Komentar

Arhitektura je težnja k nadstrukturi najnovejših družbenih odnosov

Jeremija Bentham, angleški pravnik in filozof, je v svojem delu Odlomek o vladanju (Fragment on Government, 1776) zapisal: Kadar ima večje število oseb navado izkazovanja poslušnosti eni osebi, tej osebi rečemo vladar, potem pravimo, da so vse te osebe skupaj v stanju politične družbe. Ravno v arhitekturi so najbolj vidna družbena nasprotja. Preprosto jih ni mogoče skriti. Ni mogoče skriti družbenih napetosti. Nobena druga umetniška zvrst tega ne proizvede tako očitno, tako nesramno surovo.

30.09.2017 22:45
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   arhitektura   umetnost   Günther Domenig   Steinhaus   Alenka Zupančič   Igor Zabel   zbornik   Jeremy Bentham

Foto: FSD

"Dokler filozofija ne postane znanost, je tudi religija smiselna."

V dneh po povratku iz Ruske federacije je bilo v Ljubljani vse v duhu arhitekturnega premisleka. Arhitektura je najbolj razviden prostor uma, prenesen v resničnost. Je gladki rob, ob katerem drsi vsa naša resničnost. Ko si v njej, si v umetnosti. Takoj na začetku današnjega komentarja bi rad na portalu+ objavil neplačan oglas, pravzaprav bom objavil v tekstu tri neplačane oglase. 

 

Prvi oglas: Na obali Osojskega jezera na avstrijskem Koroškem stoji redka umetnina, ki presega vse umetnine. To je arhitekturna dekonstrukcija Steinhaus arhitekta Güntherja Domeniga. Od središča Ljubljane je oddaljena 1.17 ure vožnje, če je cesta prosto prevozna. Obiščete jo lahko v vsakem vremenu, v vseh letnih časih, v vseh dneh in urah - a je vedno zaprta. Lahko pa si jo ogledate od zunaj navznoter. Najbolj vredna ogleda je ob sončnem zahodu meseca oktobra.

 

(Konec prvega od treh oglasov.)

 

Arhitektura je umetnost oziroma arhitektura ni umetnost. Ne, arhitektura je najprej umetnost, je zvrst umetnosti! To je hipoteza, ki jo bom razvijal pred vami v kratki medmrežni obliki, kot je komentar. Pogledal bom v arhitekturne posebnosti, ki jo delajo različno od drugih umetniških zvrsti. Pogledal bom, kaj nam govorijo arhitekturni indici, njena stilna metakomunikacija, prav posebej pa bom poetsko pogledal v inženirske statuse, ki narekujejo drugačno razpravo o arhitekturi - neumetniško -, ki naj bi bila dokaz, da arhitektura ni umetnost, da je inženiring!

 

Opozorilo tistim, ki si barvajo svoje hiše v iztopajoče barve. Arhitektura ni krasilstvo.

 

Hipoteza: Arhitektura je umetnost. To se prvič potrdi, ko sta se prekrila umetniški postopek, funkcionalistična metoda in arhitektura kot umetniška zvrst. To se je prvič zgodilo na začetku XX. stoletja, ko je v zgodovino umetnosti vstopil funkcionalizem, ki je prekril naročniški determinizem. Saj poznate tisto, da je v arhitekturi vse odvisno od naročnikovih potreb in želja, da je vse le vladarski showbusiness plus material časa, s katerim gradimo forme. Besedo "vladarja" zamenjajte za besedo "gospodarja" in dobite definicijo naročnika. Kako je že s "hlapci"?

 

Arhitektura je v XX. stoletju z združevanjem znanosti, tehnologije in umetnosti dokončno postala to, kar je vedno bila: umetniška zvrst. Z funkcionalizmom in produkcionizmom pa je za naprej in za nazaj vzpostavila svojo pozicijo - arhitektura je umetnost! Helenistično krasilstvo in vsa krasilstva vse stilov so tako postala le stilemi.

 

Seveda lahko arhitekturno-estetska vprašanja umestim v prostor poetične polemike, v njih se najbolj znajdem. Kaj pa je z inženirstvom, to je ta matemtični talent za potrebe statike, za izračun vektorjev napetosti. Toda pozor, tudi statični izračuni so poetski inventar najvišje stopnje. Statika je umetnost kljubovanja gravitacijskemu naporu, istočasno pa je poesis.

