Razkrivamo

Veleposlaništvo Republike Poljske odgovarja: Koalicijska vojska je oklepnik Rosomak izbrala za najboljše vozilo na misiji v Afganistanu

V zvezi z neresnično vsebino članka Igorja Mekine z naslovom Vlada s prirejenim razpisom kupuje prešibko zaščitene osemkolesnike, s tem pa ogroža življenja slovenskih vojakov na nevarnih misijah!, ki je bil objavljen na internetnem portalu Portal Plus 14. septembra 2017, ter z neresničnimi trditvami istega avtorja v članku Škandalozno: Slovenija kupuje zastarele, prešibko zaščitene oklepnike, izdelane na Poljskem ali Hrvaškem!, ki je bil na istem portalu objavljen 24. septembra 2017, vljudno prosim za objavo pojasnil, ki jih je Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani pripravilo v sodelovanju s poljsko družbo Rosomak S.A. kot odgovor na omenjena članka. Besedili gospoda Mekine zmanjšujeta ugled poljske vojaške industrije in mečeta zelo slabo luč na proizvajalca oklepnikov, podjetje Rosomak, s tem ko povsem neupravičeno namigujeta, da je omenjeno poljsko podjetje udeleženo v domnevnih nepravilnostih, povezanih z javnim razpisom vlade Republike Slovenije. V zvezi z navedenim vljudno prosim za objavo tega popravka v celoti.

27.09.2017 18:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Paweł Czerwiński   Rosomak   Patria   oklepniki   Afganistan   vojska

Foto: Siol.net

"Oklepnik Rosomak je trenutno edino vozilo te generacije na svetu, ki je bilo preverjeno v vojnih pogojih."

Program bojnih kolesnih vozil podjetja Rosomak obsega več kot deset specialnih verzij vozil, ki so bila dobavljena vojski Republike Poljske in ki jih ta uspešno uporablja ne samo v poljskih razmerah, temveč predvsem na misijah v tujini. Poudarimo naj, da je bilo več kot 200 vozil udeleženih na misijah v Afganistanu (2007–2014) in v Republiki Čad (2008–2009), pri čemer je Rosomak S.A. vpeljal vse sugerirane konstrukcijske izpopolnitve, povezane s karakterjem posameznih misij. Oklepnik Rosomak je trenutno edino vozilo te generacije na svetu, ki je bilo preverjeno v vojnih pogojih. Balistična zaščita vozila je trenutno na najvišji možni stopnji pri hkratni ohranitvi visoke stopnje mobilnosti. Opozoriti velja, da je koalicijska vojska Rosomaka izbrala za najboljše vozilo, uporabljeno na misiji v Afganistanu.

 

Na področju balistične zaščite razpolaga Rosomak (glede na specifikacije vozil, ki jih je naročila poljska vojska) z vozili od stopnje 2 do stopnje 4 po standardu NATO STANAG 4569. Z ozirom na nevarnost napadov z uporabo raketometa RPG 7 pa so vozila dodatno opremljena z lahkim sistemom kritja proti RPG, ki po svojih lastnostih prehiteva ostale rešitve tega tipa na tržišču.

 

Podtikanja avtorja člankov glede spora, do katerega naj bi domnevno prišlo med poljskim podjetjem in italijanskim dobaviteljem oborožitvenih postaj za oklepnike, ne temeljijo na resničnih dejstvih. Do danes je bilo na Poljskem v podjetju Zakłady Mechaniczne BUMAR ŁABĘDY S.A. izdelanih in za poljske potrebe prilagojenih več kot 200 sistemov oborožitvenih postaj HITFIST 30mm, poljska vojska pa razpolaga s 357 vozili Rosomak, ki so opremljena s to oborožitvijo. Družba se trenutno z italijanskim partnerjem LEONARDO (naslednik podjetja OTO Melara) dogovarja za naslednje projekte, pri katerih bodo lahko uporabili omenjeni sistem.

 

Hkrati je treba odločno podčrtati, da so namigovanja avtorja člankov na povezave ali podobnosti trenutnega razpisa vlade Republike Slovenije za bojna kolesna vozila s tako imenovano afero Patria nedopustne. Nedopusten je tudi kakršen koli poskus povezovanja tega kontroverznega dogodka s produktom, ki ga ponuja Rosomak S.A., saj blati dobro ime te poljske družbe in celotne poljske vojaške industrije. Nedvomno je to žaljivo tudi za potencialne slovenske naročnike vojnega orožja, ki ga ponuja Poljska.

