Razkrivamo

Misterija ni več: ameriški podpredsednik Pence si je za Cerarja vzel "dobrih pet minut časa"

Potem ko smo minuli teden na portalu+ poročali o srečanju t.i. Jadranske listine v Črni gori in opozorili na medijske manipulacije, ki so se pojavile glede vsebine in predvsem dolžine "srečanja" med Mirom Cerarjem in Mikeom Penceom, smo končno prejeli tudi odgovore kabineta predsednika vlade. Iz njih lahko razberemo, da je dejansko šlo za kratek, bolj kot ne vljudnostni klepet med ameriškim podpredsednikom in slovenskim premierjem, temu pa je sledil fototermin. To pomeni, da nikakor ni šlo za sestanek, ki bi imel kakšno konkretno težo. V petih minutah se pač ne da prav veliko pogovoriti, kajne?

09.08.2017 19:05
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Miro Cerar   Mike Pence   Jadranska listina   Podgorica   kabinet   ameriška ambasada v Ljubljani   fototermin

Foto: Twitter

Izmotavanje z jasnimi odgovori in nakladanje Cerarjevega kabineta o državniškem srečanju z ameriškim podpredsednikom razkriva vso bedo in polom slovenske zunanje politike. Pet minut za "small talk" in fototermin si Mike Pence vzame za tudi za moldavskega zunanjega ministra ...

Tretjega avgusta smo se na kabinet predsednika vlade skladno s 45. členom Zakona o medijih obrnili z več vprašanji glede v slovenskih medijih izjemno izpostavljenega "državniškega" srečanja, do katerega je prišlo 2. avgusta v okviru Jadranske listine v Podgorici. Ker je bilo v mainstream medijih večkrat poudarjeno celo to, da naj bi se "Pence sešel s Cerarjem", naše dosedanje izkušnje s Cerarjevo administracijo pa kažejo, da moramo biti do njenih uradnih sporočil za medije in javnost skrajno nezaupljivi, smo sočasno nekaj vprašanj poslali tudi na veleposlaništvo Združenih držav v Ljubljani. Cerarjev kabinet smo torej vprašali, kdaj je premier Miro Cerar odšel na dopust in za koliko časa (1), koliko časa je trajalo njegovo srečanje z Mikeom Penceom in kaj je bila tema njunega pogovora (2), kdo je bil pobudnik srečanja, s kom na ameriški strani se je kabinet dogovoril za to srečanje (3) itd. Za razliko od kabineta predsednika vlade, ki je za odgovor potreboval cele štiri dni, smo odgovor Američanov prejeli že v dobre pol ure: zanimalo jih je, ali smo glede teh vprašanj kontaktirali kabinet predsednika vlade. "Njegov kabinet bi bil lahko najboljši vir teh informacij", so dvoumno zapisali. Zakaj dvoumno? Zato ker je očitno, da je na njihovi strani določena zadrega in da želijo, da odgovore dobimo od slovenske strani.

 

Kot rečeno, po štirih dnevih - torej 7. avgusta - je Gregorčičeva le posredovala zaprošene podatke. Pa še to ne v celoti! Odgovorili so nam, da je premier Miro Cerar z dopustom v Črni gori, ki "bo trajal predvidoma 2 tedna", pričel v četrtek, 3. avgusta 2017. Na vprašanje, koliko časa je trajalo njegovo srečanje z Mikeom Penceom, nam niso odgovorili, pač pa so poslali nekoliko razširjen tekst od novice, ki je bila 2. avgusta objavljena na premierovi spletni strani (vir):
 
 
"Premier dr. Cerar se je bilateralno srečal s podpredsednikom Združenih držav Amerike Mikeom Penceom v okviru svoje udeležbe na zasedanju Jadranske listine v Podgorici. Največjo pozornost sta sogovornika namenila dvostranskim odnosom med državama, stališčem Slovenije o situaciji v regiji Zahodnega Balkana, pomenu boja proti terorizmu ter pomenu spoštovanja mednarodnega prava kot garanta stabilnosti in varnosti v regiji, Evropi in svetu. Premier dr. Cerar je izpostavil tudi pomen podpore ZDA implementaciji odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. 
 
Srečanja Jadranske listine, ob robu katerega so se udeleženi predsedniki vlad oz. držav bilateralno sestali tudi z ameriškim podpredsednikom Penceom, se je slovenski premier udeležil na povabilo predsednika vlade Črne gore Duška Markovića in makedonskega predsednika vlade Zorana Zaeva, ki sta bila tudi gostitelja dogodka v Podgorici. Celoten program vrha Jadranske listine, vključno z bilateralnimi srečanji, je bil posredovan s strani držav gostiteljic."

 

 

Ker na drugo vprašanje nismo dobili nobenega odgovora, smo Cerarjev kabinet še isti dan (tj. 7. avgusta) opozorili, da manjka podatek o dolžini pogovora med Penceom in slovenskim premierjem. Odgovor smo tokrat prejeli že naslednji dan, citiramo dobesedno: "Srečanje predsednika vlade z ameriškim podpredsednikom je trajal dobrih pet minut."

