Komentar

Resnični nacisti so vedeli, da kdor poseduje sliko, ta upravlja s svetom

Hitlerjansko paradiranje po nemških ulicah ni bila samo priložnostno organizirana kičasta baklada belih moških, ki se je sprehajala po poteh sovraštva, temveč je bila histerično in kaotično organizirana politična stranka, ki je zmagala na demokratičnih volitvah. Po zmagi pa mu je dala mandat, da Germanijo organizira kot enopartijsko centralo z dvema točkama programa: širiti sovražni govor in življenski prostor.

19.08.2017 18:04
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   ikonomija   nacisti   Odilo Globočnik   Nemčija   Joseph Beuys   Piotr Uklanski   Dokumenta 7   Adam Szymczyk

Kdo bi si mislil, da bo prišel čas, ko bomo morali spet braniti pridobitve modernistične umetnosti.

To se je zgodilo pred tremi dnevi. V drugi sobi, desno, na prvem nadstropju Neue galerie je bila razstavljena sestavljanka, zgrajena iz množice portretnih fotografij akterjev zla. To je bil resnični nabor eksponentov zla. Vse ikone sestavljanke povezuje ostudno ideološko gibanje, ki ga je nacionalni um v svojem velikem finalu organiziral v politično stranko. Partija pa je - pozor! - pravno legitimirala petnajstletno sistemsko pobijanje milijonov in milijonov otrok, starcev, deklet in fantov, žena in mož. Okrašena stena (ikonostas) je sestavljena iz dvestotreh ikon tistih, ki predstavljajo nacionalno, ideološko in kulturno gibanje, ki še zdaleč ni dobilo svoje dokončne in znanstveno utemeljene umestitve v evropsko ter svetovno zgodovino.

 

Med 203 ikonami, ki sestavljajo sestavljanko, je nekaj takšnih, ki so premišljeno podtaknjene z neokonceptualnim umetniškim namenom. V umetnino so umeščene samo zato, da v nas sprožijo smrtno resno polemiko! Podtaknjenec, ki je nameščen v umetnino, je tu predvsem zato, da gledalcu spodnese enoznačen pogled na zlo. V umetnini Piotra Uklanskega je jasno izražena zavest, da nacionalsocialisti niso bili običajna politična stranka z uveljavljenim zgodovinskim dekorjem, ampak je to bila realna koalicija, združena v zlu. Koalicija zvijačnosti in zlobe. Naslov umetnine je Resnični nacisti.

 

Umetnost je izza dobrega in izza zla!

 

Ne, moj današnji komentar ni namenjen njenemu estesko-etičnemu premisleku, da bi v končnici umetnini dodelil ali odvzel njeno vrednost. Nikakor ne, predvsem je umetnina izvrsten podaljšek druge umetnine istega avtorja z naslovom Nacisti iz leta 1999. To so sestavljale ikone filmskih igralcev, ki so v kinematografijah različnih kultur odigrali na stotine vlog nacistov v njihovih bolj ali manj zločinskih legah. 

 

Še manj pa je moj današnji komentar detektiranje in analiziranje podtaknjencev. Med njimi je portret konceptualnega umetnika Josepha Beuysa, ki je bil med drugim osrednji protagonist Dokumente 7 leta 1982. Še najmanj pa je to komentar, ki bi želel reflektirati Beuysovo umetniško delo. 

 

Današnji komentar je posvečen ekonomiji smrti in nacionalizmu, ki sta med drugimi temami, kot so imigracije in restitucije (umetniških zbirk), zastopane v Kasslu na letošnji Dokumenti 14. Naslov razstave kustosa Adama Szymczykja je Učiti se od Aten.

 

Ikona, ikona, ikonomija 1*.

