška flegmatičnost do vprašanja homoseksualnosti utrdila do te mere, da so nemški mainstream mediji, ko gre za lezbijke in geje, dejansko razbremenjeni predsodkov, klišejev ali tabujev. Pa ne samo nemški. Pred nekaj tedni sta zvečer na vrtu lokala, nekaj metrov od mene, pijačo pila luksemburški premier Xavier Bettel in njegov mož. So what. Očitno to v Luksemburgu nikogar ne moti, še manj pa briga. Mislite, da bi bilo - zdaj počasi prehajam k svoji današnji temi - kaj podobnega že možno v Sloveniji? Dvomim. Kajti prav pri nedavnem umoru (uboju) znanega igralca Gašperja Tiča je kot smrdljiva kanalizacija čez odtočni jašek na plano špricnila zlagana slovenska morala. Podobno kot že nekajkrat doslej. Očitno našo podalpsko mikrodružbo - mislim tudi na dominantne medije in t.i. establishment - vsakih nekaj let blazno šokira smrt, ki zaradi prevladujočih uniformnih medijskih reakcij nemudoma postane tabuizirana. V mislih imam samomore, bizarne smrti z utemeljenim sumom sodomije (ko denimo psi raztrgajo svojega lastnika) in nasilje v zaprtih krogih lezbično-gejevske scene. Tako kot na mnogih drugih področjih, denimo v politiki in gospodarstvu, imamo tudi v primerih samomorov oziroma nenaravnih smrti znanih oseb opravka s pervertirano slovensko moralo, hipokrizijo, sprenevedanjem in mistifikacijo vpletenih. 
 
 
Bognedaj, da bi ob samomoru kakega znanega človeka izpostavili prav to, da si je sam vzel življenje! Da se je ubil. Obesil. Ustrelil. Skočil z mostu. Že vse od takrat, ko je nesrečni Matija Čop pri Tomačevem "utonil v Savi", se malomaščanska slovenska družba spreneveda in odriva problem suicidnosti globoko v podzavest. Tako globoko, da je postala kolektivno nezavedno. Ko se nekdo odloči za samomor in se ubije, se pri nas o tem javno ne govori. Samomor je v slovenski družbi tabu. To se nas ne tiče. Podobno je bila 40 let tabu tema končna etapa revolucionarnega nasilja. Samo še vprašanje spolne orientiranosti nekaterih visokih javnih osebnosti (politikov, menedžerjev, finančnikov, bankirjev) oziroma umetnikov in medijskih zvezd(nikov) je v enaki meri tabuizirano. Mar preveč znanih ljudi živi dvojna življenja? Če so med njimi tudi vplivni politiki, uspešni poslovneži in diskretni bančniki, mi je jasno, da nikakor ni v njihovem interesu, da bi takšne občutljive stvari postale javne oziroma da bi zanje kdo izvedel (ne pozabite tudi na možnost izsiljevanja!). Kajti Slovenija še vedno ni in še dolgo ne bo spolno tako liberalna kot Nemčija ali Luksemburg. Če smo brutalno neposredni: ali si predstavljate, da bi bil naš naslednji premier gej?! Ali pa vsaj biseksualec?
 
 
Jaz tudi ne.
 
