Komentar

Resnični nacisti so vedeli, da kdor poseduje sliko, ta upravlja s svetom

Hitlerjansko paradiranje po nemških ulicah ni bila samo priložnostno organizirana kičasta baklada belih moških, ki se je sprehajala po poteh sovraštva, temveč je bila histerično in kaotično organizirana politična stranka, ki je zmagala na demokratičnih volitvah. Po zmagi pa mu je dala mandat, da Germanijo organizira kot enopartijsko centralo z dvema točkama programa: širiti sovražni govor in življenski prostor.

19.08.2017 18:04
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   ikonomija   nacisti   Odilo Globočnik   Nemčija   Joseph Beuys   Piotr Uklanski   Dokumenta 7   Adam Szymczyk

Kdo bi si mislil, da bo prišel čas, ko bomo morali spet braniti pridobitve modernistične umetnosti.

To se je zgodilo pred tremi dnevi. V drugi sobi, desno, na prvem nadstropju Neue galerie je bila razstavljena sestavljanka, zgrajena iz množice portretnih fotografij akterjev zla. To je bil resnični nabor eksponentov zla. Vse ikone sestavljanke povezuje ostudno ideološko gibanje, ki ga je nacionalni um v svojem velikem finalu organiziral v politično stranko. Partija pa je - pozor! - pravno legitimirala petnajstletno sistemsko pobijanje milijonov in milijonov otrok, starcev, deklet in fantov, žena in mož. Okrašena stena (ikonostas) je sestavljena iz dvestotreh ikon tistih, ki predstavljajo nacionalno, ideološko in kulturno gibanje, ki še zdaleč ni dobilo svoje dokončne in znanstveno utemeljene umestitve v evropsko ter svetovno zgodovino.

 

Med 203 ikonami, ki sestavljajo sestavljanko, je nekaj takšnih, ki so premišljeno podtaknjene z neokonceptualnim umetniškim namenom. V umetnino so umeščene samo zato, da v nas sprožijo smrtno resno polemiko! Podtaknjenec, ki je nameščen v umetnino, je tu predvsem zato, da gledalcu spodnese enoznačen pogled na zlo. V umetnini Piotra Uklanskega je jasno izražena zavest, da nacionalsocialisti niso bili običajna politična stranka z uveljavljenim zgodovinskim dekorjem, ampak je to bila realna koalicija, združena v zlu. Koalicija zvijačnosti in zlobe. Naslov umetnine je Resnični nacisti.

 

Umetnost je izza dobrega in izza zla!

 

Ne, moj današnji komentar ni namenjen njenemu estesko-etičnemu premisleku, da bi v končnici umetnini dodelil ali odvzel njeno vrednost. Nikakor ne, predvsem je umetnina izvrsten podaljšek druge umetnine istega avtorja z naslovom Nacisti iz leta 1999. To so sestavljale ikone filmskih igralcev, ki so v kinematografijah različnih kultur odigrali na stotine vlog nacistov v njihovih bolj ali manj zločinskih legah. 

 

Še manj pa je moj današnji komentar detektiranje in analiziranje podtaknjencev. Med njimi je portret konceptualnega umetnika Josepha Beuysa, ki je bil med drugim osrednji protagonist Dokumente 7 leta 1982. Še najmanj pa je to komentar, ki bi želel reflektirati Beuysovo umetniško delo. 

 

Današnji komentar je posvečen ekonomiji smrti in nacionalizmu, ki sta med drugimi temami, kot so imigracije in restitucije (umetniških zbirk), zastopane v Kasslu na letošnji Dokumenti 14. Naslov razstave kustosa Adama Szymczykja je Učiti se od Aten.

 

Ikona, ikona, ikonomija 1*.

 

Pripadnik hitlerjanske stranke, nacionalsocialistični revolucionar, dunajski gauleiter, Slovenec Odilo Globočnik se je napihoval ob družinskih srečanjih v Celovcu in Trstu, da je s svojim partijskim podjetjem pokončal najmanj dva milijona Rajhu nezaželjenih posameznikov in posameznic. Svojim sodelavcem v tržaški Rižarni se je produciral, kako je bil on tisti, ki jeo ptimaliziral industrijo pobijanja razraslih podras. Kot argument o velepomembnosti ter lastni nepogrešljivosti v stranki pa jim je navajal, da "ima dovoljenje, da lahko sredi noči po telefonu zbudi Firerja". Res je, telefon je bil poleg radia Hitlerjevo najljubše orodje.

