Komentar

Arhitektura je težnja k nadstrukturi najnovejših družbenih odnosov

Jeremija Bentham, angleški pravnik in filozof, je v svojem delu Odlomek o vladanju (Fragment on Government, 1776) zapisal: Kadar ima večje število oseb navado izkazovanja poslušnosti eni osebi, tej osebi rečemo vladar, potem pravimo, da so vse te osebe skupaj v stanju politične družbe. Ravno v arhitekturi so najbolj vidna družbena nasprotja. Preprosto jih ni mogoče skriti. Ni mogoče skriti družbenih napetosti. Nobena druga umetniška zvrst tega ne proizvede tako očitno, tako nesramno surovo.

30.09.2017 22:45
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   arhitektura   umetnost   Günther Domenig   Steinhaus   Alenka Zupančič   Igor Zabel   zbornik   Jeremy Bentham

Foto: FSD

"Dokler filozofija ne postane znanost, je tudi religija smiselna."

V dneh po povratku iz Ruske federacije je bilo v Ljubljani vse v duhu arhitekturnega premisleka. Arhitektura je najbolj razviden prostor uma, prenesen v resničnost. Je gladki rob, ob katerem drsi vsa naša resničnost. Ko si v njej, si v umetnosti. Takoj na začetku današnjega komentarja bi rad na portalu+ objavil neplačan oglas, pravzaprav bom objavil v tekstu tri neplačane oglase. 

 

Prvi oglas: Na obali Osojskega jezera na avstrijskem Koroškem stoji redka umetnina, ki presega vse umetnine. To je arhitekturna dekonstrukcija Steinhaus arhitekta Güntherja Domeniga. Od središča Ljubljane je oddaljena 1.17 ure vožnje, če je cesta prosto prevozna. Obiščete jo lahko v vsakem vremenu, v vseh letnih časih, v vseh dneh in urah - a je vedno zaprta. Lahko pa si jo ogledate od zunaj navznoter. Najbolj vredna ogleda je ob sončnem zahodu meseca oktobra.

 

(Konec prvega od treh oglasov.)

 

Arhitektura je umetnost oziroma arhitektura ni umetnost. Ne, arhitektura je najprej umetnost, je zvrst umetnosti! To je hipoteza, ki jo bom razvijal pred vami v kratki medmrežni obliki, kot je komentar. Pogledal bom v arhitekturne posebnosti, ki jo delajo različno od drugih umetniških zvrsti. Pogledal bom, kaj nam govorijo arhitekturni indici, njena stilna metakomunikacija, prav posebej pa bom poetsko pogledal v inženirske statuse, ki narekujejo drugačno razpravo o arhitekturi - neumetniško -, ki naj bi bila dokaz, da arhitektura ni umetnost, da je inženiring!

 

Opozorilo tistim, ki si barvajo svoje hiše v iztopajoče barve. Arhitektura ni krasilstvo.

 

Hipoteza: Arhitektura je umetnost. To se prvič potrdi, ko sta se prekrila umetniški postopek, funkcionalistična metoda in arhitektura kot umetniška zvrst. To se je prvič zgodilo na začetku XX. stoletja, ko je v zgodovino umetnosti vstopil funkcionalizem, ki je prekril naročniški determinizem. Saj poznate tisto, da je v arhitekturi vse odvisno od naročnikovih potreb in želja, da je vse le vladarski showbusiness plus material časa, s katerim gradimo forme. Besedo "vladarja" zamenjajte za besedo "gospodarja" in dobite definicijo naročnika. Kako je že s "hlapci"?

 

Arhitektura je v XX. stoletju z združevanjem znanosti, tehnologije in umetnosti dokončno postala to, kar je vedno bila: umetniška zvrst. Z funkcionalizmom in produkcionizmom pa je za naprej in za nazaj vzpostavila svojo pozicijo - arhitektura je umetnost! Helenistično krasilstvo in vsa krasilstva vse stilov so tako postala le stilemi.

