Opazili smo

"Fake news" v Podgorici ali kako se je Mike Pence "sešel s Cerarjem"

Ob poplavi lažnih novic, t.i. fake news, ki so jih slovenski mainstream mediji včeraj prinašali iz Podgorice, kjer je potekalo srečanje regionalne iniciative Jadranska listina, glavni protagonist pa je bil na žalost Miro Cerar, smo našega komentatorja Dimitrija Rupla zaprosili za analizo dogodka. To, da se slovenski premier pojavlja na lokalno omejenih in za Slovenijo nepomembnih srečanjih, je očitno posledica serije strateških napak. Cerar naj bi v Črni gori, kjer je sicer tudi na dopustu s svojo novo punco, "lobiral" pri ameriškem podpredsedniku Mikeu Penceu glede uresničitve arbitražne razsodbe, ki je Hrvaška ne sprejema. Da bi bil fiasko še večji, je precej slovenskih medijev - morda po diktatu vlade, morda pa zaradi lastne naivnosti ali lenobe - slepo povzemalo lažne "informacije", češ da se je ameriški podpredsednik "sešel s Cerarjem". Takšne otročje manipulacije so bile sicer nekaj običajnega v neki drugi državi, v nekem drugem sistemu ...

03.08.2017 08:35
Ključne besede:   Podgorica   Jadranska listina   Miro Cerar   Mike Pence   arbitraža

Foto: Televizija Slovenija

Kaj je v Črni gori počel slovenski predsednik vlade Miro Cerar? Je bil tam na dopustu ali je želel srečati ameriškega podpredsednika?

Jadransko listino (Adriatic Charter, v nadaljevanju AC) so leta 2003 ustanovile tri članice zgodnejše in podobne Vilenske skupine, ko jim in ker jim takrat ni uspelo vstopiti v NATO. V prvi rundi so torej leta 2004 vstopile Bolgarija, Estonija, Latvija, Litva, Makedonija, Romunija, Slovaška in Slovenija, "na suhem" pa so ostale Albanija, Hrvaška in Makedonija. Albanija in Hrvaška sta se pridružili NATO v naslednji rundi leta 2009. Sestanek AC (ki se je leta 2008 razširila s Črno goro ter Bosno in Hercegovino) v Podgorici je pomenil čestitko ZDA oz. podpredsednika Mikea Pencea zmagovalki tretje runde širitve Črni gori in spodbudo balkanskim državam, ki so zamudile omenjene tri širitve (Bosna in Hercegovina, Kosovo, Srbija).

 

Ob tem se postavlja vprašanje, kaj je na tem srečanju počela Slovenija oz. kaj je tam počel slovenski predsednik vlade Miro Cerar? Je želel srečati ameriškega podpredsednika, ali je preprosto prišel na počitnice. Če gre za počitnice, je Cerar vsekakor naredil prav, da ni šel na Hrvaško, čeprav bi kombinacije uradnih in privatnih potovanj oziroma izbira letalskega prevoznika morale zanimati računsko sodišče in razne komisije, ki tako rade brskajo po privilegijih nekaterih funkcionarjev.

 

Vendar vse kaže, da je Cerar predvsem želel srečati Pencea in ga navdušiti za Arbitražni sporazum. Celo Cerarju naklonjeni mediji so sporočili, da se ZDA o tej zadevi niso opredelile, kakšen je bil in koliko je trajal slovensko-ameriški podvrh, pa je že spet vprašanje za bistroumne zunanjepolitične analitike, ki ob takšnih priložnostih sicer najrajši molčijo.   

 

O nekaterih važnih stvareh (kot so slovensko-hrvaški odnosi) se državniki poredkoma ali sploh ne pogovarjajo ob priložnostih, ki niso namenjene tem važnim stvarem in na katerih so navzoči predstavniki strani, ki bi jo želeli očrniti. Seveda je mogoče marsikaj reči in doseči tudi na proslavah in pogrebih, vendar morajo biti tudi v takšnih primerih iztočnice za pogovor (o važnih stvareh) dobro pripravljene, s temi pripravami pa se ukvarjajo veleposlaniki. Kot nalašč pa si je Slovenija s postavitvijo Stanislava Vidoviča za veleposlanika v Washingtonu odžagala vejo, na kateri je sedela.

 

Cerar bi se moral vprašati, kako to, da po letu 2008 praktično ni bilo nobenih vrhunskih ameriško-slovenskih srečanj? Kje so časi, ko sta v Slovenijo prihajala Clinton in Bush; in ko so slovenske delegacije prihajale v Ovalno sobo Bele hiše skoraj vsako leto? Aktualna odsotnost Slovenije pri Američanih je seveda v obratnem sorazmerju s slovesnostmi ob Ruski kapelici, ki jo je lani obiskal celo Vladimir Putin. Vprašanje Cerarjeve navzočnosti v Podgorici je tedaj še bolj zagonetno.

 

Dimitrij Rupel

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Recosi, socialno podjetje: Odsluženo računalniško opremo, ki bi sicer pristala na odpadu, obnovijo in ceneje prodajo naprej
1
16.12.2019 15:00
Obnovili so že več kot 150.000 kosov računalniške in druge opreme, prihranili več kot 21 milijonov kilogramov ogljikovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Ljubljanska Ekonomska fakulteta med najboljšimi, njeno vodstvo na zatožni klopi, rektor pa molči ...
3
26.11.2019 19:35
Magistrski poslovni program ljubljanske Ekonomske fakultete je ponovno uvrščen med najboljše na svetu, hkrati pa se vodstvo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
SD WAN: Tehnologija, ki znižuje stroške
0
29.10.2019 11:00
Software-Defined ali SD WAN tehnologija je novoprogramsko definirano omrežje v širokem omrežju WAN, ki omogoča zasebno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,554
02/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 3,900
03/
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,963
04/
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
Ivan Simič
Ogledov: 2,184
05/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,643
06/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,721
07/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,385
08/
Čas je, da zdravniško-dobaviteljsko-zavarovalniško-lekarniški mafiji v Sloveniji enkrat že vzajemno pokažemo Digitus impudicus*
Blaž Mrevlje
Ogledov: 1,342
09/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 1,144
10/
Imenovanje Nade Drobne Popovič za članico uprave SDH utegne biti nezakonito!
Uredništvo
Ogledov: 9,033