Komentar

O pravičnih davkih: Naj plačajo tisti uradniki, ki so nezakonito odločali, ne pa državni proračun

Potem ko je Upravno sodišče po pričakovanjih v skladu z ustavo in zakonom odločilo, da je retroaktivno postopanje Finančne uprave v osebnih davčnih pregledih - glede na določbe Zakona o davčnem postopku - nezakonito, sem na podlagi svojih dosedanjih izkušenj predvideval, da država že išče rešitev, kako bi sodbo 3. sodnega oddelka Upravnega sodišča razglasila za napako. Ali pa jo vsaj zrelativizirala.

13.07.2017 00:45
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   Furs   Durs   davčni postopek   Finance   DENAR

Foto: arhiv portal+

Leta 2014 sem si kar nekaj časa dopisoval s Fursom in jih opozarjal na nezakonito postopanje, toda odgovorili so mi, da zadev ne razumem.

Časnik Finance je 29. junija 2017 objavil članek z naslovom Bomo zaradi zakonskega skrpucala prehitrih inšpekcij utajevalcem plačevali pošteni davkoplačevalci? (vir), v katerem je bilo govora o sodbi Upravnega sodišča I U 1754/2016-18 z dne 14. junija 2017. V tem primeru je uspešno vlogo odigral Jernej Podlipnik, davčni svetovalec družbe BDO iz Ljubljane, ki mu je uspelo - to moje osebno mnenje - predvsem zaradi tega, ker je o zadevi odločal 3. sodni oddelek (Oddelek za varstvo ustavnih pravic) in ne 1. sodni oddelek (Oddelek za javne finance).

 

Na podlagi mojih do sedanjih izkušenj predvidevam, da država oziroma tisti, ki so si zadali cilj pobrati davke določenim posameznikom, čeprav retroaktivno in nezakonito, že iščejo rešitev, kako bi to sodbo 3. sodnega oddelka razglasili za napako, ali pa vsaj, da ta sodba velja samo v primerih, ko nekdo želi opraviti vpogled v spis preiskave, ne pa za odmere davka v osebnih davčnih pregledih. Predolgo se že ukvarjam z davki, doživel sem marsikaj, da ne bi poznal njihovega razmišljanja.

 

Podobno zadevo smo imeli pri uveljavljanju olajšav in stroškov v primeru vložitve dohodninske napovedi po izteku roka za vložitev dohodninske napovedi - in to kot samoprijave. Tudi v tistem primeru je Upravno sodišče, zunanji oddelek upravnega sodišča v Novi Gorici, odločil, da davčni zavezanki pripadajo vse olajšave, saj je prvič vložila dohodninsko napoved in da zakon tega ne prepoveduje. O tem smo pisali v reviji DENAR v članku Iva premagala Furs (vir). Ko so na upravnem sodišču ugotovili, da jim je ena sodba ušla, so to sodbo razglasili za napako in nato izdali več sodb, s katerimi so uveljavljanje olajšav zavrnili - kar je sedaj sodna praksa.

 

Prav tako se moramo zavedati možnosti, da lahko Furs (Finančna uprava Republike Slovenije) vloži pritožbo zoper navedeno sodbo upravnega sodišča, kar me ne bi presenetilo. Ne bi bilo prvič. Podobno sem doživel v letih 1999-2005. Najprej je davčni urad 9.8.1999 izdal odločbo, da mora pravna oseba zaradi pripojitve, katero je davčni organ štel za odtujitev, vrniti investicijsko olajšavo za vlaganje v osnova sredstev. Šlo je za več kot 500.000 evrov davka. Na drugo stopnji je državna uradnica, ki je danes sodnica v 1. sodnem oddelku Upravnega sodišča, 28.12.2000 odločila, da se pritožba pravne osebe zavrne. Po vloženi tožbi na Upravno sodišče je le-to s svojo sodbo številka U 1945/2000-21 z dne 8.11.2001 tožbi ugodilo in odločilo, da gre za univerzalno pravno nasledstvo, kar pomeni, da se davčne olajšave ne izgubijo. Namesto da bi (tedanji) Durs (Davčna uprava Republike Slovenije) spoštoval sodbo Upravnega sodišča, je vložil pritožbo in Vrhovno sodišče je s svojo sodbo številka I Up 48/2002-3 z dne 8.11.2005 razsodilo, da se pritožba Dursa zavrne. Nato je stekel postopek v nasprotni smeri in na koncu so pravni osebi vrnili 500.000 evrov davka in še okoli 450.000 evrov zamudnih obresti. Toda te zamudne obresti je plačal proračun, namesto da bi jih plačali davčna inšpektorica, ki je odločila na prvi stopnji, in uradnica, ki je odločila na drugi stopnji, kar bi bilo edino pravilno, saj sem jim celo s skicami dokazoval, da napačno razmišljajo.

