Komentar

Umetnost je Resnica sama, drugače ni umetnost

Medtem, ko sem se pripravljal, da bom fotografiral ikono, se je vame iz teme, iz črne luknje naosa zapodil menih, grd na poseben način, s črno temo okrog ust, divje je lajal name kot pobesenli črn pes čuvaj. Kot čuvaj velike skrivnosti.

02.09.2017 20:08
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   naos   Jezus Kristus   Stara zaveza   razodetje   Marcel Duchamp   Janez Evangelist

Nihče pred njim ali po njem ni tako temeljito zaznamoval zgodovinskega časa, kot ga je ravno človek Jezus Kristus.

Ponedeljek je za mano. Razodetja na otoku ni bilo. Potrpežljivo bom počakal, da se bodo pred menoj zvrstili še vsi naslednji dnevi, do dne, ko bomo leta 2025 odigrali tretjo ponovitev gledališke predstave Noordung: 1995 - 2045. Predstavo konceptualno ponavljamo vsakih deset let vse do leta 2045. Moja stara mati Marija Bregar, poročena Ambož, mi je rada ponavljala misel: Potrpežljivost je božja mast! Do tega ponedeljka nisem najbolje razumel smisla njenega najljubšega pregovora.

 

Vse je po starem; umetnike zapirajo, eni opremljajo rakete z nuklearnimi glavami, drugi jih šele preizkušajo, ihtozavri pa cvilijo. Vse teče kot po žnorci. Tudi zato imam namen komentirati otoško jamo sv. Janeza Evangelista. Danes bom pred vami izpostavil dogodek in ikono. Dogodek je povezan z Ikono neznanca iz samostana sv. Janeza Teologa. V ponedeljek sem jo požiral z očmi, da bi jo po poti nazaj izbruhal.

 

Kar je bilo od začetka, kar smo slišali, kar smo s svojimi očmi videli, kar smo gledali in so naše roke otipale, o Besedi življenja – Življenje se je razodelo in smo videli in spričujemo ter vam oznanjamo večno Življenje, ki je bilo pri Očetu in se nam je razodelo – kar smo videli in slišali, oznanjamo tudi vam, da bi bili tudi vi z nami združeni, mi pa smo združeni z Očetom in njegovim Sinom Jezusom Kristusom. In to vam pišemo, da bi bilo naše veselje popolno.

 

Bruham vsepovprek: Skratka, če postavimo Kristusovo identiteto v kontekst zgodovinskega časa, potem ga lahko razumemo le kot človeško bitje. Bival in deloval je v zgodovinskem času, bil je človek kot vsak drug, imel je očeta in mater. Iz njegovega delovanja je več kot razvidno, da je bila njegova konceptualna, zavestna akcija del zgodovinskega časa. Bolj ne bi mogla biti. Nihče pred njim ali po njem ni tako temeljito zaznamoval zgodovinskega časa, kot ga je ravno človek Jezus Kristus.

 

Čas pred in po Jezusu Kristusu.

 

Jama sv. Janeza Evangelista: umetnostni zgodovinar in filozof dr. Boris Groys me je prek misli filozofa in teologa Sorena Kierkegaarda spodbudil, da sem se za nekaj trenutkov poistovetil z naključnim Kristusovim sodobnikom. Groys mi je prek Kierkegaarda dal vedeti, da če bi se znašel v istem prostoru z Jezusom Kristusom, ne bi mogel videti nobene razlike med njim in običajnim človekom. Na noben način ne bi videli razlike, ki bi mi dopovedovala, da stoji pred menoj človek, ki je istočasno tudi Projektator.

 

Jezus Kristus Projektator je oznanjal resnico s "popolnoma novim konceptom pojavljanja". Človek Projektator si je nadel človekovo masko. To je ta preprost, a učinkovit izum. To je ta narativ, ki v celoti zdrži tudi koncept zgodovinskega časa. Toda pozor, le do prvega čudeža, ta spremeni vse, v hipu se zgodovinski čas razblini. Petindevetdeset let kasneje nastopi Janez Evangelist z gradnjo umetniškega "biomehanskega-stroja-knjige". Pozor! Nikakor ne z mehanskim trikom! Temveč z umetniškim dejanjem.

