Komentar

Davčni prekršek "vejica peteršilja": Odpoklic Jane Ahčin, zloraba položaja in politična odgovornost

Primeri, kot je nedavna, neznosno nesorazmerna kazen, izrečena s strani inšpektorja Finančne uprave (FURS) branjevki zaradi neizdanega računa za vejico peteršilja, je samo še en vrhunec modernega prava, ki osuplja, vzbuja nejevero in jemlje še zadnje drobce nekega upanja, da morda pa vendar še ni vse zavoženo. Pa je, Slovenija že dolgo ni ne socialna in ne pravna država.

23.08.2017 20:56
Piše: Janko Veber
Ključne besede:   prekršek   Zakon o davčnem potrjevanju računov   Finančna uprave   Jana Ahčin   bagatelno dejanje   drakonske kazni   Janko Veber   Miro Cerar   pravičnost   Marijan Pavčnik

Foto: arhiv portal+

Predsednik vlade bo moral pojasniti, kakšen je bil namen zakonodajalca, da je v Zakonu o davčnem potrjevanju računov predpisal slaboumne drakonske kazni za bagatelne zneske.

Ta država je ujetnica samopašnih neoliberalnih aparatčikov, ki vedno znova dokazujejo, da ne vedo ničesar o morali, etiki, pravičnosti, enakosti pred zakonom, dostojanstvu državljanov; skratka ničesar niti o temeljnih določbah Ustave. Dokazujejo, da imajo šefe, ki nimajo pojma, kaj je kaznovalna politika, kaj so splošne usmeritve za razumno, učinkovito in pošteno delo, kaj so nujne prioritete glede na težo družbene nevarnosti in dejansko škodo. Izvajati prikrite metode pri vrednosti vejice peteršilja je sramota za inšpektorja in vso Finančno upravo Republika Slovenije (FURS), ker kaže na stanje duha, ki usmerja delo inšpekcije v sfero najbolj ranljivih zato, da se lahko mirno izmikajo sankcijam najbolj predrzni utajevalci milijonov evrov. Dokazujejo, da imamo leporečno izmuzljivega predsednika vlade, ki ne ve, da se v takih primerih pokliče ministrico Matejo Vraničar Erman in vpraša:

 

"Kako je kaj takega mogoče, kaj pa delate?!"

 

Saj je sicer Miro Cerar soodgovoren za vse take srhljive primere, ki jih ne zaznava nihče od tistih, ki bi jih morali. Predsednik vlade bo moral pojasniti, kakšen je bil namen zakonodajalca, ki je v 19. čl. Zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) predpisal slaboumne drakonske kazni za bagatelne zneske, za majhne obrtnike, ki pogosto ne dosežejo ob mukotrpnem delu niti povprečne plače v državi. Neopravičljivo z ničimer, tudi ne z formalno pravno logiko, da tako pač določa zakon.

 

Inšpektor bi - tako kot generalna direktorica FURS Jana Ahčin - lahko vedel vsaj nekaj o osnovah pravne teorije in zakonodaje, ki takega ravnanja ne dovoljuje. Pri tem ne gre le za splošno znani veliki Komentar ustave iz leta 2002 in nazorno komentiranje nezapisanega ustavnega načela pravičnosti, sorazmernosti, ampak zlasti za dolgo vrsto velikih avtoritet teorije prava in pravne filozofije, ki v položajih, kot je obravnavani, terjajo povsem drugačno bistveno bolj pravično in človeško ravnanje.

 

Morda bo treba s kakšno poslansko pobudo prisiliti te, ki tako nepošteno odločajo o obveznostih državljanov, da bodo s posebnim izpitom dokazovali, da so že slišali za Argumentacijo v pravu akademika dr. Marijana Pavčnika, njegovo Teorijo prava, za Uvod v filozofijo prava dr. Arthurja Kaufmanna ali pa Filozofijo prava dr. Gustava Radbrucha.

 

Nenazadnje bo treba vedeti, da Zakon o prekrških izrecno določa, da ni prekršek dejanje, ki sicer te znake ima, če gre za neznatno družbeno nevarnost. Omenjeni Gustav Radbruch je v svoji znani formuli odrekel pravno moč zakonu, pri katerem nasprotje med pravičnostjo in vsebino zakona doseže tako nevzdržno mero, da se mora zakon kot nepravilno pravo umakniti pravičnosti. Od predsednika vlade Mira Cerarja, ki ima očitno slepo pego za take "dosežke" modernega prava, nastale v mandatu njegove vlade, kot je Zakon o davčnem potrjevanju računov, ni pričakovati razumnega ukrepanja, saj ga tudi v mnogih podobnih primerih ni bilo.

 

V kolikor ne bo zahteval odstavitve direktorice FURS-a Jane Ahčin in disciplinskega ali kazenskega postopka zoper inšpektorja, se bomo morali pač tisti poslanci, ki še verjamemo v elementarno poštenje, pravičnost in spoštovanje državljanskega dostojanstva ter nedopustno zlorabljanje pravic uradnih oseb, ustrezno organizirati in s spektrom protiukrepov (zakonodajna pobuda, zahteva za razrešitev ministrice, zahteva za avtentično tolmačenje spornega člena, ustavna presoja ...) iz naše pristojnosti vzpostaviti pravično stanje.

 

Akademik dr. Pavčnik je nekoč zapisal, da vsaka pravna odločitev pomeni izbiro med dvema ali več možnostmi, izpeljavami, pomenskimi odtenki. Če izbiro opravi moralno pokončna osebnost, ki se sprašuje o smiselnosti lastnega početja, je to precej bolje kot zaverovanost v čigarkoli pravilnost odločitve.

 

Se je v obravnavanem primeru inšpektor sploh zavedal, da verjetno uničuje eksistenco branjevke in njene družine za prekršek, ki to v najglobljem bistvu sploh ni?

 

 

Janko Veber je poslanec Državnega zbora Republike Slovenije in predsednik društva Sloga.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
26
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
32
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
11
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.216
02/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 1.878
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 1.955
04/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 1.176
05/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.225
06/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.209
07/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 932
08/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.141
09/
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.320
10/
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
Uredništvo
Ogledov: 2.705