 

Ko je umetnost navidez popolnoma neuporabna, je vedno optimalno funkcionalna. S pomočjo psihologije metafizke (Anton Trstenjak) organizira kulturno mrežo, z njo pa Božji mir. Recimo z mrežo hramov. Jože Barši v zborniku Arhitektura ni umetnost citira filozofinjo Alenko Zupančič: "Smo gospodarji smisla, ker nismo gospodarji dejstev." Sam bi rad parafraziral ta izvrsten filozofski aforizem: Dokler filozofija ne postane znanost, je tudi religija smiselna.

 

Ravno s pomočjo hramov!

 

Drugi oglas: Sposodite si v lokalni knjižnici izvrsten zbornik z naslovom Arhitektura ni umetnost v izdaji društva Praznine in društva Igor Zabel, ki je izšel poleti 2017.

 

(Konec drugega od treh oglasov.)

 

Za potrebe komentarja sem se potrudil in prepisal kazalo z naslovi in avtorji prispevkov, ki tvorijo zbornik. Predvsem za tiste, ki si knjige ne bodo sposodili: 06 - Uvodne besede, Urška Jurman in Vid Zabel, 011 - Prostor med umetnostjo in arhitekturo: kritična prostorska praksa, 039 - Projekt Soweto, Marjetica Potrč, 053 - Projekt Hustadt, Apolonija Šuštaršič, 075 - Povabilo k mizi: Kuriranje pogovorov, Eleke Krasny, 095 - Umik arhitekture: Subverzivne forme v arhitekturi, Emil Jurcan, 0111 - Konstruiranje arhitekturnih vezi, Petra Čeferin, 0125 - Arhitektura kot operacija z objektom, Rado Riha, 0151 - Govoriti o arhitekturi: Analiza dveh izjav, ki konstituirata idealistično paradigmo arhitekture v lokalnem prostoru, Izidor Barši, 0173 - Arhitektura ni umetnost: Čemu služi koncept sublimacije oziroma ali je sublimno še vedno operativen pojem, Jože Barši, 0187 - Razglednice, Tomo Stanič, - 0221, Umetnost, arhitektura, kreativnost, Miloš Kosec, 0239 - Trdna nematerialnost se ne stopi, Sonja Leboš, 0261 - (Arhitekturna) mreža kot konstitutivni element filmske naracije, Josef Debering, 0271 - Spielraum, Jasmina Cibic, 0289 - Graditi prelom: Paradigme modernistične arhitekture, Mateja Kurir, 0321 - Razrez prostora, Nejc Lebar.

 

Moj apendiks po knjigi: Arhitektura bolj kot katerakoli druga umetnost nagovarja vse in se obrača k vsem, vselej je obča stvar. V njej so prisotni vsi vzorci nižjega, višjega reda in kardinalni nevroni. Na vseh ravneh vzorčenja se projecira z umetniškim mišljenjem. Forma je oblikovanje snovi. Skupnost je ta, ki določa arhitekturi formo. Umetnost pa je vse tisto, kar je javno ali pa v svoji intenci teži k javnemu, teži k družbenemu refleksu. Tudi zato je arhitektura tako močno podvržena javni kritiki. Ta pa deluje dvosmerno: s svojo materializacijo deluje na javno, javno pa deluje nazaj v smeri materializacije s svojo kritičnostjo. Kritičnost v arhitekturi je vseobsegajoča. Vsi sodelujemo s kritičnim mišljenjem. Vsi sodelujemo v  umetniški debati. Redko katera umetnost ima tako neverjeten, mogočen potencial.

 

Lepo, grdo, tako preprosto je to.

 

Arhitektura pozor, to ni samo nanašanje na sosednjo arhitekturo, na upoštevanje obstoječe vzorčnosti, temveč je težnja k nadstrukturi najnovejših družbenih odnosov. To ni samo model odnosov, temveč je istočasno proizvodnja odnosov.

 

Objekt, objekt, objektivnost!

 

Kadar ima večje število oseb navado izkazovanja poslušnosti eni osebi, tej osebi rečemo vladar, potem pravimo, da so vse te osebe skupaj v stanju politične družbe.  (Fragment o vladavini, Jeremy Bentham, 1776).

