Komentar

Kogar namoči Slovenka leta Eugenija Carl, mu niti Bog ne more več pomagati

Med preiskovalnimi novinarji zaseda posebno mesto Eugenija Carl, zaščitni znak regionalnega studia TV Koper Capodistria. Zaslovela z razkritjem zloglasne in dobro organizirane zarote branjevk, ki so si drznile na tržnici nesramno izkoriščati domoljubna čustva naivnih kupcev in jim prodajati italijanski paradižnik pod slovensko zastavo. Potem je šla kariera samo še strmo navzgor ...

02.07.2017 11:00
Piše: Matija Ž. Likar
Ključne besede:   Eugenija Carl   Slovenka leta   RTV Slovenija   novinarstvo   Robert Časar   Igor Maher   Dragan Marušič   Janez Zimmermann

Foto: Mediaspeed

Če Eugenija koga vzame na muho, ga ne spusti, dokler ga iz muhe ne spremeni v slona in potem razkrinka do obisti.

Obstaja prepričanje, da je nekaterim novinarjem vse dostopno in vse dovoljeno. Kakšen zlobnež bi takoj pristavil, da samo režimskim; tistim, ki s prijazno pomočjo političnih pokroviteljev pridejo do  škandaloznih razkritij in do mile volje sesuvajo in nekaznovano udrihajo po tem ali onem. Med izbranimi novinarji, ki se zlahka dokopljejo "velikih zgodb" je zagotovo najbolj uspešna razvpita Eugenija Carl. Za svoja obračune ima na razpolago državno televizijo, ki jo Slovenci tako izdatno financiramo. Le da so tarče, kot rečeno, skrbno izbrane in načrtovane. Slovenka leta 2013 je zaslovela z razkritjem zloglasne in dobro organizirane zarote branjevk, ki so si drznile na tržnici nesramno izkoriščati domoljubna čustva naivnih kupcev in jim prodajati italijanski paradižnik pod slovensko zastavo. Med pomembne trofeje je na svojo steno obesila simbolično nagačeno glavo Roberta Časarja, sušilnico sadja Vitoslava Türk in kolibo muhe enodnevnice med ministri Igor Maherja, pa tudi strokovno delo Andreja Ribiča, akademske nazive Zijada Bećirovića ter sumljive posle žilnega kirurga Janeza Zimmermanna. Da o Janezu Janši sploh ne govorimo.

 

Eugenijini prispevki so bridki in jasno profilirani, ne puščajo prostora dvomu. Zelo redko se v njenem opusu znajdeta skupaj napad in obramba. Tisti, o katerem poroča kaj slabega, praviloma ne odgovori pravočasno na njena vprašanja ali pa ima pri sebi napačen telefon, ko ga gospa pokliče. Nekaj takega se je menda pripetilo že Alešu Primcu. Najraje se loteva preprostih tem, z omejenim številom udeležencev. Nerada se spušča v prezapletene in spolzke zgodbe gospodarskega kriminala. Še posebej takrat ne, če so te - tako ali drugače - povezan s strici iz ozadja. Če koga vzame na muho, ga ne spusti, dokler ga iz muhe ne spremeni v slona in potem razkrinka do obisti.

 

Tistim, ki jih gospa Carl vzame v bran, se posveča s posebno vnemo. Njeno naklonjenost je v polni meri čutila tudi Astrid Prašnikar, ko je tožila rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča zaradi mobinga in spolnega nadlegovanja. Eh, Marušič … Tega čudaškega matematika se je Eugenija lotila sistematično z vnaprejšnjim prepričanjem, da je nihče drug kot on organom pregona prijavil domnevno oškodovanje evropskega denarja pri izgradnji univerzitetnega kampusa v Livadah, kjer naj bi po obtožnici prav Prašnikarjeva imela vseh deset prstov zraven. Ob desetih prstih Rada Bohinca. Na poti k objektivnemu poročanju je Eugenijo zmotilo lastno prepričanje, da v ozadju pač mora biti Marušičeva želja po obračunavanju s Prašnikarjevo. Zato se ni pustila zvabiti v zapeljivo vsebino ovadbe. Uprla se je menda odločno tudi večkratnim povabilom predstavnice Univerze na Primorskem za stike z javnostmi, da zanjo na univerzi organizira srečanje z dejstvi. Zakaj le, če pa je bil že Hegel zelo konkreten: če dejstva nasprotujejo logiki, tem hujše za dejstva.

