Komentar

O pravičnih davkih: Naj plačajo tisti uradniki, ki so nezakonito odločali, ne pa državni proračun

Potem ko je Upravno sodišče po pričakovanjih v skladu z ustavo in zakonom odločilo, da je retroaktivno postopanje Finančne uprave v osebnih davčnih pregledih - glede na določbe Zakona o davčnem postopku - nezakonito, sem na podlagi svojih dosedanjih izkušenj predvideval, da država že išče rešitev, kako bi sodbo 3. sodnega oddelka Upravnega sodišča razglasila za napako. Ali pa jo vsaj zrelativizirala.

13.07.2017 00:45
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   Furs   Durs   davčni postopek   Finance   DENAR

Foto: arhiv portal+

Leta 2014 sem si kar nekaj časa dopisoval s Fursom in jih opozarjal na nezakonito postopanje, toda odgovorili so mi, da zadev ne razumem.

Časnik Finance je 29. junija 2017 objavil članek z naslovom Bomo zaradi zakonskega skrpucala prehitrih inšpekcij utajevalcem plačevali pošteni davkoplačevalci? (vir), v katerem je bilo govora o sodbi Upravnega sodišča I U 1754/2016-18 z dne 14. junija 2017. V tem primeru je uspešno vlogo odigral Jernej Podlipnik, davčni svetovalec družbe BDO iz Ljubljane, ki mu je uspelo - to moje osebno mnenje - predvsem zaradi tega, ker je o zadevi odločal 3. sodni oddelek (Oddelek za varstvo ustavnih pravic) in ne 1. sodni oddelek (Oddelek za javne finance).

 

Na podlagi mojih do sedanjih izkušenj predvidevam, da država oziroma tisti, ki so si zadali cilj pobrati davke določenim posameznikom, čeprav retroaktivno in nezakonito, že iščejo rešitev, kako bi to sodbo 3. sodnega oddelka razglasili za napako, ali pa vsaj, da ta sodba velja samo v primerih, ko nekdo želi opraviti vpogled v spis preiskave, ne pa za odmere davka v osebnih davčnih pregledih. Predolgo se že ukvarjam z davki, doživel sem marsikaj, da ne bi poznal njihovega razmišljanja.

 

Podobno zadevo smo imeli pri uveljavljanju olajšav in stroškov v primeru vložitve dohodninske napovedi po izteku roka za vložitev dohodninske napovedi - in to kot samoprijave. Tudi v tistem primeru je Upravno sodišče, zunanji oddelek upravnega sodišča v Novi Gorici, odločil, da davčni zavezanki pripadajo vse olajšave, saj je prvič vložila dohodninsko napoved in da zakon tega ne prepoveduje. O tem smo pisali v reviji DENAR v članku Iva premagala Furs (vir). Ko so na upravnem sodišču ugotovili, da jim je ena sodba ušla, so to sodbo razglasili za napako in nato izdali več sodb, s katerimi so uveljavljanje olajšav zavrnili - kar je sedaj sodna praksa.

 

Prav tako se moramo zavedati možnosti, da lahko Furs (Finančna uprava Republike Slovenije) vloži pritožbo zoper navedeno sodbo upravnega sodišča, kar me ne bi presenetilo. Ne bi bilo prvič. Podobno sem doživel v letih 1999-2005. Najprej je davčni urad 9.8.1999 izdal odločbo, da mora pravna oseba zaradi pripojitve, katero je davčni organ štel za odtujitev, vrniti investicijsko olajšavo za vlaganje v osnova sredstev. Šlo je za več kot 500.000 evrov davka. Na drugo stopnji je državna uradnica, ki je danes sodnica v 1. sodnem oddelku Upravnega sodišča, 28.12.2000 odločila, da se pritožba pravne osebe zavrne. Po vloženi tožbi na Upravno sodišče je le-to s svojo sodbo številka U 1945/2000-21 z dne 8.11.2001 tožbi ugodilo in odločilo, da gre za univerzalno pravno nasledstvo, kar pomeni, da se davčne olajšave ne izgubijo. Namesto da bi (tedanji) Durs (Davčna uprava Republike Slovenije) spoštoval sodbo Upravnega sodišča, je vložil pritožbo in Vrhovno sodišče je s svojo sodbo številka I Up 48/2002-3 z dne 8.11.2005 razsodilo, da se pritožba Dursa zavrne. Nato je stekel postopek v nasprotni smeri in na koncu so pravni osebi vrnili 500.000 evrov davka in še okoli 450.000 evrov zamudnih obresti. Toda te zamudne obresti je plačal proračun, namesto da bi jih plačali davčna inšpektorica, ki je odločila na prvi stopnji, in uradnica, ki je odločila na drugi stopnji, kar bi bilo edino pravilno, saj sem jim celo s skicami dokazoval, da napačno razmišljajo.

 

Podobno velja tudi primeru retroaktivnosti. Dejstvo je, da sta Furs in Ministrstvo za finance (MF) v konkretnem primeru zavestno nezakonito postopala, saj imam pisni dokaz o tem. To je bila njuna usklajena odločitev. Leta 2014, po uveljavitvi 68.a člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) sem se kar nekaj časa dopisoval s Fursom in jih opozarjal na nezakonito postopanje, toda odgovorili so mi, da zadev ne razumem. Še več, na koncu so mi celo predlagali, ker sem bil pač tečen, da se lahko obrnem na upravno inšpekcijo.

