Komentar

Naše travme so proizvod kozmičnega morja

Umetnost je umetnost zgolj v odnosu do sorodnega. Do sorodnega tistega, ki te gleda. Druga inteligenca umetnosti ni sposobna interpretirati, lahko zgolj zazna njen obstoj - njeno bit. Zato je vsaka umetnina v odnosu do druge inteligence suprematistična - manifestira zgolj svoj obstoj.

19.11.2017 00:38
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Špela Petrič   Miha Turšič   Navel Gazing   kozmos   inteligenca

Špela Petrič in Miha Turšič zastopata drugo stran, nečloveško, kozmično.

Živo je kompleksnost, ker je sestavljeno iz zahtevnih sistemov in podsistemov, določa ga samoorganizacija, predvsem pa samoreprodukcija. Proizvodnja umetnega življenja in umetne inteligence se bo v bodočnosti s presečiščem obeh znašla pred prototipom, imenovanim novo živo. Vsakega od nas določa biološki poesis, ki nam je bil dodeljen ob rojstvu. Sistem živih organov vpliva drug na drugega, organizirani so v organizme, v organone (orodja). Življenje je organizirano v živo celoto. Živo se ne začne in ne konča. Živega ne povezujemo s končnim ciljem, živo se nenehoma nadaljuje, vedno najde svojo smer. Oblikuje se tako, da vztraja v svojih pretočnih energijah in razpada.

 

Začeti bi moral z enim najlepših verzov poezije Srečka Kosovela, "življenje in smrt je sredi oči". Ni mladega ali starega, v nas sta istočasno oba, to se najbolje vidi v njegovem umetniškem delu. V zadnjem tednu je bilo vse v mojem umetniškem okolju podrejeno Srečkovem duhu, toda današnji komentar posvečam v celoti umetniškemu naporu Špele Petrič, doktorice biokemije in umetnice intermedijskih praks. V Študentskem kulturnemu centru v Ljubljani je imela oktobra in novembra v soavtorstvu s postgravitacijskim umetnikom Mihom Turšičem razstavo z naslovom Liminalni agenti - v posrednem prevodu Zastopniki nečloveškega. To je premislek o tem, kaj bi bilo, če bi v tem hipu človeštvo izginilo, na kakšen način bi se kozmična zavest v vesolju manifestirala.

 

Srečko Kosovel je v izteku svojega teksta Kozmično življenje zapisal: "Ko jim pravim, da ima vsak pojav svoj sijaj v vesoljnem lesketanju duše, ne verjamejo, in včasih je vendar res, da ima kamen lepšo dušo kakor ljudje." Predmeti nas gledajo nazaj, ko jih mi gledamo, ker so del večjega sistema pomenov.

 

Špela Petrič in Miha Turšič kot umetniški par delujeta že štiri leta, živita in proizvajata bio-umetnost v številnih evropskih mestih na novi umetniški bio-fronti. Njuna razlika od drugih bio-umetnikov je v tem, da raziskujeta biološke procese v realnem vesolju. Vodi ju vidni jezik nevidnega sosledja, spoznanje, da je nujno potrebno razumeti, kaj pomeni zemeljska človeškost v realnem vesolju. Vzpostavljata odnos človeškega z nečloveškim, kot so rastline ali živali ali morje ali tehnološko. Raziskujeta možnost preoblikovanja človeškega s biotehnološkim in tehnološkim. Ni preoblikovanja brez tehnologije! Iščeta skupni jezik med različnimi oblikami živega z biološko silo.

 

V prostorih Študentskega kulturnega centra v Ljubljani sta predstavila pet organov-umetnin, ki skupaj tvorijo telo razstave, oblikovala sta soodvisne organizme, ki vplivajo drug na drugega, organizirane v organone, v metafizična orodja. Telo razstave se tako sešteva s petimi živimi organi-umetninami.

 

Prvi organ:

Navel gazing - zgradila sta plavajočo samopremikajočo konstrukcijo, ki se s pomočjo vetra kotali po morski gladini, dokler jo morski organizmi ne prerastejo in jo ti zaradi nesimetričnosti ter teže ne potopijo. Projekt je bil zgrajen na nizozemskem otoku Texel. Objektnost in projektnost sta zasnovala tako, da si umetnino morje in morsko živo prilastita zase.

 

Drugi organ: 

Voyager/140AU - na Zemlji je umetnost reprezentacija oblik posamične ali skupne proizvodnje, ko pa umetniški stroj zapusti osončje, ta ničesar več ne reprezentira, temveč je sam na sebi oblika, reprezentira živo. V primeru projekta Voyager/140AU digitalni računalnik s pomočjo biološkega metabolnega algoritma prevaja okoljske podatke v signal, ki ga oddajajo oblike živega na Zemlji, in ga v vesolju drugače ni zaznati. Tam, kjer je signal, tam je živo! Umetnost je signal.

