Razkrivamo

Dosje MD Medicina d.o.o. ali zgodba o uspehu ortopedske dinastije Gorenšek

Zasebno podjetje družine Gorenšek MD Medicina, kjer ima osebno zdravnico tudi premier Miro Cerar, je po naših informacijah na zelo sporen način prišlo do odločbe o podelitvi koncesije. Pogodbo za ambulantno ortopedsko dejavnost je sicer že leta 2006 izdal tedanji minister za zdravje Andrej Bručan. Ortoped Miro Gorenšek, oče dinastije Gorenšek, pa je spomladi letos od Ministrstva za zdravje izposloval koncesijsko pogodbo - in to kljub zelo jasnim določbam koalicijske pogodbe, da bo zasebnih koncesij ne bo.

19.10.2017 23:50
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   MD Medicina   ortopedija   UKC Ljubljana   Miro Gorenšek   Andrej Bručan   Matevž Gorenšek   MIlojka Kolar Celarc   koncesije   zasebno zdravstvo   Diagnostični center Bled   Electa

Gre pri zgodbi MD Medicina res za skrb za bolnike? Ali gre morda za finančne koristi njenih lastnikov? Koliko je k temu, da so po sporni poti pridobili koncesijo, pripomoglo dejstvo, da imajo med svojimi pacienti tudi - Mira Cerarja?

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celar spet laže. Kot je zapisala na tviterju, ji je žal, da vlada ni sprejela odločitve o dodatnih ortopedskih operacijah, ker naj bi bili s tem najbolj prikrajšani pacienti. Če bi ji bilo res mar za bolnike, bi v treh letih mandata že zdavnaj uredila razmere na Ortopedski kliniki UKC Ljubljana, kjer je predstojnik je še vedno prof. Vane Antolič, proti kateremu je bila zaradi korupcije vložena obtožnica? Če bi ji bilo res mar za bolnike, bi uredila, da bi se dodatni program ortopedskih operacij za skrajšanje čakalnih dob izvajal v istem popoldanskem času, kot bi ga isti zdravniki iz UKC Ljubljana radi izvajali v zasebnem sanatoriju MD Medicina d.o.o.. In tretjič, če bi pokvarjena Milojka res hotela dobro bolnikom, potem se na vladi ne bi skupaj z Mirom Cerarjem vzdržala glasovanja.

 

Gre seveda za zgodbo okrog zasebne družbe MD Medicina d.o.o., kjer po podatkih, ki so dostopni na njihovi spletni strani, delujejo poleg ambulantne dejavnosti splošne medicine še različne specialistične ambulante, opravljali pa naj bi tudi nekatere operativne posege. Naj bi pravimo zato, ker pogled na seznam, denimo samo ortopedskih operativnih posegov, nakazuje, da gre za zapletene ortopedske operacije, ki so predrage, da bi jih zmogel plačati slehernik, ki sicer umira na obroke v (pre)dolgi čakalni vrsti Ortopedske klinike javnega zavoda UKC Ljubljana.

 

 

Dinastija iz blejske Vile Bogatin

 

Po navedbah našega vira iz UKC Ljubljana naj bi družba MD Medicina d.o.o. nedavno opremila prostore za operativne posege z novo, drago opremo, zato krvavo potrebujejo denar - da se jim investicija povrne. Za kar pa seveda ne zadostujejo ambulantni pregledi. Ali z drugimi besedami - potrebujejo davkoplačevalce. Verjetno gre dodatno tudi za zasebne ambicije naslednje generacije dinastije Gorenšek, ki je imela nekoč v lasti Diagnostični center Bled, ki domuje v elitni blejski Vili Bogatin. Ta zasebni center deluje vse od začetka samostojne Slovenije in je bil prvi, ki je sploh dobil koncesijo za opravljanje zdravstvene dejavnosti s kritjem iz davkoplačevalskega denarja.

 

Po dostopnih podatkih je gospa Gorenšek v začetku leta 2015 Diagnostični center Bled prodala dvema vlagateljema, t.i. strokovnemu in finančnemu partnerju. Podjetje naj bi imelo "zaradi davčnih razlogov" sedež na Cipru. Kot so takrat zapisali pri Financah, je "finančni partner mednarodna investicijska družba, ki že ima naložbe v Sloveniji, strokovni partner pa madžarsko podjetje Euromedic, s podružnicami v 22 državah". Na tem mestu se seveda upravičeno zastavi klasično vprašanje tranzicijske slovenske medicine - gre za še eno shemo izčrpavanja slovenskega davkoplačevalskega denarja v tujino, podobno kot v primeru žilnih opornic?

