Razkrivamo

Veleposlaništvo Republike Poljske odgovarja: Koalicijska vojska je oklepnik Rosomak izbrala za najboljše vozilo na misiji v Afganistanu

V zvezi z neresnično vsebino članka Igorja Mekine z naslovom Vlada s prirejenim razpisom kupuje prešibko zaščitene osemkolesnike, s tem pa ogroža življenja slovenskih vojakov na nevarnih misijah!, ki je bil objavljen na internetnem portalu Portal Plus 14. septembra 2017, ter z neresničnimi trditvami istega avtorja v članku Škandalozno: Slovenija kupuje zastarele, prešibko zaščitene oklepnike, izdelane na Poljskem ali Hrvaškem!, ki je bil na istem portalu objavljen 24. septembra 2017, vljudno prosim za objavo pojasnil, ki jih je Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani pripravilo v sodelovanju s poljsko družbo Rosomak S.A. kot odgovor na omenjena članka. Besedili gospoda Mekine zmanjšujeta ugled poljske vojaške industrije in mečeta zelo slabo luč na proizvajalca oklepnikov, podjetje Rosomak, s tem ko povsem neupravičeno namigujeta, da je omenjeno poljsko podjetje udeleženo v domnevnih nepravilnostih, povezanih z javnim razpisom vlade Republike Slovenije. V zvezi z navedenim vljudno prosim za objavo tega popravka v celoti.

27.09.2017 18:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Paweł Czerwiński   Rosomak   Patria   oklepniki   Afganistan   vojska

Foto: Siol.net

"Oklepnik Rosomak je trenutno edino vozilo te generacije na svetu, ki je bilo preverjeno v vojnih pogojih."

Program bojnih kolesnih vozil podjetja Rosomak obsega več kot deset specialnih verzij vozil, ki so bila dobavljena vojski Republike Poljske in ki jih ta uspešno uporablja ne samo v poljskih razmerah, temveč predvsem na misijah v tujini. Poudarimo naj, da je bilo več kot 200 vozil udeleženih na misijah v Afganistanu (2007–2014) in v Republiki Čad (2008–2009), pri čemer je Rosomak S.A. vpeljal vse sugerirane konstrukcijske izpopolnitve, povezane s karakterjem posameznih misij. Oklepnik Rosomak je trenutno edino vozilo te generacije na svetu, ki je bilo preverjeno v vojnih pogojih. Balistična zaščita vozila je trenutno na najvišji možni stopnji pri hkratni ohranitvi visoke stopnje mobilnosti. Opozoriti velja, da je koalicijska vojska Rosomaka izbrala za najboljše vozilo, uporabljeno na misiji v Afganistanu.

 

Na področju balistične zaščite razpolaga Rosomak (glede na specifikacije vozil, ki jih je naročila poljska vojska) z vozili od stopnje 2 do stopnje 4 po standardu NATO STANAG 4569. Z ozirom na nevarnost napadov z uporabo raketometa RPG 7 pa so vozila dodatno opremljena z lahkim sistemom kritja proti RPG, ki po svojih lastnostih prehiteva ostale rešitve tega tipa na tržišču.

 

Podtikanja avtorja člankov glede spora, do katerega naj bi domnevno prišlo med poljskim podjetjem in italijanskim dobaviteljem oborožitvenih postaj za oklepnike, ne temeljijo na resničnih dejstvih. Do danes je bilo na Poljskem v podjetju Zakłady Mechaniczne BUMAR ŁABĘDY S.A. izdelanih in za poljske potrebe prilagojenih več kot 200 sistemov oborožitvenih postaj HITFIST 30mm, poljska vojska pa razpolaga s 357 vozili Rosomak, ki so opremljena s to oborožitvijo. Družba se trenutno z italijanskim partnerjem LEONARDO (naslednik podjetja OTO Melara) dogovarja za naslednje projekte, pri katerih bodo lahko uporabili omenjeni sistem.

 

Hkrati je treba odločno podčrtati, da so namigovanja avtorja člankov na povezave ali podobnosti trenutnega razpisa vlade Republike Slovenije za bojna kolesna vozila s tako imenovano afero Patria nedopustne. Nedopusten je tudi kakršen koli poskus povezovanja tega kontroverznega dogodka s produktom, ki ga ponuja Rosomak S.A., saj blati dobro ime te poljske družbe in celotne poljske vojaške industrije. Nedvomno je to žaljivo tudi za potencialne slovenske naročnike vojnega orožja, ki ga ponuja Poljska.