 

Dr. Boris Groys me, na podben način kot Janez Evangelist, v prvih besedah Razodetja opozori na metodo. Od mene hoče, da pogledam na koncept, ki ga je sprožil Duchampov "ready made" na način, kot ga je sprožil Kristusov koncept počlovečenja. Tisti, ki še ne pozna Duchampovega "ready made", ga prosim, da se o njem pouči na medmrežju. Za vse nas, ki živimo živo umetnost je bil to "čudež", primerljiv z uprizoritvijo Črnega kvadrata Kazimirja MalevičaZmagi nad soncem. Tudi Kazimir Malevič je zavestno oblikoval novo zgodovinsko štetje. To je storil s prelomno razstavo z naslovom 0.10. "Nič" v naslovu je za Maleviča začetek novega štetja, nove časovne etape kozmistično-kozmonavtske naracije. Število "deset" pa predstavlja deset umetnikov, ki so začeli procesirati naslednjo razvojno raven v umetnosti - "čudež" suprematizma.

 

Menim, da je razvidno, da sem dal načrtno prostor besedi  - "čudež", istočasno pa sem jo zapisal z ironičnim podtonom: umetnost je najvišja razvojna stopnja religije! Še vedno sem ironičen. Govorim o čudežu brez čudeža.Točno o takšnem, kot ga beremo iz ust Jezusa Kristusa in Janeza Evangelista.

 

Dr. Boris Groys ima seveda drugčen namen od mojega bruhanja. Opozoriti nas hoče na to, da gledamo prek metode "ready made" z novim pogledom na običajno. Novo na novo presega prepoznavno obliko. Pozor: tako, da zdaj lahko razumemo razliko med umetnino in navadno stvarjo. Običajni predmeti postanejo umetniški predmeti. Podobno kot je človek Kristus konceptualist postal Absolutni človek. Tisti, ki ga je vredno slediti, zaupati njegovi resnici.

 

Še vedno bruham: Celoten umetniški sistem, ampak res celoten, deluje kot kraj, kjer se ustvarja novo, ki presega vse obstoječe. Živimo živo umetnost skupnega podviga. Tako je bilo pred tri tisoč leti, tako je bilo pred tisoč leti in tako je tudi danes. Za vse to pa je potrebna le šola in razred talentiranih učencev. Mislečih in oblikoslovno usposobljenih učencev, ki znajo oblikovati pripoved. V njih pa lahko brez zadržka nastopajo čudeži v vseh mogočih in nemogočih položajih. Čudeži, čudeži v vseh možnih oblikah. Enega od čudežnih narativov je bilo mogoče oblikovati v knjigi, kot je bila Nova zaveza s podnaslovom Mesija je bil med nami. Predvsem pa v knjigi Stare zaveze s podnaslovom Mesija prihaja, ki v resnici šele omogočila knjigo Nove zaveze s podnaslovom Mesija je bil med nami. Obe knjigi pa naolji božja mast - s potrpežljivostjo. Verjemite mi, čeprav bruham - ne pretiravam! Umetnost je Resnica sama, drugače ni umetnost.

 

Seveda je moj namen popolnoma drugačen od dr. Borisa Groysa, ki je filozofsko-znanstven. Znanost bo zagotovo dobila v bodočnosti religiozen status. Čeprav je tudi moj namen globoko kozmističen: želim za hip pogledati v fenomen - Jezus Kristus Ready Made. Janez Evangelist prenaša resnico človeka Jezusa Kristusa s posebno mersko enoto. Priča nam s polno umetniško vnemo. Narekuje nam jo s svojim umetniškim horizontom v knjigi Razodetja. Marcel Duchamp pa s svojimi naključnimi nitkami. Za podoben napor gre, tako za sledilca kot za dvomljivca. Za oba je v etiki nameščena lepota.

 

Dogodek in ikona!

