Komentar

Naše travme so proizvod kozmičnega morja

Umetnost je umetnost zgolj v odnosu do sorodnega. Do sorodnega tistega, ki te gleda. Druga inteligenca umetnosti ni sposobna interpretirati, lahko zgolj zazna njen obstoj - njeno bit. Zato je vsaka umetnina v odnosu do druge inteligence suprematistična - manifestira zgolj svoj obstoj.

19.11.2017 00:38
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Špela Petrič   Miha Turšič   Navel Gazing   kozmos   inteligenca

Špela Petrič in Miha Turšič zastopata drugo stran, nečloveško, kozmično.

Živo je kompleksnost, ker je sestavljeno iz zahtevnih sistemov in podsistemov, določa ga samoorganizacija, predvsem pa samoreprodukcija. Proizvodnja umetnega življenja in umetne inteligence se bo v bodočnosti s presečiščem obeh znašla pred prototipom, imenovanim novo živo. Vsakega od nas določa biološki poesis, ki nam je bil dodeljen ob rojstvu. Sistem živih organov vpliva drug na drugega, organizirani so v organizme, v organone (orodja). Življenje je organizirano v živo celoto. Živo se ne začne in ne konča. Živega ne povezujemo s končnim ciljem, živo se nenehoma nadaljuje, vedno najde svojo smer. Oblikuje se tako, da vztraja v svojih pretočnih energijah in razpada.

 

Začeti bi moral z enim najlepših verzov poezije Srečka Kosovela, "življenje in smrt je sredi oči". Ni mladega ali starega, v nas sta istočasno oba, to se najbolje vidi v njegovem umetniškem delu. V zadnjem tednu je bilo vse v mojem umetniškem okolju podrejeno Srečkovem duhu, toda današnji komentar posvečam v celoti umetniškemu naporu Špele Petrič, doktorice biokemije in umetnice intermedijskih praks. V Študentskem kulturnemu centru v Ljubljani je imela oktobra in novembra v soavtorstvu s postgravitacijskim umetnikom Mihom Turšičem razstavo z naslovom Liminalni agenti - v posrednem prevodu Zastopniki nečloveškega. To je premislek o tem, kaj bi bilo, če bi v tem hipu človeštvo izginilo, na kakšen način bi se kozmična zavest v vesolju manifestirala.

 

Srečko Kosovel je v izteku svojega teksta Kozmično življenje zapisal: "Ko jim pravim, da ima vsak pojav svoj sijaj v vesoljnem lesketanju duše, ne verjamejo, in včasih je vendar res, da ima kamen lepšo dušo kakor ljudje." Predmeti nas gledajo nazaj, ko jih mi gledamo, ker so del večjega sistema pomenov.

 

Špela Petrič in Miha Turšič kot umetniški par delujeta že štiri leta, živita in proizvajata bio-umetnost v številnih evropskih mestih na novi umetniški bio-fronti. Njuna razlika od drugih bio-umetnikov je v tem, da raziskujeta biološke procese v realnem vesolju. Vodi ju vidni jezik nevidnega sosledja, spoznanje, da je nujno potrebno razumeti, kaj pomeni zemeljska človeškost v realnem vesolju. Vzpostavljata odnos človeškega z nečloveškim, kot so rastline ali živali ali morje ali tehnološko. Raziskujeta možnost preoblikovanja človeškega s biotehnološkim in tehnološkim. Ni preoblikovanja brez tehnologije! Iščeta skupni jezik med različnimi oblikami živega z biološko silo.

 

V prostorih Študentskega kulturnega centra v Ljubljani sta predstavila pet organov-umetnin, ki skupaj tvorijo telo razstave, oblikovala sta soodvisne organizme, ki vplivajo drug na drugega, organizirane v organone, v metafizična orodja. Telo razstave se tako sešteva s petimi živimi organi-umetninami.

 

Prvi organ:

Navel gazing - zgradila sta plavajočo samopremikajočo konstrukcijo, ki se s pomočjo vetra kotali po morski gladini, dokler jo morski organizmi ne prerastejo in jo ti zaradi nesimetričnosti ter teže ne potopijo. Projekt je bil zgrajen na nizozemskem otoku Texel. Objektnost in projektnost sta zasnovala tako, da si umetnino morje in morsko živo prilastita zase.

 

Drugi organ: 

Voyager/140AU - na Zemlji je umetnost reprezentacija oblik posamične ali skupne proizvodnje, ko pa umetniški stroj zapusti osončje, ta ničesar več ne reprezentira, temveč je sam na sebi oblika, reprezentira živo. V primeru projekta Voyager/140AU digitalni računalnik s pomočjo biološkega metabolnega algoritma prevaja okoljske podatke v signal, ki ga oddajajo oblike živega na Zemlji, in ga v vesolju drugače ni zaznati. Tam, kjer je signal, tam je živo! Umetnost je signal.

 

Tretji organ:

Skotopoiesis je organ-umetnina, kjer sta umetnica in posajena rastlina kreša v interkognitivnem odnosu. Špela Petrič je s svojo statično telesnostjo dva dni zastirala svetlobo kreši. Zaradi tega dolgotranjega procesa je kreša uvela v izrisu Špeline oblike telesnosti. Tako je s svojo vegetativno prilagoditvijo izmenjala z rastilno signal.

 

Četrti organ:

Fitoteratologija je organ-umetnina, v kateri je bil rastlinski embrio informiran z človeškim hormonom. Špela Petrič je iz rastlinskega semena izolirala embrio in ga premestila v gojišče s človeškim hormonalnim ekstratom. Tekom rasti hormon vpliva na obliko rastline.

