Razkrivamo

Janko Veber bi zaradi vejice peteršilja odpoklical šefinjo Finančne uprave Jano Ahčin

Na prvi pogled res precej absurdna zgodba: pred dnevi je poslanec Janko Veber na svojem Facebook profilu napovedal poslansko pobudo za odpoklic Jane Ahčin, direktorice Finančne uprave Republike Slovenije, in sicer zaradi tega, ker je slednja s 3000 evri kaznovala prodajalko zelenjave, ki ni izdala računa za peteršilj v vrednosti 1,50 evra. Veber je med drugim Ahčinovi očital zlorabo zakonodaje, kar je pripeljalo do - po njegovih besedah - nezaslišane in povsem nesorazmerne kazni za tako majhen znesek.

17.08.2017 07:30
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   FURS   Janko Veber   Jana Ahčin   peteršilj   kazen   račun   Finančna uprava   drakonska kazen

Foto: vlada.si

Od branjevk zahtevati, da za vsak korenček izdajajo račune, je seveda kretenizem, ki se ga lahko spomni samo slovenska birokracija. Vendar ima ta kretenizem zakonsko podlago in vsaj formalno Finančni upravi nimamo česa očitati.

Vse skupaj se zdi res absurdno: prodajalka zelenjave, tako Janko Veber, poslanec socialnih demokratov in borec za pravice malega človeka, ni izdala računa za petršilj, s čemer je formalno storila prekšek, za katerega jo je Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) kaznovala s kaznijo 3000,00 evrov. Generalna direktorica FURS je Jana Ahčin in zaradi tega primera je Veber napovedal poslansko pobudo za njen odpoklic. Po njegovem mnenju gre za očitno zlorabo zakonodaje pooblaščenega državnega organa, s čemer država "ustrahuje naše ljudi". Ker je gospa Ahčin generalna direktorica FURS in "za ta nezaslišan primer v celoti odgovorna", je poslanec Janko Veber vladi predlagal, "da nemudoma sproži postopke za njeno razrešitev". Ob tem je opozoril, da so "kazni za vse vrste majhnih prekrškov, tako na davčnem, kot na drugih področjih odločno previsoke", hkrati pa skupni davčni dolg pri nas znaša 1,3 milijarde evrov.

 

Tako torej Janko Veber, ki je zaradi tega zapisa na Facebooku in napovedi pobude za odpoklic šefinje Finančne uprave takoj prejel precejšnjo podporo ljudi. In na prvi pogled je zgodba o kazni za vejico petršilja, za katero prodajalka ni izdala računa, dejansko absurdna. In glede na slovensko prakso tudi docela možna. Vseeno pa smo na Finančno upravo poslali - v skladu s 45. členom Zakona o medijih - vprašanje, s katerim smo se želeli povsem prepričati glede verodostojnosti tega domnevnega primera s petršiljem. Generalno direktorico Ahčinovo smo vprašali:

 
 
Ali je to res, je FURS res kaznovala prodajalko zelenjave zaradi neizdanega računa v višini 1,50 evra? Če ta zgodba ni bila povsem takšna, nas vseeno zanima, ali ste kdaj imeli podoben primer, ste kaznovali nekoga z več tisoč evri kazni, ker ni izdal računa za evro ali dva?
 
 

Iz FURS so nam posredovali odgovor, ki ga v celoti objavljamo:

 

Glede konkretnega primera kaznovanja potrošnika iz leta 2016 zaradi neizdaje računa v višini 1,5 evra pojasnjujemo naslednje:

 - V konkretnem primeru je bil nadzor in konkreten prikrit nakup vejice peteršilja opravljen na podlagi prijave – iz tega izhaja, da je šlo v konkretnem primeru za ponavljajoče se kršitve. Naš nadzornik je prikrit nakup izvedel za sadiko peteršilja, saj gre pri prikritih nakupih za trošenje davkoplačevalskega denarja in višina nakupa ni pomembna, mora pa biti racionalna (prav tako ne bi bilo razlike, če bi prikrit nakup opravil za 100 sadik peteršilja, znesek pa bi bil v tem primeru seveda višji).