 

ROSOMAK S.A. je član skupine Polska Grupa Zbrojeniowa S.A. Podjetje je neodvisno od PATRIE in ni bilo nikoli vmešano v nobeno sumljivo poslovno prakso, še manj pa v afero, ki bi temeljila na korupciji. Družba se drži notranjih in korporacijskih pravil, kot sta Etični kodeks in Protikoruptivni postopki, ki uspešno odpravljajo tovrstne nepravilnosti.

 

Gospod urednik, glede na navedeno Vas vljudno prosim, da objavite to pismo na spletnem portalu Portal Plus, ter pri tem apeliram, da storite vse potrebno, da v prihodnje na straneh portala odpravite možnost objavljanja nepreverjenih vsebin, ki kvarijo dobro ime in visok ugled poljske vojaške industrije. Hkrati Vam sam osebno kot tudi služba, ki se na našem veleposlaništvu ukvarja s tiskom in mi je neposredno podrejena, izražamo pripravljenost za posredovanje verodostojnih informacij o izdelkih, ki jih ponuja poljska vojaška industrija. Obveščam Vas tudi, da bo vsebina tega dopisa objavljena na spletni strani Veleposlaništva Republike Poljske v Ljubljani in razširjena po družbenih omrežjih.

 

S spoštovanjem,

 

