Razkrivamo

Misterija ni več: ameriški podpredsednik Pence si je za Cerarja vzel "dobrih pet minut časa"

Potem ko smo minuli teden na portalu+ poročali o srečanju t.i. Jadranske listine v Črni gori in opozorili na medijske manipulacije, ki so se pojavile glede vsebine in predvsem dolžine "srečanja" med Mirom Cerarjem in Mikeom Penceom, smo končno prejeli tudi odgovore kabineta predsednika vlade. Iz njih lahko razberemo, da je dejansko šlo za kratek, bolj kot ne vljudnostni klepet med ameriškim podpredsednikom in slovenskim premierjem, temu pa je sledil fototermin. To pomeni, da nikakor ni šlo za sestanek, ki bi imel kakšno konkretno težo. V petih minutah se pač ne da prav veliko pogovoriti, kajne?

09.08.2017 19:05
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Miro Cerar   Mike Pence   Jadranska listina   Podgorica   kabinet   ameriška ambasada v Ljubljani   fototermin

Foto: Twitter

Izmotavanje z jasnimi odgovori in nakladanje Cerarjevega kabineta o državniškem srečanju z ameriškim podpredsednikom razkriva vso bedo in polom slovenske zunanje politike. Pet minut za "small talk" in fototermin si Mike Pence vzame za tudi za moldavskega zunanjega ministra ...

Tretjega avgusta smo se na kabinet predsednika vlade skladno s 45. členom Zakona o medijih obrnili z več vprašanji glede v slovenskih medijih izjemno izpostavljenega "državniškega" srečanja, do katerega je prišlo 2. avgusta v okviru Jadranske listine v Podgorici. Ker je bilo v mainstream medijih večkrat poudarjeno celo to, da naj bi se "Pence sešel s Cerarjem", naše dosedanje izkušnje s Cerarjevo administracijo pa kažejo, da moramo biti do njenih uradnih sporočil za medije in javnost skrajno nezaupljivi, smo sočasno nekaj vprašanj poslali tudi na veleposlaništvo Združenih držav v Ljubljani. Cerarjev kabinet smo torej vprašali, kdaj je premier Miro Cerar odšel na dopust in za koliko časa (1), koliko časa je trajalo njegovo srečanje z Mikeom Penceom in kaj je bila tema njunega pogovora (2), kdo je bil pobudnik srečanja, s kom na ameriški strani se je kabinet dogovoril za to srečanje (3) itd. Za razliko od kabineta predsednika vlade, ki je za odgovor potreboval cele štiri dni, smo odgovor Američanov prejeli že v dobre pol ure: zanimalo jih je, ali smo glede teh vprašanj kontaktirali kabinet predsednika vlade. "Njegov kabinet bi bil lahko najboljši vir teh informacij", so dvoumno zapisali. Zakaj dvoumno? Zato ker je očitno, da je na njihovi strani določena zadrega in da želijo, da odgovore dobimo od slovenske strani.

 

Kot rečeno, po štirih dnevih - torej 7. avgusta - je Gregorčičeva le posredovala zaprošene podatke. Pa še to ne v celoti! Odgovorili so nam, da je premier Miro Cerar z dopustom v Črni gori, ki "bo trajal predvidoma 2 tedna", pričel v četrtek, 3. avgusta 2017. Na vprašanje, koliko časa je trajalo njegovo srečanje z Mikeom Penceom, nam niso odgovorili, pač pa so poslali nekoliko razširjen tekst od novice, ki je bila 2. avgusta objavljena na premierovi spletni strani (vir):
 
 
"Premier dr. Cerar se je bilateralno srečal s podpredsednikom Združenih držav Amerike Mikeom Penceom v okviru svoje udeležbe na zasedanju Jadranske listine v Podgorici. Največjo pozornost sta sogovornika namenila dvostranskim odnosom med državama, stališčem Slovenije o situaciji v regiji Zahodnega Balkana, pomenu boja proti terorizmu ter pomenu spoštovanja mednarodnega prava kot garanta stabilnosti in varnosti v regiji, Evropi in svetu. Premier dr. Cerar je izpostavil tudi pomen podpore ZDA implementaciji odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. 
 
