Opazili smo

Jelinčič provocira: Slovenija mora takoj odstopiti od arbitražnega sporazuma!

"Vsakdo, ki se malo podrobneje loti branja arbitražne odločitve, takoj ugotovi, da gre za zmeden spis voluntarističnih pravnikov, ki celo sami sebi skačejo v nasprotja." To trdi Zmago Jelinčič, ki si je poleti vzel čas in prebral arbitražno razsodbo. Morda se je v istem času tudi odločil, da ne bo kandidiral za predsednika republike, bo pa svojo energijo posvetil vprašanju nerešene meje s Hrvaško in ga s pridom izkoristil na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Z njim smo opravili krajši pogovor.

04.09.2017 09:00
Ključne besede:   arbitraža   Slovenija   Hrvaška   Zmago Jelinčič

Foto: Mediaspeed

Po prepričanju predsednika Slovenke nacionalne stranke (SNS) so arbitražna razsodba bolj kot resen dokument "na kup zmetani razmisleki članov razsodišča, ki nimajo realne zveze z internacionalnim pravom". Zmago Jelinčič pravi, da iz dokumenta veje usmeritev določenih krogov, ki so določeno odločitev zahtevali in jo tudi plačali: "Vprašanje je zgolj, ob kolikšni pomoči slovenskih pravnih strokovnjakov? Čas bo pokazal, ali je bila ta pomoč zgolj zaradi neznanja, kar je delno verjetno, ali zaradi sorodstvenih razmerij z južno sosedo, kar ni nemogoče. Ali je šlo za posel, kakršnih smo v naši domovini vajeni."

 

Jelinčič je ponovno zelo direkten: "Memorandum slovenske strani, za katerega ni čudno, da je še vedno strogo tajen, ni vseboval niti enega relevantnega podatka in dejstva, čeprav je bila na to slovenska ekipa opozorjena. Ni čudno, da vse skupaj skrivajo in čakajo, da mine čas in da zgodba ponikne, tako kot praktično vse svinjarije pri nas. Memorandum naj bi obsegal kakih 450 strani in okoli 800 strani raznih prilog. Vse skupaj neuporabno listovje, ko pa bi bilo potrebno na mizo dati en sam stavek in priloge."

 

Ko ga vprašamo, kaj natanko ima v mislih, izstreli: "Dokumenti o poteku državne meje slovenskih dežel s Kraljevino Ogrsko ter Trianonsko določitev meje na Dravi! Kot priloge pa zemljevide –specialke, ki bi jih naši strokovnjaki brez problema lahko dobili v Budimpešti ali na Dunaju. Strokovnjaki napišite v navednicah."

 

Kaj torej mislite o Sporazumu o arbitraži, ga malce pobezamo. "Saj ne boste ničesar več objavili", zabrusi nazaj. Ko mu odvrnemo, da naj se ne obremenjuje z uredniško politiko portala+, ampak naj raje pove, kaj misli, si Zmago Jelinčič Plementi vzame svojih pet minut:

 

"Sporazum o arbitraži je Sloveniji dal možnost doseči pravično potrditev meja slovenskih dežel, vendar naši pravni modreci še naziva tega instrumenta niso prav napisali. Hrvatje so ob pomoči slovenskih nesposobnežev - ekipo so sestavljali Mirjam Škrk, Simona Drenih, Karl Erjavec, Roman Kirn in Vlasta Vivod - predstavili celo vrsto, med drugim tudi ponarejenih dokumentov, ki jih je tribunal upošteval kot relevantne. Naši so temu zoperstavili kup brezveznih katastrskih listkov, ki v internacionalnem pravu nimajo nikakršne teže. Pomenijo pa lep zaslužek za tistega, ki jih pripravi in proda ustreznim.

Nihče od naše ekipe ni oporekal Hrvaški prisotnosti v postopku, čeprav Hrvaška sploh ni mogla biti stranka v postopku, kar piše že v samem sporazumu. Zato ne čudi, da so ta argument Hrvatje uporabili kasneje in dejali, da odločitve ne nameravajo spoštovati. Imajo seveda prav, teleta so na naši strani. Slovenska stran se na vse pretege trudi, da bi hrvaška stran morala priznati odločitve, namesto da bi tudi mi odstopili od sporazuma in šli na relevanten (in ne privaten ter sprivatiziran) mednarodni forum z dokumentacijo, ki ima težo. Hrvatje pa zelo zvito delajo naprej. Zagreb je pokazal, da je z arbitražno odločitvijo dosegel maksimalen cilj. Zdaj že javno razglaša nove dvostranske pogovore, seveda na izhodišču sedaj določene meje, ki jo bedasta slovenska vlada in večina politike sama razglaša ..."

 

Gospod Jelinčič, povejte nam, kaj naklepajo Hrvati?

 

"Hrvaška finta je zelo prozorna in predvideva možnosti po treh scenarijih: novi pogovori, pritisk na Evropsko unijo ter intenzivne incidente."