 

ROSOMAK S.A. je član skupine Polska Grupa Zbrojeniowa S.A. Podjetje je neodvisno od PATRIE in ni bilo nikoli vmešano v nobeno sumljivo poslovno prakso, še manj pa v afero, ki bi temeljila na korupciji. Družba se drži notranjih in korporacijskih pravil, kot sta Etični kodeks in Protikoruptivni postopki, ki uspešno odpravljajo tovrstne nepravilnosti.

 

Gospod urednik, glede na navedeno Vas vljudno prosim, da objavite to pismo na spletnem portalu Portal Plus, ter pri tem apeliram, da storite vse potrebno, da v prihodnje na straneh portala odpravite možnost objavljanja nepreverjenih vsebin, ki kvarijo dobro ime in visok ugled poljske vojaške industrije. Hkrati Vam sam osebno kot tudi služba, ki se na našem veleposlaništvu ukvarja s tiskom in mi je neposredno podrejena, izražamo pripravljenost za posredovanje verodostojnih informacij o izdelkih, ki jih ponuja poljska vojaška industrija. Obveščam Vas tudi, da bo vsebina tega dopisa objavljena na spletni strani Veleposlaništva Republike Poljske v Ljubljani in razširjena po družbenih omrežjih.

 

S spoštovanjem,

 

