Opazili smo

Laris Gaiser: Arbitraža je drago ogledalo nekompetentni slovenski politični eliti

Ob javni objavi razsodbe arbitražnega sodišča v Haagu je Slovensko panevropsko gibanje, ki se je vedno dejavno ukvarjalo z reševanjem meje med Slovenijo in Hrvaško, pripravilo izjavo. Kot je znano, je prvi in dolgoletni predsednik SPG France Bučar arbitražnemu sporazumu jasno nasprotoval, izjava Slovenskega panevropskega gibanja, ki jo je podpisal predsednik Laris Gaiser, pa je dovolj zanimiva, da si zasluži objavo.

29.06.2017 23:15
Ključne besede:   arbitraža   Slovenija   Hrvaška   France Bučar   Laris Gaiser   Slovensko panevropsko gibanje

Če Hrvaška tudi po izteku roka za uveljavitev določil arbitražnega sodišča še vedno ne bo spoštovala določil arbitražnega sodišča, naj tudi Slovenija odstopi od zavezanosti arbitražni odločitvi.

Danes ugotavljam, da je Stalno arbitražno sodišče v Haagu sprejelo dokončno, mednarodno pravno zavezujočo odločitev. V primeru teritorialnega morja se slovensko Panevropsko gibanje z odločitvijo ne strinja, ampak jo spoštuje. Republiki Sloveniji je arbitražno sodišče sicer dodelilo točko stika z mednarodnimi vodami, vendar sodišče verjetno ni upoštevalo vseh zgodovinskih dejstev oziroma jima ta dejstva niso bila primerno predstavljena s strani zagovornikov Republike Slovenije.

 

Skozi celoten postopek ostaja neodgovorjeno dejstvo, da Slovenija nikoli ni ponovno zavzela položajev čez reko Dragonjo in tako povzročila vzročno-posledično razmerje uti possidetis, kar se je odražalo v današnji razsodbi. Zaradi tega je nastala nepopravljiva škoda, saj so izgube državnega ozemlja na področju Dragonje in posledično teritorialnega morja občutne. Celo sporazum Drnovšek – Račan, ki tudi ni bil optimalen, nam je omogočil ohranitev več teritorialnega morja.

 

Zaradi kredibilnosti in nadaljnje stabilnosti mednarodnega pravnega sistema, ki omogoča jasne okvire mednarodnih odnosov, pozivam Hrvaško, da spoštuje odločitev arbitražnega sodišča. Kot del vseevropskega Panevropskega gibanja pozivam tudi naše panevropske prijatelje na Hrvaškem, da spodbudijo politične akterje svoje domovine k delovanju v duhu evropskega sodelovanja, sobivanja in spoštovanja odločitev mednarodnega sodišča. Pozivam tudi institucije Evropske unije in ostalo mednarodno skupnost, da dejavno sodelujejo pri spoštovanju določil arbitraže.

 

Republika Slovenija je kot demokratični mednarodni pravni subjekt zavezana k spoštovanju odločitve arbitražnega sodišča in v tem jo podpiram. Kot strokovnjak na področju mednarodnih odnosov in predsednik SPG naprošam slovenske politike, naj arbitražo spoštujejo, vendar pa naj ne sprejmejo preuranjenih odločitev. Slovensko Panevropsko gibanje (SPG) je bilo vedno dejavno vpleteno v vprašanje reševanja meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško. Prejšnji predsednik SPG dr. France Bučar je arbitražnemu sporazumu jasno nasprotoval. Vedno je zagovarjal, da ima Republika Slovenija z ustavo določeno mejo na dan 25. 6. 1991.

 

V primeru, da Hrvaška tudi po izteku roka za uveljavitev določil arbitražnega sodišča še vedno ne bo spoštovala določil arbitražnega sodišča, naj tudi Slovenija odstopi od zavezanosti arbitražni odločitvi in ponovno stopi v bilateralna pogajanja z Republiko Hrvaško na podlagi notranjih meja SFRJ na dan 25. junij 1991. Saj ta odločitev arbitražnega sodišča ne sme postati temelj morebitnih novih bilateralnih pogajanj in s tem sredstvo za omejevanje pravic Slovenije. Če bo do te situacije prišlo, se je potrebno zavedati, da so institucije mednarodne skupnosti, predvsem Evropske unije, odpovedale, kar pa predstavlja nevaren precedens za mirno razrešitev sporov znotraj evropske družine narodov.

