Komentar

Pismo brez pisave, spomenik brez spomina

Letošnje poletje je čas kolosalnih nesporazumov: prvi nesporazum je nastal v zvezi z razsodbo haaškega sodišča, drugi je povezan z drugim tirom, tretji pa s spomenikom(a) "sprave", kar je dokazala odsotnost parlamentarne opozicije, borčevske organizacije, Nove slovenske zaveze, Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve pa še koga.

17.07.2017 22:15
Piše: Dimitrij Rupel
Ključne besede:   sprava   Kongresni trg   spomenik   Borut Pahor   Miro Cerar   Karantanija   Ingo   Spomenka Hribar

Foto: Mediaspeed

Domovina, življenje in smrt so enkratni, spomenika pa sta dva.

Kot je znano, so slovenski predniki kakšnih tisoč tristo let nazaj prestopali iz poganstva v krščanstvo. V poročilu z naslovom Spreobrnitev Bavarcev in Karantancev (Conversio Bagoariorum et Carantanorum) je med drugim opisano poslovanje (karantanskega) kneza Inga. Njegovi podložniki so njegova sporočila, navodila ali ukaze upoštevali, ne da bi jih v resnici videli ali prebrali. Ubogali so, čim so jim knežji odposlanci pokazali pismo, v katerem sicer ni bilo nič napisano. Pismo, ki mu od zunaj ni bilo videti, da je prazno, je bilo znamenje oblasti, in njegov pojav je bil nastop oblasti. Morda podložniki niso znali brati? Gre skratka za znamenito pismo brez pisave (carta sine litteris).

 

To krščansko izročilo so pred nekaj dnevi, 13. julija 2017, s posebno slovesnostjo (ob "odprtju spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam") na ljubljanskem Kongresnem trgu obudili slovenski voditelji Borut Pahor, Milan Brglez, Miro Cerar in Mitja Bervar. "Odprli" so dvodelni spomenik, pravzaprav dva spomenika. Konstrukcija je sestavljena iz dveh praznih betonskih blokov, ki sta različno visoka in gledata vsak v svojo smer. Na velikanskih belih površinah ni nobene črke. Le na tleh, tako rekoč na pločniku je mogoče prebrati Župančičeve verze, ki jih poznamo iz grobnice narodnih herojev pred Državnim zborom. Domovina je ena nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt. Domovina, življenje in smrt so enkratni, spomenika pa sta dva.

 

Slavnostni govornik Borut Pahor je interpretiral sporočilo, ki ga na spomeniku/spomenikih ni. Postavljen/a naj bi bil/a "v spomin na vse padle žrtve vojn, ki so prizadele slovenski narod, in z vojnami povezanih dogodkov" in sicer "na: žrtve prve svetovne vojne, borce za severno mejo in koroških borcev, borke in borce uporniškega TIGR-a, padle borke in borce narodnoosvobodilnega boja, žrtve revolucionarnega in protirevolucionarnega nasilja, žrtve zunajsodnih usmrtitev in krivičnih obsodb ter žrtve vojne za obrambo samostojnosti Republike Slovenije v letu 1991." Če pomislimo, vse te žrtve spomenike - resda vsaka svojega in postavljene na različnih krajih - že imajo.

 

Vabilo na "odprtje" sem dobil tudi pisec teh vrstic in se zanj javno zahvaljujem, saj menim, da je bilo poslano z najboljšimi nameni, nemara zato, ker sem že pred osamosvojitvijo - ob drugih, npr. ob Spomenki Hribar - predlagal, da se v Ljubljani postavi spomenik, recimo obelisk sprave. Temu namenu so slovenski voditelji in njihovi gradbeniki ustregli na (zanje) značilen način, tako, da so zamolčali bistvo, kar je bil tudi razlog moje odsotnosti pri "odprtju". Ali je Borut Pahor prestopil Rubikon molka, je stvar druge interpretacije, vsekakor je naštetim žrtvam v govoru dodal naslednji stavek: "Prizadeval si bom, da bi bilo to nekje ob spomeniku (poudaril D.R.) tudi zapisano." Predsednik hoče, da mu verjamemo na besedo.

