Opazili smo

"Fake news" v Podgorici ali kako se je Mike Pence "sešel s Cerarjem"

Ob poplavi lažnih novic, t.i. fake news, ki so jih slovenski mainstream mediji včeraj prinašali iz Podgorice, kjer je potekalo srečanje regionalne iniciative Jadranska listina, glavni protagonist pa je bil na žalost Miro Cerar, smo našega komentatorja Dimitrija Rupla zaprosili za analizo dogodka. To, da se slovenski premier pojavlja na lokalno omejenih in za Slovenijo nepomembnih srečanjih, je očitno posledica serije strateških napak. Cerar naj bi v Črni gori, kjer je sicer tudi na dopustu s svojo novo punco, "lobiral" pri ameriškem podpredsedniku Mikeu Penceu glede uresničitve arbitražne razsodbe, ki je Hrvaška ne sprejema. Da bi bil fiasko še večji, je precej slovenskih medijev - morda po diktatu vlade, morda pa zaradi lastne naivnosti ali lenobe - slepo povzemalo lažne "informacije", češ da se je ameriški podpredsednik "sešel s Cerarjem". Takšne otročje manipulacije so bile sicer nekaj običajnega v neki drugi državi, v nekem drugem sistemu ...

03.08.2017 08:35
Ključne besede:   Podgorica   Jadranska listina   Miro Cerar   Mike Pence   arbitraža

Foto: Televizija Slovenija

Kaj je v Črni gori počel slovenski predsednik vlade Miro Cerar? Je bil tam na dopustu ali je želel srečati ameriškega podpredsednika?

Jadransko listino (Adriatic Charter, v nadaljevanju AC) so leta 2003 ustanovile tri članice zgodnejše in podobne Vilenske skupine, ko jim in ker jim takrat ni uspelo vstopiti v NATO. V prvi rundi so torej leta 2004 vstopile Bolgarija, Estonija, Latvija, Litva, Makedonija, Romunija, Slovaška in Slovenija, "na suhem" pa so ostale Albanija, Hrvaška in Makedonija. Albanija in Hrvaška sta se pridružili NATO v naslednji rundi leta 2009. Sestanek AC (ki se je leta 2008 razširila s Črno goro ter Bosno in Hercegovino) v Podgorici je pomenil čestitko ZDA oz. podpredsednika Mikea Pencea zmagovalki tretje runde širitve Črni gori in spodbudo balkanskim državam, ki so zamudile omenjene tri širitve (Bosna in Hercegovina, Kosovo, Srbija).

 

Ob tem se postavlja vprašanje, kaj je na tem srečanju počela Slovenija oz. kaj je tam počel slovenski predsednik vlade Miro Cerar? Je želel srečati ameriškega podpredsednika, ali je preprosto prišel na počitnice. Če gre za počitnice, je Cerar vsekakor naredil prav, da ni šel na Hrvaško, čeprav bi kombinacije uradnih in privatnih potovanj oziroma izbira letalskega prevoznika morale zanimati računsko sodišče in razne komisije, ki tako rade brskajo po privilegijih nekaterih funkcionarjev.

 

Vendar vse kaže, da je Cerar predvsem želel srečati Pencea in ga navdušiti za Arbitražni sporazum. Celo Cerarju naklonjeni mediji so sporočili, da se ZDA o tej zadevi niso opredelile, kakšen je bil in koliko je trajal slovensko-ameriški podvrh, pa je že spet vprašanje za bistroumne zunanjepolitične analitike, ki ob takšnih priložnostih sicer najrajši molčijo.   

 

O nekaterih važnih stvareh (kot so slovensko-hrvaški odnosi) se državniki poredkoma ali sploh ne pogovarjajo ob priložnostih, ki niso namenjene tem važnim stvarem in na katerih so navzoči predstavniki strani, ki bi jo želeli očrniti. Seveda je mogoče marsikaj reči in doseči tudi na proslavah in pogrebih, vendar morajo biti tudi v takšnih primerih iztočnice za pogovor (o važnih stvareh) dobro pripravljene, s temi pripravami pa se ukvarjajo veleposlaniki. Kot nalašč pa si je Slovenija s postavitvijo Stanislava Vidoviča za veleposlanika v Washingtonu odžagala vejo, na kateri je sedela.

 

Cerar bi se moral vprašati, kako to, da po letu 2008 praktično ni bilo nobenih vrhunskih ameriško-slovenskih srečanj? Kje so časi, ko sta v Slovenijo prihajala Clinton in Bush; in ko so slovenske delegacije prihajale v Ovalno sobo Bele hiše skoraj vsako leto? Aktualna odsotnost Slovenije pri Američanih je seveda v obratnem sorazmerju s slovesnostmi ob Ruski kapelici, ki jo je lani obiskal celo Vladimir Putin. Vprašanje Cerarjeve navzočnosti v Podgorici je tedaj še bolj zagonetno.

