Opazili smo

Laris Gaiser: Arbitraža je drago ogledalo nekompetentni slovenski politični eliti

Ob javni objavi razsodbe arbitražnega sodišča v Haagu je Slovensko panevropsko gibanje, ki se je vedno dejavno ukvarjalo z reševanjem meje med Slovenijo in Hrvaško, pripravilo izjavo. Kot je znano, je prvi in dolgoletni predsednik SPG France Bučar arbitražnemu sporazumu jasno nasprotoval, izjava Slovenskega panevropskega gibanja, ki jo je podpisal predsednik Laris Gaiser, pa je dovolj zanimiva, da si zasluži objavo.

29.06.2017 23:15
Ključne besede:   arbitraža   Slovenija   Hrvaška   France Bučar   Laris Gaiser   Slovensko panevropsko gibanje

Če Hrvaška tudi po izteku roka za uveljavitev določil arbitražnega sodišča še vedno ne bo spoštovala določil arbitražnega sodišča, naj tudi Slovenija odstopi od zavezanosti arbitražni odločitvi.

Danes ugotavljam, da je Stalno arbitražno sodišče v Haagu sprejelo dokončno, mednarodno pravno zavezujočo odločitev. V primeru teritorialnega morja se slovensko Panevropsko gibanje z odločitvijo ne strinja, ampak jo spoštuje. Republiki Sloveniji je arbitražno sodišče sicer dodelilo točko stika z mednarodnimi vodami, vendar sodišče verjetno ni upoštevalo vseh zgodovinskih dejstev oziroma jima ta dejstva niso bila primerno predstavljena s strani zagovornikov Republike Slovenije.

 

Skozi celoten postopek ostaja neodgovorjeno dejstvo, da Slovenija nikoli ni ponovno zavzela položajev čez reko Dragonjo in tako povzročila vzročno-posledično razmerje uti possidetis, kar se je odražalo v današnji razsodbi. Zaradi tega je nastala nepopravljiva škoda, saj so izgube državnega ozemlja na področju Dragonje in posledično teritorialnega morja občutne. Celo sporazum Drnovšek – Račan, ki tudi ni bil optimalen, nam je omogočil ohranitev več teritorialnega morja.

 

Zaradi kredibilnosti in nadaljnje stabilnosti mednarodnega pravnega sistema, ki omogoča jasne okvire mednarodnih odnosov, pozivam Hrvaško, da spoštuje odločitev arbitražnega sodišča. Kot del vseevropskega Panevropskega gibanja pozivam tudi naše panevropske prijatelje na Hrvaškem, da spodbudijo politične akterje svoje domovine k delovanju v duhu evropskega sodelovanja, sobivanja in spoštovanja odločitev mednarodnega sodišča. Pozivam tudi institucije Evropske unije in ostalo mednarodno skupnost, da dejavno sodelujejo pri spoštovanju določil arbitraže.

 

Republika Slovenija je kot demokratični mednarodni pravni subjekt zavezana k spoštovanju odločitve arbitražnega sodišča in v tem jo podpiram. Kot strokovnjak na področju mednarodnih odnosov in predsednik SPG naprošam slovenske politike, naj arbitražo spoštujejo, vendar pa naj ne sprejmejo preuranjenih odločitev. Slovensko Panevropsko gibanje (SPG) je bilo vedno dejavno vpleteno v vprašanje reševanja meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško. Prejšnji predsednik SPG dr. France Bučar je arbitražnemu sporazumu jasno nasprotoval. Vedno je zagovarjal, da ima Republika Slovenija z ustavo določeno mejo na dan 25. 6. 1991.

 

V primeru, da Hrvaška tudi po izteku roka za uveljavitev določil arbitražnega sodišča še vedno ne bo spoštovala določil arbitražnega sodišča, naj tudi Slovenija odstopi od zavezanosti arbitražni odločitvi in ponovno stopi v bilateralna pogajanja z Republiko Hrvaško na podlagi notranjih meja SFRJ na dan 25. junij 1991. Saj ta odločitev arbitražnega sodišča ne sme postati temelj morebitnih novih bilateralnih pogajanj in s tem sredstvo za omejevanje pravic Slovenije. Če bo do te situacije prišlo, se je potrebno zavedati, da so institucije mednarodne skupnosti, predvsem Evropske unije, odpovedale, kar pa predstavlja nevaren precedens za mirno razrešitev sporov znotraj evropske družine narodov.

