Komentar

Davčni prekršek "vejica peteršilja": Odpoklic Jane Ahčin, zloraba položaja in politična odgovornost

Primeri, kot je nedavna, neznosno nesorazmerna kazen, izrečena s strani inšpektorja Finančne uprave (FURS) branjevki zaradi neizdanega računa za vejico peteršilja, je samo še en vrhunec modernega prava, ki osuplja, vzbuja nejevero in jemlje še zadnje drobce nekega upanja, da morda pa vendar še ni vse zavoženo. Pa je, Slovenija že dolgo ni ne socialna in ne pravna država.

23.08.2017 20:56
Piše: Janko Veber
Ključne besede:   prekršek   Zakon o davčnem potrjevanju računov   Finančna uprave   Jana Ahčin   bagatelno dejanje   drakonske kazni   Janko Veber   Miro Cerar   pravičnost   Marijan Pavčnik

Foto: arhiv portal+

Predsednik vlade bo moral pojasniti, kakšen je bil namen zakonodajalca, da je v Zakonu o davčnem potrjevanju računov predpisal slaboumne drakonske kazni za bagatelne zneske.

Ta država je ujetnica samopašnih neoliberalnih aparatčikov, ki vedno znova dokazujejo, da ne vedo ničesar o morali, etiki, pravičnosti, enakosti pred zakonom, dostojanstvu državljanov; skratka ničesar niti o temeljnih določbah Ustave. Dokazujejo, da imajo šefe, ki nimajo pojma, kaj je kaznovalna politika, kaj so splošne usmeritve za razumno, učinkovito in pošteno delo, kaj so nujne prioritete glede na težo družbene nevarnosti in dejansko škodo. Izvajati prikrite metode pri vrednosti vejice peteršilja je sramota za inšpektorja in vso Finančno upravo Republika Slovenije (FURS), ker kaže na stanje duha, ki usmerja delo inšpekcije v sfero najbolj ranljivih zato, da se lahko mirno izmikajo sankcijam najbolj predrzni utajevalci milijonov evrov. Dokazujejo, da imamo leporečno izmuzljivega predsednika vlade, ki ne ve, da se v takih primerih pokliče ministrico Matejo Vraničar Erman in vpraša:

 

"Kako je kaj takega mogoče, kaj pa delate?!"

 

Saj je sicer Miro Cerar soodgovoren za vse take srhljive primere, ki jih ne zaznava nihče od tistih, ki bi jih morali. Predsednik vlade bo moral pojasniti, kakšen je bil namen zakonodajalca, ki je v 19. čl. Zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) predpisal slaboumne drakonske kazni za bagatelne zneske, za majhne obrtnike, ki pogosto ne dosežejo ob mukotrpnem delu niti povprečne plače v državi. Neopravičljivo z ničimer, tudi ne z formalno pravno logiko, da tako pač določa zakon.

 

Inšpektor bi - tako kot generalna direktorica FURS Jana Ahčin - lahko vedel vsaj nekaj o osnovah pravne teorije in zakonodaje, ki takega ravnanja ne dovoljuje. Pri tem ne gre le za splošno znani veliki Komentar ustave iz leta 2002 in nazorno komentiranje nezapisanega ustavnega načela pravičnosti, sorazmernosti, ampak zlasti za dolgo vrsto velikih avtoritet teorije prava in pravne filozofije, ki v položajih, kot je obravnavani, terjajo povsem drugačno bistveno bolj pravično in človeško ravnanje.

 

Morda bo treba s kakšno poslansko pobudo prisiliti te, ki tako nepošteno odločajo o obveznostih državljanov, da bodo s posebnim izpitom dokazovali, da so že slišali za Argumentacijo v pravu akademika dr. Marijana Pavčnika, njegovo Teorijo prava, za Uvod v filozofijo prava dr. Arthurja Kaufmanna ali pa Filozofijo prava dr. Gustava Radbrucha.

 

Nenazadnje bo treba vedeti, da Zakon o prekrških izrecno določa, da ni prekršek dejanje, ki sicer te znake ima, če gre za neznatno družbeno nevarnost. Omenjeni Gustav Radbruch je v svoji znani formuli odrekel pravno moč zakonu, pri katerem nasprotje med pravičnostjo in vsebino zakona doseže tako nevzdržno mero, da se mora zakon kot nepravilno pravo umakniti pravičnosti. Od predsednika vlade Mira Cerarja, ki ima očitno slepo pego za take "dosežke" modernega prava, nastale v mandatu njegove vlade, kot je Zakon o davčnem potrjevanju računov, ni pričakovati razumnega ukrepanja, saj ga tudi v mnogih podobnih primerih ni bilo.

 

V kolikor ne bo zahteval odstavitve direktorice FURS-a Jane Ahčin in disciplinskega ali kazenskega postopka zoper inšpektorja, se bomo morali pač tisti poslanci, ki še verjamemo v elementarno poštenje, pravičnost in spoštovanje državljanskega dostojanstva ter nedopustno zlorabljanje pravic uradnih oseb, ustrezno organizirati in s spektrom protiukrepov (zakonodajna pobuda, zahteva za razrešitev ministrice, zahteva za avtentično tolmačenje spornega člena, ustavna presoja ...) iz naše pristojnosti vzpostaviti pravično stanje.

 

Akademik dr. Pavčnik je nekoč zapisal, da vsaka pravna odločitev pomeni izbiro med dvema ali več možnostmi, izpeljavami, pomenskimi odtenki. Če izbiro opravi moralno pokončna osebnost, ki se sprašuje o smiselnosti lastnega početja, je to precej bolje kot zaverovanost v čigarkoli pravilnost odločitve.

