Razkrivamo

Misterija ni več: ameriški podpredsednik Pence si je za Cerarja vzel "dobrih pet minut časa"

Potem ko smo minuli teden na portalu+ poročali o srečanju t.i. Jadranske listine v Črni gori in opozorili na medijske manipulacije, ki so se pojavile glede vsebine in predvsem dolžine "srečanja" med Mirom Cerarjem in Mikeom Penceom, smo končno prejeli tudi odgovore kabineta predsednika vlade. Iz njih lahko razberemo, da je dejansko šlo za kratek, bolj kot ne vljudnostni klepet med ameriškim podpredsednikom in slovenskim premierjem, temu pa je sledil fototermin. To pomeni, da nikakor ni šlo za sestanek, ki bi imel kakšno konkretno težo. V petih minutah se pač ne da prav veliko pogovoriti, kajne?

09.08.2017 19:05
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Miro Cerar   Mike Pence   Jadranska listina   Podgorica   kabinet   ameriška ambasada v Ljubljani   fototermin

Foto: Twitter

Izmotavanje z jasnimi odgovori in nakladanje Cerarjevega kabineta o državniškem srečanju z ameriškim podpredsednikom razkriva vso bedo in polom slovenske zunanje politike. Pet minut za "small talk" in fototermin si Mike Pence vzame za tudi za moldavskega zunanjega ministra ...

Tretjega avgusta smo se na kabinet predsednika vlade skladno s 45. členom Zakona o medijih obrnili z več vprašanji glede v slovenskih medijih izjemno izpostavljenega "državniškega" srečanja, do katerega je prišlo 2. avgusta v okviru Jadranske listine v Podgorici. Ker je bilo v mainstream medijih večkrat poudarjeno celo to, da naj bi se "Pence sešel s Cerarjem", naše dosedanje izkušnje s Cerarjevo administracijo pa kažejo, da moramo biti do njenih uradnih sporočil za medije in javnost skrajno nezaupljivi, smo sočasno nekaj vprašanj poslali tudi na veleposlaništvo Združenih držav v Ljubljani. Cerarjev kabinet smo torej vprašali, kdaj je premier Miro Cerar odšel na dopust in za koliko časa (1), koliko časa je trajalo njegovo srečanje z Mikeom Penceom in kaj je bila tema njunega pogovora (2), kdo je bil pobudnik srečanja, s kom na ameriški strani se je kabinet dogovoril za to srečanje (3) itd. Za razliko od kabineta predsednika vlade, ki je za odgovor potreboval cele štiri dni, smo odgovor Američanov prejeli že v dobre pol ure: zanimalo jih je, ali smo glede teh vprašanj kontaktirali kabinet predsednika vlade. "Njegov kabinet bi bil lahko najboljši vir teh informacij", so dvoumno zapisali. Zakaj dvoumno? Zato ker je očitno, da je na njihovi strani določena zadrega in da želijo, da odgovore dobimo od slovenske strani.

 

Kot rečeno, po štirih dnevih - torej 7. avgusta - je Gregorčičeva le posredovala zaprošene podatke. Pa še to ne v celoti! Odgovorili so nam, da je premier Miro Cerar z dopustom v Črni gori, ki "bo trajal predvidoma 2 tedna", pričel v četrtek, 3. avgusta 2017. Na vprašanje, koliko časa je trajalo njegovo srečanje z Mikeom Penceom, nam niso odgovorili, pač pa so poslali nekoliko razširjen tekst od novice, ki je bila 2. avgusta objavljena na premierovi spletni strani (vir):
 
 
"Premier dr. Cerar se je bilateralno srečal s podpredsednikom Združenih držav Amerike Mikeom Penceom v okviru svoje udeležbe na zasedanju Jadranske listine v Podgorici. Največjo pozornost sta sogovornika namenila dvostranskim odnosom med državama, stališčem Slovenije o situaciji v regiji Zahodnega Balkana, pomenu boja proti terorizmu ter pomenu spoštovanja mednarodnega prava kot garanta stabilnosti in varnosti v regiji, Evropi in svetu. Premier dr. Cerar je izpostavil tudi pomen podpore ZDA implementaciji odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. 
 
Srečanja Jadranske listine, ob robu katerega so se udeleženi predsedniki vlad oz. držav bilateralno sestali tudi z ameriškim podpredsednikom Penceom, se je slovenski premier udeležil na povabilo predsednika vlade Črne gore Duška Markovića in makedonskega predsednika vlade Zorana Zaeva, ki sta bila tudi gostitelja dogodka v Podgorici. Celoten program vrha Jadranske listine, vključno z bilateralnimi srečanji, je bil posredovan s strani držav gostiteljic."

 

 

Ker na drugo vprašanje nismo dobili nobenega odgovora, smo Cerarjev kabinet še isti dan (tj. 7. avgusta) opozorili, da manjka podatek o dolžini pogovora med Penceom in slovenskim premierjem. Odgovor smo tokrat prejeli že naslednji dan, citiramo dobesedno: "Srečanje predsednika vlade z ameriškim podpredsednikom je trajal dobrih pet minut."

