Komentar

Seksualna revolucija Zorana Jankovića: seks ni vedno spontan, pomaga pa pri zaposlitvi

Če kdo misli, da bo razkritje seksualnega škandala v Mestni hiši, kjer je glede na policijske prisluhe mati samohranilka seksala z županom v zameno za njegovo posredovanje za zaposlitev ter prijateljsko pomoč pri pridobitvi kredita, pripeljalo do konca Jankovićeve ere v Ljubljani, se bridko moti. Zoranu Jankoviću niti ta "seksualna korupcija" ne bo pretirano škodovala, saj mu bosta na pomoč prišli levičarska hinavščina na eni ter konservativna, čistunska slovenska mentaliteta na drugi strani. Zaradi te bo Janković takorekoč samaritan, farmacevtka pa nehvaležna prasica. 

10.08.2017 20:45
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Zoran Janković   seks   farmacevtka   Mestna hiša   Ljubljana   zloraba položaja   Lekarne Ljubljana   policija

Slovenska družba in država sta utemeljeni na neenakopravnosti. Kar velja za Trumpa ali BMZ-ja, ne velja za Jankovića. Vsi imajo polna usta enakosti in egalitarizma, vendar pa se pod površjem skriva izjemno konservativno, netolerantno in šovinistično vzdušje.

Naj vas te zadnje besede, ki so precej brutalne, ne zmotijo. Neizprosna je namreč tudi problematična slovenska mentaliteta, zaradi katere se bo po mojem zgodilo natanko to, kar sem napovedal v uvodu: sprenevedavi levičarji se bodo v zadregi delali, kot da se ni zgodilo nič in čakali, da je nevihta mimo. Pri tem jim bodo šli zelo na roke tudi vsi tisti mediji, ki so - vsaj včeraj - skrbno blokirali objavo kakršnih koli novic o seksu v ljubljanski Mestni hiši. Stara zgodba pač. A če bodo na levici tokrat tiho, bo vsaj na delu desnice malce bolj živahno. Eni bodo Zorana Jankovića seveda obtoževali zlorabe položaja, korupcije, podlosti in nemoralnosti ipd., pri čemer bodo imeli v glavnem tudi prav. To, kar je sodeč po policijskih prisluhih v zvezi s "farmacevtko" počel župan, mu zagotovo ni v čast, pa tudi kaka dodatna kazenska ovadba ga utegne doleteti. Ni rečeno, da bo zaradi tega dohitel svojega zagrebškega kolega Milana Bandića, vendar je po svoje simptomatično, da se župane vzhodnoevropskih in balkanskih prestolnic tako pogosto povezuje s korupcijo, klientelizmom in celo kriminalom.

 

Jankovićeva seksualna revolucija prihaja v zanj precej neugodnem času. Po eni strani se bližajo volitve in mu takšna afera na nacionalni ravni zagotovo ne bo koristila; morda mu v Ljubljani ne bo občutno škodovala, toda to je kvečjemu znak za alarm glede skrajno nizke stopnje moralnega razvoja precejšnjega dela Ljubljančanov oziroma - če smo natančni - napol urbaniziranih priseljencev, ki sestavljajo dve tretjini ljubljanskega populacije. Vseeno pa sem prepričan, da kakšnega vsesplošnega zgražanja zaradi Jankovićeve eklatantne zlorabe oblasti tudi tokrat ne bo. Krščanske puritanke, ki jih med našimi kozolci ni tako malo, se bodo prej spravile nad žensko, ki se je bila pripravljena na takšen način ponižati. Moški šovinisti bodo častili frajerja Zokija, ki počne to, kar bi tudi oni, če bi imeli priložnost.

 

Bolj bodo v zadregi feministike, intelektualci in legendarna skupina modrecev, ki se je doslej javno že večkrat izpostavila kot Jankovićevi podporniki (vir). Kaj naj porečejo oni? Dilema je huda; po eni strani nimajo težav, ko je treba linčati Donalda Trumpa zaradi seksističnih hvalisanj, nič bolj neprizanesljivi pa niso niti takrat, ko je čas za medijski linč Boštjana M. Zupančiča.