 

Jankovićeva Electa je imela prste zraven tudi na Bledu ...

 

 

Istega leta je Dnevnik razkril, da je družina Gorenšek za prodajo Diagnostičnega centra Bled iztržila 8 milijonov evrov, in tudi ime novega lastnika (poleg že omenjenga Euromedica) - ARX Equity Partners iz Cipra, in sicer prek svojega podjetja Cinxro Holdings, tudi s sedežem na Cipru. Dodatna zanimivost: ortoped zasebnik Miro Gorenšek iz dinastije Gorenšek, oče današnjega direktorja sanatorija MD Medicina, tudi ortopeda Matevža Gorenška, je prijatelj Zorana Jankovića. Pred časom je kot predstavnik Mestne občine Ljubljana sedel celo v javnem zavodu kot član Sveta UKC Ljubljana. In zakaj je pomembno znanstvo z Zoranom Jankovićem? Zato ker je bila družbenik Diagnostičnega centra Bled tudi Electa Inženiring d.o.o. iz Ljubljane, katere posredna solastnika sta bila Jure in Damijan Janković. Družba naj bi bila sicer trenutno v prisilnem stečaju.

 

Matevž Gorenšek, ortoped, sin Mira Gorenška, je danes direktor MD Medicina. (Foto: MD Medicina)

 

 

In krog je sklenjen. Uganete, kdo med drugim dela v popoldanskem času - že vse od leta 2000 - v Diagnostičnem centru Bled? Darko Zorman, tisti zdravnik iz UKC Ljubljana, ki znan iz afere s katastrofalno preplačanimi žilnimi opornicami. Afere, ki prav te dni dobiva epilog v obliki poročila parlamentarne preiskovalne komisije Jelke Godec - vključno z naznanitvijo sumov kaznivih dejanj organom odkrivanja in pregona najhujših oblik organiziranega kriminala.

 

 

MD Medicina in Miro Cerar

 

Toda tu se naša zgodba v resnici šele začne. Če vam povemo, da je vanjo globoko vpeta pokvarjena Milojka, zavetnica zdravniško-dobavitejske mafije, potem si lahko predstavljate, da je pred vami nov triler. Če vam povemo, da ima v sanatoriju MD Medicina d.o.o. svojo osebno zdravnico dr. Snežano Kocijančič tudi sam Miro Cerar, potem vam je jasno, da je vse skupaj res kuhinja. 

 

Za razumevanje celotne zgodbe moramo za začetek nazaj v leto 2006. Tedaj je bil minister za zdravstvo Andrej Bručan, ki je 20. novembra 2006 družbi MD Medicina d.o.o. podelil koncesijo s številko 503-93/2006 za opravljanje javne službe na področju ortopedije. Nosilec dejavnosti je bil oče današnjega direktorja sanatorija Miro Gorenšek, specialist ortopedije. Odločba je zanimiva zlasti zato, ker nima nobene vsebine. Ničesar ne opredeljuje. Izgleda bolj kot razglas, ki si ga lahko ogledate tukaj. Po navedbah našega vira, je isti dan (!) minister Bručan podpisal s podjetjem MD Medicina d.o.o. tudi pogodbo za ambulantno ortopedsko dejavnost. Za nadaljnje razumevanje zgodbe - poudarek je na ambulantni dejavnosti, ne operativni dejavnosti oziroma ortopedskih operacijah.

 

Ortoped Miro Gorenšek, ustanovitelj MD Medicina, d.o.o. (Foto: MD Medicina)

 

 

Tako so v podjetju MD Medicina d.o.o. tekle različne ambulantne dejavnosti 10 let, nakar so se v začetku leta 2016 odločili, da bi svojo dejavnost razširili. Po naših virih iz Ministrstva za zdravje je podjetje MD Medicina d.o.o. oziroma v njegovem imenu Miro Gorenšek februarja 2016 na ministrstvu vložil prošnjo za razširitev koncesije tudi na operativni program. Smiselnost take odobritve je utemeljeval - med drugim - z možnostjo nudenja najsodobnejše zdravstvene opreme v prostorih na Bohoričevi ulici 5. Gre za investicijo, ki smo jo omenili že na začetku in ki bi se krila s prenosom določenega dela ortopedskih operacij, ki bi se morale odvijati v okviru rednega programa v javnem zavodu UKC Ljubljana, v rednem ali pa popoldanskem času. Operacije bi - ta podatek je bistven - izvajali isti zdravniki, ki so sicer zaposleni v UKC Ljubljana.

