Opazili smo

Jelinčič provocira: Slovenija mora takoj odstopiti od arbitražnega sporazuma!

"Vsakdo, ki se malo podrobneje loti branja arbitražne odločitve, takoj ugotovi, da gre za zmeden spis voluntarističnih pravnikov, ki celo sami sebi skačejo v nasprotja." To trdi Zmago Jelinčič, ki si je poleti vzel čas in prebral arbitražno razsodbo. Morda se je v istem času tudi odločil, da ne bo kandidiral za predsednika republike, bo pa svojo energijo posvetil vprašanju nerešene meje s Hrvaško in ga s pridom izkoristil na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Z njim smo opravili krajši pogovor.

04.09.2017 09:00
Ključne besede:   arbitraža   Slovenija   Hrvaška   Zmago Jelinčič

Foto: Mediaspeed

Po prepričanju predsednika Slovenke nacionalne stranke (SNS) so arbitražna razsodba bolj kot resen dokument "na kup zmetani razmisleki članov razsodišča, ki nimajo realne zveze z internacionalnim pravom". Zmago Jelinčič pravi, da iz dokumenta veje usmeritev določenih krogov, ki so določeno odločitev zahtevali in jo tudi plačali: "Vprašanje je zgolj, ob kolikšni pomoči slovenskih pravnih strokovnjakov? Čas bo pokazal, ali je bila ta pomoč zgolj zaradi neznanja, kar je delno verjetno, ali zaradi sorodstvenih razmerij z južno sosedo, kar ni nemogoče. Ali je šlo za posel, kakršnih smo v naši domovini vajeni."

 

Jelinčič je ponovno zelo direkten: "Memorandum slovenske strani, za katerega ni čudno, da je še vedno strogo tajen, ni vseboval niti enega relevantnega podatka in dejstva, čeprav je bila na to slovenska ekipa opozorjena. Ni čudno, da vse skupaj skrivajo in čakajo, da mine čas in da zgodba ponikne, tako kot praktično vse svinjarije pri nas. Memorandum naj bi obsegal kakih 450 strani in okoli 800 strani raznih prilog. Vse skupaj neuporabno listovje, ko pa bi bilo potrebno na mizo dati en sam stavek in priloge."

 

Ko ga vprašamo, kaj natanko ima v mislih, izstreli: "Dokumenti o poteku državne meje slovenskih dežel s Kraljevino Ogrsko ter Trianonsko določitev meje na Dravi! Kot priloge pa zemljevide –specialke, ki bi jih naši strokovnjaki brez problema lahko dobili v Budimpešti ali na Dunaju. Strokovnjaki napišite v navednicah."

 

Kaj torej mislite o Sporazumu o arbitraži, ga malce pobezamo. "Saj ne boste ničesar več objavili", zabrusi nazaj. Ko mu odvrnemo, da naj se ne obremenjuje z uredniško politiko portala+, ampak naj raje pove, kaj misli, si Zmago Jelinčič Plementi vzame svojih pet minut:

 

"Sporazum o arbitraži je Sloveniji dal možnost doseči pravično potrditev meja slovenskih dežel, vendar naši pravni modreci še naziva tega instrumenta niso prav napisali. Hrvatje so ob pomoči slovenskih nesposobnežev - ekipo so sestavljali Mirjam Škrk, Simona Drenih, Karl Erjavec, Roman Kirn in Vlasta Vivod - predstavili celo vrsto, med drugim tudi ponarejenih dokumentov, ki jih je tribunal upošteval kot relevantne. Naši so temu zoperstavili kup brezveznih katastrskih listkov, ki v internacionalnem pravu nimajo nikakršne teže. Pomenijo pa lep zaslužek za tistega, ki jih pripravi in proda ustreznim.

