Komentar

Davčni prekršek "vejica peteršilja": Odpoklic Jane Ahčin, zloraba položaja in politična odgovornost

Primeri, kot je nedavna, neznosno nesorazmerna kazen, izrečena s strani inšpektorja Finančne uprave (FURS) branjevki zaradi neizdanega računa za vejico peteršilja, je samo še en vrhunec modernega prava, ki osuplja, vzbuja nejevero in jemlje še zadnje drobce nekega upanja, da morda pa vendar še ni vse zavoženo. Pa je, Slovenija že dolgo ni ne socialna in ne pravna država.

23.08.2017 20:56
Piše: Janko Veber
Ključne besede:   prekršek   Zakon o davčnem potrjevanju računov   Finančna uprave   Jana Ahčin   bagatelno dejanje   drakonske kazni   Janko Veber   Miro Cerar   pravičnost   Marijan Pavčnik

Foto: arhiv portal+

Predsednik vlade bo moral pojasniti, kakšen je bil namen zakonodajalca, da je v Zakonu o davčnem potrjevanju računov predpisal slaboumne drakonske kazni za bagatelne zneske.

Ta država je ujetnica samopašnih neoliberalnih aparatčikov, ki vedno znova dokazujejo, da ne vedo ničesar o morali, etiki, pravičnosti, enakosti pred zakonom, dostojanstvu državljanov; skratka ničesar niti o temeljnih določbah Ustave. Dokazujejo, da imajo šefe, ki nimajo pojma, kaj je kaznovalna politika, kaj so splošne usmeritve za razumno, učinkovito in pošteno delo, kaj so nujne prioritete glede na težo družbene nevarnosti in dejansko škodo. Izvajati prikrite metode pri vrednosti vejice peteršilja je sramota za inšpektorja in vso Finančno upravo Republika Slovenije (FURS), ker kaže na stanje duha, ki usmerja delo inšpekcije v sfero najbolj ranljivih zato, da se lahko mirno izmikajo sankcijam najbolj predrzni utajevalci milijonov evrov. Dokazujejo, da imamo leporečno izmuzljivega predsednika vlade, ki ne ve, da se v takih primerih pokliče ministrico Matejo Vraničar Erman in vpraša:

 

"Kako je kaj takega mogoče, kaj pa delate?!"

 

Saj je sicer Miro Cerar soodgovoren za vse take srhljive primere, ki jih ne zaznava nihče od tistih, ki bi jih morali. Predsednik vlade bo moral pojasniti, kakšen je bil namen zakonodajalca, ki je v 19. čl. Zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) predpisal slaboumne drakonske kazni za bagatelne zneske, za majhne obrtnike, ki pogosto ne dosežejo ob mukotrpnem delu niti povprečne plače v državi. Neopravičljivo z ničimer, tudi ne z formalno pravno logiko, da tako pač določa zakon.

 

Inšpektor bi - tako kot generalna direktorica FURS Jana Ahčin - lahko vedel vsaj nekaj o osnovah pravne teorije in zakonodaje, ki takega ravnanja ne dovoljuje. Pri tem ne gre le za splošno znani veliki Komentar ustave iz leta 2002 in nazorno komentiranje nezapisanega ustavnega načela pravičnosti, sorazmernosti, ampak zlasti za dolgo vrsto velikih avtoritet teorije prava in pravne filozofije, ki v položajih, kot je obravnavani, terjajo povsem drugačno bistveno bolj pravično in človeško ravnanje.

 

Morda bo treba s kakšno poslansko pobudo prisiliti te, ki tako nepošteno odločajo o obveznostih državljanov, da bodo s posebnim izpitom dokazovali, da so že slišali za Argumentacijo v pravu akademika dr. Marijana Pavčnika, njegovo Teorijo prava, za Uvod v filozofijo prava dr. Arthurja Kaufmanna ali pa Filozofijo prava dr. Gustava Radbrucha.

 

Nenazadnje bo treba vedeti, da Zakon o prekrških izrecno določa, da ni prekršek dejanje, ki sicer te znake ima, če gre za neznatno družbeno nevarnost. Omenjeni Gustav Radbruch je v svoji znani formuli odrekel pravno moč zakonu, pri katerem nasprotje med pravičnostjo in vsebino zakona doseže tako nevzdržno mero, da se mora zakon kot nepravilno pravo umakniti pravičnosti. Od predsednika vlade Mira Cerarja, ki ima očitno slepo pego za take "dosežke" modernega prava, nastale v mandatu njegove vlade, kot je Zakon o davčnem potrjevanju računov, ni pričakovati razumnega ukrepanja, saj ga tudi v mnogih podobnih primerih ni bilo.

 

V kolikor ne bo zahteval odstavitve direktorice FURS-a Jane Ahčin in disciplinskega ali kazenskega postopka zoper inšpektorja, se bomo morali pač tisti poslanci, ki še verjamemo v elementarno poštenje, pravičnost in spoštovanje državljanskega dostojanstva ter nedopustno zlorabljanje pravic uradnih oseb, ustrezno organizirati in s spektrom protiukrepov (zakonodajna pobuda, zahteva za razrešitev ministrice, zahteva za avtentično tolmačenje spornega člena, ustavna presoja ...) iz naše pristojnosti vzpostaviti pravično stanje.