 

 

Ko Kociprova imenuje Kociprovo ...

 

Nakup novih prostorov na Bohoričevi 5 je bil opravljen julija 2015, le nekaj mesecev po prodaji Diagnostičnega centra Bled ciprskim in madžarskim finančnim in strokovnim lastnikom. V začetku aprila 2016 je Ministrstvo za zdravje izdalo Sklep o imenovanju komisije za ugotovitev izpolnjevanja pogojev podjetja MD Medicina d.o.o. za opravljanje zdravstvene dejavnosti. Pozor: v komisijo so imenovali otorinolaringologa Avgusta Župevca, zdravnico družinske medicine Danico Rotar-Pavlič, Petra Otorepca iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje in generalno sekretarko na Ministrstvu za zdravje Bernardo Kociper. Kot izhaja iz istega dokumenta (hranimo ga v uredništvu), mora imenovana komisija v skladu s 4. členom Pravilnika o vodenju registra zasebnih zdravstvenih delavcev izdelati pisno poročilo in o svojih ugotovitvah obvestiti ministrstvo, pristojno za zdravstvo.

 

Tukaj postane vse skupaj zares zanimivo. Prvič: ste med naštetimi člani komisije opazili kakšnega ortopeda? Komisija, kjer sploh ni ortopeda, je strokovno ocenila, da so prostori in oprema podjetja MD Medicina d.o.o. primerni za najzahtevnejše ortopedske operacije! Uganete, kdo je podpisal sklep o ustanovitvi komisije? Generalna sekretarka MZ Bernarda Kociper. (T)ista Bernarda Kociper, ki se je imenovala tudi za članico komisije. In tu se burleska še ne konča. Bernarda Kociper, ki je imenovala Bernardo Kociper za članico komisije, ki bo ocenjevala primernost prostorov in opreme MD Medicina d.o.o. za najzahtevnejše ortopedske operacije in je dokument podpisala kot Bernarda Kociper, je le-tega dala vročiti tudi Bernardi Kociper. Na isti dan. Samo ugibate lahko, kaj se je še zgodilo tistega usodnega 8. aprila 2016. Da, uganili ste, nastalo je že tudi poročilo isti dan imenovane komisije za pregled ustreznosti prostorov in opreme MD Medicina za opravljanje najzahtevnejših ortopedskih posegov ...

 

In da čudežev za en dan še ni konec - poročilo (ki ga lahko preberete tukaj) komisije, sestavljene iz samih neortopedov je po pričakovanjih ugotovilo, da so prostori in oprema podjetja MD Medicina na Bohoričevi 5 v Ljubljani primerni za opravljanje najzahtevnejših ortopedskih operacij.

 

 

Čakalne vrste kot priložnost

 

V naslednjih mesecih zgodba dobi pospešek. Filmsko bi lahko rekli: and so the plot thickens. Glede na navedbe našega vira iz Ministrstva za zdravje je na ministrico Milojko Kolar Celarc direktor sanatorija Matevž Gorenšek naslovil dopis, v katerem ji predlaga, katere in koliko operacij bi lahko opravili v njihovih novih prostorih. Za skrajšanje nedopustnih čakalnih dob, seveda. Ki se ustvarjajo v javnem zavodu čez cesto, na Ortopedski kliniki UKC Ljubljana, kjer so zaposleni in operirajo isti strokovnjaki, ki bi v istem prostem času, kot bi lahko operirali v operacijskih dvoranah javne bolnišnice, operirali pri zasebniku.

 

Matevžu Gorenšku se je glede na navedbe našega vira iz MZ zapisalo tudi tole: "Večina bolnikov se je odločila za operativni poseg pri točno določenem kirurgu, ki mu zaupajo, zato se bojim, da bo čakalna knjiga, v kolikor se mi ne omogoči opraviti del kirurškega programa v MD Medicina d.o.o. postala še daljša, posledično pa bodo načrti skrajševanja čakalnih dob neuspešni."

