Komentar

Seksualna revolucija Zorana Jankovića: seks ni vedno spontan, pomaga pa pri zaposlitvi

Če kdo misli, da bo razkritje seksualnega škandala v Mestni hiši, kjer je glede na policijske prisluhe mati samohranilka seksala z županom v zameno za njegovo posredovanje za zaposlitev ter prijateljsko pomoč pri pridobitvi kredita, pripeljalo do konca Jankovićeve ere v Ljubljani, se bridko moti. Zoranu Jankoviću niti ta "seksualna korupcija" ne bo pretirano škodovala, saj mu bosta na pomoč prišli levičarska hinavščina na eni ter konservativna, čistunska slovenska mentaliteta na drugi strani. Zaradi te bo Janković takorekoč samaritan, farmacevtka pa nehvaležna prasica. 

10.08.2017 20:45
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Zoran Janković   seks   farmacevtka   Mestna hiša   Ljubljana   zloraba položaja   Lekarne Ljubljana   policija

Slovenska družba in država sta utemeljeni na neenakopravnosti. Kar velja za Trumpa ali BMZ-ja, ne velja za Jankovića. Vsi imajo polna usta enakosti in egalitarizma, vendar pa se pod površjem skriva izjemno konservativno, netolerantno in šovinistično vzdušje.

Naj vas te zadnje besede, ki so precej brutalne, ne zmotijo. Neizprosna je namreč tudi problematična slovenska mentaliteta, zaradi katere se bo po mojem zgodilo natanko to, kar sem napovedal v uvodu: sprenevedavi levičarji se bodo v zadregi delali, kot da se ni zgodilo nič in čakali, da je nevihta mimo. Pri tem jim bodo šli zelo na roke tudi vsi tisti mediji, ki so - vsaj včeraj - skrbno blokirali objavo kakršnih koli novic o seksu v ljubljanski Mestni hiši. Stara zgodba pač. A če bodo na levici tokrat tiho, bo vsaj na delu desnice malce bolj živahno. Eni bodo Zorana Jankovića seveda obtoževali zlorabe položaja, korupcije, podlosti in nemoralnosti ipd., pri čemer bodo imeli v glavnem tudi prav. To, kar je sodeč po policijskih prisluhih v zvezi s "farmacevtko" počel župan, mu zagotovo ni v čast, pa tudi kaka dodatna kazenska ovadba ga utegne doleteti. Ni rečeno, da bo zaradi tega dohitel svojega zagrebškega kolega Milana Bandića, vendar je po svoje simptomatično, da se župane vzhodnoevropskih in balkanskih prestolnic tako pogosto povezuje s korupcijo, klientelizmom in celo kriminalom.

 

Jankovićeva seksualna revolucija prihaja v zanj precej neugodnem času. Po eni strani se bližajo volitve in mu takšna afera na nacionalni ravni zagotovo ne bo koristila; morda mu v Ljubljani ne bo občutno škodovala, toda to je kvečjemu znak za alarm glede skrajno nizke stopnje moralnega razvoja precejšnjega dela Ljubljančanov oziroma - če smo natančni - napol urbaniziranih priseljencev, ki sestavljajo dve tretjini ljubljanskega populacije. Vseeno pa sem prepričan, da kakšnega vsesplošnega zgražanja zaradi Jankovićeve eklatantne zlorabe oblasti tudi tokrat ne bo. Krščanske puritanke, ki jih med našimi kozolci ni tako malo, se bodo prej spravile nad žensko, ki se je bila pripravljena na takšen način ponižati. Moški šovinisti bodo častili frajerja Zokija, ki počne to, kar bi tudi oni, če bi imeli priložnost.

 

Bolj bodo v zadregi feministike, intelektualci in legendarna skupina modrecev, ki se je doslej javno že večkrat izpostavila kot Jankovićevi podporniki (vir). Kaj naj porečejo oni? Dilema je huda; po eni strani nimajo težav, ko je treba linčati Donalda Trumpa zaradi seksističnih hvalisanj, nič bolj neprizanesljivi pa niso niti takrat, ko je čas za medijski linč Boštjana M. Zupančiča.

