Komentar

Če že imamo dan samostojnosti in enotnosti, potem nujno potrebujemo še nacionalni dan športa

Športni komentatorji so sinoči ugotavljali, da se je z zmago nad Srbijo končalo dolgo obdobje slovenskih športnih frustracij. Verjetno res. Bi se pa ob osvojitvi naslova najboljših košarkarjev v Evropi skoraj morali vprašati, ali obstaja točka nacionalnega konsenza, zaradi katere bi bili Slovenci sposobni uporabiti svoje odlične talente tudi na drugih področjih - in postati narod zmagovalcev.

17.09.2017 23:39
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   košarka   Eurobasket 2017   Slovenija   kolektivni športi   individualizem   Carigrad   zmaga

Evforičnost, zmagoslavje, občutek povezanosti in eno(tno)sti, ki jih doživljamo ob najbolj vrhunskih športnih dosežkih, so alkimija, ki v trenutku poveže razdeljeno in sprto nacijo. Si predstavljate, kaj vse bi bili Slovenci sposobni doseči, če bi takšni trenutki trajali in postali del naše kolektivne zavesti?

Za vse ljubitelje košarke je bilo letošnje Evropsko prvenstvo v košarki z vsako slovensko zmago bolj napeto, pričakovanja so naraščala, ko se je ekipa bližala polfinalu in finalu. V dveh tednih je košarka postala - bolj kot sicer - nacionalni šport. Ne glede na statistično potrjeno dejstvo, da smo bili v kolektivnih športih praviloma dobri samo do določenega momenta, se nam tokrat psihologija ni maščevala. Včerajšnja tekma s Srbijo, ki je igrala agresivno, včasih komaj še na meji fair-playa, se je le enkrat ali dvakrat ustavila v negotovosti; torej v tistem občutljivem, pravzaprav usodnem trenutku, ko bi lahko kolektivni duh ekipe popustil, motivacija pa zdrsnila pod kritično točko. Nogometašem se je to v preteklosti stalno dogajalo: že so imeli več golov prednosti, zdelo se je že, da je zmaga v žepu, ko se je dinamika igre nenadoma obrnila in tisto, kar je že izgledalo kot zmaga, se je v nekaj minutah začelo podirati. Psihološka trdnost se je sesula in nasprotniki so nam nasuli toliko golov, da je zmaga postala poraz, občutki ob tem pa mnogo bolj grenki, kot če bi se že na začetku sprijaznili, da bomo izgubili.

 

Ena izmed posebnosti "slovenske športne mentalitete", so nam vedno razlagali strokovnjaki za psihologijo športa, je v tem, da smo kot nacija nagnjeni k individualizmu in da imamo zaradi tega večne probleme s kolektivnimi športi. Toda ta teorija se na srečo počasi, a vztrajno podira. Celo v zimskih športih, zlasti pa nordijskih disciplinah smo napredovali do te mere, da imamo v reprezentanci več izvrstnih skakalcev. Pozimi so v preteklosti vedno blesteli daleč nadpovprečni posamezniki - Bojan Križaj, Rok Petrovič, Mateja Svet, Urška Hrovat, Jure Košir, Tina Maze in zdaj Ilka Štuhec -, medtem ko so bili ostali člani ekipe nekje daleč zadaj. A če je pri alpskem smučanju to na žalost še vedno bolj kot ne dejstvo, so v zadnjih dveh sezonah skakalci dokazali, da kolektivni uspeh ni nemogoč.

 

Kaj je tisto, kar je pripeljalo do takšnega preskoka v kolektivnih športih - ob nogometu je to vsekakor košarka -, bo predmet razprave v prihodnjih dnevih in tednih. Je to morda dejstvo, da vedno več slovenskih športnikov igra v tujih klubih, kjer v ničemer ne zaostajajo za kolegi iz športno neprimerljivo "močnejših" držav? Ali pa na sceno prihaja nova generacija, ki ne ustreza več starim in klišejskim podobam, po katerih Slovenci pač nismo ne nogometaši ne košarkaši? Če je takšna "resnica" veljala še pred dvajsetimi leti, potem jo danes na srečo demantirajo sijajni uspehi, ki imajo neverjeten motivacijski vpliv na slovensko nacionalno samozavest.

 

Eurobasket 2017 v Carigradu, kjer je bila na finalni tekmi med Slovenijo in Srbijo v dvorani polovica gledalcev iz Slovenije, je zato dokončno odplaknil stare mite in legende, ki so nas determinirali kot nacijo, ki ne premore dovolj zmagovitega kolektivnega duha, da bi lahko dosegala vrhunske rezultate tudi tam, kjer je individualizem poguben. Če se je na tisoče naših ljudi odpravilo na finalno tekmo v Carigrad na svoje roke - ker Ljubljana na žalost še vedno nima dostojnih letalskih povezav s svetom - in če je bila ta odločitev logična posledica spontanega navdušenja nad izjemno košarkarsko ekipo, potem bi moralo biti to dovolj razumljivo sporočilo politični eliti, ki se bo zdaj fotografirala in nastavljala skupaj s šampioni, naj končno začne opravljati svoje delo. Športniki so, kot že tolikokrat doslej, dokazali, da zmorejo biti najboljši v Evropi in tudi na svetu. Da so lahko prvi med enakimi. Da so se otresli provincialne, luzerske mentalitete in postali to, kar so in zaradi česar nas navdušujejo: zmagovalci.

 

Ob vsakem politiku - sinoči je na parket športne arene v Carigradu po zmagi v finalu v zeleni majici pridrsal premier Miro Cerar -, ki se bo danes in jutri rokoval ali objemal z evropskimi prvaki v košarki, se bo treba spomniti na to zelo preprosto logiko: če imamo športnike, ki so danes zmagovalci, zakaj potem nimamo politikov, ki ne bi bili tako očitni luzerji? Pa naj gre za teran, arbitražo ali uveljavljanje nacionalnih interesov v Bruslju, saj je vseeno. Če potegnemo paralelo iz športa, potem je ideja o dnevu športa kot nacionalnem prazniku precej bolj logična od vseh mogočih zgodovinskih in celo ideoloških praznikov, ob katerih enkrat eni, naslednjič drugi državljani ne čutijo nobene posebne pripadnosti, kaj šele enotnosti.

 

Evforičnost, zmagoslavje, občutek povezanosti in eno(tno)sti, ki jih doživljamo ob najbolj vrhunskih športnih dosežkih, so res nekaj posebnega. So alkimija, ki v trenutku poveže razdeljeno in sprto nacijo skupaj. Si kdo upa predstavljati, kaj vse bi bili Slovenci sposobni doseči, če bi takšni trenutki trajali in postali del naše kolektivne zavesti?

 

Svetilnik Evrope bi pregorel od naše silne energije ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.996
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.098
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.799
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.485
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.054
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.128
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 721
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.047
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469