 

V naslednjih mesecih naj bi po naših informacijah sledili dodatni pritiski, klici, sestanki in celo grožnje s strani gospoda Gorenška, zato so na Ministrstvu za zdravje 22. decembra 2016 izdali Dovoljenje za opravljanje bolnišnične zdravstvene dejavnosti iz različnih kirurških področij, ki si ga lahko preberete tukaj. Po trdnem prepričanju naših virov, s katerimi smo se posvetovali, je to dovoljenje sicer neveljavno. Zakaj?

 

Prvič zato, ker je polovica nosilcev zdravstvene dejavnosti, navedenih v dovoljenju, zdravnikov, ki so 100% zaposleni v UKC Ljubljana in kot taki ne morejo biti nosilci zdravstvene dejavnosti v zasebnem sanatoriju MD Medicina d.o.o. Za tako nalogo bi morali biti 100% zaposleni v zasebnem sanatoriju MD Medicina.

 

Drugič zato, ker 15. člen Zakona o zdravstveni dejavnosti določa, da lahko bolnišnično zdravstveno dejavnost opravlja bolnišnica, ki ima v svoji sestavi tudi nujno medicinsko pomoč, anesteziološko dejavnost z reanimacijo, laboratorijsko, rentgensko in drugo diagnostiko, preskrbo z zdravili, reševalno službo, preskrbo s krvjo in krvnimi pripravki, če to zahteva narava njenega dela (oddelek za transfuzijo krvi) in patoanatomsko dejavnost.

 

Tretjič pa zato, ker je pregled prostorov in opreme opravila komisija, sestavljena iz samih neortopedov, in to celo na isti dan, kot je bila komisija imenovana (imenovala pa jo je, kot smo že zapisali, generalna sekretarka Ministrstva za zdravje Bernarda Kociper, ki je bila tudi članica v komisiji itd.).

 

 

Dovoljenje, ki to ne bi smelo biti

 

Kateri od treh problemov je največji, presodite sami. Je pa zanimiva dikcija Ministrstva za zdravje, s katero se je izvilo iz dejstva, da MD Medicina d.o.o. praktično ne izpolnjuje nobenega od pogojev iz 15. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki določa, katere dejavnosti mora imeti bolnišnica v svoji sestavi, da je sploh lahko bolnišnica. Odločili so se, da je pravni pojem bolnišnice dovolj ohlapen, da pravzaprav ni potrebno imeti vseh dejavnosti, ki jih zakon izrecno določa, pač pa je dovolj, da ima podjetje MD Medicina d.o.o. pogodbe z drugimi izvajalci in je tako lahko tudi - bolnišnica. Si predstavljate, da bi UKC Ljubljana polovico svojih kapacitet, da bi zmanjšal stroške, preprosto ukinil in podpisal pogodbe z zunanjimi svetovalci, pa bi še vedno ostal bolnišnica? Si predstavljate, da bi bolniki ali njihovi svojci hodili okoli, zbirali izvide krvi, rentgenskih preiskav, morda celo vrečke s krvjo, jih prinesli s sabo ob hospitalizaciji, zraven pa morda še rjuho, vzglavnik in natikače?

 

Tako ima MD Medicina denimo za izvajanje nujne medicinske pomoči in diagnostiko ter rehabilitacijo pogodbo z Zdravstvenim domom Ljubljana. Del diagnostičnih preiskav bo očitno opravljal Adria Lab, preskrbo z zdravili pa Lekarna Ljubljana, nad katero prek direktorja Marjana Sedeja roko trdno drži prijatelj dinastije Gorenšek, župan Zoran Janković. Preskrbo s krvjo bo za MD Medicina opravljal javni Zavod za transfuzijsko medicino, patoanatomsko dejavnost Medicinska fakulteta, mikrobiološko diagnostiko in preiskave z magnetno resonanco prav tako Medicinska fakulteta (zakaj Medicinska fakulteta potrebuje napravo za magnetno resonanco, na prvi pogled ni jasno - je pa to zgodba za enega prihodnjih člankov) ter reševalne prevoze podjetje Pacient d.o.o.. Ki po naših podatkih sploh ni registrirano za izvajanje nujnih prevozov, pač pa le nenujnih in sanitetnih (!).

