Komentar

Pasji rekviem za prihodnost

Mnogi smo prepričani, da obstaja skupen temelj, ki povezuje umetnost, humanistično znanost, naravoslovno znanost in filozofijo. Hibridna umetnina je idealna oblika za oglaševanje skupnega izhodišča. Zato sploh potrebujemo hibridno umetnost! Da nas opozarja na skupno izhodišče - živo!

08.07.2017 22:59
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   hibridna umetnost   rekviem   Maja Smrekar

Foto: majasmrekar.org (Borut Peterlin)

Svoj čas pohlevno poklanjamo tistim, ki nas disciplinirajo, nas nadzirajo in vodijo.

Splošno veljavni, metodološko preverjeni zakoni nam skupaj s kozmično univerzalnostjo omogočajo - znanost. Poleg naravnih zakonov znanost in tehnologijo artikulirajo umetno vzpostavljeni sistemi. Vsak logičen sistem je najprej načrt, takoj zatem red, ki nam omogoča mir. Je načrtno urejen skupek enot, načel in pravil. Toda če v logičnem sistemu ni medprostora za rešitve novih in novih problemov, ne moremo na noben način razumeti kozmično-univerzalnih abstraktov.

 

Razvojna umetnost je znanje, ki nam odpira medprostore za reševanje najnovejših problemov. Umetnost v sistemu razpira prostor svobode, če skupnost ne omogoča sistemskih medprostorov, jih mora ta poiskati izven sistemskih rešitev, v izvensistemskih prostorih. Svoboda je največkrat glasna oblika, nesvoboda pa še bolj. Sploh takrat, ko je sistem presežen, ko zanika kozmično univerzalnost. Seveda v tem primeru ne moremo več govoriti o logičnem sistemu, temveč o anomaliji. V takšnem patološko-sistemskem okolju vladata predvsem morilski molk in skrivnost. Množica skrivnosti, množica travm, ran, zadanih telesu umetnosti.

 

Osrednja beseda, ki me bo vodila skozi tekst komentarja, je nadzor. Posamične, krčevito izsekane čistine umetniškega dogodka Maje Smrekar so bile to sredo pred polnim avditorijem Odra pod zvezdami (LGL) natančno prepletene. Med njimi je najbolj izstopal nadzor. Nastopal je tisti, ki je nad nami, zgoraj in zre navzdol na nas. Tisti, ki preverja ali je na čistini med nami, v spodnjem totalu mir in ali vse poteka nadzorovano.

 

Daj jim večni mir! V komentarju bom pogledal nabor sistematiziranih motivov Maje Smrekar. Naj bo tako:

 

Sistem je sestav, celotnost sestavin, urejenih in povezanih v celoto. Točno tak sistem je bilo mogoče opazovati v tridesetminutni dogodkovnosti performansa, v času režima umetnine intermedijske umetnice Maje Smrekar. Rekviem je bila prva beseda, ki jo je zastopal performans. V besedi rekviem sta nameščena dva različna pomena, na eni strani je rekviem mir oziroma izraža željo po miru, na drugi strani pa je črno obredje, maša za preminulega. V performansu Maje Smrekar je rekviem doživljanje vnaprejšnje žalosti v sedanjem času za bodočo izgubo časa. Maja Smrekar že v naslovu dodeljuje času najvišjo stopnjo smisla in vrednosti. Tudi zato je njen dogodek kratek, ne krade nam časa z nedostojno dolgo predstavo o svetu.

 

Sredin dogodek lahko razumemo na eni strani kot razširjanje želje za planetarnim mirom, na drugi strani pa kot planetarno žalost, ki se je za mir pripravljena podrediti nadzoru. Svoj čas pohlevno poklanjamo tistim, ki nas disciplinirajo, nas nadzirajo in vodijo. Ravno disciplinatorji so tisti, ki nas vzgajajo, s tem pa omogočajo nadzor. Zaradi tega in zaradi novih in novih varnostnih sistemov svet postaja vedno bolj nečloveški. Zato je zavest o prisotnosti živali na tem svetu tako neusmiljeno pomembna. Živalsko je prisotno najprej v nas samih, istočano pa je pogled v žival za človeka tako nedoumljiva.

 

V dogodku gledamo psa, vodenje psa in učenja psa. Gledamo pasjo vrsto, ki je prebegnila k nam iz volčjega tropa. Gledamo psa prebežnika. Gledamo bližnji plan pasje obraznosti. Gledamo dva prijazna, vodljiva psa. Biološka realnost psov razčisti prostor za divjo misel Maje Smrekar. Prepričana je, da nam ravno biološka energija lahko kultivira zaraslo pokrajino. Tudi takrat, ko je veliko bolj radikalna, ko doji pse.