 

Pripadnik hitlerjanske stranke, nacionalsocialistični revolucionar, dunajski gauleiter, Slovenec Odilo Globočnik se je napihoval ob družinskih srečanjih v Celovcu in Trstu, da je s svojim partijskim podjetjem pokončal najmanj dva milijona Rajhu nezaželjenih posameznikov in posameznic. Svojim sodelavcem v tržaški Rižarni se je produciral, kako je bil on tisti, ki jeo ptimaliziral industrijo pobijanja razraslih podras. Kot argument o velepomembnosti ter lastni nepogrešljivosti v stranki pa jim je navajal, da "ima dovoljenje, da lahko sredi noči po telefonu zbudi Firerja". Res je, telefon je bil poleg radia Hitlerjevo najljubše orodje.

 

Hitlerjansko paradiranje po nemških ulicah ni bila samo priložnostno organizirana kičasta baklada belih moških, ki se je sprehajala po poteh sovraštva, temveč je bila histerično in kaotično organizirana politična stranka, ki je zmagala na demokratičnih volitvah. Vso svojo predvolilno kampanjo je stavila na govorniške ognjemete svojega Vodje. Po zmagi pa mu je dala mandat, da Germanijo organizira kot enopartijsko centralo z dvema točkama programa: širiti sovražni govor in življenski prostor. Skoraj cela nacija je bila pripravljena aktivno sodelovati v njegovi psihološki patologiji.

 

Nacistična kulturna uprava: ne pozabimo, da je bil Adolf Govno zagnan amaterski umetnik in velik ljubitelj ter zbiralec umetnosti s prav posebno izbranim okusom. Ne pozabimo, da je zmagal na demokratičnih volitvah tako, da je lahko brez kakršnegakoli zadržka uveljavljal svoj umetniški okus. Na vseh frontah. Njegov namen je bil zgraditi muzej, v katerem bo razstavil novo evropsko - germansko zbirko vseh zbirk. Muzej naj bi dokazoval predvsem to, da je njegov umetniški okus več vreden od življenj umazanih in lenih Romov. 

 

Človeštvo, boj se umetniškega okusa! 

 

Tako je že leta 1933 demokratično izvoljena partija začela prenašati njegovo ikonografsko patologijo na svetovni geopolitični zemljevid. Začela se je vojna za umetniško zbirko vseh zbirk. Danes se že skoraj vsi strinjamo, da je bil to zavržen sistem idej, izražen v prav posebni obliki družbene zavesti. Oblikovala ga je tudi enosmerna, nekritična medijska zavest. Pravzaprav ga je ta med drugim tudi omogočila. Naj se nikoli več ne ponovi!

 

Umetniška avtonomija je bila v tistih letih žrtvovana za militantno patološko politizacijo, spremenila se je v masovni simbolni misterij. Avtopoetska militantna skrajnost je Fürerju omogočala njegovo amatersko umetniško fikcijo. Njegova ikonografija, ki jo je oblikoval leta, pa je dobila veličastno legitimnost. Pospremljena je bila s podvojenim ognjemetom tistih, ki so oboževali njegovo antimodernistično pobesnelost.

 

Digresija: Kdo bi si mislil, da bo prišel čas, ko bomo morali spet braniti pridobitve modernistične umetnosti. Konec digresije.

 

Beuysova umetniška identiteta: v spodnji vrsti sestavljanke Resnični nacisti je na eni od fotografij med ikoničnimi nosilci zla obešen tudi porteret Josepha Beuysa, vojnega pilota Luftwaffe. Jospeh Beuys je umetnik, gigant druge polovice XX. stoletja, med drugim osrednji protagonist Dokumente 7 leta 1982. Z Beuysovo umestitvijo med nacistične zločince je umetnik Piotr Uklanski načrtno sprožil polemiko. Zato imam namen v danšnjem komentarju izpeljati majhno ikonomično operacijo. 

 

Joseph Beuys je po drugi svetovni vojni v celoti zavrnil svojo mladostniško indoktrinirano zavest, ki mu jo je v čustveni spomin naselila hitlerjanska falanga. Že leta 1936 so ga pri petnajstih letih včlanili v Hitlerjevo mladino. Postal je vzoren Hitlerjev otrok, mladi nacist.

