Komentar

Kdo si v resnici najbolj želi Magnine lakirnice v Hočah, Avstrijci ali Cerarjeva vlada?

Ker je Andrej Čufer včeraj nepreklicno odstopil kot član upravnega odbora okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green (AAG), smo se na uredništvu odločili objaviti njegov prispevek o projektu Magna Nukleus, ki nam ga je sicer poslal že pred nekaj dnevi, naslovil pa ga je "Magna Carta Libertatum" (s podnaslovom "Dokument pobota med nepriljubljenim kraljem in uporniki"). V javni odstopni izjavi je Čufer svojim nekdanjim okoljevarstvenim kolegom očital, da ne stojijo za svojimi odločitvami in da so se v primeru Magne zadovoljili "z vsako mehko pravniško kraco, ki ni za nikogar obvezujoča". Po njegovem je AAG v zadnjih dneh zaradi svojega obnašanja izgubila tudi vso kredibilnost. Po mnenju uredništva portala+ je slednja ugotovitev pravilna, četudi bi jo lahko uporabili tudi širše: v zadnjih mesecih, ko so ekološka vprašanja v Sloveniji ponovno zelo aktualna (Kemis, Ekosistemi, Magna itd.), so ena za drugo odpovedale pravzaprav vse okoljevarstvene organizacije, kar je škandalozno in nas napeljuje na misel, da so naši "okoljevarstveniki" in "ekologi" - z nekaj častnimi izjemami! - na plačilnih seznamih bodisi države bodisi interesnih skupin in lobijev.

10.09.2017 20:47
Piše: Andrej Čufer
Ključne besede:   Magna   Hoče   lakirnica   ekologija   požar   Vrhnika   Kemis   delovna mesta   Štajerska

Generacija, ki se poraja, je takorekoč obsojena na izselitev, ker doma zanjo ne bo več dovolj delavnih mest. Že sedaj veliko mladih odhaja v tujino, na Štajerskem še posebej. Vizija slovenske vlade je kopičenje ekološko problematične industrije, za katero v tujini največkrat ni več prostora ali pa so investicije in dajatve za ekološko sprejemljivost previsoke. "Ekološki teroristi", kot nas imenuje resorni minister, strokovnjak za tobogane, nismo proti Magni. Trdimo pa, da je bolje postaviti na začetku celotno proizvodnjo linijo, ne samo najbolj ekološko problematičnega dela. Naj se res vgradi moderno tehniko, ne pa nekaj, kar je dovolj dobro za Balkan.

 

Ne bom se spuščal v primernost lokacije v Hočah, pa bi se glede na svoje strokovne reference lahko. Lokacija ob letališču, kjer se učijo pilotirati tuji "ščinkavci", iz varnostnega stališča res ne more biti primerna. Vsekakor so za gradnje na takšni lokaciji prav zaradi neposredne bližine letališča določene omejitve glede višine gradnje, primernih materialov, ki bi lahko povzročali odbleske itd.

 

Zaradi serije velikih požarov (Mercator, Kemis, Ekosistemi itd.) smo preverili koncept gašenja v načrtovani Magnini lakirnici, saj gre za objekt s povečano požarno nevarnostjo. Očitali so mi korupcijo. 

 

Požarno varnost so sicer naknadno definirali na zahtevi Gorazda Marinčka kot  "German standard", vendar je ta oznaka tako široka kot "Made in Germany". Celotna pogodba, kjer so zapisane zahteve, je neobvezujoča.

 

Minimalni požarni standardi so v primeru Magnine investicije resnično nujni. Obvezni naj bodo lovilci gasilne vode, da se ne bo spet ponovila VrhnikaInvestitorjem je potrebno dati jasne smernice, ki naj začnejo veljati pri nas, da se ne bo spet zgodil kak Kemis - ne pa potem, ko je objekt zgrajen, spreminjati zahtev, povečevati stroškov in dobesedno težiti z inšpekcijami. Praksa kaže, da so v preteklosti pri večjih projektih na koncu pristali na nedopustne kompromise. Kot v Kemisu.

