Komentar

Dajmo besedo Nemcem, naj povedo, kako je to - biti Nemec

Omogočimo Nemcem simpozij, na katerem naj artikulirajo, kako je to, biti Nemec. Njihovo simpozijsko diskusijo uporabimo za algoritme, za podatkovno bazo, na osnovi katere bomo razvili digitalne protokole strpnosti. Kultura je historičen organizem, ki ga navkljub vsemu ni mogoče ignorirati. Povoda ali vzroka za današnji komentar ne mislim ne opisovati, ne razlagati, kaj šele analizirati.

22.07.2017 22:59
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Rimini protokoli   teater   XX. stoletje   Nemčija

Rimini protokoli so že leta 2001 organizirali prvi kongres morskih prašičev, leta 2002 so uprizorili predstavo z naslovom Dajmo Nemcem besedo!

Če je gledališka umetnost na začetku XX. stoletja še uprizarjala gledališke tekste preteklih tisočletij (Antigona) ali pa absurdistične teksture iz prve tretjine stoletja (Čakajoč Godota), je ob izteku XX. stoletja že uprizarjala ideje konceptualne umetnosti šestdesetih let. Iz konceptualnih dogodkov so začeli na koncu prejšnjega stoletja gledališki umetniki reinterpretirati dokumentacijo konceptualnih dogodkov. Te gledališke umetnine niso bile več povezane samo s postmodernistično simulacijsko gesto, temveč z željo po razumevanju ponovljivosti, razumevanju razlikovanja v ponavljanju; ponovitev dramskega teksta je nadomestila ponovitev konceptualne ideje ali celotnega konceptualnega dogodka.
 
V enaindvajsetem stoletju so gledališki umetniki zaradi enostavne dostopnosti do visokotehnolških orodij in popolnoma novega mapiranja družbenih stanj (z množično uporabo medmrežja) začeli procesirati protokolarnost, ki ni več izhajala iz tekstualnega gledališkega veriženja, temveč iz konceptualnih in neokonceptualnih idej XX. stoletja. Umetniki in umetnice, ki so svojo prvo umetniško zrelost doživeli na začetku XXI. stoletja, so se povezali s celotnim prejšnjim stoletjem, z metodami vred in se odrekli postmodernistični umetniški dikciji v imenu postdemokratičnih pozicij in postdemokratične artikulacije, ki se lahko v XXI. stoletju razvije v dve smeri: v smer digitalnega unitarizma, totalitarizma ali pa v neposredno demokracijo. Če se bodo artikulirale v smer neposredne demokracije, je pred nami visokomodernistično stoletje. O čemerkoli drugem ne bi hotel niti za hip premišljevati. 

 

Ponovimo stotič: Leta 1995 je bilo konec postmodernistične stilne formacije! Končno živimo prepričljivo XXI. stoletje! 

 

Novoveški konflikti in drame so se začeli odvijati znotraj popolnoma novih protokolov - Rimini protokolov. Nič več ni enoznačno, binarno in enostavno. Za nikogar. Tudi za Nemce ne! Gledališče je najprej človeški koncept, poln človeka in človeškega, bolj ne bi mogel biti. Tudi za Nemce!

 

Nemška gledališka artikulacija je tudi moja. Na eni strani mi je bilo nemško gledališče didaktična tabla, na drugi duhovna vzporednica, na tretji pa simptom, simptom - sindrom.

 

Moje nemško XIX. stoletje: Lessingova hamburška dramaturgija / Wagnerjevo glasbeno gledališče.

 

Moje nemško XX. stoletje: Piscatorjevo politično gledališče / Brechtov epski teater z izumom potujitvenega efekta / Tollerjeva in Kaiserjeva ekspresionistična dramatika / homoseksualna gledališka lepota Einarja Schleefa / Heiner Mullerjeve arije / Peter Stein in berlinski Schauspielhaus / Peter Zadek in hamburški Schauspielhaus / moj velikan vseh velikanov Klaus Michael Gruber / Frankfurtski teater TAT, Teater am Turm, skupaj s Handkejem in Fasbinderjem / Teater der Welt /  v finalu stoletja Ostermajerjeva Baraka / Kušejev Resident theater /.

