Komentar

Umetnost je na tem svetu samo zato, da spodbuja mišljenje

Biti pregnanec je eno od najbolj občutljivih človeških stanj. Naša naloga je, da najprej omogočimo inteligentno soseščino z bližnjimi kulturami. Omogočiti moramo izvrstno soseščino s pregnanci, z ljudmi, ki jih je nekdo od nekje pregnal. Kompleksni svetovi so več kot mogoči. Ali sploh še kdo dvomi o tem?

26.08.2017 22:59
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Ars Electronica   umetnost   digitalna doba

"Umetnost je na tem svetu samo zato, da spodbuja mišljenje, brez nje začnejo prevladovati neumneži z enoumjem."

Približujem se otoku. V ponedeljek pričakujem nepredstavljivo. Navkljub vsemu se očem nevidno najbolje vidi na ekranih digitalne umetnosti in medijske kulture zahodnega, vzhodnega in daljnovzhodnega sveta. Že vnaprej se veselim praznika Ars Electronica, ki je tukaj tik pred durmi. Zgodil se bo v prvih dneh meseca septembra z naslovom Umetna inteligenca, s podnaslovom Drugi. Tako se bo pred našimi očmi že spet združilo razpršeno. Festival Ars Electronica živi svoje življenje že več kot tretjino stoletja. Prazniku digitalne umetnosti in medijske kulture poklanjam današnji premislek. Spodbujen z otoško mitologijo sem se odločil pred vas položiti štiri okrožnice. Dve in dve okrožnici pa povezati s spojnim mehanizmom.

 

 

Otvoritvena okrožnica:

 

Kdo je tisti, ki si želi, da bi postala naša civilizacija paranoična skupnost. Kdo je tisti, ki si jo želi ustrahovati samo zato, da bi jo lažje nadzoroval, da bi jo z lahkoto ropal in izčrpaval. Ustrahovati kogarkoli je nizkotno dejanje. Zavedati se moramo, da je mogoče vse človeške razlike uskladiti med seboj, tudi tiste, ki se nam zdijo najbolj nasprotne. Kdo je tisti, ki si želi, da bi po njegovem telesu pustošil strah. Zgradimo si inštitute za raziskavo strahu. Vse, čisto vse je mogoče uskladiti. Tudi takrat, ko so razlike na videz gromozanske. V nas naj sprožijo samospraševanje predvsem v času najbolj napetih, nepredvidljivih in ostrih situacij.

 

 

Operativna okrožnica:

 

Biti pregnanec je eno od najbolj občutljivih človeških stanj. Naša naloga je, da najprej omogočimo inteligentno soseščino z bližnjimi kulturami. Omogočiti moramo izvrstno soseščino s pregnanci, z ljudmi, ki jih je nekdo od nekje pregnal. Kompleksni svetovi so več kot mogoči. Ali sploh še kdo dvomi o tem? Samo poglejte, kako svet onkraj naše stvarnosti vpliva na naš svet. Poglejmo v uporabniške prilagoditve, poglejmo v digitalna orodja, zgrajena iz gigabitov. Seveda so svetovi različni, zato sploh potrebujemo kulturne vmesnike.

 

Spojni mehanizem: V prvem koraku se sproži med dvema vesoljskima moduloma mehek, neposreden spoj. Prek priklopnih rež se modul poveže s ciljanim plovilom. Ko je ta del operacije opravljen, spojni protokol preide v drugo fazo, v kateri se oba spojna mehanizma tesno povežeta. Na takšen način nam omogočita varno odpiranje prehodnih vrat med moduloma. Takoj po zaključeni operaciji lahko vesoljski posadki brez težav prehajata iz enega v drug modul, ali pa druga drugi preneseta tovor.