Srečanja Jadranske listine, ob robu katerega so se udeleženi predsedniki vlad oz. držav bilateralno sestali tudi z ameriškim podpredsednikom Penceom, se je slovenski premier udeležil na povabilo predsednika vlade Črne gore Duška Markovića in makedonskega predsednika vlade Zorana Zaeva, ki sta bila tudi gostitelja dogodka v Podgorici. Celoten program vrha Jadranske listine, vključno z bilateralnimi srečanji, je bil posredovan s strani držav gostiteljic."

 

 

Ker na drugo vprašanje nismo dobili nobenega odgovora, smo Cerarjev kabinet še isti dan (tj. 7. avgusta) opozorili, da manjka podatek o dolžini pogovora med Penceom in slovenskim premierjem. Odgovor smo tokrat prejeli že naslednji dan, citiramo dobesedno: "Srečanje predsednika vlade z ameriškim podpredsednikom je trajal dobrih pet minut."

 

Če sta Pence in Cerar 2. avgusta med "srečanjem" v restavraciji hotela Hilton v Podgovorici v dobrih petih minutah uspela "predelati" vse naštete teme, potem nas naj, kot se reče, koklja brcne. Jasno je, da v borih petih minutah ni možno odpreti toliko (različnih) tem in da Cerarjev kabinet (ponovno) zavaja. O tem smo se zdaj tudi uradno in dokončno prepričali. Svojo sodbo pa si ustvarite sami ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Mednarodno razvojno sodelovanje: Čistilne naprave, sortirnice odpadkov, vodovodi, sončne elektrarne so idealen biznis za prijatelje!
3
26.02.2020 20:51
V preteklosti je vlada s projekti mednarodnega razvojnega sodelovanja z milijoni evrov bolj ali manj prikrito dajala državno ... Več.
Piše: Uredništvo
Pozor: V Slovenijo prihaja epidemija koronavirusa COVID-19!
28
23.02.2020 23:38
Epidemija koronavirusa je dobesedno pred našimi vrati, v sosednji Italiji. Uradno. Neuradno pa je virus po mojem prepričanju že ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
2
20.02.2020 21:55
V dneh, ko je javna in medijska pozornost usmerjena v politiko, se v gospodarsko-finančnem zakulisju odvija majhna, vendar ... Več.
Piše: Uredništvo
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
17
19.02.2020 23:59
Kaj se zgodi, če si v ožjem sorodu z ministrico Alenko in te takorekoč na domačem dvorišču sredi noči ustavi policija? Če je ... Več.
Piše: Uredništvo
Nižji proračunski presežek v 2019: Manj dividend državnih bank, slabše črpanje denarja iz kohezijskih in strukturnih skladov
4
13.02.2020 23:00
V letu 2018 je bil proračunski presežek skoraj 540 milijonov evrov, medtem ko je bil lani 225 milijonov. Zakaj takšen padec? ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ameriške predsedniške volitve 2020: Ali je Bernieja Sandersa še možno zaustaviti na poti do demokratske nominacije?
14
12.02.2020 23:15
Po Iowi je Bernie Sanders zdaj slavil še v New Hampshiru, za petami mu je še vedno Pete Buttigieg, tretja je bila presenetljivo ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Kako ustaviti Janšo? Ofenziva za volitve v polnem razmahu, v zraku tudi ideja o prepovedi delovanja SDS
33
10.02.2020 23:59
Medijske aktivnosti in izjave vrhunskih političnih luzerjev potrjujejo: tehtnica se je zdaj vseeno nagnila na stran predčasnih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Koronavirus je lahko že v nekaj dneh v Sloveniji, ministra v odstopu Šabedra ni nikjer, UKCL ima na voljo le nekaj postelj za okužene bolnike ...
17
09.02.2020 23:59
Kaj me v primeru najnovejšega koronavirusa 2019-nCoV najbolj skrbi? Skrbi me že to, kar vemo. Toda obenem se bojim, da - glede ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Pred 75. leti: Hitlerjevi načrti za operacijo Pomladno prebujenje in osvoboditev Auschwitza
6
05.02.2020 02:15
Pogosto se (zmotno) misli, da je bila zadnja velika bitka druge svetovne vojne nemška ofenziva proti zahodnim zaveznikom, ki je ... Več.
Piše: Shane Quinn