 

Moje nemško XXI. stoletje: Milo Rau / in končno Rimini protokoli /.

 

Rimini protokoli so predvsem gledališka skupina XXI. stoletja, skupina, ki ne more biti bolj iz tega stoletja. Predvsem zato, ker je začela delovati leta 2000. Leta 2002 so avtorji Helgard Kim Haug, Daniel Wetzel in Stefan Kaegi svoje gledališče poimenovali Rimini Protokoli. S svojo umetniško močjo že petnajst let razvijajo vplivna gledališka orodja, ki omogočajo izjemne artikulacije germanske duhovnosti in nemške resničnosti. Uprizarjajo gledališke protokole, dejstva in iluzije, gledališka viskomodernistična stanja. Že leta 2001 so organizirali prvi kongres morskih prašičev. Organizirali so ga še preden so si nadeli ime Rimini protokoli. Leta 2002 so uprizorili predstavo z naslovom Dajmo Nemcem besedo!

 

Rimini protokoli tematizirajo in uprizarjajo:

 

Vojno in še enkrat vojno, najnovejše vojne, mehko vojno, specialno vojno, konference, kongrese, simpozije, razmerje do starosti, umiranje, načine smrti, brezposelnost, mladoletnike, upokojence, kandidate za župane, pravnike in sodnike, osebje urgentnih centrov, policijo. Preučujejo prikrite ideološke akterje, opazujejo eksperte za ekspertne situacije, krizne upravnike. Vse skupaj uprizarjajo na formatih konferenc in simpozijev. Predvsem pa analizirajo stanja v na novo opremljenih, ekranizranih generalštabih postkolonialnih držav. Analizirajo obsedenosti in užitke akterjev Situacijskih sob, vojnih kril vladnih palač. Analizirajo stanja, strategije in odločitve orožarske industrije. Premišljujejo načine zapeljavanj in podkupovanj nosilcev oblasti koloniziranih držav.

 

Rimini protokoli z dokumenti preigravajo in s transkripti dokazujejo deviacije vseh vrst moči. Analizirajo užitek vseh užitkov, vznemirjenje generalov ob projektiranju novih in novih kriznih žarišč. Projecirajo točko, ki bo na koncu določila obseg trgovanja z orožjem. Raziskujejo orožarsko industrijo, ki nenehoma sama pri sebi išče opravičilo za svoje zločinsko podjetje. V direktorijih orožarske industrije simulirajo različne možne scenoslede obstoja zahodne konfederalne države. Generali se danes že projecirajo v univerzalno, unitarno, digitalno državo. Uboga Turčija!

 

Na gledališki način zapisujejo potek najglobjih razlogov za smrtonosne predstave. Rimini protokoli se natančno zavedajo, da ko bo človek postal vsemogoč, ne bo več potreboval gledališča. Mogoče pa digitalno gledališče ne bo potrebovalo več človeka? Do takrat bodo proizvajali nemir odprtih gledaliških organizmov. V Rimini protokolih gledamo tiste, ki jih nikoli ne opazimo. Gledamo tiste, ki se jih ne vidi bodisi zato, ker se skrivajo, ker so prenevarni, bodisi zato, ker so ponižani. Gledamo tiste, ki še niso imeli pravice do nastopa v javnem prostoru, cele skupnosti gledamo kot akterje. Gledamo tiste, ki so bili do sedaj na obrobju vseh gledaliških obrobij. Zato se na odru niso dramaturško razvijali, kot so se akterji-kralji.

 

Rimini protokoli so neusmiljeno vplivali na prvi gledališki interval XXI. stoletja. Gledališki čas je tudi ena od oblik prostora, je časovna pokrajina s kompleksno nanizanimi vzroki in posledicami, je politično gledališče vsakdanjega življenja. Da, najbolj od vsega protokolirajo vsakdanje življenje.

 

Nemčija je navkljub vsemu le letalonosilka AmerikeGledališka umetnost pa je navkljub vsemu usmerjena v človeka in je navkljub vsem abstrakcionističnim naporom - figurativna umetnost. Igralec je le figura v odrski resničnosti. Na koncu gledališke večnosti bodo ostali med nami naslovi predstav z začetka XXI. stoletja: Človek, ki ni nikoli postal mlad. Gledališki "ready made". Ali stroji potrebujejo gledališko umetnost? Ali lahko stroji proizvajajo gledališko umetnost?

