Komentar

Ekomafija ali zgodba o evoluciji mafije skozi trgovino z odpadki

Mafija, imenovana tudi Cosa Nostra ali "naša stvar", se prilagaja okolju. Vedno več dokazov govori o prodoru v legalno sfero in obvladovanju gospodarstva, zato lahko govorimo o evoluciji najmočnejših skupin, med katerimi prednjači kalabrijska 'Ndrangheta, v t.i. Cosa Nuova ali "nova stvar".

24.07.2017 22:38
Piše: Bojan Dobovšek
Ključne besede:   ekomafija   Italija   'Ndrangheta   trgovina z odpadki   kriminal   okolje   Kemis   Ekosistemui   Bioplinarna

Požara v Kemisu in Ekosistemih ter smrad lendavske Bioplinarne sprožajo številna vprašanja, kaj se dogaja v Sloveniji na področju trgovine z odpadki, zlasti pa, če obstaja povezava s trgovino z odpadki v Italiji.

Na direktoratu Anti-Mafie v Reggio Calabriji odprto govorijo o Cosi Nuovi, saj so prav tam lani začeli razkrivati rezultate operacije Mammasantissima - povezave med ’Ndrangheto, prostozidarji in belovratniškimi strokovnjaki za prikrivanje finančnih transakcij. Seznam vpletenih je že precej obsežen: na njem so se znašli tudi poslanci, ministri in politiki. Italija ima mafijo, kaj pa je v Sloveniji, kdo ima moč in vpliv? Če je ena od najbolj dobičkonosnih legalnih  dejavnosti v Italji trgovina z odpadki, nas ne čudijo vsa dogajanja v zvezi z odpadki tudi v Sloveniji. Ali so italijanski kriminalci svojo dejavnost iz Italije zaradi pritiskov selili?

 

Razvoj mafije v zadnjih desetletjih v Italiji lahko spremljamo skozi štiri faze. V sedemdesetih so razvili sistem slamnatih podjetij kot začetek prodora mafije v legalno gospodarstvo. V osemdesetih je šlo za povezovanje in prehod v politiko s promoviranjem delovnih mest in gospodarstva na lokalnem nivoju. V devetdesetih so preko finančnih injekcij (opranega denarja) penetrirali v primarne sektorje gospodarstva. V novem tisočletju pa so se osredotočili na javni sektor in sredstva EU (med največje zaslužke sodi trgovina z odpadki). Kot smo ugotovili, v tem tisočletju delujejo odkrito, v legalni sferi, z uporabo mafijskih metod, kot sta uporaba sile in zakona molka (omerta). Vse to sem proučeval s kolegi Università Cattolica del Sacro Cuore iz Milana, ter vlekel paralele z dogajanji v Sloveniji. Ker se v zadnjem času v Sloveniji vse več piše o ekološki kriminaliteti, med katero izstopa trgovina z odpadki, ki jo v EU obvladuje Camorra (neapeljska mafija, op. uredn.), je prav, da tej tematiki posvečam več prostora.

Požara v Kemisu in Ekosistemih ter smrad Bioplinarne Lendava so sprožili številna vprašanja, kaj se dogaja v Sloveniji na področju trgovine z odpadki in če obstajajo povezave s trgovino z odpadki v Italiji. Pri tem se sprašujemo, ali so navedena podjetja obrati za predelavo odpadkov, ali gre le za prikrito trgovino z odpadki, kaj sploh v teh obratih proizvajajo, kam gredo odpadki, ali obrati izpolnjujejo vse okoljske, varnostne in zdravstvene standarde in, nenazadnje, kaj je s subvencijami, davki in tokom denarja? Vprašanja naslavljamo na vlado. Tako je kolega Franc Laj, poslanec skupine nepovezanih poslancev, najprej problematiko Bioplinarne Lendava izpostavil kot vprašanje predsedniku vlade Miru Cerarju, nato pa sva zahtevala posebno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor 4. julija 2017, vendar relevantnih odgovorov nisva dobila.

 Državno subvencionirana Bioplinarna Lendava

Kolega poslanec Laj je tudi na podlagi svojih terenskih raziskav razložil odboru in ministrici, da se smrad širi po območju Lendave, kar povzroča neznosne življenske razmere vsaj 5 do 10 tisoč prebivalcem, ki ne morejo več mirno živeti in jih je strah neznanih posledic, ki bi jih lahko imel razkroj odpadkov na njihovo zdravje in okolje. Zaradi smradu je možen celo upad turizma (v Termah Lendava so se obiskovalci začeli pritoževati zaradi neprijetnih vonjav in zapuščati kapacitete). Po izvedenem inšpekcijskem nadzoru in ugotovljenih kršitvah okoljevarstvenega dovoljenja ter uredbe o čezmejnem pošiljanju odpadkov se stanje ni izboljšalo, ampak se še poslabšuje; tudi zaradi hitrejšega razkroja odpadkov v višjih podnebnih temperaturah.

