Opazili smo

Laris Gaiser: Arbitraža je drago ogledalo nekompetentni slovenski politični eliti

Ob javni objavi razsodbe arbitražnega sodišča v Haagu je Slovensko panevropsko gibanje, ki se je vedno dejavno ukvarjalo z reševanjem meje med Slovenijo in Hrvaško, pripravilo izjavo. Kot je znano, je prvi in dolgoletni predsednik SPG France Bučar arbitražnemu sporazumu jasno nasprotoval, izjava Slovenskega panevropskega gibanja, ki jo je podpisal predsednik Laris Gaiser, pa je dovolj zanimiva, da si zasluži objavo.

29.06.2017 23:15
Ključne besede:   arbitraža   Slovenija   Hrvaška   France Bučar   Laris Gaiser   Slovensko panevropsko gibanje

Če Hrvaška tudi po izteku roka za uveljavitev določil arbitražnega sodišča še vedno ne bo spoštovala določil arbitražnega sodišča, naj tudi Slovenija odstopi od zavezanosti arbitražni odločitvi.

Danes ugotavljam, da je Stalno arbitražno sodišče v Haagu sprejelo dokončno, mednarodno pravno zavezujočo odločitev. V primeru teritorialnega morja se slovensko Panevropsko gibanje z odločitvijo ne strinja, ampak jo spoštuje. Republiki Sloveniji je arbitražno sodišče sicer dodelilo točko stika z mednarodnimi vodami, vendar sodišče verjetno ni upoštevalo vseh zgodovinskih dejstev oziroma jima ta dejstva niso bila primerno predstavljena s strani zagovornikov Republike Slovenije.

 

Skozi celoten postopek ostaja neodgovorjeno dejstvo, da Slovenija nikoli ni ponovno zavzela položajev čez reko Dragonjo in tako povzročila vzročno-posledično razmerje uti possidetis, kar se je odražalo v današnji razsodbi. Zaradi tega je nastala nepopravljiva škoda, saj so izgube državnega ozemlja na področju Dragonje in posledično teritorialnega morja občutne. Celo sporazum Drnovšek – Račan, ki tudi ni bil optimalen, nam je omogočil ohranitev več teritorialnega morja.

 

Zaradi kredibilnosti in nadaljnje stabilnosti mednarodnega pravnega sistema, ki omogoča jasne okvire mednarodnih odnosov, pozivam Hrvaško, da spoštuje odločitev arbitražnega sodišča. Kot del vseevropskega Panevropskega gibanja pozivam tudi naše panevropske prijatelje na Hrvaškem, da spodbudijo politične akterje svoje domovine k delovanju v duhu evropskega sodelovanja, sobivanja in spoštovanja odločitev mednarodnega sodišča. Pozivam tudi institucije Evropske unije in ostalo mednarodno skupnost, da dejavno sodelujejo pri spoštovanju določil arbitraže.

 

Republika Slovenija je kot demokratični mednarodni pravni subjekt zavezana k spoštovanju odločitve arbitražnega sodišča in v tem jo podpiram. Kot strokovnjak na področju mednarodnih odnosov in predsednik SPG naprošam slovenske politike, naj arbitražo spoštujejo, vendar pa naj ne sprejmejo preuranjenih odločitev. Slovensko Panevropsko gibanje (SPG) je bilo vedno dejavno vpleteno v vprašanje reševanja meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško. Prejšnji predsednik SPG dr. France Bučar je arbitražnemu sporazumu jasno nasprotoval. Vedno je zagovarjal, da ima Republika Slovenija z ustavo določeno mejo na dan 25. 6. 1991.

 

V primeru, da Hrvaška tudi po izteku roka za uveljavitev določil arbitražnega sodišča še vedno ne bo spoštovala določil arbitražnega sodišča, naj tudi Slovenija odstopi od zavezanosti arbitražni odločitvi in ponovno stopi v bilateralna pogajanja z Republiko Hrvaško na podlagi notranjih meja SFRJ na dan 25. junij 1991. Saj ta odločitev arbitražnega sodišča ne sme postati temelj morebitnih novih bilateralnih pogajanj in s tem sredstvo za omejevanje pravic Slovenije. Če bo do te situacije prišlo, se je potrebno zavedati, da so institucije mednarodne skupnosti, predvsem Evropske unije, odpovedale, kar pa predstavlja nevaren precedens za mirno razrešitev sporov znotraj evropske družine narodov.

