Razkrivamo

Veleposlaništvo Republike Poljske odgovarja: Koalicijska vojska je oklepnik Rosomak izbrala za najboljše vozilo na misiji v Afganistanu

V zvezi z neresnično vsebino članka Igorja Mekine z naslovom Vlada s prirejenim razpisom kupuje prešibko zaščitene osemkolesnike, s tem pa ogroža življenja slovenskih vojakov na nevarnih misijah!, ki je bil objavljen na internetnem portalu Portal Plus 14. septembra 2017, ter z neresničnimi trditvami istega avtorja v članku Škandalozno: Slovenija kupuje zastarele, prešibko zaščitene oklepnike, izdelane na Poljskem ali Hrvaškem!, ki je bil na istem portalu objavljen 24. septembra 2017, vljudno prosim za objavo pojasnil, ki jih je Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani pripravilo v sodelovanju s poljsko družbo Rosomak S.A. kot odgovor na omenjena članka. Besedili gospoda Mekine zmanjšujeta ugled poljske vojaške industrije in mečeta zelo slabo luč na proizvajalca oklepnikov, podjetje Rosomak, s tem ko povsem neupravičeno namigujeta, da je omenjeno poljsko podjetje udeleženo v domnevnih nepravilnostih, povezanih z javnim razpisom vlade Republike Slovenije. V zvezi z navedenim vljudno prosim za objavo tega popravka v celoti.

27.09.2017 18:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Paweł Czerwiński   Rosomak   Patria   oklepniki   Afganistan   vojska

Foto: Siol.net

"Oklepnik Rosomak je trenutno edino vozilo te generacije na svetu, ki je bilo preverjeno v vojnih pogojih."

Program bojnih kolesnih vozil podjetja Rosomak obsega več kot deset specialnih verzij vozil, ki so bila dobavljena vojski Republike Poljske in ki jih ta uspešno uporablja ne samo v poljskih razmerah, temveč predvsem na misijah v tujini. Poudarimo naj, da je bilo več kot 200 vozil udeleženih na misijah v Afganistanu (2007–2014) in v Republiki Čad (2008–2009), pri čemer je Rosomak S.A. vpeljal vse sugerirane konstrukcijske izpopolnitve, povezane s karakterjem posameznih misij. Oklepnik Rosomak je trenutno edino vozilo te generacije na svetu, ki je bilo preverjeno v vojnih pogojih. Balistična zaščita vozila je trenutno na najvišji možni stopnji pri hkratni ohranitvi visoke stopnje mobilnosti. Opozoriti velja, da je koalicijska vojska Rosomaka izbrala za najboljše vozilo, uporabljeno na misiji v Afganistanu.

 

Na področju balistične zaščite razpolaga Rosomak (glede na specifikacije vozil, ki jih je naročila poljska vojska) z vozili od stopnje 2 do stopnje 4 po standardu NATO STANAG 4569. Z ozirom na nevarnost napadov z uporabo raketometa RPG 7 pa so vozila dodatno opremljena z lahkim sistemom kritja proti RPG, ki po svojih lastnostih prehiteva ostale rešitve tega tipa na tržišču.

 

Podtikanja avtorja člankov glede spora, do katerega naj bi domnevno prišlo med poljskim podjetjem in italijanskim dobaviteljem oborožitvenih postaj za oklepnike, ne temeljijo na resničnih dejstvih. Do danes je bilo na Poljskem v podjetju Zakłady Mechaniczne BUMAR ŁABĘDY S.A. izdelanih in za poljske potrebe prilagojenih več kot 200 sistemov oborožitvenih postaj HITFIST 30mm, poljska vojska pa razpolaga s 357 vozili Rosomak, ki so opremljena s to oborožitvijo. Družba se trenutno z italijanskim partnerjem LEONARDO (naslednik podjetja OTO Melara) dogovarja za naslednje projekte, pri katerih bodo lahko uporabili omenjeni sistem.

