Komentar

Resnični nacisti so vedeli, da kdor poseduje sliko, ta upravlja s svetom

Hitlerjansko paradiranje po nemških ulicah ni bila samo priložnostno organizirana kičasta baklada belih moških, ki se je sprehajala po poteh sovraštva, temveč je bila histerično in kaotično organizirana politična stranka, ki je zmagala na demokratičnih volitvah. Po zmagi pa mu je dala mandat, da Germanijo organizira kot enopartijsko centralo z dvema točkama programa: širiti sovražni govor in življenski prostor.

19.08.2017 18:04
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   ikonomija   nacisti   Odilo Globočnik   Nemčija   Joseph Beuys   Piotr Uklanski   Dokumenta 7   Adam Szymczyk

Kdo bi si mislil, da bo prišel čas, ko bomo morali spet braniti pridobitve modernistične umetnosti.

To se je zgodilo pred tremi dnevi. V drugi sobi, desno, na prvem nadstropju Neue galerie je bila razstavljena sestavljanka, zgrajena iz množice portretnih fotografij akterjev zla. To je bil resnični nabor eksponentov zla. Vse ikone sestavljanke povezuje ostudno ideološko gibanje, ki ga je nacionalni um v svojem velikem finalu organiziral v politično stranko. Partija pa je - pozor! - pravno legitimirala petnajstletno sistemsko pobijanje milijonov in milijonov otrok, starcev, deklet in fantov, žena in mož. Okrašena stena (ikonostas) je sestavljena iz dvestotreh ikon tistih, ki predstavljajo nacionalno, ideološko in kulturno gibanje, ki še zdaleč ni dobilo svoje dokončne in znanstveno utemeljene umestitve v evropsko ter svetovno zgodovino.

 

Med 203 ikonami, ki sestavljajo sestavljanko, je nekaj takšnih, ki so premišljeno podtaknjene z neokonceptualnim umetniškim namenom. V umetnino so umeščene samo zato, da v nas sprožijo smrtno resno polemiko! Podtaknjenec, ki je nameščen v umetnino, je tu predvsem zato, da gledalcu spodnese enoznačen pogled na zlo. V umetnini Piotra Uklanskega je jasno izražena zavest, da nacionalsocialisti niso bili običajna politična stranka z uveljavljenim zgodovinskim dekorjem, ampak je to bila realna koalicija, združena v zlu. Koalicija zvijačnosti in zlobe. Naslov umetnine je Resnični nacisti.

 

Umetnost je izza dobrega in izza zla!

 

Ne, moj današnji komentar ni namenjen njenemu estesko-etičnemu premisleku, da bi v končnici umetnini dodelil ali odvzel njeno vrednost. Nikakor ne, predvsem je umetnina izvrsten podaljšek druge umetnine istega avtorja z naslovom Nacisti iz leta 1999. To so sestavljale ikone filmskih igralcev, ki so v kinematografijah različnih kultur odigrali na stotine vlog nacistov v njihovih bolj ali manj zločinskih legah. 

 

Še manj pa je moj današnji komentar detektiranje in analiziranje podtaknjencev. Med njimi je portret konceptualnega umetnika Josepha Beuysa, ki je bil med drugim osrednji protagonist Dokumente 7 leta 1982. Še najmanj pa je to komentar, ki bi želel reflektirati Beuysovo umetniško delo. 

 

Današnji komentar je posvečen ekonomiji smrti in nacionalizmu, ki sta med drugimi temami, kot so imigracije in restitucije (umetniških zbirk), zastopane v Kasslu na letošnji Dokumenti 14. Naslov razstave kustosa Adama Szymczykja je Učiti se od Aten.

 

Ikona, ikona, ikonomija 1*.

 

Pripadnik hitlerjanske stranke, nacionalsocialistični revolucionar, dunajski gauleiter, Slovenec Odilo Globočnik se je napihoval ob družinskih srečanjih v Celovcu in Trstu, da je s svojim partijskim podjetjem pokončal najmanj dva milijona Rajhu nezaželjenih posameznikov in posameznic. Svojim sodelavcem v tržaški Rižarni se je produciral, kako je bil on tisti, ki jeo ptimaliziral industrijo pobijanja razraslih podras. Kot argument o velepomembnosti ter lastni nepogrešljivosti v stranki pa jim je navajal, da "ima dovoljenje, da lahko sredi noči po telefonu zbudi Firerja". Res je, telefon je bil poleg radia Hitlerjevo najljubše orodje.

