Razkrivamo

Dva najpomembnejša volilna zakona skrivata resno napako glede volilne pravice

Kampanja pred jesenskimi predsedniškimi volitvami se bo počasi stopnjevala. Glede na kandidate bo tudi tokrat forma prevladala nad vsebino. Toda za spopadom takšnih in drugačnih klovnov se skriva problematični 2. člen Zakona o volitvah predsednika republike. Da bo zadrega še večja, pa tudi 7. člen Zakona o volitvah v državni zbor, ki je zgolj prekopiral stavek glede volilne pravice, vsebuje identično jezikovno-logično napako. Že leta in leta jo zakonodajalec ignorira in se dela, kot da problema ni.

28.08.2017 21:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   volitve   državni zbor   predsednik republike   napaka   volilna pravica

Foto: Mediaspeed

Retorično vprašanje se sliši res grozno: ali so bile predsedniške volitve po letu 1992 in državnozborske po letu 2006 dejansko sploh veljavne, če pa je volilna pravica v zakonski dikciji napačno definirana?!

Predsedniške volitve, ki bodo 22. oktobra, postopkovno opredeljuje Zakon o volitvah predsednika republike (ZVPR, vir). Napisan za prve predsedniške volitve v samostojni Sloveniji - z njimi se je odpravil prejšnji institut kolektivnega predsedstva - je ravno v teh dneh star natanko četrt stoletja. Milan Kučan je leta 1992 prepričljivo slavil, nič manj naporno delo ni imel niti čez pet let, ko je uspešno opravil reelekcijo. Sledil mu je Janez Drnovšek, ki mu je uspelo do konca pripeljati prvi mandat, kajti vmes se je njegova bolezen tako okrepila, da je umrl le dva meseca po tem, ko ga je na Erjavčevi 17 nasledil Danilo Türk. Tudi ta je v palači ostal le en mandat. 23. decembra 2012 se je tja namreč preselil Borut Pahor, ki je letos edini pravi favorit za predsednika republike, saj doslej še ni dobil omembe vrednega protikandidata - nasprotno, pojavila se je poplava klovnov in zabavljačev, ki bodo na koncu bržkone odpadli, saj jim ne bo uspelo zbrati zahtevanih podpisov.

 

A če odmislimo formo, ki pogosto zakriva dejanske vsebinske probleme, potem nas pri volitvah predsednika republike lahko zbega zakonska formulacija volilne pravice, katero opredeluje 2. člen Zakona o volitvah predsednika republike:

 

 "Pravico voliti in biti voljen za predsednika republike ima državljan Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil osemnajst let starosti in mu ni odvzeta poslovna sposobnost."

 

 

Da bi bil zaplet še večji, se identična formulacija pojavi tudi v 7. členu Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ), ki pravi takole:

 

"Pravico voliti in biti voljen za poslanca ima državljan Republike Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil osemnajst let starosti." (vir).

 

 

 

Skoraj neverjetno je, da v vseh teh letih nihče ni sprožil postopka hitrega noveliranja teh zares nerodno forumiranih členov, zaradi katerih se nekateri pridušajo, da bi zaradi strogega pravnega formalizma lahko še kdo oporekal legalnosti vseh parlamentarnih in državnozborskih volitev po letu 1992 oziroma 2006, ko je v veljavo stopil Zakon o volitvah v državni zbor. Vsak povprečno inteligentni državljan, ki so mu jasne osnove logike, bo ob sintagmi "ki je na dan glasovanja dopolnil osemnajst let starosti", zastrigel z ušesi in se vprašal, kaj pa vsi tisti, ki na "dan glasovanja" niso dopolnili osemnajst let - je bilo njegovo glasovanje sploh veljavno? In kaj je s tistimi, ki so uveljavljali pasivno volilno pravico, se pravi, da so kandidirali za poslanca oziroma predsednika republike?

 

Kajti jezikovna in logična razlaga pravita, da je na volitvah v državni zbor in na volitvah za predsednika republike doslej lahko veljavno volil ali bil voljen samo tisti državljan republike Slovenije, ki je "na dan glasovanja dopolnil osemnajst let". Se pravi tisti, ki je imel na tisto volilno nedeljo - rojstni dan. In to 18. rojstni dan.

 

Ali so bile torej zaradi te napake, ki jo lahko samo pogojno označimo tudi kot redakcijsko, vse dosedanje predsedniške volitve (od leta 1992 dalje) oziroma parlamentarne po letu 2006 neveljavne oziroma so na njih zakonito volili ali bili voljeni samo tisti državljani, ki so na dan volitev praznovali 18. rojstni dan?