 

Med tem na odru gledamo nemške gledališke identitete, nemško dramaturgijo, nemško filozfijo. Nemško gledališče je dominantno gledališče civilizacije, gola sila gledališča. Gledamo soočenje dokumentov in evolucijsko logiko, ki najprej brutalno opravi z moškim, v naslednjem koraku s človeškim, ko se v naslednjem koraku dokončno sproži umetna inteligenca, ki začne generirati samo sebe ter sproži univerzalno, unitarno, totalitarno dražavo, ki samo sebe upravlja z Rimini protokoli. Kljub vsemu gledamo protokole skrajnosti vsakdanjega življenja, ne pa strpnosti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Jankovićevih 29 milijonov je le kaplja v morju 15 milijard odpisanih dolgov
9
21.09.2019 00:00
Vsi se ukvarjajo s temi odpisanimi miljoni, nihče pa si ne zastavi vprašanja, zakaj in kako se je vse to premoženje izgubilo. Tu ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Sramota: 100.000 evrov, ki jih UKCL zahteva od Blaža Mrevljeta, je klofuta bolnikom in davkoplačevalcem
8
18.09.2019 23:59
Odškodninska tožba Kliničnega centra proti našemu sodelavcu, kardiologu Blažu Mrevljetu, je strel v koleno in začetek konca ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Da bi prekinili manipulativno merjenje javnega mnenja, potrebujemo zakon o agencijah za merjenje javnega mnenja
8
17.09.2019 22:15
Raziskave javnega mnenja so v Sloveniji politični fenomen in podaljšek lobijev, je prepričan Tilen Majnardi, nekdanji novinar ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Računovodkinja Zvonka, s katero bi Jamnikovi radi medijsko likvidirali Damirja Črnčeca
9
16.09.2019 23:59
Zakaj je razkritje potencialnega konflikta interesov Damirja Črnčeca, Šarčevega državnega sekretarja za nacionalno varnost, v ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Digitalni humanizem: Čeprav živimo v digitalnem obdobju, v resnici še vedno delujemo na analogen način
5
14.09.2019 23:15
Natančno se zavedam, da je današnji komentar usmerjen v umetnike in v tiste, ki so zelo blizu sodobni in razvojni umetnosti. Za ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Novo orodje demokracije: Poslanec Jani Möderndorfer in problem konoplje
8
14.09.2019 07:00
Ali morda veste, kdo je dal začetno pobudo za t.i. parlamentarni program, ki je danes del Tretjega programa RTV Slovenije? Ne? ... Več.
Piše: Miha Burger
Intelektualne zlate ribice: Ne zaradi Pahorja, ampak zaradi Erdogana Turčija ne more računati na članstvo v EU
11
12.09.2019 11:38
Ob hrupu 28 slovenskih intelektualcev zaradi povsem korektne izjave predsednika Boruta Pahorja na nedavnem Blejskem strateškem ... Več.
Piše: Božo Cerar
Lov na čarovnice: Slabe terjatve kot ogledalo krivde družbe
12
11.09.2019 21:00
Družbeni pojavi kot so krize, še posebej, če so povezani z veliko finančno izgubo, prinesejo v družbi veliko polemike in iskanje ... Več.
Piše: Aleš Ahčan
Na dan, ko je pol slovenskega političnega vrha v Moskvi, nam v Bruslju dodelijo najmanj zaželeno komisarsko mesto
20
10.09.2019 22:30
To, da boJanez Lenarčič, ki je sicer povsem korekten in neproblematičen diplomatski birokrat, vodil resor za humanitarno pomoč ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ideje komunizma ne da enačiti z odkloni (post)udbovskega vsakdana
20
09.09.2019 22:00
Trditve, da je komunizem od nastanka dalje kontinuirano neločljiv od udbomafije , globoke države, nepotizma in klientelizma, ne ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenska sestavljanka (jigsaw puzzle*) ali obrazi predsednice Bratuškove
9
07.09.2019 23:59
Alenka Bratušek se je kot premierka proslavila z izjavo, da je treba narediti konec brezglavemu varčevanju . Kdo ne bi v tem ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
"Pomemben položaj zasedate, a poglejte kakšno zanič mizo imate; jaz bi jo vrgel skozi okno."
