Komentar

Kdo si v resnici najbolj želi Magnine lakirnice v Hočah, Avstrijci ali Cerarjeva vlada?

Ker je Andrej Čufer včeraj nepreklicno odstopil kot član upravnega odbora okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green (AAG), smo se na uredništvu odločili objaviti njegov prispevek o projektu Magna Nukleus, ki nam ga je sicer poslal že pred nekaj dnevi, naslovil pa ga je "Magna Carta Libertatum" (s podnaslovom "Dokument pobota med nepriljubljenim kraljem in uporniki"). V javni odstopni izjavi je Čufer svojim nekdanjim okoljevarstvenim kolegom očital, da ne stojijo za svojimi odločitvami in da so se v primeru Magne zadovoljili "z vsako mehko pravniško kraco, ki ni za nikogar obvezujoča". Po njegovem je AAG v zadnjih dneh zaradi svojega obnašanja izgubila tudi vso kredibilnost. Po mnenju uredništva portala+ je slednja ugotovitev pravilna, četudi bi jo lahko uporabili tudi širše: v zadnjih mesecih, ko so ekološka vprašanja v Sloveniji ponovno zelo aktualna (Kemis, Ekosistemi, Magna itd.), so ena za drugo odpovedale pravzaprav vse okoljevarstvene organizacije, kar je škandalozno in nas napeljuje na misel, da so naši "okoljevarstveniki" in "ekologi" - z nekaj častnimi izjemami! - na plačilnih seznamih bodisi države bodisi interesnih skupin in lobijev.

10.09.2017 20:47
Piše: Andrej Čufer
Ključne besede:   Magna   Hoče   lakirnica   ekologija   požar   Vrhnika   Kemis   delovna mesta   Štajerska

Generacija, ki se poraja, je takorekoč obsojena na izselitev, ker doma zanjo ne bo več dovolj delavnih mest. Že sedaj veliko mladih odhaja v tujino, na Štajerskem še posebej. Vizija slovenske vlade je kopičenje ekološko problematične industrije, za katero v tujini največkrat ni več prostora ali pa so investicije in dajatve za ekološko sprejemljivost previsoke. "Ekološki teroristi", kot nas imenuje resorni minister, strokovnjak za tobogane, nismo proti Magni. Trdimo pa, da je bolje postaviti na začetku celotno proizvodnjo linijo, ne samo najbolj ekološko problematičnega dela. Naj se res vgradi moderno tehniko, ne pa nekaj, kar je dovolj dobro za Balkan.

 

Ne bom se spuščal v primernost lokacije v Hočah, pa bi se glede na svoje strokovne reference lahko. Lokacija ob letališču, kjer se učijo pilotirati tuji "ščinkavci", iz varnostnega stališča res ne more biti primerna. Vsekakor so za gradnje na takšni lokaciji prav zaradi neposredne bližine letališča določene omejitve glede višine gradnje, primernih materialov, ki bi lahko povzročali odbleske itd.

 

Zaradi serije velikih požarov (Mercator, Kemis, Ekosistemi itd.) smo preverili koncept gašenja v načrtovani Magnini lakirnici, saj gre za objekt s povečano požarno nevarnostjo. Očitali so mi korupcijo. 

 

Požarno varnost so sicer naknadno definirali na zahtevi Gorazda Marinčka kot  "German standard", vendar je ta oznaka tako široka kot "Made in Germany". Celotna pogodba, kjer so zapisane zahteve, je neobvezujoča.

 

Minimalni požarni standardi so v primeru Magnine investicije resnično nujni. Obvezni naj bodo lovilci gasilne vode, da se ne bo spet ponovila VrhnikaInvestitorjem je potrebno dati jasne smernice, ki naj začnejo veljati pri nas, da se ne bo spet zgodil kak Kemis - ne pa potem, ko je objekt zgrajen, spreminjati zahtev, povečevati stroškov in dobesedno težiti z inšpekcijami. Praksa kaže, da so v preteklosti pri večjih projektih na koncu pristali na nedopustne kompromise. Kot v Kemisu.

 

Definirati je treba minimalne standarde za varnost DIN.

 

Po preverjanju v podjetju Magna pri gospodu Davidu Adamu je bilo ugotovljeno, da je v primeru požara predvideno gašenje s šprinklerjem in CO2, ki je v svetu v nekaterih državah za novogradnje že prepovedan, ker zaduši ljudi. V obstoječih objektih pa ga nadomeščajo s t.i. vodno meglo in še novejšim sistemom s hipoxi zrakom, tj. zrakom z manj kisika (himalajski zrak). Ta omogoča dihanje, onemogoči pa požar in ne povzroča prav nobene škode pri gašenju.

 

Gašenje s CO2 tretje generacije je zastarelo; to je skoraj tako, kot da ni gasili s halonom štiri generacije nazaj; ta ogljikovodik je, če se ne motim, prepovedan že povsod razen v Severni Koreji, saj povzroča ozonsko luknjo.

