Razkrivamo

Veleposlaništvo Republike Poljske odgovarja: Koalicijska vojska je oklepnik Rosomak izbrala za najboljše vozilo na misiji v Afganistanu

V zvezi z neresnično vsebino članka Igorja Mekine z naslovom Vlada s prirejenim razpisom kupuje prešibko zaščitene osemkolesnike, s tem pa ogroža življenja slovenskih vojakov na nevarnih misijah!, ki je bil objavljen na internetnem portalu Portal Plus 14. septembra 2017, ter z neresničnimi trditvami istega avtorja v članku Škandalozno: Slovenija kupuje zastarele, prešibko zaščitene oklepnike, izdelane na Poljskem ali Hrvaškem!, ki je bil na istem portalu objavljen 24. septembra 2017, vljudno prosim za objavo pojasnil, ki jih je Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani pripravilo v sodelovanju s poljsko družbo Rosomak S.A. kot odgovor na omenjena članka. Besedili gospoda Mekine zmanjšujeta ugled poljske vojaške industrije in mečeta zelo slabo luč na proizvajalca oklepnikov, podjetje Rosomak, s tem ko povsem neupravičeno namigujeta, da je omenjeno poljsko podjetje udeleženo v domnevnih nepravilnostih, povezanih z javnim razpisom vlade Republike Slovenije. V zvezi z navedenim vljudno prosim za objavo tega popravka v celoti.

27.09.2017 18:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Paweł Czerwiński   Rosomak   Patria   oklepniki   Afganistan   vojska

Foto: Siol.net

"Oklepnik Rosomak je trenutno edino vozilo te generacije na svetu, ki je bilo preverjeno v vojnih pogojih."

Program bojnih kolesnih vozil podjetja Rosomak obsega več kot deset specialnih verzij vozil, ki so bila dobavljena vojski Republike Poljske in ki jih ta uspešno uporablja ne samo v poljskih razmerah, temveč predvsem na misijah v tujini. Poudarimo naj, da je bilo več kot 200 vozil udeleženih na misijah v Afganistanu (2007–2014) in v Republiki Čad (2008–2009), pri čemer je Rosomak S.A. vpeljal vse sugerirane konstrukcijske izpopolnitve, povezane s karakterjem posameznih misij. Oklepnik Rosomak je trenutno edino vozilo te generacije na svetu, ki je bilo preverjeno v vojnih pogojih. Balistična zaščita vozila je trenutno na najvišji možni stopnji pri hkratni ohranitvi visoke stopnje mobilnosti. Opozoriti velja, da je koalicijska vojska Rosomaka izbrala za najboljše vozilo, uporabljeno na misiji v Afganistanu.

 

Na področju balistične zaščite razpolaga Rosomak (glede na specifikacije vozil, ki jih je naročila poljska vojska) z vozili od stopnje 2 do stopnje 4 po standardu NATO STANAG 4569. Z ozirom na nevarnost napadov z uporabo raketometa RPG 7 pa so vozila dodatno opremljena z lahkim sistemom kritja proti RPG, ki po svojih lastnostih prehiteva ostale rešitve tega tipa na tržišču.

 

Podtikanja avtorja člankov glede spora, do katerega naj bi domnevno prišlo med poljskim podjetjem in italijanskim dobaviteljem oborožitvenih postaj za oklepnike, ne temeljijo na resničnih dejstvih. Do danes je bilo na Poljskem v podjetju Zakłady Mechaniczne BUMAR ŁABĘDY S.A. izdelanih in za poljske potrebe prilagojenih več kot 200 sistemov oborožitvenih postaj HITFIST 30mm, poljska vojska pa razpolaga s 357 vozili Rosomak, ki so opremljena s to oborožitvijo. Družba se trenutno z italijanskim partnerjem LEONARDO (naslednik podjetja OTO Melara) dogovarja za naslednje projekte, pri katerih bodo lahko uporabili omenjeni sistem.

 

Hkrati je treba odločno podčrtati, da so namigovanja avtorja člankov na povezave ali podobnosti trenutnega razpisa vlade Republike Slovenije za bojna kolesna vozila s tako imenovano afero Patria nedopustne. Nedopusten je tudi kakršen koli poskus povezovanja tega kontroverznega dogodka s produktom, ki ga ponuja Rosomak S.A., saj blati dobro ime te poljske družbe in celotne poljske vojaške industrije. Nedvomno je to žaljivo tudi za potencialne slovenske naročnike vojnega orožja, ki ga ponuja Poljska.

 

ROSOMAK S.A. je član skupine Polska Grupa Zbrojeniowa S.A. Podjetje je neodvisno od PATRIE in ni bilo nikoli vmešano v nobeno sumljivo poslovno prakso, še manj pa v afero, ki bi temeljila na korupciji. Družba se drži notranjih in korporacijskih pravil, kot sta Etični kodeks in Protikoruptivni postopki, ki uspešno odpravljajo tovrstne nepravilnosti.

 

Gospod urednik, glede na navedeno Vas vljudno prosim, da objavite to pismo na spletnem portalu Portal Plus, ter pri tem apeliram, da storite vse potrebno, da v prihodnje na straneh portala odpravite možnost objavljanja nepreverjenih vsebin, ki kvarijo dobro ime in visok ugled poljske vojaške industrije. Hkrati Vam sam osebno kot tudi služba, ki se na našem veleposlaništvu ukvarja s tiskom in mi je neposredno podrejena, izražamo pripravljenost za posredovanje verodostojnih informacij o izdelkih, ki jih ponuja poljska vojaška industrija. Obveščam Vas tudi, da bo vsebina tega dopisa objavljena na spletni strani Veleposlaništva Republike Poljske v Ljubljani in razširjena po družbenih omrežjih.

 

S spoštovanjem,

 

Paweł Czerwiński,

veleposlanik Republike Poljske v Republiki Sloveniji

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
38
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.032
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.956
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.366
04/
Državljani rajha ali Golobova noč dolgih nožev po slovensko
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.484
05/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.339
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.248
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.132
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 822
09/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.732
10/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 544