Komentar

Umetnost je Resnica sama, drugače ni umetnost

Medtem, ko sem se pripravljal, da bom fotografiral ikono, se je vame iz teme, iz črne luknje naosa zapodil menih, grd na poseben način, s črno temo okrog ust, divje je lajal name kot pobesenli črn pes čuvaj. Kot čuvaj velike skrivnosti.

02.09.2017 20:08
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   naos   Jezus Kristus   Stara zaveza   razodetje   Marcel Duchamp   Janez Evangelist

Nihče pred njim ali po njem ni tako temeljito zaznamoval zgodovinskega časa, kot ga je ravno človek Jezus Kristus.

Ponedeljek je za mano. Razodetja na otoku ni bilo. Potrpežljivo bom počakal, da se bodo pred menoj zvrstili še vsi naslednji dnevi, do dne, ko bomo leta 2025 odigrali tretjo ponovitev gledališke predstave Noordung: 1995 - 2045. Predstavo konceptualno ponavljamo vsakih deset let vse do leta 2045. Moja stara mati Marija Bregar, poročena Ambož, mi je rada ponavljala misel: Potrpežljivost je božja mast! Do tega ponedeljka nisem najbolje razumel smisla njenega najljubšega pregovora.

 

Vse je po starem; umetnike zapirajo, eni opremljajo rakete z nuklearnimi glavami, drugi jih šele preizkušajo, ihtozavri pa cvilijo. Vse teče kot po žnorci. Tudi zato imam namen komentirati otoško jamo sv. Janeza Evangelista. Danes bom pred vami izpostavil dogodek in ikono. Dogodek je povezan z Ikono neznanca iz samostana sv. Janeza Teologa. V ponedeljek sem jo požiral z očmi, da bi jo po poti nazaj izbruhal.

 

Kar je bilo od začetka, kar smo slišali, kar smo s svojimi očmi videli, kar smo gledali in so naše roke otipale, o Besedi življenja – Življenje se je razodelo in smo videli in spričujemo ter vam oznanjamo večno Življenje, ki je bilo pri Očetu in se nam je razodelo – kar smo videli in slišali, oznanjamo tudi vam, da bi bili tudi vi z nami združeni, mi pa smo združeni z Očetom in njegovim Sinom Jezusom Kristusom. In to vam pišemo, da bi bilo naše veselje popolno.

 

Bruham vsepovprek: Skratka, če postavimo Kristusovo identiteto v kontekst zgodovinskega časa, potem ga lahko razumemo le kot človeško bitje. Bival in deloval je v zgodovinskem času, bil je človek kot vsak drug, imel je očeta in mater. Iz njegovega delovanja je več kot razvidno, da je bila njegova konceptualna, zavestna akcija del zgodovinskega časa. Bolj ne bi mogla biti. Nihče pred njim ali po njem ni tako temeljito zaznamoval zgodovinskega časa, kot ga je ravno človek Jezus Kristus.

 

Čas pred in po Jezusu Kristusu.

 

Jama sv. Janeza Evangelista: umetnostni zgodovinar in filozof dr. Boris Groys me je prek misli filozofa in teologa Sorena Kierkegaarda spodbudil, da sem se za nekaj trenutkov poistovetil z naključnim Kristusovim sodobnikom. Groys mi je prek Kierkegaarda dal vedeti, da če bi se znašel v istem prostoru z Jezusom Kristusom, ne bi mogel videti nobene razlike med njim in običajnim človekom. Na noben način ne bi videli razlike, ki bi mi dopovedovala, da stoji pred menoj človek, ki je istočasno tudi Projektator.

 

Jezus Kristus Projektator je oznanjal resnico s "popolnoma novim konceptom pojavljanja". Človek Projektator si je nadel človekovo masko. To je ta preprost, a učinkovit izum. To je ta narativ, ki v celoti zdrži tudi koncept zgodovinskega časa. Toda pozor, le do prvega čudeža, ta spremeni vse, v hipu se zgodovinski čas razblini. Petindevetdeset let kasneje nastopi Janez Evangelist z gradnjo umetniškega "biomehanskega-stroja-knjige". Pozor! Nikakor ne z mehanskim trikom! Temveč z umetniškim dejanjem.

 

Dr. Boris Groys me, na podben način kot Janez Evangelist, v prvih besedah Razodetja opozori na metodo. Od mene hoče, da pogledam na koncept, ki ga je sprožil Duchampov "ready made" na način, kot ga je sprožil Kristusov koncept počlovečenja. Tisti, ki še ne pozna Duchampovega "ready made", ga prosim, da se o njem pouči na medmrežju. Za vse nas, ki živimo živo umetnost je bil to "čudež", primerljiv z uprizoritvijo Črnega kvadrata Kazimirja MalevičaZmagi nad soncem. Tudi Kazimir Malevič je zavestno oblikoval novo zgodovinsko štetje. To je storil s prelomno razstavo z naslovom 0.10. "Nič" v naslovu je za Maleviča začetek novega štetja, nove časovne etape kozmistično-kozmonavtske naracije. Število "deset" pa predstavlja deset umetnikov, ki so začeli procesirati naslednjo razvojno raven v umetnosti - "čudež" suprematizma.

