Komentar

O pravičnih davkih: Naj plačajo tisti uradniki, ki so nezakonito odločali, ne pa državni proračun

Potem ko je Upravno sodišče po pričakovanjih v skladu z ustavo in zakonom odločilo, da je retroaktivno postopanje Finančne uprave v osebnih davčnih pregledih - glede na določbe Zakona o davčnem postopku - nezakonito, sem na podlagi svojih dosedanjih izkušenj predvideval, da država že išče rešitev, kako bi sodbo 3. sodnega oddelka Upravnega sodišča razglasila za napako. Ali pa jo vsaj zrelativizirala.

13.07.2017 00:45
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   Furs   Durs   davčni postopek   Finance   DENAR

Foto: arhiv portal+

Leta 2014 sem si kar nekaj časa dopisoval s Fursom in jih opozarjal na nezakonito postopanje, toda odgovorili so mi, da zadev ne razumem.

Časnik Finance je 29. junija 2017 objavil članek z naslovom Bomo zaradi zakonskega skrpucala prehitrih inšpekcij utajevalcem plačevali pošteni davkoplačevalci? (vir), v katerem je bilo govora o sodbi Upravnega sodišča I U 1754/2016-18 z dne 14. junija 2017. V tem primeru je uspešno vlogo odigral Jernej Podlipnik, davčni svetovalec družbe BDO iz Ljubljane, ki mu je uspelo - to moje osebno mnenje - predvsem zaradi tega, ker je o zadevi odločal 3. sodni oddelek (Oddelek za varstvo ustavnih pravic) in ne 1. sodni oddelek (Oddelek za javne finance).

 

Na podlagi mojih do sedanjih izkušenj predvidevam, da država oziroma tisti, ki so si zadali cilj pobrati davke določenim posameznikom, čeprav retroaktivno in nezakonito, že iščejo rešitev, kako bi to sodbo 3. sodnega oddelka razglasili za napako, ali pa vsaj, da ta sodba velja samo v primerih, ko nekdo želi opraviti vpogled v spis preiskave, ne pa za odmere davka v osebnih davčnih pregledih. Predolgo se že ukvarjam z davki, doživel sem marsikaj, da ne bi poznal njihovega razmišljanja.

 

Podobno zadevo smo imeli pri uveljavljanju olajšav in stroškov v primeru vložitve dohodninske napovedi po izteku roka za vložitev dohodninske napovedi - in to kot samoprijave. Tudi v tistem primeru je Upravno sodišče, zunanji oddelek upravnega sodišča v Novi Gorici, odločil, da davčni zavezanki pripadajo vse olajšave, saj je prvič vložila dohodninsko napoved in da zakon tega ne prepoveduje. O tem smo pisali v reviji DENAR v članku Iva premagala Furs (vir). Ko so na upravnem sodišču ugotovili, da jim je ena sodba ušla, so to sodbo razglasili za napako in nato izdali več sodb, s katerimi so uveljavljanje olajšav zavrnili - kar je sedaj sodna praksa.

 

