Komentar

Kogar namoči Slovenka leta Eugenija Carl, mu niti Bog ne more več pomagati

Med preiskovalnimi novinarji zaseda posebno mesto Eugenija Carl, zaščitni znak regionalnega studia TV Koper Capodistria. Zaslovela z razkritjem zloglasne in dobro organizirane zarote branjevk, ki so si drznile na tržnici nesramno izkoriščati domoljubna čustva naivnih kupcev in jim prodajati italijanski paradižnik pod slovensko zastavo. Potem je šla kariera samo še strmo navzgor ...

02.07.2017 11:00
Piše: Matija Ž. Likar
Ključne besede:   Eugenija Carl   Slovenka leta   RTV Slovenija   novinarstvo   Robert Časar   Igor Maher   Dragan Marušič   Janez Zimmermann

Foto: Mediaspeed

Če Eugenija koga vzame na muho, ga ne spusti, dokler ga iz muhe ne spremeni v slona in potem razkrinka do obisti.

Obstaja prepričanje, da je nekaterim novinarjem vse dostopno in vse dovoljeno. Kakšen zlobnež bi takoj pristavil, da samo režimskim; tistim, ki s prijazno pomočjo političnih pokroviteljev pridejo do  škandaloznih razkritij in do mile volje sesuvajo in nekaznovano udrihajo po tem ali onem. Med izbranimi novinarji, ki se zlahka dokopljejo "velikih zgodb" je zagotovo najbolj uspešna razvpita Eugenija Carl. Za svoja obračune ima na razpolago državno televizijo, ki jo Slovenci tako izdatno financiramo. Le da so tarče, kot rečeno, skrbno izbrane in načrtovane. Slovenka leta 2013 je zaslovela z razkritjem zloglasne in dobro organizirane zarote branjevk, ki so si drznile na tržnici nesramno izkoriščati domoljubna čustva naivnih kupcev in jim prodajati italijanski paradižnik pod slovensko zastavo. Med pomembne trofeje je na svojo steno obesila simbolično nagačeno glavo Roberta Časarja, sušilnico sadja Vitoslava Türk in kolibo muhe enodnevnice med ministri Igor Maherja, pa tudi strokovno delo Andreja Ribiča, akademske nazive Zijada Bećirovića ter sumljive posle žilnega kirurga Janeza Zimmermanna. Da o Janezu Janši sploh ne govorimo.

 

Eugenijini prispevki so bridki in jasno profilirani, ne puščajo prostora dvomu. Zelo redko se v njenem opusu znajdeta skupaj napad in obramba. Tisti, o katerem poroča kaj slabega, praviloma ne odgovori pravočasno na njena vprašanja ali pa ima pri sebi napačen telefon, ko ga gospa pokliče. Nekaj takega se je menda pripetilo že Alešu Primcu. Najraje se loteva preprostih tem, z omejenim številom udeležencev. Nerada se spušča v prezapletene in spolzke zgodbe gospodarskega kriminala. Še posebej takrat ne, če so te - tako ali drugače - povezan s strici iz ozadja. Če koga vzame na muho, ga ne spusti, dokler ga iz muhe ne spremeni v slona in potem razkrinka do obisti.

 

Tistim, ki jih gospa Carl vzame v bran, se posveča s posebno vnemo. Njeno naklonjenost je v polni meri čutila tudi Astrid Prašnikar, ko je tožila rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča zaradi mobinga in spolnega nadlegovanja. Eh, Marušič … Tega čudaškega matematika se je Eugenija lotila sistematično z vnaprejšnjim prepričanjem, da je nihče drug kot on organom pregona prijavil domnevno oškodovanje evropskega denarja pri izgradnji univerzitetnega kampusa v Livadah, kjer naj bi po obtožnici prav Prašnikarjeva imela vseh deset prstov zraven. Ob desetih prstih Rada Bohinca. Na poti k objektivnemu poročanju je Eugenijo zmotilo lastno prepričanje, da v ozadju pač mora biti Marušičeva želja po obračunavanju s Prašnikarjevo. Zato se ni pustila zvabiti v zapeljivo vsebino ovadbe. Uprla se je menda odločno tudi večkratnim povabilom predstavnice Univerze na Primorskem za stike z javnostmi, da zanjo na univerzi organizira srečanje z dejstvi. Zakaj le, če pa je bil že Hegel zelo konkreten: če dejstva nasprotujejo logiki, tem hujše za dejstva.

 

Ovadili so je Časar, Marušič in Zimmerman, o njej nič lepega ne zna povedati koprski župan Boris Popovič, na žulj je stopila celo njegovemu neuropiarovcu Sebastjanu Jeretiču, ki se ji je obilno maščeval na lokalnemu informativnemu portalu e-Koper. Primc jo je imel za lažnivko, zato jo je izzval na javni televizijski dvoboj, a temu se je Eugenija odločno uprla. Slovenka leta bo zagotovo pustila trajno sled v slovenskem kritično-raziskovalnem  novinarstvu.

