Izjava dneva

Američani niso povsem proti Kataloncem

28.09.2017 12:04
Ključne besede:   Španija   Katalonija   Donald Trumo

Če govorim v svojem imenu, potem bi raje videl, da Španija ostane enotna.

Donald Trump je med vrsticami povedal, da načelno ameriško vztrajanje pri enotni Španiji le ni tako zacementirano. Spomino, tudi leta 1990 in 1991 je republikanska administracija zelo dolgo odločno vztrajala pri enotni Jugoslaviji in nasprotovala "enostranskim potezam Slovenije". Toda Američani so že tedaj neformalno kazali precej razumevanja za slovensko neodvisnost. V obveščevalnih krogih pa so v sodelovanju z Rusijo in Izraelom celo aktivno prispevali k slovenskemu oboroževanju. Teh informacij seveda niti danes ne bo nihče potrdil.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Aktivisti sovraštva
7
26.02.2020 20:33

Spoštovana Mladina, kdaj bodo demonstracije za zatirane državljane zadnjih osem let, nezakonite odmere davka, 3000 in ... Več.

Ivan Simič, davčni svetovalec, odgovorni urednik revije Denar, nekdanji direktor slovenske in srbske davčne uprave, na tviterju o napovedi, da bo v petek v Ljubljani protest proti "koaliciji sovraštva", ki ga bodo pripravili nekateri nevladniki, anarhisti, levičarski aktivisti in očitno tudi uredništvo tednika Mladina. Pod sloganom "Vsi na ulico! Vsi pred SMC! Vsi pred DeSUS" želijo še pred odločanjem o bodoči koaliciji ustvariti pritisk z ulice, zagotovo ne bodo manjkale niti grožnje in psovke. Ko gre za levičarske proteste, je namreč dovoljeno več kot za običajne smrtnike, torej tudi (verbalno) nasilje. Če bi se podobno obnašali desničarski aktivisti, bi bilo že pol države v zraku, vrstili bi se pozivi k prepovedi zborovanja "fašistov".

Ana, Bog in glasba
2
24.02.2020 20:41

Grozno, kako se nekateri obešate na Anino vero. Anin komad in osebna prepričanja niso moj "cup of tea", ampak ženska ... Več.

Tea Šentjurc, novinarka POP TV, na tviterju odzivih na izjavo Ane Soklič, letošnje zmagovalke izbora za evrovizijsko popevko EMA, ki kažejo na to, kako ima določen del Slovecev še vedno hude težave z versko toleranco, še posebej če gre za krščanstvo. 

Od "bademajstra" do šoferja
1
20.02.2020 21:32

Tisti, ki so državo z odstopom spravili v ler, naj šofiranje avta, če se izrazim z njihovim besednjakom, zdaj ... Več.

Zdravko Počivalšek, gospodarski minister Šarčeve vlade v odstopu in predsednik SMC, na tviterju o tem, da ni še vse izgubljeno, ko gre za sestavljanje nove vlade. Ne glede na silne pritiske "zdravih sil", medijske napade, javne pozive, uporabo posebnih metod in sredstev je Počivalšek, ki so ga nekoč podcenjujoče klicali Bademeister, v zadnjih tednih pozitivno presenetil, saj je večkrat dokazal, da je za razliko od svojega predhodnika na čelu stranke v resnici liberalec in da daje prednost vsebini pred ideološkimi floskulami. Zdravko Počivalšek je že danes, ko smo šele februarja, resen kandidat za politika leta.

Vrtnar Marjan in njegove bučke
5
17.02.2020 01:28

In prišel sem v politiko zato, da kaj postorim, da dosežem rezultate. Ko vidim, da rezultatov ni možno doseči v tej ... Več.

Marjan Šarec, nekdanji komik in premier, je v pogovoru za oddajo Politično na TV Slovenija tako iskreno povedal, kako si predstavlja politiko in bodočo koalicijo. Toda tu se je ujel v lastno zanko: s kom misli skleniti koalicijo po naslednjih volitvah, če pa zdaj pravi, da se je z bivšimi koalicijskimi partnerji razšel, ker v "konstelaciji" z njimi ni bilo rezultatov? Torej po naslednjih volitvah Šarec ne misli v koalicijo z DeSUS, SAB, SMC in SD, ampak očitno z Levico? Morda to pojasnjuje njegovo prijaznost do gospodov Mihe Kordiša in Luke Mesca, ki bi bila zagotovo oba sijajna ministra v Šarčevi naslednji vladni "konstelaciji". Gospod Kordiš za obrambo (bajoneti) ali celo zdravje (alkohol, gandža), Mesec pa kaj bolj salonskega, denimo delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ...

