Komentar

Pismo brez pisave, spomenik brez spomina

Letošnje poletje je čas kolosalnih nesporazumov: prvi nesporazum je nastal v zvezi z razsodbo haaškega sodišča, drugi je povezan z drugim tirom, tretji pa s spomenikom(a) "sprave", kar je dokazala odsotnost parlamentarne opozicije, borčevske organizacije, Nove slovenske zaveze, Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve pa še koga.

17.07.2017 22:15
Piše: Dimitrij Rupel
Ključne besede:   sprava   Kongresni trg   spomenik   Borut Pahor   Miro Cerar   Karantanija   Ingo   Spomenka Hribar

Foto: Mediaspeed

Domovina, življenje in smrt so enkratni, spomenika pa sta dva.

Kot je znano, so slovenski predniki kakšnih tisoč tristo let nazaj prestopali iz poganstva v krščanstvo. V poročilu z naslovom Spreobrnitev Bavarcev in Karantancev (Conversio Bagoariorum et Carantanorum) je med drugim opisano poslovanje (karantanskega) kneza Inga. Njegovi podložniki so njegova sporočila, navodila ali ukaze upoštevali, ne da bi jih v resnici videli ali prebrali. Ubogali so, čim so jim knežji odposlanci pokazali pismo, v katerem sicer ni bilo nič napisano. Pismo, ki mu od zunaj ni bilo videti, da je prazno, je bilo znamenje oblasti, in njegov pojav je bil nastop oblasti. Morda podložniki niso znali brati? Gre skratka za znamenito pismo brez pisave (carta sine litteris).

 

To krščansko izročilo so pred nekaj dnevi, 13. julija 2017, s posebno slovesnostjo (ob "odprtju spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam") na ljubljanskem Kongresnem trgu obudili slovenski voditelji Borut Pahor, Milan Brglez, Miro Cerar in Mitja Bervar. "Odprli" so dvodelni spomenik, pravzaprav dva spomenika. Konstrukcija je sestavljena iz dveh praznih betonskih blokov, ki sta različno visoka in gledata vsak v svojo smer. Na velikanskih belih površinah ni nobene črke. Le na tleh, tako rekoč na pločniku je mogoče prebrati Župančičeve verze, ki jih poznamo iz grobnice narodnih herojev pred Državnim zborom. Domovina je ena nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt. Domovina, življenje in smrt so enkratni, spomenika pa sta dva.

 

Slavnostni govornik Borut Pahor je interpretiral sporočilo, ki ga na spomeniku/spomenikih ni. Postavljen/a naj bi bil/a "v spomin na vse padle žrtve vojn, ki so prizadele slovenski narod, in z vojnami povezanih dogodkov" in sicer "na: žrtve prve svetovne vojne, borce za severno mejo in koroških borcev, borke in borce uporniškega TIGR-a, padle borke in borce narodnoosvobodilnega boja, žrtve revolucionarnega in protirevolucionarnega nasilja, žrtve zunajsodnih usmrtitev in krivičnih obsodb ter žrtve vojne za obrambo samostojnosti Republike Slovenije v letu 1991." Če pomislimo, vse te žrtve spomenike - resda vsaka svojega in postavljene na različnih krajih - že imajo.

 

Vabilo na "odprtje" sem dobil tudi pisec teh vrstic in se zanj javno zahvaljujem, saj menim, da je bilo poslano z najboljšimi nameni, nemara zato, ker sem že pred osamosvojitvijo - ob drugih, npr. ob Spomenki Hribar - predlagal, da se v Ljubljani postavi spomenik, recimo obelisk sprave. Temu namenu so slovenski voditelji in njihovi gradbeniki ustregli na (zanje) značilen način, tako, da so zamolčali bistvo, kar je bil tudi razlog moje odsotnosti pri "odprtju". Ali je Borut Pahor prestopil Rubikon molka, je stvar druge interpretacije, vsekakor je naštetim žrtvam v govoru dodal naslednji stavek: "Prizadeval si bom, da bi bilo to nekje ob spomeniku (poudaril D.R.) tudi zapisano." Predsednik hoče, da mu verjamemo na besedo.

 

Naravoslovci poznajo izraz horror vacui, kar pomeni strah pred praznino. Praznine, kot vemo vsi, naravnost vabijo k polnjenju oz. dopolnjevanju. Kot je mogoče videti marsikje na pročeljih ljubljanskih stavb, prazni zidovi naravnost vabijo k bolj ali manj sprejemljivim umetniškim prispevkom in k pripisovanju. Prazne površine utegnejo k takšnim ali drugačnim interpretacijam vabiti ljubitelje različnih politik in žrtev, s katerimi se utemeljujejo.

 

Na neki način se v zadnjem času pogosto srečujemo s priložnostmi za različne in seveda nasprotne interpretacije. Dejstvo je, da je znameniti slovensko-hrvaški Arbitražni sporazum s tem, ko je namesto meja (med slovenskim ozemeljskim in odprtim morjem) dvoumno zapisal stik (junction), dopustil različne, kot smo videli, za Slovenijo škodljive interpretacije. Posledica? Slovenija ne meji na odprto, ampak na hrvaško morje! Pri tem ne bi smeli pozabiti, da je eden od sklicateljev "spravne slovesnosti" na Kongresnem trgu, Miro Cerar, v začetku, leta 2009 in 2010, zavračal Arbitražni sporazum, kot je njegov minister za infrastrukturo, Gašperšič, ob vstopu v Cerarjevo vlado v Državnem zboru izjavil, da še trideset let ne bomo potrebovali drugega tira, zdaj pa skupaj s predsednikom prisegata, da ga potrebujemo in da ga bomo zgradili čim prej.