 

Naprošam slovensko vlado, slovenski parlament in druge relevantne državne institucije, da sedaj, ko je arbitražni rezultat znan, objavijo vso dokumentacijo, ki so jo zagovorniki Republike Slovenije predstavili Stalnemu arbitražnemu sodišču. Državljani in državljanke imamo pravico do celovite informacije glede dejstev, ki so bila predstavljena in so botrovala končnemu izidu arbitraže, ki za Slovenijo ni optimalen. Kakršnokoli označevanje te dokumentacije kot tajne, zaupne ipd. bi bilo nesprejemljivo in bi spodbudilo še večje nezaupanje do korektnosti dela naših državnih institucij.

 

Slovenija je sicer zavezana mednarodnemu pravnemu sistemu vendar pa to ne odvezuje slovenskih politikov od prevzema odgovornosti za nastalo situacijo. Transparentno zagovarjanje narodnih interesov in blagostanje naše domovine pa je oziroma bi moral biti cilj vsake državotvorne politike.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
Jamnik proti Kostiću: Totalna medijska vojna
1
20.03.2019 00:00
Pred vrati je dolgo pričakovani razplet okoli prodaje Abanke. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče danes. Zadeva je hudo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Kdo vse se igra z energetiko in obnovljivimi viri energije
3
11.02.2019 11:47
Naša država je že večkrat napovedala aktivne ukrepe za povečanje deležaobnovljivih virov energije(OVE) v energetski bilanci, pri ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dosje Thermana: Zdravilišče, ki je simptom tranzicijske Slovenije
1
27.11.2018 10:19
Sporni dogodki v zvezi s toplicami Thermana, ki se te dni obravnavajo na sodišču, in ki so predmet kriminalističnih preiskav, so ... Več.
Piše: Uredništvo
29 let po padcu Berlinskega zidu: Noč, ko se je zgodila največja ulična zabava v zgodovini človeštva
1
09.11.2018 13:31
Mineva 29 let, odkar je tudi fizično padel Berlinski zid, ki je skoraj štiri desetletja ločeval Evropo na demokratični Zahod in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Hekerji nad savdski dvor: Ugrabili so spletno stran "Davosa v puščavi"
1
23.10.2018 10:56
Hekerji so se maščevali savdskemu kronskemu princu Salmanu, glavnemu osumljencu oziroma naročniku barbarskega umora novinarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko gredo (desničarski) kekci na Kolpo branit mejo
4
11.10.2018 00:25
Razpis za domoljubno pravljico, objavljen v tedniku Demokracija, ki velja za hišno glasilo SDS, je naletel na oster odziv tudi v ... Več.
Piše: Uredništvo
Kdo potrebuje superračunalnik ali zgodba o zlorabi mariborskega Instituta informacijskih znanosti
2
05.09.2018 16:00
Ker se je črpanju evropskih sredstev pokazalo, da vzhodna regija ne črpa dovolj, se je vlada odločila, da v to regijo plasira ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Matrica globoke države: Srhljiva struktura, ki življenjsko energijo črpa od povzpetnikov in ustrahovanih ubogljivežev
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,702
02/
In memoriam Ivan Oman (1929-2019)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,844
03/
Putinova demokracija: Zakaj ruska policija tako grobo obračunava z demonstranti v Moskvi
Božo Cerar
Ogledov: 1,342
04/
Turistična okupacija Zgornjega Posočja: Nemških motoristov je več kot v času okupacije
Uredništvo
Ogledov: 1,391
05/
Zbogom, Denis, piši v miru!
Dejan Steinbuch, Dragan Živadinov
Ogledov: 1,115
06/
Pred vrhom skupine G7 v Biarritzu: Svet je na pragu nove globalne krize
Uredništvo
Ogledov: 1,100
07/
Ilija Trojanow v odprtem pismu Evropi: "Evropski politiki govorijo kot doktor Jekyll, ravnajo pa kot gospod Hyde."
Uredništvo
Ogledov: 815
08/
V breznu insajderja: Česa vse ne veste o sanaciji bank in podrejenih obveznicah državnih bank
Uredništvo
Ogledov: 1,964
09/
O nevladnikih, za katerimi se skrivajo interesi drugih držav, verskih voditeljev, multinacionalk ali celo terorističnih organizacij
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,385
10/
Nasprotniki gradnje avtocest in železnic naj povedo resnico: zaradi tega bo manj delovnih mest, manj dobrin, manj blagostanja
Angel Polajnko
Ogledov: 514