 

Diaktičen primer: Na noben način vas ne želim utrujati s tem, kako in kdaj sta se prvič na nizki orbiti združila ameriški in ruski vesoljski modul in kdaj so se astronavti in kozmonavti prvič srečali v realnem vesolju. Kdaj so lahko prvič prešli iz enega v drugi modul. Predvem je pomembno to, da se je to dogajalo v času, ko sta si bili državni tvorbi spodaj na planetu še zelo, zelo nezaupljivi ena do druge. Predvsem je to bilo mogoče, ko sta si toliko zaupali, da sta skupaj izdelali vmesnik, ki je imel na eni strani ameriško spojno tehnologijo za ameriški spojni mehanizem, na drugi strani istega vmesnika pa je bila nameščena ruska tehnologija za ruski spojni protokol. Tako je ta, do obisti enostaven vmesnik, omogočil znanstveno in medkulturno sodelovanje. Državi sta si zgradili tehnologijo, ki jima je omogočila sodelovanje. To je bil eden od pomembnejših majhnih trenutkov njunega sodelovanja v prejšnjem stoletju.

 

Ni vmesnika, ni sodelovanja. Tako enostavno je to!

 

To je okrožnica o spojnih mehanizmih, o medkulturnih vmesnikih, ki povezujejo med seboj različne kulturne vzorce, ki na podoben, a istočasno na tako različen način razrešujejo civilizacijske naloge. Ali je tu sploh vprašanje, kdo se mora komu podrediti; nihče nikomur. Vmesnik mora biti le vrhunsko opremljen z naravno inetligenco. Če ni, smo vsi ogroženi.

 

To je bil čas, ko se je prek inteligentnega vmesnika preoblikovala celotna človeška skupnost. Ta spremeba je odločala tudi o karkterju nove situacije. Tako v družbenih odnosih kot umetniških postopkih. Nova tehnologija, novi materiali, novi ljudje, nov vmesnik, nova umetnost. Umetnik se je moral umakniti od vzvišene in izvzete pozicije znotraj skupnosti. Predvsem pa je umetnost začela spodbujati procese mišljenja. Parafraza Dunje Zupančič Duchampove misli: "Umetnost je na tem svetu samo zato, da spodbuja mišljenje, brez nje začnejo prevladovati neumneži z enoumjem."

 

 

Predzadnja okrožnica: 

 

Digitalna, elektronska umetnost v svoji sredici razvija ideje neposredne demokracije v času postdemokratičnega sveta. Spodbuja razvoj asocijacij znanja in sproža družbeno odgovorne projekcije, ki razsvetljujejo rasne, religiozne in etnično konstruirane odnose samo zato, da bo lahko človek lažje upravljal s svojo prihajajočo bodočnostjo. Predvsem zahteva digitalen kompleks od digitalne planetarne skupnosti, da družbeno skupnost osvobodi strahu pred izgubo realnosti. Seveda realno še ne pomeni resnice. Zato bodimo logični: Praznujmo! Razvojna umetnost mora biti mejna manifestacija mejnih fenomenov. Biti mora anarhokozmistična.

 

V razvojni, digitalni in medijski umetnosti ni nič čudežnega ali magičnega. Vse v njej mora biti razvidno in pregledno. Točno tašna je manifestacija Ars Electronica. V njej so oragnizirani skupinski prostori za igro, detektiko in interpretacijo. V njej so organizirana kognitivna orodja, namenjena sistemskim spremembam. 

 

Digitalni glasniki morajo pomagati pregnancem, da se ti odmaknejo stran od obupa, od občutka pregona, da se povežejo s sekularnim smislom, kajti med pregonom so bili ob upanje in dostojanstvo. Preživljali so čas pustošenja. Veliko je znanih primerov, ko so umetniki s svojim delovanjem prestopili pojem umetnosti. Toda navkljub vsem vznemirljivim podvigom, smo utrujeni že samo od vojnih izivanj. Živimo kaotično in panično medijsko dobo. Zavzemam se za okrožnico polne kozmične potrpežljivosti. Pred nami je kozmični holokavst ali razodetje.

