Razkrivamo

Misterija ni več: ameriški podpredsednik Pence si je za Cerarja vzel "dobrih pet minut časa"

Potem ko smo minuli teden na portalu+ poročali o srečanju t.i. Jadranske listine v Črni gori in opozorili na medijske manipulacije, ki so se pojavile glede vsebine in predvsem dolžine "srečanja" med Mirom Cerarjem in Mikeom Penceom, smo končno prejeli tudi odgovore kabineta predsednika vlade. Iz njih lahko razberemo, da je dejansko šlo za kratek, bolj kot ne vljudnostni klepet med ameriškim podpredsednikom in slovenskim premierjem, temu pa je sledil fototermin. To pomeni, da nikakor ni šlo za sestanek, ki bi imel kakšno konkretno težo. V petih minutah se pač ne da prav veliko pogovoriti, kajne?

09.08.2017 19:05
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Miro Cerar   Mike Pence   Jadranska listina   Podgorica   kabinet   ameriška ambasada v Ljubljani   fototermin

Foto: Twitter

Izmotavanje z jasnimi odgovori in nakladanje Cerarjevega kabineta o državniškem srečanju z ameriškim podpredsednikom razkriva vso bedo in polom slovenske zunanje politike. Pet minut za "small talk" in fototermin si Mike Pence vzame za tudi za moldavskega zunanjega ministra ...

Tretjega avgusta smo se na kabinet predsednika vlade skladno s 45. členom Zakona o medijih obrnili z več vprašanji glede v slovenskih medijih izjemno izpostavljenega "državniškega" srečanja, do katerega je prišlo 2. avgusta v okviru Jadranske listine v Podgorici. Ker je bilo v mainstream medijih večkrat poudarjeno celo to, da naj bi se "Pence sešel s Cerarjem", naše dosedanje izkušnje s Cerarjevo administracijo pa kažejo, da moramo biti do njenih uradnih sporočil za medije in javnost skrajno nezaupljivi, smo sočasno nekaj vprašanj poslali tudi na veleposlaništvo Združenih držav v Ljubljani. Cerarjev kabinet smo torej vprašali, kdaj je premier Miro Cerar odšel na dopust in za koliko časa (1), koliko časa je trajalo njegovo srečanje z Mikeom Penceom in kaj je bila tema njunega pogovora (2), kdo je bil pobudnik srečanja, s kom na ameriški strani se je kabinet dogovoril za to srečanje (3) itd. Za razliko od kabineta predsednika vlade, ki je za odgovor potreboval cele štiri dni, smo odgovor Američanov prejeli že v dobre pol ure: zanimalo jih je, ali smo glede teh vprašanj kontaktirali kabinet predsednika vlade. "Njegov kabinet bi bil lahko najboljši vir teh informacij", so dvoumno zapisali. Zakaj dvoumno? Zato ker je očitno, da je na njihovi strani določena zadrega in da želijo, da odgovore dobimo od slovenske strani.

 

Kot rečeno, po štirih dnevih - torej 7. avgusta - je Gregorčičeva le posredovala zaprošene podatke. Pa še to ne v celoti! Odgovorili so nam, da je premier Miro Cerar z dopustom v Črni gori, ki "bo trajal predvidoma 2 tedna", pričel v četrtek, 3. avgusta 2017. Na vprašanje, koliko časa je trajalo njegovo srečanje z Mikeom Penceom, nam niso odgovorili, pač pa so poslali nekoliko razširjen tekst od novice, ki je bila 2. avgusta objavljena na premierovi spletni strani (vir):
 
 
"Premier dr. Cerar se je bilateralno srečal s podpredsednikom Združenih držav Amerike Mikeom Penceom v okviru svoje udeležbe na zasedanju Jadranske listine v Podgorici. Največjo pozornost sta sogovornika namenila dvostranskim odnosom med državama, stališčem Slovenije o situaciji v regiji Zahodnega Balkana, pomenu boja proti terorizmu ter pomenu spoštovanja mednarodnega prava kot garanta stabilnosti in varnosti v regiji, Evropi in svetu. Premier dr. Cerar je izpostavil tudi pomen podpore ZDA implementaciji odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. 
 
Srečanja Jadranske listine, ob robu katerega so se udeleženi predsedniki vlad oz. držav bilateralno sestali tudi z ameriškim podpredsednikom Penceom, se je slovenski premier udeležil na povabilo predsednika vlade Črne gore Duška Markovića in makedonskega predsednika vlade Zorana Zaeva, ki sta bila tudi gostitelja dogodka v Podgorici. Celoten program vrha Jadranske listine, vključno z bilateralnimi srečanji, je bil posredovan s strani držav gostiteljic."

 

 

Ker na drugo vprašanje nismo dobili nobenega odgovora, smo Cerarjev kabinet še isti dan (tj. 7. avgusta) opozorili, da manjka podatek o dolžini pogovora med Penceom in slovenskim premierjem. Odgovor smo tokrat prejeli že naslednji dan, citiramo dobesedno: "Srečanje predsednika vlade z ameriškim podpredsednikom je trajal dobrih pet minut."

 

Če sta Pence in Cerar 2. avgusta med "srečanjem" v restavraciji hotela Hilton v Podgovorici v dobrih petih minutah uspela "predelati" vse naštete teme, potem nas naj, kot se reče, koklja brcne. Jasno je, da v borih petih minutah ni možno odpreti toliko (različnih) tem in da Cerarjev kabinet (ponovno) zavaja. O tem smo se zdaj tudi uradno in dokončno prepričali. Svojo sodbo pa si ustvarite sami ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
0
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation
8
26.09.2021 23:00
Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
6
24.09.2021 22:30
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
5
19.09.2021 22:00
Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v imenu številnih volivcev v Mestni občini Ljubljana se obračam na ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Vonj imperijev (2): Iracionalnost planskega gospodarstva, ki je poletna oblačila ponujal pozimi in zimska poleti, parfume pa proizvajal v popolnem nasprotju s potrebami potrošnikov
3
18.09.2021 12:34
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu
7
12.08.2021 23:07
Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Kako so v TEŠ "pokurili" 280 milijonov evrov ali celotna zgodba o izgubi in insolventnosti Termoelektrarne Šoštanj
14
05.08.2021 22:46
Pisati o Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) oziroma o njenem bloku 6 je pravzaprav preprosto. Lahko se izpostavi zgrešenost te ... Več.
Piše: Bine Kordež
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
5
28.07.2021 21:30
V Sloveniji živi 12 odstotkov ljudi pod statistično opredeljenim pragom revščine. Ta je v letu 2019 znašal 1.477 evrov na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
31
27.07.2021 20:00
Oglasna kampanja za Slovensko vojsko, ki jo financiramo davkoplačevalci, predstavlja jasen primer kanaliziranja javnih sredstev ... Več.
Piše: Domen Savič
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
15
25.07.2021 22:08
Kako se bo v ženskih kvotah odzrcalilo leto 2022, ki bo super volilno leto, saj se bodo zvrstile državnozborske, lokalne in še ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.979
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.109
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 1.915
04/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.408
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.432
06/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 1.374
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.256
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 858
09/
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
Ana Jud
Ogledov: 2.666
10/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.454