 

Komentar vam pišem, da bo vaše veselje popolno: nepričakovano sem zagledal med freskami v samostanski molilnici absolutno nenavadno podobo med podobami. A še vedno človeku podobno. No, nekje na robu človeškega. Naslikana je bila spodaj desno v priprati, v predverju centralne ladje, naosa, pravoslavnega hrama. Bila je tako drugačna od vseh drugih ikon. Česa podobnega nisem še nikoli videl. Podoba je bila tako drugačna od vseh, da sem jo želel fotografirati navkljub prepovedi fotografiranja. Saj veste, kako je s prepovedmi v muzejih in hramovih: držijo, dokler ni zapovedano drugače. V tem primeru je bilo s tem strogim pravilom popolnoma drugače: medtem, ko sem se pripravljal, da bom fotografiral ikono, se je vame iz teme, iz črne luknje naosa zapodil menih, grd na poseben način, s črno temo okrog ust, divje je lajal name kot pobesenli črn pes čuvaj. Kot čuvaj velike skrivnosti. Naprej nimam namena opisovati dogodka, ker z relativno lahkoto obvladujem situacije z ihtozavri. Kar pa je potrebno povedati, je to, da sem žal ostal brez fotografije te izjeme umetnine. Po vsej verjetnosti obraza Absoluta.

 