 

Če sta Pence in Cerar 2. avgusta med "srečanjem" v restavraciji hotela Hilton v Podgovorici v dobrih petih minutah uspela "predelati" vse naštete teme, potem nas naj, kot se reče, koklja brcne. Jasno je, da v borih petih minutah ni možno odpreti toliko (različnih) tem in da Cerarjev kabinet (ponovno) zavaja. O tem smo se zdaj tudi uradno in dokončno prepričali. Svojo sodbo pa si ustvarite sami ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
17
30.06.2022 21:00
Večina prebivalcev na Zahodnem Balkanu, še posebej Slovani, je trenutno na strani Rusije. To moramo upoštevati. Če bomo to ... Več.
Piše: Uredništvo
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
5
29.06.2022 21:35
Finančna pomoč države pri vzgoji otrok in s tem spodbujanje rodnosti je vedno v ospredju programov vseh političnih strank. Poleg ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
13
27.06.2022 19:00
Medtem ko ruska propaganda poskuša prepričati evropsko in zahodno javnost, kako njihovi politiki s sankcijami proti Putinovem ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
6
22.06.2022 21:15
Tistih devet oseb, ki si nadenejo lepo ukrojene toge ustavnih sodnikov, da bi privzdignili ugled svojega položaja, moramo ... Več.
Piše: Peter Jambrek
Souring Pakistani-Iran Relations
5
22.06.2022 09:49
Pakistan and Iran have long been accusing each other of harbouring terrorists that carry out cross border attacks. Sunni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
16
19.06.2022 21:19
V teh dneh, ko so oči svetovne javnosti uperjene proti vzhodni Evropi in vojni v Ukrajini, dogajanje v zvezi z iranskim ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
22
15.06.2022 21:28
Normalizacija države in depolitizacija medijev, o čemer rada govorita novi premier in njegova administracija, je mačji kašelj: ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
23
13.06.2022 23:20
Potem ko sta nekdanja predsednika Kučan in Turk, ki se jima je pridružilo nekaj manj kot 20 izrazito levičarskih intelektualcev, ... Več.
Piše: Uredništvo
Svobodnjaška diplomacija: Sprava s Putinom, Ruska kapelica in Karl Erjavec za veleposlanika v Moskvo?
14
08.06.2022 08:45
Zunanja politika nove slovenske vlade bo eno tistih področij, na katerih lahko pričakujemo določene spremembe. Ne le zaradi ... Več.
Piše: Uredništvo
(Ne)pristranskost Dnevnika RTV Slovenija ob nastopu Janševe in Golobove vlade
30
06.06.2022 22:33
Novinarji javne RTV Slovenija so ponosni na svoje profesionalno, objektivno in politično neopredeljeno poročanje. Zanimivo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Vsi predsednikovi možje: Jake Sullivan in zunanja politika za srednji razred
11
02.06.2022 20:00
Henry Kissinger (se) je nekoč vprašal, kdo pozna telefonsko številko Evrope.Odgovora nismo dobili nikoli in ga verjetno tudi ne ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
From Beijing with Love: Chinese investments in the Netherlands as security threat
5
01.06.2022 20:00
Dutch authorities reportedly initiated an enquiry against a Chinese owned company Kuwait Petroleum Netherlands for allegedly ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Jeffrey Sachs in Neil Harrison: Preiskava o možnem umetnem izvoru novega koronavirusa bi se morala že zdavnaj začeti!
17
29.05.2022 10:49
Ali je ameriška biotehnologija pomagala ustvariti COVID-19, se sprašujeta Jeffrey Sachs in Neil Harrison. Ekonomista in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali so mandati letošnjih volitev v Državni zbor skladni z Ustavo?
17
27.05.2022 06:34
Že dvajset let trdim, da naš zakon, po katerem računamo in nato določimo mandate v Državnem zboru, ni v skladu z ustavo, in ... Več.
Piše: Marjan Lisjak
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
17
24.05.2022 21:04
Skupina 22 zdravnikov, ki so se podpisali pod pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju, je poskrbela za res lep uvod v ... Več.
Piše: Uredništvo
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
15
23.05.2022 18:30
Vili Kovačič, predsednik Društva davkoplačevalci se ne damo in predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj je na mandatarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.830
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.552
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.615
04/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.587
05/
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
Uredništvo
Ogledov: 1.256
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.470
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.404
08/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.084
09/
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
Bine Kordež
Ogledov: 532
10/
Če vam IPF ali SAZAS izstavita za 200 evrov previsok mesečni račun, bo na koncu Mojca Mlakar iz SAP zahtevala 15.000 evrov zgolj za stroške postopka, če boste hoteli oporekati
Boris Meglič
Ogledov: 21.016