Komentar

Umetnost je Resnica sama, drugače ni umetnost

Medtem, ko sem se pripravljal, da bom fotografiral ikono, se je vame iz teme, iz črne luknje naosa zapodil menih, grd na poseben način, s črno temo okrog ust, divje je lajal name kot pobesenli črn pes čuvaj. Kot čuvaj velike skrivnosti.

02.09.2017 20:08
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   naos   Jezus Kristus   Stara zaveza   razodetje   Marcel Duchamp   Janez Evangelist

Nihče pred njim ali po njem ni tako temeljito zaznamoval zgodovinskega časa, kot ga je ravno človek Jezus Kristus.

Ponedeljek je za mano. Razodetja na otoku ni bilo. Potrpežljivo bom počakal, da se bodo pred menoj zvrstili še vsi naslednji dnevi, do dne, ko bomo leta 2025 odigrali tretjo ponovitev gledališke predstave Noordung: 1995 - 2045. Predstavo konceptualno ponavljamo vsakih deset let vse do leta 2045. Moja stara mati Marija Bregar, poročena Ambož, mi je rada ponavljala misel: Potrpežljivost je božja mast! Do tega ponedeljka nisem najbolje razumel smisla njenega najljubšega pregovora.

 

Vse je po starem; umetnike zapirajo, eni opremljajo rakete z nuklearnimi glavami, drugi jih šele preizkušajo, ihtozavri pa cvilijo. Vse teče kot po žnorci. Tudi zato imam namen komentirati otoško jamo sv. Janeza Evangelista. Danes bom pred vami izpostavil dogodek in ikono. Dogodek je povezan z Ikono neznanca iz samostana sv. Janeza Teologa. V ponedeljek sem jo požiral z očmi, da bi jo po poti nazaj izbruhal.

 

Kar je bilo od začetka, kar smo slišali, kar smo s svojimi očmi videli, kar smo gledali in so naše roke otipale, o Besedi življenja – Življenje se je razodelo in smo videli in spričujemo ter vam oznanjamo večno Življenje, ki je bilo pri Očetu in se nam je razodelo – kar smo videli in slišali, oznanjamo tudi vam, da bi bili tudi vi z nami združeni, mi pa smo združeni z Očetom in njegovim Sinom Jezusom Kristusom. In to vam pišemo, da bi bilo naše veselje popolno.

 

Bruham vsepovprek: Skratka, če postavimo Kristusovo identiteto v kontekst zgodovinskega časa, potem ga lahko razumemo le kot človeško bitje. Bival in deloval je v zgodovinskem času, bil je človek kot vsak drug, imel je očeta in mater. Iz njegovega delovanja je več kot razvidno, da je bila njegova konceptualna, zavestna akcija del zgodovinskega časa. Bolj ne bi mogla biti. Nihče pred njim ali po njem ni tako temeljito zaznamoval zgodovinskega časa, kot ga je ravno človek Jezus Kristus.

 

Čas pred in po Jezusu Kristusu.

 

Jama sv. Janeza Evangelista: umetnostni zgodovinar in filozof dr. Boris Groys me je prek misli filozofa in teologa Sorena Kierkegaarda spodbudil, da sem se za nekaj trenutkov poistovetil z naključnim Kristusovim sodobnikom. Groys mi je prek Kierkegaarda dal vedeti, da če bi se znašel v istem prostoru z Jezusom Kristusom, ne bi mogel videti nobene razlike med njim in običajnim človekom. Na noben način ne bi videli razlike, ki bi mi dopovedovala, da stoji pred menoj človek, ki je istočasno tudi Projektator.

 

Jezus Kristus Projektator je oznanjal resnico s "popolnoma novim konceptom pojavljanja". Človek Projektator si je nadel človekovo masko. To je ta preprost, a učinkovit izum. To je ta narativ, ki v celoti zdrži tudi koncept zgodovinskega časa. Toda pozor, le do prvega čudeža, ta spremeni vse, v hipu se zgodovinski čas razblini. Petindevetdeset let kasneje nastopi Janez Evangelist z gradnjo umetniškega "biomehanskega-stroja-knjige". Pozor! Nikakor ne z mehanskim trikom! Temveč z umetniškim dejanjem.