 

Manj kot deset let kasnje je Beuysev bombnik strmoglavil na Krimski polotok. Neodvisno od različnih mistifikacij, ki so povezane z njegovim preživetjem, je Joseph Beuys končal v nemški vojaški bolnišnici. Ta dogodek ga je popolnoma preobrazil. Od takrat naprej je bilo vse v njegovi umetniški biografiji usmerjeno v proizvodnjo nove družbene zavesti. Kot da je preživel samo zato, da bi lahko pričal o svoji mladostniški zasvojenosti s tem, ko je pil ideološko mleko. S svojo umetnostjo se je v celoti posvetil zdravljenju Nemčije. S svojo izjemno vizionarsko močjo je zdravil Nemčijo, istočasno pa je zdravil svet od travm, od hudih poškodb, ki jih je Nemčija prizadela svetu. Trikrat v prejšnjem stoletju. S svojo konceptualno umetnostjo je bil zavezan človeštvu.

 

In zdaj majhna ikonomična operacija: Vsak umetniški izdelek je izza dobrega in zla. Zato bom predlagal umetniku Piotru Uklanskemu, da umakne fotografijo Josepha Beuysa in jo nadomesti s fotografijo Odila Globočnika. Argument je preprost: Prvotni pomen besede pomen je bil spomin. Človeka se moramo spominajti po njegovem delu. Beuysa se spominjamo po njegovi umetnosti. Hitlerjanci so se natančno zavedali, da tisti, ki poseduje sliko, upravlja s svetom. Nacionalsocialisti so dodelili vizualnim umetnostim in teoriji ritualov osrednjo vlogo. Natančno so se zavedali, da se nacionalna integracija najlažje doseže s pomočjo vizualnih podob. Nacionalizem je realna, načelna koalicija, združena v zlu na Svetem Urhu.

 

