Komentar

Ali živimo v svetu materije ali živimo v matrici?

Transhumanizem se zavzema za preseganje človeka in njegovih omejenih zmogljivosti s pomočjo znanosti in tehnologije. Znanost je usmerjena h konkretnemu cilju, ki zahteva enakovredno obravnavo vseh življenj. Ne le za izbranca, cilj postane enak za vse. To je najava nove oblike, ki ni ne Bog, ne človek. Začasno jo imenujemo - čezčlovek!

13.08.2017 05:59
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   transhumanizem   Johnny Mnemonic   Robert Longo   William Gibson   Hollywood

Foto: Youtube

Preteklosti in bodočnosti ni, obstaja samo absolutni zdaj!

Moč spomina me je zapeljala in vzbudila v meni točno določeno, hitro vnetljivo resničnost. To se je dogajalo lansko jesen v Moskvi, ko sem preživljal intenzivne večere v družbi režiserja Roberta Longa, avtorja filma Johnny Mnemonic (vir). Robert Longo je odličnik vizualne umetnosti in eden od osrednjih akterjev newyorške sodobnosti. Ker so me moskovske noči premočno izčrpavale, sem si v enem od podaljšanih juter vtipkal v digitalni dokument, poimenovan Fjodorov: Nujno moraš premisliti umetniško dinamiko Roberta Longa! Pripisal sem si: To stori, ko boš dovolj zbran, da boš lahko istočasno še enkrat premislil transhumanistični koncept sveta. Postčloveškost. Ne pozabi, da te ta določa, če to hočeš ali nočeš!

 

Že takrat sem si okrog opomnika skiciral nekaj izhodišč, namenjenih bodočemu tekstu, kot so recimo dileme okrog etike in strojna inteligenca / vprašanja okrog umetne superinteligence, sploh pa vprašanja o njenem nadzoru / o avtopoetični digitalni konstrukciji ... Zapisal sem si tudi nekaj aksiomov; tehnologija je manifestacija metafizike / tehnologijo je v preteklosti sprožil slučaj / tehnologija je neposredno obvladovanje okolja in podobno.  

 

V opomniku sem si ponovno postavil vprašanje, ki si ga vedno znova in znova postavljam: Ali živimo v svetu materije ali živimo v matrici? Očitno nisem dolgo čakal, takoj sem si odgovoril: Hej! Matrica je lahko tudi materija / Vesolje je nastalo iz - nič, ali vesolje ni nastalo iz - nič / Seveda sta obe premisi točni.

 

Da, moj današnji komentar bo neposredno povezan s transhumanističnim pogledom na svet. Ena od osrednjih tem filma Johnny Mnemonic je človekova identiteta oziroma odnos med zavestjo in porušeno zavestjo ali celo dokončno spremenjeno identiteto. To je tista mejna točka, ko igralec postane druga identiteta, ko igralec postane - igralec stroj.

 

Šele z razvojem kozmologije in kvantne fizike se je začela znanost osvobajati od srednjeveških dogm. Kosmati repi, Belcebubovi rožički in kopita nastopajo samo še v pogrošnih teofikcijah, polnih špinačne mezge! Trg se je nasitil teh religioznih grotesk, prenapolnjenih s sadističnimi travestijami. Poglejmo Longov narek: Zadani se igralec stroj in že boš imel možgane v plamenih. Prek kibernetskega vsadka naročniki vnesejo v Mnemonicove možgane pomembne in občutljive digitalne podatke. Naš protagonist tako postane skrivno skladišče za tihotapljenje informacij, ki omogočajo info-vojno med naročniki, prodajalci in preprodajalci. Skratka, v filmu gledamo trgovino v vseh smereh. Hollywood na noben način ne zmore suprematističnega mišljenja. Še dobro, da je tako. Celo korporacija TehnoPharma lahko zgori, Hollywood ne sme nikoli! Vse je podvrženo žanru film noir

 

Kratko zgodbo Johnny Mnenonic je William Gibson napisal leta 1981, Longo pa jo je posnel leta 1995.

 

Opozorilo: Naj tistega, ki povezuje transhumanizem z umetnim podaljševanjem življenja ali z nesmrtnostjo, takoj razočaram. Teh tem se v svojih premislekih zelo redko dotikam! Konec opozorila.

 

Poglejmo transhumanistčni narek: Bioevolucijo razvija priroda, tehnoevolucijo človek. Ena najpomembnejših tehnoloških idej, ki jo želi uresničiti transhumanist, je vmesnik med računalnikom in možgani. V vsakem primeru želi organizirati verjetno bodočnost. Zgodovinsko transhumanizem izhaja tudi iz ruskega kozmizma. V osnovi je to kozmocentrično in kulturno gibanje. To, kar je najpomembnejše, pa je to, da kozmizem in transhumanizem združujeta zahodne in vzhodne filozofske tradicije. Zagovarjata uporabo znanosti in tehnologije za izboljšanje človeških zmogljivosti. S svojimi spisi in teorijami je znastveni kozmizem ključno vplival na ruske historične futuriste, tako kot danes transhumanizem odločilno vpliva na umetniške in kulturne odnose.

