Razkrivamo

Dva najpomembnejša volilna zakona skrivata resno napako glede volilne pravice

Kampanja pred jesenskimi predsedniškimi volitvami se bo počasi stopnjevala. Glede na kandidate bo tudi tokrat forma prevladala nad vsebino. Toda za spopadom takšnih in drugačnih klovnov se skriva problematični 2. člen Zakona o volitvah predsednika republike. Da bo zadrega še večja, pa tudi 7. člen Zakona o volitvah v državni zbor, ki je zgolj prekopiral stavek glede volilne pravice, vsebuje identično jezikovno-logično napako. Že leta in leta jo zakonodajalec ignorira in se dela, kot da problema ni.

28.08.2017 21:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   volitve   državni zbor   predsednik republike   napaka   volilna pravica

Foto: Mediaspeed

Retorično vprašanje se sliši res grozno: ali so bile predsedniške volitve po letu 1992 in državnozborske po letu 2006 dejansko sploh veljavne, če pa je volilna pravica v zakonski dikciji napačno definirana?!

Predsedniške volitve, ki bodo 22. oktobra, postopkovno opredeljuje Zakon o volitvah predsednika republike (ZVPR, vir). Napisan za prve predsedniške volitve v samostojni Sloveniji - z njimi se je odpravil prejšnji institut kolektivnega predsedstva - je ravno v teh dneh star natanko četrt stoletja. Milan Kučan je leta 1992 prepričljivo slavil, nič manj naporno delo ni imel niti čez pet let, ko je uspešno opravil reelekcijo. Sledil mu je Janez Drnovšek, ki mu je uspelo do konca pripeljati prvi mandat, kajti vmes se je njegova bolezen tako okrepila, da je umrl le dva meseca po tem, ko ga je na Erjavčevi 17 nasledil Danilo Türk. Tudi ta je v palači ostal le en mandat. 23. decembra 2012 se je tja namreč preselil Borut Pahor, ki je letos edini pravi favorit za predsednika republike, saj doslej še ni dobil omembe vrednega protikandidata - nasprotno, pojavila se je poplava klovnov in zabavljačev, ki bodo na koncu bržkone odpadli, saj jim ne bo uspelo zbrati zahtevanih podpisov.

 

A če odmislimo formo, ki pogosto zakriva dejanske vsebinske probleme, potem nas pri volitvah predsednika republike lahko zbega zakonska formulacija volilne pravice, katero opredeluje 2. člen Zakona o volitvah predsednika republike:

 

 "Pravico voliti in biti voljen za predsednika republike ima državljan Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil osemnajst let starosti in mu ni odvzeta poslovna sposobnost."

 

 

Da bi bil zaplet še večji, se identična formulacija pojavi tudi v 7. členu Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ), ki pravi takole:

 

"Pravico voliti in biti voljen za poslanca ima državljan Republike Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil osemnajst let starosti." (vir).

 

 

 

Skoraj neverjetno je, da v vseh teh letih nihče ni sprožil postopka hitrega noveliranja teh zares nerodno forumiranih členov, zaradi katerih se nekateri pridušajo, da bi zaradi strogega pravnega formalizma lahko še kdo oporekal legalnosti vseh parlamentarnih in državnozborskih volitev po letu 1992 oziroma 2006, ko je v veljavo stopil Zakon o volitvah v državni zbor. Vsak povprečno inteligentni državljan, ki so mu jasne osnove logike, bo ob sintagmi "ki je na dan glasovanja dopolnil osemnajst let starosti", zastrigel z ušesi in se vprašal, kaj pa vsi tisti, ki na "dan glasovanja" niso dopolnili osemnajst let - je bilo njegovo glasovanje sploh veljavno? In kaj je s tistimi, ki so uveljavljali pasivno volilno pravico, se pravi, da so kandidirali za poslanca oziroma predsednika republike?

 

Kajti jezikovna in logična razlaga pravita, da je na volitvah v državni zbor in na volitvah za predsednika republike doslej lahko veljavno volil ali bil voljen samo tisti državljan republike Slovenije, ki je "na dan glasovanja dopolnil osemnajst let". Se pravi tisti, ki je imel na tisto volilno nedeljo - rojstni dan. In to 18. rojstni dan.

 

Ali so bile torej zaradi te napake, ki jo lahko samo pogojno označimo tudi kot redakcijsko, vse dosedanje predsedniške volitve (od leta 1992 dalje) oziroma parlamentarne po letu 2006 neveljavne oziroma so na njih zakonito volili ali bili voljeni samo tisti državljani, ki so na dan volitev praznovali 18. rojstni dan?