Sveti France Vrbski
4
07.02.2020 10:25

V šoli je Prešeren spoliran, dr. Fig, ki ima rad otroke in je socialno občutljivi pravnik. To poudarja uradni ... Več.

Marijan Dović, literarni zgodovinar, teoretik in profesor na novogoriški univerzi na portalu MMC o kultu Franceta Prešerna, ki je po letu 1900 na Slovenskem pridobil status svetnika. S Prešernom se začnejo seznanjati že malčki v vrtcu, "indoktrinacija" s pesnikom, ki ga slikamo zgolj v pozitivni luču, pa se nadaljuje takorekoč skozi ves izobraževalni ciklus.

Šumeča katastrofa
4
04.02.2020 12:15

Kandidat za novega šefa KPK Šumi je v svoji javni predstavitvi deloval, kot da ga je kdo nabrcal tja na ta ... Več.

Edvard Kadič, strokovnjak za komuniciranje in javno nastopanje, je na tviterju ošvrknil Roberta Šumija, izbranega kandidata za novega šefa Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Šumija naj bi predsednik republike Borut Pahor vsak čas imenoval za predsednika KPK, užival naj bi tudi zaupanje priznanega mednarodnega strokovnjaka za korupcijo Draga Kosa. To, da se je Šumija zaradi bledega javnega nastopa oprijel vzdevek Mimoza, je v vsej zgodbi še najmanj pomembno. V ozadju so (bili) namreč ponovno - višji interesi.

Janja Marolt Dončić
4
28.01.2020 23:37

Ob odstopu predsednika vlade in dejstvu, da politiko spet komentira avtorica izjave, da je Šarec Dončić slovenske ... Več.

Bojan Dobovšek, predsednik Dobre države in nekdanji poslanec, na tviterju o fenomenu Janje Božič Marolt, ki je lani Marjana Šarca deplasirano primerjala z Lukom Dončićem, danes pa ponovno komentira slovensko politiko, o kateri ve natanko toliko, kolikor so natančne ankete njene Mediane ...

Madžarski šah
11
23.01.2020 22:16

Take izjave največ povedo o ljudeh, ki na tak način pišejo, sama zelo spoštujem kmetice, ker vem, koliko ... Več.

Ljudmila Novak, evropska poslanka iz vrst Nove Slovenije, se je s temi besedami odzvala na čivk Janševega poslanca Jožeta Tanka na tviterju, češ da je "kmetica na politični šahovnici". Vzrok Tankovega razburjenja je bila resolucija Evropskega parlamenta, ki ugotavlja, da se je stanje vladavine prava na Poljskem in Madžarskem poslabšalo, Novakova pa jo je za razliko od evropskih poslancev iz vrst SDS podprla. Kot je znano, ta stranka ognjevito zagovarja lik in delo madžarskega premierja Viktorja Orbana, zato jih vsakršna kritika madžarskega tovariša, ki prihaja z "desnice" zelo zmoti.

Mlada upokojenka?
3
19.01.2020 22:08

Priložnost je dobila neka nova mlajša generacija pravi nova predsednica DeSUS. Lepo, ampak za upokojensko stranko se ... Več.

Pavel Gantar, nekdanji politik in minister, na tviterju o izjavi novopečene predsednice upokojenske stranke Aleksandre Pivec, letnik 1972, glede generacijske menjave v vodstvu DeSUS. Pivčeva je, spomnimo, na sobotnem kongresu gladko pometla s Karlom Erjavcem, dolgoletnim šefom te stranke, ki je veljal za nezamenljivega.

Karl Porsche
6
18.01.2020 22:14

Prišel je tiho, odpeljal se je s poršejem.

Novica Mihajlović, novinar Dela, o usodi Karla Erjavca, ki so ga na sobotnem kongresu upokojenske stranke povsem deklasirali, saj je dobil komaj 80 glasov, njegova protikandidatka Aleksandra Pivec pa kar 145. Erjavcu so v zadnjih dneh sicer medijsko zelo nagajali, očitali so mu tudi tisto, kar Slovenceljne najbolj razhudi: razkošen avto. Porsche.