 

Digresija: Muzej ni skupek predmetov, temeveč skupščina osebnosti. Konec digresije.

 

Transhumanizem se zavzema za preseganje človeka in njegovih omejenih zmogljivosti s pomočjo znanosti intehnologije. Znanost je usmerjena h konkretnemu cilju, ki zahteva enakovredno obravnavo vseh življenj. Ne le za izbranca, cilj postane enak za vse. To je najava nove oblike, ki ni ne Bog, ne človek. Začasno jo imenujemo - čezčlovek!

 

Nova evolucijska smer se projecira prek nevroznanosti v bodočniško medmrežje. Transhumanizem si želi oblikovati kozmični red daleč stran od ideologij XX. stoletja. Toda kritična zavest lahko v njem hitro prepozna vsaj dva strahova, dve ideološki strašili: nastavek za postapokaliptični relativizem ali pa celo populizem, kakršnega smo poznali v klasičnem nacizmu. V teh časih gledamo odurno in odkrito nasilje nad človeškim duhom, predvsem pa nad njegovo umetniško svobodo. 

 

Človeštvo si neskončno želi predstavljati procese, ki sežejo čim globje v prihodnost, do tiste skrajne točke točke, od katere dalje si ni mogoče čisto nič več predstavljati, kaj šele napovedovati. Po tistem nedoločljivem trenutku v prihodnosti naj bi pobudo prevzela umetna superinteligenca. Ljudje si zaradi nam lastne biološke omejenosti ne moremo predstavljati njenega delovanja. Tako kot si težko predstavljamo vpliv bodočnosti na preteklost. Preteklosti in bodočnosti ni, obstaja samo absolutni zdaj!

 

Zemlja postaja spoj tehnološkega in organskega. To je osrednja pozicija, ki jo zastopa transhumanizem. Hayo vmesnik prenese iz aziatskega procesorja v možgane več kot 500 GB in manj kot 1000 GB, ki se začnejo mešati s spominom protagonista Johnnya Mnemonica. Tako je bilo leta 1995. Znanstevno-tehnološki razvoj se pospešuje z impresivno silovitostjo.

 

Velikost in inteznivnost sonca naj bo merilo za vse naše odnose! To je za živo resnično merilo. Za umetnost pa je to zmaga nad soncem. V prihodnosti naj bi prišlo do združevanja genetike, nanotehnologije in robotike. Skupni napori teh znanosti bodo privedli do tega, da bodo ljudje živeli v biomehatronskih telesih z nanokomponentami, v informacijskem omrežju, z "upload" zavestjo. Tako bomo gledali novo nastale biomehanske civilizacije v vesolju. Planeti bodo tako postali ogromni računalniki, sestavljeni iz omrežij, združenih med seboj s skupno inteligenco.

 

Ponovimo: Estetski užitek nima ključnega pomena pri estetski presoji. Vse je odvisno od tega ali ste tehnofob ali tehnofil in ali vam proizvaja transhumanizem pozitivne ali negativne misli. Povzdigovanje katerekoli človeške kulture je uničujoče za druge vrste. 

 

Postbiološki čas bo proizvedel, tako kot je to proizvedla biološka evolucija, inteligentna bitja. Zato za razliko od biološke evolucije ne bomo potrebovali deset miljard let. Tako kot pravi nek drug protagonsit v drugem filmu: "Ni nujno, da bosta digitalna evolucija in digitalna zavest podobni naši zavesti, ni nujno, da se bosta razvijali na podoben način, kot se je razvijala naša zavest. Lahko, da bo povezana z našo zavestjo. Lahko tudi, da ne bo. Zagotovo pa ne bo kopija naše zavesti!" Lahko bi bila celo tako tuja, kot da bi prišla iz najglobje globine vesolja kot materializacija kozmične nujnosti, o kateri so premišljali historični znanstevni kozmisti. Vse to bo človeštvo doživelo, če nam ne bodo militantneži in kramarji razstrelili civilizacije.

 

Transhumanističen koncept sveta me zagotovo določa, toda ne kakršenkoli koncept. Pristajam le na anarho-transhumanističnega, ki projecira kognitivno umetnost na tehno planet.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.694
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.472
03/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.785
04/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.411
05/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.234
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.228
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 997
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 875
09/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.730
10/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.598