 

Hkrati je treba odločno podčrtati, da so namigovanja avtorja člankov na povezave ali podobnosti trenutnega razpisa vlade Republike Slovenije za bojna kolesna vozila s tako imenovano afero Patria nedopustne. Nedopusten je tudi kakršen koli poskus povezovanja tega kontroverznega dogodka s produktom, ki ga ponuja Rosomak S.A., saj blati dobro ime te poljske družbe in celotne poljske vojaške industrije. Nedvomno je to žaljivo tudi za potencialne slovenske naročnike vojnega orožja, ki ga ponuja Poljska.

 

ROSOMAK S.A. je član skupine Polska Grupa Zbrojeniowa S.A. Podjetje je neodvisno od PATRIE in ni bilo nikoli vmešano v nobeno sumljivo poslovno prakso, še manj pa v afero, ki bi temeljila na korupciji. Družba se drži notranjih in korporacijskih pravil, kot sta Etični kodeks in Protikoruptivni postopki, ki uspešno odpravljajo tovrstne nepravilnosti.

 

Gospod urednik, glede na navedeno Vas vljudno prosim, da objavite to pismo na spletnem portalu Portal Plus, ter pri tem apeliram, da storite vse potrebno, da v prihodnje na straneh portala odpravite možnost objavljanja nepreverjenih vsebin, ki kvarijo dobro ime in visok ugled poljske vojaške industrije. Hkrati Vam sam osebno kot tudi služba, ki se na našem veleposlaništvu ukvarja s tiskom in mi je neposredno podrejena, izražamo pripravljenost za posredovanje verodostojnih informacij o izdelkih, ki jih ponuja poljska vojaška industrija. Obveščam Vas tudi, da bo vsebina tega dopisa objavljena na spletni strani Veleposlaništva Republike Poljske v Ljubljani in razširjena po družbenih omrežjih.

 

S spoštovanjem,

 