 

Dr. Boris Groys me, na podben način kot Janez Evangelist, v prvih besedah Razodetja opozori na metodo. Od mene hoče, da pogledam na koncept, ki ga je sprožil Duchampov "ready made" na način, kot ga je sprožil Kristusov koncept počlovečenja. Tisti, ki še ne pozna Duchampovega "ready made", ga prosim, da se o njem pouči na medmrežju. Za vse nas, ki živimo živo umetnost je bil to "čudež", primerljiv z uprizoritvijo Črnega kvadrata Kazimirja MalevičaZmagi nad soncem. Tudi Kazimir Malevič je zavestno oblikoval novo zgodovinsko štetje. To je storil s prelomno razstavo z naslovom 0.10. "Nič" v naslovu je za Maleviča začetek novega štetja, nove časovne etape kozmistično-kozmonavtske naracije. Število "deset" pa predstavlja deset umetnikov, ki so začeli procesirati naslednjo razvojno raven v umetnosti - "čudež" suprematizma.

 

Menim, da je razvidno, da sem dal načrtno prostor besedi  - "čudež", istočasno pa sem jo zapisal z ironičnim podtonom: umetnost je najvišja razvojna stopnja religije! Še vedno sem ironičen. Govorim o čudežu brez čudeža.Točno o takšnem, kot ga beremo iz ust Jezusa Kristusa in Janeza Evangelista.

 

Dr. Boris Groys ima seveda drugčen namen od mojega bruhanja. Opozoriti nas hoče na to, da gledamo prek metode "ready made" z novim pogledom na običajno. Novo na novo presega prepoznavno obliko. Pozor: tako, da zdaj lahko razumemo razliko med umetnino in navadno stvarjo. Običajni predmeti postanejo umetniški predmeti. Podobno kot je človek Kristus konceptualist postal Absolutni človek. Tisti, ki ga je vredno slediti, zaupati njegovi resnici.

 

Še vedno bruham: Celoten umetniški sistem, ampak res celoten, deluje kot kraj, kjer se ustvarja novo, ki presega vse obstoječe. Živimo živo umetnost skupnega podviga. Tako je bilo pred tri tisoč leti, tako je bilo pred tisoč leti in tako je tudi danes. Za vse to pa je potrebna le šola in razred talentiranih učencev. Mislečih in oblikoslovno usposobljenih učencev, ki znajo oblikovati pripoved. V njih pa lahko brez zadržka nastopajo čudeži v vseh mogočih in nemogočih položajih. Čudeži, čudeži v vseh možnih oblikah. Enega od čudežnih narativov je bilo mogoče oblikovati v knjigi, kot je bila Nova zaveza s podnaslovom Mesija je bil med nami. Predvsem pa v knjigi Stare zaveze s podnaslovom Mesija prihaja, ki v resnici šele omogočila knjigo Nove zaveze s podnaslovom Mesija je bil med nami. Obe knjigi pa naolji božja mast - s potrpežljivostjo. Verjemite mi, čeprav bruham - ne pretiravam! Umetnost je Resnica sama, drugače ni umetnost.

 

Seveda je moj namen popolnoma drugačen od dr. Borisa Groysa, ki je filozofsko-znanstven. Znanost bo zagotovo dobila v bodočnosti religiozen status. Čeprav je tudi moj namen globoko kozmističen: želim za hip pogledati v fenomen - Jezus Kristus Ready Made. Janez Evangelist prenaša resnico človeka Jezusa Kristusa s posebno mersko enoto. Priča nam s polno umetniško vnemo. Narekuje nam jo s svojim umetniškim horizontom v knjigi Razodetja. Marcel Duchamp pa s svojimi naključnimi nitkami. Za podoben napor gre, tako za sledilca kot za dvomljivca. Za oba je v etiki nameščena lepota.

 

Dogodek in ikona!