 

Seveda lahko arhitekturno-estetska vprašanja umestim v prostor poetične polemike, v njih se najbolj znajdem. Kaj pa je z inženirstvom, to je ta matemtični talent za potrebe statike, za izračun vektorjev napetosti. Toda pozor, tudi statični izračuni so poetski inventar najvišje stopnje. Statika je umetnost kljubovanja gravitacijskemu naporu, istočasno pa je poesis.

 

Ko je umetnost navidez popolnoma neuporabna, je vedno optimalno funkcionalna. S pomočjo psihologije metafizke (Anton Trstenjak) organizira kulturno mrežo, z njo pa Božji mir. Recimo z mrežo hramov. Jože Barši v zborniku Arhitektura ni umetnost citira filozofinjo Alenko Zupančič: "Smo gospodarji smisla, ker nismo gospodarji dejstev." Sam bi rad parafraziral ta izvrsten filozofski aforizem: Dokler filozofija ne postane znanost, je tudi religija smiselna.

 

Ravno s pomočjo hramov!

 

Drugi oglas: Sposodite si v lokalni knjižnici izvrsten zbornik z naslovom Arhitektura ni umetnost v izdaji društva Praznine in društva Igor Zabel, ki je izšel poleti 2017.

 

(Konec drugega od treh oglasov.)

 

Za potrebe komentarja sem se potrudil in prepisal kazalo z naslovi in avtorji prispevkov, ki tvorijo zbornik. Predvsem za tiste, ki si knjige ne bodo sposodili: 06 - Uvodne besede, Urška Jurman in Vid Zabel, 011 - Prostor med umetnostjo in arhitekturo: kritična prostorska praksa, 039 - Projekt Soweto, Marjetica Potrč, 053 - Projekt Hustadt, Apolonija Šuštaršič, 075 - Povabilo k mizi: Kuriranje pogovorov, Eleke Krasny, 095 - Umik arhitekture: Subverzivne forme v arhitekturi, Emil Jurcan, 0111 - Konstruiranje arhitekturnih vezi, Petra Čeferin, 0125 - Arhitektura kot operacija z objektom, Rado Riha, 0151 - Govoriti o arhitekturi: Analiza dveh izjav, ki konstituirata idealistično paradigmo arhitekture v lokalnem prostoru, Izidor Barši, 0173 - Arhitektura ni umetnost: Čemu služi koncept sublimacije oziroma ali je sublimno še vedno operativen pojem, Jože Barši, 0187 - Razglednice, Tomo Stanič, - 0221, Umetnost, arhitektura, kreativnost, Miloš Kosec, 0239 - Trdna nematerialnost se ne stopi, Sonja Leboš, 0261 - (Arhitekturna) mreža kot konstitutivni element filmske naracije, Josef Debering, 0271 - Spielraum, Jasmina Cibic, 0289 - Graditi prelom: Paradigme modernistične arhitekture, Mateja Kurir, 0321 - Razrez prostora, Nejc Lebar.

 

Moj apendiks po knjigi: Arhitektura bolj kot katerakoli druga umetnost nagovarja vse in se obrača k vsem, vselej je obča stvar. V njej so prisotni vsi vzorci nižjega, višjega reda in kardinalni nevroni. Na vseh ravneh vzorčenja se projecira z umetniškim mišljenjem. Forma je oblikovanje snovi. Skupnost je ta, ki določa arhitekturi formo. Umetnost pa je vse tisto, kar je javno ali pa v svoji intenci teži k javnemu, teži k družbenemu refleksu. Tudi zato je arhitektura tako močno podvržena javni kritiki. Ta pa deluje dvosmerno: s svojo materializacijo deluje na javno, javno pa deluje nazaj v smeri materializacije s svojo kritičnostjo. Kritičnost v arhitekturi je vseobsegajoča. Vsi sodelujemo s kritičnim mišljenjem. Vsi sodelujemo v  umetniški debati. Redko katera umetnost ima tako neverjeten, mogočen potencial.

 

Lepo, grdo, tako preprosto je to.

 

Arhitektura pozor, to ni samo nanašanje na sosednjo arhitekturo, na upoštevanje obstoječe vzorčnosti, temveč je težnja k nadstrukturi najnovejših družbenih odnosov. To ni samo model odnosov, temveč je istočasno proizvodnja odnosov.

