Razkrivamo

Dva najpomembnejša volilna zakona skrivata resno napako glede volilne pravice

Kampanja pred jesenskimi predsedniškimi volitvami se bo počasi stopnjevala. Glede na kandidate bo tudi tokrat forma prevladala nad vsebino. Toda za spopadom takšnih in drugačnih klovnov se skriva problematični 2. člen Zakona o volitvah predsednika republike. Da bo zadrega še večja, pa tudi 7. člen Zakona o volitvah v državni zbor, ki je zgolj prekopiral stavek glede volilne pravice, vsebuje identično jezikovno-logično napako. Že leta in leta jo zakonodajalec ignorira in se dela, kot da problema ni.

28.08.2017 21:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   volitve   državni zbor   predsednik republike   napaka   volilna pravica

Foto: Mediaspeed

Retorično vprašanje se sliši res grozno: ali so bile predsedniške volitve po letu 1992 in državnozborske po letu 2006 dejansko sploh veljavne, če pa je volilna pravica v zakonski dikciji napačno definirana?!

Predsedniške volitve, ki bodo 22. oktobra, postopkovno opredeljuje Zakon o volitvah predsednika republike (ZVPR, vir). Napisan za prve predsedniške volitve v samostojni Sloveniji - z njimi se je odpravil prejšnji institut kolektivnega predsedstva - je ravno v teh dneh star natanko četrt stoletja. Milan Kučan je leta 1992 prepričljivo slavil, nič manj naporno delo ni imel niti čez pet let, ko je uspešno opravil reelekcijo. Sledil mu je Janez Drnovšek, ki mu je uspelo do konca pripeljati prvi mandat, kajti vmes se je njegova bolezen tako okrepila, da je umrl le dva meseca po tem, ko ga je na Erjavčevi 17 nasledil Danilo Türk. Tudi ta je v palači ostal le en mandat. 23. decembra 2012 se je tja namreč preselil Borut Pahor, ki je letos edini pravi favorit za predsednika republike, saj doslej še ni dobil omembe vrednega protikandidata - nasprotno, pojavila se je poplava klovnov in zabavljačev, ki bodo na koncu bržkone odpadli, saj jim ne bo uspelo zbrati zahtevanih podpisov.

 

A če odmislimo formo, ki pogosto zakriva dejanske vsebinske probleme, potem nas pri volitvah predsednika republike lahko zbega zakonska formulacija volilne pravice, katero opredeluje 2. člen Zakona o volitvah predsednika republike:

 

 "Pravico voliti in biti voljen za predsednika republike ima državljan Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil osemnajst let starosti in mu ni odvzeta poslovna sposobnost."

 

 

Da bi bil zaplet še večji, se identična formulacija pojavi tudi v 7. členu Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ), ki pravi takole:

 

"Pravico voliti in biti voljen za poslanca ima državljan Republike Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil osemnajst let starosti." (vir).

 

 

 

Skoraj neverjetno je, da v vseh teh letih nihče ni sprožil postopka hitrega noveliranja teh zares nerodno forumiranih členov, zaradi katerih se nekateri pridušajo, da bi zaradi strogega pravnega formalizma lahko še kdo oporekal legalnosti vseh parlamentarnih in državnozborskih volitev po letu 1992 oziroma 2006, ko je v veljavo stopil Zakon o volitvah v državni zbor. Vsak povprečno inteligentni državljan, ki so mu jasne osnove logike, bo ob sintagmi "ki je na dan glasovanja dopolnil osemnajst let starosti", zastrigel z ušesi in se vprašal, kaj pa vsi tisti, ki na "dan glasovanja" niso dopolnili osemnajst let - je bilo njegovo glasovanje sploh veljavno? In kaj je s tistimi, ki so uveljavljali pasivno volilno pravico, se pravi, da so kandidirali za poslanca oziroma predsednika republike?

 

Kajti jezikovna in logična razlaga pravita, da je na volitvah v državni zbor in na volitvah za predsednika republike doslej lahko veljavno volil ali bil voljen samo tisti državljan republike Slovenije, ki je "na dan glasovanja dopolnil osemnajst let". Se pravi tisti, ki je imel na tisto volilno nedeljo - rojstni dan. In to 18. rojstni dan.

 

Ali so bile torej zaradi te napake, ki jo lahko samo pogojno označimo tudi kot redakcijsko, vse dosedanje predsedniške volitve (od leta 1992 dalje) oziroma parlamentarne po letu 2006 neveljavne oziroma so na njih zakonito volili ali bili voljeni samo tisti državljani, ki so na dan volitev praznovali 18. rojstni dan?