 

Podobno velja tudi primeru retroaktivnosti. Dejstvo je, da sta Furs in Ministrstvo za finance (MF) v konkretnem primeru zavestno nezakonito postopala, saj imam pisni dokaz o tem. To je bila njuna usklajena odločitev. Leta 2014, po uveljavitvi 68.a člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) sem se kar nekaj časa dopisoval s Fursom in jih opozarjal na nezakonito postopanje, toda odgovorili so mi, da zadev ne razumem. Še več, na koncu so mi celo predlagali, ker sem bil pač tečen, da se lahko obrnem na upravno inšpekcijo.

 

Zato mi v prispevku kolegov Jerneja Podlipnika in Mitje Černeta z naslovom So vam odmerili 70-odstotni davek? Za vas obstaja novo upanje!, objavljenem v Financah 4. julija 2017, manjka izjava, da naj te davke oziroma zamudne obresti vrnejo tisti, ki so nezakonito odločali, saj težko verjamem, da povprečno izobraženi pravnik ne bi vedel, kaj je retroaktivnost in kdaj do nje pride. Še posebej, ker smo se takrat sklicevali tudi na mnenje nekdanjega ustavnega sodnika dr. Janeza Čebulja. Kolegoma iz BDO čestitam za iznajdljivost, da sta obšla 1. sodni oddelek in zadevo pripeljala na 3. sodni oddelek Upravnega sodišča, kjer je bilo določanje hitrejše in v skladu z ustavo. Vseeno pa v zaključku njunega članka pogrešam predlog, da naj vse zamudne obresti, ki se bodo morale vračati, vse odškodnine, do katerih bo morebiti prišlo, saj so v določenih primerih zavezanci morali zaradi retroaktivnih odločitev prodati tudi svoje nepremičnine ali pa so končali v osebnem stečaju, plačajo tisti, ki so nezakonito odločali. To bi bilo edino pravilno.

 

 

Oči, bratec mi pa nagaja!

 

V prvem delu prispevka sem pisal o pričakovani, ustavni in zakoniti sodbi 3. sodnega oddelka Upravnega sodišča Republike Slovenije glede retroaktivnega postopanja Finančne uprave v osebnih davčnih pregledih po 68.a členu ZDavP-2. Že takoj sem na podlagi svojih dosedanjih izkušenj predvideval, da država že išče rešitev, kako bi sodbo 3. sodnega oddelka razglasili za napako, ali pa jo vsaj relativizirali. Predolgo se že ukvarjam z davki, doživel sem marsikaj, da ne bi poznal njihovega razmišljanja.Nismo čakali dolgo, manj kot dva tedna. Našli so salamonsko rešitev, ki začasno rešuje tiste, ki so odločali nezakonito. Pozapisu na spletni strani časnika Finance naj bi se tovrstni davčni postopki prekinili do izdaje odločbe Ustavnega sodišča. Pobudo za oceno ustavnosti določb 68. a člena naj bi vložilo samo Upravno sodišče. Žalostno je to, da so bile doslej vse vložene pobude prizadetih državljanov, ki so tudi nezakonito in neustavno izgubili svoje premoženje, nekateri so končali v osebnih stečaji, da ne omenjam družinskih tragedij, zavržene. Sedaj pa naj bi se upravno sodišče odločilo preveriti lastno sodbo. Blamaža brez primere. Tako lahko postopaš, ko imaš sigurno službo, sigurno plačo in ko ti nihče ne more nič. Enostavno si mali bog. Srčno upam, da bo nekdo zaustavil ta teror in da bodo enkrat tudi državni uradniki zaradi napačnih odločitev izgubili svojo hišo.

 

Zamislite si, da sta 1. in 3. sodni oddelek Upravnega sodišča sestra in brat. Brat izreče sodbo ne da bi vprašal sestro, kaj meni o tem, zato zdaj jezna in užaloščena sestra sprašuje očeta (Ustavno sodišče), ali je brat odločil pravilno: "Oči, bratec mi pa nagaja in še prijazen je do davkoplačevalcev? Prosim ukrepaj!." Ja, teror se nadaljuje.

 

Tako bomo še nekaj tednov, mesecev ali let čakali na odločitev ustavnega sodišča. Medtem pa državljani, ki so odvisni od te odločitve, počasi in vztrajno propadajo. Pa kaj potem, si mislijo državni uradniki in politiki, saj jih ni veliko in njihovi glasovi ne odločajo na volitvah. Pozabljajo pa, da imajo tudi oni orodnike in prijatelje, ti imajo svoje sorodnike in prijatelje ... naenkrat jih je že več tisoč, pa še volitve se bližajo. Zaradi tega je potrebno to bolečo zadevo zavleči čez volitve. Vlada si v tem mandatu ne more dovoliti, da bi se ugotovilo, da je postopala nezakonito in neustavno. Zaradi tega uporabi Bazooko, upam, da se te legendarne žvečilke še spomnite, in zadevo raztegne čez volitve. Tako ustavno sodišče odloči po volitvah, kajti po volitvah so porazi lažji kot pred volitvami. Evforija pokrije vse.

