Komentar

Kdo si v resnici najbolj želi Magnine lakirnice v Hočah, Avstrijci ali Cerarjeva vlada?

Ker je Andrej Čufer včeraj nepreklicno odstopil kot član upravnega odbora okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green (AAG), smo se na uredništvu odločili objaviti njegov prispevek o projektu Magna Nukleus, ki nam ga je sicer poslal že pred nekaj dnevi, naslovil pa ga je "Magna Carta Libertatum" (s podnaslovom "Dokument pobota med nepriljubljenim kraljem in uporniki"). V javni odstopni izjavi je Čufer svojim nekdanjim okoljevarstvenim kolegom očital, da ne stojijo za svojimi odločitvami in da so se v primeru Magne zadovoljili "z vsako mehko pravniško kraco, ki ni za nikogar obvezujoča". Po njegovem je AAG v zadnjih dneh zaradi svojega obnašanja izgubila tudi vso kredibilnost. Po mnenju uredništva portala+ je slednja ugotovitev pravilna, četudi bi jo lahko uporabili tudi širše: v zadnjih mesecih, ko so ekološka vprašanja v Sloveniji ponovno zelo aktualna (Kemis, Ekosistemi, Magna itd.), so ena za drugo odpovedale pravzaprav vse okoljevarstvene organizacije, kar je škandalozno in nas napeljuje na misel, da so naši "okoljevarstveniki" in "ekologi" - z nekaj častnimi izjemami! - na plačilnih seznamih bodisi države bodisi interesnih skupin in lobijev.

10.09.2017 20:47
Piše: Andrej Čufer
Ključne besede:   Magna   Hoče   lakirnica   ekologija   požar   Vrhnika   Kemis   delovna mesta   Štajerska

Generacija, ki se poraja, je takorekoč obsojena na izselitev, ker doma zanjo ne bo več dovolj delavnih mest. Že sedaj veliko mladih odhaja v tujino, na Štajerskem še posebej. Vizija slovenske vlade je kopičenje ekološko problematične industrije, za katero v tujini največkrat ni več prostora ali pa so investicije in dajatve za ekološko sprejemljivost previsoke. "Ekološki teroristi", kot nas imenuje resorni minister, strokovnjak za tobogane, nismo proti Magni. Trdimo pa, da je bolje postaviti na začetku celotno proizvodnjo linijo, ne samo najbolj ekološko problematičnega dela. Naj se res vgradi moderno tehniko, ne pa nekaj, kar je dovolj dobro za Balkan.

 

Ne bom se spuščal v primernost lokacije v Hočah, pa bi se glede na svoje strokovne reference lahko. Lokacija ob letališču, kjer se učijo pilotirati tuji "ščinkavci", iz varnostnega stališča res ne more biti primerna. Vsekakor so za gradnje na takšni lokaciji prav zaradi neposredne bližine letališča določene omejitve glede višine gradnje, primernih materialov, ki bi lahko povzročali odbleske itd.

 

Zaradi serije velikih požarov (Mercator, Kemis, Ekosistemi itd.) smo preverili koncept gašenja v načrtovani Magnini lakirnici, saj gre za objekt s povečano požarno nevarnostjo. Očitali so mi korupcijo. 

 

Požarno varnost so sicer naknadno definirali na zahtevi Gorazda Marinčka kot  "German standard", vendar je ta oznaka tako široka kot "Made in Germany". Celotna pogodba, kjer so zapisane zahteve, je neobvezujoča.

 

Minimalni požarni standardi so v primeru Magnine investicije resnično nujni. Obvezni naj bodo lovilci gasilne vode, da se ne bo spet ponovila VrhnikaInvestitorjem je potrebno dati jasne smernice, ki naj začnejo veljati pri nas, da se ne bo spet zgodil kak Kemis - ne pa potem, ko je objekt zgrajen, spreminjati zahtev, povečevati stroškov in dobesedno težiti z inšpekcijami. Praksa kaže, da so v preteklosti pri večjih projektih na koncu pristali na nedopustne kompromise. Kot v Kemisu.

 

Definirati je treba minimalne standarde za varnost DIN.

 

Po preverjanju v podjetju Magna pri gospodu Davidu Adamu je bilo ugotovljeno, da je v primeru požara predvideno gašenje s šprinklerjem in CO2, ki je v svetu v nekaterih državah za novogradnje že prepovedan, ker zaduši ljudi. V obstoječih objektih pa ga nadomeščajo s t.i. vodno meglo in še novejšim sistemom s hipoxi zrakom, tj. zrakom z manj kisika (himalajski zrak). Ta omogoča dihanje, onemogoči pa požar in ne povzroča prav nobene škode pri gašenju.

 

Gašenje s CO2 tretje generacije je zastarelo; to je skoraj tako, kot da ni gasili s halonom štiri generacije nazaj; ta ogljikovodik je, če se ne motim, prepovedan že povsod razen v Severni Koreji, saj povzroča ozonsko luknjo.