 

Ponovimo: ne obstaja dobra ali slaba umetnost, obstaja le umetniško delo, ki je blizu resnice ali zelo oddaljeno od nje. Umetnina z naslovom Rekviem za prihodnost se dotakne resnice v trikotniku antropomorfno, tehnomorfno in zoomorfno. Točno tako je zapisano v spremni besedi, ki opremlja umetnino in točno tako Maja Smrekar poveže svoje pomene v umetniški sistem! Premesila je tisto, česar se ne da premesiti, racionalno človeško z iracionalnsotjo živalskega in tehnološkega. Z mešanjem prvin je dobila štiridimenzionalno analitsko skulpturo. V naseljeni skulpturi smo gledali nadzor in posredno nasilje. Do prejšnje srede še nikoli nisem v scenskem prostoru gledal oblike, ki bi tako brutalno temno temo, kot je nadzor, videl materializirane na tako svetel in rahločuten način.

 

V scenskem prostoru sem gledal pregledno obrednost. Polno lepih, vodljivih psov in majhnih dronov ter elegantnih dreserk. V performansu sem gledal vse polno razsvetljenega in racionalnega ter vse polno enostavnega dokazovanja. Verjamem, da se zavedate, da nam ravno večpomenski jezik omejuje dostop do resnice. Zato hibridna umetnost teži k idealu enoznačnega. Premesi dvoje, troje, a vedno tisto, kar je enoznačno. Z apriornimi principi. Z gibom živali, z gibom psa. S premikom stroja, z vodenim premikom drona. V finalu performansa smo gledali drsenje drona z nadzorno kamero, ki je prenašal digitalno sliko v živo in jo projeciral na kubusne strukture, ki so istočasno opravljali funkcijo dresurnega pohištva.

 

Mnogi smo prepričani, da obstaja skupen temelj, ki povezuje umetnost, humanistično znanost, naravoslovno znanost in filozofijo. Hibridna umetnina je idealna oblika za oglaševanje skupnega izhodišča. Zato sploh potrebujemo hibridno umetnost! Da nas opozarja na skupno izhodišče - živo!

 

Iščemo razsvetlitev in razjasnitev.

 

Hibridna umetnost se pojavi z nastopom novotehnoloških orodij, z nastopom sodobne umetnosti, v kateri umetniki začnejo izvajati svoje operacije tudi v polju znanosti. V umetnine uvajajo najnovejše tehnologije in programe. Umetniki proizvajajo umetnine, zgrajene iz bioloških spoznanj, z orodji umetne inteligence, z robotiko in prostetiko, umetnine opremljajo s tehno vmesniki. Največkrat so umetnine kritika znanosti, sploh njene znanstvene srenje. Lahko pa je njihova pozicija obratna, umetniki skupaj z znanstveniki eksperimentirajo in raziskujejo na različne načine, na različnih področjih! Mešajo stvarnosti in širijo našo zavest. S postopki mešanja pridobivajo nove kvalitete. Logično razvijajo metode pretekle sistemske umetnosti XX. stoletja.

 

Vse to sproža Maja Smrekar v svoji umetnosti, tudi v dogodku Rekviem za prihodnost, v  hibridni umetnini prvega reda. Sistem je skupina povezanih naravnih ali družbenih enot, ki sestavljajo zaključeno celoto, ki jih moramo razdreti, ko ne opravljajo več dodeljene funkcije. Realnost ni sama po sebi umevna, temveč se ves čas, vsak hip znova in znova konstruira. V performansu smo gledali jezik infografije in geometrije. Gledali smo tri korpuse kubusov. Na njih sta se projecirali dve konstrukciji stvarnosti brez upa zmage. Vsak nelogični jezik je za znanost nejezik, ker se ne izraža v oblikah, ki ščitijo zakonitosti in natančne formulacije.

 

Sredin dogodek je zavestno in disciplinirano izbral oba jezika. Na eni strani jezik umetnosti, na drugi strani jezik tehnologije, ki ga je avtorica pred nami dosledno in racionalno razvijala. Dogodek je opremila logično. Uporabljala je postopke, ki so ji omogočili, da smo bili gledalci v nenehni poziciji sistemsko-estetsko-empiričnega gledanja.

 

Tako je performativno prežarčilo in preseglo svojo lastno živalskost.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.450
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.312
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.491
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.364
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.136
06/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.042
07/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.118
08/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 816
09/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 633
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.092