Edinstvena manipulacija
6
15.01.2020 22:39

Desus je edinstvena stranka upokojencev, ki ji ni para v evropskem političnem prostoru.

Karl Erjavec, minister za obrambo in za zdaj še predsednik Demokratične stranke upokojencev, je pred prihajajočim kongresom, kjer naj bi ga kot protikandidatka ogrožala Aleksandra Pivec, enkrat za spremembo povedal nekaj iskrenega. Res je, česa tako neverjetnega, kot je politična stranka, ki si lasti pridevnik upokojenska in ki manipulira z voljo starih, lahkovernih in pogosto dementnih ljudi, v evropskem političnem prostoru res ne bomo našli. 

Država brez jajc
5
10.01.2020 11:34

Politika je ponižala slovensko vojsko in slovensko državo. Vojakom ni pustila imeti jajc.

Žiga Turk na tviterju o nenadni "relokaciji" šesterice slovenskih vojakov iz Iraka zaradi političnih intrig. Slovenija je tudi edina država, članica zveze Nato, ki je umaknila vojake iz te države.

Mediokriteta
36
31.12.2019 08:16

Kultura vedno bolj leze na rob, ne le zaradi hudobije politike ali odločevalcev, temveč zaradi lastne povprečnosti. To ... Več.

Mitja Čander, pisatelj, esejist, urednik in kritik v intervjuju za spletni portal nacionalke MMC, kjer je prvenstveno predstavljal svoj leposlovni prvenec, roman Slepec, ni mogel mimo tistega, kar vsi na nek način vemo, vendar o tem neradi govorimo javno in se raje delamo slepe. Namreč da je - če si izposodimo primero od Hansa Christiana Andersena - slovenski "kulturni cesar" že dolgo gol in bos.

Svetlano Makarović za Nobelovo!?
6
13.12.2019 01:00

Svetlana Makarović bi morala biti članica SAZU-ja, morala bi biti osrednja osebnost predstavitve Slovenije na bolonjskem in ... Več.

Milena Mileva Blažić, literarna zgodovinarka, univerzitetna profesorica in nekdanja podpornica Zorana Jankovića (iz Pozitivne Slovenije je protestno izstopila, ker je stranka ni podprla, potem ko je ugotovila, da je literatura zaradi posedovanja otroške pornografije pravnomnočno obsojenega Vitana Mala še vedno del šolskega učnega načrta!) je ob 80-letnici kontroverzne Svetlane Makarović javno opozorila na izjemno pomembno, a tudi po njenem tudi spregledano vlogo Makarovićeve v javnem prostoru. Z izjavo, ki jo citiramo, se bo Blažićeva zagotovo zamerila dobršnemu del javnosti, ki Makarovićevi sicer ne odreka izjemnega talenta za otroško literaturo, je pa alergičen na njene politično-ideološke eskapade z rdečimi zvezdami. Po mnenju Milene Mileve Blažić bi si Svetlana Makarović ob svojem jubileju zaslužila tudi sprejem med člane Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi SAZU to naredil: ob sprejemu Makarovićeve bi namreč utegnil protestno izstopiti najmanj ducat članov ...

Klofuta za Macrona
5
30.11.2019 00:33

Gospodu Macronu iz Turčije sporočam – in to bom ponovil na vrhu Nata: najprej bi moral preveriti, ali ni ... Več.

Turški predsednik Erdogan je v Evropski uniji običajno sinonim avtokrata, negativca in kršitelja človekovih pravic, vendar mu vsake toliko uspe kakšna pametna izjava. Tokrat je lepo "poklopil" francoskega predsednika Macrona, ki je pred kratkim izjavil, da je NATO klinično mrtev. Erdogan je indolentnemu Macronu povedal, kar mu gre in česar se mu podobno indolentni evropski voditelji nikoli ne bi upali reči ...

Še ena Türkova sramota
5
22.11.2019 14:25

Izgredi, ki jih gledamo v Hong Kongu, se morajo končati.

Danilo Türk, nekdanji predsednik republike, je za kitajsko državno tiskovno agencijo Xinhua izjavil nekaj, česar si ne bi privoščil noben normalen evropski politik. Pozivati h končanju demonstracij v kitajskem Hong Kongu na takšen način namreč ne pomeni nič drugega, kot dati kitajskim varnostnim silam alibi za nasilno zatrtje kakršnih koli protestov proti komunističnim oblastem iz Pekinga. Da je Danilo Türk na tako moralno podel način podprl oblasti v Pekingu, po svoje ne preseneča, saj nikoli ni premogel osnovnega občutka za spodobnost. Njegova izjava o "drugorazrednih temah" bo ostala večno vklesana v spomenik sramotnih izjav slovenskih politikov. 