 

Pri tem ugotavljamo, da je problem širši, saj slovenske bioplinarne (samo na področju Pomurja je 26 proizvodnih naprav za bioplin) živijo od državnih subvencij za električno energijo in posredno tudi od subvencij za kmete, ki bioplinarne zalagajo s svojimi proizvodi. Bioplinarne so postale popularne v Sloveniji med leti 2007-2009; takrat so tudi pridobile okoljevarstvena dovoljenja. Leta 2012 se delovanje bioplinarne preusmeri še za predelavo odpadkov v bioplin. Zavedanja, da gre za zastarele tehnologije, ki so jih v razvitih državah že ukinili in prešli na manjše bioplinarne, ki z odpadki ravnajo odgovorno, v Sloveniji ni. Temu pričajo tudi številne prijave inšpekcijskim službam. Vprašanje je, če so kršitelji sploh še upravičeni do okoljevarstvenih dovoljenj. Predstavljenih je bilo tudi 5 priporočil za čimprejšnjo rešitev problem, vendar je ministrica za okolje in prostor Irena Majcen navajala, da se sklepi že izvajajo, zato se predlagani sklepi niso podprli.

 

Ministrica je poleg tega navedla, da so bioplinarni v Lendavi izdali vrsto odločb, a niso bile vse upoštevane. Nato so jim poslali izvršbo s preselitvijo in denarno kazen v višini 10.000 evrov ter prepoved predelovanja odpadkov iz Hrvaške. Kljub temu je stranka nadaljevala s predelovanjem odpadkov ter se ob tem sklicevala na pritisk javnosti, da nadaljuje z delom. Zato sta bili izdani kršitvi okoljevarstvenega dovoljenja in uredbe o čezmejnem pošiljanju odpadkov. Ministrstvo je izdalo soglasje za vračilo odpadkov Hrvaški in pričakuje soglasje pristojnih organov Hrvaške. Stroške bi morala pokriti država Hrvaška, ne podjetje. Ministrica je na koncu zatrdila, da se kršitve okoljevarstvenega dovoljenja že preverjajo in da se pripravlja tudi nov okoljski zakon, ki bo moral bolje urejati področje neprijetnih vonjav. Glede vrednotenja ravni izpostavljenosti neprijetnim vonjavam bo sprejeta uredba, vendar bo potrebno še počakati na stroko, da opravi potrebne meritve.

 

Pri tem sva poslanca opozorila, da ostaja dejstvo, da prihaja do grobih okoljevarstvenih kršitev in pošiljanja nezakonitih odpadkov iz tujine, a se bioplinarnam dovoljuje nadaljnje obratovanje. Bioplinarna Lendava ne spoštuje pravnega reda in če sankcij ne bo, si bodo tudi ostale družbe privoščile enako početje. Ne ve se, če imajo bioplinarne urejena dovoljenja za uničevanje vseh vrst odpadkov, niti kam gredo neuničeni odpadki. Ali so bioplinarne obrati za pridelavo energije ali pa podobno kot vrhniški Kemis obrati za uničevanje nevarnih odpadkov?

 

 

Italijanska ekomafija

 

Za popestritev zgodbe si poglejmo problematiko v Italiji. Italijanski senat je 19. maja 2015 sprejel Zakon o ekološki kriminaliteti, ki je še isti mesec stopil v veljavo in posodobil kazenski zakonik. Kazniva so postala onesnaževanja, okoljske nesreče, preprečevanje oz. oviranje nadzora, neizvrševanje sankcij, trgovina z radioaktivnimi materiali in druga podobna ravnanja, ki so prej spadala pod prekrške. Podvojile so se kazni in storilcem grozi do 15 let zapora.


Obsežno poročilo Ecomafia 2017 je nevladna okoljevarstvena organizacija Legambiente objavila v začetku letošnjega julija. Legambiente v zadnjem letu beleži naraščujoče število zapornih kazni zaradi ekološke kriminalitete in manj kaznivih dejanj na tem področju. Bistveno se je zmanjšalo npr. število kaznivih dejanj v trgovini s cementom, po drugi strani pa narašča število kaznivih dejanj, povezanih s trgovino z odpadki in požari.