 

 

Delo v moderni lakirnici

 

To ni samo barva, moderne karoserije - tako aluminijaste kot železne - so tudi kemično zaščitene. Torej gre za velike kopeli in bazene, v katere se potaplja karoserije. Sklepal bi, da govorimo o veliki kataforezi in da je le zadnja faza lakiranje. No, o galvani in kemiji ni bilo govora nikoli v medijih. Kemija in odpadki so obvladljivi, vse je mogoče "varno" odpeljati na sežig v Avstrijo. Skrbi me logistika, da nevarnih odpadkov ne bi najprej vozili skladiščit na Vrhniko in šele potem na Dunaj na sežig.

 

 

Logistični stroški

 

Pri letni seriji 200.000 vozil bi morali po besedah Jorga Hodaliča pri 250 delovnih dnevih pobarvati 800 vozil dnevno. Če gre 6 vozil na tovornjak, je to 133 tovornjakov na dan. Če je strošek ene vožnje avtomobilske školjke 25 evrov, je to 50 evrov na avtomobil za vožnjo gor in dol (Hoče - Gradec), se pravi da je skupni strošek 10 milijonov evrov oziroma na delovno mesto skoraj 25.000 evrov. V tej ceni še ni zajet strošek posebnih tovornjakov ali vagonov, če se bodo odločili za prevoz po železnici.

 

Kako bi prihranili logistične stroške? Prva možnost bi bila delo v Avstriji, 404 delavce je mogoče udobno peljati z osmimi avtobusi na delo v Gradec; tam bi imeli višjo plačo po avstrijski zakonodaji, pa tudi boljšo zdravstveno oskrbo brez čakalnih dob.

 

Kdo si torej tako zelo želi te tovarne? Očitno naši politiki.Droga možnost je gradnja nove lakirnice pri nas. Država prispeva 18.600.000 evrov subvencije, podobno kot so prispevali pred leti tudi Revozu. To pa
č ni skrivnost. Subvencija Magni pomeni 46.039 evrov na delavno mesto, kar niti ni malo. Koliko pa je v Sloveniji podjetnikov, ki bi dobili tak državni vložek? Na pamet bi rekli, da jim država pokloni denar za plače za prve dve leti, ko se bo delavna sila še uvajala. To pa je tudi vse.

 

 

Je tako težko poslušati argumente?


V Ljubljano je vlada, Magna ali kdo drug poslal reprezentativno skupino delavcev, ki so s transparenti in lepljenjem letakov izkazali svoje želje pred vrati nevladne okoljske organizacije Umanotera. Vsekakor je šlo za njihovo legitimno pravico in civiliziran nastop za medije. Zmotilo pa je dejstvo, da na posnetkih ni bilo videti prav nikogar, ki bi bil premerno star, da bi bil zanimiv "štof", kot bi rekli zgornji Štajerci. Recimo, da so bili potencialni delavci v petek zaposleni in so poslali svoje starše ali celo stare starše na "protestni izlet" v Ljubljano.

 

Če vlada ni dovolj strokovna, je potrebno povedati to naglas, ko je čas pogajanj in je potem projekt boljši, varnejši, lahko celo cenejši in vsem v zadovoljstvo. Mar se nismo ničesar naučili iz Kemisa in podobnih zgodb Čas bi bil, da bi v Sloveniji dobili strokovno in močno zeleno stranko, ki bi bila kazalec na tehtnici med rdečimi in črnimi in bi namesto Karla Erjavca odločala o usodi naših koalicij. Minister Erjavec ni znal postaviti smetnjakov, ni znal držati jezika, ko je šlo za južno mejo in ni znal postaviti pralnega stroja na skupen hodnik, zato ni primeren, da bi odločal o koalicijah.

 

Vse je mogoče izpeljati. Tudi hitro, če je strokovnost in če veljajo argumenti ter se izberejo najboljše rešitve za Slovenijo, njene prebivalce.

 

 

Andrej Čufer je bivši član upravnega odbora Alpe Adria Green.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Poziv k končanju vojne: "Mir ni popuščanje in mirovniki niso strahopetci. Mirovniki so najpogumnejši branilci človeštva."
13
19.04.2022 22:00
Jeffrey Sachs je prvopodpisani na pozivu vodilnih članov Mreže Združenih narodov za rešitve in trajnostni razvoj ter Mreže ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Na napačni strani zgodovine: Moralni kompas Putinovih apologetov leži zakopan globoko pod ruševinami Mariupola
28
18.04.2022 19:00
Antifašizem in antinacizem sta osnovni vrednoti vsakega demokrata. Tako kot antikomunizem. Putin s svojimi blodnjami o nekakšni ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.111
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.297
03/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.139
04/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.724
05/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.473
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.333
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.258
08/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 903
09/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.025
10/
Intervju z vampirjem: Sergej Lavrov, Putinov minister za laganje v tujini in eden ključnih predstavnikov ruskega vzporednega vesolja
Uredništvo
Ogledov: 1.776