 

Ovadili so je Časar, Marušič in Zimmerman, o njej nič lepega ne zna povedati koprski župan Boris Popovič, na žulj je stopila celo njegovemu neuropiarovcu Sebastjanu Jeretiču, ki se ji je obilno maščeval na lokalnemu informativnemu portalu e-Koper. Primc jo je imel za lažnivko, zato jo je izzval na javni televizijski dvoboj, a temu se je Eugenija odločno uprla. Slovenka leta bo zagotovo pustila trajno sled v slovenskem kritično-raziskovalnem  novinarstvu.

 

 

Matija Ž. Likar je insider.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Vse najboljše ob vaši smrti, Konstantin Eduardovič Ciolkovski!
0
05.12.2020 22:53
Ciolkovski je raziskoval je bivališča v vesolju, v okolju brez gravitacije vesoljske obleke in splošne prilagoditve človeka. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janša, bodi frajer, preseneti levico in vso napredno Evropo: legaliziraj marihuano!
16
03.12.2020 22:00
Na Dunaju je ponovno prišlo do zgodovinskega dogodka, tokrat pod okriljem Komisije za droge, ki sodi pod Organizacijo združenih ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
220 let večnega Prešerna: Nestanovitno srce v skrbno nastavljeni mreži
6
02.12.2020 21:28
Slovensko srce je res nestanovitno, in mreže, v katere se je ujelo, so bile zares skrbno nastavljene. Po eni strani nič ne kaže, ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Odtisi časa: Vladavina prava, papeževa pamet in Rdeči noski
19
01.12.2020 22:30
Proti neumnosti so se bogovi bojevali zaman, je svojčas zapisal avstrijski mislec Karl Kraus. Neumnost pa ima moč vode kljub ... Več.
Piše: Anej Sam
Blagor kriznih razmer ali fenomen Jacinde Ardern
19
29.11.2020 10:00
Bistvo priljubljenosti Jacinde Ardern je v komunikaciji z ljudstvom in zaznavanju realnih namenov vlade s strani ljudstva! To ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Popolnost vesolja: Kozmični dež je misleča umetnina Tilna Sepiča
5
28.11.2020 21:54
V današnjem komentarju bom opazoval in komentiral umetniško delo Tilna Sepiča z naslovom Kozmični dež. Povejmo kar takoj in brez ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj je Janševo pismo pomembno
11
27.11.2020 23:59
Po vseh teh letih ukvarjanja s komuniciranjem sem še vedno prepričan, da je najboljši način komuniciranja predvsem v političnem ... Več.
Piše: Miha Burger
Pisma iz emigracije: V času izrednih razmer je demokracija še vedno ena in edina rešitev pred Putinovi in Soroševimi političnimi in medijskimi zombiji
20
27.11.2020 01:00
Tisto, kar po mojem mnenju Slovenijo v teh časih pošteno tepe in rezultira v dejstvu, da ljudstvo nikomur več ne verjame, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kaj bi Ursula von der Leyen lahko odgovorila Janezu Janši (pa zagotovo ne bo)
6
25.11.2020 22:00
Naš britanski kolumnist Keith Miles je kot nevtralni opazovalec razmer v Evropski uniji odreagiral na Janševo pismo evropskim ... Več.
Piše: Keith Miles
Časnikarji in čast: Res je, ne more biti vsak časnikar Mark Twain ali Oriana Fallaci, lahko pa je vsak časnikar z velikim Č, če hoče to biti
11
24.11.2020 21:16
Do danes so se v Sloveniji močno namnožili časnikarji in časnikarke, pravnuki Cankarjevih literarnih žurnalističnih likov. Sama ... Več.
Piše: Denis Poniž
Različnost, priložnost in koristni zakoniti priseljenci
16
23.11.2020 21:30
V nasprotju s splošnim prepričanjem, ki prevladuje izven Združenega kraljestva, je to država, ki ni proti priseljevanju, temveč ... Več.
Piše: Keith Miles
