Komentar

Umetnost je Resnica sama, drugače ni umetnost

Medtem, ko sem se pripravljal, da bom fotografiral ikono, se je vame iz teme, iz črne luknje naosa zapodil menih, grd na poseben način, s črno temo okrog ust, divje je lajal name kot pobesenli črn pes čuvaj. Kot čuvaj velike skrivnosti.

02.09.2017 20:08
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   naos   Jezus Kristus   Stara zaveza   razodetje   Marcel Duchamp   Janez Evangelist

Nihče pred njim ali po njem ni tako temeljito zaznamoval zgodovinskega časa, kot ga je ravno človek Jezus Kristus.

Ponedeljek je za mano. Razodetja na otoku ni bilo. Potrpežljivo bom počakal, da se bodo pred menoj zvrstili še vsi naslednji dnevi, do dne, ko bomo leta 2025 odigrali tretjo ponovitev gledališke predstave Noordung: 1995 - 2045. Predstavo konceptualno ponavljamo vsakih deset let vse do leta 2045. Moja stara mati Marija Bregar, poročena Ambož, mi je rada ponavljala misel: Potrpežljivost je božja mast! Do tega ponedeljka nisem najbolje razumel smisla njenega najljubšega pregovora.

 

Vse je po starem; umetnike zapirajo, eni opremljajo rakete z nuklearnimi glavami, drugi jih šele preizkušajo, ihtozavri pa cvilijo. Vse teče kot po žnorci. Tudi zato imam namen komentirati otoško jamo sv. Janeza Evangelista. Danes bom pred vami izpostavil dogodek in ikono. Dogodek je povezan z Ikono neznanca iz samostana sv. Janeza Teologa. V ponedeljek sem jo požiral z očmi, da bi jo po poti nazaj izbruhal.

 

Kar je bilo od začetka, kar smo slišali, kar smo s svojimi očmi videli, kar smo gledali in so naše roke otipale, o Besedi življenja – Življenje se je razodelo in smo videli in spričujemo ter vam oznanjamo večno Življenje, ki je bilo pri Očetu in se nam je razodelo – kar smo videli in slišali, oznanjamo tudi vam, da bi bili tudi vi z nami združeni, mi pa smo združeni z Očetom in njegovim Sinom Jezusom Kristusom. In to vam pišemo, da bi bilo naše veselje popolno.

 

Bruham vsepovprek: Skratka, če postavimo Kristusovo identiteto v kontekst zgodovinskega časa, potem ga lahko razumemo le kot človeško bitje. Bival in deloval je v zgodovinskem času, bil je človek kot vsak drug, imel je očeta in mater. Iz njegovega delovanja je več kot razvidno, da je bila njegova konceptualna, zavestna akcija del zgodovinskega časa. Bolj ne bi mogla biti. Nihče pred njim ali po njem ni tako temeljito zaznamoval zgodovinskega časa, kot ga je ravno človek Jezus Kristus.

 

Čas pred in po Jezusu Kristusu.

 

Jama sv. Janeza Evangelista: umetnostni zgodovinar in filozof dr. Boris Groys me je prek misli filozofa in teologa Sorena Kierkegaarda spodbudil, da sem se za nekaj trenutkov poistovetil z naključnim Kristusovim sodobnikom. Groys mi je prek Kierkegaarda dal vedeti, da če bi se znašel v istem prostoru z Jezusom Kristusom, ne bi mogel videti nobene razlike med njim in običajnim človekom. Na noben način ne bi videli razlike, ki bi mi dopovedovala, da stoji pred menoj človek, ki je istočasno tudi Projektator.

 

Jezus Kristus Projektator je oznanjal resnico s "popolnoma novim konceptom pojavljanja". Človek Projektator si je nadel človekovo masko. To je ta preprost, a učinkovit izum. To je ta narativ, ki v celoti zdrži tudi koncept zgodovinskega časa. Toda pozor, le do prvega čudeža, ta spremeni vse, v hipu se zgodovinski čas razblini. Petindevetdeset let kasneje nastopi Janez Evangelist z gradnjo umetniškega "biomehanskega-stroja-knjige". Pozor! Nikakor ne z mehanskim trikom! Temveč z umetniškim dejanjem.

 

Dr. Boris Groys me, na podben način kot Janez Evangelist, v prvih besedah Razodetja opozori na metodo. Od mene hoče, da pogledam na koncept, ki ga je sprožil Duchampov "ready made" na način, kot ga je sprožil Kristusov koncept počlovečenja. Tisti, ki še ne pozna Duchampovega "ready made", ga prosim, da se o njem pouči na medmrežju. Za vse nas, ki živimo živo umetnost je bil to "čudež", primerljiv z uprizoritvijo Črnega kvadrata Kazimirja MalevičaZmagi nad soncem. Tudi Kazimir Malevič je zavestno oblikoval novo zgodovinsko štetje. To je storil s prelomno razstavo z naslovom 0.10. "Nič" v naslovu je za Maleviča začetek novega štetja, nove časovne etape kozmistično-kozmonavtske naracije. Število "deset" pa predstavlja deset umetnikov, ki so začeli procesirati naslednjo razvojno raven v umetnosti - "čudež" suprematizma.