Matično vesolje nas uči resničnosti, da ga čim bolj razumemo in s tem vzljubimo resnico. Knjiga Razodetja ne temelji na filozofskem premisleku, temveč na pripovedi preroka, ki (če vas spomnim, da je umetnost razodevanje resnice) priča kar mu govori Stvar sama. Tako mi je govoril Peter Mlakar.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
6
15.06.2021 06:15
Pred kratkim sem bila na kofetku z zelo prijetno osebo. Zapriseženo levičarko, a prisrčno in prijazno. Poglavje, da ljudi ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Čas je za … cepljenje! In s tem (skorajšnjo) vrnitev nazaj v normal(n)o(st)
6
14.06.2021 08:00
V Evropi smo prve oblike cepljenja dobili šele v 18. stoletju. Cepiva so zmanjšala obolevnost, invalidnost, zasedenost ... Več.
Piše: Milan Krek
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
8
14.06.2021 01:00
O mrtvih vse dobro je stara modrost, ki je v primeru Ivana Zidarja zelo relativna. Ob vsem alkoholu, ki ga je popil, je pravi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
12
13.06.2021 11:00
V parlament se zlahka prismuka vsak povpečno prepričljiv falot. Sistem ga ščiti! Pred prevarami in neizpolnjenimi zavezami nismo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Varvara Stepanova, ženska, ki je ženske začela oblačiti v hlače, kratke hlače in kombinezone
2
12.06.2021 22:30
Komunistična oblast je brutalno nastopila proti avantgardni umetnosti. Varvara Stepanova in Aleksander Rodčenko sta zelo hitro ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
12
11.06.2021 22:35
Šale in komedije so inherentno zanimive: v njih uživamo zaradi njih samih in četudi drži, da bi lahko imele terapevtsko ... Več.
Piše: Roger Scruton
30-letnica Slovenije: "Zločin je bil tako gorostasen, do neba segajoč, da še danes uhaja človeškemu spoznanju."
20
09.06.2021 00:00
Če ob 30. obletnici samostojne Slovenije iz Kočevskega Roga kakšno stvar vidimo jasno in razločno, je to spoznanje, da z ... Več.
Piše: Matija Ogrin
Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod
20
07.06.2021 23:59
Zadnje čase smo priča utečeni fabuli. Najprej se na Vzhodu zgodi nekaj, kar ne sodi v naše standardne vrednostne okvirje, nakar ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Volitve v Mehiki: Vizija predsednika Lópeza Obradorja je razdeljevanje denarja
0
07.06.2021 04:29
V 130-milijonski Mehiki so bile to nedeljo zakonodajne volitve, volivci so volili 500 članov poslanske zbornice nacionalnega ... Več.
Piše: Luis Rubio
Današnja množična družba je družba kiča ...
4
06.06.2021 06:42
V Novem LEF-u so se zavzemali za radikalni produkcionizem, bili pa so kategorično proti glorifikaciji komunističnih voditeljev, ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
30-letnica Slovenije: "Sprava je pot, ki se nikoli ne konča"
10
04.06.2021 04:30
Pravica do groba je naslov 5. poročila vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, kot se imenuje ta komisija, ki ... Več.
Piše: Borut Pahor
Skrito lastništvo Mladine: Ste vedeli, da je 4-odstotna lastnica tega medija tudi Republika Slovenija?
9
03.06.2021 00:57
Lastništvo tednika Mladina je svojevrsten fenomen. Z njim se je pred dvema letoma podrobno ukvarjal novinar Lenart J. Kučić na ... Več.
Piše: Ivan Simič
Lukašenko svoj obračun z opozicijo prenaša navzven in se požvižga na mednarodno pravo
8
01.06.2021 03:20
Ravnanje beloruskega diktatorja je vse prej kot nedolžno. Pred leti si je bilo težko zamisliti, da po vlekel tovrstne poteze, ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali smo res imeli v Sloveniji najdlje zaprte šole med državami članicami EU in zakaj smo jih imeli zaprte?
11
31.05.2021 04:00
Slovenija v primerjavi z drugimi državami članicami EU nikakor ni rekorderka po času zaprtega šolskega prostora, kar se sicer ... Več.
Piše: Milan Krek
Neozdravljiva bolest nesmrtnih očetov naroda
15
30.05.2021 11:05
Janševa politika ne ponuja ničesar, kar bi dosegalo osnovno raven sodobne, socialne, razvojno učinkovite in kulturno razvite ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Hommage Tonetu Stojku: Naša jeza je brezmejna
9
30.05.2021 05:10
Slovenski narod se je konec koncev porodil iz protesta, ki se mu reče protestantizem, protesti so nam položeni v zibelko. Svoje ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Slovenija d.o.o., Janševa družba z omejeno odgovornostjo
18
29.05.2021 05:00
Oblast oglašuje cepljenje in glede na moč nasprotnikov cepljenja je takšna aktivnost smotrna. Ne moremo pa mimo dejstva, kako se ... Več.
Piše: Ana Jud
30-letnica Slovenije: Narod, ki ne ve, kaj hoče, se vrti v večnem krogu
15
28.05.2021 06:17
Po neuspeli ustavni obtožbi predsednika vlade je jasno predvsem dvoje: da je levi del opozicije nesposoben prevzeti oblast brez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nekateri simptomi koronavirusa spominjajo na izgubo spomina in "možgansko meglo" v postkomunističnih deželah
6
27.05.2021 06:32
Ko sem bral o različnih simptomih novega koronavirusa, denimo o težavah s spominom in koncentracijo, me je prešinila njihova ... Več.
Piše: Keith Miles
Ali bomo v Sloveniji sploh našli pot sodelovanja in argumentacije, kajti zdi se, da se znamo samo še zmerjati in žaliti?
17
25.05.2021 05:00
Zametki sodelovanja in konstruktivne argumentacije so se doslej v Sloveniji že večkrat pojavili kot komentarji na različne, ne ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.612
02/
30-letnica Slovenije: "Zločin je bil tako gorostasen, do neba segajoč, da še danes uhaja človeškemu spoznanju."
Matija Ogrin
Ogledov: 1.899
03/
Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.208
04/
80 let Operacije Barbarossa: Zakaj je bil Hitlerjev načrt napada na Sovjetsko zvezo že v naprej obsojen na propad
Shane Quinn
Ogledov: 1.298
05/
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
Ana Jud
Ogledov: 663
06/
Ko telo ne zmore več: Adrenalna izgorelost kot posledica deloholizma
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 819
07/
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
Roger Scruton
Ogledov: 738
08/
Skrito lastništvo Mladine: Ste vedeli, da je 4-odstotna lastnica tega medija tudi Republika Slovenija?
Ivan Simič
Ogledov: 2.513
09/
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
Simona Rebolj
Ogledov: 708
10/
Današnja množična družba je družba kiča ...
Dragan Živadinov
Ogledov: 581