 

Ko ga vprašamo, kateri izmed teh treh scenarijev je najbolj verjeten, dobimo pitijski odgovor: "Tujci, ki jim je Slovenije malo mar in podlegajo hrvaškim lobiranjem in podkupovanjem, bodo ploskali prvi možnosti, ker je miroljubna in bo tudi obveljala s podporo tujcev. Seveda bomo ob teh pogovori izgubili še dodaten del našega ozemlja. Slovensko okupirano ozemlje bo še večje, mi pa bomo stisnjeni nekako do Grosuplja, kot je pred leti že risal hrvaški časnik Globus. Naši se bodo seveda strinjali. Analiza celotnega teksta arbitražne odločbe poteka in že zdaj se kaže vsa puhlost arbitražnih modrecev, vsa pritlehnost in nesposobnost naše ekipe, vključno z vsemi priskledniki, ki jim je bilo za denar, ne pa za domovino."

 

Kakšna je po vašem rešitev za domovino, se glasi naše vprašanje za konec.

 

"Najprej mora naša stran odstopiti od arbitražne odločitve, potem pa sprožiti popolno razveljavitev tega gnilega dokumenta na osnovi napačno ugotovljenega dejanskega stanja. S pravo ekipo nepodkupljenih in pametnih pravnikov lahko zmagamo."

 

Sliši se lepo, ampak ali je to tudi izvedljivo, gospod Jelinčič? To je pa zdaj res zadnje vprašanje.

 

Lahko zmagamo in tudi bomo! Takoj po volitvah naslednje leto, ko se SNS vrne v parlament, se bodo začeli ti postopki. Tudi tisti za ugotavljenje odgovornost za fiasko in morebitno podkupovanje, čeprav nekateri pravijo, da so naši so bolj neumni kot pokvarjeni. Morda imajo prav, tepca res ni treba plačati. Tepec dela zastonj.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
Jamnik proti Kostiću: Totalna medijska vojna
1
20.03.2019 00:00
Pred vrati je dolgo pričakovani razplet okoli prodaje Abanke. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče danes. Zadeva je hudo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Kdo vse se igra z energetiko in obnovljivimi viri energije
3
11.02.2019 11:47
Naša država je že večkrat napovedala aktivne ukrepe za povečanje deležaobnovljivih virov energije(OVE) v energetski bilanci, pri ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dosje Thermana: Zdravilišče, ki je simptom tranzicijske Slovenije
1
27.11.2018 10:19
Sporni dogodki v zvezi s toplicami Thermana, ki se te dni obravnavajo na sodišču, in ki so predmet kriminalističnih preiskav, so ... Več.
Piše: Uredništvo
29 let po padcu Berlinskega zidu: Noč, ko se je zgodila največja ulična zabava v zgodovini človeštva
1
09.11.2018 13:31
Mineva 29 let, odkar je tudi fizično padel Berlinski zid, ki je skoraj štiri desetletja ločeval Evropo na demokratični Zahod in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Hekerji nad savdski dvor: Ugrabili so spletno stran "Davosa v puščavi"
1
23.10.2018 10:56
Hekerji so se maščevali savdskemu kronskemu princu Salmanu, glavnemu osumljencu oziroma naročniku barbarskega umora novinarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko gredo (desničarski) kekci na Kolpo branit mejo
4
11.10.2018 00:25
Razpis za domoljubno pravljico, objavljen v tedniku Demokracija, ki velja za hišno glasilo SDS, je naletel na oster odziv tudi v ... Več.
Piše: Uredništvo
Kdo potrebuje superračunalnik ali zgodba o zlorabi mariborskega Instituta informacijskih znanosti
2
05.09.2018 16:00
Ker se je črpanju evropskih sredstev pokazalo, da vzhodna regija ne črpa dovolj, se je vlada odločila, da v to regijo plasira ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Matrica globoke države: Srhljiva struktura, ki življenjsko energijo črpa od povzpetnikov in ustrahovanih ubogljivežev
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,704
02/
In memoriam Ivan Oman (1929-2019)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,844
03/
Putinova demokracija: Zakaj ruska policija tako grobo obračunava z demonstranti v Moskvi
Božo Cerar
Ogledov: 1,344
04/
Turistična okupacija Zgornjega Posočja: Nemških motoristov je več kot v času okupacije
Uredništvo
Ogledov: 1,392
05/
Zbogom, Denis, piši v miru!
Dejan Steinbuch, Dragan Živadinov
Ogledov: 1,115
06/
Pred vrhom skupine G7 v Biarritzu: Svet je na pragu nove globalne krize
Uredništvo
Ogledov: 1,108
07/
Ilija Trojanow v odprtem pismu Evropi: "Evropski politiki govorijo kot doktor Jekyll, ravnajo pa kot gospod Hyde."
Uredništvo
Ogledov: 816
08/
V breznu insajderja: Česa vse ne veste o sanaciji bank in podrejenih obveznicah državnih bank
Uredništvo
Ogledov: 1,966
09/
O nevladnikih, za katerimi se skrivajo interesi drugih držav, verskih voditeljev, multinacionalk ali celo terorističnih organizacij
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,385
10/
Nasprotniki gradnje avtocest in železnic naj povedo resnico: zaradi tega bo manj delovnih mest, manj dobrin, manj blagostanja
Angel Polajnko
Ogledov: 521