 

Menim, da je razvidno, da sem dal načrtno prostor besedi  - "čudež", istočasno pa sem jo zapisal z ironičnim podtonom: umetnost je najvišja razvojna stopnja religije! Še vedno sem ironičen. Govorim o čudežu brez čudeža.Točno o takšnem, kot ga beremo iz ust Jezusa Kristusa in Janeza Evangelista.

 

Dr. Boris Groys ima seveda drugčen namen od mojega bruhanja. Opozoriti nas hoče na to, da gledamo prek metode "ready made" z novim pogledom na običajno. Novo na novo presega prepoznavno obliko. Pozor: tako, da zdaj lahko razumemo razliko med umetnino in navadno stvarjo. Običajni predmeti postanejo umetniški predmeti. Podobno kot je človek Kristus konceptualist postal Absolutni človek. Tisti, ki ga je vredno slediti, zaupati njegovi resnici.

 

Še vedno bruham: Celoten umetniški sistem, ampak res celoten, deluje kot kraj, kjer se ustvarja novo, ki presega vse obstoječe. Živimo živo umetnost skupnega podviga. Tako je bilo pred tri tisoč leti, tako je bilo pred tisoč leti in tako je tudi danes. Za vse to pa je potrebna le šola in razred talentiranih učencev. Mislečih in oblikoslovno usposobljenih učencev, ki znajo oblikovati pripoved. V njih pa lahko brez zadržka nastopajo čudeži v vseh mogočih in nemogočih položajih. Čudeži, čudeži v vseh možnih oblikah. Enega od čudežnih narativov je bilo mogoče oblikovati v knjigi, kot je bila Nova zaveza s podnaslovom Mesija je bil med nami. Predvsem pa v knjigi Stare zaveze s podnaslovom Mesija prihaja, ki v resnici šele omogočila knjigo Nove zaveze s podnaslovom Mesija je bil med nami. Obe knjigi pa naolji božja mast - s potrpežljivostjo. Verjemite mi, čeprav bruham - ne pretiravam! Umetnost je Resnica sama, drugače ni umetnost.

 

Seveda je moj namen popolnoma drugačen od dr. Borisa Groysa, ki je filozofsko-znanstven. Znanost bo zagotovo dobila v bodočnosti religiozen status. Čeprav je tudi moj namen globoko kozmističen: želim za hip pogledati v fenomen - Jezus Kristus Ready Made. Janez Evangelist prenaša resnico človeka Jezusa Kristusa s posebno mersko enoto. Priča nam s polno umetniško vnemo. Narekuje nam jo s svojim umetniškim horizontom v knjigi Razodetja. Marcel Duchamp pa s svojimi naključnimi nitkami. Za podoben napor gre, tako za sledilca kot za dvomljivca. Za oba je v etiki nameščena lepota.

 

Dogodek in ikona!

 

Komentar vam pišem, da bo vaše veselje popolno: nepričakovano sem zagledal med freskami v samostanski molilnici absolutno nenavadno podobo med podobami. A še vedno človeku podobno. No, nekje na robu človeškega. Naslikana je bila spodaj desno v priprati, v predverju centralne ladje, naosa, pravoslavnega hrama. Bila je tako drugačna od vseh drugih ikon. Česa podobnega nisem še nikoli videl. Podoba je bila tako drugačna od vseh, da sem jo želel fotografirati navkljub prepovedi fotografiranja. Saj veste, kako je s prepovedmi v muzejih in hramovih: držijo, dokler ni zapovedano drugače. V tem primeru je bilo s tem strogim pravilom popolnoma drugače: medtem, ko sem se pripravljal, da bom fotografiral ikono, se je vame iz teme, iz črne luknje naosa zapodil menih, grd na poseben način, s črno temo okrog ust, divje je lajal name kot pobesenli črn pes čuvaj. Kot čuvaj velike skrivnosti. Naprej nimam namena opisovati dogodka, ker z relativno lahkoto obvladujem situacije z ihtozavri. Kar pa je potrebno povedati, je to, da sem žal ostal brez fotografije te izjeme umetnine. Po vsej verjetnosti obraza Absoluta.

 

Matično vesolje nas uči resničnosti, da ga čim bolj razumemo in s tem vzljubimo resnico. Knjiga Razodetja ne temelji na filozofskem premisleku, temveč na pripovedi preroka, ki (če vas spomnim, da je umetnost razodevanje resnice) priča kar mu govori Stvar sama. Tako mi je govoril Peter Mlakar.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
10
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.203
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.421
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.800
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.547
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.462
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.158
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.364
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.108
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.205
10/
Political turmoil boon for Pakistan's militants
Valerio Fabbri
Ogledov: 402