Opazili smo

V zadnjem hipu je Alpe Adria Green rešila čast naših okoljevarstvenikov

Mednarodno društvo za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green je v nasprotju s pričakovanji vseeno vložilo pritožbo na izdano okoljevarstveno soglasje graški Magni Steyr, ki želi v Hočah zgraditi sporno avtomobilsko lakirnico. Poleg tega v tej okoljevarstveni organizaciji menijo, da bi morala zaradi škandaloznega obnašanja vlade odstopiti tudi ministrica za okolje Irena Majcen.

01.09.2017 09:28
Ključne besede:   Magna   Hoče   Alpe Adria Green   Gorazd Marinček   Umanotera   Irena Majcen   Miro Cerar   okolje   lakirnica

Foto: Alpe Adria Green

Večina mainstream medijev v zgodbi Magne v Hočah sramotno poteptala temeljna načela novinarskega kodeksa in etike. Sram naj jih bo!

Alpe Adria Green (AAG) je v zadnjem hipu upravičila svoj ugled, hkrati pa demantirala kritične glasove, ki so ugotavljali, da v Sloveniji sploh nimamo pravih naravovarstvenikov, ekologov in borcev za ohranitev čistega okolja, temveč zgolj še "prodane duše". Greenpeace očitno Slovenija ne zanima, Umanotera pa se je znašla v neprijetnem položaju, ko se je razvedelo, koliko denarja prejema od države za svoje delovanje. Do nenadne "akcije" Alpe Adria Green je bil le okoljski aktivist Gorazd Marinček tisti, ki se ni dal ukloniti pritiskom, zaradi česar je bi bil deležen tudi konkretnih groženj s smrtjo. Da so bili pritiski zaradi nasprotovanju Magni vsekakor siloviti, saj je bila v ozadju tudi država oziroma vlada Mira Cerarja, v kateri bi radi projekt Magna Nukleus javnosti "prodali" kot svoj uspeh in ga v imenu SMC temu primerno vnovčili na naslednjih volitvah, ne gre dvomiti. V ozadju sta denar in morda celo korupcija oziroma zloraba položaja!

 

AAG zahteva tudi odstop resorne ministrice Irene Majcen, ki je po njihovi oceni povsem zanemarila organizirano javnost, saj bi morala že lani sklicati vsaj posvet nevladnih organizacij in civilne družbe o projektu lakirnice in vprašanju škodljivega umeščanja Magne Nukleus v okolje. Del krivde za nastalo situacijo bi moral po mnenju AAG prevzeti tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki je sprva nasprotoval pozidavi najboljših kmetijskih zemljišč in celo javno prepričeval lokalne kmete, naj vztrajajo pri svojih zahtevah, potem pa je bil deležen ostrih kritik tistih vladnih kolegov in Cerarjevih svetovalcev - med njimi je bi bil precej glasen Aleksander Kešeljevič Kešo - in posledično se je Židanov "okoljevarstveni entuziazem" zelo zmanjšal.

 

AAG je prepričana, da je projekt Magna Nukleus problematičen, ker bi pomenil pozidavo najboljših kmetijskih zemljišč na vodovarstvenem območju. Takšen poseg bi po njihovem pomenil tudi kršenje Zakona o varstvu okolja. Podlaga za  okoljevarstveno soglasje je bilo tudi poročilo o vplivih na okolje, ki pa sploh ni predstavilo alternativnih lokacij v obveznem poglavju o alternativnih rešitvah.

 