 
Vse naštete "specifike" slovenske družbe je smiselno vzeti v obzir, ko se lotimo nasilne smrti Gašperja Tiča, ki sem ga poznal in je bil po mojem eden najboljših komikov slovenskega teatra. Ob novici o njegovi smrti sem bil kar precej šokiran. Seveda me je najprej zanimalo, čemu so se mediji tako popadljivo lotili osumljenca umora oziroma uboja (objava polnega imena in priimka je v tej fazi, ko še ne gre za obdolženca ali obtoženca, neobičajna, silno redka in z vidika novinarske etike tudi sporna). Naslednji detajl, ki mi je padel v oči, je bil povezan z motivom oziroma okoliščinami igralčeve nasilne smrti; medtem ko so nekateri mediji izbrskali zelo konkretne podrobnosti o razmerju med žrtvijo in domnevnim storilcem, pri čemer so izpostavljali celo to, da je bil Tič gej (dejansko pa verjetno biseksualec), pa so t.i. mainstream mediji na drugi strani moralistično opozarjali na poseganje v zasebnost pokojnega igralca in ponavljali mantro, češ da bi morali vsi mediji spoštovati to polje diskretnosti - kar je povsem res, če s tem mislijo na podrobnosti glede razmerja med žrtvijo in domnevnim storicem oziroma če gre za detajle samega delikta (npr. kolikokrat je bil Tič zaboden, kam je bil zaboden ipd.). Ni pa to nikakršen argument, če nam nekdo z moralističnim pridiganjem preprečuje, da bi se v medijih in javnosti končno odkrito in normalno pogovarjali o gejih, biseksualcih in lezbijkah. Kajti, spoštovane bralke in bralci, pri uboju Gašperja Tiča je (bil) tabu to, da je bil (tudi) gej oziroma biseksulec. Pa kaj potem, če je bil! A ne živimo v svobodni in odprti državi? A je prepovedano biti gej? Ni. Že pokojna SFRJ je v kazenskem zakoniku konec sedemdestih dekriminalizirala homoseksualnost. Slovenija, ki je glede pravic istospolnih med bolj liberalnimi državami na svetu - in meni se zdi to prav! -, ima sloves države, kjer diskriminacije na osnovi spolne orientacije takorekoč ni več, toda hkrati se v javnem življenju družbena elita obnaša, kot da je vprašanje homoseksualnosti nekaj, kar se nas ne tiče, o čemer se je nespodobno pogovarjati; nekaj, kar ne obstaja; nekaj, kar je povezano z ekscentričnostjo, umetnostjo ipd.
 
 
Ste zdaj začutili, kako hinavska, dvolična in malomeščanska je glede gejev slovenska družba? Vsi smo za to, da imamo parade ponosa, gejevske festivale, vsi podpiramo pravno izenačitev njihovih zvez, nič nimamo proti sklenitvi zakonske zveze dveh istospolnih, celo ideja o pravici istospolnega para, da skupaj (!) posvoji otroka, se nam ne zdi tako bogokletna. Ko pišem v prvi osebi množine, mislim seveda na vse, ki se imamo za vsaj zmerne liberalce, ki smo v življenju prišli že kam dlje kot do Celovca in Crikvenice, in ki verjamemo v enakost pred zakonom. Skratka, vsi bi radi bili fini, ampak ko se zgodi nekaj takšnega, kot se je v primeru Gašperja Tiča, bi se najraje obrnili stran, se delali, kot da ni bilo nič in opsovali vsakega, ki bi izpostavil dejstvo, da je umrl biseksualec in da je bila njegova smrt posledica nekontrolirane agresije, ki je lahko posledica neizživete spolne usmerjenosti.
 
