Opazili smo

"Fake news" v Podgorici ali kako se je Mike Pence "sešel s Cerarjem"

Ob poplavi lažnih novic, t.i. fake news, ki so jih slovenski mainstream mediji včeraj prinašali iz Podgorice, kjer je potekalo srečanje regionalne iniciative Jadranska listina, glavni protagonist pa je bil na žalost Miro Cerar, smo našega komentatorja Dimitrija Rupla zaprosili za analizo dogodka. To, da se slovenski premier pojavlja na lokalno omejenih in za Slovenijo nepomembnih srečanjih, je očitno posledica serije strateških napak. Cerar naj bi v Črni gori, kjer je sicer tudi na dopustu s svojo novo punco, "lobiral" pri ameriškem podpredsedniku Mikeu Penceu glede uresničitve arbitražne razsodbe, ki je Hrvaška ne sprejema. Da bi bil fiasko še večji, je precej slovenskih medijev - morda po diktatu vlade, morda pa zaradi lastne naivnosti ali lenobe - slepo povzemalo lažne "informacije", češ da se je ameriški podpredsednik "sešel s Cerarjem". Takšne otročje manipulacije so bile sicer nekaj običajnega v neki drugi državi, v nekem drugem sistemu ...

03.08.2017 08:35
Ključne besede:   Podgorica   Jadranska listina   Miro Cerar   Mike Pence   arbitraža

Foto: Televizija Slovenija

Kaj je v Črni gori počel slovenski predsednik vlade Miro Cerar? Je bil tam na dopustu ali je želel srečati ameriškega podpredsednika?

Jadransko listino (Adriatic Charter, v nadaljevanju AC) so leta 2003 ustanovile tri članice zgodnejše in podobne Vilenske skupine, ko jim in ker jim takrat ni uspelo vstopiti v NATO. V prvi rundi so torej leta 2004 vstopile Bolgarija, Estonija, Latvija, Litva, Makedonija, Romunija, Slovaška in Slovenija, "na suhem" pa so ostale Albanija, Hrvaška in Makedonija. Albanija in Hrvaška sta se pridružili NATO v naslednji rundi leta 2009. Sestanek AC (ki se je leta 2008 razširila s Črno goro ter Bosno in Hercegovino) v Podgorici je pomenil čestitko ZDA oz. podpredsednika Mikea Pencea zmagovalki tretje runde širitve Črni gori in spodbudo balkanskim državam, ki so zamudile omenjene tri širitve (Bosna in Hercegovina, Kosovo, Srbija).

 

Ob tem se postavlja vprašanje, kaj je na tem srečanju počela Slovenija oz. kaj je tam počel slovenski predsednik vlade Miro Cerar? Je želel srečati ameriškega podpredsednika, ali je preprosto prišel na počitnice. Če gre za počitnice, je Cerar vsekakor naredil prav, da ni šel na Hrvaško, čeprav bi kombinacije uradnih in privatnih potovanj oziroma izbira letalskega prevoznika morale zanimati računsko sodišče in razne komisije, ki tako rade brskajo po privilegijih nekaterih funkcionarjev.

 

Vendar vse kaže, da je Cerar predvsem želel srečati Pencea in ga navdušiti za Arbitražni sporazum. Celo Cerarju naklonjeni mediji so sporočili, da se ZDA o tej zadevi niso opredelile, kakšen je bil in koliko je trajal slovensko-ameriški podvrh, pa je že spet vprašanje za bistroumne zunanjepolitične analitike, ki ob takšnih priložnostih sicer najrajši molčijo.   

 

O nekaterih važnih stvareh (kot so slovensko-hrvaški odnosi) se državniki poredkoma ali sploh ne pogovarjajo ob priložnostih, ki niso namenjene tem važnim stvarem in na katerih so navzoči predstavniki strani, ki bi jo želeli očrniti. Seveda je mogoče marsikaj reči in doseči tudi na proslavah in pogrebih, vendar morajo biti tudi v takšnih primerih iztočnice za pogovor (o važnih stvareh) dobro pripravljene, s temi pripravami pa se ukvarjajo veleposlaniki. Kot nalašč pa si je Slovenija s postavitvijo Stanislava Vidoviča za veleposlanika v Washingtonu odžagala vejo, na kateri je sedela.