 

Definirati je treba minimalne standarde za varnost DIN.

 

Po preverjanju v podjetju Magna pri gospodu Davidu Adamu je bilo ugotovljeno, da je v primeru požara predvideno gašenje s šprinklerjem in CO2, ki je v svetu v nekaterih državah za novogradnje že prepovedan, ker zaduši ljudi. V obstoječih objektih pa ga nadomeščajo s t.i. vodno meglo in še novejšim sistemom s hipoxi zrakom, tj. zrakom z manj kisika (himalajski zrak). Ta omogoča dihanje, onemogoči pa požar in ne povzroča prav nobene škode pri gašenju.

 

Gašenje s CO2 tretje generacije je zastarelo; to je skoraj tako, kot da ni gasili s halonom štiri generacije nazaj; ta ogljikovodik je, če se ne motim, prepovedan že povsod razen v Severni Koreji, saj povzroča ozonsko luknjo.

 

 

Delo v moderni lakirnici

 

To ni samo barva, moderne karoserije - tako aluminijaste kot železne - so tudi kemično zaščitene. Torej gre za velike kopeli in bazene, v katere se potaplja karoserije. Sklepal bi, da govorimo o veliki kataforezi in da je le zadnja faza lakiranje. No, o galvani in kemiji ni bilo govora nikoli v medijih. Kemija in odpadki so obvladljivi, vse je mogoče "varno" odpeljati na sežig v Avstrijo. Skrbi me logistika, da nevarnih odpadkov ne bi najprej vozili skladiščit na Vrhniko in šele potem na Dunaj na sežig.

 

 

Logistični stroški

 

Pri letni seriji 200.000 vozil bi morali po besedah Jorga Hodaliča pri 250 delovnih dnevih pobarvati 800 vozil dnevno. Če gre 6 vozil na tovornjak, je to 133 tovornjakov na dan. Če je strošek ene vožnje avtomobilske školjke 25 evrov, je to 50 evrov na avtomobil za vožnjo gor in dol (Hoče - Gradec), se pravi da je skupni strošek 10 milijonov evrov oziroma na delovno mesto skoraj 25.000 evrov. V tej ceni še ni zajet strošek posebnih tovornjakov ali vagonov, če se bodo odločili za prevoz po železnici.

 

Kako bi prihranili logistične stroške? Prva možnost bi bila delo v Avstriji, 404 delavce je mogoče udobno peljati z osmimi avtobusi na delo v Gradec; tam bi imeli višjo plačo po avstrijski zakonodaji, pa tudi boljšo zdravstveno oskrbo brez čakalnih dob.

 

Kdo si torej tako zelo želi te tovarne? Očitno naši politiki.Droga možnost je gradnja nove lakirnice pri nas. Država prispeva 18.600.000 evrov subvencije, podobno kot so prispevali pred leti tudi Revozu. To pa
č ni skrivnost. Subvencija Magni pomeni 46.039 evrov na delavno mesto, kar niti ni malo. Koliko pa je v Sloveniji podjetnikov, ki bi dobili tak državni vložek? Na pamet bi rekli, da jim država pokloni denar za plače za prve dve leti, ko se bo delavna sila še uvajala. To pa je tudi vse.

 

 

Je tako težko poslušati argumente?


V Ljubljano je vlada, Magna ali kdo drug poslal reprezentativno skupino delavcev, ki so s transparenti in lepljenjem letakov izkazali svoje želje pred vrati nevladne okoljske organizacije Umanotera. Vsekakor je šlo za njihovo legitimno pravico in civiliziran nastop za medije. Zmotilo pa je dejstvo, da na posnetkih ni bilo videti prav nikogar, ki bi bil premerno star, da bi bil zanimiv "štof", kot bi rekli zgornji Štajerci. Recimo, da so bili potencialni delavci v petek zaposleni in so poslali svoje starše ali celo stare starše na "protestni izlet" v Ljubljano.