 

Hitlerjansko paradiranje po nemških ulicah ni bila samo priložnostno organizirana kičasta baklada belih moških, ki se je sprehajala po poteh sovraštva, temveč je bila histerično in kaotično organizirana politična stranka, ki je zmagala na demokratičnih volitvah. Vso svojo predvolilno kampanjo je stavila na govorniške ognjemete svojega Vodje. Po zmagi pa mu je dala mandat, da Germanijo organizira kot enopartijsko centralo z dvema točkama programa: širiti sovražni govor in življenski prostor. Skoraj cela nacija je bila pripravljena aktivno sodelovati v njegovi psihološki patologiji.

 

Nacistična kulturna uprava: ne pozabimo, da je bil Adolf Govno zagnan amaterski umetnik in velik ljubitelj ter zbiralec umetnosti s prav posebno izbranim okusom. Ne pozabimo, da je zmagal na demokratičnih volitvah tako, da je lahko brez kakršnegakoli zadržka uveljavljal svoj umetniški okus. Na vseh frontah. Njegov namen je bil zgraditi muzej, v katerem bo razstavil novo evropsko - germansko zbirko vseh zbirk. Muzej naj bi dokazoval predvsem to, da je njegov umetniški okus več vreden od življenj umazanih in lenih Romov. 

 

Človeštvo, boj se umetniškega okusa! 

 

Tako je že leta 1933 demokratično izvoljena partija začela prenašati njegovo ikonografsko patologijo na svetovni geopolitični zemljevid. Začela se je vojna za umetniško zbirko vseh zbirk. Danes se že skoraj vsi strinjamo, da je bil to zavržen sistem idej, izražen v prav posebni obliki družbene zavesti. Oblikovala ga je tudi enosmerna, nekritična medijska zavest. Pravzaprav ga je ta med drugim tudi omogočila. Naj se nikoli več ne ponovi!

 

Umetniška avtonomija je bila v tistih letih žrtvovana za militantno patološko politizacijo, spremenila se je v masovni simbolni misterij. Avtopoetska militantna skrajnost je Fürerju omogočala njegovo amatersko umetniško fikcijo. Njegova ikonografija, ki jo je oblikoval leta, pa je dobila veličastno legitimnost. Pospremljena je bila s podvojenim ognjemetom tistih, ki so oboževali njegovo antimodernistično pobesnelost.

 

Digresija: Kdo bi si mislil, da bo prišel čas, ko bomo morali spet braniti pridobitve modernistične umetnosti. Konec digresije.

 

Beuysova umetniška identiteta: v spodnji vrsti sestavljanke Resnični nacisti je na eni od fotografij med ikoničnimi nosilci zla obešen tudi porteret Josepha Beuysa, vojnega pilota Luftwaffe. Jospeh Beuys je umetnik, gigant druge polovice XX. stoletja, med drugim osrednji protagonist Dokumente 7 leta 1982. Z Beuysovo umestitvijo med nacistične zločince je umetnik Piotr Uklanski načrtno sprožil polemiko. Zato imam namen v danšnjem komentarju izpeljati majhno ikonomično operacijo. 

 

Joseph Beuys je po drugi svetovni vojni v celoti zavrnil svojo mladostniško indoktrinirano zavest, ki mu jo je v čustveni spomin naselila hitlerjanska falanga. Že leta 1936 so ga pri petnajstih letih včlanili v Hitlerjevo mladino. Postal je vzoren Hitlerjev otrok, mladi nacist.

 

Manj kot deset let kasnje je Beuysev bombnik strmoglavil na Krimski polotok. Neodvisno od različnih mistifikacij, ki so povezane z njegovim preživetjem, je Joseph Beuys končal v nemški vojaški bolnišnici. Ta dogodek ga je popolnoma preobrazil. Od takrat naprej je bilo vse v njegovi umetniški biografiji usmerjeno v proizvodnjo nove družbene zavesti. Kot da je preživel samo zato, da bi lahko pričal o svoji mladostniški zasvojenosti s tem, ko je pil ideološko mleko. S svojo umetnostjo se je v celoti posvetil zdravljenju Nemčije. S svojo izjemno vizionarsko močjo je zdravil Nemčijo, istočasno pa je zdravil svet od travm, od hudih poškodb, ki jih je Nemčija prizadela svetu. Trikrat v prejšnjem stoletju. S svojo konceptualno umetnostjo je bil zavezan človeštvu.

