Komentar

Kogar namoči Slovenka leta Eugenija Carl, mu niti Bog ne more več pomagati

Med preiskovalnimi novinarji zaseda posebno mesto Eugenija Carl, zaščitni znak regionalnega studia TV Koper Capodistria. Zaslovela z razkritjem zloglasne in dobro organizirane zarote branjevk, ki so si drznile na tržnici nesramno izkoriščati domoljubna čustva naivnih kupcev in jim prodajati italijanski paradižnik pod slovensko zastavo. Potem je šla kariera samo še strmo navzgor ...

02.07.2017 11:00
Piše: Matija Ž. Likar
Ključne besede:   Eugenija Carl   Slovenka leta   RTV Slovenija   novinarstvo   Robert Časar   Igor Maher   Dragan Marušič   Janez Zimmermann

Foto: Mediaspeed

Če Eugenija koga vzame na muho, ga ne spusti, dokler ga iz muhe ne spremeni v slona in potem razkrinka do obisti.

Obstaja prepričanje, da je nekaterim novinarjem vse dostopno in vse dovoljeno. Kakšen zlobnež bi takoj pristavil, da samo režimskim; tistim, ki s prijazno pomočjo političnih pokroviteljev pridejo do  škandaloznih razkritij in do mile volje sesuvajo in nekaznovano udrihajo po tem ali onem. Med izbranimi novinarji, ki se zlahka dokopljejo "velikih zgodb" je zagotovo najbolj uspešna razvpita Eugenija Carl. Za svoja obračune ima na razpolago državno televizijo, ki jo Slovenci tako izdatno financiramo. Le da so tarče, kot rečeno, skrbno izbrane in načrtovane. Slovenka leta 2013 je zaslovela z razkritjem zloglasne in dobro organizirane zarote branjevk, ki so si drznile na tržnici nesramno izkoriščati domoljubna čustva naivnih kupcev in jim prodajati italijanski paradižnik pod slovensko zastavo. Med pomembne trofeje je na svojo steno obesila simbolično nagačeno glavo Roberta Časarja, sušilnico sadja Vitoslava Türk in kolibo muhe enodnevnice med ministri Igor Maherja, pa tudi strokovno delo Andreja Ribiča, akademske nazive Zijada Bećirovića ter sumljive posle žilnega kirurga Janeza Zimmermanna. Da o Janezu Janši sploh ne govorimo.

 

Eugenijini prispevki so bridki in jasno profilirani, ne puščajo prostora dvomu. Zelo redko se v njenem opusu znajdeta skupaj napad in obramba. Tisti, o katerem poroča kaj slabega, praviloma ne odgovori pravočasno na njena vprašanja ali pa ima pri sebi napačen telefon, ko ga gospa pokliče. Nekaj takega se je menda pripetilo že Alešu Primcu. Najraje se loteva preprostih tem, z omejenim številom udeležencev. Nerada se spušča v prezapletene in spolzke zgodbe gospodarskega kriminala. Še posebej takrat ne, če so te - tako ali drugače - povezan s strici iz ozadja. Če koga vzame na muho, ga ne spusti, dokler ga iz muhe ne spremeni v slona in potem razkrinka do obisti.

 

Tistim, ki jih gospa Carl vzame v bran, se posveča s posebno vnemo. Njeno naklonjenost je v polni meri čutila tudi Astrid Prašnikar, ko je tožila rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča zaradi mobinga in spolnega nadlegovanja. Eh, Marušič … Tega čudaškega matematika se je Eugenija lotila sistematično z vnaprejšnjim prepričanjem, da je nihče drug kot on organom pregona prijavil domnevno oškodovanje evropskega denarja pri izgradnji univerzitetnega kampusa v Livadah, kjer naj bi po obtožnici prav Prašnikarjeva imela vseh deset prstov zraven. Ob desetih prstih Rada Bohinca. Na poti k objektivnemu poročanju je Eugenijo zmotilo lastno prepričanje, da v ozadju pač mora biti Marušičeva želja po obračunavanju s Prašnikarjevo. Zato se ni pustila zvabiti v zapeljivo vsebino ovadbe. Uprla se je menda odločno tudi večkratnim povabilom predstavnice Univerze na Primorskem za stike z javnostmi, da zanjo na univerzi organizira srečanje z dejstvi. Zakaj le, če pa je bil že Hegel zelo konkreten: če dejstva nasprotujejo logiki, tem hujše za dejstva.

 

Ovadili so je Časar, Marušič in Zimmerman, o njej nič lepega ne zna povedati koprski župan Boris Popovič, na žulj je stopila celo njegovemu neuropiarovcu Sebastjanu Jeretiču, ki se ji je obilno maščeval na lokalnemu informativnemu portalu e-Koper. Primc jo je imel za lažnivko, zato jo je izzval na javni televizijski dvoboj, a temu se je Eugenija odločno uprla. Slovenka leta bo zagotovo pustila trajno sled v slovenskem kritično-raziskovalnem  novinarstvu.

 

 

Matija Ž. Likar je insider.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Nova levica? Če hočejo premagati Janšo, se morajo socialni demokrati in stranka Levica združiti
5
04.08.2021 21:00
Prihodnje volitve bodo pokazale dejansko razmerje sil tudi na levici, kjer razen strahu pred Janšo svojim volivcem ne ponujajo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Približuje se nam nov val epidemije, morda najhujši od vseh, ki smo jih do sedaj doživeli
9
03.08.2021 21:51
Evropska unija prihaja v četrti val epidemije. Epidemiološko stanje je iz tedna v teden slabše, praviloma prevladuje delta ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoči komentar: Slovenska politika ne išče rešitev, ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu
12
02.08.2021 20:08
Slovenska vladajoča in razdeljena politika, ki se ukvarja izključno z medsebojno vojno moči, nima vizije ter je v rešitvah ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Čez 60 let bo tukaj Madžarska in mrgolelo bo albanske, bosanske ter ciganske dece
26
01.08.2021 22:56
Nima smisla razglabljati o tem, ali morajo biti najprej pogoji za otroka ali otrok. Medtem ko se Slovenci ukvarjajo s tem ... Več.
Piše: Ana Jud
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
8
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
14
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 2.303
02/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.959
03/
Čez 60 let bo tukaj Madžarska in mrgolelo bo albanske, bosanske ter ciganske dece
Ana Jud
Ogledov: 1.524
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.358
05/
Gostujoči komentar: Slovenska politika ne išče rešitev, ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu
Aleksandra Pivec
Ogledov: 1.073
06/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.184
07/
Približuje se nam nov val epidemije, morda najhujši od vseh, ki smo jih do sedaj doživeli
Milan Krek
Ogledov: 899
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 790
09/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.529
10/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 756