 

Toda zdaj ga je hudo polomil župan najlepšega mesta na svetu ... njihov ljubljenček. Kaj bo v njegov bran porekla Svetlana Makarović? Pa Spomenka Hribar? Lojze Ude? Jože Mencinger? Rajko Kenda? Milan Kučan? Jože Mermal? Danijela? Oto Luthar? Nedžad Grabus? Joc Pečečnik? Vlado Kreslin?

 

Opravičujem se vsem Jankovićevim podpornikom, ki sem jih izpustil. Ampak tudi zanje velja enaka dilema: kaj bodo porekli o seksu v Mestni hiši, kjer je župan najlepšega mesta na svetu zlorabil svoj položaj, moč in vpliv s tem, da je od ženske, ki je bila v izjemno ranljivem obdobju, v zameno za pomoč zahteval spolne usluge? Mu bo Svetlana Slapšak v obraz zabrusila, da je navaden prasec, ki zlorablja ženske v stiski? Se bo odzvala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in povedala, da je šel župan čez vse meje?

 

Kaj pa različna združenja za pravice žensk, se bodo oglasila? Bomo doživeli podobne odzive, kot smo jih v nekaterih drugih primerih moškega šovinizma in seksizma?

 

Dvomim, močno dvomim. Za ene veljajo eni vatli, za druge pa ne. Slovenska družba in država sta utemeljeni na tovrstni neenakopravnosti. Vsi imajo polna usta enakosti in egalitarizma, vendar pa se pod površjem skriva izjemno konservativno, netolerantno in šovinistično vzdušje. Zato naj vas ne čudi, da bodo tokrat tudi marsikateri zadrti desničarji trdili, da je bila "farmacevtka" pač sama kriva za vse in da županu ne moremo ničesar očitati.

 