Prav tako se moramo zavedati možnosti, da lahko Furs (Finančna uprava Republike Slovenije) vloži pritožbo zoper navedeno sodbo upravnega sodišča, kar me ne bi presenetilo. Ne bi bilo prvič. Podobno sem doživel v letih 1999-2005. Najprej je davčni urad 9.8.1999 izdal odločbo, da mora pravna oseba zaradi pripojitve, katero je davčni organ štel za odtujitev, vrniti investicijsko olajšavo za vlaganje v osnova sredstev. Šlo je za več kot 500.000 evrov davka. Na drugo stopnji je državna uradnica, ki je danes sodnica v 1. sodnem oddelku Upravnega sodišča, 28.12.2000 odločila, da se pritožba pravne osebe zavrne. Po vloženi tožbi na Upravno sodišče je le-to s svojo sodbo številka U 1945/2000-21 z dne 8.11.2001 tožbi ugodilo in odločilo, da gre za univerzalno pravno nasledstvo, kar pomeni, da se davčne olajšave ne izgubijo. Namesto da bi (tedanji) Durs (Davčna uprava Republike Slovenije) spoštoval sodbo Upravnega sodišča, je vložil pritožbo in Vrhovno sodišče je s svojo sodbo številka I Up 48/2002-3 z dne 8.11.2005 razsodilo, da se pritožba Dursa zavrne. Nato je stekel postopek v nasprotni smeri in na koncu so pravni osebi vrnili 500.000 evrov davka in še okoli 450.000 evrov zamudnih obresti. Toda te zamudne obresti je plačal proračun, namesto da bi jih plačali davčna inšpektorica, ki je odločila na prvi stopnji, in uradnica, ki je odločila na drugi stopnji, kar bi bilo edino pravilno, saj sem jim celo s skicami dokazoval, da napačno razmišljajo.

 

Podobno velja tudi primeru retroaktivnosti. Dejstvo je, da sta Furs in Ministrstvo za finance (MF) v konkretnem primeru zavestno nezakonito postopala, saj imam pisni dokaz o tem. To je bila njuna usklajena odločitev. Leta 2014, po uveljavitvi 68.a člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) sem se kar nekaj časa dopisoval s Fursom in jih opozarjal na nezakonito postopanje, toda odgovorili so mi, da zadev ne razumem. Še več, na koncu so mi celo predlagali, ker sem bil pač tečen, da se lahko obrnem na upravno inšpekcijo.

 

Zato mi v prispevku kolegov Jerneja Podlipnika in Mitje Černeta z naslovom So vam odmerili 70-odstotni davek? Za vas obstaja novo upanje!, objavljenem v Financah 4. julija 2017, manjka izjava, da naj te davke oziroma zamudne obresti vrnejo tisti, ki so nezakonito odločali, saj težko verjamem, da povprečno izobraženi pravnik ne bi vedel, kaj je retroaktivnost in kdaj do nje pride. Še posebej, ker smo se takrat sklicevali tudi na mnenje nekdanjega ustavnega sodnika dr. Janeza Čebulja. Kolegoma iz BDO čestitam za iznajdljivost, da sta obšla 1. sodni oddelek in zadevo pripeljala na 3. sodni oddelek Upravnega sodišča, kjer je bilo določanje hitrejše in v skladu z ustavo. Vseeno pa v zaključku njunega članka pogrešam predlog, da naj vse zamudne obresti, ki se bodo morale vračati, vse odškodnine, do katerih bo morebiti prišlo, saj so v določenih primerih zavezanci morali zaradi retroaktivnih odločitev prodati tudi svoje nepremičnine ali pa so končali v osebnem stečaju, plačajo tisti, ki so nezakonito odločali. To bi bilo edino pravilno.

 

 

Oči, bratec mi pa nagaja!

 

V prvem delu prispevka sem pisal o pričakovani, ustavni in zakoniti sodbi 3. sodnega oddelka Upravnega sodišča Republike Slovenije glede retroaktivnega postopanja Finančne uprave v osebnih davčnih pregledih po 68.a členu ZDavP-2. Že takoj sem na podlagi svojih dosedanjih izkušenj predvideval, da država že išče rešitev, kako bi sodbo 3. sodnega oddelka razglasili za napako, ali pa jo vsaj relativizirali. Predolgo se že ukvarjam z davki, doživel sem marsikaj, da ne bi poznal njihovega razmišljanja.Nismo čakali dolgo, manj kot dva tedna. Našli so salamonsko rešitev, ki začasno rešuje tiste, ki so odločali nezakonito. Pozapisu na spletni strani časnika Finance naj bi se tovrstni davčni postopki prekinili do izdaje odločbe Ustavnega sodišča. Pobudo za oceno ustavnosti določb 68. a člena naj bi vložilo samo Upravno sodišče. Žalostno je to, da so bile doslej vse vložene pobude prizadetih državljanov, ki so tudi nezakonito in neustavno izgubili svoje premoženje, nekateri so končali v osebnih stečaji, da ne omenjam družinskih tragedij, zavržene. Sedaj pa naj bi se upravno sodišče odločilo preveriti lastno sodbo. Blamaža brez primere. Tako lahko postopaš, ko imaš sigurno službo, sigurno plačo in ko ti nihče ne more nič. Enostavno si mali bog. Srčno upam, da bo nekdo zaustavil ta teror in da bodo enkrat tudi državni uradniki zaradi napačnih odločitev izgubili svojo hišo.