- Za občutek o obsegu izdanih računov z nizkimi zneski naj navedemo, da je v Sloveniji vsak mesec izdanih okoli 10 mio računov, ki so manjši od 1,5 eura (od 0 do 1,5 evra), skupni znesek teh računov znaša več kot 6 mio evrov.

- Neizdajanje računov je po zakonu hujši davčni prekršek. Zavezancu je bila izrečena najnižja predpisana globa, v okviru katere so se upoštevale vse morebitne olajševalne okoliščine.

-  V vednost vam posredujemo tudi potrjeno sodbo (vir) v zvezi z izvajanjem ZDavPR, in sicer sankcioniranjem neizdaje računa (7. točka prvega odstavka 19. člena ZDavPR). Sodišče lepo pojasni, zakaj kljub minimalni vrednosti dobave, za katero ni bil izdan račun (2,30 EUR), ni možna omilitev izrečene sankcije.

 

 

Naš komentar: ni kriv FURS, pač pa zakonodaja

 

Pojasnilo FURS se nam zdi smiselno, vsaj v tem primeru. Ne pomeni pa, da najnižja predpisana globa ni racionalna, nasprotno, zdi se nam celo zelo visoka - in vsaj v tem delu ima poslanec Janko Veber prav. Res pa je, da so denarne kazni v Sloveniji - vzemimo za primerjavo tiste za cestno-prometne prekrške - glede na višino plač in pokojnin nesorazmerno visoke in tudi precej višje od tistih v drugih državah, s katerimi se radi primerjamo.

 

Prav tako je res, da takšno drakonsko kaznovanje branjevk ali pekov ne bo zaleglo, pač pa bo prej vzbudilo še večji gnev ljudstva, ki je že tako ali tako alergično na državne institucije. Eden od namenov kazni je tudi ta, da deluje generalno preventivno, to pa predpostavlja, da jo ljudje na splošno občutijo kot pravično in pravilno. Samo tako zaleže.

 

Od branjevk zahtevati, da za vsak korenček izdajajo račune, je seveda kretenizem, ki se ga lahko spomni samo slovenska birokracija. Vendar je ta kretenizem uzakonjen in vsaj formalno Finančni upravi nimamo česa očitati.

 

Morda bi Janko Veber - namesto da ruši generalno direktorico FURS - raje v zakonodajno proceduro državnega zbora vložil predlog za spremembo zakonodaje, ki je pripeljala do tako absurdnih in z zdravo pametjo skreganih predpisov?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
1
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation
8
26.09.2021 23:00
Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
6
24.09.2021 22:30
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
5
19.09.2021 22:00
Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v imenu številnih volivcev v Mestni občini Ljubljana se obračam na ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Vonj imperijev (2): Iracionalnost planskega gospodarstva, ki je poletna oblačila ponujal pozimi in zimska poleti, parfume pa proizvajal v popolnem nasprotju s potrebami potrošnikov
3
18.09.2021 12:34
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu
7
12.08.2021 23:07
Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Kako so v TEŠ "pokurili" 280 milijonov evrov ali celotna zgodba o izgubi in insolventnosti Termoelektrarne Šoštanj
14
05.08.2021 22:46
Pisati o Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) oziroma o njenem bloku 6 je pravzaprav preprosto. Lahko se izpostavi zgrešenost te ... Več.
Piše: Bine Kordež
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
5
28.07.2021 21:30
V Sloveniji živi 12 odstotkov ljudi pod statistično opredeljenim pragom revščine. Ta je v letu 2019 znašal 1.477 evrov na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
31
27.07.2021 20:00
Oglasna kampanja za Slovensko vojsko, ki jo financiramo davkoplačevalci, predstavlja jasen primer kanaliziranja javnih sredstev ... Več.
Piše: Domen Savič
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
15
25.07.2021 22:08
Kako se bo v ženskih kvotah odzrcalilo leto 2022, ki bo super volilno leto, saj se bodo zvrstile državnozborske, lokalne in še ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.980
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.116
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 1.918
04/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.412
05/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 1.387
06/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.434
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.258
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 869
09/
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
Ana Jud
Ogledov: 2.669
10/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.463