 

Hitlerjansko paradiranje po nemških ulicah ni bila samo priložnostno organizirana kičasta baklada belih moških, ki se je sprehajala po poteh sovraštva, temveč je bila histerično in kaotično organizirana politična stranka, ki je zmagala na demokratičnih volitvah. Vso svojo predvolilno kampanjo je stavila na govorniške ognjemete svojega Vodje. Po zmagi pa mu je dala mandat, da Germanijo organizira kot enopartijsko centralo z dvema točkama programa: širiti sovražni govor in življenski prostor. Skoraj cela nacija je bila pripravljena aktivno sodelovati v njegovi psihološki patologiji.

 

Nacistična kulturna uprava: ne pozabimo, da je bil Adolf Govno zagnan amaterski umetnik in velik ljubitelj ter zbiralec umetnosti s prav posebno izbranim okusom. Ne pozabimo, da je zmagal na demokratičnih volitvah tako, da je lahko brez kakršnegakoli zadržka uveljavljal svoj umetniški okus. Na vseh frontah. Njegov namen je bil zgraditi muzej, v katerem bo razstavil novo evropsko - germansko zbirko vseh zbirk. Muzej naj bi dokazoval predvsem to, da je njegov umetniški okus več vreden od življenj umazanih in lenih Romov. 

 

Človeštvo, boj se umetniškega okusa! 

 

Tako je že leta 1933 demokratično izvoljena partija začela prenašati njegovo ikonografsko patologijo na svetovni geopolitični zemljevid. Začela se je vojna za umetniško zbirko vseh zbirk. Danes se že skoraj vsi strinjamo, da je bil to zavržen sistem idej, izražen v prav posebni obliki družbene zavesti. Oblikovala ga je tudi enosmerna, nekritična medijska zavest. Pravzaprav ga je ta med drugim tudi omogočila. Naj se nikoli več ne ponovi!

 

Umetniška avtonomija je bila v tistih letih žrtvovana za militantno patološko politizacijo, spremenila se je v masovni simbolni misterij. Avtopoetska militantna skrajnost je Fürerju omogočala njegovo amatersko umetniško fikcijo. Njegova ikonografija, ki jo je oblikoval leta, pa je dobila veličastno legitimnost. Pospremljena je bila s podvojenim ognjemetom tistih, ki so oboževali njegovo antimodernistično pobesnelost.

 

Digresija: Kdo bi si mislil, da bo prišel čas, ko bomo morali spet braniti pridobitve modernistične umetnosti. Konec digresije.

 

Beuysova umetniška identiteta: v spodnji vrsti sestavljanke Resnični nacisti je na eni od fotografij med ikoničnimi nosilci zla obešen tudi porteret Josepha Beuysa, vojnega pilota Luftwaffe. Jospeh Beuys je umetnik, gigant druge polovice XX. stoletja, med drugim osrednji protagonist Dokumente 7 leta 1982. Z Beuysovo umestitvijo med nacistične zločince je umetnik Piotr Uklanski načrtno sprožil polemiko. Zato imam namen v danšnjem komentarju izpeljati majhno ikonomično operacijo. 

 

Joseph Beuys je po drugi svetovni vojni v celoti zavrnil svojo mladostniško indoktrinirano zavest, ki mu jo je v čustveni spomin naselila hitlerjanska falanga. Že leta 1936 so ga pri petnajstih letih včlanili v Hitlerjevo mladino. Postal je vzoren Hitlerjev otrok, mladi nacist.

