Opazili smo

V zadnjem hipu je Alpe Adria Green rešila čast naših okoljevarstvenikov

Mednarodno društvo za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green je v nasprotju s pričakovanji vseeno vložilo pritožbo na izdano okoljevarstveno soglasje graški Magni Steyr, ki želi v Hočah zgraditi sporno avtomobilsko lakirnico. Poleg tega v tej okoljevarstveni organizaciji menijo, da bi morala zaradi škandaloznega obnašanja vlade odstopiti tudi ministrica za okolje Irena Majcen.

01.09.2017 09:28
Ključne besede:   Magna   Hoče   Alpe Adria Green   Gorazd Marinček   Umanotera   Irena Majcen   Miro Cerar   okolje   lakirnica

Foto: Alpe Adria Green

Večina mainstream medijev v zgodbi Magne v Hočah sramotno poteptala temeljna načela novinarskega kodeksa in etike. Sram naj jih bo!

Alpe Adria Green (AAG) je v zadnjem hipu upravičila svoj ugled, hkrati pa demantirala kritične glasove, ki so ugotavljali, da v Sloveniji sploh nimamo pravih naravovarstvenikov, ekologov in borcev za ohranitev čistega okolja, temveč zgolj še "prodane duše". Greenpeace očitno Slovenija ne zanima, Umanotera pa se je znašla v neprijetnem položaju, ko se je razvedelo, koliko denarja prejema od države za svoje delovanje. Do nenadne "akcije" Alpe Adria Green je bil le okoljski aktivist Gorazd Marinček tisti, ki se ni dal ukloniti pritiskom, zaradi česar je bi bil deležen tudi konkretnih groženj s smrtjo. Da so bili pritiski zaradi nasprotovanju Magni vsekakor siloviti, saj je bila v ozadju tudi država oziroma vlada Mira Cerarja, v kateri bi radi projekt Magna Nukleus javnosti "prodali" kot svoj uspeh in ga v imenu SMC temu primerno vnovčili na naslednjih volitvah, ne gre dvomiti. V ozadju sta denar in morda celo korupcija oziroma zloraba položaja!

 

AAG zahteva tudi odstop resorne ministrice Irene Majcen, ki je po njihovi oceni povsem zanemarila organizirano javnost, saj bi morala že lani sklicati vsaj posvet nevladnih organizacij in civilne družbe o projektu lakirnice in vprašanju škodljivega umeščanja Magne Nukleus v okolje. Del krivde za nastalo situacijo bi moral po mnenju AAG prevzeti tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki je sprva nasprotoval pozidavi najboljših kmetijskih zemljišč in celo javno prepričeval lokalne kmete, naj vztrajajo pri svojih zahtevah, potem pa je bil deležen ostrih kritik tistih vladnih kolegov in Cerarjevih svetovalcev - med njimi je bi bil precej glasen Aleksander Kešeljevič Kešo - in posledično se je Židanov "okoljevarstveni entuziazem" zelo zmanjšal.

 

AAG je prepričana, da je projekt Magna Nukleus problematičen, ker bi pomenil pozidavo najboljših kmetijskih zemljišč na vodovarstvenem območju. Takšen poseg bi po njihovem pomenil tudi kršenje Zakona o varstvu okolja. Podlaga za  okoljevarstveno soglasje je bilo tudi poročilo o vplivih na okolje, ki pa sploh ni predstavilo alternativnih lokacij v obveznem poglavju o alternativnih rešitvah.

 

Alpe Adria Green bo zahtevala tudi uvedbo neodvisnega nadzora organizirane civilne družbe nad obratovanjem Magne, če se bo projekt kljub pritožbi nadaljeval. Vendar je to zdaj pod vprašajem. Ne glede na končni razplet - lahko smo prepričani, da bo Cerarjeva vlada z vsemi močmi poskušala zaobiti pritožbo in projekt z Magno nadaljevati - pa je poteza AAG vredna pohvale. Morda so naši okoljevarstveniki v zadnjem hipu gledali Soderberghov film Erin Brockovich, posnet po resničnih dogodkih, in zbrali toliko poguma, da so vložili pritožbo. Že zaradi tega jim lahko čestitamo, hkrati pa izrazimo globoko razočarjanje nad uredniško politiko večine mainstream medijev, ki so v primeru Magne sramotno poteptali temeljna načela novinarskega kodeksa in etike ter se dobesedno prodali ekološko spornemu kapitalu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Recosi, socialno podjetje: Odsluženo računalniško opremo, ki bi sicer pristala na odpadu, obnovijo in ceneje prodajo naprej
1
16.12.2019 15:00
Obnovili so že več kot 150.000 kosov računalniške in druge opreme, prihranili več kot 21 milijonov kilogramov ogljikovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Ljubljanska Ekonomska fakulteta med najboljšimi, njeno vodstvo na zatožni klopi, rektor pa molči ...
3
26.11.2019 19:35
Magistrski poslovni program ljubljanske Ekonomske fakultete je ponovno uvrščen med najboljše na svetu, hkrati pa se vodstvo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
SD WAN: Tehnologija, ki znižuje stroške
0
29.10.2019 11:00
Software-Defined ali SD WAN tehnologija je novoprogramsko definirano omrežje v širokem omrežju WAN, ki omogoča zasebno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,370
02/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 3,276
03/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,429
04/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,818
05/
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
Matija Ž. Likar
Ogledov: 2,430
06/
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,509
07/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,623
08/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,230
09/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 996
10/
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
Keith Miles
Ogledov: 897