 

 

Matija Ž. Likar je insider.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
4
15.09.2020 23:07
Ko se celo Bela hiša vključi v normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, je to znak, da ne gre samo ponovno vzpostavitev ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
East is East, Vzhod je vzhodno
4
13.09.2020 11:00
Sestanek državnega vodstva z ameriškim državnim sekretarjem Pompeom neposredno pred Blejskim strateškim forumom je izkazal modro ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Mesto, možgani in gozdovi
3
12.09.2020 21:00
Povejmo brez zadržkov: ta trenutek potekajo po vsem svetu epohalne umetniške in kulturne spremembe, nanje smo se uspešno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Akcijski načrt dviga produktivnosti, 2. del: Ideje o tem, da bi v štirih letih "ujeli" Avstrijce, so povsem nerealne!
10
11.09.2020 21:45
V prvem delu teksta sem predstavil nekaj razmišljanj o Akcijskem načrtu za višjo rast produktivnosti, ki so ga pripravili ... Več.
Piše: Bine Kordež
Akcijski načrt dviga produktivnosti: Kako naj bi v vsega štirih letih kar za polovico zmanjšali zaostanek za Avstrijo
8
09.09.2020 22:59
Ali se desetletne zaostanke da nadoknaditi v zgolj nekaj letih? Akcijski načrt dviga slovenske produktivnosti, ki ga je ... Več.
Piše: Bine Kordež
Izbirčni spomin medijskega poveljstva
3
08.09.2020 20:30
Ker Dimitriju Ruplu Delo ni hotelo objaviti odziv na članek Saše Vidmajer z naslovom V sivini vzhodnih navijačev [1], mu ga rade ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Koronavirus in komuniciranje z javnostmi: So ljudje, ki ne verjamejo v Covid-19, ker jim gre na živce Jelko Kacin
12
07.09.2020 21:20
Za komuniciranje v času kriznega obdobja, v katerem smo še vedno, so nezadostne informacije predvidljive, saj so v takih časih ... Več.
Piše: Jana Lutovac Lah
Travmatično življenje otrok z masko v šolski torbici
5
06.09.2020 10:00
Družbena omrežja se sesuvajo pod malo revolucijo proti rabi zaščitnih mask. Starši izražajo globoko zaskrbljenost, da bodo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Virus, to je tisto vmes, ki ni živo in ni neživo
3
05.09.2020 21:33
Bioumetnost je opazovalnica novih družbenih razmerji. V umetnosti XXI. stoletja je nujna posthumanistična kritična umetnost. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
AKOS in telekomunikacije: Janša, we have a problem!*
5
04.09.2020 23:15
Med nastankom prejšnjega prispevka o telekomunikacijah v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih (Vse kar ste želeli vedeti o ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
Esej o "človekovih pravicah": Pravo, pravice in predpravice
7
01.09.2020 22:59
Na pravu in pravici zasnovana skupnost odmerja svobodnemu posamezniku okvir, ki mu onemogoča ovirati svobodno voljno dejavnost ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
1. september skozi zaščitne maske: Zakaj je uvajanje malčkov v vrtec tako pomembno in zakaj staršem uvajanja ravnatelji ne morejo prepovedati
4
01.09.2020 01:15
Ker nas prva leta nas zaznamujejo tako močno, da se to odraža v naših odnosih dobesedno skozi celo življenje, nikakor ni vseeno ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Blejski strateški forum 2020: Globalne preobrazbe po koncu pandemije Covid-19
4
30.08.2020 21:59
Na Bledu se začenja letošnji Blejski strateški forum (BSF), ki je že petnajsti po vrsti in po nekaj letih precejšne stagnacije, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Politična satira: Magnetogram tajne nočne seje Državnega zbora za umirjanje političnih strasti*
4
30.08.2020 11:03
Pred kratkim je na Šubičevi 4, v parlamentarni veliki dvorani, potekala tajna nočna seja o predlogu predsednika vlade, da bi se ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Z vsakim dnem smo bližje peklu, a se nam ne gabijo vonjave, ki se iz njega cedijo
2
29.08.2020 22:59
Romeo Castellucci v svojih predstavah velikokrat tematizira zlom krščankega raja oziroma to, kar nam je ostalo od njega. Ostalo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tajni agent Steinbuch, ta karikatura novinarja, sporočam Mladini, Repovžu in ostalim tetkam: Je*** se!
24
28.08.2020 10:58
V času, ko bojda potekajo razprave o novi medijski zakonodaji, se vsak dan znova kaže, kako pomembna je svoboda govora, pa tudi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Večno rivalstvo v vzhodnem Sredozemlju: Grško-turški spor spet blizu vrelišča
5
27.08.2020 22:31
Med Grčijo in Turčijo, ki sta obe članici zveze NATO, se razmere spet zaostrujejo. Njun sosedski spor, ki je posledica ... Več.
Piše: Božo Cerar
Uredniški komentar: Neuspeli puč v upokojenski pivnici
16
26.08.2020 22:40
Danes ponarodela viža o diskreditaciji in likvidaciji se ponavlja že vsaj četrt stoletja. Vsakič, ko na tranzicijski levici kdo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neverjetnih 107 let književnika iz mesta v zalivu: Vse najboljše, dragi Boris Pahor!
6
26.08.2020 01:03
Danes praznuje 107. rojstni dan živa legenda slovenske, italijanske in tudi evropske literature, nesojeni Nobelov nagrajenec ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Kako pomagati Belorusom v boju za demokracijo, svobodne volitve in vladavino prava?
11
23.08.2020 22:15
Idealno bi bilo, če bi pot iz nastale situacije našlo belorusko ljudstvo samo. Da bi torej prišlo do dogovora o miroljubnem ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
Uredništvo
Ogledov: 4.676
02/
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinski podjetje" Omanovih
Elena Pečarič
Ogledov: 2.640
03/
Izbirčni spomin medijskega poveljstva
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.038
04/
Dosje ekstremisti, 2. del: Socialna država, stranka Levica in italijanski neofašisti … isti, isti, isti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.699
05/
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
Uredništvo
Ogledov: 1.346
06/
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
Bine Kordež
Ogledov: 1.115
07/
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.146
08/
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
Aljoša Pečan
Ogledov: 1.195
09/
Akcijski načrt dviga produktivnosti: Kako naj bi v vsega štirih letih kar za polovico zmanjšali zaostanek za Avstrijo
Bine Kordež
Ogledov: 1.190
10/
East is East, Vzhod je vzhodno
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.101