 

 

Zadnja okrožnica: 

 

Anarhokozmisti se veselimo tudi svojih zastranitev, predvsem pa si prizadevamo, da se lahko pravočasno umaknemo od naših napačno zastavljenih hipotez. Ni mogoče graditi anarhokozmistične, teleloške umetnosti brez računalniških tehnologij in brez njihovih umetniških doktrin. Upanje pomeni neposredno akcijo. Akcije brez upanja ni. Zato je pred  nami digitalna apokaliptika odlične bodočnosti, ne pa apokalipsa kozmičnega holokausta.

 

Dr. Slavoj Žižek v svoji knjigi z naslovom Jezik, ideologija, Slovenci iz leta 1988 zapiše misel: Kritiki "umetne inteligence" pravijo, da računalnik zgolj mehanično izvaja vanj vloženo ne, da bi v pravem pomenu razumel zakaj gre, med tem, ko je človekova dejavnost "samodejna" in "ustvarjalna". Prvi zagovor umetne inteligence pa: mar niso človekova ustavrjalnost, samodejnost, nepredvidljivost, videz, ki ga ustvari hkratno delovanje večih programov?___Računalnik je nekonsistentna mašina, ki se nujno ujame v zanko samonanšanja, ki se ne more nikoli totalitarizirati___ Tu iščejo zastopniki "nove računalniške kulture" vez med znanostjo in umetnostjo: v nujni, načelni, ne le empirične ne-celosti ne-konsistensosti samega računalnika.

 

