Opazili smo

"Fake news" v Podgorici ali kako se je Mike Pence "sešel s Cerarjem"

Ob poplavi lažnih novic, t.i. fake news, ki so jih slovenski mainstream mediji včeraj prinašali iz Podgorice, kjer je potekalo srečanje regionalne iniciative Jadranska listina, glavni protagonist pa je bil na žalost Miro Cerar, smo našega komentatorja Dimitrija Rupla zaprosili za analizo dogodka. To, da se slovenski premier pojavlja na lokalno omejenih in za Slovenijo nepomembnih srečanjih, je očitno posledica serije strateških napak. Cerar naj bi v Črni gori, kjer je sicer tudi na dopustu s svojo novo punco, "lobiral" pri ameriškem podpredsedniku Mikeu Penceu glede uresničitve arbitražne razsodbe, ki je Hrvaška ne sprejema. Da bi bil fiasko še večji, je precej slovenskih medijev - morda po diktatu vlade, morda pa zaradi lastne naivnosti ali lenobe - slepo povzemalo lažne "informacije", češ da se je ameriški podpredsednik "sešel s Cerarjem". Takšne otročje manipulacije so bile sicer nekaj običajnega v neki drugi državi, v nekem drugem sistemu ...

03.08.2017 08:35
Ključne besede:   Podgorica   Jadranska listina   Miro Cerar   Mike Pence   arbitraža

Foto: Televizija Slovenija

Kaj je v Črni gori počel slovenski predsednik vlade Miro Cerar? Je bil tam na dopustu ali je želel srečati ameriškega podpredsednika?

Jadransko listino (Adriatic Charter, v nadaljevanju AC) so leta 2003 ustanovile tri članice zgodnejše in podobne Vilenske skupine, ko jim in ker jim takrat ni uspelo vstopiti v NATO. V prvi rundi so torej leta 2004 vstopile Bolgarija, Estonija, Latvija, Litva, Makedonija, Romunija, Slovaška in Slovenija, "na suhem" pa so ostale Albanija, Hrvaška in Makedonija. Albanija in Hrvaška sta se pridružili NATO v naslednji rundi leta 2009. Sestanek AC (ki se je leta 2008 razširila s Črno goro ter Bosno in Hercegovino) v Podgorici je pomenil čestitko ZDA oz. podpredsednika Mikea Pencea zmagovalki tretje runde širitve Črni gori in spodbudo balkanskim državam, ki so zamudile omenjene tri širitve (Bosna in Hercegovina, Kosovo, Srbija).

 

Ob tem se postavlja vprašanje, kaj je na tem srečanju počela Slovenija oz. kaj je tam počel slovenski predsednik vlade Miro Cerar? Je želel srečati ameriškega podpredsednika, ali je preprosto prišel na počitnice. Če gre za počitnice, je Cerar vsekakor naredil prav, da ni šel na Hrvaško, čeprav bi kombinacije uradnih in privatnih potovanj oziroma izbira letalskega prevoznika morale zanimati računsko sodišče in razne komisije, ki tako rade brskajo po privilegijih nekaterih funkcionarjev.

 

Vendar vse kaže, da je Cerar predvsem želel srečati Pencea in ga navdušiti za Arbitražni sporazum. Celo Cerarju naklonjeni mediji so sporočili, da se ZDA o tej zadevi niso opredelile, kakšen je bil in koliko je trajal slovensko-ameriški podvrh, pa je že spet vprašanje za bistroumne zunanjepolitične analitike, ki ob takšnih priložnostih sicer najrajši molčijo.   

 

O nekaterih važnih stvareh (kot so slovensko-hrvaški odnosi) se državniki poredkoma ali sploh ne pogovarjajo ob priložnostih, ki niso namenjene tem važnim stvarem in na katerih so navzoči predstavniki strani, ki bi jo želeli očrniti. Seveda je mogoče marsikaj reči in doseči tudi na proslavah in pogrebih, vendar morajo biti tudi v takšnih primerih iztočnice za pogovor (o važnih stvareh) dobro pripravljene, s temi pripravami pa se ukvarjajo veleposlaniki. Kot nalašč pa si je Slovenija s postavitvijo Stanislava Vidoviča za veleposlanika v Washingtonu odžagala vejo, na kateri je sedela.

 

Cerar bi se moral vprašati, kako to, da po letu 2008 praktično ni bilo nobenih vrhunskih ameriško-slovenskih srečanj? Kje so časi, ko sta v Slovenijo prihajala Clinton in Bush; in ko so slovenske delegacije prihajale v Ovalno sobo Bele hiše skoraj vsako leto? Aktualna odsotnost Slovenije pri Američanih je seveda v obratnem sorazmerju s slovesnostmi ob Ruski kapelici, ki jo je lani obiskal celo Vladimir Putin. Vprašanje Cerarjeve navzočnosti v Podgorici je tedaj še bolj zagonetno.

 

Dimitrij Rupel

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Act Tank: Poziv k dostojnosti in odprtosti duha
4
06.11.2021 14:28
Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka na javnost naslovila poziv v zvezi z medijskim in političnim pogromom nad ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Bližamo se meji zmogljivosti zdravstvenega sistema."
2
02.11.2021 22:04
Spoštovane državljanke in državljani,vem, da utegne biti ta poziv preslišan. Vendar iskreno čutim potrebo, da vse nas opozorim ... Več.
Piše: Uredništvo
Lažnivi Luka
6
22.10.2021 12:41
Če bo vladal KUL z Lukom Mesecem, nam bodo očitno nacionalizirali podjetja, o čemer je Levica že govorila, odvzeli nam bodo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
"Negativne posledice družbenega kaosa obremenjujejo prav vsako družino"
1
23.08.2021 17:55
Ivana Gradišnik in Barbara B. Pribaković stav imenu ekipe Familylab Slovenija medijem in javnosti poslali odprto pismo pred ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenec, ki Iraku obljublja milijardni gospodarski razvoj
0
22.08.2021 00:00
V procesu pogajanja med vlado Iraka in Svetovno banko o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te ... Več.
Piše: Uredništvo
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
Ken Hu, Huawei: "Pandemija je digitalizaciji omogočila velik pospešek"
0
31.03.2021 20:52
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oz. 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.225
02/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 1.882
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 1.967
04/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 1.202
05/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.229
06/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.210
07/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 933
08/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.143
09/
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.320
10/
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
Uredništvo
Ogledov: 2.708