Komentar

Kogar namoči Slovenka leta Eugenija Carl, mu niti Bog ne more več pomagati

Med preiskovalnimi novinarji zaseda posebno mesto Eugenija Carl, zaščitni znak regionalnega studia TV Koper Capodistria. Zaslovela z razkritjem zloglasne in dobro organizirane zarote branjevk, ki so si drznile na tržnici nesramno izkoriščati domoljubna čustva naivnih kupcev in jim prodajati italijanski paradižnik pod slovensko zastavo. Potem je šla kariera samo še strmo navzgor ...

02.07.2017 11:00
Piše: Matija Ž. Likar
Ključne besede:   Eugenija Carl   Slovenka leta   RTV Slovenija   novinarstvo   Robert Časar   Igor Maher   Dragan Marušič   Janez Zimmermann

Foto: Mediaspeed

Če Eugenija koga vzame na muho, ga ne spusti, dokler ga iz muhe ne spremeni v slona in potem razkrinka do obisti.

Obstaja prepričanje, da je nekaterim novinarjem vse dostopno in vse dovoljeno. Kakšen zlobnež bi takoj pristavil, da samo režimskim; tistim, ki s prijazno pomočjo političnih pokroviteljev pridejo do  škandaloznih razkritij in do mile volje sesuvajo in nekaznovano udrihajo po tem ali onem. Med izbranimi novinarji, ki se zlahka dokopljejo "velikih zgodb" je zagotovo najbolj uspešna razvpita Eugenija Carl. Za svoja obračune ima na razpolago državno televizijo, ki jo Slovenci tako izdatno financiramo. Le da so tarče, kot rečeno, skrbno izbrane in načrtovane. Slovenka leta 2013 je zaslovela z razkritjem zloglasne in dobro organizirane zarote branjevk, ki so si drznile na tržnici nesramno izkoriščati domoljubna čustva naivnih kupcev in jim prodajati italijanski paradižnik pod slovensko zastavo. Med pomembne trofeje je na svojo steno obesila simbolično nagačeno glavo Roberta Časarja, sušilnico sadja Vitoslava Türk in kolibo muhe enodnevnice med ministri Igor Maherja, pa tudi strokovno delo Andreja Ribiča, akademske nazive Zijada Bećirovića ter sumljive posle žilnega kirurga Janeza Zimmermanna. Da o Janezu Janši sploh ne govorimo.

 

Eugenijini prispevki so bridki in jasno profilirani, ne puščajo prostora dvomu. Zelo redko se v njenem opusu znajdeta skupaj napad in obramba. Tisti, o katerem poroča kaj slabega, praviloma ne odgovori pravočasno na njena vprašanja ali pa ima pri sebi napačen telefon, ko ga gospa pokliče. Nekaj takega se je menda pripetilo že Alešu Primcu. Najraje se loteva preprostih tem, z omejenim številom udeležencev. Nerada se spušča v prezapletene in spolzke zgodbe gospodarskega kriminala. Še posebej takrat ne, če so te - tako ali drugače - povezan s strici iz ozadja. Če koga vzame na muho, ga ne spusti, dokler ga iz muhe ne spremeni v slona in potem razkrinka do obisti.

 

Tistim, ki jih gospa Carl vzame v bran, se posveča s posebno vnemo. Njeno naklonjenost je v polni meri čutila tudi Astrid Prašnikar, ko je tožila rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča zaradi mobinga in spolnega nadlegovanja. Eh, Marušič … Tega čudaškega matematika se je Eugenija lotila sistematično z vnaprejšnjim prepričanjem, da je nihče drug kot on organom pregona prijavil domnevno oškodovanje evropskega denarja pri izgradnji univerzitetnega kampusa v Livadah, kjer naj bi po obtožnici prav Prašnikarjeva imela vseh deset prstov zraven. Ob desetih prstih Rada Bohinca. Na poti k objektivnemu poročanju je Eugenijo zmotilo lastno prepričanje, da v ozadju pač mora biti Marušičeva želja po obračunavanju s Prašnikarjevo. Zato se ni pustila zvabiti v zapeljivo vsebino ovadbe. Uprla se je menda odločno tudi večkratnim povabilom predstavnice Univerze na Primorskem za stike z javnostmi, da zanjo na univerzi organizira srečanje z dejstvi. Zakaj le, če pa je bil že Hegel zelo konkreten: če dejstva nasprotujejo logiki, tem hujše za dejstva.

 

Ovadili so je Časar, Marušič in Zimmerman, o njej nič lepega ne zna povedati koprski župan Boris Popovič, na žulj je stopila celo njegovemu neuropiarovcu Sebastjanu Jeretiču, ki se ji je obilno maščeval na lokalnemu informativnemu portalu e-Koper. Primc jo je imel za lažnivko, zato jo je izzval na javni televizijski dvoboj, a temu se je Eugenija odločno uprla. Slovenka leta bo zagotovo pustila trajno sled v slovenskem kritično-raziskovalnem  novinarstvu.

 

 

Matija Ž. Likar je insider.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.538
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.133
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.963
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.577
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.782
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.070
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 988
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 725
09/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.675
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.419