* Ikonomija je pravoslavni teološki koncept, ki predstavlja božji načrt odrešitve človeštva in vsega stvarstva, lahko pa se v določenih primerih uporabi tudi pri odrešitvi posameznika.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Polemika o "znamenjih": Od brisanja slik preko Sanjskega moškega, otrok brez očetov in Simone Rebolj do streljanja sošolcev
0
07.05.2021 22:59
Koronska situacija ni naporna samo za ženske. V družinskem nasilju trpijo otroci, starostniki, oskrbe potrebni, ženske in tudi ... Več.
Piše: Andrej Mertelj
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
29
05.05.2021 21:00
Oseba iz politike me je vljudno prosila, naj napišem kaj pozitivnega, neke sorte spravni tekst. Naj ljudi pozovem k enotnosti. ... Več.
Piše: Ana Jud
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
21
03.05.2021 22:30
Kampanje z opozarjanjem na nasilje moških niso nič novega. V času epidemije so tudi v Avstriji plasirali serijo plakatov z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
10
03.05.2021 03:47
Po svetu je še vedno veliko komunističnih strank, a je zelo malo vplivnih. Presenetljivo pa so komunisti v španski koaliciji, ... Več.
Piše: Keith Miles
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
18
02.05.2021 11:00
Nismo še prišli na raven duhovnega razvoja, ki bi presegel krovno ideologijo vseh časov in krajev. Ne slepite se! Še vedno ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Če gledališkemu režiserju odvzameš možnost režiranja, je to isto, kot da ga usmrtiš.
3
01.05.2021 22:40
Umetniško gledališče Vsevoloda Emiljeviča Mejerholda se je upiralo zadušljivosti realnega sveta. Gledališko poetičnost je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
19
29.04.2021 22:03
Šele z nekoliko večje distance, predvsem geografske, človek počasi dojame vse razsežnosti fenomenalne slovenske pameti, ki jo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
22
28.04.2021 22:00
Komisija za preprečevanje korupcije(KPK) mora postati zares neodvisna institucija! Naj privabi k sodelovanju čim več samostojnih ... Več.
Piše: Miha Burger
Yoda iz Vojne zvezd v mojem Štoparskem vodniku po slovenskem sodnem vesolju
9
25.04.2021 21:00
Področje sodnega izvedenstva psihiatrične stroke je v naši državi katastrofično neprofesionalno področje. Vedno sem menila, da ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni lepšega na svetu, kot so gledališke vaje: na njih vadimo svojo smrt
3
24.04.2021 22:39
Na vajah načelno ne določim interpretativne meje, da se lahko igralec svobodno giblje po zvočnem polju svojih replik. Ko pa smo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ustaške sanje hrvaškega predsednika Zorana Milanovića ali malo drugačen "non-paper"
11
23.04.2021 22:25
Pozdraviti gre prizadevanja Slovenije po čimprejšnjem odhodu iz balkanskega okolja, v prvi vrsti iz sklopa nečednih navad, ki ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Tudi imunski sistem Tomaža Vesela, predsednika Računskega sodišča, je hudo oslabljen
10
22.04.2021 22:10
Imunski sistem države se ruši ... Kot da bi bili vsi psi vojne spuščeni, delovati so začele, da tako rečem, tovarne zlobe. ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Gozd, voda in les, slovenski ponos v Dubaju na svetovni razstavi Expo 2020
18
21.04.2021 21:31
1. oktobra letos se bo v Dubaju odprl Expo 2020, ki ga je pandemija novega koronavirusa prestavila za eno leto. Predstavilo se ... Več.
Piše: Robert Klun
Gostujoči komentar: Covid-19 nas je že nekajkrat neprijetno presenetil in še vedno nas lahko
22
19.04.2021 21:00
Pri spremljanju razvoja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2, je že dolgo jasno, da ne gre samo za respiratorno ... Več.
Piše: Milan Krek
Če nas ne bo povozila multinacionalka Uber, nas bodo dotolkli pa vsi domači "uberji"
10
18.04.2021 11:00
Slovenija je Slovenija! V tridesetih letih samostojne države je slovenska politika predvsem plonkala ideje in vizije drugih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Milutin Milanković: Tisti astronom, ki je izračunal, da se ledene dobe pojavljajo ciklično
7
17.04.2021 21:17
Milutin Milanković je bil renesančni človek, rojen tik pred zoro modernizma, astronom, matematik in klimatolog. Leta 1928 je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Replika Billu Wirtzu: Tisti, ki živijo v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja
19
16.04.2021 22:00
Kritika iz Luksemburga je popolnoma razvrednotena zaradi številnih stvari. Prvo si bodo Slovenci zapomnili iz časa, ko so se ... Več.
Piše: Keith Miles
500 let Martina Luthra: "Tu stojim in drugače ne morem! Bog mi pomagaj!"
15
15.04.2021 22:26
Šestnajstega aprila 1521 je avguštinski menih Martin Luther pred nemškim cesarjem v Wormsu zagovarjal svoje teze. Na dvor je bil ... Več.
Piše: Janez Gorse
Šteje samo, kakšen človek si
21
14.04.2021 21:08
Ljudje smo raznoliki. Levičarji, desničarji in tisti vmes, pa še vsi tisti na robu. Vendar je nam vsem, ne glede na kopico ... Več.
Piše: Ana Jud
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
43
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.254
02/
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
Simona Rebolj
Ogledov: 1.935
03/
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
Ana Jud
Ogledov: 1.426
04/
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
Keith Miles
Ogledov: 1.290
05/
Kampanja proti družinskemu nasilju, ki je diskriminirala očete in spregledala žensko nasilje
Andrej Mertelj
Ogledov: 1.248
06/
Evropsko sodišče za človekove pravice: "V demokratični družbi je obvezno cepljenje otrok nujno"
Žiga Stupica
Ogledov: 779
07/
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
Miha Burger
Ogledov: 1.022
08/
Neenakost med ljudmi (4): Tisoč Slovencev ima v lasti dobro tretjino vsega premoženja pri nas
Bine Kordež
Ogledov: 838
09/
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
Simona Rebolj
Ogledov: 1.088
10/
Neenakost med ljudmi (3): V Sloveniji je distribucija plač ustrezna glede na ustvarjeno dodano vrednost
Bine Kordež
Ogledov: 935