 

Če vlada ni dovolj strokovna, je potrebno povedati to naglas, ko je čas pogajanj in je potem projekt boljši, varnejši, lahko celo cenejši in vsem v zadovoljstvo. Mar se nismo ničesar naučili iz Kemisa in podobnih zgodb Čas bi bil, da bi v Sloveniji dobili strokovno in močno zeleno stranko, ki bi bila kazalec na tehtnici med rdečimi in črnimi in bi namesto Karla Erjavca odločala o usodi naših koalicij. Minister Erjavec ni znal postaviti smetnjakov, ni znal držati jezika, ko je šlo za južno mejo in ni znal postaviti pralnega stroja na skupen hodnik, zato ni primeren, da bi odločal o koalicijah.

 

Vse je mogoče izpeljati. Tudi hitro, če je strokovnost in če veljajo argumenti ter se izberejo najboljše rešitve za Slovenijo, njene prebivalce.

 

 

Andrej Čufer je bivši član upravnega odbora Alpe Adria Green.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Ko umetniki bljuvajo žolč: V razmislek Borisu A. Novaku
16
10.04.2020 01:45
Pesnik Boris A. Novak je sredi marca v časniku Dnevnik objavil pismo bralca z naslovom Izdajstvo političnega razreda ( vir), v ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Pandemija ni zgolj katastrofa, ampak je tudi nova priložnost za doslej zamujene spremembe
8
09.04.2020 06:30
Koronavirus bomo lažje preživeli in tragične žrtve ne bodo povsem zastonj, če bo spopad z njim določneje pokazal na pretirane ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
Skušnjave pred velikonočnimi prazniki: Koronavirus, vladavina strahu in terorja
9
08.04.2020 12:00
Pred nami sta dva velika praznika, ki sta oba tudi potencialno zelo rizična prav zaradi navade, da se v teh dneh zbiramo s ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Koronavirus in teorija črnega laboda
7
07.04.2020 21:30
Se bo po koncu pandemije kaj spremenilo? Bomo spoznali vrednost lokalnih trgovin in industrije, čeprav bo morda nekoliko dražja? ... Več.
Piše: Keith Miles
Scenarija odpiranja gospodarstva še ni, zagon bo potekal postopoma
6
05.04.2020 20:57
Čeprav se bo gospodarstvo v prihodnjih tednih verjetno začelo zaganjati, bodo ukrepi veljali še nekaj časa, saj virus ne bo ... Več.
Piše: Tine Kračun
Vidne posledice nevidnega orožja
16
05.04.2020 11:00
Trenutna kriza je ob številnih okuženih v domovih za ostarele in ob splošnem eksistenčnem polomu upokojencev dobro pokazala, ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Nebo se nam je v tem tisočletju že drugič zrušilo na glavo
6
05.04.2020 01:05
Sovraštvo do drugih ras, do sosednjih nacij, do ozdravelega z virusom, do novinarjev in novinark, do žensk, da o sovraštvu do ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pandemija in partikularizem: Velike sile kljub koronavirusu še naprej bolj kot skupne zasledujejo svoje lastne interese
2
04.04.2020 11:40
Prihodnji tedni bodo pokazali, ali bo človeštvo uspelo strniti vrste in ali so države v prizadevanjih za skupno dobro sposobne ... Več.
Piše: Božo Cerar
Pisma iz samoizolacije: Razmišljanja o virusu, komunikacijah in digitalizaciji
4
03.04.2020 22:27
Tistim, ki odločate o naših usodah danes in v bodočnosti, namenjam tole pisanje. Tudi mojemu prvemu delodajalcu dr.Dimitriju ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
Uredniški komentar: Vojna s koronavirusom bo še trajala, lahko tudi pol leta, zato je poleg zdravja zdaj bistveno ohranjanje delovnih mest
14
30.03.2020 23:59
Bližamo se novi prelomni točki v komuniciranju epidemije koronavirusa, in sicer razpravi o dolgotrajnosti izrednih razmer in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kaj botruje barvni slepoti v osnovnih definicijah: odgovornost ali krivda?