 

In zdaj majhna ikonomična operacija: Vsak umetniški izdelek je izza dobrega in zla. Zato bom predlagal umetniku Piotru Uklanskemu, da umakne fotografijo Josepha Beuysa in jo nadomesti s fotografijo Odila Globočnika. Argument je preprost: Prvotni pomen besede pomen je bil spomin. Človeka se moramo spominajti po njegovem delu. Beuysa se spominjamo po njegovi umetnosti. Hitlerjanci so se natančno zavedali, da tisti, ki poseduje sliko, upravlja s svetom. Nacionalsocialisti so dodelili vizualnim umetnostim in teoriji ritualov osrednjo vlogo. Natančno so se zavedali, da se nacionalna integracija najlažje doseže s pomočjo vizualnih podob. Nacionalizem je realna, načelna koalicija, združena v zlu na Svetem Urhu.

 

* Ikonomija je pravoslavni teološki koncept, ki predstavlja božji načrt odrešitve človeštva in vsega stvarstva, lahko pa se v določenih primerih uporabi tudi pri odrešitvi posameznika.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Jankovićevih 29 milijonov je le kaplja v morju 15 milijard odpisanih dolgov
11
21.09.2019 00:00
Vsi se ukvarjajo s temi odpisanimi miljoni, nihče pa si ne zastavi vprašanja, zakaj in kako se je vse to premoženje izgubilo. Tu ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Sramota: 100.000 evrov, ki jih UKCL zahteva od Blaža Mrevljeta, je klofuta bolnikom in davkoplačevalcem
8
18.09.2019 23:59
Odškodninska tožba Kliničnega centra proti našemu sodelavcu, kardiologu Blažu Mrevljetu, je strel v koleno in začetek konca ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Da bi prekinili manipulativno merjenje javnega mnenja, potrebujemo zakon o agencijah za merjenje javnega mnenja
8
17.09.2019 22:15
Raziskave javnega mnenja so v Sloveniji politični fenomen in podaljšek lobijev, je prepričan Tilen Majnardi, nekdanji novinar ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Računovodkinja Zvonka, s katero bi Jamnikovi radi medijsko likvidirali Damirja Črnčeca
9
16.09.2019 23:59
Zakaj je razkritje potencialnega konflikta interesov Damirja Črnčeca, Šarčevega državnega sekretarja za nacionalno varnost, v ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Digitalni humanizem: Čeprav živimo v digitalnem obdobju, v resnici še vedno delujemo na analogen način
5
14.09.2019 23:15
Natančno se zavedam, da je današnji komentar usmerjen v umetnike in v tiste, ki so zelo blizu sodobni in razvojni umetnosti. Za ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Novo orodje demokracije: Poslanec Jani Möderndorfer in problem konoplje
8
14.09.2019 07:00
Ali morda veste, kdo je dal začetno pobudo za t.i. parlamentarni program, ki je danes del Tretjega programa RTV Slovenije? Ne? ... Več.
Piše: Miha Burger
Intelektualne zlate ribice: Ne zaradi Pahorja, ampak zaradi Erdogana Turčija ne more računati na članstvo v EU
11
12.09.2019 11:38
Ob hrupu 28 slovenskih intelektualcev zaradi povsem korektne izjave predsednika Boruta Pahorja na nedavnem Blejskem strateškem ... Več.
Piše: Božo Cerar
Lov na čarovnice: Slabe terjatve kot ogledalo krivde družbe
12
11.09.2019 21:00
Družbeni pojavi kot so krize, še posebej, če so povezani z veliko finančno izgubo, prinesejo v družbi veliko polemike in iskanje ... Več.
Piše: Aleš Ahčan
Na dan, ko je pol slovenskega političnega vrha v Moskvi, nam v Bruslju dodelijo najmanj zaželeno komisarsko mesto
20
10.09.2019 22:30
To, da boJanez Lenarčič, ki je sicer povsem korekten in neproblematičen diplomatski birokrat, vodil resor za humanitarno pomoč ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ideje komunizma ne da enačiti z odkloni (post)udbovskega vsakdana
20
09.09.2019 22:00
Trditve, da je komunizem od nastanka dalje kontinuirano neločljiv od udbomafije , globoke države, nepotizma in klientelizma, ne ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenska sestavljanka (jigsaw puzzle*) ali obrazi predsednice Bratuškove
9
07.09.2019 23:59
