Komentar

Unisex stranišča in WC enakost

Unisex stranišča so na pohodu. V dobi politične korektnosti, enakosti med spoloma in zavedanja pravic transseksualcev postajajo enotna stranišča za ženske in moške v bolj modernih okoljih ne zgolj politično korektna, ampak v praksi tudi obvezna.

24.09.2017 10:59
Piše: Oskar Salobir
Ključne besede:   wc   stranišče   unisex   moški   ženske

Praktiki v zagovor unisex stranišč navajajo, da bi se "čakalna doba" pred ženskimi wc-ji znižala za 60 odstotkov, saj naj bi imeli moški na isti površini na razpolago kar 30 odstotkov več sanitarij (zaradi pisoarjev) kot ženske.

Še posebej so pohiteli v start-up podjetih, oglaševalskih agencijah, hipsterskih lokalih, univerzah in podobno. Bolj proti severu in zahodu greste, več jih je. Unisex stranišča. Švedi, Finci, baltske države, Nemci, Angleži ... pri obnovah in novogradnjah poslovnih objektov, restavracij in dvoran kar tekmujejo, kdo jih bo zgradil več. Unisex, po slovensko enotna stranišča je mogoče najti tudi na primer v Beogradu, kjer je unisex toaletni prostor v lokalu dokaz njegove naprednosti in sodobnosti. Pri novih unisex straniščih praviloma izginjajo moški pisoarji, saj jih nadomeščajo zaprti wc-ji, prostor za umivalnike je pri bolj naprednih postavljen sredinsko, površina, na katerih se nahajajo stranišča, je praviloma nekoliko večja kot prejšnja skupna.

 

Podporniki enotnosti opozarjajo, da unisex toalete pomagajo transseksualcem, ki se jim v tem primeru ni treba odločati med M in Ž vrati. Med Ladies in Gentlemen. Pa si ženske (in moški) res želijo enotnih stranišč? Težko reči. Ko sem idejo predstavil naključnim sogovornikom v Sloveniji, sem naletel na mešane odzive. Predvsem mlajši z idejo niso imeli posebnih težav. Nekateri vprašani moški bi raje hodili na ženska stranišča, ker se jim zdi, da so bolj čista, saj so ženske bolj skrbne. Ženske po drugi strani se bojijo moških stranišč, ker veljajo za bolj umazana. Pri čemer so nekatere govorile resnico. Opozorile so, da so ženski wc-ji hujši od moških.Ker v Sloveniji na to temo še ni bilo narejenih raziskav, so zanimivi podatki iz Velike Britanije in ZDA, kjer bi se prilbližno 50 odstotkov žensk na spremembo hitro privadilo, med moškimi pa celo tri četrtine. Delež med mlajšimi je v primerjavi s starejšimi seveda višji. Glede na raziskave je skoraj 60 odstotkov žensk že bilo primoranih obiskati moški oz. mešani wc. Na primer na množičnih javnih prireditvah, ko je pred ženskimi toaletami dolga vrsta. Praktiki navajajo, da bi se "čakalna doba" pred ženskimi wc-ji znižala za 60 odstotkov, saj naj bi imeli moški na isti površini na razpolago kar 30 odstotkov več sanitarij (zaradi pisoarjev) kot ženske. Poleg tega pa je postopek uriniranja pri moških manj kompliciran in zato hitrejši.

 

Mnoge mlade ženske v razvitejših državah z idejo o enotnih straniščih nimajo težav. Pravijo, da so obiskovanja unisex toalet že navajene, "povprečna" higiena ni veliko slabša od ekskluzivno ženskih, prav tako pa se v njih ne počutijo manj varne. Eden najpogostejših razlogov za novo ureditev naj bi bile ravno dolge čakalne vrste pred ženskimi wcji, ki smo se jih vsi skupaj že navadili. Tudi moški.

Ne vem točno, ali držijo miti o ženskih pogovorih med skupinskim pudranjem nosu v toaletnih prostorih. Ženskih toaletnih prostorov pravzaprav sploh ne poznam. Zato bi me prav zanimali tudi vaši odzivi ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Približuje se nam nov val epidemije, morda najhujši od vseh, ki smo jih do sedaj doživeli
9
03.08.2021 21:51
Evropska unija prihaja v četrti val epidemije. Epidemiološko stanje je iz tedna v teden slabše, praviloma prevladuje delta ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoči komentar: Slovenska politika ne išče rešitev, ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu
12
02.08.2021 20:08
Slovenska vladajoča in razdeljena politika, ki se ukvarja izključno z medsebojno vojno moči, nima vizije ter je v rešitvah ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Čez 60 let bo tukaj Madžarska in mrgolelo bo albanske, bosanske ter ciganske dece
26
01.08.2021 22:56
Nima smisla razglabljati o tem, ali morajo biti najprej pogoji za otroka ali otrok. Medtem ko se Slovenci ukvarjajo s tem ... Več.
Piše: Ana Jud
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
8
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
14
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 2.289
02/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.955
03/
Čez 60 let bo tukaj Madžarska in mrgolelo bo albanske, bosanske ter ciganske dece
Ana Jud
Ogledov: 1.488
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.355
05/
Gostujoči komentar: Slovenska politika ne išče rešitev, ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu
Aleksandra Pivec
Ogledov: 1.051
06/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.170
07/
Približuje se nam nov val epidemije, morda najhujši od vseh, ki smo jih do sedaj doživeli
Milan Krek
Ogledov: 826
08/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.523
09/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 781
10/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 745