Komentar

Seksualna revolucija Zorana Jankovića: seks ni vedno spontan, pomaga pa pri zaposlitvi

Če kdo misli, da bo razkritje seksualnega škandala v Mestni hiši, kjer je glede na policijske prisluhe mati samohranilka seksala z županom v zameno za njegovo posredovanje za zaposlitev ter prijateljsko pomoč pri pridobitvi kredita, pripeljalo do konca Jankovićeve ere v Ljubljani, se bridko moti. Zoranu Jankoviću niti ta "seksualna korupcija" ne bo pretirano škodovala, saj mu bosta na pomoč prišli levičarska hinavščina na eni ter konservativna, čistunska slovenska mentaliteta na drugi strani. Zaradi te bo Janković takorekoč samaritan, farmacevtka pa nehvaležna prasica. 

10.08.2017 20:45
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Zoran Janković   seks   farmacevtka   Mestna hiša   Ljubljana   zloraba položaja   Lekarne Ljubljana   policija

Slovenska družba in država sta utemeljeni na neenakopravnosti. Kar velja za Trumpa ali BMZ-ja, ne velja za Jankovića. Vsi imajo polna usta enakosti in egalitarizma, vendar pa se pod površjem skriva izjemno konservativno, netolerantno in šovinistično vzdušje.

Naj vas te zadnje besede, ki so precej brutalne, ne zmotijo. Neizprosna je namreč tudi problematična slovenska mentaliteta, zaradi katere se bo po mojem zgodilo natanko to, kar sem napovedal v uvodu: sprenevedavi levičarji se bodo v zadregi delali, kot da se ni zgodilo nič in čakali, da je nevihta mimo. Pri tem jim bodo šli zelo na roke tudi vsi tisti mediji, ki so - vsaj včeraj - skrbno blokirali objavo kakršnih koli novic o seksu v ljubljanski Mestni hiši. Stara zgodba pač. A če bodo na levici tokrat tiho, bo vsaj na delu desnice malce bolj živahno. Eni bodo Zorana Jankovića seveda obtoževali zlorabe položaja, korupcije, podlosti in nemoralnosti ipd., pri čemer bodo imeli v glavnem tudi prav. To, kar je sodeč po policijskih prisluhih v zvezi s "farmacevtko" počel župan, mu zagotovo ni v čast, pa tudi kaka dodatna kazenska ovadba ga utegne doleteti. Ni rečeno, da bo zaradi tega dohitel svojega zagrebškega kolega Milana Bandića, vendar je po svoje simptomatično, da se župane vzhodnoevropskih in balkanskih prestolnic tako pogosto povezuje s korupcijo, klientelizmom in celo kriminalom.

 

Jankovićeva seksualna revolucija prihaja v zanj precej neugodnem času. Po eni strani se bližajo volitve in mu takšna afera na nacionalni ravni zagotovo ne bo koristila; morda mu v Ljubljani ne bo občutno škodovala, toda to je kvečjemu znak za alarm glede skrajno nizke stopnje moralnega razvoja precejšnjega dela Ljubljančanov oziroma - če smo natančni - napol urbaniziranih priseljencev, ki sestavljajo dve tretjini ljubljanskega populacije. Vseeno pa sem prepričan, da kakšnega vsesplošnega zgražanja zaradi Jankovićeve eklatantne zlorabe oblasti tudi tokrat ne bo. Krščanske puritanke, ki jih med našimi kozolci ni tako malo, se bodo prej spravile nad žensko, ki se je bila pripravljena na takšen način ponižati. Moški šovinisti bodo častili frajerja Zokija, ki počne to, kar bi tudi oni, če bi imeli priložnost.

 

Bolj bodo v zadregi feministike, intelektualci in legendarna skupina modrecev, ki se je doslej javno že večkrat izpostavila kot Jankovićevi podporniki (vir). Kaj naj porečejo oni? Dilema je huda; po eni strani nimajo težav, ko je treba linčati Donalda Trumpa zaradi seksističnih hvalisanj, nič bolj neprizanesljivi pa niso niti takrat, ko je čas za medijski linč Boštjana M. Zupančiča.