Sredinci, II. del
14
17.11.2019 15:58

Krščanski demokrati smo sredina tako po vrednotah kot tudi po načinu delovanja.

Matej Tonin, predsednik NSi, je na nedeljskem kongresu stranke v Mariboru pod geslom Sredina ponovil novo politično doktrino krščanskih demokratov, ki se opredeljujejo kot - sredina. Tam bo odslej še večja gneča kot prej. Na sredini namreč.

Lukec in njegove milijarde
14
10.11.2019 17:42

Apple je danes vreden, ponovno, en bilijon oziroma tisoč miljard dolarjev.

Luka Mesec, šef stranke Levica, je med razpravo v državnem zboru ponovno dokazal, da ima težave ne le z matematiko oziroma ekonomijo, pač pa tudi - angleščino. Bilijon oziroma "one billion" pač ni tisoč milijard, kot misli Mesec, ampak zgolj ena. In Apple je po zadnjih podatkih vreden nekaj čez 205 milijard dolarjev. 

Fantomska koalicija
2
07.11.2019 08:44

Levica še kar žuga z izstopom iz koalicije in vlade, v kateri je ni.

Tomaž Štih alias Libertarec, dolgoletni bloger in tviteraš, o nenavadni situaciji, ko stranka Levica, ki ima z vlado Marjana Šarca poseben "nadkoalicijski" dogovor o sodelovanju, zaradi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja grozi s prekinitvijo podpore vladni koaliciji.

Intervju brez milosti
6
28.10.2019 11:39

Jaz svoje napake priznavam, ne bom pa odnehal tam, kjer imam prav. Vsi, ki me poznajo, vedo, da sem vedno deloval v dobro ... Več.

Igor Bavčar, ki je pred dobrim tednom ekskluzivno spregovoril za Dnevnikovo sobotno prilogo, se počasi bliža polovici prestane zaporne kazni, vendar je bil vmes obsojen še na dodatno, poltretje leto dolgo zaporno kazen (sodba še ni pravnomočna). Toda tudi po dveh letih, ki jih je preživel na Dobu, se nekdanji politik in direktor Istrabenza še vedno bori s sodnimi mlini. Dobro obveščeni pravijo, da v sodstvu niso dobili utreznih usmeritev s strani oblasti, kaj naj z njim, zato si ne upajo odločiti v njegovo korist. Bavčar je sicer Dnevniku precej detajlno razkril, kaj se mu dogaja, pri čemer se zaveda, da je pravica na sodišču - ki mu po njegovih besedah doslej ni bila namenjena - eno, uničen javni ugled pa drugo. Tega slednjega mu ne more povrniti niti ustavno niti evropsko sodišče za človekove pravice. Dnevnikova izpraševalca, Miran Lesjak in Tatjana Tanacković, sta se ta hip bržčas "najbolj slavnega zapornika" pri nas lotila grobo, njuna vprašanja so bila neusmiljena, skratka klasičen primer pravega novinarstva. Škoda le, ker tako ostrih vprašanj na Dnevniku ne zastavljajo tudi tistim politikom in managerjem, ki niso v zaporu ...

1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pozor: V Slovenijo prihaja epidemija koronavirusa COVID-19!
Blaž Mrevlje
Ogledov: 8,029
02/
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
Uredništvo
Ogledov: 3,583
03/
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,788
04/
Ko smrtonosni virus prodira vse bližje Sloveniji, se rojeva Janševa "korona koalicija"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,735
05/
Mednarodno razvojno sodelovanje: Čistilne naprave, sortirnice odpadkov, vodovodi, sončne elektrarne so idealen biznis za prijatelje!
Uredništvo
Ogledov: 2,188
06/
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
Miha Burger
Ogledov: 2,237
07/
Na(j)prej Slovenija!
Lojze Peterle
Ogledov: 2,812
08/
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
Uredništvo
Ogledov: 1,823
09/
Paradoks t.i. leve sredine: O socialni demokraciji in slovenski politični miselnosti)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,489
10/
Sonja Savić v malem parku ob železniški postaji, Peter Handke pa v kraljevi palači
Simona Rebolj
Ogledov: 1,415