 

Zamislite si, da sta 1. in 3. sodni oddelek Upravnega sodišča sestra in brat. Brat izreče sodbo ne da bi vprašal sestro, kaj meni o tem, zato zdaj jezna in užaloščena sestra sprašuje očeta (Ustavno sodišče), ali je brat odločil pravilno: "Oči, bratec mi pa nagaja in še prijazen je do davkoplačevalcev? Prosim ukrepaj!." Ja, teror se nadaljuje.

 

Tako bomo še nekaj tednov, mesecev ali let čakali na odločitev ustavnega sodišča. Medtem pa državljani, ki so odvisni od te odločitve, počasi in vztrajno propadajo. Pa kaj potem, si mislijo državni uradniki in politiki, saj jih ni veliko in njihovi glasovi ne odločajo na volitvah. Pozabljajo pa, da imajo tudi oni orodnike in prijatelje, ti imajo svoje sorodnike in prijatelje ... naenkrat jih je že več tisoč, pa še volitve se bližajo. Zaradi tega je potrebno to bolečo zadevo zavleči čez volitve. Vlada si v tem mandatu ne more dovoliti, da bi se ugotovilo, da je postopala nezakonito in neustavno. Zaradi tega uporabi Bazooko, upam, da se te legendarne žvečilke še spomnite, in zadevo raztegne čez volitve. Tako ustavno sodišče odloči po volitvah, kajti po volitvah so porazi lažji kot pred volitvami. Evforija pokrije vse.

 

 

