Razkrivamo

Veleposlaništvo Republike Poljske odgovarja: Koalicijska vojska je oklepnik Rosomak izbrala za najboljše vozilo na misiji v Afganistanu

V zvezi z neresnično vsebino članka Igorja Mekine z naslovom Vlada s prirejenim razpisom kupuje prešibko zaščitene osemkolesnike, s tem pa ogroža življenja slovenskih vojakov na nevarnih misijah!, ki je bil objavljen na internetnem portalu Portal Plus 14. septembra 2017, ter z neresničnimi trditvami istega avtorja v članku Škandalozno: Slovenija kupuje zastarele, prešibko zaščitene oklepnike, izdelane na Poljskem ali Hrvaškem!, ki je bil na istem portalu objavljen 24. septembra 2017, vljudno prosim za objavo pojasnil, ki jih je Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani pripravilo v sodelovanju s poljsko družbo Rosomak S.A. kot odgovor na omenjena članka. Besedili gospoda Mekine zmanjšujeta ugled poljske vojaške industrije in mečeta zelo slabo luč na proizvajalca oklepnikov, podjetje Rosomak, s tem ko povsem neupravičeno namigujeta, da je omenjeno poljsko podjetje udeleženo v domnevnih nepravilnostih, povezanih z javnim razpisom vlade Republike Slovenije. V zvezi z navedenim vljudno prosim za objavo tega popravka v celoti.

27.09.2017 18:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Paweł Czerwiński   Rosomak   Patria   oklepniki   Afganistan   vojska

Foto: Siol.net

"Oklepnik Rosomak je trenutno edino vozilo te generacije na svetu, ki je bilo preverjeno v vojnih pogojih."

Program bojnih kolesnih vozil podjetja Rosomak obsega več kot deset specialnih verzij vozil, ki so bila dobavljena vojski Republike Poljske in ki jih ta uspešno uporablja ne samo v poljskih razmerah, temveč predvsem na misijah v tujini. Poudarimo naj, da je bilo več kot 200 vozil udeleženih na misijah v Afganistanu (2007–2014) in v Republiki Čad (2008–2009), pri čemer je Rosomak S.A. vpeljal vse sugerirane konstrukcijske izpopolnitve, povezane s karakterjem posameznih misij. Oklepnik Rosomak je trenutno edino vozilo te generacije na svetu, ki je bilo preverjeno v vojnih pogojih. Balistična zaščita vozila je trenutno na najvišji možni stopnji pri hkratni ohranitvi visoke stopnje mobilnosti. Opozoriti velja, da je koalicijska vojska Rosomaka izbrala za najboljše vozilo, uporabljeno na misiji v Afganistanu.

 

Na področju balistične zaščite razpolaga Rosomak (glede na specifikacije vozil, ki jih je naročila poljska vojska) z vozili od stopnje 2 do stopnje 4 po standardu NATO STANAG 4569. Z ozirom na nevarnost napadov z uporabo raketometa RPG 7 pa so vozila dodatno opremljena z lahkim sistemom kritja proti RPG, ki po svojih lastnostih prehiteva ostale rešitve tega tipa na tržišču.

 

Podtikanja avtorja člankov glede spora, do katerega naj bi domnevno prišlo med poljskim podjetjem in italijanskim dobaviteljem oborožitvenih postaj za oklepnike, ne temeljijo na resničnih dejstvih. Do danes je bilo na Poljskem v podjetju Zakłady Mechaniczne BUMAR ŁABĘDY S.A. izdelanih in za poljske potrebe prilagojenih več kot 200 sistemov oborožitvenih postaj HITFIST 30mm, poljska vojska pa razpolaga s 357 vozili Rosomak, ki so opremljena s to oborožitvijo. Družba se trenutno z italijanskim partnerjem LEONARDO (naslednik podjetja OTO Melara) dogovarja za naslednje projekte, pri katerih bodo lahko uporabili omenjeni sistem.

 

Hkrati je treba odločno podčrtati, da so namigovanja avtorja člankov na povezave ali podobnosti trenutnega razpisa vlade Republike Slovenije za bojna kolesna vozila s tako imenovano afero Patria nedopustne. Nedopusten je tudi kakršen koli poskus povezovanja tega kontroverznega dogodka s produktom, ki ga ponuja Rosomak S.A., saj blati dobro ime te poljske družbe in celotne poljske vojaške industrije. Nedvomno je to žaljivo tudi za potencialne slovenske naročnike vojnega orožja, ki ga ponuja Poljska.