 

Naravoslovci poznajo izraz horror vacui, kar pomeni strah pred praznino. Praznine, kot vemo vsi, naravnost vabijo k polnjenju oz. dopolnjevanju. Kot je mogoče videti marsikje na pročeljih ljubljanskih stavb, prazni zidovi naravnost vabijo k bolj ali manj sprejemljivim umetniškim prispevkom in k pripisovanju. Prazne površine utegnejo k takšnim ali drugačnim interpretacijam vabiti ljubitelje različnih politik in žrtev, s katerimi se utemeljujejo.

 

Na neki način se v zadnjem času pogosto srečujemo s priložnostmi za različne in seveda nasprotne interpretacije. Dejstvo je, da je znameniti slovensko-hrvaški Arbitražni sporazum s tem, ko je namesto meja (med slovenskim ozemeljskim in odprtim morjem) dvoumno zapisal stik (junction), dopustil različne, kot smo videli, za Slovenijo škodljive interpretacije. Posledica? Slovenija ne meji na odprto, ampak na hrvaško morje! Pri tem ne bi smeli pozabiti, da je eden od sklicateljev "spravne slovesnosti" na Kongresnem trgu, Miro Cerar, v začetku, leta 2009 in 2010, zavračal Arbitražni sporazum, kot je njegov minister za infrastrukturo, Gašperšič, ob vstopu v Cerarjevo vlado v Državnem zboru izjavil, da še trideset let ne bomo potrebovali drugega tira, zdaj pa skupaj s predsednikom prisegata, da ga potrebujemo in da ga bomo zgradili čim prej.

 

Letošnje poletje je potemtakem čas kolosalnih nesporazumov: prvi nesporazum je nastal v zvezi z razsodbo haaškega sodišča, ki je Sloveniji odvzela ozemeljsko povezavo z mednarodnimi vodami, vendar jo slovenski voditelji razglašajo za svojo zmago, v isti sapi pa tako rekoč silijo Hrvaško, naj sprejme rezultat, ki je dejanska zmaga Hrvaške. Drugi nesporazum je povezan z drugim tirom. Da gre za nesporazum tudi pri spomenikih "sprave", dokazujejo odsotnosti parlamentarne opozicije, borčevske organizacije, Nove slovenske zaveze, Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve pa še koga.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
12
21.01.2021 06:15
Karlu Erjavcu je zaenkrat spodletelo in je umaknil pobudo za najbolj nekonstruktivno konstruktivno zaupnico v zgodovini ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
24
20.01.2021 00:45
Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
58
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj v Sloveniji niti levica niti desnica ne more uspešno vladati
15
31.12.2020 22:12
Morda pa je težava v tem, da je tradicija kot gonilo konservativne politike pravzaprav na strani t.i. levega pola in predstavlja ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Esej ob stoletnici Velikega razkola: Slovenski prokomunisti so državni udar zasnovali že leta 1920
17
30.12.2020 19:14
Za nami je stoletje temeljnega problema slovenskega naroda in državnosti, tj. procesa Velikega razkola zaradi nikoli pretrgane ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Joe Biden mi je rekel: "V primeru ponovnega rojstva bi se želel roditi v Sloveniji."
11
29.12.2020 20:13
Joseph Biden se ni zadovoljil le s stiskom roke, ampak je, ko me je generalni sekretar Nata predstavil, navezal pogovor. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dončić, Janša, Dragić, Erjavec: Nova sezona NBA in slovensko politično leto 2020
8
27.12.2020 23:59
Končuje se nesrečno leto in začela se je nova sezona košarkarske lige NBA. Politika in košarka se igrata na podobnih parketih in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.593
02/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.308
03/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.911
04/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.716
05/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.873
06/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.590
07/
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
Andrej Lokar
Ogledov: 1.515
08/
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
Andrej Capobianco
Ogledov: 948
09/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.313
10/
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1.697