Komentar

Kdo si v resnici najbolj želi Magnine lakirnice v Hočah, Avstrijci ali Cerarjeva vlada?

Ker je Andrej Čufer včeraj nepreklicno odstopil kot član upravnega odbora okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green (AAG), smo se na uredništvu odločili objaviti njegov prispevek o projektu Magna Nukleus, ki nam ga je sicer poslal že pred nekaj dnevi, naslovil pa ga je "Magna Carta Libertatum" (s podnaslovom "Dokument pobota med nepriljubljenim kraljem in uporniki"). V javni odstopni izjavi je Čufer svojim nekdanjim okoljevarstvenim kolegom očital, da ne stojijo za svojimi odločitvami in da so se v primeru Magne zadovoljili "z vsako mehko pravniško kraco, ki ni za nikogar obvezujoča". Po njegovem je AAG v zadnjih dneh zaradi svojega obnašanja izgubila tudi vso kredibilnost. Po mnenju uredništva portala+ je slednja ugotovitev pravilna, četudi bi jo lahko uporabili tudi širše: v zadnjih mesecih, ko so ekološka vprašanja v Sloveniji ponovno zelo aktualna (Kemis, Ekosistemi, Magna itd.), so ena za drugo odpovedale pravzaprav vse okoljevarstvene organizacije, kar je škandalozno in nas napeljuje na misel, da so naši "okoljevarstveniki" in "ekologi" - z nekaj častnimi izjemami! - na plačilnih seznamih bodisi države bodisi interesnih skupin in lobijev.

10.09.2017 20:47
Piše: Andrej Čufer
Ključne besede:   Magna   Hoče   lakirnica   ekologija   požar   Vrhnika   Kemis   delovna mesta   Štajerska

Generacija, ki se poraja, je takorekoč obsojena na izselitev, ker doma zanjo ne bo več dovolj delavnih mest. Že sedaj veliko mladih odhaja v tujino, na Štajerskem še posebej. Vizija slovenske vlade je kopičenje ekološko problematične industrije, za katero v tujini največkrat ni več prostora ali pa so investicije in dajatve za ekološko sprejemljivost previsoke. "Ekološki teroristi", kot nas imenuje resorni minister, strokovnjak za tobogane, nismo proti Magni. Trdimo pa, da je bolje postaviti na začetku celotno proizvodnjo linijo, ne samo najbolj ekološko problematičnega dela. Naj se res vgradi moderno tehniko, ne pa nekaj, kar je dovolj dobro za Balkan.

 

Ne bom se spuščal v primernost lokacije v Hočah, pa bi se glede na svoje strokovne reference lahko. Lokacija ob letališču, kjer se učijo pilotirati tuji "ščinkavci", iz varnostnega stališča res ne more biti primerna. Vsekakor so za gradnje na takšni lokaciji prav zaradi neposredne bližine letališča določene omejitve glede višine gradnje, primernih materialov, ki bi lahko povzročali odbleske itd.

 

Zaradi serije velikih požarov (Mercator, Kemis, Ekosistemi itd.) smo preverili koncept gašenja v načrtovani Magnini lakirnici, saj gre za objekt s povečano požarno nevarnostjo. Očitali so mi korupcijo. 

 

Požarno varnost so sicer naknadno definirali na zahtevi Gorazda Marinčka kot  "German standard", vendar je ta oznaka tako široka kot "Made in Germany". Celotna pogodba, kjer so zapisane zahteve, je neobvezujoča.

 

Minimalni požarni standardi so v primeru Magnine investicije resnično nujni. Obvezni naj bodo lovilci gasilne vode, da se ne bo spet ponovila VrhnikaInvestitorjem je potrebno dati jasne smernice, ki naj začnejo veljati pri nas, da se ne bo spet zgodil kak Kemis - ne pa potem, ko je objekt zgrajen, spreminjati zahtev, povečevati stroškov in dobesedno težiti z inšpekcijami. Praksa kaže, da so v preteklosti pri večjih projektih na koncu pristali na nedopustne kompromise. Kot v Kemisu.

 

Definirati je treba minimalne standarde za varnost DIN.

 

Po preverjanju v podjetju Magna pri gospodu Davidu Adamu je bilo ugotovljeno, da je v primeru požara predvideno gašenje s šprinklerjem in CO2, ki je v svetu v nekaterih državah za novogradnje že prepovedan, ker zaduši ljudi. V obstoječih objektih pa ga nadomeščajo s t.i. vodno meglo in še novejšim sistemom s hipoxi zrakom, tj. zrakom z manj kisika (himalajski zrak). Ta omogoča dihanje, onemogoči pa požar in ne povzroča prav nobene škode pri gašenju.

