Komentar

Ali živimo v svetu materije ali živimo v matrici?

Transhumanizem se zavzema za preseganje človeka in njegovih omejenih zmogljivosti s pomočjo znanosti in tehnologije. Znanost je usmerjena h konkretnemu cilju, ki zahteva enakovredno obravnavo vseh življenj. Ne le za izbranca, cilj postane enak za vse. To je najava nove oblike, ki ni ne Bog, ne človek. Začasno jo imenujemo - čezčlovek!

13.08.2017 05:59
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   transhumanizem   Johnny Mnemonic   Robert Longo   William Gibson   Hollywood

Foto: Youtube

Preteklosti in bodočnosti ni, obstaja samo absolutni zdaj!

Moč spomina me je zapeljala in vzbudila v meni točno določeno, hitro vnetljivo resničnost. To se je dogajalo lansko jesen v Moskvi, ko sem preživljal intenzivne večere v družbi režiserja Roberta Longa, avtorja filma Johnny Mnemonic (vir). Robert Longo je odličnik vizualne umetnosti in eden od osrednjih akterjev newyorške sodobnosti. Ker so me moskovske noči premočno izčrpavale, sem si v enem od podaljšanih juter vtipkal v digitalni dokument, poimenovan Fjodorov: Nujno moraš premisliti umetniško dinamiko Roberta Longa! Pripisal sem si: To stori, ko boš dovolj zbran, da boš lahko istočasno še enkrat premislil transhumanistični koncept sveta. Postčloveškost. Ne pozabi, da te ta določa, če to hočeš ali nočeš!

 

Že takrat sem si okrog opomnika skiciral nekaj izhodišč, namenjenih bodočemu tekstu, kot so recimo dileme okrog etike in strojna inteligenca / vprašanja okrog umetne superinteligence, sploh pa vprašanja o njenem nadzoru / o avtopoetični digitalni konstrukciji ... Zapisal sem si tudi nekaj aksiomov; tehnologija je manifestacija metafizike / tehnologijo je v preteklosti sprožil slučaj / tehnologija je neposredno obvladovanje okolja in podobno.  

 

V opomniku sem si ponovno postavil vprašanje, ki si ga vedno znova in znova postavljam: Ali živimo v svetu materije ali živimo v matrici? Očitno nisem dolgo čakal, takoj sem si odgovoril: Hej! Matrica je lahko tudi materija / Vesolje je nastalo iz - nič, ali vesolje ni nastalo iz - nič / Seveda sta obe premisi točni.

 

Da, moj današnji komentar bo neposredno povezan s transhumanističnim pogledom na svet. Ena od osrednjih tem filma Johnny Mnemonic je človekova identiteta oziroma odnos med zavestjo in porušeno zavestjo ali celo dokončno spremenjeno identiteto. To je tista mejna točka, ko igralec postane druga identiteta, ko igralec postane - igralec stroj.

 

Šele z razvojem kozmologije in kvantne fizike se je začela znanost osvobajati od srednjeveških dogm. Kosmati repi, Belcebubovi rožički in kopita nastopajo samo še v pogrošnih teofikcijah, polnih špinačne mezge! Trg se je nasitil teh religioznih grotesk, prenapolnjenih s sadističnimi travestijami. Poglejmo Longov narek: Zadani se igralec stroj in že boš imel možgane v plamenih. Prek kibernetskega vsadka naročniki vnesejo v Mnemonicove možgane pomembne in občutljive digitalne podatke. Naš protagonist tako postane skrivno skladišče za tihotapljenje informacij, ki omogočajo info-vojno med naročniki, prodajalci in preprodajalci. Skratka, v filmu gledamo trgovino v vseh smereh. Hollywood na noben način ne zmore suprematističnega mišljenja. Še dobro, da je tako. Celo korporacija TehnoPharma lahko zgori, Hollywood ne sme nikoli! Vse je podvrženo žanru film noir

 

Kratko zgodbo Johnny Mnenonic je William Gibson napisal leta 1981, Longo pa jo je posnel leta 1995.

 

Opozorilo: Naj tistega, ki povezuje transhumanizem z umetnim podaljševanjem življenja ali z nesmrtnostjo, takoj razočaram. Teh tem se v svojih premislekih zelo redko dotikam! Konec opozorila.