 

Komentar vam pišem, da bo vaše veselje popolno: nepričakovano sem zagledal med freskami v samostanski molilnici absolutno nenavadno podobo med podobami. A še vedno človeku podobno. No, nekje na robu človeškega. Naslikana je bila spodaj desno v priprati, v predverju centralne ladje, naosa, pravoslavnega hrama. Bila je tako drugačna od vseh drugih ikon. Česa podobnega nisem še nikoli videl. Podoba je bila tako drugačna od vseh, da sem jo želel fotografirati navkljub prepovedi fotografiranja. Saj veste, kako je s prepovedmi v muzejih in hramovih: držijo, dokler ni zapovedano drugače. V tem primeru je bilo s tem strogim pravilom popolnoma drugače: medtem, ko sem se pripravljal, da bom fotografiral ikono, se je vame iz teme, iz črne luknje naosa zapodil menih, grd na poseben način, s črno temo okrog ust, divje je lajal name kot pobesenli črn pes čuvaj. Kot čuvaj velike skrivnosti. Naprej nimam namena opisovati dogodka, ker z relativno lahkoto obvladujem situacije z ihtozavri. Kar pa je potrebno povedati, je to, da sem žal ostal brez fotografije te izjeme umetnine. Po vsej verjetnosti obraza Absoluta.

 