 

Umetnost - to je nenehen pojav, imenovan arhitektura! Ravno v arhitekturi so najbolj vidna družbena nasprotja. Preprosto jih ni mogoče prikriti, ni mogoče skriti družbenih napetosti. Nobena druga umetniška zvrst tega ne proizvede tako očitno, tako nesramno surovo. To izvrstno vidimo v projektu Kontinuirani spomenik, ki je komentiran v zborniku Arhitektura ni umetnost: Destrukcija objektov, eliminacija mesta, izginotje dela mesta so tesno povezani dogodki. Z destrukcijo objektov imamo v mislih destrukcijo njihovih atributov statusa in konotacij, ki jih vsiljujejo tisti, ki imajo moč____ Z eliminacijo mesta imamo v mislih eliminacijo kopičenja formalnih struktur oblasti. (Superstudio)

 

Arhitekturna forma je utelešenje odločitev, te temljijo predvsem na vrednostni presoji umetnikov. Končno začnimo razlikovati nasprotnika od sovražnika, pravi izvrstni hrvaški umetnik Slobodan Šnajder.

 

Tretji oglas: Obiščite muzej MAO! Muzej za arhitekturo in oblikovanje v Fužinah.

 

(Konec tretjega od treh oglasov.)

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Do koga bo prišla preiskovalna komisija, ki se ukvarja z otroško srčno kirurgijo v UKCL, če bo šla po sledi denarja in je ne bodo ustavili?
5
13.10.2019 06:00
Zelo dolg naslov, a izjemno kratek odgovor: do mafije. To pa je beseda, ki v Sloveniji, ko gre za javno zdravstvo, sploh nikogar ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Bioumetnost in pragovi živega: Ko si ti ti vse do trenutka, ko ti nisi več ti
0
12.10.2019 17:01
Za Robertino Šebjanič reka ni samo voda v reki, je tudi geološko dno, je rečni geološki presek. Voda je zanjo trenutek, prerez ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bodo Slovenci preživeli, ker je Peter Handke dobil Nobelovo nagrado?
12
11.10.2019 00:17
Pravzaprav me ne čudi, da je med ljudstvom završalo ob novici, da je Peter Handke prejemnik letošnje Nobelove nagrade za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Turški napad na Kurde: Če bi Evropska unija protestirala, ji Erdogan lahko spet pošlje milijon beguncev!
19
09.10.2019 22:20
Potreben je bil en telefonski klic turškega predsednika Erdogana ameriškemu predsednikuTrumpu, da je ta sklenil pripadnike ... Več.
Piše: Božo Cerar
Šarčeva Slovenija v Evropskem svetu: Majhna, šibka in nepomembna
16
06.10.2019 18:00
Povprečni član Evropskega sveta praviloma predstavlja tretjino (34%) volilnega telesa svoje države in praviloma najmanj polovico ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Adria Airways je mrtva, naj živi Adria Airways!
10
06.10.2019 09:00
Z Adrio je torej konec, vsaj tako se zdi. Morda bo zdaj čas za vprašanja. Koliko milijonov finančne pomoči je od osamostvojitve ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Teater je ena najbolj kritičnih inštitucij nasploh, ki jih pozna človeštvo
0
05.10.2019 20:34
Zahodnoevropsko umetnost lahko gledamo tudi skozi zgodovino njenih refleksij. Kritična zavest je pomemben del njenega izrisa. V ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Brexit: sindrom škodljivih neoliberalnih ukrepov, ki so spodkopali Evropsko unijo
8
04.10.2019 21:40
Dozdevno neskončen spektakel britanskega poskusa izhoda izEvropske unijeje del širše slabosti v zvezi evropskih držav.EUje v ... Več.
Piše: Shane Quinn
Fenomen Kris je moralna zaveza k boljši in pravičnejši državi. Te nam ne bo dala oblast, ampak jo bomo morali ustvariti sami!
2
02.10.2019 22:30
Kaj je fenomen Kris? To, da smo slovenski državljani v nekaj dnevih zbrali preko 3 milijone evrov za nekaj mililitrov zdravila ... Več.
Piše: Miha Burger
Uredniški komentar: Zakaj si Šarec zasluži impeachment? Zato ker je zlorabil položaj in zato ker prostovoljno ne bo nikoli odstopil
30
01.10.2019 23:00
Predsednik vlade je zlorabil svoj položaj in vplival na nacionalno obveščevalno službo, da je zaposlila njegovo nekdanjo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