Alpe Adria Green bo zahtevala tudi uvedbo neodvisnega nadzora organizirane civilne družbe nad obratovanjem Magne, če se bo projekt kljub pritožbi nadaljeval. Vendar je to zdaj pod vprašajem. Ne glede na končni razplet - lahko smo prepričani, da bo Cerarjeva vlada z vsemi močmi poskušala zaobiti pritožbo in projekt z Magno nadaljevati - pa je poteza AAG vredna pohvale. Morda so naši okoljevarstveniki v zadnjem hipu gledali Soderberghov film Erin Brockovich, posnet po resničnih dogodkih, in zbrali toliko poguma, da so vložili pritožbo. Že zaradi tega jim lahko čestitamo, hkrati pa izrazimo globoko razočarjanje nad uredniško politiko večine mainstream medijev, ki so v primeru Magne sramotno poteptali temeljna načela novinarskega kodeksa in etike ter se dobesedno prodali ekološko spornemu kapitalu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
"Negativne posledice družbenega kaosa obremenjujejo prav vsako družino"
1
23.08.2021 17:55
Ivana Gradišnik in Barbara B. Pribaković stav imenu ekipe Familylab Slovenija medijem in javnosti poslali odprto pismo pred ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenec, ki Iraku obljublja milijardni gospodarski razvoj
0
22.08.2021 00:00
V procesu pogajanja med vlado Iraka in Svetovno banko o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te ... Več.
Piše: Uredništvo
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
Ken Hu, Huawei: "Pandemija je digitalizaciji omogočila velik pospešek"
0
31.03.2021 20:52
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oz. 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri ... Več.
Piše: Uredništvo
Društvo novinarjev Slovenije: Janša s svojimi dejanji dokazuje, da so očitki na njegov račun upravičeni!
5
10.03.2021 22:48
Na dan, ko se je v Evropskem parlamentu začela razprava o svobodi medijev v nekaterih članicah, med drugim tudi v Sloveniji, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje odpadki: Slovenske smeti na meji z Italijo
1
08.03.2021 20:00
Občina Šempeter-Vrtojba je, potem ko je konec lanskega leta odpovedala pogodbo Komunali Nova Gorica za odvoz odpadkov, postavila ... Več.
Piše: Uredništvo
Salonit Anhovo z rastjo prihodkov v letu 2020
0
05.03.2021 11:27
Lepo je slišati, da se v dolini Soče, kjer pogosto poročajo o slabih novicah, zgodi tudi kaj pozitivnega. Še lepše, če se to ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam George Schultz: Dve stoletji velikega diplomata
2
13.02.2021 06:59
Trinajstega decembra je dopolnil veličastnih sto let, dva meseca kasneje, šestega februarja 2021, pa se je v svojem stoprvem ... Več.
Piše: Igor Kovač
Protestno pismo ruskemu veleposlaniku zaradi primera Aleksej Navalni
4
03.02.2021 07:30
Včerajšnja obsodba ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega na skoraj tri leta kazenske kolonije utegne sprožiti širše ... Več.
Piše: Uredništvo
Smrt kralja televizijskih intervjujev
3
24.01.2021 08:14
Verjetno poslednja televizijska legenda 20. stoletja, ki je kot voditelj in izpraševalec v svojih oddajah poosebljal novinarski ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Omejevanje konkurence je pogosto posledica političnih pritiskov
1
20.01.2021 00:55
Na Ekonomski fakulteti so pripravili študijo o tem, kaj bi omejevanje konkurence pri uvajanju 5G tehnologije v Sloveniji ... Več.
Piše: Uredništvo
Živeti za knjige in od knjig (In memoriam Milan Matos, 1945–2020)
0
28.12.2020 21:11
Prezgodaj je še, da bi lahko v celoti ovrednotili pomen življenja in dela Milana Matosa, človeka, ki je gotovo najbolj ... Več.
Piše: Samo Rugelj
Prilaščanje Jadranskega morja, ali zgolj nova strategija EU o "izključnih ekonomskih conah"?
0
19.12.2020 04:37
Današnji sestanek treh zunanjih ministrov v Trstu o izključnih ekonomskih conah v Jadranu je za Slovenijo zanimiv predvsem zato, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Vaya con Dios, Diego*
3
30.11.2020 01:12
Da, imel je šibkosti in zabredel je globoko v blato. A prepričan sem, da je najgloblje v njegovem srcu vselej, vse od prvih ... Več.
Piše: Andrej Lokar
28-letni mandat Zdenke Badovinac v Moderni galeriji in blamaža s tremi pismi
7
23.11.2020 20:27
O imenovanju direktorja ali direktorice javnega zavoda s področja kulture po zakonu odloča ustanoviteljica, tj. Republika ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.979
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.110
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 1.917
04/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.410
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.432
06/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 1.382
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.256
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 860
09/
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
Ana Jud
Ogledov: 2.667
10/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.455