Nihče od naše ekipe ni oporekal Hrvaški prisotnosti v postopku, čeprav Hrvaška sploh ni mogla biti stranka v postopku, kar piše že v samem sporazumu. Zato ne čudi, da so ta argument Hrvatje uporabili kasneje in dejali, da odločitve ne nameravajo spoštovati. Imajo seveda prav, teleta so na naši strani. Slovenska stran se na vse pretege trudi, da bi hrvaška stran morala priznati odločitve, namesto da bi tudi mi odstopili od sporazuma in šli na relevanten (in ne privaten ter sprivatiziran) mednarodni forum z dokumentacijo, ki ima težo. Hrvatje pa zelo zvito delajo naprej. Zagreb je pokazal, da je z arbitražno odločitvijo dosegel maksimalen cilj. Zdaj že javno razglaša nove dvostranske pogovore, seveda na izhodišču sedaj določene meje, ki jo bedasta slovenska vlada in večina politike sama razglaša ..."

 

Gospod Jelinčič, povejte nam, kaj naklepajo Hrvati?

 

"Hrvaška finta je zelo prozorna in predvideva možnosti po treh scenarijih: novi pogovori, pritisk na Evropsko unijo ter intenzivne incidente."

 

Ko ga vprašamo, kateri izmed teh treh scenarijev je najbolj verjeten, dobimo pitijski odgovor: "Tujci, ki jim je Slovenije malo mar in podlegajo hrvaškim lobiranjem in podkupovanjem, bodo ploskali prvi možnosti, ker je miroljubna in bo tudi obveljala s podporo tujcev. Seveda bomo ob teh pogovori izgubili še dodaten del našega ozemlja. Slovensko okupirano ozemlje bo še večje, mi pa bomo stisnjeni nekako do Grosuplja, kot je pred leti že risal hrvaški časnik Globus. Naši se bodo seveda strinjali. Analiza celotnega teksta arbitražne odločbe poteka in že zdaj se kaže vsa puhlost arbitražnih modrecev, vsa pritlehnost in nesposobnost naše ekipe, vključno z vsemi priskledniki, ki jim je bilo za denar, ne pa za domovino."

 

Kakšna je po vašem rešitev za domovino, se glasi naše vprašanje za konec.

 

"Najprej mora naša stran odstopiti od arbitražne odločitve, potem pa sprožiti popolno razveljavitev tega gnilega dokumenta na osnovi napačno ugotovljenega dejanskega stanja. S pravo ekipo nepodkupljenih in pametnih pravnikov lahko zmagamo."

 

Sliši se lepo, ampak ali je to tudi izvedljivo, gospod Jelinčič? To je pa zdaj res zadnje vprašanje.

 

Lahko zmagamo in tudi bomo! Takoj po volitvah naslednje leto, ko se SNS vrne v parlament, se bodo začeli ti postopki. Tudi tisti za ugotavljenje odgovornost za fiasko in morebitno podkupovanje, čeprav nekateri pravijo, da so naši so bolj neumni kot pokvarjeni. Morda imajo prav, tepca res ni treba plačati. Tepec dela zastonj.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Recosi, socialno podjetje: Odsluženo računalniško opremo, ki bi sicer pristala na odpadu, obnovijo in ceneje prodajo naprej
1
16.12.2019 15:00
Obnovili so že več kot 150.000 kosov računalniške in druge opreme, prihranili več kot 21 milijonov kilogramov ogljikovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Ljubljanska Ekonomska fakulteta med najboljšimi, njeno vodstvo na zatožni klopi, rektor pa molči ...
3
26.11.2019 19:35
Magistrski poslovni program ljubljanske Ekonomske fakultete je ponovno uvrščen med najboljše na svetu, hkrati pa se vodstvo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
SD WAN: Tehnologija, ki znižuje stroške
0
29.10.2019 11:00
Software-Defined ali SD WAN tehnologija je novoprogramsko definirano omrežje v širokem omrežju WAN, ki omogoča zasebno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,518
02/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,102
03/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,646
04/
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
Matija Ž. Likar
Ogledov: 2,320
05/
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,300
06/
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
Shane Quinn
Ogledov: 1,956
07/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,515
08/
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
Keith Miles
Ogledov: 815
09/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 824
10/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 392