Razkrivamo

Janko Veber bi zaradi vejice peteršilja odpoklical šefinjo Finančne uprave Jano Ahčin

Na prvi pogled res precej absurdna zgodba: pred dnevi je poslanec Janko Veber na svojem Facebook profilu napovedal poslansko pobudo za odpoklic Jane Ahčin, direktorice Finančne uprave Republike Slovenije, in sicer zaradi tega, ker je slednja s 3000 evri kaznovala prodajalko zelenjave, ki ni izdala računa za peteršilj v vrednosti 1,50 evra. Veber je med drugim Ahčinovi očital zlorabo zakonodaje, kar je pripeljalo do - po njegovih besedah - nezaslišane in povsem nesorazmerne kazni za tako majhen znesek.

17.08.2017 07:30
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   FURS   Janko Veber   Jana Ahčin   peteršilj   kazen   račun   Finančna uprava   drakonska kazen

Foto: vlada.si

Od branjevk zahtevati, da za vsak korenček izdajajo račune, je seveda kretenizem, ki se ga lahko spomni samo slovenska birokracija. Vendar ima ta kretenizem zakonsko podlago in vsaj formalno Finančni upravi nimamo česa očitati.

Vse skupaj se zdi res absurdno: prodajalka zelenjave, tako Janko Veber, poslanec socialnih demokratov in borec za pravice malega človeka, ni izdala računa za petršilj, s čemer je formalno storila prekšek, za katerega jo je Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) kaznovala s kaznijo 3000,00 evrov. Generalna direktorica FURS je Jana Ahčin in zaradi tega primera je Veber napovedal poslansko pobudo za njen odpoklic. Po njegovem mnenju gre za očitno zlorabo zakonodaje pooblaščenega državnega organa, s čemer država "ustrahuje naše ljudi". Ker je gospa Ahčin generalna direktorica FURS in "za ta nezaslišan primer v celoti odgovorna", je poslanec Janko Veber vladi predlagal, "da nemudoma sproži postopke za njeno razrešitev". Ob tem je opozoril, da so "kazni za vse vrste majhnih prekrškov, tako na davčnem, kot na drugih področjih odločno previsoke", hkrati pa skupni davčni dolg pri nas znaša 1,3 milijarde evrov.

 

Tako torej Janko Veber, ki je zaradi tega zapisa na Facebooku in napovedi pobude za odpoklic šefinje Finančne uprave takoj prejel precejšnjo podporo ljudi. In na prvi pogled je zgodba o kazni za vejico petršilja, za katero prodajalka ni izdala računa, dejansko absurdna. In glede na slovensko prakso tudi docela možna. Vseeno pa smo na Finančno upravo poslali - v skladu s 45. členom Zakona o medijih - vprašanje, s katerim smo se želeli povsem prepričati glede verodostojnosti tega domnevnega primera s petršiljem. Generalno direktorico Ahčinovo smo vprašali:

 
 
Ali je to res, je FURS res kaznovala prodajalko zelenjave zaradi neizdanega računa v višini 1,50 evra? Če ta zgodba ni bila povsem takšna, nas vseeno zanima, ali ste kdaj imeli podoben primer, ste kaznovali nekoga z več tisoč evri kazni, ker ni izdal računa za evro ali dva?
 
 

Iz FURS so nam posredovali odgovor, ki ga v celoti objavljamo:

 

Glede konkretnega primera kaznovanja potrošnika iz leta 2016 zaradi neizdaje računa v višini 1,5 evra pojasnjujemo naslednje:

 - V konkretnem primeru je bil nadzor in konkreten prikrit nakup vejice peteršilja opravljen na podlagi prijave – iz tega izhaja, da je šlo v konkretnem primeru za ponavljajoče se kršitve. Naš nadzornik je prikrit nakup izvedel za sadiko peteršilja, saj gre pri prikritih nakupih za trošenje davkoplačevalskega denarja in višina nakupa ni pomembna, mora pa biti racionalna (prav tako ne bi bilo razlike, če bi prikrit nakup opravil za 100 sadik peteršilja, znesek pa bi bil v tem primeru seveda višji).

- Za občutek o obsegu izdanih računov z nizkimi zneski naj navedemo, da je v Sloveniji vsak mesec izdanih okoli 10 mio računov, ki so manjši od 1,5 eura (od 0 do 1,5 evra), skupni znesek teh računov znaša več kot 6 mio evrov.

- Neizdajanje računov je po zakonu hujši davčni prekršek. Zavezancu je bila izrečena najnižja predpisana globa, v okviru katere so se upoštevale vse morebitne olajševalne okoliščine.

-  V vednost vam posredujemo tudi potrjeno sodbo (vir) v zvezi z izvajanjem ZDavPR, in sicer sankcioniranjem neizdaje računa (7. točka prvega odstavka 19. člena ZDavPR). Sodišče lepo pojasni, zakaj kljub minimalni vrednosti dobave, za katero ni bil izdan račun (2,30 EUR), ni možna omilitev izrečene sankcije.