 

Naj takšna vprašanja raje ostanejo retorična, sicer bomo hitro zašli v črno luknjo, ki bo vase vsrkala vse, kar bi po analogiji oziroma s pomočjo vzročno-posledične zveze lahko pripisali dejstvu, da sta bila ta dva pomembna zakona glede aktivne in pasivne volilne pravice v enem členu spisana preveč nenatančno. In že zaradi tega bi bilo pričakovati, da bo Služba za zakonodajo državnega zbora diskretno opozorila poslance na to "nevšečnost", ki bi jo bilo - vsaj če gledamo proceduralno - mogoče relativno enostavno in hitro urediti. Dovolj bi bilo dikcijo 2. člena Zakona o volitvah predsednika republike in 7. člen Zakona o volitvah v državni zbor diskretno korigirati s stavkom:

 

"Pravico voliti in biti voljen ... ima državljan Republike Slovenije, ki je na dan glasovanja star najmanj osemnajst let."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Psihološki profil Josipa Broza Tita so poznavalci opredelili kot tip grandioznega, celo patološkega narcisa
11
17.10.2019 23:00
Slovenski komunistični ideolog Edvard Kardelj je zapisal, da so junaki, kakršen je Kralj Matjaž, figure, v katerih je izražen ... Več.
Piše: Uredništvo
Na Delu strah in tesnoba: Spet bodo masovno odpuščali, govori se celo o 100 preveč zaposlenih!
13
17.10.2019 03:30
Novi lastniki, nova metla, so govorili že pred leti, ko je uprava Stojana Petriča izvedla precej obširno prestrukturiranje nekoč ... Več.
Piše: Uredništvo
Nova farsa na Sodnem svetu: njegov predsednik Erik Kerševan bi se moral izločiti, favoritke za sodnico v Luksemburgu pa ne najde niti Google!
7
14.10.2019 23:00
Potem ko je spomladi klavrno propadel poskus imenovanja Mira Preka in Marka Pavlihe za sodnika Splošnega sodišča Evropske unije ... Več.
Piše: Uredništvo
Nemirni Bližnji Vzhod: Zakaj si Združene države v resnici ne želijo vojne z Iranom
3
13.10.2019 18:00
Kljub temu, da je središče svetovne pozornosti zadnje dni zaradi turške invazije usmerjeno na sever Sirije, pa razmere na ... Več.
Piše: Shane Quinn
Popravek: Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
0
12.10.2019 08:00
Zapis z naslovomZmeda v Mladiki zahteva popravek, ker napačno interpretira 27. člen Zakona o zunanjih zadevah in piše o ... Več.
Piše: Uredništvo
Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
9
08.10.2019 21:40
Potem ko se je umaknil s položaja predsednika stranke in mesto prepustil operativno sposobnejšemu Zdravku Počivalšku, Miro Cerar ... Več.
Piše: Uredništvo
Pada vlada? Jutri še ne - kljub izsiljevanju Levice, je pa že pripravljen "Scenarij 2020", ključna stranka bo SMC!
15
07.10.2019 18:00
Vladna koalicija bo razpadla, Marjan Šarec ne bo sposoben odpeljati mandata do konca, probleme bo imel tudi s predsedovanjem ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Resnica o slovenskem BDP: Ali z rastjo v primerjavi z Evropsko unijo res zaostajamo?
4
03.10.2019 22:00
Bruto domači proizvod (BDP) se kljub precejšnjim omejitvam še vedno uporablja kot najbolj običajen pokazatelj razvitosti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Divjina Zmaga Šmitka (1): Mitično bivališče hudiča, demonov, duš in duhov, kraljestvo divjih živali, a tudi domovanje svetega
3
28.09.2019 08:30
Zadnja leta svojega življenja je slovenski etnolog in antropolog Zmago Šmitek - umrl je septembra lani - posvetil preučevanju ... Več.
Piše: Uredništvo
Šarčev fototermin z Melanio in Donaldom Trumpom v New Yorku ni nič drugega kot vladni "davkoplačevalski turizem"
9
25.09.2019 23:59
Razlog za udeležbo številčne vladne delegacije na tradicionalnem jesenskem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v New ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Šarčev minister za zdravje Aleš Šabeder ne bi smel postati generalni direktor Kliničnega centra, saj je bil na to mesto imenovan nezakonito!
11
24.09.2019 23:25