Paweł Czerwiński,

veleposlanik Republike Poljske v Republiki Sloveniji

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Spreminjanje osredotočenosti: Od koronavirusa do kubanske raketne krize
0
07.06.2020 11:00
Medtem ko je svetovna pozornost usmerjena na koronavirus, bi morda veljalo za trenutek preusmeriti pozornost in analizirati ... Več.
Piše: Shane Quinn
Popravek: Dosje Livar (Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj )
0
06.06.2020 21:40
Dne 26.05.2020 je bil objavljen članek z naslovom Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo ... Več.
Piše: Uredništvo
Tržaški Primorski dnevnik se zaradi laganja o incidentu na meji s Slovenijo še vedno ni opravičil
9
04.06.2020 22:30
Primorski dnevnik je konec maja objavil novico o incidentu na slovensko-italijanski meji, ko naj bi pripadnik Slovenske vojske z ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
8
31.05.2020 23:20
Potem ko smo minuli teden na portalu+ razkrili obrise doslej ene največjih afer, povezanih s slovenskimi gozdovi, so začele ... Več.
Piše: Uredništvo
Koronakriza, brez panike: Banka Slovenije lahko državi Sloveniji mirno "posodi" 13 milijard evrov!
9
27.05.2020 21:00
Pred dnevi sem objavil širši tekst s pregledom denarnega sistema in v njem izpostavil dokaj smelo trditev, in sicer: Glede na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
9
26.05.2020 23:05
Največja livarna v Sloveniji s sedežem v Ivančni Gorici, ki skupaj s proizvodnim obratom v Črnomlju zaposluje 750 delavcev, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
6
25.05.2020 22:00
V tednu slovenskih gozdov, s čemer želimo posebej izpostaviti pomembnost tega vprašanja, začenjamo s serijo člankov o ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko profesor javno piše predsedniku: O dezinfekciji toksične slovenske medijske scene
13
21.05.2020 20:42
Spoštovani gospod predsednik, glede na vaš osebni ugled in ugled vaše institucije vas pozivam, da organizirate javno razpravo o ... Več.
Piše: Uredništvo
SODNA PORAVNAVA: Opravičilo Marku Kolblu in družbi Europlakat, d.o.o.
0
19.05.2020 17:00
V skladu s sodno poravnavo, sklenjeno na podlagi 307. člena Zakona o pravdnem postopku 15. maja 2020 na Okrožnem sodišču v ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako rešiti slovenski turizem? Če ne bo hitre akcije in denarja, se nam obeta katastrofa!
1
15.05.2020 12:00
Koronavirusna epidemija bo resno prizadela slovenski turizem. Letošnja sezona bo zdesetkana, to je verjetno neizogibno. Turizem ... Več.
Piše: Bine Kordež
Začenja se lov na novega ustavnega sodnika ali sodnico: Kdo so kandidati političnih strank?
4
13.05.2020 00:20
Sedem bo kandidatov za izpraznjeno sodniško mesto na Beethovnovi, so nam namignili zaupni viri. Objavljamo vsa imena, ki po ... Več.
Piše: Andrej Černe
Zdravstvo po epidemiji: Kateri so trije temeljni pogoji za ureditev slovenskega zdravstva
3
12.05.2020 00:28
Dvanajst uglednih slovenskih zdravnikov je na portalu zdravstvo.si objavilo poziv vsem odločevalcem, zlasti pa zakonodajalcem, ... Več.
Piše: Uredništvo
Poziv finančnemu ministru Andreju Širclju: Ne ponavljajte zablode s TEŠ 6, ustavite projekt Drugega tira!
9
08.05.2020 23:30
Ali bo koronavirus pripomogel k novemu razmisleku in drugačnemu odnosu do največjih državnih investicij? Nujna je revizija ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Blaž Zgaga je Deutsche Welle zakuhal mednarodni novinarski škandal, jezni in užaljeni Nemci se zdaj branijo z aroganco
25
07.05.2020 23:40
Nagrada za svobodo govora, ki jo je od Deutsche Welle prejel tudi slovenski novinar Blaž Zgaga, je po besedah generalnega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Evrozadolževanje" v času epidemije: Slovenija lahko "pokuri" še dobrih 5 milijard evrov, ki jih verjetno nikoli ne bo treba vrniti!
9
06.05.2020 22:50
Od kod kar naenkrat toliko denarja, se marsikdo sprašuje v aktualnih razmerah, ko države skoraj že tekmujejo med seboj, katera ... Več.
Piše: Bine Kordež
Medijske žrtve koronavirusa: Govorica telesa glavnih igralcev t.i. afere Maske v oddaji Tarča
32
01.05.2020 23:55
Oddaja Tarča se bo zapisala v zgodovino medijskega poročanja po najmanj dveh vidikih. Najprej zato, ker gre za pomembno oddajo ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Bitenc proti Bitencu: Kako bi zmešnjava zaradi Marka Bitenca in Marka Bitenca lahko zatresla vladno koalicijo
34
29.04.2020 23:30
Pred nami je nadaljevanje prve epizode nove televizijske serije Maske, v kateri so ministra Počivalška obtožili, da je po ... Več.
Piše: Uredništvo
Kaj vse so vam mediji zamolčali o ozadju afere Maske, pa bi bilo pošteno, da bi vam povedali
25
25.04.2020 01:45
Slovenija ima novega heroja, ki dobiva dimenzije stripovskega junaka, njegovo ime se že pojavlja na grafitih. V nekoliko ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko mešetarjenje okoli lokalnega avtomobilskega salona razkrije vse slabosti nacionalne okoljske zakonodaje
3
19.04.2020 23:15
Zgolj usoda oziroma višja sila, če smo bolj natančni, je poskrbela, da se saga o načrtovanem avtomobilskem salonu luksuznih ... Več.
Piše: Uredništvo
Konfucijev svet, 2.del: Kaj je prava vloga vlade in kako naj se ljudem vlada?
0
19.04.2020 09:00
Knjiga o Konfuciju ameriškega novinarja Michaela Schumana v prevodu Uroša Kalčiča ni klasična biografija, ki bi se ukvarjala ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
Dejan Steinbuch
Ogledov: 6.435
02/
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
Uredništvo
Ogledov: 4.191
03/
In memoriam Janez Kocijančič: Dolgoletni tihi patriarh levice
Aljoša Pečan, Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.551
04/
Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.252
05/
O zmožnosti zaveze
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 2.154
06/
Tržaški Primorski dnevnik se zaradi laganja o incidentu na meji s Slovenijo še vedno ni opravičil
Uredništvo
Ogledov: 1.913
07/
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
Simona Rebolj
Ogledov: 2.200
08/
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 6.076
09/
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.762
10/
Slovenska desnica in tuji mediji: Ker Janša noče, da bi ga kot žabo skuhali v topli vodi, občasno kar sam skoči v ponev z vrelim oljem
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.592