Opazili smo

V zadnjem hipu je Alpe Adria Green rešila čast naših okoljevarstvenikov

Mednarodno društvo za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green je v nasprotju s pričakovanji vseeno vložilo pritožbo na izdano okoljevarstveno soglasje graški Magni Steyr, ki želi v Hočah zgraditi sporno avtomobilsko lakirnico. Poleg tega v tej okoljevarstveni organizaciji menijo, da bi morala zaradi škandaloznega obnašanja vlade odstopiti tudi ministrica za okolje Irena Majcen.

01.09.2017 09:28
Ključne besede:   Magna   Hoče   Alpe Adria Green   Gorazd Marinček   Umanotera   Irena Majcen   Miro Cerar   okolje   lakirnica

Foto: Alpe Adria Green

Večina mainstream medijev v zgodbi Magne v Hočah sramotno poteptala temeljna načela novinarskega kodeksa in etike. Sram naj jih bo!

Alpe Adria Green (AAG) je v zadnjem hipu upravičila svoj ugled, hkrati pa demantirala kritične glasove, ki so ugotavljali, da v Sloveniji sploh nimamo pravih naravovarstvenikov, ekologov in borcev za ohranitev čistega okolja, temveč zgolj še "prodane duše". Greenpeace očitno Slovenija ne zanima, Umanotera pa se je znašla v neprijetnem položaju, ko se je razvedelo, koliko denarja prejema od države za svoje delovanje. Do nenadne "akcije" Alpe Adria Green je bil le okoljski aktivist Gorazd Marinček tisti, ki se ni dal ukloniti pritiskom, zaradi česar je bi bil deležen tudi konkretnih groženj s smrtjo. Da so bili pritiski zaradi nasprotovanju Magni vsekakor siloviti, saj je bila v ozadju tudi država oziroma vlada Mira Cerarja, v kateri bi radi projekt Magna Nukleus javnosti "prodali" kot svoj uspeh in ga v imenu SMC temu primerno vnovčili na naslednjih volitvah, ne gre dvomiti. V ozadju sta denar in morda celo korupcija oziroma zloraba položaja!

 

AAG zahteva tudi odstop resorne ministrice Irene Majcen, ki je po njihovi oceni povsem zanemarila organizirano javnost, saj bi morala že lani sklicati vsaj posvet nevladnih organizacij in civilne družbe o projektu lakirnice in vprašanju škodljivega umeščanja Magne Nukleus v okolje. Del krivde za nastalo situacijo bi moral po mnenju AAG prevzeti tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki je sprva nasprotoval pozidavi najboljših kmetijskih zemljišč in celo javno prepričeval lokalne kmete, naj vztrajajo pri svojih zahtevah, potem pa je bil deležen ostrih kritik tistih vladnih kolegov in Cerarjevih svetovalcev - med njimi je bi bil precej glasen Aleksander Kešeljevič Kešo - in posledično se je Židanov "okoljevarstveni entuziazem" zelo zmanjšal.

 

AAG je prepričana, da je projekt Magna Nukleus problematičen, ker bi pomenil pozidavo najboljših kmetijskih zemljišč na vodovarstvenem območju. Takšen poseg bi po njihovem pomenil tudi kršenje Zakona o varstvu okolja. Podlaga za  okoljevarstveno soglasje je bilo tudi poročilo o vplivih na okolje, ki pa sploh ni predstavilo alternativnih lokacij v obveznem poglavju o alternativnih rešitvah.

 