 

Toda zdaj ga je hudo polomil župan najlepšega mesta na svetu ... njihov ljubljenček. Kaj bo v njegov bran porekla Svetlana Makarović? Pa Spomenka Hribar? Lojze Ude? Jože Mencinger? Rajko Kenda? Milan Kučan? Jože Mermal? Danijela? Oto Luthar? Nedžad Grabus? Joc Pečečnik? Vlado Kreslin?

 

Opravičujem se vsem Jankovićevim podpornikom, ki sem jih izpustil. Ampak tudi zanje velja enaka dilema: kaj bodo porekli o seksu v Mestni hiši, kjer je župan najlepšega mesta na svetu zlorabil svoj položaj, moč in vpliv s tem, da je od ženske, ki je bila v izjemno ranljivem obdobju, v zameno za pomoč zahteval spolne usluge? Mu bo Svetlana Slapšak v obraz zabrusila, da je navaden prasec, ki zlorablja ženske v stiski? Se bo odzvala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in povedala, da je šel župan čez vse meje?

 

Kaj pa različna združenja za pravice žensk, se bodo oglasila? Bomo doživeli podobne odzive, kot smo jih v nekaterih drugih primerih moškega šovinizma in seksizma?

 

Dvomim, močno dvomim. Za ene veljajo eni vatli, za druge pa ne. Slovenska družba in država sta utemeljeni na tovrstni neenakopravnosti. Vsi imajo polna usta enakosti in egalitarizma, vendar pa se pod površjem skriva izjemno konservativno, netolerantno in šovinistično vzdušje. Zato naj vas ne čudi, da bodo tokrat tudi marsikateri zadrti desničarji trdili, da je bila "farmacevtka" pač sama kriva za vse in da županu ne moremo ničesar očitati.

 