 

Se je v obravnavanem primeru inšpektor sploh zavedal, da verjetno uničuje eksistenco branjevke in njene družine za prekršek, ki to v najglobljem bistvu sploh ni?

 

 

Janko Veber je poslanec Državnega zbora Republike Slovenije in predsednik društva Sloga.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Slovenci in Amerika: Od malikovanja do sovraštva
0
11.08.2020 00:12
Ob objavi obiska ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea v Sloveniji se je zagnala mašinerija, ki sicer z nižjimi obrati ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Patriarhalci, pojeb*** frustrirani državljani in beta fašistoidni politikanti
15
09.08.2020 11:00
Puhlice o prekletih feministkah, možačastih nedojebankah in poženščenih impotentnežih so na Slovenskem ponarodele. Praviloma jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Dobrodošli nazaj v leto 1988: Spremenite že ime Roške v Domobransko ulico
3
08.08.2020 22:32
To je moja prva in zadnja gledališka kritika, ki jo bom napisal za časa svojega življenja. Analitično bom vstopil v gledališko ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave
24
07.08.2020 23:50
Prihodnji teden prihaja na uradni obisk v Ljubljano ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Prvi visoki ameriški obisk po več kot ... Več.
Piše: Igor Mekina
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
12
07.08.2020 06:03
Slovenci živimo v prepričanju, da so nekje v tujini stvari mnogo bolje urejene kot pri nas. Kdo med nami ni izrekel ali slišal ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
0
05.08.2020 20:00
Danes v Sloveniji govorimo o stanju brez vrednot (anomiji), o sadistični krutosti nekaterih delodajalcev, o mobingu, o korupciji ... Več.
Piše: Boštjan M. Zupančič
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
4
02.08.2020 23:59
Diplomatska bitka zaSeverni tok 2, ki poteka boj ali manj v zakulisju že nekaj let, se približuje koncu. Zadeva je pomembna za ... Več.
Piše: Božo Cerar
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
9
02.08.2020 11:00
Bo padla ali ne bo padla, so stavnice te dni. Glavna zvezda je kmetijska ministrica in predsednica koalicijske upokojenske ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Narava vedno znova začenja iste stvari: leta, dneve, ure. Tako nastajata neskončnost in večnost.
2
01.08.2020 23:57
Aplikacija, ki se nam predstavlja kot aplikacija vseh aplikacij za nadzor virusa, to še zdaleč ni, temveč je le fragmentiran ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
14
30.07.2020 22:30
Zdaj se sprašujem, ali Slovenija občuti kaj sramu, ko je Italija končno izpolnila obljubo in slovenski manjšini vrnila Narodni ... Več.
Piše: Keith Miles
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
7
28.07.2020 22:45
Kako je mogoče iz množice vidnih, dejavnih in vplivnih ljudi izbrati tiste, ki jim pravimo zgodovinske osebnosti? Takšen naslov ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
8
27.07.2020 23:59
Nihče ne ve, kje je center vesolja. V Sloveniji moderni center izginja in boste politično središče našli precej na levi, Levico ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Slovenija, dežela piromanskih gasilcev
17
26.07.2020 11:00
Situacija, v kakršni se nahaja Slovenija, je utrujajoč odraz patologije bolj ali manj učinkovitih piromanov v funkciji gasilcev. ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pričakovati od politika, ki ima v XXI. stoletju doma na zidu slabo naslikano jabolko? Vse najslabše.
5
25.07.2020 23:59
Obstaja neuravnovešen, skoraj patološki odnos med ideologijo in izmi . Ideologija je vedno koncept, ki se vsiljuje drugemu, je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bruseljski kompromis, višegrajski pretepači in obnova bolehne Evrope
16
21.07.2020 23:00
Denarja, ki si ga je Slovenija izposlovala na dolgotrajnih in napornih pogajajih v Bruslju, ni tako malo. Opozicija, ki je leta ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na zdravje, striček Xi! Kitajski zmaj ni več papirnati tiger, ampak postaja vse bolj agresiven!
13
20.07.2020 23:10
O Kitajski je bilo zadnje mesece veliko slišati. Tudi portal+ je poročal o njenem močno vprašljivem ravnanju ob izbruhu ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali twitter koristi slovenski demokraciji ali ne? Odgovor verjetno poznamo vsi ...
14
19.07.2020 23:00
Januarja leta 1990 sem vodstvu Demosa ponujal idejo aktivnega državljanstva. Na nekem sestanku sem zbrane hotel prepričati, kako ... Več.
Piše: Miha Burger
Kulturniški fašizem
9
19.07.2020 11:00
Kulturniški fašizem je zadnje mesece in tedne v Sloveniji visoko dvignil svojo stoglavo glavo. Kulturniški fašizem vedno ... Več.
Piše: Denis Poniž
Umetnost je disciplina, ki nam omogoča razumeti preteklost, predvsem pa bodočnost
8
18.07.2020 22:36
Naj povem na kratko: to je komentar o dveh umetniških ambientih. Povod: stoletnica fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janez Janša, mnogo več spoštovanja bi ohranil, če bi doma ležal na kavču in proučeval strop
29
12.07.2020 10:32
Janez Janša nam obljublja, da bodo z izjemnimi kalibri velikih vodij profila Orban in Vučić naredili red. Janševa politika nas ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.778
02/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.927
03/
Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave
Igor Mekina
Ogledov: 1.890
04/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.790
05/
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.280
06/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.444
07/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.527
08/
Patriarhalci, pojeb*** frustrirani državljani in beta fašistoidni politikanti
Simona Rebolj
Ogledov: 1.210
09/
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
Mitja Kotnik
Ogledov: 886
10/
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
Tomaž Seljak
Ogledov: 903