 

Letošnje poletje je potemtakem čas kolosalnih nesporazumov: prvi nesporazum je nastal v zvezi z razsodbo haaškega sodišča, ki je Sloveniji odvzela ozemeljsko povezavo z mednarodnimi vodami, vendar jo slovenski voditelji razglašajo za svojo zmago, v isti sapi pa tako rekoč silijo Hrvaško, naj sprejme rezultat, ki je dejanska zmaga Hrvaške. Drugi nesporazum je povezan z drugim tirom. Da gre za nesporazum tudi pri spomenikih "sprave", dokazujejo odsotnosti parlamentarne opozicije, borčevske organizacije, Nove slovenske zaveze, Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve pa še koga.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
0
23.01.2020 23:00
Reševanje sem zmeraj razumel kot plemenito dejanje, ko nekdo, ki je hraber in sposoben, rešuje tistega, ki želi biti rešen. Tako ... Več.
Piše: Ivan Simič
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
19
21.01.2020 00:45
Včasih je šlo za kohabitacijo, za sobivanje različnosti, za parlamentarizem, ki je uspel nadgraditi pobijanje med levico in ... Več.
Piše: Miha Burger
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
16
18.01.2020 22:00
V ranih osemdesetih letih sem od daleč občudoval radikalizem pesnika Jureta Detele. Mit o njem je pravil, da se je vedno pomolil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
4
17.01.2020 22:00
Ta teden je v starosti 75 let umrl Roger Scruton. Ko nekoga poznate osebno in ste imeli privilegij študirati pod njegovim ... Več.
Piše: Keith Miles
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
17
16.01.2020 20:18
V svojem govoru o stanju v državi v sredo je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vrsto ustavnih sprememb. Vse podrobnosti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
19
15.01.2020 19:00
S svojimi romani Tadej Golob dokazuje, da ne šteka. Da ne šteka, da skandinavski kriminalni roman ni postal kulten samo zato, ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
26
14.01.2020 23:00
Razveljavitev 74 let stare obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika, ki je bil pred tem eden najbolj cenjenih brigadnih ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
6
14.01.2020 04:22
Maks Tajnikar se je v Dnevniku tako blamiral s prispevkom o Mercatorju, Konzumu in Fortenovi, da je to kar težko verjeti. ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
30
12.01.2020 13:00
Naštejte vsaj eno državo, kjer formalno vladajo demokracija, pravna država in kapitalistični ekonomski sistem, prevladujoče ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu
2
11.01.2020 23:50
Ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
11
10.01.2020 01:37
Hitrega umika ZDA iz Iraka in bližnjevzhodne regije, vsaj dokler ne bosta kolikor toliko stabilna, si vsekakor ne gre želeti. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
22
06.01.2020 22:00
Takšne uverture v novo leto, za kakršno so v Iraku poskrbeli Američani, si nihče ni mogel predstavljati. Likvidacija iranskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
23
05.01.2020 10:00
Samostojna Slovenija prihaja v obdobje tridesetletnic. Pred tridesetimi leti se je namreč zgodovina v Sloveniji zgostila in se ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Marko Brecelj: Na začetku je bila Karantanija in tako naprej vse do Golice
33
04.01.2020 20:20
Brecelj montira, kolažira medijske fenomene (radio, TV), ti pa mu omogočajo popolnoma avtonomen umetniški nagovor. Njegov jezik ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Poljski premier Morawiecki odgovarja ruskemu "zgodovinarju" Putinu: Poljska je bila prva, ki se je bojevala za svobodo Evrope
17
01.01.2020 00:00
Ruski predsednik Vladimir Putin je precej čustveno reagiral na resolucijo Evropskega parlamenta, ki je povsem zgodovinsko ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Pisma iz emigracije: Vrnitev Bartona Finka
13
29.12.2019 21:00
Država mi žuga s prisilno privedbo na informativni razgovor, če se 9. januarja ne bom pojavil na policijski postaji Moste in dal ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Še vedno Antigona: Videl sem, kako je bila pogubljena država, ki je bila utemeljena na zločinu
9
28.12.2019 20:46
Tragedija kot literarna zvrst še vedno ždi na prestolu večnosti. Antigona je predvsem materializacija travmatičnega dejanja, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenski hudičev trikotnik*: Opazke ob branju knjige Jožeta Možine Slovenski razkol
8
27.12.2019 20:34
Možina se na podlagi na novo odkritih dokumentov ukvarja z najtežjimi vprašanji slovenske preteklosti, ki se prenašajo v naš ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Božične meditacije o sovražnem govoru, sovražnih dejanjih in uporu
6
24.12.2019 22:00
V začetku leta, ki se izteka, je predsednikBorut Pahorzbral za široko omizje cvetober bistrookih pravnikov. Dolgo so govorili na ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
Ko človekove pravice ne temeljijo na dostojanstvu človeka, ampak na 1500 let starih islamskih verskih predpisih
7
23.12.2019 20:00
Šeriatsko pravo vse bolj prodira na Zahod. VVeliki Britanijivzporedno s posvetno pravno državo že delujejo šeriatska sodišča. ... Več.
Piše: Milan Gregorič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,370
02/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 3,276
03/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,429
04/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,818
05/
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
Matija Ž. Likar
Ogledov: 2,430
06/
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,509
07/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,623
08/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,230
09/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 996
10/
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
Keith Miles
Ogledov: 897