 

Naj takšna vprašanja raje ostanejo retorična, sicer bomo hitro zašli v črno luknjo, ki bo vase vsrkala vse, kar bi po analogiji oziroma s pomočjo vzročno-posledične zveze lahko pripisali dejstvu, da sta bila ta dva pomembna zakona glede aktivne in pasivne volilne pravice v enem členu spisana preveč nenatančno. In že zaradi tega bi bilo pričakovati, da bo Služba za zakonodajo državnega zbora diskretno opozorila poslance na to "nevšečnost", ki bi jo bilo - vsaj če gledamo proceduralno - mogoče relativno enostavno in hitro urediti. Dovolj bi bilo dikcijo 2. člena Zakona o volitvah predsednika republike in 7. člen Zakona o volitvah v državni zbor diskretno korigirati s stavkom:

 

"Pravico voliti in biti voljen ... ima državljan Republike Slovenije, ki je na dan glasovanja star najmanj osemnajst let."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Slavnemu arhitektu Fabianiju bi anonimni inkvizitorji odvzeli posthumni naziv Častni občan, ker naj bi bil fašist!?
9
23.04.2019 23:45
V občini Komen, kamor geografsko sodi tudi Štanjel, bo jutri 5. redna seja občinskega sveta. Na dnevnem redu bo odvzem naziva ... Več.
Piše: Uredništvo, Jožef Švagelj
Žižek vs. Peterson: Kako se ne rokujemo na odru
4
20.04.2019 14:01
Končno sem dočakal veliki intelektualni spopad umov moderne dobe, Jordana Petersona in Slavoja Žižka. V samem dogodku sem res ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Diplomatska komedija: Slovenija v Zagreb pošilja bivšega jugodiplomata Vojislava Šuca, sina generala JLA, ki je nosil žaro Edvarda Kardelja
26
18.04.2019 23:00
Potem ko si je Marko Makovec zapravil možnosti za imenovanje na veleposlaniški položaj v Zagrebu, se je izmed ostalih kandidatov ... Več.
Piše: Uredništvo
Komentar tedna: Prisluškovanje, ki služi političnemu boju, ni le prvovrstna zloraba Sove, pač pa tudi zloraba oblasti
14
18.04.2019 00:00
Ker se Marjanu Šarcu nevarno približuje zgodba s prisluškovanjem dvema tujima državljanoma, katerih pogovor je objavila zasebna ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Cerarjevi propadli orožarski posli: Oderuške cene, oklepniki brez servisa in minometov ...
15
15.04.2019 23:45
Orožarski posel stoletja, ki ga je vodila prejšnja vlada pod vodstvom Mira Cerarja, niso pokopale proračunske nejasnosti, pač pa ... Več.
Piše: Igor Mekina
Nov napad na medije! Marko Makovec, nesojeni veleposlanik na Hrvaškem, mi je zagrozil z maščevanjem!
20
14.04.2019 23:15
Star slovenski pregovor pravi: za vsako rit raste palica, tudi zate! To ti obljubim. To sporočilo sem dobil v nedeljo zjutraj ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Zakaj so za Šarčevo vlado ukrajinski posli Škrabčevega podjetja RIKO d.o.o. pomembnejši od širitve mreže COBISS.Net?
5
11.04.2019 21:00
Medtem ko slovenska vlada ni bila pripravljena finančno podpreti mreženacionalnih knjižničnih informacijskih sistemov in ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Prisluškovalni škandal: "Bizantinska realpolitika" Hrvaške ali kako je SOA nadigrala SOVO
9
07.04.2019 21:00
Bolj kot nad Hrvaško smo lahko začudeninad naivnostjo in nesposobnostjo slovenskih politikov in diplomatov, ki so nas pripeljali ... Več.
Piše: Igor Mekina
Éric Vuillard, Dnevni red: Mrtvi (6)
3
06.04.2019 06:00
Alma Biro ni naredila samomora. Karl Schlesinger ni naredil samomora. Leopold Bien ni naredil samomora. Tudi Helene Kuhner ne. ... Več.
Piše: Uredništvo
Davkoplačevalec Vili je spet udaril: V pismu evropske bankirje poziva, naj za božjo voljo ne kreditirajo 2. tira
8
05.04.2019 14:00
Vili Kovačič, znan tudi pod vzdevkom Državljan K., je v imenu civilnodružbene iniciative Davkoplačevalci se ne damo direktorju ... Več.
Piše: Uredništvo
Afera Veleposlanik: Marko Makovec se je že zahvaljeval za čestitke za novo službo, ki pa jo uradno sploh še nima!
7
04.04.2019 22:45