9
30.03.2020 09:00
Prepričanje, da se epidemiji koronavirusa lahko izognemo, ker pač menimo, da je zadaj zarota, je nevarno. Kot je nevarno ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Koronavirus in nogomet: Edina logična odločitev je, da se zaključijo vsa prvenstva
3
29.03.2020 22:53
V nogometu delam več kot štirideset let in takšne situacije, kot je sedaj zaradi koronavirusa, še nismo imeli. Lahko jo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj živijo gledališke predstave! Pandemija ni vojna, ampak gledališče.
17
28.03.2020 21:02
Gledališče je kot virus podoba uničenja, razdružitev. Ta sprošča sile, razpira možnosti in če so te možnosti in sile črne, nista ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Koronavojna: Izredne razmere v slovenskem gospodarstvu in po celem svetu zahtevajo takojšnje ukrepe!
12
27.03.2020 17:20
Znašli smo se v razmerah, kakršnih v moderni dobi še ni bilo. Ne gre za finančno, ekonomsko, nepremičninsko ali kakršnokoli ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
26
26.03.2020 22:30
Četrti veji oblasti se obetajo boljši časi. Ker se bo dovolj veliko število ljudi to šlo in se bo zgodil ključni konsenz o tem, ... Več.
Piše: Miha Burger
Covid-19 ne ubija le ljudi, temveč je tudi medijski virus, ki bo pokončal večino dnevnega tiska
33
26.03.2020 01:00
Pandemija koronavirusa spreminja globalne navade potrošnikov in bo imela revolucionarne posledice na različnih področjih. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Koronavirus med nami: Simptome tega virusa najdemo v politiki, ki ne zmore iskati kompromisov
21
24.03.2020 01:27
Kronavirus je virus, ki ne napade pljuč in sklepov, njegov cilj so značaj in prepričanja. Njegovi simptomi so egoizem, ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Krhek položaj Slovenije v grobi geopolitiki 21. stoletja
8
23.03.2020 13:00
Slovenija in slovenski narod brez dvoma pripadata zahodnemu svetu (EU in NATO) v vseh pogledih. Zgled zajemata iz razvitih ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ko maske padejo: Kapitalistična koronavojna
52
22.03.2020 10:30
Trenutno imamo na oblasti vlado, ki preočitno ne premore zavidljivega etičnega minimuma in se zdi, da člani ideološke skupine ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kdo bi vedel, kaj bo virus jutrišnjega dne?
11
21.03.2020 22:00
Ilija Hržanovski je dal zgraditi monumentalno scenografijo - Inštitut, v katero je naselil štiristo performerjev, ki so svoje ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spletke na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje: Je bil izpad Ivana Eržena posledica sladkega maščevanja njegove predhodnice Nine Pirnat?
Uredništvo
Ogledov: 3,250
02/
"Lobiranje" za gradnjo avtosalona AC Pentlja vse bolj divje, javnim uslužbencem zdaj grozijo že kar po telefonu!
Uredništvo
Ogledov: 2,992
03/
Ko umetniki bljuvajo žolč: V razmislek Borisu A. Novaku
Milan Gregorič
Ogledov: 1,340
04/
Koronavirus in teorija črnega laboda
Keith Miles
Ogledov: 1,349
05/
Vidne posledice nevidnega orožja
Simona Rebolj
Ogledov: 1,424
06/
Scenarija odpiranja gospodarstva še ni, zagon bo potekal postopoma
Tine Kračun
Ogledov: 1,269
07/
Skušnjave pred velikonočnimi prazniki: Koronavirus, vladavina strahu in terorja
Edvard Kadič
Ogledov: 1,636
08/
Epidemija in občinske meje: Zakaj je problem, če gre nekdo iz Trzina v Domžale, ne pa tudi, če gre iz Šiške v Sostro?
Bine Kordež
Ogledov: 1,037
09/
Kaj prinaša megazakon, "protikorona paket" v bilance gospodarskih družb?
Bine Kordež
Ogledov: 1,096
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 9,064