 

Zanimivo in pomembno za vas, drage bralke in bralci, če se boste operirali v zasebnem sanatoriju MD Medicina d.o.o., pa je sledeče: Zakon o zdravstveni dejavnosti v svojem 15. členu izrecno zahteva, da ima pravni subjekt, ki se imenuje bolnišnica, v svoji sestavi tudi enoto za anestezijo in reanimacijo. Tega MD Medicina d.o.o. nima, niti nima - kot izhaja iz dovoljenja - pogodbe o sodelovanju z drugim pravnim subjektom, ki takšno enoto ima. MD Medicina ima sicer dovoljenje za specialistično ambulantno anesteziološko dejavnost, vendar to ni eno in isto. Če se vam zgodi srčni zastoj v prostorih MD Medicina d.o.o. pred, med ali po operaciji, je vaš izhod zelo vprašljiv. Tveganje boste prevzeli nase. Kakor tudi posledice. Najverjetneje kognitivno ne boste sposobni tožiti podjetja MD Medicina d.o.o., ki je s "čarovnijo" dobilo status bolnišnice.

 

 

Dovoljenje ni isto kot koncesija ...

 

Kar koli si že mislimo o dovoljenju za opravljanje bolnišnične dejavnosti, načinu, na kakršnega je bilo pridobljeno in čarodejskih sposobnostih pisca dovoljenja, s katerim so definicijo bolnišnice s pravniško latovščino naredili dovolj ohlapno, da se podjetje MD Medicina d.o.o., ki ima v svojih prostorih med drugim tudi opremo za morebitno izvajanje ortopedskih in drugih najzahtevnejših operacij, tudi srčnih, imenuje bolnišnica, pa ostaja eno dejstvo: dovoljenje Ministrstva za zdravje za opravljanje bolnišnične dejavnosti (ki je po našem mnenju zaradi zgoraj navedenega neveljavno) ni isto kot koncesija za izvajanje bolnišnične dejavnosti.

 

Nekdanji minister za zdravje Andrej Bručan, prijatelj podjetja MD Medicina.

 

 

Tukaj zgodba dobi nov spin. MD Medicina d.o.o. ima odločbo o koncesiji za opravljanje javne službe s področja ortopedije s številko 503-93/2006, ki jo je leta 2006 podpisal minister Bručan. Odločba še zahteva, da podjetje začne s svojo dejavnostjo najkasneje dva meseca po končanem razpisu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Karkoli že to pomeni. Ima tudi pogodbo iz istega dne, torej 20. novembra 2006, z Ministrstvom za zdravje, za izvajanje ambulantne specialistične dejavnosti.

 

Kljub temu, da podjetje MD Medicina d.o.o. nima odločbe o podelitvi koncesijske dejavnosti za operativno dejavnost, so vložili vlogo na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije za uvrstitev MD Medicina d.o.o. na seznam zavodov, ki izvajajo akutno bolnišnično obravnavo. Ali po domače povedano - s tem bi jim ZZZS kril stroške izvajanja operativnih posegov, kot to sicer krije javnim bolnišnicam ali tistim pravnim subjektom, ki koncesijo za svojo dejavnost imajo. ZZZS je, sklicujoč se na pogodbo o koncesiji s številko 387/2006, zadevo interpretiral, kot da podjetje ni upravičeno za kritje stroškov operacij iz javnih sredstev in vse skupaj odstopil pristojnemu ministrstvu (dokument hranimo v uredništvu).

 

 

Vse ostane v družini

 

Uganete, kdo je odvetnik, ki je spisal pritožbo na odločbo oz. ravnanje ZZZS v primeru MD Medicina d.o.o. Gorenšek? Domen Gorenšek. Pravnik, ki je brat ortopeda Matevža Gorenška. In v pritožbi, ki smo jo pridobili od našega vira iz ZZZS, se izgovarja na odločbo o podelitvi koncesije za opravljanje javne službe s področja ortopedije, pri čemer pa mu uidejo vsa sporna dejstva tega dovoljenja, ki smo jih našteli že zgoraj.