 

Gašenje s CO2 tretje generacije je zastarelo; to je skoraj tako, kot da ni gasili s halonom štiri generacije nazaj; ta ogljikovodik je, če se ne motim, prepovedan že povsod razen v Severni Koreji, saj povzroča ozonsko luknjo.

 

 

Delo v moderni lakirnici

 

To ni samo barva, moderne karoserije - tako aluminijaste kot železne - so tudi kemično zaščitene. Torej gre za velike kopeli in bazene, v katere se potaplja karoserije. Sklepal bi, da govorimo o veliki kataforezi in da je le zadnja faza lakiranje. No, o galvani in kemiji ni bilo govora nikoli v medijih. Kemija in odpadki so obvladljivi, vse je mogoče "varno" odpeljati na sežig v Avstrijo. Skrbi me logistika, da nevarnih odpadkov ne bi najprej vozili skladiščit na Vrhniko in šele potem na Dunaj na sežig.

 

 

Logistični stroški

 

Pri letni seriji 200.000 vozil bi morali po besedah Jorga Hodaliča pri 250 delovnih dnevih pobarvati 800 vozil dnevno. Če gre 6 vozil na tovornjak, je to 133 tovornjakov na dan. Če je strošek ene vožnje avtomobilske školjke 25 evrov, je to 50 evrov na avtomobil za vožnjo gor in dol (Hoče - Gradec), se pravi da je skupni strošek 10 milijonov evrov oziroma na delovno mesto skoraj 25.000 evrov. V tej ceni še ni zajet strošek posebnih tovornjakov ali vagonov, če se bodo odločili za prevoz po železnici.

 

Kako bi prihranili logistične stroške? Prva možnost bi bila delo v Avstriji, 404 delavce je mogoče udobno peljati z osmimi avtobusi na delo v Gradec; tam bi imeli višjo plačo po avstrijski zakonodaji, pa tudi boljšo zdravstveno oskrbo brez čakalnih dob.

 

Kdo si torej tako zelo želi te tovarne? Očitno naši politiki.Droga možnost je gradnja nove lakirnice pri nas. Država prispeva 18.600.000 evrov subvencije, podobno kot so prispevali pred leti tudi Revozu. To pa
č ni skrivnost. Subvencija Magni pomeni 46.039 evrov na delavno mesto, kar niti ni malo. Koliko pa je v Sloveniji podjetnikov, ki bi dobili tak državni vložek? Na pamet bi rekli, da jim država pokloni denar za plače za prve dve leti, ko se bo delavna sila še uvajala. To pa je tudi vse.

 

 

Je tako težko poslušati argumente?


V Ljubljano je vlada, Magna ali kdo drug poslal reprezentativno skupino delavcev, ki so s transparenti in lepljenjem letakov izkazali svoje želje pred vrati nevladne okoljske organizacije Umanotera. Vsekakor je šlo za njihovo legitimno pravico in civiliziran nastop za medije. Zmotilo pa je dejstvo, da na posnetkih ni bilo videti prav nikogar, ki bi bil premerno star, da bi bil zanimiv "štof", kot bi rekli zgornji Štajerci. Recimo, da so bili potencialni delavci v petek zaposleni in so poslali svoje starše ali celo stare starše na "protestni izlet" v Ljubljano.

 

Če vlada ni dovolj strokovna, je potrebno povedati to naglas, ko je čas pogajanj in je potem projekt boljši, varnejši, lahko celo cenejši in vsem v zadovoljstvo. Mar se nismo ničesar naučili iz Kemisa in podobnih zgodb Čas bi bil, da bi v Sloveniji dobili strokovno in močno zeleno stranko, ki bi bila kazalec na tehtnici med rdečimi in črnimi in bi namesto Karla Erjavca odločala o usodi naših koalicij. Minister Erjavec ni znal postaviti smetnjakov, ni znal držati jezika, ko je šlo za južno mejo in ni znal postaviti pralnega stroja na skupen hodnik, zato ni primeren, da bi odločal o koalicijah.

 

Vse je mogoče izpeljati. Tudi hitro, če je strokovnost in če veljajo argumenti ter se izberejo najboljše rešitve za Slovenijo, njene prebivalce.

 

 

Andrej Čufer je bivši član upravnega odbora Alpe Adria Green.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.651
02/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.959
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.193
04/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.999
05/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.615
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.125
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.025
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 938
09/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.833
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.472