 
Dokler se ne bomo kot družba, mediji ali posamezniki sposobni normalno obnašati, sprejemati osebne okoliščine vsakega posameznika in se ne vmešavati v njegova prepričanja ali prakse (vsaj dokler ne posegajo v pravice drugih), vse dotlej se bo ob deliktih, kakršen se je zgodil konec prejšnjega tedna, dogajalo, da mediji ne bodo zmožni izdaviti preprostega samostalnika, ki se nanaša na žrtev - namreč da je bil drugače spolno orientiran kot večina te naše nesrečne konservativne Slovenije.
KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
O afriškem sodstvu in sodniku, ki je bil napol pismen
2
11.08.2020 21:15
Slovenski narod je tako kot ob osamosvojitvi še v drugo ravnal vizionarsko, ko je izrazil najširše nezaupanje sodstvu ter celemu ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenci in Amerika: Od malikovanja do sovraštva
11
11.08.2020 00:12
Ob objavi obiska ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea v Sloveniji se je zagnala mašinerija, ki sicer z nižjimi obrati ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Patriarhalci, pojeb*** frustrirani državljani in beta fašistoidni politikanti
16
09.08.2020 11:00
Puhlice o prekletih feministkah, možačastih nedojebankah in poženščenih impotentnežih so na Slovenskem ponarodele. Praviloma jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Dobrodošli nazaj v leto 1988: Spremenite že ime Roške v Domobransko ulico
3
08.08.2020 22:32
To je moja prva in zadnja gledališka kritika, ki jo bom napisal za časa svojega življenja. Analitično bom vstopil v gledališko ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave
24
07.08.2020 23:50
Prihodnji teden prihaja na uradni obisk v Ljubljano ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Prvi visoki ameriški obisk po več kot ... Več.
Piše: Igor Mekina
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
12
07.08.2020 06:03
Slovenci živimo v prepričanju, da so nekje v tujini stvari mnogo bolje urejene kot pri nas. Kdo med nami ni izrekel ali slišal ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
0
05.08.2020 20:00
Danes v Sloveniji govorimo o stanju brez vrednot (anomiji), o sadistični krutosti nekaterih delodajalcev, o mobingu, o korupciji ... Več.
Piše: Boštjan M. Zupančič
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
4
02.08.2020 23:59
Diplomatska bitka zaSeverni tok 2, ki poteka boj ali manj v zakulisju že nekaj let, se približuje koncu. Zadeva je pomembna za ... Več.
Piše: Božo Cerar
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
9
02.08.2020 11:00
Bo padla ali ne bo padla, so stavnice te dni. Glavna zvezda je kmetijska ministrica in predsednica koalicijske upokojenske ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Narava vedno znova začenja iste stvari: leta, dneve, ure. Tako nastajata neskončnost in večnost.
2
01.08.2020 23:57
Aplikacija, ki se nam predstavlja kot aplikacija vseh aplikacij za nadzor virusa, to še zdaleč ni, temveč je le fragmentiran ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
14
30.07.2020 22:30
Zdaj se sprašujem, ali Slovenija občuti kaj sramu, ko je Italija končno izpolnila obljubo in slovenski manjšini vrnila Narodni ... Več.
Piše: Keith Miles
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
7
28.07.2020 22:45
Kako je mogoče iz množice vidnih, dejavnih in vplivnih ljudi izbrati tiste, ki jim pravimo zgodovinske osebnosti? Takšen naslov ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
8
27.07.2020 23:59
Nihče ne ve, kje je center vesolja. V Sloveniji moderni center izginja in boste politično središče našli precej na levi, Levico ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Slovenija, dežela piromanskih gasilcev
17
26.07.2020 11:00
Situacija, v kakršni se nahaja Slovenija, je utrujajoč odraz patologije bolj ali manj učinkovitih piromanov v funkciji gasilcev. ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pričakovati od politika, ki ima v XXI. stoletju doma na zidu slabo naslikano jabolko? Vse najslabše.
5
25.07.2020 23:59
Obstaja neuravnovešen, skoraj patološki odnos med ideologijo in izmi . Ideologija je vedno koncept, ki se vsiljuje drugemu, je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bruseljski kompromis, višegrajski pretepači in obnova bolehne Evrope
16
21.07.2020 23:00
Denarja, ki si ga je Slovenija izposlovala na dolgotrajnih in napornih pogajajih v Bruslju, ni tako malo. Opozicija, ki je leta ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na zdravje, striček Xi! Kitajski zmaj ni več papirnati tiger, ampak postaja vse bolj agresiven!
13
20.07.2020 23:10
O Kitajski je bilo zadnje mesece veliko slišati. Tudi portal+ je poročal o njenem močno vprašljivem ravnanju ob izbruhu ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali twitter koristi slovenski demokraciji ali ne? Odgovor verjetno poznamo vsi ...
14
19.07.2020 23:00
Januarja leta 1990 sem vodstvu Demosa ponujal idejo aktivnega državljanstva. Na nekem sestanku sem zbrane hotel prepričati, kako ... Več.
Piše: Miha Burger
Kulturniški fašizem
9
19.07.2020 11:00
Kulturniški fašizem je zadnje mesece in tedne v Sloveniji visoko dvignil svojo stoglavo glavo. Kulturniški fašizem vedno ... Več.
Piše: Denis Poniž
Umetnost je disciplina, ki nam omogoča razumeti preteklost, predvsem pa bodočnost
8
18.07.2020 22:36
Naj povem na kratko: to je komentar o dveh umetniških ambientih. Povod: stoletnica fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.871
02/
Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave
Igor Mekina
Ogledov: 2.173
03/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.969
04/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.883
05/
Patriarhalci, pojeb*** frustrirani državljani in beta fašistoidni politikanti
Simona Rebolj
Ogledov: 1.478
06/
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.329
07/
Slovenci in Amerika: Od malikovanja do sovraštva
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.304
08/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.480
09/
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
Mitja Kotnik
Ogledov: 1.016
10/
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
Tomaž Seljak
Ogledov: 938