 

Po naših informacijah iz Ministrstva za zdravje se je le nekaj dni po pritožbi odvetnika Gorenška glede postopanja ZZZS v zvezi s podjetjem MD Medicina, ponovno angažiral oče Gorenšek, ki je spisal nekakšno protestno pismo. Tu pa najverjetneje prvič na plan priplava resnični problem, ki ga ima familija Gorenšek s trenutno vlado: koalicijska pogodba (vir), v kateri jasno piše, da ne bo nobenih novih koncesij. Toda Gorenšek starejši je predlagal presekanje gordijskega vozla s salomonsko rešitvijo - tj. aneksom k že obstoječi odločbi o podelitvi koncesije iz leta 2006. Predlog je pospremljen z veliko izgovarjanja na dolge čakalne dobe, ki se dogajajo v zlobnem in nesposobnem javnem zdravstvu, pa na zamere do njegove družine ipd. Vendar je problem drugje: s tem dopisom je oče Gorenšek pravzaprav zminiral trud sina pravnika, ki je dva tedna pred tem poskušal prepričati ZZZS, da je bila MD Medicini koncesija podeljena že leta 2006. Kdo ima torej prav? Je bila koncesija podeljena, ali pa v bistvu že podeljena koncesija potrebuje aneks?

 

V uredništvu smo pridobili tudi dva zanimiva dodatna dokumenta, ki sta datumsko en dan narazen. Prvi je pravno mnenje profesorja ustavnega prava dr. Franca Grada glede odločbe o podelitvi koncesije za opravljanje javne službe iz področja ortopedije, ki razloži, da je koncesija podeljena za celotno področje ortopedije. Vendar pa se tudi ugledni ustavni pravnik Grad izogne izrecni navedbi "specialistična dejavnost". Profesor Grad zaključi: " ... da odločba zajema oziroma se nanaša na celotno področje ortopedije, kar vključuje vse dejavnosti na tem področju in kar pomeni tudi, da nobene ne izključuje. Koncesija je torej podeljena za celotno področje ortopedije".

 

Gorenšek starejši je naslednjega dne, 27. marca letos, odbrzel na Ministrstvo za zdravje. Že omenjena Bernarda Kociper je namreč v evidenco obiskov ministrstva zapisala:

 

"Gospod Miro Gorenšek je danes, 27.3.2017 prišel na MZ. Povedala sem mu, da je koncesijska pogodba z moje strani pripravljena in da bo danes predana v podpis v kabinet ministrice."

 

 

Erjavec, Židan: Cerarjevi kršijo koalicijsko pogodbo!

 

Na 51. strani koalicijske pogodbe (vir), v točki 3 glede podeljevanja koncesij v zdravstvu piše naslednje:

 

"Podeljevanje koncesij. Področje koncesij se uredi na način, da se bodo koncesije podeljevale le na podlagi javnih razpisov, za določen čas, izključno tam, kjer javni zdravstveni zavod ne more zagotavljati zadostnega obsega storitev v skladu s sprejeto mrežo. Izenačili bomo pravila za pogoje dela in poslovanje koncesionarjev z javnimi zdravstvenimi zavodi."

 

Smo kaj spregledali, ali pa javnega razpisa za podelitev koncesije s področja ortopedske operativne dejavnosti enostavno ni bilo?! A zgodbe še ni konec. Kaj točno se je dogajalo med koncem marca in julijem letošnjega leta, ni povsem jasno. Iz sporočila za medije podjetja MD Medicina d.o.o., ki med drugim poseduje tudi opremo za morebitno izvajanje kirurških operacij, je razvidno, da je bilo s sklepom vlade (?!?), konec junija 2017, uvrščeno na seznam izvajalcev, ki izpolnjujejo vse zahtevane pogoje za izvajanje bolnišnične dejavnosti. V podjetju še zapišejo, da je bilo podjetje posledično pozvano s strani Ministrstva za zdravje (?!?), da opravi nerazporejen program ortopedskih operacij iz naslova EDP (Enkratni dodatni program). V MD Medicina pravijo, da so na ta način ponudili roko javnemu zdravstvu, "vse s primarnim namenom omogočiti pravočasno zdravstveno oskrbo ljudem, ki na tovrstne operacije čakajo nedopustno dolgo".

 

Milojka Kolar Celarc, med ljudmi imenovana Pokvarjena Milojka.

 

 

Navedbo potrjuje tudi dopis MZ, ki pa ga je tokrat podpisala že Ana Medved, nova moč pokvarjene Milojke, ki se je iz primera MD Medicina d.o.o. sicer zvito umaknila in v ogenj poslala to svojo novo mlado in neizkušeno državno sekretarko, iz dne 17.7.2017, ki si ga lahko preberete na tej povezavi. Dopis je namenjen javnim zavodom in deluje kot dekret ministrstva za preusmeritev bolnikov, ki čakajo v dolgih ortopedskih čakalnih vrstah javnih bolnišnic, v zasebno podjetje MD Medicina d.o.o.