Zakaj sem sploh objavil današnje okrožnice? Tudi zaradi tega, ker nas psihoanalitiki poučujejo, da v sredici človeka ni nič človeškega. Zato sploh potrebujemo Umetno inteligenco, ki nas bo zavarovala pred našim lastnim nečloveškim. Predvsem pa nas bo povezala z Drugim!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Ko smrtonosni virus prodira vse bližje Sloveniji, se rojeva Janševa "korona koalicija"
13
26.02.2020 03:45
V grozeči senci prihajajočega virusa bo, kot vse kaže, Janezu Janši še tretjič uspelo sestaviti vlado. Včeraj so namreč vse ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
13
24.02.2020 21:33
Važnih vprašanj v zvezi s socialnodemokratsko tradicijo ne zmanjka. Zgodovinar Janko Prunk je opozoril, da v Sloveniji socialne ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Sonja Savić v malem parku ob železniški postaji, Peter Handke pa v kraljevi palači
8
22.02.2020 23:59
Kako prekleto predvidljivi, nezanimivi in duhamorni sploh še zmoremo postat. Družbi, ki je naklonjena inteligenci in realnemu ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Na(j)prej Slovenija!
30
21.02.2020 21:01
Nova vlada ima lepo priliko, da pokaže politično kulturo, ki se izraža s spoštovanjem dostojanstva vseh koalicijskih partnerjev, ... Več.
Piše: Lojze Peterle
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
15
18.02.2020 23:30
Kje je temeljni vzrok, da se vedno znova izgublja vmesni prostor, o katerem pišem v večini svojih prispevkov naportalu+? To je ... Več.
Piše: Miha Burger
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
28
17.02.2020 23:59
Preigravanja po padcu vlade dobivajo nevarne pospeške v podobi zunanjih igralcev, ki o politiki sicer ne vedo kaj dosti, so pa ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Od kod patološki strah pred Janšo?
32
17.02.2020 00:57
Antijanšizem ima mnogo globlje korenine kot le v klasičnem političnem boju med levico in desnico. Strinjam se z oceno, da ... Več.
Piše: Milan Gregorič
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
21
15.02.2020 23:00
Milojka Kolar Celarc je javno povedala, da če gre SMC v koalicijo z Janšo, ona odstopa kot članica stranke. Ker dače se sestavi ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
9
14.02.2020 22:36
Usodne prevare Zdenka Roterja, ki imajo vsega 160 strani, so sklepni del spominske trilogije, ki se je začela z zajetnejšo (čez ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
30
12.02.2020 00:30
Do konca prihodnjega tedna naj bi bilo jasno, če je možna nova, desnosredinska koalicija. V nasprotnem bodo 19. ali 26. aprila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kulturni dan za nekulturno ljudstvo
13
08.02.2020 22:00
Slovenci praznujemo kulturni dan predvsem zato, ker nismo kulturen narod, kaj šele umetnosti naklonjen narod. Zakaj bi torej za ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Težko boste na kakšnem pašniku našli toliko svetih krav kot v sferi slovenske kulture
18
08.02.2020 01:00
Po mojem bi bila največja usluga slovenski umetnosti, če bi (zdaj prihaja na dan moja teroristična plat) pod Cankarjev dom, ko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prekletstvo Antigone: Ali je možno, da ljubljanski župan Zoran Janković ne razlikuje med spomenikom in grobom?
26
06.02.2020 22:36
Vsekakor smo lahko ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću za tako samozavestno propagiranje prvo- in drugorazrednosti več kot ... Več.
Piše: Jože Dežman
Janšev "biti ali ne biti": Predčasne volitve ali nova koalicija, to je zdaj vprašanje!
29
05.02.2020 23:30
Predčasne volitve ali nova vladna koalicija, to je zdaj vprašanje. Bomo dovolili, da se na oblast vrne Janez Janša, nas ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Samo pri poslancih, ki niso glasovalni stroj političnih strank, gre iskati kvorum, ki lahko ustvari novo parlamentarno večino
5
02.02.2020 12:00
Tisti junak, in resnično bo junak, ki si bo upal iz obstoječe zasedbe parlamenta sestaviti vlado, naj vse poslance in poslanke, ... Več.
Piše: Angel Polajnko
"Kdo bi še molčal, ko ga en zamah lahko reši? Še kar prenašati naključje, ali se upreti, vzeti orožje in končati vse?"
9
01.02.2020 22:30
Hamlet anarhist: Do kod se mora to trpeti? Oblast, ki žali že s svojim obstojem. Prezir vseh njih, ki imajo jo v rokah. Ošabnost ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Luksemburška blamaža: Slovenska vlada in njeni pravniki v ogledalu Evropskega sodišča
16
01.02.2020 00:36
V bistvu je evropsko sodišče slovensko tožbo proti Hrvaški označilo kot neprimerno in nekompetentno, s čimer je potegnilo za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Zakaj se mi zdijo uniseks stranišča super, odstranjevanje pisoarjev pa kretenizem
16
30.01.2020 22:30
Kdor je odstranil pisoarje na uniseks straniščih na Fakulteti za družbene vede, je dosegel predvsem to, da se bodo kumulativne ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Morda Šarčev odstop ni nobena zarota, ampak le trenutek, ko je imel premier vsega dovolj
19
28.01.2020 01:00
Ponedeljkov odstop predsednika vlade, ki ga je sicer za nekaj ur prehitel finančni minister, je presenetil zgolj popolne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali so Trumpova pričakovanja o večji vlogi zveze Nato na Bližnjem vzhodu realna? Niso.
6
26.01.2020 22:59
Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat izrazil pričakovanja po večji vlogi Nata na Bližnjem vzhodu. V mislih ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pozor: V Slovenijo prihaja epidemija koronavirusa COVID-19!
Blaž Mrevlje
Ogledov: 7,986
02/
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,766
03/
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
Uredništvo
Ogledov: 3,581
04/
Ko smrtonosni virus prodira vse bližje Sloveniji, se rojeva Janševa "korona koalicija"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,699
05/
Mednarodno razvojno sodelovanje: Čistilne naprave, sortirnice odpadkov, vodovodi, sončne elektrarne so idealen biznis za prijatelje!
Uredništvo
Ogledov: 2,097
06/
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
Miha Burger
Ogledov: 2,232
07/
Na(j)prej Slovenija!
Lojze Peterle
Ogledov: 2,805
08/
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
Uredništvo
Ogledov: 1,810
09/
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,479
10/
Od kod patološki strah pred Janšo?
Milan Gregorič
Ogledov: 6,147