 

Naprošam slovensko vlado, slovenski parlament in druge relevantne državne institucije, da sedaj, ko je arbitražni rezultat znan, objavijo vso dokumentacijo, ki so jo zagovorniki Republike Slovenije predstavili Stalnemu arbitražnemu sodišču. Državljani in državljanke imamo pravico do celovite informacije glede dejstev, ki so bila predstavljena in so botrovala končnemu izidu arbitraže, ki za Slovenijo ni optimalen. Kakršnokoli označevanje te dokumentacije kot tajne, zaupne ipd. bi bilo nesprejemljivo in bi spodbudilo še večje nezaupanje do korektnosti dela naših državnih institucij.

 

Slovenija je sicer zavezana mednarodnemu pravnemu sistemu vendar pa to ne odvezuje slovenskih politikov od prevzema odgovornosti za nastalo situacijo. Transparentno zagovarjanje narodnih interesov in blagostanje naše domovine pa je oziroma bi moral biti cilj vsake državotvorne politike.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
"Negativne posledice družbenega kaosa obremenjujejo prav vsako družino"
1
23.08.2021 17:55
Ivana Gradišnik in Barbara B. Pribaković stav imenu ekipe Familylab Slovenija medijem in javnosti poslali odprto pismo pred ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenec, ki Iraku obljublja milijardni gospodarski razvoj
0
22.08.2021 00:00
V procesu pogajanja med vlado Iraka in Svetovno banko o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te ... Več.
Piše: Uredništvo
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
Ken Hu, Huawei: "Pandemija je digitalizaciji omogočila velik pospešek"
0
31.03.2021 20:52
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oz. 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri ... Več.
Piše: Uredništvo
Društvo novinarjev Slovenije: Janša s svojimi dejanji dokazuje, da so očitki na njegov račun upravičeni!
5
10.03.2021 22:48
Na dan, ko se je v Evropskem parlamentu začela razprava o svobodi medijev v nekaterih članicah, med drugim tudi v Sloveniji, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje odpadki: Slovenske smeti na meji z Italijo
1
08.03.2021 20:00
Občina Šempeter-Vrtojba je, potem ko je konec lanskega leta odpovedala pogodbo Komunali Nova Gorica za odvoz odpadkov, postavila ... Več.
Piše: Uredništvo
Salonit Anhovo z rastjo prihodkov v letu 2020
0
05.03.2021 11:27
Lepo je slišati, da se v dolini Soče, kjer pogosto poročajo o slabih novicah, zgodi tudi kaj pozitivnega. Še lepše, če se to ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam George Schultz: Dve stoletji velikega diplomata
2
13.02.2021 06:59
Trinajstega decembra je dopolnil veličastnih sto let, dva meseca kasneje, šestega februarja 2021, pa se je v svojem stoprvem ... Več.
Piše: Igor Kovač
Protestno pismo ruskemu veleposlaniku zaradi primera Aleksej Navalni
4
03.02.2021 07:30
Včerajšnja obsodba ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega na skoraj tri leta kazenske kolonije utegne sprožiti širše ... Več.
Piše: Uredništvo
Smrt kralja televizijskih intervjujev
3
24.01.2021 08:14
Verjetno poslednja televizijska legenda 20. stoletja, ki je kot voditelj in izpraševalec v svojih oddajah poosebljal novinarski ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Omejevanje konkurence je pogosto posledica političnih pritiskov
1
20.01.2021 00:55
Na Ekonomski fakulteti so pripravili študijo o tem, kaj bi omejevanje konkurence pri uvajanju 5G tehnologije v Sloveniji ... Več.
Piše: Uredništvo
Živeti za knjige in od knjig (In memoriam Milan Matos, 1945–2020)
0
28.12.2020 21:11
Prezgodaj je še, da bi lahko v celoti ovrednotili pomen življenja in dela Milana Matosa, človeka, ki je gotovo najbolj ... Več.
Piše: Samo Rugelj
Prilaščanje Jadranskega morja, ali zgolj nova strategija EU o "izključnih ekonomskih conah"?
0
19.12.2020 04:37
Današnji sestanek treh zunanjih ministrov v Trstu o izključnih ekonomskih conah v Jadranu je za Slovenijo zanimiv predvsem zato, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Vaya con Dios, Diego*
3
30.11.2020 01:12
Da, imel je šibkosti in zabredel je globoko v blato. A prepričan sem, da je najgloblje v njegovem srcu vselej, vse od prvih ... Več.
Piše: Andrej Lokar
28-letni mandat Zdenke Badovinac v Moderni galeriji in blamaža s tremi pismi
7
23.11.2020 20:27
O imenovanju direktorja ali direktorice javnega zavoda s področja kulture po zakonu odloča ustanoviteljica, tj. Republika ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.979
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.108
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 1.914
04/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.408
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.431
06/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 1.372
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.256
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 857
09/
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
Ana Jud
Ogledov: 2.666
10/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.451