 

Dimitrij Rupel

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Večni politik Dušan Keber
4
10.06.2020 21:42
Dušan Keber ni strokovnjak, ampak politik, ki se bori za povrnitev oblasti in ohranitev privilegijev. V boju za oblast ne izbira ... Več.
Piše: Uredništvo
Interpelacija proti Počivalšku kot spodoben srednješolski referat
6
10.06.2020 00:00
Vparlamentu obeta pravi politični vrhunec, saj se bosta soočila dva ključna nedavna vladna zaveznika - Marjan Šarec ter Zdravko ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Zakaj in čemu "Bohinjska proga"
4
29.05.2020 13:22
Neizkoriščena Bohinjska proga je najkrajša povezava Jadrana s severno, srednjo in vzhodno Evropo. Je velika materializirana ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Zdravstveno osebje na oddih v hotel Kempinski
3
27.05.2020 06:00
MK Group, ki je v lasti srbskega poslovnežaMiodraga Kostića, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz jadranske regije v ... Več.
Piše: Uredništvo
Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov
2
26.05.2020 09:00
Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!
3
19.05.2020 10:05
Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...
7
15.05.2020 10:51
RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Slovensko pismo (Petru Limbourgu, generalnemu direktorju Deutsche Welle)
29
15.05.2020 00:45
Mi, podpisniki tega pisma, smo preprosto zavezani iztočnici, objavljeni na naslovni strani ene od nedavnih številk nemškega ... Več.
Piše: Uredništvo
V naših bolnišnicah je 50 smrtno nevarnih pulmonarnih ventilatorjev, ki jih je dobavilo kitajsko Gorenje!
7
03.05.2020 21:41
Razprava o pulmonarnih ventilatorjih, ki je vrhunec dosegla s pomočjo dveh Tarč na Televiziji Slovenija, se je sprevrgla v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Afera maske: Težko inštitucija, ki skrbi za pšenico in zaloge sladkorja, nabavlja zdravstveno opremo
9
24.04.2020 10:58
Kaj potres, Slovenijo tresejo maske! Vsekakor je treba ekipi Tarče iskreno čestitati. Izjemno novinarsko delo. Poklon novinarki ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Rešitev Evropske unije niso evroobveznice, pač pa t.i. sterilizacija javnega dolga
4
20.04.2020 06:00
Ideja o evropskih obveznicah, ki jo podpira tudi Slovenija, je za nas ta hip resda mamljiva, vendar jo vodilna članica EU nikoli ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Huawei pomaga: 30.000 mask in 100 tablic za šolarje
0
16.04.2020 21:33
Kitajski tehnološki velikan, ki posluje tudi v Sloveniji, je naši državi priskočil na pomoč v boju proti epidemiji koronavirusa ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in politika: Menjave urednikov niso rešitev, zamenjati je treba sistem
7
06.04.2020 07:00
Sedanja vlada ima enkratno priložnost, da spremeni financiranje RTV Slovenija. Naj ta obvezni medijski davek, ki se danes ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Kako premagati krizo in preživeti (Strategija za ponoven zagon in razvoj države)
2
21.03.2020 21:45
Soočenje z največjim izzivom v novejši zgodovini človeštva doslej zahteva out-of-the-box razmišljanje in inovativne ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Zdravniški apel: "Če takoj ne ukrepamo, se bo okužba eksponentno razširila, padel bo sekundar in terciar!"
3
19.03.2020 15:19
Specialist družinske medicine Primož Kus opozarja, da mnogi pacienti kažejo simptome koronavirusa in bi morali nujno ostati ... Več.
Piše: Uredništvo
Geopolitične posledice koronavirusa: Kako je Trump pustil Evropo na cedilu
4
17.03.2020 23:20
Če smo pred meseci, ko se je koronavirus pojavil na Kitajskem, zamahovali z roko, sedaj večina priznavamo, da nam je življenje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Požar plačal Trumpovemu tastu 8.000 evrov
5
05.03.2020 13:39
Bojan Požar je storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, v postopku dokazano, da Viktor Knavs ni bil v zaporu, je sporočila ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et Contra: "Zdaj smo, kjer smo. Globoko na dnu, ampak nikar ne mislimo, da nižje ne gre."
18
03.03.2020 21:36
Janševa strankaSDSje brez dvoma izvoljena stranka, ki po zadnjih volitvah ni uspela sestavit koalicije, vendar pa stranka SMC z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
Uredništvo
Ogledov: 5.271
02/
Šarčeva ideja o prehodni vladi je res genialna, skoraj na nivoju traktorista Ivana Serpentinška!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.652
03/
Volitve na Hrvaškem: Zakaj je Plenkovićeva moderna desnica suvereno povozila socialiste
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.661
04/
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.911
05/
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
Uredništvo
Ogledov: 1.795
06/
Pismo o janšizmu: Slovenske družbe si niso mogli podrediti niti fašisti niti komunisti, kako naj bi si jo zdaj "janšisti"?!
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.879
07/
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.555
08/
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
Igor Bavčar
Ogledov: 1.480
09/
Prizori iz Slovenije: Kučanova igralnica oblasti in besed
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.279
10/
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
Tjaša Šuštar
Ogledov: 1.112