 

Tretji organ:

Skotopoiesis je organ-umetnina, kjer sta umetnica in posajena rastlina kreša v interkognitivnem odnosu. Špela Petrič je s svojo statično telesnostjo dva dni zastirala svetlobo kreši. Zaradi tega dolgotranjega procesa je kreša uvela v izrisu Špeline oblike telesnosti. Tako je s svojo vegetativno prilagoditvijo izmenjala z rastilno signal.

 

Četrti organ:

Fitoteratologija je organ-umetnina, v kateri je bil rastlinski embrio informiran z človeškim hormonom. Špela Petrič je iz rastlinskega semena izolirala embrio in ga premestila v gojišče s človeškim hormonalnim ekstratom. Tekom rasti hormon vpliva na obliko rastline.

 

Peti organ:

Becoming.a(thing) je tehnološki organ-umetnina, ki manifestira človeškost najsodobnejših tehnologij. Umetna inteligenca je zgolj oblika človekove inteligence in ne nekaj, kar bi lahko obstajalo brez človeka. Tako gledamo v njej tisto, kar je človeško. Namesto da bi spreminjali svet, spremenimo naše bitje. Vsaka sprememba je vedno videti najprej apokaliptična, samo zaradi navidezno strašljivih novosti. Seveda je nov svet in so nove nevarnosti.

 

 

Poglejmo bolj natančno v prvi organ-umetnino Navel gazing (posreden prevod umetnine: gledati se v popek). Umetnina reflektira samo sebe, morje zre prek umetnine samo vase. Navel gazing je umetnina, narejena za morje. Morje je tukaj tisto nečloveško, podobno kot je pri organu Voyager/140AU vesolje. Vesolje gleda samo sebe prek človeškega, tako kot morje gleda samega sebe v umetnini Navel Gazing

 

Digresija: Poglejte še enkrat film Solaris. Naše travme so proizvod kozmičnega morja. Film Solaris je narejen zato, da vidimo sebe v tehnologiji sami. Protagonisti igrajo svoje vloge za kozmično morje. Druga intrepretacija pa bi lahko bila, da kozmično morje proizvaja drame protagonistov. Konec digresije.

 

Umetnina-organ Navel gazing ni bila narejena zato, da bi se v procesualni končnici razstavljala v galerijskih prostorih. Njena končna pozicija je namenjena morju. Špela Petrič raziskuje procese tako z znanstveno kot z umetniško metodo, ki nam jo je podelila konceptualna in procesualna umetnost druge polovice XX. stoletja. Njen rezultat pa je predvsem razumevanje omejitev obeh metod. Biologija, biokemija in biološki način govora omogočajo razumevanje znanstvene metode kot človeške prakse ter razumevanje umetnosti v odsotnosti človeškega. Presek vseh treh pa nujno zahteva vključitev humanističnih znanosti, razumevanje človeškosti. 

 

Seštevek:

Razstava-telo Liminalni agenti omogoča prevajanje antropocentričnega opazovanja v antropocentrične oblike mišljenja, nikakor pa ne omogoča biti tisto, kar kot ljudje opazujemo in mislimo, da razumemo. Inteligenca je uporabna predvsem v odnosu do sorodnega in skupnega. Umetnost je umetnost zgolj v odnosu do sorodnega. Do sorodnega tistega, ki te gleda. Druga inteligenca umetnosti ni sposobna interpretirati, lahko zgolj zazna njen obstoj - njeno bit. Zato je vsaka umetnina v odnosu do druge inteligence suprematistična - manifestira zgolj svoj obstoj.

 

Špela Petrič in Miha Turšič zastopata drugo stran, nečloveško, kozmično. Množica se skozi svetlobo v tiho temo premika. Gledamo se v popek, gledamo kriterije za živost.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Približuje se nam nov val epidemije, morda najhujši od vseh, ki smo jih do sedaj doživeli
9
03.08.2021 21:51
Evropska unija prihaja v četrti val epidemije. Epidemiološko stanje je iz tedna v teden slabše, praviloma prevladuje delta ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoči komentar: Slovenska politika ne išče rešitev, ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu
12
02.08.2021 20:08
Slovenska vladajoča in razdeljena politika, ki se ukvarja izključno z medsebojno vojno moči, nima vizije ter je v rešitvah ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Čez 60 let bo tukaj Madžarska in mrgolelo bo albanske, bosanske ter ciganske dece
26
01.08.2021 22:56
Nima smisla razglabljati o tem, ali morajo biti najprej pogoji za otroka ali otrok. Medtem ko se Slovenci ukvarjajo s tem ... Več.
Piše: Ana Jud
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
8
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
14
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 2.289
02/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.955
03/
Čez 60 let bo tukaj Madžarska in mrgolelo bo albanske, bosanske ter ciganske dece
Ana Jud
Ogledov: 1.488
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.355
05/
Gostujoči komentar: Slovenska politika ne išče rešitev, ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu
Aleksandra Pivec
Ogledov: 1.051
06/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.170
07/
Približuje se nam nov val epidemije, morda najhujši od vseh, ki smo jih do sedaj doživeli
Milan Krek
Ogledov: 826
08/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.523
09/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 781
10/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 745