 

Peti organ:

Becoming.a(thing) je tehnološki organ-umetnina, ki manifestira človeškost najsodobnejših tehnologij. Umetna inteligenca je zgolj oblika človekove inteligence in ne nekaj, kar bi lahko obstajalo brez človeka. Tako gledamo v njej tisto, kar je človeško. Namesto da bi spreminjali svet, spremenimo naše bitje. Vsaka sprememba je vedno videti najprej apokaliptična, samo zaradi navidezno strašljivih novosti. Seveda je nov svet in so nove nevarnosti.

 

 

Poglejmo bolj natančno v prvi organ-umetnino Navel gazing (posreden prevod umetnine: gledati se v popek). Umetnina reflektira samo sebe, morje zre prek umetnine samo vase. Navel gazing je umetnina, narejena za morje. Morje je tukaj tisto nečloveško, podobno kot je pri organu Voyager/140AU vesolje. Vesolje gleda samo sebe prek človeškega, tako kot morje gleda samega sebe v umetnini Navel Gazing

 

Digresija: Poglejte še enkrat film Solaris. Naše travme so proizvod kozmičnega morja. Film Solaris je narejen zato, da vidimo sebe v tehnologiji sami. Protagonisti igrajo svoje vloge za kozmično morje. Druga intrepretacija pa bi lahko bila, da kozmično morje proizvaja drame protagonistov. Konec digresije.

 

Umetnina-organ Navel gazing ni bila narejena zato, da bi se v procesualni končnici razstavljala v galerijskih prostorih. Njena končna pozicija je namenjena morju. Špela Petrič raziskuje procese tako z znanstveno kot z umetniško metodo, ki nam jo je podelila konceptualna in procesualna umetnost druge polovice XX. stoletja. Njen rezultat pa je predvsem razumevanje omejitev obeh metod. Biologija, biokemija in biološki način govora omogočajo razumevanje znanstvene metode kot človeške prakse ter razumevanje umetnosti v odsotnosti človeškega. Presek vseh treh pa nujno zahteva vključitev humanističnih znanosti, razumevanje človeškosti. 

 

Seštevek:

Razstava-telo Liminalni agenti omogoča prevajanje antropocentričnega opazovanja v antropocentrične oblike mišljenja, nikakor pa ne omogoča biti tisto, kar kot ljudje opazujemo in mislimo, da razumemo. Inteligenca je uporabna predvsem v odnosu do sorodnega in skupnega. Umetnost je umetnost zgolj v odnosu do sorodnega. Do sorodnega tistega, ki te gleda. Druga inteligenca umetnosti ni sposobna interpretirati, lahko zgolj zazna njen obstoj - njeno bit. Zato je vsaka umetnina v odnosu do druge inteligence suprematistična - manifestira zgolj svoj obstoj.

 

Špela Petrič in Miha Turšič zastopata drugo stran, nečloveško, kozmično. Množica se skozi svetlobo v tiho temo premika. Gledamo se v popek, gledamo kriterije za živost.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Pred vrati je razpad doslej samoumevnega dominantnega položaja Zahoda, čakata nas streznitev in prilagajanje novi realnosti
0
28.10.2021 21:00
Energetska kriza pretresa celotno Evropo. Cena energentov na prostem trgu presega tudi najbolj črne napovedi. Bližajoča se zima ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Dan potem: Ali res potrebujemo še eno (državljansko) vojno, da bomo končno zaživeli v slogi?
15
27.10.2021 21:00
Mar res potrebujemo še eno vojno, da se bomo spravili in zaživeli kot bitja višje zavesti, razuma in sloge? Glede na trajanje ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Čas za streznitev: Covid pandemija je spremenila svet, našo državo in tudi nas same tako globoko, da ni več poti nazaj
16
26.10.2021 20:00
Časi za pisanje so neverjetni. Komaj oddam svoj prispevek, že takoj dobim material za drugega. Družbeno dogajanje je hitro in ... Več.
Piše: Milan Krek
Glasgow 2021: Klimatske spremembe so največja grožnja za človeštvo! Čakajo nas selitve narodov, konflikti in vojne za vodo!
24
25.10.2021 21:00
1. novembra se bo v Glasgowu na Škotskem začel nov t.i. podnebni vrh, na katerem naj bi svetovni voditelji v dveh tednih, ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
15
24.10.2021 22:00
Verjetno v državi ni nikogar, ki ne bi slišal posnetka o glupih davkih. Nemudoma je postal viralen. Po drugi strani pa je bolj ... Več.
Piše: Ana Jud
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
23
24.10.2021 12:50
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
8
23.10.2021 22:56
Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
10
21.10.2021 20:51
Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
22
20.10.2021 22:45
Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja ... Več.
Piše: Milan Krek
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
18
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
13
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.127
02/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.944
03/
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
Ana Jud
Ogledov: 1.544
04/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.888
05/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.226
06/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.243
07/
Dan potem: Ali res potrebujemo še eno (državljansko) vojno, da bomo končno zaživeli v slogi?
Igor Vlačič
Ogledov: 971
08/
Čas za streznitev: Covid pandemija je spremenila svet, našo državo in tudi nas same tako globoko, da ni več poti nazaj
Milan Krek
Ogledov: 937
09/
Glasgow 2021: Klimatske spremembe so največja grožnja za človeštvo! Čakajo nas selitve narodov, konflikti in vojne za vodo!
Božo Cerar
Ogledov: 981
10/
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
Dragan Živadinov
Ogledov: 905