Prispevka sta bila objavljena kot avtorjeva davčna bloga (vir) in sta za objavo na portalu+ delno editirana.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
O afriškem sodstvu in sodniku, ki je bil napol pismen
2
11.08.2020 21:15
Slovenski narod je tako kot ob osamosvojitvi še v drugo ravnal vizionarsko, ko je izrazil najširše nezaupanje sodstvu ter celemu ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenci in Amerika: Od malikovanja do sovraštva
11
11.08.2020 00:12
Ob objavi obiska ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea v Sloveniji se je zagnala mašinerija, ki sicer z nižjimi obrati ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Patriarhalci, pojeb*** frustrirani državljani in beta fašistoidni politikanti
16
09.08.2020 11:00
Puhlice o prekletih feministkah, možačastih nedojebankah in poženščenih impotentnežih so na Slovenskem ponarodele. Praviloma jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Dobrodošli nazaj v leto 1988: Spremenite že ime Roške v Domobransko ulico
3
08.08.2020 22:32
To je moja prva in zadnja gledališka kritika, ki jo bom napisal za časa svojega življenja. Analitično bom vstopil v gledališko ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave
24
07.08.2020 23:50
Prihodnji teden prihaja na uradni obisk v Ljubljano ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Prvi visoki ameriški obisk po več kot ... Več.
Piše: Igor Mekina
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
12
07.08.2020 06:03
Slovenci živimo v prepričanju, da so nekje v tujini stvari mnogo bolje urejene kot pri nas. Kdo med nami ni izrekel ali slišal ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
0
05.08.2020 20:00
Danes v Sloveniji govorimo o stanju brez vrednot (anomiji), o sadistični krutosti nekaterih delodajalcev, o mobingu, o korupciji ... Več.
Piše: Boštjan M. Zupančič
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
4
02.08.2020 23:59
Diplomatska bitka zaSeverni tok 2, ki poteka boj ali manj v zakulisju že nekaj let, se približuje koncu. Zadeva je pomembna za ... Več.
Piše: Božo Cerar
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
9
02.08.2020 11:00
Bo padla ali ne bo padla, so stavnice te dni. Glavna zvezda je kmetijska ministrica in predsednica koalicijske upokojenske ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Narava vedno znova začenja iste stvari: leta, dneve, ure. Tako nastajata neskončnost in večnost.
2
01.08.2020 23:57
Aplikacija, ki se nam predstavlja kot aplikacija vseh aplikacij za nadzor virusa, to še zdaleč ni, temveč je le fragmentiran ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
14
30.07.2020 22:30
Zdaj se sprašujem, ali Slovenija občuti kaj sramu, ko je Italija končno izpolnila obljubo in slovenski manjšini vrnila Narodni ... Več.
Piše: Keith Miles
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
7
28.07.2020 22:45
Kako je mogoče iz množice vidnih, dejavnih in vplivnih ljudi izbrati tiste, ki jim pravimo zgodovinske osebnosti? Takšen naslov ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
8
27.07.2020 23:59
Nihče ne ve, kje je center vesolja. V Sloveniji moderni center izginja in boste politično središče našli precej na levi, Levico ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Slovenija, dežela piromanskih gasilcev
17
26.07.2020 11:00
Situacija, v kakršni se nahaja Slovenija, je utrujajoč odraz patologije bolj ali manj učinkovitih piromanov v funkciji gasilcev. ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pričakovati od politika, ki ima v XXI. stoletju doma na zidu slabo naslikano jabolko? Vse najslabše.
5
25.07.2020 23:59
Obstaja neuravnovešen, skoraj patološki odnos med ideologijo in izmi . Ideologija je vedno koncept, ki se vsiljuje drugemu, je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bruseljski kompromis, višegrajski pretepači in obnova bolehne Evrope
16
21.07.2020 23:00
Denarja, ki si ga je Slovenija izposlovala na dolgotrajnih in napornih pogajajih v Bruslju, ni tako malo. Opozicija, ki je leta ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na zdravje, striček Xi! Kitajski zmaj ni več papirnati tiger, ampak postaja vse bolj agresiven!
13
20.07.2020 23:10
O Kitajski je bilo zadnje mesece veliko slišati. Tudi portal+ je poročal o njenem močno vprašljivem ravnanju ob izbruhu ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali twitter koristi slovenski demokraciji ali ne? Odgovor verjetno poznamo vsi ...
14
19.07.2020 23:00
Januarja leta 1990 sem vodstvu Demosa ponujal idejo aktivnega državljanstva. Na nekem sestanku sem zbrane hotel prepričati, kako ... Več.
Piše: Miha Burger
Kulturniški fašizem
9
19.07.2020 11:00
Kulturniški fašizem je zadnje mesece in tedne v Sloveniji visoko dvignil svojo stoglavo glavo. Kulturniški fašizem vedno ... Več.
Piše: Denis Poniž
Umetnost je disciplina, ki nam omogoča razumeti preteklost, predvsem pa bodočnost
8
18.07.2020 22:36
Naj povem na kratko: to je komentar o dveh umetniških ambientih. Povod: stoletnica fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.871
02/
Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave
Igor Mekina
Ogledov: 2.173
03/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.969
04/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.883
05/
Patriarhalci, pojeb*** frustrirani državljani in beta fašistoidni politikanti
Simona Rebolj
Ogledov: 1.478
06/
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.329
07/
Slovenci in Amerika: Od malikovanja do sovraštva
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.304
08/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.480
09/
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
Mitja Kotnik
Ogledov: 1.016
10/
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
Tomaž Seljak
Ogledov: 938