 

Zato mi v prispevku kolegov Jerneja Podlipnika in Mitje Černeta z naslovom So vam odmerili 70-odstotni davek? Za vas obstaja novo upanje!, objavljenem v Financah 4. julija 2017, manjka izjava, da naj te davke oziroma zamudne obresti vrnejo tisti, ki so nezakonito odločali, saj težko verjamem, da povprečno izobraženi pravnik ne bi vedel, kaj je retroaktivnost in kdaj do nje pride. Še posebej, ker smo se takrat sklicevali tudi na mnenje nekdanjega ustavnega sodnika dr. Janeza Čebulja. Kolegoma iz BDO čestitam za iznajdljivost, da sta obšla 1. sodni oddelek in zadevo pripeljala na 3. sodni oddelek Upravnega sodišča, kjer je bilo določanje hitrejše in v skladu z ustavo. Vseeno pa v zaključku njunega članka pogrešam predlog, da naj vse zamudne obresti, ki se bodo morale vračati, vse odškodnine, do katerih bo morebiti prišlo, saj so v določenih primerih zavezanci morali zaradi retroaktivnih odločitev prodati tudi svoje nepremičnine ali pa so končali v osebnem stečaju, plačajo tisti, ki so nezakonito odločali. To bi bilo edino pravilno.

 

 

Oči, bratec mi pa nagaja!

 

V prvem delu prispevka sem pisal o pričakovani, ustavni in zakoniti sodbi 3. sodnega oddelka Upravnega sodišča Republike Slovenije glede retroaktivnega postopanja Finančne uprave v osebnih davčnih pregledih po 68.a členu ZDavP-2. Že takoj sem na podlagi svojih dosedanjih izkušenj predvideval, da država že išče rešitev, kako bi sodbo 3. sodnega oddelka razglasili za napako, ali pa jo vsaj relativizirali. Predolgo se že ukvarjam z davki, doživel sem marsikaj, da ne bi poznal njihovega razmišljanja.Nismo čakali dolgo, manj kot dva tedna. Našli so salamonsko rešitev, ki začasno rešuje tiste, ki so odločali nezakonito. Pozapisu na spletni strani časnika Finance naj bi se tovrstni davčni postopki prekinili do izdaje odločbe Ustavnega sodišča. Pobudo za oceno ustavnosti določb 68. a člena naj bi vložilo samo Upravno sodišče. Žalostno je to, da so bile doslej vse vložene pobude prizadetih državljanov, ki so tudi nezakonito in neustavno izgubili svoje premoženje, nekateri so končali v osebnih stečaji, da ne omenjam družinskih tragedij, zavržene. Sedaj pa naj bi se upravno sodišče odločilo preveriti lastno sodbo. Blamaža brez primere. Tako lahko postopaš, ko imaš sigurno službo, sigurno plačo in ko ti nihče ne more nič. Enostavno si mali bog. Srčno upam, da bo nekdo zaustavil ta teror in da bodo enkrat tudi državni uradniki zaradi napačnih odločitev izgubili svojo hišo.

 

Zamislite si, da sta 1. in 3. sodni oddelek Upravnega sodišča sestra in brat. Brat izreče sodbo ne da bi vprašal sestro, kaj meni o tem, zato zdaj jezna in užaloščena sestra sprašuje očeta (Ustavno sodišče), ali je brat odločil pravilno: "Oči, bratec mi pa nagaja in še prijazen je do davkoplačevalcev? Prosim ukrepaj!." Ja, teror se nadaljuje.

 

Tako bomo še nekaj tednov, mesecev ali let čakali na odločitev ustavnega sodišča. Medtem pa državljani, ki so odvisni od te odločitve, počasi in vztrajno propadajo. Pa kaj potem, si mislijo državni uradniki in politiki, saj jih ni veliko in njihovi glasovi ne odločajo na volitvah. Pozabljajo pa, da imajo tudi oni orodnike in prijatelje, ti imajo svoje sorodnike in prijatelje ... naenkrat jih je že več tisoč, pa še volitve se bližajo. Zaradi tega je potrebno to bolečo zadevo zavleči čez volitve. Vlada si v tem mandatu ne more dovoliti, da bi se ugotovilo, da je postopala nezakonito in neustavno. Zaradi tega uporabi Bazooko, upam, da se te legendarne žvečilke še spomnite, in zadevo raztegne čez volitve. Tako ustavno sodišče odloči po volitvah, kajti po volitvah so porazi lažji kot pred volitvami. Evforija pokrije vse.

 

 

Prispevka sta bila objavljena kot avtorjeva davčna bloga (vir) in sta za objavo na portalu+ delno editirana.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
12
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Nova zunanjepolitična doktrina Združenih držav Amerike: Manj militarizma, manj aktivizma
7
03.10.2021 22:30
Poteka proces oblikovanja najnovejše ameriške zunanjepolitične doktrine, nekateri jo imenujejo tudi Bidenova, čeprav njeni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nedeljska pridiga: Strah nas je ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo!
14
03.10.2021 10:07
Kakšne ukrepe sprejema oblast in kako komunicira z državljani ob boku s svojimi izbranimi predstavniki stroke, predstavlja ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše
2
02.10.2021 21:00
Ekin Bernay pravi, da jeotrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Politika se mora umakniti ideologijam in vrniti k ljudem
19
01.10.2021 22:59
Izjemno težko razumljivo je, da trenutna politika še vedno govori političnih alternativah, katerih glavni cilj povolilnih ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.979
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.110
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 1.917
04/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.410
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.432
06/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 1.382
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.256
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 860
09/
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
Ana Jud
Ogledov: 2.667
10/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.455