 

Objekt, objekt, objektivnost!

 

Kadar ima večje število oseb navado izkazovanja poslušnosti eni osebi, tej osebi rečemo vladar, potem pravimo, da so vse te osebe skupaj v stanju politične družbe.  (Fragment o vladavini, Jeremy Bentham, 1776).

 

Umetnost - to je nenehen pojav, imenovan arhitektura! Ravno v arhitekturi so najbolj vidna družbena nasprotja. Preprosto jih ni mogoče prikriti, ni mogoče skriti družbenih napetosti. Nobena druga umetniška zvrst tega ne proizvede tako očitno, tako nesramno surovo. To izvrstno vidimo v projektu Kontinuirani spomenik, ki je komentiran v zborniku Arhitektura ni umetnost: Destrukcija objektov, eliminacija mesta, izginotje dela mesta so tesno povezani dogodki. Z destrukcijo objektov imamo v mislih destrukcijo njihovih atributov statusa in konotacij, ki jih vsiljujejo tisti, ki imajo moč____ Z eliminacijo mesta imamo v mislih eliminacijo kopičenja formalnih struktur oblasti. (Superstudio)

 

Arhitekturna forma je utelešenje odločitev, te temljijo predvsem na vrednostni presoji umetnikov. Končno začnimo razlikovati nasprotnika od sovražnika, pravi izvrstni hrvaški umetnik Slobodan Šnajder.

 

Tretji oglas: Obiščite muzej MAO! Muzej za arhitekturo in oblikovanje v Fužinah.

 

(Konec tretjega od treh oglasov.)