Matično vesolje nas uči resničnosti, da ga čim bolj razumemo in s tem vzljubimo resnico. Knjiga Razodetja ne temelji na filozofskem premisleku, temveč na pripovedi preroka, ki (če vas spomnim, da je umetnost razodevanje resnice) priča kar mu govori Stvar sama. Tako mi je govoril Peter Mlakar.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Kratka zgodovina Evropske unije: Od raja na zemlji do problema
7
15.10.2019 22:27
Raj na zemlji, rešitev, podpora, odgovornost, nadzorstvo in disciplina, problem. V jugoslovanskih časih smo Evropsko skupnost ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Do koga bo prišla preiskovalna komisija, ki se ukvarja z otroško srčno kirurgijo v UKCL, če bo šla po sledi denarja in je ne bodo ustavili?
5
13.10.2019 06:00
Zelo dolg naslov, a izjemno kratek odgovor: do mafije. To pa je beseda, ki v Sloveniji, ko gre za javno zdravstvo, sploh nikogar ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Bioumetnost in pragovi živega: Ko si ti ti vse do trenutka, ko ti nisi več ti
0
12.10.2019 17:01
Za Robertino Šebjanič reka ni samo voda v reki, je tudi geološko dno, je rečni geološki presek. Voda je zanjo trenutek, prerez ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bodo Slovenci preživeli, ker je Peter Handke dobil Nobelovo nagrado?
12
11.10.2019 00:17
Pravzaprav me ne čudi, da je med ljudstvom završalo ob novici, da je Peter Handke prejemnik letošnje Nobelove nagrade za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Turški napad na Kurde: Če bi Evropska unija protestirala, ji Erdogan lahko spet pošlje milijon beguncev!
19
09.10.2019 22:20
Potreben je bil en telefonski klic turškega predsednika Erdogana ameriškemu predsednikuTrumpu, da je ta sklenil pripadnike ... Več.
Piše: Božo Cerar
Šarčeva Slovenija v Evropskem svetu: Majhna, šibka in nepomembna
16
06.10.2019 18:00
Povprečni član Evropskega sveta praviloma predstavlja tretjino (34%) volilnega telesa svoje države in praviloma najmanj polovico ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Adria Airways je mrtva, naj živi Adria Airways!
10
06.10.2019 09:00
Z Adrio je torej konec, vsaj tako se zdi. Morda bo zdaj čas za vprašanja. Koliko milijonov finančne pomoči je od osamostvojitve ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Teater je ena najbolj kritičnih inštitucij nasploh, ki jih pozna človeštvo
0
05.10.2019 20:34
Zahodnoevropsko umetnost lahko gledamo tudi skozi zgodovino njenih refleksij. Kritična zavest je pomemben del njenega izrisa. V ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Brexit: sindrom škodljivih neoliberalnih ukrepov, ki so spodkopali Evropsko unijo
8
04.10.2019 21:40
Dozdevno neskončen spektakel britanskega poskusa izhoda izEvropske unijeje del širše slabosti v zvezi evropskih držav.EUje v ... Več.
Piše: Shane Quinn
Fenomen Kris je moralna zaveza k boljši in pravičnejši državi. Te nam ne bo dala oblast, ampak jo bomo morali ustvariti sami!
2
02.10.2019 22:30
Kaj je fenomen Kris? To, da smo slovenski državljani v nekaj dnevih zbrali preko 3 milijone evrov za nekaj mililitrov zdravila ... Več.
Piše: Miha Burger
Uredniški komentar: Zakaj si Šarec zasluži impeachment? Zato ker je zlorabil položaj in zato ker prostovoljno ne bo nikoli odstopil
30
01.10.2019 23:00
Predsednik vlade je zlorabil svoj položaj in vplival na nacionalno obveščevalno službo, da je zaposlila njegovo nekdanjo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
70 let komunistične Kitajske: Amerika bo še dolgo ostala najmočnejša država na svetu
12
30.09.2019 22:00
1. oktober 2019 je za Kitajsko dan posebnega pomena. Na ta dan pred sedemdesetimi leti je namreč nastala komunistična Kitajska ... Več.
Piše: Shane Quinn
Aleksander Čeferin in evropski nogomet
5
29.09.2019 11:00
Ljubljana - in z njo Slovenija - sta za en dan postali središče evropskega nogometa. Za to je bil najbolj zaslužen Aleksander ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Novomeška pomlad, 26. september 1920 - 26. september 2020
2
28.09.2019 22:59
Novomeška manifestacija, ki se je zgodila 26. septembra 1920, je v svoji napovedi izžarevala umetniško željo prek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jacques René Chirac (1932-2019)
2
26.09.2019 22:06
O Chiracu sem pisal večkrat kot o katerem drugem francoskem predsedniku, saj je naša delegacija v Evropskem svetu sedela poleg ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Pahor, Šarec in intelektualci
14
23.09.2019 23:59
Ob nedavnih nastopih predsednika republike (na Bledu) in predsednika vlade (v Ajdovščini) se že spet postavlja vprašanje, kam ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Slovenija kot Adria Airways
8
22.09.2019 23:04
Skoraj nobenega dvoma ni več: Adria Airways bo še en nacionalni letalski prevoznik, ki ga čaka bridek konec. Po nekajletni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sodnik spet provocira: "Zveze Nato ni mogoče označiti drugače kot skrajno nevarne celotnemu človeštvu"
10
22.09.2019 10:00
Pozivati iz Ljubljane na krepitev odvračalne drže zveze Nato, je najmanj nehigienično. Koristi politične narave so kratkoročno ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stoletje, prvič: Umetnost mora dokončno zapustiti naš planet in se naseliti v realno vesolje!
3
21.09.2019 22:06
Napovedujem dva zaporedna komentarja, izhajajoč iz časovnega vrtinčenja stotih let. Oba izhajata iz umetniških gest, ki so se ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jankovićevih 29 milijonov je le kaplja v morju 15 milijard odpisanih dolgov
11
21.09.2019 00:00
Vsi se ukvarjajo s temi odpisanimi miljoni, nihče pa si ne zastavi vprašanja, zakaj in kako se je vse to premoženje izgubilo. Tu ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pada vlada? Jutri še ne - kljub izsiljevanju Levice, je pa že pripravljen "Scenarij 2020", ključna stranka bo SMC!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,618
02/
Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
Uredništvo
Ogledov: 3,351
03/
Nova farsa na Sodnem svetu: njegov predsednik Erik Kerševan bi se moral izločiti, favoritke za sodnico v Luksemburgu pa ne najde niti Google!
Uredništvo
Ogledov: 2,320
04/
Bodo Slovenci preživeli, ker je Peter Handke dobil Nobelovo nagrado?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,239
05/
Šarčeva Slovenija v Evropskem svetu: Majhna, šibka in nepomembna
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,976
06/
Turški napad na Kurde: Če bi Evropska unija protestirala, ji Erdogan lahko spet pošlje milijon beguncev!
Božo Cerar
Ogledov: 1,587
07/
Do koga bo prišla preiskovalna komisija, ki se ukvarja z otroško srčno kirurgijo v UKCL, če bo šla po sledi denarja in je ne bodo ustavili?
Angel Polajnko
Ogledov: 1,563
08/
Adria Airways je mrtva, naj živi Adria Airways!
Angel Polajnko
Ogledov: 2,231
09/
Nemirni Bližnji Vzhod: Zakaj si Združene države v resnici ne želijo vojne z Iranom
Shane Quinn
Ogledov: 1,154
10/
Uredniški komentar: Zakaj si Šarec zasluži impeachment? Zato ker je zlorabil položaj in zato ker prostovoljno ne bo nikoli odstopil
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,682