 

 

Delo v moderni lakirnici

 

To ni samo barva, moderne karoserije - tako aluminijaste kot železne - so tudi kemično zaščitene. Torej gre za velike kopeli in bazene, v katere se potaplja karoserije. Sklepal bi, da govorimo o veliki kataforezi in da je le zadnja faza lakiranje. No, o galvani in kemiji ni bilo govora nikoli v medijih. Kemija in odpadki so obvladljivi, vse je mogoče "varno" odpeljati na sežig v Avstrijo. Skrbi me logistika, da nevarnih odpadkov ne bi najprej vozili skladiščit na Vrhniko in šele potem na Dunaj na sežig.

 

 

Logistični stroški

 

Pri letni seriji 200.000 vozil bi morali po besedah Jorga Hodaliča pri 250 delovnih dnevih pobarvati 800 vozil dnevno. Če gre 6 vozil na tovornjak, je to 133 tovornjakov na dan. Če je strošek ene vožnje avtomobilske školjke 25 evrov, je to 50 evrov na avtomobil za vožnjo gor in dol (Hoče - Gradec), se pravi da je skupni strošek 10 milijonov evrov oziroma na delovno mesto skoraj 25.000 evrov. V tej ceni še ni zajet strošek posebnih tovornjakov ali vagonov, če se bodo odločili za prevoz po železnici.

 

Kako bi prihranili logistične stroške? Prva možnost bi bila delo v Avstriji, 404 delavce je mogoče udobno peljati z osmimi avtobusi na delo v Gradec; tam bi imeli višjo plačo po avstrijski zakonodaji, pa tudi boljšo zdravstveno oskrbo brez čakalnih dob.

 

Kdo si torej tako zelo želi te tovarne? Očitno naši politiki.Droga možnost je gradnja nove lakirnice pri nas. Država prispeva 18.600.000 evrov subvencije, podobno kot so prispevali pred leti tudi Revozu. To pa
č ni skrivnost. Subvencija Magni pomeni 46.039 evrov na delavno mesto, kar niti ni malo. Koliko pa je v Sloveniji podjetnikov, ki bi dobili tak državni vložek? Na pamet bi rekli, da jim država pokloni denar za plače za prve dve leti, ko se bo delavna sila še uvajala. To pa je tudi vse.

 

 

Je tako težko poslušati argumente?


V Ljubljano je vlada, Magna ali kdo drug poslal reprezentativno skupino delavcev, ki so s transparenti in lepljenjem letakov izkazali svoje želje pred vrati nevladne okoljske organizacije Umanotera. Vsekakor je šlo za njihovo legitimno pravico in civiliziran nastop za medije. Zmotilo pa je dejstvo, da na posnetkih ni bilo videti prav nikogar, ki bi bil premerno star, da bi bil zanimiv "štof", kot bi rekli zgornji Štajerci. Recimo, da so bili potencialni delavci v petek zaposleni in so poslali svoje starše ali celo stare starše na "protestni izlet" v Ljubljano.

 

Če vlada ni dovolj strokovna, je potrebno povedati to naglas, ko je čas pogajanj in je potem projekt boljši, varnejši, lahko celo cenejši in vsem v zadovoljstvo. Mar se nismo ničesar naučili iz Kemisa in podobnih zgodb Čas bi bil, da bi v Sloveniji dobili strokovno in močno zeleno stranko, ki bi bila kazalec na tehtnici med rdečimi in črnimi in bi namesto Karla Erjavca odločala o usodi naših koalicij. Minister Erjavec ni znal postaviti smetnjakov, ni znal držati jezika, ko je šlo za južno mejo in ni znal postaviti pralnega stroja na skupen hodnik, zato ni primeren, da bi odločal o koalicijah.

 

Vse je mogoče izpeljati. Tudi hitro, če je strokovnost in če veljajo argumenti ter se izberejo najboljše rešitve za Slovenijo, njene prebivalce.

 

 

Andrej Čufer je bivši član upravnega odbora Alpe Adria Green.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
12
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Nova zunanjepolitična doktrina Združenih držav Amerike: Manj militarizma, manj aktivizma
7
03.10.2021 22:30
Poteka proces oblikovanja najnovejše ameriške zunanjepolitične doktrine, nekateri jo imenujejo tudi Bidenova, čeprav njeni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nedeljska pridiga: Strah nas je ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo!
14
03.10.2021 10:07
Kakšne ukrepe sprejema oblast in kako komunicira z državljani ob boku s svojimi izbranimi predstavniki stroke, predstavlja ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše
2
02.10.2021 21:00
Ekin Bernay pravi, da jeotrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Politika se mora umakniti ideologijam in vrniti k ljudem
19
01.10.2021 22:59
Izjemno težko razumljivo je, da trenutna politika še vedno govori političnih alternativah, katerih glavni cilj povolilnih ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.979
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.108
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 1.914
04/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.408
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.431
06/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 1.372
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.256
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 857
09/
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
Ana Jud
Ogledov: 2.666
10/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.451