 

Menim, da je razvidno, da sem dal načrtno prostor besedi  - "čudež", istočasno pa sem jo zapisal z ironičnim podtonom: umetnost je najvišja razvojna stopnja religije! Še vedno sem ironičen. Govorim o čudežu brez čudeža.Točno o takšnem, kot ga beremo iz ust Jezusa Kristusa in Janeza Evangelista.

 

Dr. Boris Groys ima seveda drugčen namen od mojega bruhanja. Opozoriti nas hoče na to, da gledamo prek metode "ready made" z novim pogledom na običajno. Novo na novo presega prepoznavno obliko. Pozor: tako, da zdaj lahko razumemo razliko med umetnino in navadno stvarjo. Običajni predmeti postanejo umetniški predmeti. Podobno kot je človek Kristus konceptualist postal Absolutni človek. Tisti, ki ga je vredno slediti, zaupati njegovi resnici.

 

Še vedno bruham: Celoten umetniški sistem, ampak res celoten, deluje kot kraj, kjer se ustvarja novo, ki presega vse obstoječe. Živimo živo umetnost skupnega podviga. Tako je bilo pred tri tisoč leti, tako je bilo pred tisoč leti in tako je tudi danes. Za vse to pa je potrebna le šola in razred talentiranih učencev. Mislečih in oblikoslovno usposobljenih učencev, ki znajo oblikovati pripoved. V njih pa lahko brez zadržka nastopajo čudeži v vseh mogočih in nemogočih položajih. Čudeži, čudeži v vseh možnih oblikah. Enega od čudežnih narativov je bilo mogoče oblikovati v knjigi, kot je bila Nova zaveza s podnaslovom Mesija je bil med nami. Predvsem pa v knjigi Stare zaveze s podnaslovom Mesija prihaja, ki v resnici šele omogočila knjigo Nove zaveze s podnaslovom Mesija je bil med nami. Obe knjigi pa naolji božja mast - s potrpežljivostjo. Verjemite mi, čeprav bruham - ne pretiravam! Umetnost je Resnica sama, drugače ni umetnost.

 

Seveda je moj namen popolnoma drugačen od dr. Borisa Groysa, ki je filozofsko-znanstven. Znanost bo zagotovo dobila v bodočnosti religiozen status. Čeprav je tudi moj namen globoko kozmističen: želim za hip pogledati v fenomen - Jezus Kristus Ready Made. Janez Evangelist prenaša resnico človeka Jezusa Kristusa s posebno mersko enoto. Priča nam s polno umetniško vnemo. Narekuje nam jo s svojim umetniškim horizontom v knjigi Razodetja. Marcel Duchamp pa s svojimi naključnimi nitkami. Za podoben napor gre, tako za sledilca kot za dvomljivca. Za oba je v etiki nameščena lepota.

 

Dogodek in ikona!

 

Komentar vam pišem, da bo vaše veselje popolno: nepričakovano sem zagledal med freskami v samostanski molilnici absolutno nenavadno podobo med podobami. A še vedno človeku podobno. No, nekje na robu človeškega. Naslikana je bila spodaj desno v priprati, v predverju centralne ladje, naosa, pravoslavnega hrama. Bila je tako drugačna od vseh drugih ikon. Česa podobnega nisem še nikoli videl. Podoba je bila tako drugačna od vseh, da sem jo želel fotografirati navkljub prepovedi fotografiranja. Saj veste, kako je s prepovedmi v muzejih in hramovih: držijo, dokler ni zapovedano drugače. V tem primeru je bilo s tem strogim pravilom popolnoma drugače: medtem, ko sem se pripravljal, da bom fotografiral ikono, se je vame iz teme, iz črne luknje naosa zapodil menih, grd na poseben način, s črno temo okrog ust, divje je lajal name kot pobesenli črn pes čuvaj. Kot čuvaj velike skrivnosti. Naprej nimam namena opisovati dogodka, ker z relativno lahkoto obvladujem situacije z ihtozavri. Kar pa je potrebno povedati, je to, da sem žal ostal brez fotografije te izjeme umetnine. Po vsej verjetnosti obraza Absoluta.

 

Matično vesolje nas uči resničnosti, da ga čim bolj razumemo in s tem vzljubimo resnico. Knjiga Razodetja ne temelji na filozofskem premisleku, temveč na pripovedi preroka, ki (če vas spomnim, da je umetnost razodevanje resnice) priča kar mu govori Stvar sama. Tako mi je govoril Peter Mlakar.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
1
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
16
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
Brez cenzure: Kako se lahko profesionalec v novinarskem delu spusti tako nizko, da obravnava ljudi na popolnoma nečloveški, neprimeren način?
7
21.08.2022 06:00
Čakal sem na tisto, kar se je končno zgodilo pred dnevi: novinarji iz Necenzurirano so začeli prestopati v službe vladnih ... Več.
Piše: Milan Krek
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
16
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.770
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.252
03/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.394
04/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.077
05/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.243
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 885
07/
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
Milan Krek
Ogledov: 1.994
08/
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
Tomaž Seljak
Ogledov: 923
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 536
10/
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
Ivan Simič
Ogledov: 2.140