 

Pozitivni trendi: leta 2016 so v Italiji uspeli sankcionirati 574 kaznivih dejanj ekološkega kriminala, sproženih je bilo več kot tisoč pritožb in zaseženih okoli 115 milijonov evrov vrednega premoženja. 41 sodnih postopkov se je zaključilo z obsodbo prve stopnje. Aretirali so 320 in prijavili 820 oseb.

 

Med najbolj problematičnimi področji poročilo izpostavlja trgovino z nelegalnimi odpadki, požare in t. i. agromafije oz. nelegalne aktivnosti s področja kmetijstva in prehrane. Do konca maja letos so v Italiji samo na področju trgovine z nelegalnimi odpadki odprli 346 preiskav, odredili več kot 1.000 priporov in vložili 7.976 pritožb (od teh 914 podjetjem). Samo v okviru 29 monitoriranih preiskav so letos blokirali 756.000 ton nelegalnih odpadkov. Povečalo se je število vpletenih tujih držav v trgovino z nelegalnimi odpadki. Poročilo navaja, da je vpletenih že 37 držav, od tega 15 evropskih, 8 azijskih, 13 afriških in ena ameriška država. Glede na globalne razsežnosti organiziranega kriminala z odpadki ima sosednja Slovenija vse možnosti za uvrstitev med petnajst vpletenih evropskih držav.

 

Nelegalna ravnanja, ki imajo nevarne posledice za okolje in ljudi, so z novim zakonom pridobila večjo težo v italijanskem sodstvu, a za boj proti ekomafijam to ne zadostuje. Spodbuditi je treba trajnostno ekonomijo, ki bo temeljila na spoštovanju zakonodaje in na načelu solidarnosti ter kreirala delovna mesta in skrbela za ohranjanje naravne dediščine, pravi Stefano Ciafani iz Legambiente.

 

 

Epilog

 

Vidimo, da v Italiji postopki potekajo in dobivajo epiloge, kako bo oziroma pa je v Sloveniji? Slediti je potrebno tokovom denarja in lastništvu. Razkriti lastniške povezave, kdo so pravi lastniki, ali državne institucije delujejo neodvisno ali je prišlo do administrativnega vpliva na institucije skozi netransparentno kadrovanje. V razvitih državah so že ugotovili, da je bolje umazano industrijo izvoziti v tako imenovane tranzitne države, ki sicer tako pridobivajo delovna mesta, ki so zelo nizko produktivna, trpi pa okolje in tudi zdravje ljudi. Posledice so skrite in so vidne šele po daljšem času, vse pa zopet sloni na plečih javnega zdravstva.


Primeri Kemis, Ekosistemi in lendavskeBioplinarne pomenijo čas za samorefleksijo in razmislek o dejanski pripravljenosti za trajnostni razvoj. Za okolje moramo skrbeti ves čas, pozorni moramo biti pri vsakem projektu, posegu v naravo (Magna?). Če ta vidik zanemarimo, so posledice, kot lahko vidimo v teh primerih, težko predvidljive in neobvladljive. Od vlade in pristojnih institucij pričakujemo, da se prizadetim prebivalcem pojasni vse vidike teh primerov in preveri sistemske, pravne in operativne "varovalke", ki morajo v prihodnje preprečiti takšne dogodke.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
13
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pet minut pred Bergamom bi celo Butalci ugotovili, da je vrag odnesel šalo, Slovenci pa niso ...
20
10.11.2021 22:35
Da so za petek, 12. novembra, napovedani protesti sredi Ljubljane, me pravzaprav ne šokira več. V karikaturi države, katere del ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse ribe Boža Dimnika ali avtobiografija legende med lobisti
16
09.11.2021 21:00
Oni dan sem šla mimo knjigarne na Miklošičevi ulici in skozi izložbo zagledala knjigo slavnega lobista Boža Dimnika. Sam menda ... Več.
Piše: Ana Jud
Ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada, so dejansko zadnji pred popolnim zaprtjem države!
20
08.11.2021 18:00
Ta teden smo zdravniki jasno povedali, da smo na meji. Da smo na meji števila okuženih, zasedenosti bolniških postelj in ... Več.
Piše: Milan Krek
Le neomejena svoboda povzroči neomejeno nasilje in - neomejeno diktaturo!
12
06.11.2021 23:19
Istega leta, ko je na Kranjskem umrl pesnik Prešeren, so v Peterburgu odvzeli prostost socialistu, idealistu Fjodorju ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.915
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.697
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.508
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.588
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.305
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.452
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 765
09/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 749
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 539