 

Naj takšna vprašanja raje ostanejo retorična, sicer bomo hitro zašli v črno luknjo, ki bo vase vsrkala vse, kar bi po analogiji oziroma s pomočjo vzročno-posledične zveze lahko pripisali dejstvu, da sta bila ta dva pomembna zakona glede aktivne in pasivne volilne pravice v enem členu spisana preveč nenatančno. In že zaradi tega bi bilo pričakovati, da bo Služba za zakonodajo državnega zbora diskretno opozorila poslance na to "nevšečnost", ki bi jo bilo - vsaj če gledamo proceduralno - mogoče relativno enostavno in hitro urediti. Dovolj bi bilo dikcijo 2. člena Zakona o volitvah predsednika republike in 7. člen Zakona o volitvah v državni zbor diskretno korigirati s stavkom:

 

"Pravico voliti in biti voljen ... ima državljan Republike Slovenije, ki je na dan glasovanja star najmanj osemnajst let."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
50 let človeka na Luni (1969-2019): Kakšne barve je vesolje - temno kot v rogu ali bleščeče kot božično drevo?
0
21.07.2019 17:00
Kako izgleda vesolje, ko zapustiš zemeljsko atmosfero? Bodimo življenjski, resni ljudje ne bodo nikdar razpravljali o tem, ali ... Več.
Piše: Boštjan Pihler
Stoletni pečat Zorka Simčiča (5. del): "Ne morem razumeti, kako ne slutijo, da bi bila odkritje in priznanje resnice v odrešitev, tudi njim in njihovim otrokom."
17
19.07.2019 23:39
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
Odprto pismo notranjemu ministru: Mrtvaški veter iz pisarne ministra Poklukarja
8
17.07.2019 14:00
Anej Sam je v imenu društva Jasa konec lanskega leta, tik pred božično-novoletnimi ognjemeti in preostalim repertuarjem ... Več.
Piše: Anej Sam
Štiri milijarde evrov bo šlo letos za zdravstvo, kakovost storitev pa še naprej pada!
3
16.07.2019 23:00
V poplavi političnih obljub, predvolilnih sloganov in koalicijskih usklajevanj običajno spregledamo dejstvo, da je v slovenskem ... Več.
Piše: Uredništvo
Evropski veleposlaniki protestirali proti preganjanju Ujgurov v komunistični Kitajski, Slovenija zaenkrat previdno tiho
4
16.07.2019 12:00
Na začetku meseca so so veleposlaniki 22 držav, akreditirani pri OZN v Ženevi, podpisali pismo, ki so ga naslovili na ... Več.
Piše: Uredništvo
Balkanski posli Telemacha: "Arogantno in hinavsko. Ne vem, če bi državljan Malte Dragan Šolak lahko to počel v Evropski uniji. Sramota!"
12
15.07.2019 23:59
Minuli teden je telekomunikacijski trg razburkala novica, da bo Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) odvzela ... Več.
Piše: Uredništvo
O politično korektnih nemških medijih: "Danes so mediji kot lubenice - zunaj zeleni, znotraj pa še vedno rdeči"
7
15.07.2019 11:01
Danes ni več pomembno, ali mediji objavljajo resnične novinarske zgodbe. Izmišljene zgodbe - kar potrjuje nemški Spiegel - tako ... Več.
Piše: Norbert Bolz
50 let človeka na Luni (1969-2019): "Trenutno lahko letimo le znotraj zemeljske orbite, to je najdlje, kot lahko gremo."
14
14.07.2019 17:00
20. julija 1969 so televizijski ekrani po vsem svetu v živo prenašali Neila Armstronga, prvega človeka, ki je stopil na površje ... Več.
Piše: Boštjan Pihler
Stoletni pečat Zorka Simčiča (4. del): "Ko sem bil prvič v Evropi, so me vedno znova in znova spraševali, kdo nas financira in ali se naši dijaki res urijo z brzostrelkami."
12
12.07.2019 20:00
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
Mayday, Mayday, Mayday: Dosje Adria Airways ali kako je slovenska oblast uničila slovensko letalstvo
15
10.07.2019 23:00
Adrio Airways lahko reši samo še čudež, to je mrtvec na aparatih, pravi ugledni hrvaški letalski analitik Alen Ščurić, ki je ... Več.
Piše: Alen Ščurić
Se izraelski otroški srčni kirurg, stari znanec David Mishaly vrača v UKC Ljubljana?
8
09.07.2019 20:41