Slovenski zid, The Wall: Pri nas je Sistem levica, zato levičaji znorijo, ko desnica prevzame oblast
19
22.11.2020 21:00
Zakaj se v Sloveniji zgodi tak rompompom vsakič, ko desne vlade izvedejo kadrovske menjave? Levica, ki je tej državi vladala tri ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Stoletje Rapalske meje: Nasilje in "etnična melioracija" bivše Julijske krajine
2
22.11.2020 11:00
Stoletnica Rapalske pogodbe in sveži izid slovenskega prevoda knjige Izbrisana identiteta tržaškega razumnika in publicista ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Tihomir in Kazimir
5
21.11.2020 21:49
Bolj oseben kot je moj današnji komentar, ne more biti. Posvetil se bom retrospektivni razstavi, posvečeni Kazimirju Maleviču v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto
29
19.11.2020 21:36
Rad bi mu pomagal, a ne vem, kako. Z zahtevo po resnični vladavini prava si je JJ izkopal celico, pred katero ne bo demonstriral ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Semenj ničevosti: O "akademski" mazaški akciji Renate Salecl in Tineta Hribarja
24
18.11.2020 23:05
16.11.2020 je Komisija za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti javno objavila ter na državni zbor in ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Zakaj so železničarji bolj cenjeni od nacionalkinih novinarjev na Kolodvorski
10
17.11.2020 21:30
Pred časom sem objavil tekst, v katerem sem prikazal poslovanje javneRTVhiše v zadnjih letih, dodal pa sem tudi primerjavo z ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zgodovina brez epike: Imeli bomo državo, če nam jo bodo globalni centri moči dovolili imeti, za kar pa moramo biti izjemno modri
12
16.11.2020 21:00
Če zavezniške sile ne bi pregnale Nemcev leta 1945, bi Nemci poveljevali Kraljevini Jugoslaviji in njenim narodom tudi dandanes, ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski odnosi z Združenimi državami po zmagi Bidena niso več pod vprašajem - ali pač?!
12
15.11.2020 22:58
Tviti predsednika vlade Janeza Janše ob nedavnih volitvah v ZDA so imeli tudi učinke, ki jih ne gre prezreti. V slovenski ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zmaga desnice na ameriških volitvah ni vprašanje
12
15.11.2020 11:00
Med zadnjimi volitvami v ZDA so se razgalili nekateri nauki za preizpraševanje politične situacije na celotnem Zahodu. Naj bo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Kaj bi Ursula von der Leyen lahko odgovorila Janezu Janši (pa zagotovo ne bo)
Keith Miles
Ogledov: 3.140
02/
Zakaj je Janševo pismo pomembno
Miha Burger
Ogledov: 2.686
03/
Polemika: Esej o opustošenju legalnosti, legitimnosti in ustavnosti volitev 2014
Žiga Stupica
Ogledov: 2.207
04/
Pisma iz emigracije: V času izrednih razmer je demokracija še vedno ena in edina rešitev pred Putinovi in Soroševimi političnimi in medijskimi zombiji
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.250
05/
Janša, bodi frajer, preseneti levico in vso napredno Evropo: legaliziraj marihuano!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.886
06/
Odtisi časa: Vladavina prava, papeževa pamet in Rdeči noski
Anej Sam
Ogledov: 1.679
07/
220 let večnega Prešerna: Nestanovitno srce v skrbno nastavljeni mreži
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.262
08/
Blagor kriznih razmer ali fenomen Jacinde Ardern
Simona Rebolj
Ogledov: 1.387
09/
Se nam ponavlja zadnja kriza iz leta 2009? Vse kaže, da ne, vseeno pa bo ključen ponovni dvig domače potrošnje.
Bine Kordež
Ogledov: 925
10/
Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 5.268