Alpe Adria Green bo zahtevala tudi uvedbo neodvisnega nadzora organizirane civilne družbe nad obratovanjem Magne, če se bo projekt kljub pritožbi nadaljeval. Vendar je to zdaj pod vprašajem. Ne glede na končni razplet - lahko smo prepričani, da bo Cerarjeva vlada z vsemi močmi poskušala zaobiti pritožbo in projekt z Magno nadaljevati - pa je poteza AAG vredna pohvale. Morda so naši okoljevarstveniki v zadnjem hipu gledali Soderberghov film Erin Brockovich, posnet po resničnih dogodkih, in zbrali toliko poguma, da so vložili pritožbo. Že zaradi tega jim lahko čestitamo, hkrati pa izrazimo globoko razočarjanje nad uredniško politiko večine mainstream medijev, ki so v primeru Magne sramotno poteptali temeljna načela novinarskega kodeksa in etike ter se dobesedno prodali ekološko spornemu kapitalu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
In memoriam Matevž Gorenšek (1972-2020)
0
08.08.2020 23:28
Tvoj boj za bolnika ni bil navidezen, kakor boj nekaterih. Boril si se za to, da bi bilo zdravljenje v zasebnih klinikah ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Večni politik Dušan Keber
4
10.06.2020 21:42
Dušan Keber ni strokovnjak, ampak politik, ki se bori za povrnitev oblasti in ohranitev privilegijev. V boju za oblast ne izbira ... Več.
Piše: Uredništvo
Interpelacija proti Počivalšku kot spodoben srednješolski referat
6
10.06.2020 00:00
Vparlamentu obeta pravi politični vrhunec, saj se bosta soočila dva ključna nedavna vladna zaveznika - Marjan Šarec ter Zdravko ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Zakaj in čemu "Bohinjska proga"
4
29.05.2020 13:22
Neizkoriščena Bohinjska proga je najkrajša povezava Jadrana s severno, srednjo in vzhodno Evropo. Je velika materializirana ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Zdravstveno osebje na oddih v hotel Kempinski
3
27.05.2020 06:00
MK Group, ki je v lasti srbskega poslovnežaMiodraga Kostića, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz jadranske regije v ... Več.
Piše: Uredništvo
Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov
2
26.05.2020 09:00
Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!
3
19.05.2020 10:05
Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...
7
15.05.2020 10:51
RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Slovensko pismo (Petru Limbourgu, generalnemu direktorju Deutsche Welle)
29
15.05.2020 00:45
Mi, podpisniki tega pisma, smo preprosto zavezani iztočnici, objavljeni na naslovni strani ene od nedavnih številk nemškega ... Več.
Piše: Uredništvo
V naših bolnišnicah je 50 smrtno nevarnih pulmonarnih ventilatorjev, ki jih je dobavilo kitajsko Gorenje!
7
03.05.2020 21:41
Razprava o pulmonarnih ventilatorjih, ki je vrhunec dosegla s pomočjo dveh Tarč na Televiziji Slovenija, se je sprevrgla v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Afera maske: Težko inštitucija, ki skrbi za pšenico in zaloge sladkorja, nabavlja zdravstveno opremo
9
24.04.2020 10:58
Kaj potres, Slovenijo tresejo maske! Vsekakor je treba ekipi Tarče iskreno čestitati. Izjemno novinarsko delo. Poklon novinarki ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Rešitev Evropske unije niso evroobveznice, pač pa t.i. sterilizacija javnega dolga
4
20.04.2020 06:00
Ideja o evropskih obveznicah, ki jo podpira tudi Slovenija, je za nas ta hip resda mamljiva, vendar jo vodilna članica EU nikoli ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Huawei pomaga: 30.000 mask in 100 tablic za šolarje
0
16.04.2020 21:33
Kitajski tehnološki velikan, ki posluje tudi v Sloveniji, je naši državi priskočil na pomoč v boju proti epidemiji koronavirusa ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in politika: Menjave urednikov niso rešitev, zamenjati je treba sistem
7
06.04.2020 07:00
Sedanja vlada ima enkratno priložnost, da spremeni financiranje RTV Slovenija. Naj ta obvezni medijski davek, ki se danes ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Kako premagati krizo in preživeti (Strategija za ponoven zagon in razvoj države)
2
21.03.2020 21:45
Soočenje z največjim izzivom v novejši zgodovini človeštva doslej zahteva out-of-the-box razmišljanje in inovativne ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Zdravniški apel: "Če takoj ne ukrepamo, se bo okužba eksponentno razširila, padel bo sekundar in terciar!"
3
19.03.2020 15:19
Specialist družinske medicine Primož Kus opozarja, da mnogi pacienti kažejo simptome koronavirusa in bi morali nujno ostati ... Več.
Piše: Uredništvo
Geopolitične posledice koronavirusa: Kako je Trump pustil Evropo na cedilu
4
17.03.2020 23:20
Če smo pred meseci, ko se je koronavirus pojavil na Kitajskem, zamahovali z roko, sedaj večina priznavamo, da nam je življenje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Požar plačal Trumpovemu tastu 8.000 evrov
5
05.03.2020 13:39
Bojan Požar je storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, v postopku dokazano, da Viktor Knavs ni bil v zaporu, je sporočila ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.782
02/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.929
03/
Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave
Igor Mekina
Ogledov: 1.902
04/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.794
05/
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.288
06/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.447
07/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.529
08/
Patriarhalci, pojeb*** frustrirani državljani in beta fašistoidni politikanti
Simona Rebolj
Ogledov: 1.224
09/
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
Mitja Kotnik
Ogledov: 893
10/
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
Tomaž Seljak
Ogledov: 905