 

Naprošam slovensko vlado, slovenski parlament in druge relevantne državne institucije, da sedaj, ko je arbitražni rezultat znan, objavijo vso dokumentacijo, ki so jo zagovorniki Republike Slovenije predstavili Stalnemu arbitražnemu sodišču. Državljani in državljanke imamo pravico do celovite informacije glede dejstev, ki so bila predstavljena in so botrovala končnemu izidu arbitraže, ki za Slovenijo ni optimalen. Kakršnokoli označevanje te dokumentacije kot tajne, zaupne ipd. bi bilo nesprejemljivo in bi spodbudilo še večje nezaupanje do korektnosti dela naših državnih institucij.

 

Slovenija je sicer zavezana mednarodnemu pravnemu sistemu vendar pa to ne odvezuje slovenskih politikov od prevzema odgovornosti za nastalo situacijo. Transparentno zagovarjanje narodnih interesov in blagostanje naše domovine pa je oziroma bi moral biti cilj vsake državotvorne politike.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Jože Dežman piše Tanji Fajon in Dominiki Švarc Pipan
4
15.05.2023 12:31
Predlagam, da udeležencem konference za sprejem konvencije o sodelovanju pri pregonu genocida in drugih hudodelstevrazložite ... Več.
Piše: Jože Dežman
Drugo pismo državnemu sekretarju Frangežu in ministru Hanu
2
26.02.2023 21:59
Prvega oktobra lani sem pisal Matevžu Frangežu, državnemu sekretarju na Ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, ter ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Avtonomija muzejev: Kdo odloča o muzejih in slovenski dediščini? Javnost, stroka ali politiki?
8
27.01.2023 07:05
Muzeji postajajo orodje političnega boja, ugotavlja 80 podpisnikov odprtega pisma v podporo avtonomiji muzejev. O odločitvi ... Več.
Piše: Uredništvo
Golobova kulturna revolucija ali ukinjeni muzej osamosvojitve
15
25.01.2023 14:04
Izjava za javnost zaposlenih v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ob ukinitvi in združitvi dveh muzejev v novo muzejsko ustanovo ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko oblast zlorabi javno za utrjevanje oblasti
7
10.01.2023 14:19
Vse državljane pozivamo, naj natančno preučijo stavkovne zahteve, opozarjajo na portalu Zdravstvo.si, kjer so nas prosili, naj ... Več.
Piše: Uredništvo
Editorial Open Letter to the Dutch Ambassador to Slovenia
9
07.12.2022 22:00
In recent years the Tulip Award has been presented to human rights activists in Uganda, Armenia and Pakistan. In this case we ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Joco Žnidaršič (1938-2022)
1
02.12.2022 17:38
Fotoreporter je bil z vsem srcem in dušo. Nikamor brez fotoaparata. Vedno je iskaldober ali še boljši motiv. Za njega ni ... Več.
Piše: Srđan Živulović
Zakaj je Milan Brglez proti opredelitvi Rusije kot teroristične države
12
23.11.2022 22:47
Pri glasovanju o končnem besedilu resolucijesem se vzdržal. Resolucija predstavlja škodljiv odmik od enotnega stališča ... Več.
Piše: Uredništvo
Češka predlaga včlanitev Slovenije v Višegrajsko skupino
4
12.10.2022 21:00
Med srečanjem predsednic in predsednikov štirih držav, članic Višegrajske skupine v Bratislavi, je češki predsednik Miloš Zeman ... Več.
Piše: Uredništvo
Resno pismo ministru Hanu in njegovemu sekretarju Frangežu
4
06.10.2022 10:35
Ideja nekaterih politikov v Evropski komisiji pa tudi pri nas, da zamrznemo oziroma damo del energetsko potratne industrije v ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Etiketiranje Giorgie Meloni s fašistko je pretiravanje, četudi je njena stranka zelo desna, nacionalistična in z močno socialno agendo.
5
26.09.2022 11:53
Zmaga desne koalicije na italijanskih parlamentarnih volitvah, prejela je okoli 44 odstotkov glasov, ne prinaša sprememb le v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Buongiorno, Giorgia! Ali bo Italija v nedeljo dobila prvo premierko v zgodovini?
0
23.09.2022 09:00
Parlamentarne volitve v Italiji so dobesedno pred vrati. Po anketah najbolje kaže desnici, posebej stranki Bratje Italije, kjer, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Primerjava cen: Mercator sledi Eurospinu, najdražji Tuš
3
20.09.2022 09:43
Najcenejša slovenska košarica osnovnih življenjskih dobrin znaša 29 evrov, najdražja pa je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Ivo Hvalica (1936-2022)
0
29.08.2022 06:27
Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare , torej v govorjenju, saj to nadomešča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo
12
15.08.2022 13:15
Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.750
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.304
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.734
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.540
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.143
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.014
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.196
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 941
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.287
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.963