 

ROSOMAK S.A. je član skupine Polska Grupa Zbrojeniowa S.A. Podjetje je neodvisno od PATRIE in ni bilo nikoli vmešano v nobeno sumljivo poslovno prakso, še manj pa v afero, ki bi temeljila na korupciji. Družba se drži notranjih in korporacijskih pravil, kot sta Etični kodeks in Protikoruptivni postopki, ki uspešno odpravljajo tovrstne nepravilnosti.

 

Gospod urednik, glede na navedeno Vas vljudno prosim, da objavite to pismo na spletnem portalu Portal Plus, ter pri tem apeliram, da storite vse potrebno, da v prihodnje na straneh portala odpravite možnost objavljanja nepreverjenih vsebin, ki kvarijo dobro ime in visok ugled poljske vojaške industrije. Hkrati Vam sam osebno kot tudi služba, ki se na našem veleposlaništvu ukvarja s tiskom in mi je neposredno podrejena, izražamo pripravljenost za posredovanje verodostojnih informacij o izdelkih, ki jih ponuja poljska vojaška industrija. Obveščam Vas tudi, da bo vsebina tega dopisa objavljena na spletni strani Veleposlaništva Republike Poljske v Ljubljani in razširjena po družbenih omrežjih.

 

S spoštovanjem,

 

Paweł Czerwiński,

veleposlanik Republike Poljske v Republiki Sloveniji

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation
2
26.09.2021 23:00
Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
6
24.09.2021 22:30
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
5
19.09.2021 22:00
Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v imenu številnih volivcev v Mestni občini Ljubljana se obračam na ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Vonj imperijev (2): Iracionalnost planskega gospodarstva, ki je poletna oblačila ponujal pozimi in zimska poleti, parfume pa proizvajal v popolnem nasprotju s potrebami potrošnikov
3
18.09.2021 12:34
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu
7
12.08.2021 23:07
Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Kako so v TEŠ "pokurili" 280 milijonov evrov ali celotna zgodba o izgubi in insolventnosti Termoelektrarne Šoštanj
14
05.08.2021 22:46
Pisati o Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) oziroma o njenem bloku 6 je pravzaprav preprosto. Lahko se izpostavi zgrešenost te ... Več.
Piše: Bine Kordež
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
5
28.07.2021 21:30
V Sloveniji živi 12 odstotkov ljudi pod statistično opredeljenim pragom revščine. Ta je v letu 2019 znašal 1.477 evrov na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
31
27.07.2021 20:00
Oglasna kampanja za Slovensko vojsko, ki jo financiramo davkoplačevalci, predstavlja jasen primer kanaliziranja javnih sredstev ... Več.
Piše: Domen Savič
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
15
25.07.2021 22:08
Kako se bo v ženskih kvotah odzrcalilo leto 2022, ki bo super volilno leto, saj se bodo zvrstile državnozborske, lokalne in še ... Več.
Piše: Uredništvo
Popravek: V Splošni bolnišnici Celje so bolnikom vstavili ustrezne zaklopke s CE certifikatom, ki so v uporabi v EU!
0
12.07.2021 19:00
V torek, 6. julija 2021 je bil na spletni strani Portalplus objavljen članek z naslovom V Splošni bolnišnici Celje so bolnikoma ... Več.
Piše: Uredništvo
Titova cesta ali Cesta osamosvojitve Slovenije? Takšne dileme ne bi smelo biti. Po diktatorjih se ne imenuje ulic. Razen v diktaturah.
9
07.07.2021 20:00
Slovenci nismo svojevrstni eksoti v Evropski uniji le zaradi (neuspešnih) vladnih pritiskov na medije, premierjevega čivkanja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
V Splošni bolnišnici Celje so bolnikoma vstavili problematične srčne zaklopke, ki v EU sploh še niso uradno odobrene!
5
06.07.2021 01:20
Še vedno odmeva dogodek v celjski Splošni bolnišnici, kjer so dvema pacientoma vstavili srčne zaklopke indijskega proizvajalca, ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
Simona Rebolj
Ogledov: 3.195
02/
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.336
03/
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.729
04/
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
Milan Krek
Ogledov: 1.554
05/
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
Vili Kovačič
Ogledov: 1.410
06/
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
Ivan Simič
Ogledov: 1.072
07/
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
Jeffrey Sachs
Ogledov: 876
08/
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
Paul A. Nuttall
Ogledov: 696
09/
How realistic are China's plans in Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 880
10/
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
Uredništvo
Ogledov: 585