Alenka Bratušek se je kot premierka proslavila z izjavo, da je treba narediti konec brezglavemu varčevanju . Kdo ne bi v tem ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
"Pomemben položaj zasedate, a poglejte kakšno zanič mizo imate; jaz bi jo vrgel skozi okno."
0
07.09.2019 21:00
Rad se ponavljam: letos praznujemo stoletnico začetka delovanja izjemne umetniške šole Bauhaus. To dejstvo je vzrok, da posvečam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Evropa na Zahodnem Balkanu: Članstvo v Evropski uniji je za Severno Makedonijo vprašanje biti ali ne biti
3
04.09.2019 22:30
Severnomakedonsko vodstvo se boji, da bo pošel zagon, ki smo mu bili priča v zadnjem letu v makedonskih prizadevanjih za ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ukrajinska neodvisnost: 13.000 mrtvih, 34.000 ranjenih in 1,8 milijona razseljenih
16
02.09.2019 23:00
Zgodovinski 24. avgust 1991 za mojo domovino pomeni rojstvo neodvisne in samostojne ukrajinske države. Prav ta pomemben dogodek ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Evropa, Azija in Amerika v novih geopolitičnih turbulencah: Multipolarni svet se vse bolj krči, vrača se nova oblika bipolarnosti
9
01.09.2019 20:00
Velike spremembe so pred nami, vstopamo v nov geopolitični, geoekonomski in geotehnološki svetovni red. V novo globalno ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Povejmo na glas: svet upravljajo digitalni ovaduhi in fotonski veter
1
31.08.2019 21:00
Računalniška država XXI. stoletja je že v celoti drugačna od televizijske države osemdestih let prejšnjega stoletja. Današnja ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Komedija "Alo Alo" po Šarčevo: V ozkem grlu globoke države
14
29.08.2019 22:20
Vaški fantje iz Kamnika, ki skrbijo za interese predsednika vlade, ne počnejo nič takšnega, česar ne bi delali že njihovi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tri zgodbe: Prvošolčki, otroci v vrtcih in nočne skrivnosti ljubljanske Pediatrične klinike
6
28.08.2019 23:32
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pred kratkim opozorilo vse zaposlene v javni upravi, da imajo kot starši ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Cerarjev moderni center išče predsednika: Politična prostitucija po Počivalšku
13
26.08.2019 21:02
Prihajajoče kandidature za predsednika Stranke modernega centra (SMC) odpirajo številna vprašanja na slovenski politični sceni. ... Več.
Piše: Marko Novak
"Institucije je treba oblikovati tako, da oblastnikom preprečijo povzročanje škode."
19
25.08.2019 21:30
Če res vsa vesoljna Slovenija z vsemi svojimi visokimi funkcionarji, anonimnimi in neanonimnimi komentatorji vred misli, da novo ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Računovodkinja Zvonka, s katero bi Jamnikovi radi medijsko likvidirali Damirja Črnčeca
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,180
02/
Sramota: 100.000 evrov, ki jih UKCL zahteva od Blaža Mrevljeta, je klofuta bolnikom in davkoplačevalcem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,186
03/
Zaradi izsiljevanja obsojeni Vladimir Vodušek zdaj očita "reketiranje" Bojanu Požarju in trdi, da je samo od Telekoma pokasiral 120.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 1,370
04/
Da bi prekinili manipulativno merjenje javnega mnenja, potrebujemo zakon o agencijah za merjenje javnega mnenja
Tilen Majnardi
Ogledov: 1,583
05/
Novo orodje demokracije: Poslanec Jani Möderndorfer in problem konoplje
Miha Burger
Ogledov: 1,635
06/
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,109
07/
Na dan, ko je pol slovenskega političnega vrha v Moskvi, nam v Bruslju dodelijo najmanj zaželeno komisarsko mesto
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,410
08/
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
Shane Quinn
Ogledov: 1,216
09/
Intelektualne zlate ribice: Ne zaradi Pahorja, ampak zaradi Erdogana Turčija ne more računati na članstvo v EU
Božo Cerar
Ogledov: 1,376
10/
Lov na čarovnice: Slabe terjatve kot ogledalo krivde družbe
Aleš Ahčan
Ogledov: 950