Paweł Czerwiński,

veleposlanik Republike Poljske v Republiki Sloveniji

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Evropsko sodišče za človekove pravice: "V demokratični družbi je obvezno cepljenje otrok nujno"
12
06.05.2021 22:00
Obvezno cepljenje otrok ima prednost pred pravicami in svoboščinami staršev do neizpolnitve te obveznosti. Še več: država lahko ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Neenakost med ljudmi (4): Tisoč Slovencev ima v lasti dobro tretjino vsega premoženja pri nas
8
04.05.2021 22:32
Vsa podjetja v Sloveniji so bili na osnovi rezultatov v letu 2019 vredna okoli 65 milijard, od česar je 15 % v državni lasti, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kampanja proti družinskemu nasilju, ki je diskriminirala očete in spregledala žensko nasilje
18
30.04.2021 23:43
Kampanja, s katero so tri ženske organizacije, ki pomagajo ženskam v stiski oziroma žrtvam (družinskega) nasilja, poskušale ... Več.
Piše: Andrej Mertelj
Neenakost med ljudmi (3): V Sloveniji je distribucija plač ustrezna glede na ustvarjeno dodano vrednost
7
27.04.2021 23:00
Za Slovenijo lahko ocenimo, da je skupni obseg plačila zaposlenih približno v okviru ustvarjenih rezultatov v družbi, je pa ... Več.
Piše: Bine Kordež
Arabska pomlad (2011-2021): Desetletje tajnih operacij Zahoda v Siriji
14
26.04.2021 22:48
Desetletje po t.i. arabski pomladi, ki je Severni Afriki in Bližnjemu vzhodu, od Tunizije na zahodu, do Sirije na vzhodu, ... Več.
Piše: Shane Quinn
Davčne spremembe v času korone: Najbolje plačani bodo še profitirali, tisti z najnižjimi plačami pa bodo ostali na istem
2
25.04.2021 11:00
Ko gre za javne finance, se vlada, ki bi bila v normalnih razmerah silno previdna glede davčne politike, zdaj s primanjkljajem ... Več.
Piše: Bine Kordež
Neenakost med ljudmi (2): Zakaj bi višje plače negativno vplivale na donos na kapital in motivacijo lastnikov za vlaganja
9
20.04.2021 22:41
V Sloveniji smo v zadnjih dveh desetletjih ustvarjeno dodano vrednost delili v razmerju štiri petine za delo, petino za kapital. ... Več.
Piše: Bine Kordež
"Konsenzualni incest": Voda na mlin protizahodni propagandi o izrojenem liberalizmu
14
18.04.2021 21:20
Najnovejše sankcije proti Rusiji, ki jih je sprejela aministracija Josepha Bidena in takojšnji odgovor Kremlja, ki je več ... Več.
Piše: Uredništvo
Neenakost med ljudmi (uvod): V Sloveniji je neenakost kljub vsemu še vedno med najmanjšimi na svetu
14
13.04.2021 22:00
Neenakost delitve premoženja in dohodkov med ljudmi je verjetno ena največjih težav (in stranpoti) sodobne družbe. Pri tem je ... Več.
Piše: Bine Kordež
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
35
07.04.2021 22:00
Ob tridesetletnici samostojne slovenske države je Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) 15. marca 2021 objavila ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
14
06.04.2021 23:42
Ameriška online revija Education Week, ki se ukvarja z vzgojo in izobraževanjem je poročala o nadvse zanimivem primeru šole ... Več.
Piše: Marjana Škalič
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
23
05.04.2021 05:00
Uspešen spopad s prvim valom epidemije je vlado uspaval, zato je drugi val predolgo podcenjevala. Posledice so bile več kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
12
31.03.2021 22:20
Koga je nedavna neuspela interpelacija ministrice za šolstvo Simone Kustec najbolj zabolela? Gregorja Golobiča? Ne. Majo Makovec ... Več.
Piše: Uredništvo
Majhna revolucija pri novih pravopisnih pravilih: Novo mesto bo odslej mesto z veliko začetnico, marsikatera vas pa bo tudi večja
10
26.03.2021 22:40
Še slabe tri tedne naj bi tekla javna razprava o predlogih sprememb slovenskega pravopisa, vendar je še vedno nejasno, kdo ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Pot do 2. svetovne vojne: Stalinova neuspešna prizadevanja za zavezništvo z Zahodom
26
19.03.2021 22:30
Zgodovina bi se precej drugače obrnila, če bi Velika Britanija in Francija spomladi 1939 pozitivno odgovorili na Stalinove ... Več.
Piše: Shane Quinn
Socialne kapice si vlada in poslanci doslej niso upali uvesti, morda bo tokrat drugače
5
15.03.2021 06:25
Vladni Svet za debirokratizacijo je pripravil zakonske spremembe za zmanjšanje administrativnih postopkov. Predloge je vlada ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj ne bom ustanovila nove stranke in zakaj mora biti desnica boljša in bolj demokratična, da ji bodo lahko ljudje zaupali
27
11.03.2021 07:00
Vsakič, ko se nismo upognili destruktivni politiki neke druge desne stranke, smo doživeli napade in podtikanja o levičarstvu, ... Več.
Piše: Ljudmila Novak
Kako je v javnosti najmanj znana Janševa ministrica Helena Jaklitsch tržaškim zamejcem mirno obrnila hrbet
7
03.03.2021 22:55
Kdo bi vedel, kakšne kriterije uporabljajo strokovne komisije, ki za Urad za Slovence po svetu in v zamejstvu ponujajo varčno ... Več.
Piše: Alenka Puhar
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
8
28.02.2021 11:00
Pismo, ki ga je predsednik vlade Janez Janša v petek poslal predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in v vednost tudi ... Več.
Piše: Uredništvo
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
14
26.02.2021 23:52
Churchillovo navdušenje nad Mussolinijem in urejenostjo fašistične Italije, nad gospodom Hitlerjem očarana britanska ... Več.
Piše: Shane Quinn
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.260
02/
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
Simona Rebolj
Ogledov: 1.941
03/
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
Ana Jud
Ogledov: 1.428
04/
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
Keith Miles
Ogledov: 1.290
05/
Kampanja proti družinskemu nasilju, ki je diskriminirala očete in spregledala žensko nasilje
Andrej Mertelj
Ogledov: 1.248
06/
Evropsko sodišče za človekove pravice: "V demokratični družbi je obvezno cepljenje otrok nujno"
Žiga Stupica
Ogledov: 780
07/
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
Miha Burger
Ogledov: 1.024
08/
Neenakost med ljudmi (4): Tisoč Slovencev ima v lasti dobro tretjino vsega premoženja pri nas
Bine Kordež
Ogledov: 838
09/
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
Simona Rebolj
Ogledov: 1.088
10/
Neenakost med ljudmi (3): V Sloveniji je distribucija plač ustrezna glede na ustvarjeno dodano vrednost
Bine Kordež
Ogledov: 936