 

Toda zdaj ga je hudo polomil župan najlepšega mesta na svetu ... njihov ljubljenček. Kaj bo v njegov bran porekla Svetlana Makarović? Pa Spomenka Hribar? Lojze Ude? Jože Mencinger? Rajko Kenda? Milan Kučan? Jože Mermal? Danijela? Oto Luthar? Nedžad Grabus? Joc Pečečnik? Vlado Kreslin?

 

Opravičujem se vsem Jankovićevim podpornikom, ki sem jih izpustil. Ampak tudi zanje velja enaka dilema: kaj bodo porekli o seksu v Mestni hiši, kjer je župan najlepšega mesta na svetu zlorabil svoj položaj, moč in vpliv s tem, da je od ženske, ki je bila v izjemno ranljivem obdobju, v zameno za pomoč zahteval spolne usluge? Mu bo Svetlana Slapšak v obraz zabrusila, da je navaden prasec, ki zlorablja ženske v stiski? Se bo odzvala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in povedala, da je šel župan čez vse meje?

 

Kaj pa različna združenja za pravice žensk, se bodo oglasila? Bomo doživeli podobne odzive, kot smo jih v nekaterih drugih primerih moškega šovinizma in seksizma?

 

Dvomim, močno dvomim. Za ene veljajo eni vatli, za druge pa ne. Slovenska družba in država sta utemeljeni na tovrstni neenakopravnosti. Vsi imajo polna usta enakosti in egalitarizma, vendar pa se pod površjem skriva izjemno konservativno, netolerantno in šovinistično vzdušje. Zato naj vas ne čudi, da bodo tokrat tudi marsikateri zadrti desničarji trdili, da je bila "farmacevtka" pač sama kriva za vse in da županu ne moremo ničesar očitati.

 