 

Cerar bi se moral vprašati, kako to, da po letu 2008 praktično ni bilo nobenih vrhunskih ameriško-slovenskih srečanj? Kje so časi, ko sta v Slovenijo prihajala Clinton in Bush; in ko so slovenske delegacije prihajale v Ovalno sobo Bele hiše skoraj vsako leto? Aktualna odsotnost Slovenije pri Američanih je seveda v obratnem sorazmerju s slovesnostmi ob Ruski kapelici, ki jo je lani obiskal celo Vladimir Putin. Vprašanje Cerarjeve navzočnosti v Podgorici je tedaj še bolj zagonetno.

 

Dimitrij Rupel

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
0
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
Jamnik proti Kostiću: Totalna medijska vojna
1
20.03.2019 00:00
Pred vrati je dolgo pričakovani razplet okoli prodaje Abanke. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče danes. Zadeva je hudo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Kdo vse se igra z energetiko in obnovljivimi viri energije
3
11.02.2019 11:47
Naša država je že večkrat napovedala aktivne ukrepe za povečanje deležaobnovljivih virov energije(OVE) v energetski bilanci, pri ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dosje Thermana: Zdravilišče, ki je simptom tranzicijske Slovenije
1
27.11.2018 10:19
Sporni dogodki v zvezi s toplicami Thermana, ki se te dni obravnavajo na sodišču, in ki so predmet kriminalističnih preiskav, so ... Več.
Piše: Uredništvo
29 let po padcu Berlinskega zidu: Noč, ko se je zgodila največja ulična zabava v zgodovini človeštva
1
09.11.2018 13:31
Mineva 29 let, odkar je tudi fizično padel Berlinski zid, ki je skoraj štiri desetletja ločeval Evropo na demokratični Zahod in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Hekerji nad savdski dvor: Ugrabili so spletno stran "Davosa v puščavi"
1
23.10.2018 10:56
Hekerji so se maščevali savdskemu kronskemu princu Salmanu, glavnemu osumljencu oziroma naročniku barbarskega umora novinarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko gredo (desničarski) kekci na Kolpo branit mejo
4
11.10.2018 00:25
Razpis za domoljubno pravljico, objavljen v tedniku Demokracija, ki velja za hišno glasilo SDS, je naletel na oster odziv tudi v ... Več.
Piše: Uredništvo
Kdo potrebuje superračunalnik ali zgodba o zlorabi mariborskega Instituta informacijskih znanosti
2
05.09.2018 16:00
Ker se je črpanju evropskih sredstev pokazalo, da vzhodna regija ne črpa dovolj, se je vlada odločila, da v to regijo plasira ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če bo šlo z vodenjem Slovenije tako naprej, Slovenije čez 20 let ne bo več."
Uredništvo
Ogledov: 2,269
02/
O nevladnikih, za katerimi se skrivajo interesi drugih držav, verskih voditeljev, multinacionalk ali celo terorističnih organizacij
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,105
03/
V breznu insajderja: Česa vse ne veste o sanaciji bank in podrejenih obveznicah državnih bank
Uredništvo
Ogledov: 1,748
04/
Velika Britanija in Združene države Amerike: Konec njunega "posebnega odnosa" je dobra novica!
Uredništvo
Ogledov: 1,632
05/
In memoriam Ivan Oman (1929-2019)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,514
06/
Putinova demokracija: Zakaj ruska policija tako grobo obračunava z demonstranti v Moskvi
Božo Cerar
Ogledov: 923
07/
Turistična okupacija Zgornjega Posočja: Nemških motoristov je več kot v času okupacije
Uredništvo
Ogledov: 1,071
08/
Indijanci, Slovenci in migrantski kalifat
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,792
09/
Ponovno odkriti mojster (2. del): Že pred koncem prvega letnika klasične gimnazije je postalo jasno, da bo Jože pogorel
Uredništvo
Ogledov: 1,195
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 5,541