Včeraj smo poročali o škandalu z imenovanjem bodočega veleposlanika na Hrvaškem. Nekdanji predsednikov svetovalec Marko Makovec, ... Več.
Piše: Uredništvo
Ups, bivšemu Pahorjevemu svetovalcu Makovcu že čestitajo za imenovanje za veleposlanika v Zagrebu, čeprav postopek sploh še ni končan!
9
03.04.2019 23:11
Česa takšnega slovenska diplomacija res ne pomni: da bi nekdo v medijih postal novi veleposlanik v tujini, še preden bi bil ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Društvo senilnih pisateljev: V lasti imajo nepremičnine, vredne več milijonov evrov, nimajo pa denarja za novo streho!
6
03.04.2019 00:00
Kaj se dogaja v Društvu slovenskih pisateljev, da je dan pred prvim aprilom odstopila predsednica Aksinja Kermauner, ki je ... Več.
Piše: Uredništvo
Éric Vuillard, Dnevni red: Telefonski prisluhi (5)
3
31.03.2019 06:00
Trinajstega marca, dan po Anschlussu, so britanske tajne službe prestregle čudaško telefonsko komedijo med Anglijo in Nemčijo. ... Več.
Piše: Uredništvo
Diplomacija, da te kap! Kaos pri Cerarju, Pahorjev "tihi ustavni udar" in fotografiranje za pol milijona evrov
9
27.03.2019 01:00
Medtem ko zunanji minister Miro Cerar vedri na Mladiki, kjer pogrešajo njegovo avtoriteto, predsednik republike Borut Pahor hodi ... Več.
Piše: Uredništvo
Temna stran očetov Evrope, 2. del: Monnet, Schuman in skrivne ameriške "donacije"
8
26.03.2019 01:00
Nekdanji evropski poslanec Philippe de Villiers je razburkal mednarodno javnost z objavo doslej še neznanih poglavij iz življenj ... Več.
Piše: Uredništvo
Éric Vuillard, Dnevni red: Poslovilno kosilo na Downing Streetu (4)
1
24.03.2019 07:59
12. marca 1938, dan po tistem dramatičnem večeru, ko se je začel konec Avstrije, njena priključitev Hitlerjevi Nemčiji, je bil ... Več.
Piše: Uredništvo
Temna stran Evrope, 1. del: Kako je Hitlerjev profesor prava Walter Hallstein postal prvi predsednik Evropske komisije
6
20.03.2019 20:00
Manj kot tri mesece pred evropskimi volitvami je nekdanji poslanec v Strasbourgu Philippe de Villiers razburkal mednarodno ... Več.
Piše: Uredništvo
Zakaj bi jezni Milan Kučan počasi že lahko postal naravni predsednik Zveze borcev
17
18.03.2019 00:14
Milan Kučan ni le najvplivnejša figura slovenske levice, pač pa tudi politik z daleč največjo avtoriteto med člani Zveze borcev, ... Več.
Piše: Uredništvo
Éric Vuillard, Dnevni red: Sestanek v Berghofu (3)
2
15.03.2019 20:00
Okrog enajstih dopoldne, po nekaj odžebranih vljudnostih, se za avstrijskim kanclerjem zapro vrataHitlerjevepisarne. In začne se ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nov napad na medije! Marko Makovec, nesojeni veleposlanik na Hrvaškem, mi je zagrozil z maščevanjem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,358
02/
Diplomatska komedija: Slovenija v Zagreb pošilja bivšega jugodiplomata Vojislava Šuca, sina generala JLA, ki je nosil žaro Edvarda Kardelja
Uredništvo
Ogledov: 3,090
03/
Komentar tedna: Prisluškovanje, ki služi političnemu boju, ni le prvovrstna zloraba Sove, pač pa tudi zloraba oblasti
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,181
04/
Žižek vs. Peterson: Kako se ne rokujemo na odru
Edvard Kadič
Ogledov: 1,937
05/
Cerarjevi propadli orožarski posli: Oderuške cene, oklepniki brez servisa in minometov ...
Igor Mekina
Ogledov: 1,949
06/
Zdaj so tudi Ukrajinci dobili svojega Šarca, komika, ki je igral predsednika in postal predsednik
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,394
07/
Nova svilena cesta in transportne poti: Ali Sloveniji grozi prometna izolacija?
Angel Polajnko
Ogledov: 1,307
08/
Slavnemu arhitektu Fabianiju bi anonimni inkvizitorji odvzeli posthumni naziv Častni občan, ker naj bi bil fašist!?
Uredništvo, Jožef Švagelj
Ogledov: 1,224
09/
Zakaj sem prepričan, da bo v "dvoboju" Žižek - Peterson poražen marksist Slavoj
Angel Polajnko
Ogledov: 1,712
10/
"Podrejenci" in njihova saga: O upravičenosti izbrisa podrejenih obveznic bank
Bine Kordež
Ogledov: 963