 

 

Če povzamememo ...

 

Zasebno podjetje družine Gorenšek MD Medicina, kjer ima osebno zdravnico tudi premier Miro Cerar, je na zelo sporen način prišlo do odločbe o podelitvi koncesije iz leta 2006. V komisiji ni bilo nobenega ortopeda, poleg tega pa je komisija na isti dan, kot je bila ustanovljena, že tudi ocenila, da so prostori in oprema podjetja MD Medicina za opravljanje vrhunskih ortopedskih operacij primerni. Sporno je seveda tudi izsiljeno dovoljenje MZ za opravljanje bolnišnične dejavnosti, čeprav MD Medicina večine zakonskih pogojev sploh ne izpolnjuje. Vrhunec pa je zagotovo priprava koncesijske pogodbe, kar je v popolnem nasprotju z zavezo iz koalicijski pogodbi, da je v tem mandatu možna pridobitev koncesije samo na podlagi javnega razpisa.

 

Kaj to lahko potencialno pomeni? Da bodo na MZ upravičeno začele prihajati vloge za enkraten dodaten program vseh tistih koncesionarjev, ki imajo koncesijo le za specialistično ambulantno dejavnost in koncesijsko pogodbo. S tem bi se manj tvegani bolniki na koncu preneseli na zdravnike zasebnike

 