Vse, kar ste hoteli vedeti o arbitraži in porazu na Sodišču EU, pa vam mediji tega niso hoteli ali smeli povedali
10
04.02.2020 01:45
Zunanje ministrstvo, ki ga vodi Miro Cerar v odstopu, si je po pričakovani odločitvi Sodišča Evropske unije v Luksemburgu, ki se ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Perfidni intervju: Ali se je Milan Kučan odrekel arbitraži in zdaj odpira vrata bilateralnim pogajanjem o meji med Slovenijo in Hrvaško?
29
03.02.2020 00:59
Bivši predsednik je v intervjuju za zagrebški Večernji list ponovno dokazal, da mu v politični kombinatoriki doma in na Balkanu ... Več.
Piše: Uredništvo
"Kitajski sindrom" se tokrat imenuje koronavirus: Ubije vsakega štiridesetega okuženega
16
29.01.2020 23:32
Kako resen in nevaren je dejansko koronavirus, ki se je zadnji dan lanskega leta pojavil v kitajskem mestu Vuhan in se v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zdravko Počivalšek je tisti politik, od katerega je odvisno, ali bomo dobili novo koalicijo, ali pa gremo na predčasne volitve
22
28.01.2020 23:30
Kdo bo odločal o tem, ali bodo predčasne volitve ali nova koalicija? Janez Janša? Ne. Matej Tonin? Niti ne. Še manj predsednici ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
24
22.01.2020 23:49
Slovence lahko reši samo zmagovita Evropa. Evropo pa more pripeljati k resnični zmagi samo Nemčija. Tako je 29. junija 1944 na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
27
21.01.2020 22:22
Aleksander Osolnik, župnik iz Grahovega pri Cerknici, ki je včeraj dvignil nemalo prahu s svojim zapisom na dveh spletnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
17
19.01.2020 22:59
Karla Erjavca ni več. Na domačem igrišču ga je suvereno deklasirala nova igralka Aleksandra Pivec. Kdo stoji za njenim vzponom, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
11
12.01.2020 22:00
Februarja 2018 je v vzhodni Siriji prvič po vietnamski vojni dejansko prišlo do neposredne vojaške konfrontacije med ameriškimi ... Več.
Piše: Shane Quinn
Vojna v Perzijskem zalivu: Za zdaj blago maščevanje Irana, ki pa se lahko nadaljuje v množici samomorilskih napadov na ameriške tarče
9
08.01.2020 22:13
Vse kaže, da med Iranom in Združenimi državami Amerike vsaj za zdaj še ne bo vojne in da je napetost dosegla vrhunec z raketnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Davki v Sloveniji, 4. del: Država nam pobere 9 milijard od dohodkov od dela in 500 milijonov od kapitala fizičnih oseb
3
07.01.2020 23:00
Po podatkih o strukturi lastništva gospodarskih družb imajo danes domače fizične osebe v lasti dobro tretjino lastništva ... Več.
Piše: Bine Kordež
Volitve v Ameriki: Iowa bo za Demokrate prvi preizkus, kako dejansko kotirajo med ljudstvom Biden, Sanders in Warrenova
10
05.01.2020 23:00
Predsedniške volitve v Združenih državah Amerike bodo 3. novembra letos in medtem ko bo republikanski kandidat nesporno Donald ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pozor: V Slovenijo prihaja epidemija koronavirusa COVID-19!
Blaž Mrevlje
Ogledov: 7,679
02/
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,678
03/
Od kod patološki strah pred Janšo?
Milan Gregorič
Ogledov: 6,094
04/
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
Uredništvo
Ogledov: 3,529
05/
Ko smrtonosni virus prodira vse bližje Sloveniji, se rojeva Janševa "korona koalicija"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,356
06/
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
Miha Burger
Ogledov: 2,198
07/
Na(j)prej Slovenija!
Lojze Peterle
Ogledov: 2,728
08/
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
Uredništvo
Ogledov: 1,751
09/
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,406
10/
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
Blaž Mrevlje
Ogledov: 3,931