V tako bolni in s travmami obremenjeni družbi, kakršna je slovenska, očitno res ne.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
26
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
8
20.10.2020 21:00
Nastopil je čas za imena odgovornih za blamažo Fursa, za uničena življenja, za uničene družine, za (ne)znane bolezni, za vse ... Več.
Piše: Ivan Simič
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
8
19.10.2020 22:45
Vsak dan smo bližje trenutku, ko ne bo imelo več nobenega smisla iskati razlogov in krivcev za to, da smo kot država in nacija ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
22
18.10.2020 20:28
Slovenija se sooča s silovitim drugim valom Covida. Lahko bi rekli, da je bila naša fašistoidna vlada očitkom navkljub premalo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
18
18.10.2020 11:00
Naš predsednik vlade javnost redko sploh ogovori. Popolno nasprotje komunikacije in odnosa do državljanov, kakršnega vodi na ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kvartet med epidemijo: Predstava, ki je ne bo nihče nikoli videl
2
17.10.2020 20:40
Pred menoj je knjiga, namenjena predstavi, ki je ne bo nihče nikoli videl. Knjiga je posebne vrste umetniško delo, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
18
14.10.2020 21:30
Neverjetno, ampak Karl V. Erjavec je ponovno postal predsednik upokojenske stranke še pred formalnim kongresom stranke, ki bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse skupaj: O preteklosti in prihodnosti, medijih in protivladni histeriji
8
13.10.2020 21:00
Po tridesetih letih in ne glede na volilni sistem bo potrebno rehabilitirati konservativni in konstruktivni del slovenskega ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Pasti rebalansa 2020: Koliko denarja za novi koronavirus bo požrla t.i. globoka država?
3
11.10.2020 22:40
Oblast se ni odločila le za ohranjanje stabilnosti velikih sistemov in kapitala, temveč je delovala na planu ohranitve ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Jože P. Damijan ne more biti KUL, če ženske zmerja s kurbami in vladi očita, da je fašistoidna?
16
11.10.2020 21:00
Slovenija je končno dobila načelno koalicijo, ki lahko prepreči zdrs v iliberalno demokracijo. Koalicija ustavnega loka (KUL) bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Elektrike ni. Vse je samo - magnetizem.
4
10.10.2020 21:00
V petindvajsetih letih odkar je zaključil svoje izobraževanje naSchool of Audio EngineeringvAmsterdamu, se je izoblikoval v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Drugi val je udaril med nas, čaka nas dolga in težka zima!?
17
09.10.2020 00:00
Navdušeno navijanje za Rogliča in Pogačarja v drugi polovici septembra je krivuljo okužb z novim koronavirusom že pred desetimi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kratek esej o plačah: Je nagrajevanje v Sloveniji pošteno in pravično?
3
07.10.2020 21:59
Ena najbolj pogostih debat bo vedno o poštenem in pravičnem nagrajevanju in obdavčevanju dohodkov. Pri tem si seveda poštenost ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dnevnik iz karantene: Prvo neposredno bitko s koronavirusom smo dobili, a vojna bo še prekleto dolga.
4
06.10.2020 21:44
Dan po koncu karantene je oblačen, a za nas sije sonce. Stran od množic se sprehodimo po mestu in uživamo na svobodi. Čakamo na ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Bi Trumpova zmaga na novembrskih volitvah res prinesla konec sveta, kot ga poznamo?
7
04.10.2020 23:00
Komentar smo prejeli nekaj ur pred uradnim sporočilom iz Bele hiše, da je bil predsednik Donald Trump pozitiven na testu za ... Več.
Piše: Božo Cerar
Pismeni, polpismeni in nepismeni: Če ne bomo brali, nas bo pač pobralo
8
04.10.2020 11:00
Po bralni pismenosti odraslih se Slovenci spotikamo na dnu lestvice razvitih držav, ki so članice združenja OECD. Najbolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Modernistična svetloba Mileta Koruna: Večno vračanje k tistemu, česar še nikoli ni bilo
2
03.10.2020 21:55
Po petintridesetih letih imam namen komentirati umetniško gesto Mileta Koruna v predstavi Šest oseb išče avtorja . Poleg tega pa ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ali je obstoječi medgeneracijski sistem financiranja pokojnin vzdržen - in pravičen?
11
01.10.2020 22:00
Predlog dvigovanja upokojitvene starosti na 67 let ali še kako leto več doživlja veliko nasprotovanj. Razumljivo, da nekdo, ki ... Več.
Piše: Bine Kordež
Tovariši, priznajte si: Kordiševa Levica je res "shithole", usrana luknja slovenske parlamentarne demokracije!
11
30.09.2020 21:43
Spodobnost je vzel hudič. Podobno kot politični tednik Mladina v vlogi glavnega medijskega propagandista stranke Levica čedalje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
75 let OZN: Stara gospa s finančnimi problemi, ki je nihče več ne jemlje prav resno
5
28.09.2020 20:03
Tri četrt stoletja je vsekakor dovolj dolgo obdobje za oceno uspešnosti te največje svetovne organizacije, njenih dobrih plati ... Več.
Piše: Božo Cerar
Deset provokativnih vprašanj za zagovornike informativnih oddaj javne RTV Slovenija
13
27.09.2020 20:50
Levi intelektualci nas svarijo o nevarnosti, ki preti javni radioteleviziji. Ogroža jo Janševa vlada, ki RTV želi orbanizirati, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.822
02/
Jože P. Damijan ne more biti KUL, če ženske zmerja s kurbami in vladi očita, da je fašistoidna?
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.633
03/
Pasti rebalansa 2020: Koliko denarja za novi koronavirus bo požrla t.i. globoka država?
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.217
04/
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.868
05/
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.829
06/
Afera mazači: Odprto pismo nekemu poslancu
Domen Gorenšek
Ogledov: 1.978
07/
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
Simona Rebolj
Ogledov: 1.953
08/
Pismo urednikom in novinarjem: Slovenija ponovno potrebuje angažma ljudi, ki so sposobni artikulirati duh časa!
Uredništvo
Ogledov: 2.153
09/
Vse skupaj: O preteklosti in prihodnosti, medijih in protivladni histeriji
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.657
10/
Znani televizijski voditelj na CNN po le treh mesecih izgubil imunost na Covid-19!
Uredništvo
Ogledov: 1.680