 

Če sta Pence in Cerar 2. avgusta med "srečanjem" v restavraciji hotela Hilton v Podgovorici v dobrih petih minutah uspela "predelati" vse naštete teme, potem nas naj, kot se reče, koklja brcne. Jasno je, da v borih petih minutah ni možno odpreti toliko (različnih) tem in da Cerarjev kabinet (ponovno) zavaja. O tem smo se zdaj tudi uradno in dokončno prepričali. Svojo sodbo pa si ustvarite sami ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
5
07.07.2020 11:15
Pandemija Covid-19 se očitno bliža novemu vrhuncu. Ali je ponovna rast okužb že napoved naslednjega, drugega vala, ali gre le za ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
6
05.07.2020 11:00
Ali bi obseg in narava kršitev povezanih policijsko-tožilsko-sodnih struktur (kar zatrjuje predsednik vlade Janez Janša) tako ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
5
04.07.2020 07:00
Izid najnovejše knjigeIgorja Omerze Udba in Akcija Sever sovpada s prihajajočo trideseto obletnico osamosvojitveSlovenije. ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
10
03.07.2020 14:30
Čeprav mainstream mediji občutno vlečejo v levo, je slovenska medijska scena pluralna. Zasebni mediji lahko izbirajo svojo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
20
01.07.2020 00:25
Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
5
30.06.2020 08:30
Mesec in pol popolne karantene, ki so jo sredi maja razglasili za Santiago, pomeni, da lahko odidemo iz stanovanja samo z online ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Muha proti Kosu: Neresnične navedbe Gregorja Kosa o delu AKOS
0
26.06.2020 22:39
Zaradi članka Gregorja Kosa, objavljenega na portalu+ 19. junija 2020 pod naslovom Skrajni čas bi bil, Tanja Muha poslovi z ... Več.
Piše: Uredništvo
Odprto pismo aktivnega državljana: Ali smo sploh zreli za demokracijo?
14
23.06.2020 22:00
Samo sprašujem. Najprej sebe samega, potem vse ostale: Ali smo sploh zreli, slovenski državljani, za demokracijo? Nekako me ... Več.
Piše: Miha Burger
Dosje slovenski gozdovi, 4. del: Dva primera "kreativne sistematizacije" direktorja Zavoda za gozdove Damjana Oražma
3
23.06.2020 00:30
Eden izmed očitkov, ki letijo na direktorja javnega Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), se nanaša tudi na njegovo nepotistično ... Več.
Piše: Uredništvo
Berlinski puč 13. marca 1920: Karikatura vojaškega udara, ki je trajal nekaj dni, a je bil uvertura v vzpon Adolfa Hitlerja
2
21.06.2020 11:00
Pred stoletjem je v Nemčiji prišlo do državnega udara proti nastajajoči weimarski republiki. Dogodek, znan tudi kot Kappov puč, ... Več.
Piše: Shane Quinn
Skrajni čas bi bil, da se Tanja Muha poslovi z direktorskega položaja na Agenciji AKOS
3
19.06.2020 20:04
S Tanjo Muha, direktorico Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ima minister za javno upravo Boštjan Koritnik ... Več.
Piše: Gregor Kos
Dosje slovenski gozdovi, 3. del: Tri "trofeje" iz gozdarske zbirke direktorja Zavoda za gozdove Damjana Oražma
13
09.06.2020 00:40
Nadaljujemo z razkrivanjem okostnjakov iz omare Damjana Oražma, direktorja Zavoda za gozdove Slovenije, ki se je doslej soočal s ... Več.
Piše: Uredništvo
Spreminjanje osredotočenosti: Od koronavirusa do kubanske raketne krize
5
07.06.2020 11:00
Medtem ko je svetovna pozornost usmerjena na koronavirus, bi morda veljalo za trenutek preusmeriti pozornost in analizirati ... Več.
Piše: Shane Quinn
Popravek: Dosje Livar (Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj )
0
06.06.2020 21:40
Dne 26.05.2020 je bil objavljen članek z naslovom Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo ... Več.
Piše: Uredništvo
Tržaški Primorski dnevnik se zaradi laganja o incidentu na meji s Slovenijo še vedno ni opravičil
9
04.06.2020 22:30
Primorski dnevnik je konec maja objavil novico o incidentu na slovensko-italijanski meji, ko naj bi pripadnik Slovenske vojske z ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
8
31.05.2020 23:20
Potem ko smo minuli teden na portalu+ razkrili obrise doslej ene največjih afer, povezanih s slovenskimi gozdovi, so začele ... Več.
Piše: Uredništvo
Koronakriza, brez panike: Banka Slovenije lahko državi Sloveniji mirno "posodi" 13 milijard evrov!
9
27.05.2020 21:00
Pred dnevi sem objavil širši tekst s pregledom denarnega sistema in v njem izpostavil dokaj smelo trditev, in sicer: Glede na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
9
26.05.2020 23:05
Največja livarna v Sloveniji s sedežem v Ivančni Gorici, ki skupaj s proizvodnim obratom v Črnomlju zaposluje 750 delavcev, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
6
25.05.2020 22:00
V tednu slovenskih gozdov, s čemer želimo posebej izpostaviti pomembnost tega vprašanja, začenjamo s serijo člankov o ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko profesor javno piše predsedniku: O dezinfekciji toksične slovenske medijske scene
13
21.05.2020 20:42
Spoštovani gospod predsednik, glede na vaš osebni ugled in ugled vaše institucije vas pozivam, da organizirate javno razpravo o ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
Uredništvo
Ogledov: 5.264
02/
Šarčeva ideja o prehodni vladi je res genialna, skoraj na nivoju traktorista Ivana Serpentinška!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.633
03/
Volitve na Hrvaškem: Zakaj je Plenkovićeva moderna desnica suvereno povozila socialiste
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.654
04/
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.906
05/
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
Uredništvo
Ogledov: 1.787
06/
Pismo o janšizmu: Slovenske družbe si niso mogli podrediti niti fašisti niti komunisti, kako naj bi si jo zdaj "janšisti"?!
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.872
07/
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.550
08/
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
Igor Bavčar
Ogledov: 1.474
09/
Prizori iz Slovenije: Kučanova igralnica oblasti in besed
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.268
10/
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
Tjaša Šuštar
Ogledov: 1.106