Razkrivamo

Dva najpomembnejša volilna zakona skrivata resno napako glede volilne pravice

Kampanja pred jesenskimi predsedniškimi volitvami se bo počasi stopnjevala. Glede na kandidate bo tudi tokrat forma prevladala nad vsebino. Toda za spopadom takšnih in drugačnih klovnov se skriva problematični 2. člen Zakona o volitvah predsednika republike. Da bo zadrega še večja, pa tudi 7. člen Zakona o volitvah v državni zbor, ki je zgolj prekopiral stavek glede volilne pravice, vsebuje identično jezikovno-logično napako. Že leta in leta jo zakonodajalec ignorira in se dela, kot da problema ni.

28.08.2017 21:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   volitve   državni zbor   predsednik republike   napaka   volilna pravica

Foto: Mediaspeed

Retorično vprašanje se sliši res grozno: ali so bile predsedniške volitve po letu 1992 in državnozborske po letu 2006 dejansko sploh veljavne, če pa je volilna pravica v zakonski dikciji napačno definirana?!

Predsedniške volitve, ki bodo 22. oktobra, postopkovno opredeljuje Zakon o volitvah predsednika republike (ZVPR, vir). Napisan za prve predsedniške volitve v samostojni Sloveniji - z njimi se je odpravil prejšnji institut kolektivnega predsedstva - je ravno v teh dneh star natanko četrt stoletja. Milan Kučan je leta 1992 prepričljivo slavil, nič manj naporno delo ni imel niti čez pet let, ko je uspešno opravil reelekcijo. Sledil mu je Janez Drnovšek, ki mu je uspelo do konca pripeljati prvi mandat, kajti vmes se je njegova bolezen tako okrepila, da je umrl le dva meseca po tem, ko ga je na Erjavčevi 17 nasledil Danilo Türk. Tudi ta je v palači ostal le en mandat. 23. decembra 2012 se je tja namreč preselil Borut Pahor, ki je letos edini pravi favorit za predsednika republike, saj doslej še ni dobil omembe vrednega protikandidata - nasprotno, pojavila se je poplava klovnov in zabavljačev, ki bodo na koncu bržkone odpadli, saj jim ne bo uspelo zbrati zahtevanih podpisov.

 

A če odmislimo formo, ki pogosto zakriva dejanske vsebinske probleme, potem nas pri volitvah predsednika republike lahko zbega zakonska formulacija volilne pravice, katero opredeluje 2. člen Zakona o volitvah predsednika republike:

 

 "Pravico voliti in biti voljen za predsednika republike ima državljan Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil osemnajst let starosti in mu ni odvzeta poslovna sposobnost."

 

 

Da bi bil zaplet še večji, se identična formulacija pojavi tudi v 7. členu Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ), ki pravi takole:

 

"Pravico voliti in biti voljen za poslanca ima državljan Republike Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil osemnajst let starosti." (vir).

 

 

 

Skoraj neverjetno je, da v vseh teh letih nihče ni sprožil postopka hitrega noveliranja teh zares nerodno forumiranih členov, zaradi katerih se nekateri pridušajo, da bi zaradi strogega pravnega formalizma lahko še kdo oporekal legalnosti vseh parlamentarnih in državnozborskih volitev po letu 1992 oziroma 2006, ko je v veljavo stopil Zakon o volitvah v državni zbor. Vsak povprečno inteligentni državljan, ki so mu jasne osnove logike, bo ob sintagmi "ki je na dan glasovanja dopolnil osemnajst let starosti", zastrigel z ušesi in se vprašal, kaj pa vsi tisti, ki na "dan glasovanja" niso dopolnili osemnajst let - je bilo njegovo glasovanje sploh veljavno? In kaj je s tistimi, ki so uveljavljali pasivno volilno pravico, se pravi, da so kandidirali za poslanca oziroma predsednika republike?

 

Kajti jezikovna in logična razlaga pravita, da je na volitvah v državni zbor in na volitvah za predsednika republike doslej lahko veljavno volil ali bil voljen samo tisti državljan republike Slovenije, ki je "na dan glasovanja dopolnil osemnajst let". Se pravi tisti, ki je imel na tisto volilno nedeljo - rojstni dan. In to 18. rojstni dan.

 

Ali so bile torej zaradi te napake, ki jo lahko samo pogojno označimo tudi kot redakcijsko, vse dosedanje predsedniške volitve (od leta 1992 dalje) oziroma parlamentarne po letu 2006 neveljavne oziroma so na njih zakonito volili ali bili voljeni samo tisti državljani, ki so na dan volitev praznovali 18. rojstni dan?

 

Naj takšna vprašanja raje ostanejo retorična, sicer bomo hitro zašli v črno luknjo, ki bo vase vsrkala vse, kar bi po analogiji oziroma s pomočjo vzročno-posledične zveze lahko pripisali dejstvu, da sta bila ta dva pomembna zakona glede aktivne in pasivne volilne pravice v enem členu spisana preveč nenatančno. In že zaradi tega bi bilo pričakovati, da bo Služba za zakonodajo državnega zbora diskretno opozorila poslance na to "nevšečnost", ki bi jo bilo - vsaj če gledamo proceduralno - mogoče relativno enostavno in hitro urediti. Dovolj bi bilo dikcijo 2. člena Zakona o volitvah predsednika republike in 7. člen Zakona o volitvah v državni zbor diskretno korigirati s stavkom:

 