 

Poglejmo transhumanistčni narek: Bioevolucijo razvija priroda, tehnoevolucijo človek. Ena najpomembnejših tehnoloških idej, ki jo želi uresničiti transhumanist, je vmesnik med računalnikom in možgani. V vsakem primeru želi organizirati verjetno bodočnost. Zgodovinsko transhumanizem izhaja tudi iz ruskega kozmizma. V osnovi je to kozmocentrično in kulturno gibanje. To, kar je najpomembnejše, pa je to, da kozmizem in transhumanizem združujeta zahodne in vzhodne filozofske tradicije. Zagovarjata uporabo znanosti in tehnologije za izboljšanje človeških zmogljivosti. S svojimi spisi in teorijami je znastveni kozmizem ključno vplival na ruske historične futuriste, tako kot danes transhumanizem odločilno vpliva na umetniške in kulturne odnose.

 

Digresija: Muzej ni skupek predmetov, temeveč skupščina osebnosti. Konec digresije.

 

Transhumanizem se zavzema za preseganje človeka in njegovih omejenih zmogljivosti s pomočjo znanosti intehnologije. Znanost je usmerjena h konkretnemu cilju, ki zahteva enakovredno obravnavo vseh življenj. Ne le za izbranca, cilj postane enak za vse. To je najava nove oblike, ki ni ne Bog, ne človek. Začasno jo imenujemo - čezčlovek!

 

Nova evolucijska smer se projecira prek nevroznanosti v bodočniško medmrežje. Transhumanizem si želi oblikovati kozmični red daleč stran od ideologij XX. stoletja. Toda kritična zavest lahko v njem hitro prepozna vsaj dva strahova, dve ideološki strašili: nastavek za postapokaliptični relativizem ali pa celo populizem, kakršnega smo poznali v klasičnem nacizmu. V teh časih gledamo odurno in odkrito nasilje nad človeškim duhom, predvsem pa nad njegovo umetniško svobodo. 

 

Človeštvo si neskončno želi predstavljati procese, ki sežejo čim globje v prihodnost, do tiste skrajne točke točke, od katere dalje si ni mogoče čisto nič več predstavljati, kaj šele napovedovati. Po tistem nedoločljivem trenutku v prihodnosti naj bi pobudo prevzela umetna superinteligenca. Ljudje si zaradi nam lastne biološke omejenosti ne moremo predstavljati njenega delovanja. Tako kot si težko predstavljamo vpliv bodočnosti na preteklost. Preteklosti in bodočnosti ni, obstaja samo absolutni zdaj!

 

Zemlja postaja spoj tehnološkega in organskega. To je osrednja pozicija, ki jo zastopa transhumanizem. Hayo vmesnik prenese iz aziatskega procesorja v možgane več kot 500 GB in manj kot 1000 GB, ki se začnejo mešati s spominom protagonista Johnnya Mnemonica. Tako je bilo leta 1995. Znanstevno-tehnološki razvoj se pospešuje z impresivno silovitostjo.

 

Velikost in inteznivnost sonca naj bo merilo za vse naše odnose! To je za živo resnično merilo. Za umetnost pa je to zmaga nad soncem. V prihodnosti naj bi prišlo do združevanja genetike, nanotehnologije in robotike. Skupni napori teh znanosti bodo privedli do tega, da bodo ljudje živeli v biomehatronskih telesih z nanokomponentami, v informacijskem omrežju, z "upload" zavestjo. Tako bomo gledali novo nastale biomehanske civilizacije v vesolju. Planeti bodo tako postali ogromni računalniki, sestavljeni iz omrežij, združenih med seboj s skupno inteligenco.

 

Ponovimo: Estetski užitek nima ključnega pomena pri estetski presoji. Vse je odvisno od tega ali ste tehnofob ali tehnofil in ali vam proizvaja transhumanizem pozitivne ali negativne misli. Povzdigovanje katerekoli človeške kulture je uničujoče za druge vrste. 

 

Postbiološki čas bo proizvedel, tako kot je to proizvedla biološka evolucija, inteligentna bitja. Zato za razliko od biološke evolucije ne bomo potrebovali deset miljard let. Tako kot pravi nek drug protagonsit v drugem filmu: "Ni nujno, da bosta digitalna evolucija in digitalna zavest podobni naši zavesti, ni nujno, da se bosta razvijali na podoben način, kot se je razvijala naša zavest. Lahko, da bo povezana z našo zavestjo. Lahko tudi, da ne bo. Zagotovo pa ne bo kopija naše zavesti!" Lahko bi bila celo tako tuja, kot da bi prišla iz najglobje globine vesolja kot materializacija kozmične nujnosti, o kateri so premišljali historični znanstevni kozmisti. Vse to bo človeštvo doživelo, če nam ne bodo militantneži in kramarji razstrelili civilizacije.

 

Transhumanističen koncept sveta me zagotovo določa, toda ne kakršenkoli koncept. Pristajam le na anarho-transhumanističnega, ki projecira kognitivno umetnost na tehno planet.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.481
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.066
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.224
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.631
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.127
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 996
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 876
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 543
09/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.283
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.889