V tako bolni in s travmami obremenjeni družbi, kakršna je slovenska, očitno res ne.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
26
Teater je tisti, ki je dal Slovencem občutek, da so lahko kdaj tudi plemeniti
1
08.12.2019 08:52
Predstava Izreka je prisluškovanje tistemu, ki bo ravnokar zapelo in že v naslednjem hipu obnemelo. Izreka uprizarja ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pisma iz emigracije: Kako je mala Ella preživela malomarnost in ignoranco slovenske pediatrije
19
06.12.2019 23:59
Ko gre za zdravje otrok in dojenčkov, ni kompromisov. Starši imamo pravico zahtevati, da so naši otroci deležni najboljše ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
5
05.12.2019 19:00
Čeprav se je v zadnjem desetletju na računalniškem področju pojavilo veliko prebojnih tehnologij, ki že zdaj na vaše življenje ... Več.
Piše: Marko Gašparič
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
8
04.12.2019 12:46
Gospod Keber ni kdorkoli. Gospod Keber je eden izmed ključnih ideologov, kreatorjev in strategov trenutnega zdravstvenega ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
8
01.12.2019 19:06
Danes se hvaliti, da je proračun uravnotežen, da celo izkazuje presežek, je neumestno, nepošteno, saj ni odpravljen mehanizem, ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Ema Kugler: "Fascinira me to, da nas nekaj, kar ne obstaja, tako trdo drži v svojih kremljih."
5
01.12.2019 10:24
Ema Kugler v gledalcu razbija idejo filma kot zabave za oči, koreografira kadre, biva v razpoki med umetnostjo v času in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Cena, ki jo dobri ljudje plačajo za to, ker ne sodelujejo v javnih zadevah, je to, da jim vladajo pokvarjenci."
17
25.11.2019 21:00
Naj mi anonimni komentatorji na portalu+, pa morda še kdorkoli od ostale množice anonimnih komentatorjev tako pri nas kot ... Več.
Piše: Miha Burger
Kaj bo ostalo za Bertoncljevim proračunom, ko bo konec bogate pojedine?
3
24.11.2019 11:00
Potrjeni proračun je mogoče res Bertoncljeva računovodska mojstrovina. Tako rekoč brez napake. Pa vendar je to daleč, daleč od ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Hommage Antonu Mavretiču (1934-2019): Živimo na neznatnem delčku snovi sredi neverjetno prostranega vesolja
1
23.11.2019 22:00
To je moj zadnji In memoriam v mojem življenju. Preprosto nočem in ne zmorem več doživljati smrti. Še najbolj zaradi tega, ker ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O dobrih in etičnih državnikih: Kratek esej o velikih političnih dilemah
10
20.11.2019 20:28
Namesto samorefleksije in samokritičnosti smo v nekaj več kot desetletju pometli naše glavne državne izzive in družbene probleme ... Več.
Piše: Igor Kovač
Letargija množic: Danes nikogar ne zanimajo "družbena vprašanja", ljudje se bodo zganili šele, ko jim bo zmanjkalo denarja
19
19.11.2019 20:00
Neresnice ne terjajo več figovih listov, cesarji so nemoteno nagi, zlorabe so enormno brezobzirne. Spirala pasivnosti množic in ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Morda so nove parlamentarne volitve vendarle bliže, kot se zdi neizkušeni večini v vladni koaliciji
9
18.11.2019 20:00
Kongresni val je zaenkrat zajel zgolj koalicijo - od SMC in SD, do upokojenske stranke -, a bo sčasoma zagotovo pljusknil tudi ... Več.
Piše: Anuša Gaši
Posledice vse bolj številnih nepismenih politikov bodo za Slovenijo vsak dan hujše
14
17.11.2019 09:00
Hrvaška politologinja Mirjana Kasapović je v Globusu začudeno napisala, da je Šarec politični amater za enkratno uporabo in da ... Več.
Piše: Tino Mamić
Vsak komentar je bolj ali manj teoretični hrup, ki niha med abstraktnim in narativnim
6
16.11.2019 22:00
Opozoriti vas moram, da je moje današnje besedilo bolj v območju teoretskega kot pripovednega. Komentirati samo zato, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Visco in Monigo: Sobotni izlet v preteklost
0
16.11.2019 11:00
Na občini v Viscu priznavajo, da je ime njihovega mesteca vFurlaniji, nekaj deset kilometrov od slovensko-italijanske meje, ... Več.
Piše: Božo Cerar
70. let zveze NATO: Če na srečanju v Londonu članice ne bodo stopile skupaj, se ponujajo črni scenariji
12
11.11.2019 20:00
Severnoatlantsko zavezništvo se sooča z najbolj kompleksno in nepredvidljivo varnostno situacijo od svojega nastanka pred 70. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Meditacija o zidovih: Ugani, kdo pride danes na kosilo
15
10.11.2019 19:30
Kaj bi rekli v New Yorku, če bi kdo izjavil, da se je Svetovni trgovinski center leta 2001 podrl na dve strani: na ZDA in na ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Parlamentarna preiskovalna komisija v zadevi Kangler in nenavadno obnašanje ustavnega sodišča
8
10.11.2019 09:59
Močno dvomim, da bi ustavni sodniki kljub svoji vzvišenosti prezrli pričanje Franca Kanglerja pred preiskovalno komisijo, saj so ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Človeštvo se bo na koncu pobilo med sabo, navkljub vsemu pa smo v boju za lepoto sveta!
16
09.11.2019 20:00
Ljudje smo edini med živalmi, ki smo sposobni pogledati v svoje možgane, mogoče smo jih celo sposobni rekonstruirati in na novo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zbogom, Levica! Šarcu bo zdaj še težje vladati, a na srečo ima nekaj smisla za humor
20
08.11.2019 01:00
Na sklonjenih hrbtih koalicijskih partnerjev je v središče političnega dogajanja vkorakalaLevica. Brez ene resne odgovornosti, ... Več.
Piše: Anuša Gaši
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
Krištof Zevnik
Ogledov: 3,784
02/
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
Saška Štumberger
Ogledov: 2,317
03/
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
Milan Gregorič
Ogledov: 2,198
04/
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,832
05/
Pisma iz emigracije: Kako je mala Ella preživela malomarnost in ignoranco slovenske pediatrije
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,744
06/
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
Marko Gašparič
Ogledov: 1,095
07/
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
Shane Quinn
Ogledov: 1,060
08/
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
Angel Polajnko
Ogledov: 1,293
09/
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
Bine Kordež
Ogledov: 1,193
10/
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 2,313