Aleš Šabeder, ki se te dni v New Yorku hvali, kako izjemno imamo v Sloveniji urejeno zdravstveno varstvo, je bil natankoleto in ... Več.
Piše: Uredništvo
Zaradi izsiljevanja obsojeni Vladimir Vodušek zdaj očita "reketiranje" Bojanu Požarju in trdi, da je samo od Telekoma pokasiral 120.000 evrov!
12
19.09.2019 22:30
Vladimir Vodušek, ki je bil septembra lani zaradi izsiljevanja obsojen na poldrugo leto zapora, je na svoji spletni strani ... Več.
Piše: Uredništvo
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
3
15.09.2019 20:00
Priložnost za nakup slabih terjatev slovenskih bank so doslej uspešno izkoristili že različni tuji skladi, denimoYork, ki se ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Ponovno odkriti mojster (7. del): Se domovina sploh zaveda, kako ga ceni slovanska Praga in da ga osebno podpirata predsednik Masaryk in prva dama?
0
15.09.2019 11:00
Objavljamo zadnji del feljtona o Jožetu Plečniku, ki mu je Peter Krečič, njegovveliki raziskovalec, posvetil obsežno ... Več.
Piše: Uredništvo
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
16
12.09.2019 23:15
Današnje Kitajske ne moremo primerjati z nekdanjim japonskim cesarstvom, četudi se včasih zdi, da so Združene države Amerike do ... Več.
Piše: Shane Quinn
Kot svinje z mehom: Vodstvo FIHO odgovarja sedmerici članov sveta te fundacije
0
12.09.2019 11:30
Skladno z določbami Zakona o medijih objavljamo odgovor vodstva Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Makedonija: Kako so strmoglavili staro in vzpostavili novo, poslušno oblast in kakšna je bila pri tem vloga slovenskih diplomatov
9
08.09.2019 23:15
V torek naj bi bilo jasno, kako se bodo razdelili prihodnji resorji Evropske komisije in katerega bo dobila Slovenija. Ali bo ... Več.
Piše: Andrej Dočinski
Ali lahko Ali Milani, v Iranu rojeni Londončan, premierju Borisu Johnsonu odvzame poslanski stolček?
7
07.09.2019 00:00
V Iranu rojeni Ali Milani se je pri petih letih priselil v Veliko Britanijo. Kot kandidat laburistične stranke namerava odvzeti ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (6. del): "Bodimo ljudje in se sosedje radi imejmo. To je najlepša ograja."
1
06.09.2019 00:37
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
"Mi se ne gremo več te preklete Evropske unije, mi gremo zdaj nazaj v partizane."
42
03.09.2019 23:00
Slovenija ne potrebuje več Evropske unije, kajti pri nas smo mi gospodar. Tujega nočemo, svojega ne damo. Pri nas se že od 1945. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nova farsa na Sodnem svetu: njegov predsednik Erik Kerševan bi se moral izločiti, favoritke za sodnico v Luksemburgu pa ne najde niti Google!
Uredništvo
Ogledov: 2,923
02/
Na Delu strah in tesnoba: Spet bodo masovno odpuščali, govori se celo o 100 preveč zaposlenih!
Uredništvo
Ogledov: 2,571
03/
Psihološki profil Josipa Broza Tita so poznavalci opredelili kot tip grandioznega, celo patološkega narcisa
Uredništvo
Ogledov: 1,997
04/
Do koga bo prišla preiskovalna komisija, ki se ukvarja z otroško srčno kirurgijo v UKCL, če bo šla po sledi denarja in je ne bodo ustavili?
Angel Polajnko
Ogledov: 1,875
05/
Bodo Slovenci preživeli, ker je Peter Handke dobil Nobelovo nagrado?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,459
06/
So Adrio Airways prodali slamnatemu skladu, ker je bilo treba zabrisati sledi sumljivih poslov?
Angel Polajnko
Ogledov: 1,360
07/
Nemirni Bližnji Vzhod: Zakaj si Združene države v resnici ne želijo vojne z Iranom
Shane Quinn
Ogledov: 1,351
08/
Kratka zgodovina Evropske unije: Od raja na zemlji do problema
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,053
09/
Farsa v Združenih narodih: Venezuelo izvolili v Svet za človekove pravice
Božo Cerar
Ogledov: 910
10/
Katalonska neodvisnost: V Evropo prek Madrida ali Barcelone?
Dimitrij Rupel
Ogledov: 587