70 let komunistične Kitajske: Amerika bo še dolgo ostala najmočnejša država na svetu
12
30.09.2019 22:00
1. oktober 2019 je za Kitajsko dan posebnega pomena. Na ta dan pred sedemdesetimi leti je namreč nastala komunistična Kitajska ... Več.
Piše: Shane Quinn
Aleksander Čeferin in evropski nogomet
5
29.09.2019 11:00
Ljubljana - in z njo Slovenija - sta za en dan postali središče evropskega nogometa. Za to je bil najbolj zaslužen Aleksander ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Novomeška pomlad, 26. september 1920 - 26. september 2020
2
28.09.2019 22:59
Novomeška manifestacija, ki se je zgodila 26. septembra 1920, je v svoji napovedi izžarevala umetniško željo prek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jacques René Chirac (1932-2019)
2
26.09.2019 22:06
O Chiracu sem pisal večkrat kot o katerem drugem francoskem predsedniku, saj je naša delegacija v Evropskem svetu sedela poleg ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Pahor, Šarec in intelektualci
14
23.09.2019 23:59
Ob nedavnih nastopih predsednika republike (na Bledu) in predsednika vlade (v Ajdovščini) se že spet postavlja vprašanje, kam ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Slovenija kot Adria Airways
8
22.09.2019 23:04
Skoraj nobenega dvoma ni več: Adria Airways bo še en nacionalni letalski prevoznik, ki ga čaka bridek konec. Po nekajletni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sodnik spet provocira: "Zveze Nato ni mogoče označiti drugače kot skrajno nevarne celotnemu človeštvu"
10
22.09.2019 10:00
Pozivati iz Ljubljane na krepitev odvračalne drže zveze Nato, je najmanj nehigienično. Koristi politične narave so kratkoročno ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stoletje, prvič: Umetnost mora dokončno zapustiti naš planet in se naseliti v realno vesolje!
3
21.09.2019 22:06
Napovedujem dva zaporedna komentarja, izhajajoč iz časovnega vrtinčenja stotih let. Oba izhajata iz umetniških gest, ki so se ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jankovićevih 29 milijonov je le kaplja v morju 15 milijard odpisanih dolgov
11
21.09.2019 00:00
Vsi se ukvarjajo s temi odpisanimi miljoni, nihče pa si ne zastavi vprašanja, zakaj in kako se je vse to premoženje izgubilo. Tu ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Sramota: 100.000 evrov, ki jih UKCL zahteva od Blaža Mrevljeta, je klofuta bolnikom in davkoplačevalcem
8
18.09.2019 23:59
Odškodninska tožba Kliničnega centra proti našemu sodelavcu, kardiologu Blažu Mrevljetu, je strel v koleno in začetek konca ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pada vlada? Jutri še ne - kljub izsiljevanju Levice, je pa že pripravljen "Scenarij 2020", ključna stranka bo SMC!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,442
02/
Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
Uredništvo
Ogledov: 3,101
03/
Bodo Slovenci preživeli, ker je Peter Handke dobil Nobelovo nagrado?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,990
04/
Šarčeva Slovenija v Evropskem svetu: Majhna, šibka in nepomembna
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,908
05/
Turški napad na Kurde: Če bi Evropska unija protestirala, ji Erdogan lahko spet pošlje milijon beguncev!
Božo Cerar
Ogledov: 1,492
06/
Adria Airways je mrtva, naj živi Adria Airways!
Angel Polajnko
Ogledov: 2,147
07/
Uredniški komentar: Zakaj si Šarec zasluži impeachment? Zato ker je zlorabil položaj in zato ker prostovoljno ne bo nikoli odstopil
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,580
08/
Do koga bo prišla preiskovalna komisija, ki se ukvarja z otroško srčno kirurgijo v UKCL, če bo šla po sledi denarja in je ne bodo ustavili?
Angel Polajnko
Ogledov: 1,024
09/
Resnica o slovenskem BDP: Ali z rastjo v primerjavi z Evropsko unijo res zaostajamo?
Bine Kordež
Ogledov: 1,207
10/
Brexit: sindrom škodljivih neoliberalnih ukrepov, ki so spodkopali Evropsko unijo
Shane Quinn
Ogledov: 995