Paweł Czerwiński,

veleposlanik Republike Poljske v Republiki Sloveniji

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
15
12.08.2022 23:59
Novomeškega škofa Andreja Sajeta, ki je obenem tudi predsednik Slovenske škofovske konference, papež Frančišek prek svojega ... Več.
Piše: Uredništvo
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
7
11.08.2022 21:00
Chinas human rights record reaches new depths with the determination of what type of commercial activities can be pursued by the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
6
09.08.2022 22:30
Ruska pravoslavna cerkev je eden ključnih stebrov ideologije putinizma, ki vlada Rusiji zadnjih dvajset let. Vladimir Putin se ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
8
08.08.2022 22:22
Kaj za Slovenijo pomeni dvigovanje obrestnih mer v Združenih državah in Evropi kot odgovor na visoko inflacijo? Na osnovi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
10
07.08.2022 19:00
Ruska propagandna mašinerija ne napada le zahodnoevropskih in srednjeevropskih držav, ampak intenzivno deluje tudi v južni ... Več.
Piše: George X. Protopapas
Po Putinu Putin? Čeprav se zdi ruski predsednik zdrav, ugibanja o tem, kdo bo naslednji ruski car, ne prenehajo
8
31.07.2022 21:45
Ugibanja o zdravju Vladimirja Putina so v zadnjem času resda nekoliko potihnila in v zahodnih obveščevalnih krogih (CIA, MI6) so ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Čas je, da se preselite v Rusijo. Pa pohitite, zima prihaja ...
14
30.07.2022 21:57
Propagandna vojna, ki je del vojaških spopadov v Ukrajini, je dosegla nov vrhunec s kratkim ruskim promocijskim videom, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
30
28.07.2022 23:59
V analizi vojne v Ukrajini, ki jo je pripravil Marko Golob in se nam zdi pomemben prispevek k širši osvetlitvi vojne v Evropi, ... Več.
Piše: Marko Golob
Closing down of Confucius institutions as major China’s communist propaganda activities in the Western countries
12
27.07.2022 23:56
Confucius Institutes (CI), Chinas overseas image management programme, are facing closures in different parts of the world. The ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Višji davki na premoženje: Naivno bi bilo dvigniti davke bogatim in jim pobirati milijone
8
26.07.2022 21:45
Da pri nas zberemo relativno malo davkov od premoženja, precej bolj pa so z davki obremenjene plače, je splošno sprejeto ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska vojna v Ukrajini načenja trdnost Evropske unije, nemška politika že previdno signalizira Moskvi
14
25.07.2022 21:00
Evropa je ujeta med vojno, v kateri se ne more odkrito boriti, in naraščajočo inflacijo, ki je ne more ukrotiti. V nekaterih ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ruske revanšistične fantazije: Ko Rusi s pomočjo tovariša Hitlerja porazijo Angleže in Američane, car Nikolaj II. pa zavzame Istanbul
34
21.07.2022 23:00
Visoka podpora, ki jo uživa režim Vladimirja Putina med rusko javnostjo, je rezultat dolgoletne indoktrinacije in pranja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Po letih debelih krav primanjkljaj raste, previdni Slovenci pa so v zadnjem letu kupili že za več kot 200 milijonov evrov zlata
8
19.07.2022 20:00
V razmerah visoke rasti cen, negotovosti zaradi vojne v Ukrajini in tudi nakazovanih sprememb v geostrateških politikah so drugi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pismo o Ukrajini: Hočemo enotno EU, hočemo zmago Ukrajine in poraz Putinovega režima!
17
18.07.2022 22:00
Državljan Jure Gubanc je slovenskemu premierju in vladni ekipi napisal pismo, v katerem pojasnjuje, zakaj je moralno in ... Več.
Piše: Jure Gubanc
Ne glede na članstvo v zvezi NATO je Slovenija dolžna sama skrbeti za svojo varnost
24
14.07.2022 18:00
Ljudje, ki nočejo hraniti svoje vojske, bodo kmalu prisiljeni hraniti vojsko nekoga drugega, je nekoč dejal Napoleon. Misel je ... Več.
Piše: Janko Šteh
Zakaj Peter Grum ne more biti v. d. generalnega direktorja Fursa in zakaj bi bilo bolje, če bi bil tiho
12
13.07.2022 13:49
Finančni inšpektor je povedal, da v svoji sedemnajstletni karieri še nikoli ni doživel, da bi kdo nanj vršil takšen pritisk, da ... Več.
Piše: Ivan Simič
Kako končati vojno v Ukrajini: Kaj je že pred štirimi meseci predlagal Henry Kissinger
16
09.07.2022 21:00
6. marca, komaj dva tedna po začetku ruske vojne z Ukrajno, je Henry Kissinger v Washington Postu objavil prispevek z naslovom ... Več.
Piše: Henry Kissinger
Privatizacija znanosti: Slovenija za preboj potrebuje ogromno novih podjetj z visoko dodano vrednostjo
17
08.07.2022 09:00
V Sloveniji na področju znanosti in visokošolskega izobraževanja po letu 1974 vladata izrazita negativna selekcija in nepotizem, ... Več.
Piše: Uredništvo
New World Order: China recalibrating its strategy in Central and Eastern Europe
12
05.07.2022 19:00
China considers Central and Eastern Europe as part of a Chinese sphere of influence on the European continent. From Beijings ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Morda bo spet kriva prejšnja vlada, če je bila lanska gospodarska rast v Sloveniji kar 10-odstotna*
18
03.07.2022 20:39
Potem ko je na začetku leta Statistični urad okvirno izračunal, da je bila gospodarska rast v Sloveniji v lanskem letu dobrih 8 ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.431
02/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.689
03/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.339
04/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 1.281
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.500
06/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.156
08/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.777
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 722
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.364