 

 

Prispevka sta bila objavljena kot avtorjeva davčna bloga (vir) in sta za objavo na portalu+ delno editirana.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
13
18.01.2020 22:00
V ranih osemdesetih letih sem od daleč občudoval radikalizem pesnika Jureta Detele. Mit o njem je pravil, da se je vedno pomolil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
4
17.01.2020 22:00
Ta teden je v starosti 75 let umrl Roger Scruton. Ko nekoga poznate osebno in ste imeli privilegij študirati pod njegovim ... Več.
Piše: Keith Miles
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
17
16.01.2020 20:18
V svojem govoru o stanju v državi v sredo je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vrsto ustavnih sprememb. Vse podrobnosti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
17
15.01.2020 19:00
S svojimi romani Tadej Golob dokazuje, da ne šteka. Da ne šteka, da skandinavski kriminalni roman ni postal kulten samo zato, ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
26
14.01.2020 23:00
Razveljavitev 74 let stare obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika, ki je bil pred tem eden najbolj cenjenih brigadnih ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
6
14.01.2020 04:22
Maks Tajnikar se je v Dnevniku tako blamiral s prispevkom o Mercatorju, Konzumu in Fortenovi, da je to kar težko verjeti. ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
30
12.01.2020 13:00
Naštejte vsaj eno državo, kjer formalno vladajo demokracija, pravna država in kapitalistični ekonomski sistem, prevladujoče ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu
2
11.01.2020 23:50
Ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
11
10.01.2020 01:37
Hitrega umika ZDA iz Iraka in bližnjevzhodne regije, vsaj dokler ne bosta kolikor toliko stabilna, si vsekakor ne gre želeti. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
22
06.01.2020 22:00
Takšne uverture v novo leto, za kakršno so v Iraku poskrbeli Američani, si nihče ni mogel predstavljati. Likvidacija iranskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
23
05.01.2020 10:00
Samostojna Slovenija prihaja v obdobje tridesetletnic. Pred tridesetimi leti se je namreč zgodovina v Sloveniji zgostila in se ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Marko Brecelj: Na začetku je bila Karantanija in tako naprej vse do Golice
33
04.01.2020 20:20
Brecelj montira, kolažira medijske fenomene (radio, TV), ti pa mu omogočajo popolnoma avtonomen umetniški nagovor. Njegov jezik ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Poljski premier Morawiecki odgovarja ruskemu "zgodovinarju" Putinu: Poljska je bila prva, ki se je bojevala za svobodo Evrope
17
01.01.2020 00:00
Ruski predsednik Vladimir Putin je precej čustveno reagiral na resolucijo Evropskega parlamenta, ki je povsem zgodovinsko ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Pisma iz emigracije: Vrnitev Bartona Finka
13
29.12.2019 21:00
Država mi žuga s prisilno privedbo na informativni razgovor, če se 9. januarja ne bom pojavil na policijski postaji Moste in dal ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Še vedno Antigona: Videl sem, kako je bila pogubljena država, ki je bila utemeljena na zločinu
9
28.12.2019 20:46
Tragedija kot literarna zvrst še vedno ždi na prestolu večnosti. Antigona je predvsem materializacija travmatičnega dejanja, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenski hudičev trikotnik*: Opazke ob branju knjige Jožeta Možine Slovenski razkol
8
27.12.2019 20:34
Možina se na podlagi na novo odkritih dokumentov ukvarja z najtežjimi vprašanji slovenske preteklosti, ki se prenašajo v naš ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Božične meditacije o sovražnem govoru, sovražnih dejanjih in uporu
6
24.12.2019 22:00
V začetku leta, ki se izteka, je predsednikBorut Pahorzbral za široko omizje cvetober bistrookih pravnikov. Dolgo so govorili na ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
Ko človekove pravice ne temeljijo na dostojanstvu človeka, ampak na 1500 let starih islamskih verskih predpisih
7
23.12.2019 20:00
Šeriatsko pravo vse bolj prodira na Zahod. VVeliki Britanijivzporedno s posvetno pravno državo že delujejo šeriatska sodišča. ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Kako razumeti volitve v Britaniji: Upor ogoljufane periferije proti levičarskim mestnim elitam
11
22.12.2019 23:59
Upajmo, da bo naslednja faza britanskega odhoda pomenila resna, poštena in razumna pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med ... Več.
Piše: Keith Miles
O načelni kontradikciji in dvomu: Nosilci odgovornosti morajo stalno dokazovati, da delajo prav.
6
22.12.2019 08:00
Ne gre za to, ali korupcija v kakšnem primeru je ali ni, ali jo kdo dokaže, ali je ne. Gre za absolutno vrednostno sodbo, da je ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,214
02/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 2,771
03/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,485
04/
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
Matija Ž. Likar
Ogledov: 2,245
05/
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
Shane Quinn
Ogledov: 1,810
06/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,400
07/
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
Božo Cerar
Ogledov: 1,395
08/
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
Keith Miles
Ogledov: 700
09/
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
Uredništvo
Ogledov: 3,306
10/
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
Angel Polajnko
Ogledov: 2,708