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Na(j)prej Slovenija!
27
21.02.2020 21:01
Nova vlada ima lepo priliko, da pokaže politično kulturo, ki se izraža s spoštovanjem dostojanstva vseh koalicijskih partnerjev, ... Več.
Piše: Lojze Peterle
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
15
18.02.2020 23:30
Kje je temeljni vzrok, da se vedno znova izgublja vmesni prostor, o katerem pišem v večini svojih prispevkov naportalu+? To je ... Več.
Piše: Miha Burger
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
28
17.02.2020 23:59
Preigravanja po padcu vlade dobivajo nevarne pospeške v podobi zunanjih igralcev, ki o politiki sicer ne vedo kaj dosti, so pa ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Od kod patološki strah pred Janšo?
32
17.02.2020 00:57
Antijanšizem ima mnogo globlje korenine kot le v klasičnem političnem boju med levico in desnico. Strinjam se z oceno, da ... Več.
Piše: Milan Gregorič
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
20
15.02.2020 23:00
Milojka Kolar Celarc je javno povedala, da če gre SMC v koalicijo z Janšo, ona odstopa kot članica stranke. Ker dače se sestavi ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
9
14.02.2020 22:36
Usodne prevare Zdenka Roterja, ki imajo vsega 160 strani, so sklepni del spominske trilogije, ki se je začela z zajetnejšo (čez ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
30
12.02.2020 00:30
Do konca prihodnjega tedna naj bi bilo jasno, če je možna nova, desnosredinska koalicija. V nasprotnem bodo 19. ali 26. aprila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kulturni dan za nekulturno ljudstvo
13
08.02.2020 22:00
Slovenci praznujemo kulturni dan predvsem zato, ker nismo kulturen narod, kaj šele umetnosti naklonjen narod. Zakaj bi torej za ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Težko boste na kakšnem pašniku našli toliko svetih krav kot v sferi slovenske kulture
18
08.02.2020 01:00
Po mojem bi bila največja usluga slovenski umetnosti, če bi (zdaj prihaja na dan moja teroristična plat) pod Cankarjev dom, ko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prekletstvo Antigone: Ali je možno, da ljubljanski župan Zoran Janković ne razlikuje med spomenikom in grobom?
26
06.02.2020 22:36
Vsekakor smo lahko ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću za tako samozavestno propagiranje prvo- in drugorazrednosti več kot ... Več.
Piše: Jože Dežman
Janšev "biti ali ne biti": Predčasne volitve ali nova koalicija, to je zdaj vprašanje!
29
05.02.2020 23:30
Predčasne volitve ali nova vladna koalicija, to je zdaj vprašanje. Bomo dovolili, da se na oblast vrne Janez Janša, nas ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Samo pri poslancih, ki niso glasovalni stroj političnih strank, gre iskati kvorum, ki lahko ustvari novo parlamentarno večino
5
02.02.2020 12:00
Tisti junak, in resnično bo junak, ki si bo upal iz obstoječe zasedbe parlamenta sestaviti vlado, naj vse poslance in poslanke, ... Več.
Piše: Angel Polajnko
"Kdo bi še molčal, ko ga en zamah lahko reši? Še kar prenašati naključje, ali se upreti, vzeti orožje in končati vse?"
9
01.02.2020 22:30
Hamlet anarhist: Do kod se mora to trpeti? Oblast, ki žali že s svojim obstojem. Prezir vseh njih, ki imajo jo v rokah. Ošabnost ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Luksemburška blamaža: Slovenska vlada in njeni pravniki v ogledalu Evropskega sodišča
16
01.02.2020 00:36
V bistvu je evropsko sodišče slovensko tožbo proti Hrvaški označilo kot neprimerno in nekompetentno, s čimer je potegnilo za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Zakaj se mi zdijo uniseks stranišča super, odstranjevanje pisoarjev pa kretenizem
16
30.01.2020 22:30
Kdor je odstranil pisoarje na uniseks straniščih na Fakulteti za družbene vede, je dosegel predvsem to, da se bodo kumulativne ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Morda Šarčev odstop ni nobena zarota, ampak le trenutek, ko je imel premier vsega dovolj
19
28.01.2020 01:00
Ponedeljkov odstop predsednika vlade, ki ga je sicer za nekaj ur prehitel finančni minister, je presenetil zgolj popolne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali so Trumpova pričakovanja o večji vlogi zveze Nato na Bližnjem vzhodu realna? Niso.
6
26.01.2020 22:59
Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat izrazil pričakovanja po večji vlogi Nata na Bližnjem vzhodu. V mislih ... Več.
Piše: Božo Cerar
Fantje s puško na rami in dekleta z metlo v roki
17
26.01.2020 11:00
Na desnem političnem polu se neguje konservativna mentaliteta, ki državo vidi v temelju predvsem kot oboroženo silo s čim bolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pomeni beseda svoboda. Svoboda je tisto, česar si ne pustimo vzeti.
8
25.01.2020 21:00
Umetnik stoji na aveniji v New Yorku in razstavlja snežne kepe različnih velikosti, položene na kontrastno podlago. Ponudil jih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Čas je, da zdravniško-dobaviteljsko-zavarovalniško-lekarniški mafiji v Sloveniji enkrat že vzajemno pokažemo Digitus impudicus*
13
24.01.2020 22:04
Prihodnji teden, najverjetneje v sredo, bo v državnem zboru potekala svojevrstna lutkovna predstava v okviru sicer najdlje ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Politbiro: Janša je nevaren za demokracijo, ustrelite ga ... no ja, ga pa vsaj spet zaprite!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,169
02/
Od kod patološki strah pred Janšo?
Milan Gregorič
Ogledov: 5,683
03/
Sredi političnih intrig, obveščevalne vojne in medijskih spinov postaja oblikovanje Janševe vlade "misija nemogoče"
Uredništvo
Ogledov: 2,999
04/
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
Blaž Mrevlje
Ogledov: 3,592
05/
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2,760
06/
Vmesni prostor je izginil, obstaja samo še ZA ali PROTI Janši
Miha Burger
Ogledov: 2,033
07/
Na(j)prej Slovenija!
Lojze Peterle
Ogledov: 1,539
08/
"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo
Uredništvo
Ogledov: 1,351
09/
Ameriške predsedniške volitve 2020: Ali je Bernieja Sandersa še možno zaustaviti na poti do demokratske nominacije?
Mitja Kotnik
Ogledov: 1,352
10/
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,853