Upravičeno se lahko vprašamo, ali gre pri zgodbi MD Medicina d.o.o. res za skrb za bolnike? Ali gre bolj za finančne koristi njenih lastnikov? Bo MD Medicina d.o.o. res opravljala poslanstvo zdravljenja, ali pa bo to le nov kanal za črpanje davkoplačevalskega denarja, ki ga bo naslednja generacija prodala naslednjemu ciprskemu nabiralniku?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Tržaški Primorski dnevnik se zaradi laganja o incidentu na meji s Slovenijo še vedno ni opravičil
0
04.06.2020 22:30
Primorski dnevnik je konec maja objavil novico o incidentu na slovensko-italijanski meji, ko naj bi pripadnik Slovenske vojske z ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
8
31.05.2020 23:20
Potem ko smo minuli teden na portalu+ razkrili obrise doslej ene največjih afer, povezanih s slovenskimi gozdovi, so začele ... Več.
Piše: Uredništvo
Koronakriza, brez panike: Banka Slovenije lahko državi Sloveniji mirno "posodi" 13 milijard evrov!
9
27.05.2020 21:00
Pred dnevi sem objavil širši tekst s pregledom denarnega sistema in v njem izpostavil dokaj smelo trditev, in sicer: Glede na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
9
26.05.2020 23:05
Največja livarna v Sloveniji s sedežem v Ivančni Gorici, ki skupaj s proizvodnim obratom v Črnomlju zaposluje 750 delavcev, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
6
25.05.2020 22:00
V tednu slovenskih gozdov, s čemer želimo posebej izpostaviti pomembnost tega vprašanja, začenjamo s serijo člankov o ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko profesor javno piše predsedniku: O dezinfekciji toksične slovenske medijske scene
13
21.05.2020 20:42
Spoštovani gospod predsednik, glede na vaš osebni ugled in ugled vaše institucije vas pozivam, da organizirate javno razpravo o ... Več.
Piše: Uredništvo
SODNA PORAVNAVA: Opravičilo Marku Kolblu in družbi Europlakat, d.o.o.
0
19.05.2020 17:00
V skladu s sodno poravnavo, sklenjeno na podlagi 307. člena Zakona o pravdnem postopku 15. maja 2020 na Okrožnem sodišču v ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako rešiti slovenski turizem? Če ne bo hitre akcije in denarja, se nam obeta katastrofa!
1
15.05.2020 12:00
Koronavirusna epidemija bo resno prizadela slovenski turizem. Letošnja sezona bo zdesetkana, to je verjetno neizogibno. Turizem ... Več.
Piše: Bine Kordež
Začenja se lov na novega ustavnega sodnika ali sodnico: Kdo so kandidati političnih strank?
4
13.05.2020 00:20
Sedem bo kandidatov za izpraznjeno sodniško mesto na Beethovnovi, so nam namignili zaupni viri. Objavljamo vsa imena, ki po ... Več.
Piše: Andrej Černe
Zdravstvo po epidemiji: Kateri so trije temeljni pogoji za ureditev slovenskega zdravstva
3
12.05.2020 00:28
Dvanajst uglednih slovenskih zdravnikov je na portalu zdravstvo.si objavilo poziv vsem odločevalcem, zlasti pa zakonodajalcem, ... Več.
Piše: Uredništvo
Poziv finančnemu ministru Andreju Širclju: Ne ponavljajte zablode s TEŠ 6, ustavite projekt Drugega tira!
9
08.05.2020 23:30
Ali bo koronavirus pripomogel k novemu razmisleku in drugačnemu odnosu do največjih državnih investicij? Nujna je revizija ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Blaž Zgaga je Deutsche Welle zakuhal mednarodni novinarski škandal, jezni in užaljeni Nemci se zdaj branijo z aroganco
25
07.05.2020 23:40
Nagrada za svobodo govora, ki jo je od Deutsche Welle prejel tudi slovenski novinar Blaž Zgaga, je po besedah generalnega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Evrozadolževanje" v času epidemije: Slovenija lahko "pokuri" še dobrih 5 milijard evrov, ki jih verjetno nikoli ne bo treba vrniti!
9
06.05.2020 22:50
Od kod kar naenkrat toliko denarja, se marsikdo sprašuje v aktualnih razmerah, ko države skoraj že tekmujejo med seboj, katera ... Več.
Piše: Bine Kordež
Medijske žrtve koronavirusa: Govorica telesa glavnih igralcev t.i. afere Maske v oddaji Tarča
32
01.05.2020 23:55
Oddaja Tarča se bo zapisala v zgodovino medijskega poročanja po najmanj dveh vidikih. Najprej zato, ker gre za pomembno oddajo ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Bitenc proti Bitencu: Kako bi zmešnjava zaradi Marka Bitenca in Marka Bitenca lahko zatresla vladno koalicijo
34
29.04.2020 23:30
Pred nami je nadaljevanje prve epizode nove televizijske serije Maske, v kateri so ministra Počivalška obtožili, da je po ... Več.
Piše: Uredništvo
Kaj vse so vam mediji zamolčali o ozadju afere Maske, pa bi bilo pošteno, da bi vam povedali
25
25.04.2020 01:45
Slovenija ima novega heroja, ki dobiva dimenzije stripovskega junaka, njegovo ime se že pojavlja na grafitih. V nekoliko ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko mešetarjenje okoli lokalnega avtomobilskega salona razkrije vse slabosti nacionalne okoljske zakonodaje
3
19.04.2020 23:15
Zgolj usoda oziroma višja sila, če smo bolj natančni, je poskrbela, da se saga o načrtovanem avtomobilskem salonu luksuznih ... Več.
Piše: Uredništvo
Konfucijev svet, 2.del: Kaj je prava vloga vlade in kako naj se ljudem vlada?
0
19.04.2020 09:00
Knjiga o Konfuciju ameriškega novinarja Michaela Schumana v prevodu Uroša Kalčiča ni klasična biografija, ki bi se ukvarjala ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko bo epidemije koronavirusa konec, pride na vrsto manjše zlo: menjave nekaterih šefov državnih podjetij
4
16.04.2020 02:20
Vlada je naposled le ustregla pričakovanjem medijev in javnosti ter imenovala celjskega odvetnika Janeza Stuška za novega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
ARSO deluje zakonito in pravočasno, zavrača navedbe o "šlampariji"
0
15.04.2020 18:00
V skladu s 26. členom Zakona o medijih vam pošiljamo zahtevek za popravek ter prikaz drugih dejstev in okoliščin. Zahteva za ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
Dejan Steinbuch
Ogledov: 6.144
02/
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 5.890
03/
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
Uredništvo
Ogledov: 3.791
04/
In memoriam Janez Kocijančič: Dolgoletni tihi patriarh levice
Aljoša Pečan, Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.210
05/
O zmožnosti zaveze
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.894
06/
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
Uredništvo
Ogledov: 2.177
07/
Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.771
08/
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
Simona Rebolj
Ogledov: 2.038
09/
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.663
10/
Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 3.547