0
07.09.2019 21:00
Rad se ponavljam: letos praznujemo stoletnico začetka delovanja izjemne umetniške šole Bauhaus. To dejstvo je vzrok, da posvečam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Evropa na Zahodnem Balkanu: Članstvo v Evropski uniji je za Severno Makedonijo vprašanje biti ali ne biti
3
04.09.2019 22:30
Severnomakedonsko vodstvo se boji, da bo pošel zagon, ki smo mu bili priča v zadnjem letu v makedonskih prizadevanjih za ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ukrajinska neodvisnost: 13.000 mrtvih, 34.000 ranjenih in 1,8 milijona razseljenih
16
02.09.2019 23:00
Zgodovinski 24. avgust 1991 za mojo domovino pomeni rojstvo neodvisne in samostojne ukrajinske države. Prav ta pomemben dogodek ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Evropa, Azija in Amerika v novih geopolitičnih turbulencah: Multipolarni svet se vse bolj krči, vrača se nova oblika bipolarnosti
9
01.09.2019 20:00
Velike spremembe so pred nami, vstopamo v nov geopolitični, geoekonomski in geotehnološki svetovni red. V novo globalno ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Povejmo na glas: svet upravljajo digitalni ovaduhi in fotonski veter
1
31.08.2019 21:00
Računalniška država XXI. stoletja je že v celoti drugačna od televizijske države osemdestih let prejšnjega stoletja. Današnja ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Komedija "Alo Alo" po Šarčevo: V ozkem grlu globoke države
14
29.08.2019 22:20
Vaški fantje iz Kamnika, ki skrbijo za interese predsednika vlade, ne počnejo nič takšnega, česar ne bi delali že njihovi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tri zgodbe: Prvošolčki, otroci v vrtcih in nočne skrivnosti ljubljanske Pediatrične klinike
6
28.08.2019 23:32
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pred kratkim opozorilo vse zaposlene v javni upravi, da imajo kot starši ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Cerarjev moderni center išče predsednika: Politična prostitucija po Počivalšku
13
26.08.2019 21:02
Prihajajoče kandidature za predsednika Stranke modernega centra (SMC) odpirajo številna vprašanja na slovenski politični sceni. ... Več.
Piše: Marko Novak
"Institucije je treba oblikovati tako, da oblastnikom preprečijo povzročanje škode."
19
25.08.2019 21:30
Če res vsa vesoljna Slovenija z vsemi svojimi visokimi funkcionarji, anonimnimi in neanonimnimi komentatorji vred misli, da novo ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Računovodkinja Zvonka, s katero bi Jamnikovi radi medijsko likvidirali Damirja Črnčeca
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,177
02/
Sramota: 100.000 evrov, ki jih UKCL zahteva od Blaža Mrevljeta, je klofuta bolnikom in davkoplačevalcem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,182
03/
Zaradi izsiljevanja obsojeni Vladimir Vodušek zdaj očita "reketiranje" Bojanu Požarju in trdi, da je samo od Telekoma pokasiral 120.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 1,367
04/
Da bi prekinili manipulativno merjenje javnega mnenja, potrebujemo zakon o agencijah za merjenje javnega mnenja
Tilen Majnardi
Ogledov: 1,581
05/
Novo orodje demokracije: Poslanec Jani Möderndorfer in problem konoplje
Miha Burger
Ogledov: 1,634
06/
Na dan, ko je pol slovenskega političnega vrha v Moskvi, nam v Bruslju dodelijo najmanj zaželeno komisarsko mesto
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,407
07/
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,109
08/
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
Shane Quinn
Ogledov: 1,215
09/
Intelektualne zlate ribice: Ne zaradi Pahorja, ampak zaradi Erdogana Turčija ne more računati na članstvo v EU
Božo Cerar
Ogledov: 1,375
10/
Lov na čarovnice: Slabe terjatve kot ogledalo krivde družbe
Aleš Ahčan
Ogledov: 949