Bojda jutri. Tako čivkajo ptičice, ki rade posedajo po balkonih sedmega nadstropja UKC Ljubljana. Informacijo še preverjamo. ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Rusko-gruzijsko poletje: Kako je kolonialna aroganca ruskega poslanca sprožila verižno reakcijo
1
09.07.2019 06:00
Avgusta 2008 - ravno v času olimpijskih iger - je Vladimir Putin vojaško kaznoval Gruzijo zaradi poskusa podreditve dveh ... Več.
Piše: Uredništvo
30-letnica padca Berlinskega zidu: "Danes imamo v Nemčiji na tisoče prostovoljnih ovaduhov, ki ovajajo svoje sosede bolj kot včasih v DDR, in to brezplačno!"
7
07.07.2019 19:00
Danes nas hočejo učiti, kaj je moralno in kaj je dobro za človeštvo in da tega mali ljudje, posamezniki, ne moremo razumeti, ... Več.
Piše: Vera Lengsfeld
Stoletni pečat Zorka Simčiča (3. del): "Gledal sem – lahko si mislite, s kakšnimi občutki – a ostal miren. Vedel sem pač, da ne smem preko meje."
12
06.07.2019 06:30
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
1. julij 2019: Dan velike sramote, ko nas je Miro Cerar izločil iz schengenske Evrope
26
01.07.2019 17:00
V noči na 1. julij je na slovensko-italijanski meji prenehal veljati schengenski režim. Za razliko od slovenskih medijev so bili ... Več.
Piše: Uredništvo
Stoletni pečat Zorka Simčiča (2. del): "Slovenci še danes živimo v zmoti, češ da je upor najodločnejša oblika človekovega udejstvovanja."
8
29.06.2019 06:00
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
Nemška Adria Airways s kar 30 milijoni evrov minusa: Kdor previsoko leta, bo strmoglavil
11
27.06.2019 19:30
Kljub nenadnemu medijskemu prebujenju vodilnih mož Adrie Airways in zagotovilom, da si intenzivno prizadevajo, da odpravijo ... Več.
Piše: Bine Kordež
Neumnosti s spolom: Aktivisti bi zdaj spreminjali pravopis, uvajali obvezno uporabo ženskega spola
30
26.06.2019 20:00
Igrice s spoljenjem, ki so se začele s predpisovanjem ženskega slovničnega spola v dokumentih treh fakultet, se nikakor niso ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Stoletni pečat Zorka Simčiča (1. del): Kako je mogoče, da neki ideologiji uspe prepričati toliko ljudi, da cilj posvečuje sredstvo?
9
21.06.2019 22:30
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
Auf wiedersehen*, Adria Airways!? Nemški lastniki so slovenskega letalskega prevoznika dokončno potopili, zdaj pa bi radi malce "državne subvencije"
16
19.06.2019 23:59
Že dolgo nismo gledali tako javnega umiranja kakšnega podjetja, ki je registrirano v Sloveniji, kot v primeru nacionalnega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Balkanski posli Telemacha: "Arogantno in hinavsko. Ne vem, če bi državljan Malte Dragan Šolak lahko to počel v Evropski uniji. Sramota!"
Uredništvo
Ogledov: 1,471
02/
Nova Evropska komisija in pasti Zahodnega Balkana: Zakaj Slovenijo tako zanima resor za širitev
Božo Cerar
Ogledov: 1,344
03/
Odprto pismo notranjemu ministru: Mrtvaški veter iz pisarne ministra Poklukarja
Anej Sam
Ogledov: 1,710
04/
50 let človeka na Luni (1969-2019): "Trenutno lahko letimo le znotraj zemeljske orbite, to je najdlje, kot lahko gremo."
Boštjan Pihler
Ogledov: 1,283
05/
Štiri milijarde evrov bo šlo letos za zdravstvo, kakovost storitev pa še naprej pada!
Uredništvo
Ogledov: 1,171
06/
Norosti Šarčevega medijskega zakona: Bomo tudi za kršitve cestno-prometnih predpisov odslej kaznovali – vzdrževalce cest?
Igor Mekina
Ogledov: 982
07/
O politično korektnih nemških medijih: "Danes so mediji kot lubenice - zunaj zeleni, znotraj pa še vedno rdeči"
Norbert Bolz
Ogledov: 1,166
08/
Bi judovsko-arabsko vprašanje v Izraelu lahko rešili na "makedonski" način?
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,113
09/
"Resnice ni brez ideje ali vsaj iluzije. Prinašajo jo zasanjani misleci, plačujejo s kapljami krvi."
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,017
10/
Zakaj nas večinoma vodijo bleferji?
Edvard Kadič
Ogledov: 3,137