 

Akademik dr. Pavčnik je nekoč zapisal, da vsaka pravna odločitev pomeni izbiro med dvema ali več možnostmi, izpeljavami, pomenskimi odtenki. Če izbiro opravi moralno pokončna osebnost, ki se sprašuje o smiselnosti lastnega početja, je to precej bolje kot zaverovanost v čigarkoli pravilnost odločitve.

 

Se je v obravnavanem primeru inšpektor sploh zavedal, da verjetno uničuje eksistenco branjevke in njene družine za prekršek, ki to v najglobljem bistvu sploh ni?

 

 

Janko Veber je poslanec Državnega zbora Republike Slovenije in predsednik društva Sloga.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
19
21.01.2020 00:45
Včasih je šlo za kohabitacijo, za sobivanje različnosti, za parlamentarizem, ki je uspel nadgraditi pobijanje med levico in ... Več.
Piše: Miha Burger
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
15
18.01.2020 22:00
V ranih osemdesetih letih sem od daleč občudoval radikalizem pesnika Jureta Detele. Mit o njem je pravil, da se je vedno pomolil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
4
17.01.2020 22:00
Ta teden je v starosti 75 let umrl Roger Scruton. Ko nekoga poznate osebno in ste imeli privilegij študirati pod njegovim ... Več.
Piše: Keith Miles
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
17
16.01.2020 20:18
V svojem govoru o stanju v državi v sredo je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vrsto ustavnih sprememb. Vse podrobnosti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
19
15.01.2020 19:00
S svojimi romani Tadej Golob dokazuje, da ne šteka. Da ne šteka, da skandinavski kriminalni roman ni postal kulten samo zato, ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
26
14.01.2020 23:00
Razveljavitev 74 let stare obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika, ki je bil pred tem eden najbolj cenjenih brigadnih ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
6
14.01.2020 04:22
Maks Tajnikar se je v Dnevniku tako blamiral s prispevkom o Mercatorju, Konzumu in Fortenovi, da je to kar težko verjeti. ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
30
12.01.2020 13:00
Naštejte vsaj eno državo, kjer formalno vladajo demokracija, pravna država in kapitalistični ekonomski sistem, prevladujoče ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu
2
11.01.2020 23:50
Ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
11
10.01.2020 01:37
Hitrega umika ZDA iz Iraka in bližnjevzhodne regije, vsaj dokler ne bosta kolikor toliko stabilna, si vsekakor ne gre želeti. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
22
06.01.2020 22:00
Takšne uverture v novo leto, za kakršno so v Iraku poskrbeli Američani, si nihče ni mogel predstavljati. Likvidacija iranskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
23
05.01.2020 10:00
Samostojna Slovenija prihaja v obdobje tridesetletnic. Pred tridesetimi leti se je namreč zgodovina v Sloveniji zgostila in se ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Marko Brecelj: Na začetku je bila Karantanija in tako naprej vse do Golice
33
04.01.2020 20:20
Brecelj montira, kolažira medijske fenomene (radio, TV), ti pa mu omogočajo popolnoma avtonomen umetniški nagovor. Njegov jezik ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Poljski premier Morawiecki odgovarja ruskemu "zgodovinarju" Putinu: Poljska je bila prva, ki se je bojevala za svobodo Evrope
17
01.01.2020 00:00
Ruski predsednik Vladimir Putin je precej čustveno reagiral na resolucijo Evropskega parlamenta, ki je povsem zgodovinsko ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Pisma iz emigracije: Vrnitev Bartona Finka
13
29.12.2019 21:00
Država mi žuga s prisilno privedbo na informativni razgovor, če se 9. januarja ne bom pojavil na policijski postaji Moste in dal ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Še vedno Antigona: Videl sem, kako je bila pogubljena država, ki je bila utemeljena na zločinu
9
28.12.2019 20:46
Tragedija kot literarna zvrst še vedno ždi na prestolu večnosti. Antigona je predvsem materializacija travmatičnega dejanja, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenski hudičev trikotnik*: Opazke ob branju knjige Jožeta Možine Slovenski razkol
8
27.12.2019 20:34
Možina se na podlagi na novo odkritih dokumentov ukvarja z najtežjimi vprašanji slovenske preteklosti, ki se prenašajo v naš ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Božične meditacije o sovražnem govoru, sovražnih dejanjih in uporu
6
24.12.2019 22:00
V začetku leta, ki se izteka, je predsednikBorut Pahorzbral za široko omizje cvetober bistrookih pravnikov. Dolgo so govorili na ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
Ko človekove pravice ne temeljijo na dostojanstvu človeka, ampak na 1500 let starih islamskih verskih predpisih
7
23.12.2019 20:00
Šeriatsko pravo vse bolj prodira na Zahod. VVeliki Britanijivzporedno s posvetno pravno državo že delujejo šeriatska sodišča. ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Kako razumeti volitve v Britaniji: Upor ogoljufane periferije proti levičarskim mestnim elitam
11
22.12.2019 23:59
Upajmo, da bo naslednja faza britanskega odhoda pomenila resna, poštena in razumna pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,210
02/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,339
03/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 2,553
04/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,768
05/
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
Matija Ž. Likar
Ogledov: 2,392
06/
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
Shane Quinn
Ogledov: 2,061
07/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,593
08/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,161
09/
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,361
10/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 958