 

 

Naš komentar: ni kriv FURS, pač pa zakonodaja

 

Pojasnilo FURS se nam zdi smiselno, vsaj v tem primeru. Ne pomeni pa, da najnižja predpisana globa ni racionalna, nasprotno, zdi se nam celo zelo visoka - in vsaj v tem delu ima poslanec Janko Veber prav. Res pa je, da so denarne kazni v Sloveniji - vzemimo za primerjavo tiste za cestno-prometne prekrške - glede na višino plač in pokojnin nesorazmerno visoke in tudi precej višje od tistih v drugih državah, s katerimi se radi primerjamo.

 

Prav tako je res, da takšno drakonsko kaznovanje branjevk ali pekov ne bo zaleglo, pač pa bo prej vzbudilo še večji gnev ljudstva, ki je že tako ali tako alergično na državne institucije. Eden od namenov kazni je tudi ta, da deluje generalno preventivno, to pa predpostavlja, da jo ljudje na splošno občutijo kot pravično in pravilno. Samo tako zaleže.

 

Od branjevk zahtevati, da za vsak korenček izdajajo račune, je seveda kretenizem, ki se ga lahko spomni samo slovenska birokracija. Vendar je ta kretenizem uzakonjen in vsaj formalno Finančni upravi nimamo česa očitati.

 

Morda bi Janko Veber - namesto da ruši generalno direktorico FURS - raje v zakonodajno proceduro državnega zbora vložil predlog za spremembo zakonodaje, ki je pripeljala do tako absurdnih in z zdravo pametjo skreganih predpisov?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
1
21.03.2023 07:00
Cyber-espionage is a long-time Chinese national priority aimed at strengthening its geopolitical position. The experts and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
16
15.03.2023 21:30
Ruska invazija na Ukrajino ta hip predstavlja največji izziv za demokracijo po svetu. Prizadevanje Ukrajine, da ohrani svojo ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
9
14.03.2023 20:00
Vladimir Putin je v svojem govoru pred rusko zvezno skupščino 21. februarja napovedal, da bo Rusija začasno prekinila ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Money Trapping and China’s Military Espionage
6
09.03.2023 21:11
Chinese targeting of former military officials for military espionage is a significant concern for many nations. This type of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Trgovanje z Rusijo v času sankcij: Tudi Slovenija pomaga Putinu financirati vojno ...
13
07.03.2023 22:06
Kakšni so trgovinski tokovi Slovenije z Rusijo od uvedbe sankcij, ki smo se jim pridružili tudi v Sloveniji? Pogledali smo ... Več.
Piše: Bine Kordež
United States leads global group announcing tech sanctions against China
15
02.03.2023 19:00
China cringes in anger as Japan and The Netherlands join the United States to control Chinas access to materials for ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako je ukrajinsko zdravstvo preživelo prvo leto vojne
11
01.03.2023 22:20
Minilo je prvo leto vojaških spopadov v Ukrajini. V javnosti se je zelo veliko govorilo o politiki, vojaških aktivnostih in ... Več.
Piše: Milan Krek
Italijanska zunanja politika na Balkanu: Od besed k dejanjem?
6
28.02.2023 20:02
Več Italije na Balkanu in pospeševanje procesa evropskega povezovanja regije. To so prednostne naloge italijanske vlade, kot sta ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (2/2): Kako je Kitajska s pomočjo redkih kovin izzvala Zahod
17
25.02.2023 23:59
Pri oskrbi z redkimi kovinami je Zahod prepuščen na milost in nemilost Kitajski, ki je danes glavna proizvajalka mineralov, ki ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Politika Giorgie Meloni v Sredozemlju: Od četrte obale* do energetske varnosti?
12
21.02.2023 22:00
Dinamika nove rimske vlade v Sredozemlju ne kaže veliko vzporednic z obnovljeno postfašistično tradicijo, dotika pa se vseh ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (1/2): Slon v sobi, ki ga nihče ne opazi
16
20.02.2023 19:00
Odločitev Evropskega parlamenta o propovedi izdelave avtomobilov z notranjim izgorevanjem po letu 2035 je na prvi pogled ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Space and near-space areas in high use of China for surveillance
9
16.02.2023 20:00
In the world of intelligence, China has tried every means to develop technologies to trick its rivals. While the US Navy was ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ali je na obzorju konec rusko-ukrajinske vojne? Ta trenutek zagotovo še ne ...
20
13.02.2023 20:00
Ob bližajoči se prvi obletnici Putinove vojne proti Ukrajini, ki se je začela 24. februarja 2022 v zgodnjih jutranjih urah, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
11
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
41
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 2.926
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.885
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.221
04/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.464
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.126
06/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.195
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 849
08/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.881
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 478
10/
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.837