 

Manj kot deset let kasnje je Beuysev bombnik strmoglavil na Krimski polotok. Neodvisno od različnih mistifikacij, ki so povezane z njegovim preživetjem, je Joseph Beuys končal v nemški vojaški bolnišnici. Ta dogodek ga je popolnoma preobrazil. Od takrat naprej je bilo vse v njegovi umetniški biografiji usmerjeno v proizvodnjo nove družbene zavesti. Kot da je preživel samo zato, da bi lahko pričal o svoji mladostniški zasvojenosti s tem, ko je pil ideološko mleko. S svojo umetnostjo se je v celoti posvetil zdravljenju Nemčije. S svojo izjemno vizionarsko močjo je zdravil Nemčijo, istočasno pa je zdravil svet od travm, od hudih poškodb, ki jih je Nemčija prizadela svetu. Trikrat v prejšnjem stoletju. S svojo konceptualno umetnostjo je bil zavezan človeštvu.

 

In zdaj majhna ikonomična operacija: Vsak umetniški izdelek je izza dobrega in zla. Zato bom predlagal umetniku Piotru Uklanskemu, da umakne fotografijo Josepha Beuysa in jo nadomesti s fotografijo Odila Globočnika. Argument je preprost: Prvotni pomen besede pomen je bil spomin. Človeka se moramo spominajti po njegovem delu. Beuysa se spominjamo po njegovi umetnosti. Hitlerjanci so se natančno zavedali, da tisti, ki poseduje sliko, upravlja s svetom. Nacionalsocialisti so dodelili vizualnim umetnostim in teoriji ritualov osrednjo vlogo. Natančno so se zavedali, da se nacionalna integracija najlažje doseže s pomočjo vizualnih podob. Nacionalizem je realna, načelna koalicija, združena v zlu na Svetem Urhu.

 