V tako bolni in s travmami obremenjeni družbi, kakršna je slovenska, očitno res ne.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
26
Koronavojna: Izredne razmere v slovenskem gospodarstvu in po celem svetu zahtevajo takojšnje ukrepe!
10
27.03.2020 17:20
Znašli smo se v razmerah, kakršnih v moderni dobi še ni bilo. Ne gre za finančno, ekonomsko, nepremičninsko ali kakršnokoli ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
26
26.03.2020 22:30
Četrti veji oblasti se obetajo boljši časi. Ker se bo dovolj veliko število ljudi to šlo in se bo zgodil ključni konsenz o tem, ... Več.
Piše: Miha Burger
Covid-19 ne ubija le ljudi, temveč je tudi medijski virus, ki bo pokončal večino dnevnega tiska
33
26.03.2020 01:00
Pandemija koronavirusa spreminja globalne navade potrošnikov in bo imela revolucionarne posledice na različnih področjih. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Koronavirus med nami: Simptome tega virusa najdemo v politiki, ki ne zmore iskati kompromisov
21
24.03.2020 01:27
Kronavirus je virus, ki ne napade pljuč in sklepov, njegov cilj so značaj in prepričanja. Njegovi simptomi so egoizem, ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Krhek položaj Slovenije v grobi geopolitiki 21. stoletja
8
23.03.2020 13:00
Slovenija in slovenski narod brez dvoma pripadata zahodnemu svetu (EU in NATO) v vseh pogledih. Zgled zajemata iz razvitih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ko maske padejo: Kapitalistična koronavojna
52
22.03.2020 10:30
Trenutno imamo na oblasti vlado, ki preočitno ne premore zavidljivega etičnega minimuma in se zdi, da člani ideološke skupine ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kdo bi vedel, kaj bo virus jutrišnjega dne?
11
21.03.2020 22:00
Ilija Hržanovski je dal zgraditi monumentalno scenografijo - Inštitut, v katero je naselil štiristo performerjev, ki so svoje ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Janša, ne ga srat'! Zdaj ni čas za privilegije, politično barantanje ali slabo kadrovsko politiko!
31
21.03.2020 01:30
V zgolj enem tednu je vlada Janeza Janše pokazala vse najboljše, hkrati pa tudi vse najslabše, kar pritiče slovenski politiki. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nacionalni populizem in Janez Janša
14
20.03.2020 13:00
Do naraščanja nacionalnega populizma , ni prišlo čez noč, temveč v mnogih letih in iz različnih razlogov. Izraz nacionalni ... Več.
Piše: Keith Miles
Jebi se, koronavirus! (Osamimo virus, ne sebe!)
12
18.03.2020 19:00
Premajhen si, da bi te lahko videl. Niti živ nisi. A ti lažje povem, kaj mislim o tebi, če ti prisodim obliko in občutke. Lahko ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Zgodbe v času epidemije: Trideset let samote
13
17.03.2020 21:45
V teh dneh pogosto slišimo, naj ostanemo doma, sami. Ukrep imenujejo izolacija, ta čas pa bi lahko imenovali čas samote. Za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Kaj imajo skupnega Lorella Flego, Julian Assange in koronavirus
9
15.03.2020 15:00
Naj vzamem najbolj aktualen problem, ki povzroča precejšnjo polarizacijo med ljudmi - in to po vsem svetu. To je situacija s ... Več.
Piše: Miha Burger
"Kaj pričakujete od mene, Dragana Živadinova, da bom pel visoko pesem nacionalnemu, nacionalizmu ali celo nacizmu?"
24
14.03.2020 20:11
Ernsta Tollerja je po letu 1933 do smrti preganjalo paradoksalno vprašnje: Ali ubiti tistega, ki bo ubil miljone, ker to je več ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Celotna Italja je v karanteni. Kaj to pomeni, boste v Sloveniji poizkusili na lastni koži v naslednjih dneh.
18
14.03.2020 01:19
Ne smemo se gibati prosto, ostajati moramo, kolikor je mogoče, doma, gibanje je omejeno na vseh ravneh, zaprto je vse, razen ... Več.
Piše: Jurij Paljk
Čakajoč na epidemijo: Kdo se (ne) boji koronavirusa in zakaj?
4
11.03.2020 12:43
Medijem se očita, da o koronavirusu poročajo senzacionalno. To pogosto res drži, iz perspektive psihoterapije pa bi bilo dobro ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Spregledano poročilo Združenih narodov: Rusija je odgovorna za vojne zločine v Siriji!
11
11.03.2020 05:00
Tako v svojem poročilu ugotavlja preiskovalna komisija Sveta OZN za človekove pravice. Poročila, ki je bilo objavljeno v začetku ... Več.
Piše: Božo Cerar
Osmi marec: Od vrtnic do bodeče neže
16
08.03.2020 10:00
Kaj naj napišem ob dnevu žena v družbi, ki šele zadnja leta spoznava, da ima praznik zgodovinski izvor, ki nima zveze z osladnim ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Neestetsko je, da bi umetnik postal korporacijski svetovalec ali svetovalec politični stranki
13
07.03.2020 23:33
Čisto vsaka politika je sama po sebi ostudno barbarstvo, je mračnjaško priseganje totaliteti, ki dolgoročno človeku iznakazi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Afganistan: Mirovni dogovor med talibani in Združenimi državami
9
05.03.2020 00:59
Dogovor še ne prinaša polnega miru in ne odpravlja povsem medsebojnega nezaupanja, niti ne predstavlja formalnega mirovnega ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zakaj so minister Šabeder in njegova ekipa bitko s koronavirusom glede odnosov z javnostmi že zdavnaj izgubili
3
03.03.2020 10:14
Zakaj Borut Pahor ni prišel v obleki, temveč v puloverju na Ministrstvo za obrambo tisti večer, ko je govoril preko Skypa z ... Več.
Piše: Edvard Kadič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Janša, ne ga srat'! Zdaj ni čas za privilegije, politično barantanje ali slabo kadrovsko politiko!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,324
02/
Koronavirus med nami: Simptome tega virusa najdemo v politiki, ki ne zmore iskati kompromisov
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2,395
03/
Ko maske padejo: Kapitalistična koronavojna
Simona Rebolj
Ogledov: 2,541
04/
Covid-19 ne ubija le ljudi, temveč je tudi medijski virus, ki bo pokončal večino dnevnega tiska
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,087
05/
IZUM in Cobiss.net: Kdo koga zavaja, kdo kaj skriva in čigave interese kdo zastopa?
Tomaž Seljak
Ogledov: 2,042
06/
Jebi se, koronavirus! (Osamimo virus, ne sebe!)
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2,042
07/
Nacionalni populizem in Janez Janša
Keith Miles
Ogledov: 1,386
08/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 8,014
09/
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
Miha Burger
Ogledov: 931
10/
Krhek položaj Slovenije v grobi geopolitiki 21. stoletja
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,050