"Pravico voliti in biti voljen ... ima državljan Republike Slovenije, ki je na dan glasovanja star najmanj osemnajst let."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
13
09.08.2020 23:57
Kaj obetajo novembrske predsedniške volitve v Združenih državah? Da se bosta pomerila Donald Trump in Joe Biden skoraj ni dvoma. ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
21
05.08.2020 00:48
Zakaj to pišem, se bo kdo vprašal. Zato, ker me še danes ob vstopu na ljubljansko univerzo z visokega stebra nad notranjim ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
2
04.08.2020 02:24
Državni zbor je pred slabim mesecem, natančneje 9. julija 2020, končno sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Republiko ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
13
31.07.2020 23:00
Kaj bi se zgodilo, če bi zahodni zavezniki dve ali celo tri leta prej začeli masovno in sistematično bombardirati nemško vojaško ... Več.
Piše: Shane Quinn
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
13
30.07.2020 08:15
Razprava o medijskih zakonih je prvorazredna politična debata tega poletja. Kot običajno pri takšnih občutljivih temah so se ... Več.
Piše: Bine Kordež
Številke in dejstva: Koliko milijard "koronapomoči" je Slovenija zares dobila v Bruslju
12
26.07.2020 23:59
Voditelji članic Evropske unije so se vsi po vrsti hvalili z dosežki, z dodatnimi ugodnostmi ali popusti, ki da so jih dosegli ... Več.
Piše: Bine Kordež
Jazbinšek piše ministru za okolje Andreju Vizjaku: Plečnikov štadion za Bežigradu je okužen s korupcijo
11
23.07.2020 22:25
Plečnikov štadion je očitno pozabljen od Boga in slovenske države. Zaradi tega bo lahko še naprej v miru propadal, država pa ga ... Več.
Piše: Miha Jazbinšek
Venezuelske emigrantke v Čilu: "To je smrt, ki je nikoli zares ne preboliš ... Moje države ni več."
18
22.07.2020 22:30
Življenjske zgodbe mladih Venezuelk, ki so zaradi nevzdržnih razmer v nesojenem socialističnem paradižu emigrirale v Čile, do ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Merili smo "nepristranskost" nacionalkinega TV Dnevnika: Vladne stranke imajo nekajkrat manj minutaže od opozicije!
18
17.07.2020 22:00
V javnosti potekajo burne razprave o novem zakonu o RTV. Zategnitev proračunskega pasu, ki ga načrtuje vlada, bržkone ne bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dosje slovenski gozdovi, 5. del: Kako je Damjan Oražem poskrbel za streho v Kočevski Reki in na hiši svoje območne šefinje Katje Konečnik
4
16.07.2020 22:30
Direktor Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) Damjan Oražem je podpisnik pogodbe o obnovi strehe na stavbi v Kočevski Reki, ki je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Univerza v Ljubljani se 100 let po svoji prvi doktorici znanosti Ani Mayer Kansky utaplja v absurdni obvezni rabi ženskega spola za vse spole
10
15.07.2020 21:30
Ob stoletnici podelitve prvega ženskega doktorata je na ljubljanski državni univerzi najaktualnejše vprašanje spoljenja v ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Še vedno nepriznani nemško govoreči manjšini je ministrstvo za kulturo zaradi koronavirusa mirno zamrznilo 32.000 evrov subvencije
6
15.07.2020 00:30
Zapuščina klavrne zunanje politike zadnjega desetletja, ki sta jo poosebljala Karl Erjavec in Miro Cerar, dobiva konkretnejše ... Več.
Piše: Uredništvo
Križi in težave ministra za zdravje: Tomaž Gantar ne bi bil več minister, ta resor je zanj prenaporen!
13
13.07.2020 23:02
Ob zadnjih trenjih v upokojenski stranki, ko se je zdelo, da položaj nove predsednice Aleksandre Pivec le ni tako trden, na dan ... Več.
Piše: Uredništvo
Dolga pot domov: Stoletje začetka pomiritve med Slovenci in Italijani
9
12.07.2020 22:30
Po natanko stoletju, ki je minilo od barbarskega požiga, se tržaški Narodni dom končno vrača Slovencem v Italiji. Morda je ta, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
5
07.07.2020 11:15
Pandemija Covid-19 se očitno bliža novemu vrhuncu. Ali je ponovna rast okužb že napoved naslednjega, drugega vala, ali gre le za ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
6
05.07.2020 11:00
Ali bi obseg in narava kršitev povezanih policijsko-tožilsko-sodnih struktur (kar zatrjuje predsednik vlade Janez Janša) tako ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
5
04.07.2020 07:00
Izid najnovejše knjigeIgorja Omerze Udba in Akcija Sever sovpada s prihajajočo trideseto obletnico osamosvojitveSlovenije. ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
10
03.07.2020 14:30
Čeprav mainstream mediji občutno vlečejo v levo, je slovenska medijska scena pluralna. Zasebni mediji lahko izbirajo svojo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
20
01.07.2020 00:25
Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
5
30.06.2020 08:30
Mesec in pol popolne karantene, ki so jo sredi maja razglasili za Santiago, pomeni, da lahko odidemo iz stanovanja samo z online ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.871
02/
Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave
Igor Mekina
Ogledov: 2.173
03/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.969
04/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.883
05/
Patriarhalci, pojeb*** frustrirani državljani in beta fašistoidni politikanti
Simona Rebolj
Ogledov: 1.478
06/
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.329
07/
Slovenci in Amerika: Od malikovanja do sovraštva
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.304
08/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.480
09/
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
Mitja Kotnik
Ogledov: 1.016
10/
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
Tomaž Seljak
Ogledov: 938