* Ikonomija je pravoslavni teološki koncept, ki predstavlja božji načrt odrešitve človeštva in vsega stvarstva, lahko pa se v določenih primerih uporabi tudi pri odrešitvi posameznika.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
17
17.02.2020 23:59
Preigravanja po padcu vlade dobivajo nevarne pospeške v podobi zunanjih igralcev, ki o politiki sicer ne vedo kaj dosti, so pa ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Od kod patološki strah pred Janšo?
30
17.02.2020 00:57
Antijanšizem ima mnogo globlje korenine kot le v klasičnem političnem boju med levico in desnico. Strinjam se z oceno, da ... Več.
Piše: Milan Gregorič
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
20
15.02.2020 23:00
Milojka Kolar Celarc je javno povedala, da če gre SMC v koalicijo z Janšo, ona odstopa kot članica stranke. Ker dače se sestavi ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
9
14.02.2020 22:36
Usodne prevare Zdenka Roterja, ki imajo vsega 160 strani, so sklepni del spominske trilogije, ki se je začela z zajetnejšo (čez ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
30
12.02.2020 00:30
Do konca prihodnjega tedna naj bi bilo jasno, če je možna nova, desnosredinska koalicija. V nasprotnem bodo 19. ali 26. aprila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kulturni dan za nekulturno ljudstvo
13
08.02.2020 22:00
Slovenci praznujemo kulturni dan predvsem zato, ker nismo kulturen narod, kaj šele umetnosti naklonjen narod. Zakaj bi torej za ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Težko boste na kakšnem pašniku našli toliko svetih krav kot v sferi slovenske kulture
18
08.02.2020 01:00
Po mojem bi bila največja usluga slovenski umetnosti, če bi (zdaj prihaja na dan moja teroristična plat) pod Cankarjev dom, ko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prekletstvo Antigone: Ali je možno, da ljubljanski župan Zoran Janković ne razlikuje med spomenikom in grobom?
26
06.02.2020 22:36
Vsekakor smo lahko ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću za tako samozavestno propagiranje prvo- in drugorazrednosti več kot ... Več.
Piše: Jože Dežman
Janšev "biti ali ne biti": Predčasne volitve ali nova koalicija, to je zdaj vprašanje!
29
05.02.2020 23:30
Predčasne volitve ali nova vladna koalicija, to je zdaj vprašanje. Bomo dovolili, da se na oblast vrne Janez Janša, nas ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Samo pri poslancih, ki niso glasovalni stroj političnih strank, gre iskati kvorum, ki lahko ustvari novo parlamentarno večino
5
02.02.2020 12:00
Tisti junak, in resnično bo junak, ki si bo upal iz obstoječe zasedbe parlamenta sestaviti vlado, naj vse poslance in poslanke, ... Več.
Piše: Angel Polajnko
"Kdo bi še molčal, ko ga en zamah lahko reši? Še kar prenašati naključje, ali se upreti, vzeti orožje in končati vse?"
9
01.02.2020 22:30
Hamlet anarhist: Do kod se mora to trpeti? Oblast, ki žali že s svojim obstojem. Prezir vseh njih, ki imajo jo v rokah. Ošabnost ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Luksemburška blamaža: Slovenska vlada in njeni pravniki v ogledalu Evropskega sodišča
16
01.02.2020 00:36
V bistvu je evropsko sodišče slovensko tožbo proti Hrvaški označilo kot neprimerno in nekompetentno, s čimer je potegnilo za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Zakaj se mi zdijo uniseks stranišča super, odstranjevanje pisoarjev pa kretenizem
16
30.01.2020 22:30
Kdor je odstranil pisoarje na uniseks straniščih na Fakulteti za družbene vede, je dosegel predvsem to, da se bodo kumulativne ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Morda Šarčev odstop ni nobena zarota, ampak le trenutek, ko je imel premier vsega dovolj
19
28.01.2020 01:00
Ponedeljkov odstop predsednika vlade, ki ga je sicer za nekaj ur prehitel finančni minister, je presenetil zgolj popolne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali so Trumpova pričakovanja o večji vlogi zveze Nato na Bližnjem vzhodu realna? Niso.
6
26.01.2020 22:59
Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat izrazil pričakovanja po večji vlogi Nata na Bližnjem vzhodu. V mislih ... Več.
Piše: Božo Cerar
Fantje s puško na rami in dekleta z metlo v roki
17
26.01.2020 11:00
Na desnem političnem polu se neguje konservativna mentaliteta, ki državo vidi v temelju predvsem kot oboroženo silo s čim bolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pomeni beseda svoboda. Svoboda je tisto, česar si ne pustimo vzeti.
8
25.01.2020 21:00
Umetnik stoji na aveniji v New Yorku in razstavlja snežne kepe različnih velikosti, položene na kontrastno podlago. Ponudil jih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Čas je, da zdravniško-dobaviteljsko-zavarovalniško-lekarniški mafiji v Sloveniji enkrat že vzajemno pokažemo Digitus impudicus*
13
24.01.2020 22:04
Prihodnji teden, najverjetneje v sredo, bo v državnem zboru potekala svojevrstna lutkovna predstava v okviru sicer najdlje ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
11
23.01.2020 23:00
Reševanje sem zmeraj razumel kot plemenito dejanje, ko nekdo, ki je hraber in sposoben, rešuje tistega, ki želi biti rešen. Tako ... Več.
Piše: Ivan Simič
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
19
21.01.2020 00:45
Včasih je šlo za kohabitacijo, za sobivanje različnosti, za parlamentarizem, ki je uspel nadgraditi pobijanje med levico in ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Kako ustaviti Janšo? Ofenziva za volitve v polnem razmahu, v zraku tudi ideja o prepovedi delovanja SDS
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,367
02/
Od kod patološki strah pred Janšo?
Milan Gregorič
Ogledov: 4,274
03/
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,589
04/
Koronavirus je lahko že v nekaj dneh v Sloveniji, ministra v odstopu Šabedra ni nikjer, UKCL ima na voljo le nekaj postelj za okužene bolnike ...
Blaž Mrevlje
Ogledov: 3,557
05/
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
Blaž Mrevlje
Ogledov: 2,939
06/
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,903
07/
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2,418
08/
Kulturni dan za nekulturno ljudstvo
Simona Rebolj
Ogledov: 2,632
09/
Težko boste na kakšnem pašniku našli toliko svetih krav kot v sferi slovenske kulture
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,963
10/
Ameriške predsedniške volitve 2020: Ali je Bernieja Sandersa še možno zaustaviti na poti do demokratske nominacije?
Mitja Kotnik
Ogledov: 1,241