Opazili smo

Bo danes konec ali novo nadaljevanje Vriskove ere?

Danes bo potekal občni zbor Kmetijske zveze Slovenije, na katerem bodo člani zveze še enkrat skušali strmoglaviti svojega "večnega" predsednika Petra Vriska, ki zadnje čase mrzlično krepi mrežo svojih podpornikov, po naših informacijah pa celo zaposluje sorodnike in prijatelje v odvisnih družbah, lobira pri neodločnih, pritiska na prestrašene ter pripravlja seznam zadrug, ki jih bo črtal s seznama članic ZZS. Če bo preživel današnje volitve seveda. Seznam grehov, ki mu jih očitajo nasprotniki, je zajeten.

21.11.2017 11:46
Ključne besede:   Peter Vrisk   Kmetijska zveza Slovenije   Deželna banka Slovenije   Sonja Anadolli   Alenka Žnidaršič Krajnc

Foto: Mediaspeed

Poleg številnih drugih očitkov o zlorabi Kmetijske zveze Slovenije (KZS) za osebne interese Petra Vriska so vse bolj glasne kritike na račun zaposlovanja sorodnikov, prijateljev in političnih podpornikov na KZS, Deželni banki Slovenije (DBS) in v Semenarni. Gospod Vrisk je znotraj svojega imperija zagotovil službi otrokoma, sinu Mitji in hčerki Maji. Mitja Vrisk je zaposlen v Deželni banki kot pravnik, gospodično Majo Vrisk pa so pred kratkim zaposlili v Semenarni Ljubljana, ki je v preteklih letih odpuščala ljudi zaradi sanacije poslovanja. Na seznamu sorodnikov, ki jim je Peter Vrisk zagotovil službe, je še nečak Matjaž Podmiljšak, ki dela na Zadružni zvezi.

 

Na vrhu seznama Vriskovih privilegiranih prijateljev in sodelavcev je Marjan Janžekovič, podpredsednik nadzornega sveta Deželne banke in direktor KZ Ptuj. Njegov sin je direktor poslovne enote Pomurje v DBS. Sonja Anadolli je v DBS zaposlila brata Mirka, ki je v banki svetovalec za prebivalstvo. Pomanjkanje delovnih izkušenj in stroga kadrovska politika banke nista bili ovira. Anadolijeva je v banki zaposlila še prijateljico Božo Ušaj, ki je direktorica notranje revizije. Med političnimi podporniki si je najboljšo službo z Vriskovo pomočjo zagotovil Luka Ilc, član izvršilnega odbora SLS, v Deželni banki Slovenije pa je glavni upravljalec nepremičnin.

 

 

Kako se financira brezplačnik Podeželje

 

Medij je bila ustanovljen v času volitev v Zadružni zvezi leta 2012, ko se je obstoječemu (bodočemu?) predsedniku Petru Vrisku nakazoval močan padec podpore. Najprej je brezplačnik izhajal vsakih 14 dni, čemur pa so nekateri člani zadrug odločno nasprotovali. V financiranje so bile prisiljene družbe, ki jih Peter Vrisk obvladuje, in to kljub temu, da od oglaševanja niso imele nikakršnih pozitivnih učinkov.. Nekaj zadrug, članic ZZS, ki so bile v financiranje prisiljene, je iz ZZS celo izstopilo (KZ Šentjur), druge so izključili (KZ Šmarje pri Jelšah). Trenutno se revija financira iz družb, ki jih obvladujeta Peter Vrisk in Sonja Anadolli.

 

Vsi članki, ki v časopisu Kmečki glas s svojo vsebino promovirajo Petra Vriska ali opravičujejo njegova dejanja, pridejo izpod peresa Anite Jakuš, ki je na Zadružni zvezi Slovenije zaposlena ko PR-ovka Petra Vriska.

 

 

Kdo zares upravlja DBS?

 

Med načine obvladovanja Deželne banke in vpliva na dnevne upravljalske odločitve sodi tudi to, da Sonja Anadolli ves čas trajanja svojega mandata najmanj enkrat tedensko, in sicer ob ponedeljkih, hodi na posvete k predsedniku ZZS Vrisku. Ta tako nadzira ustrezno kadriranje, kreditno politiko banke ter posle, ki lahko posredno vplivajo na njegov položaj. Takšen odnos med šefom nadzornikov in predsednico uprave te banke je nenavaden in za druge banke popolnoma nesprejemljiv, saj uprava nadzorni svet o ključnih informacijah seznanja na sejah nadzornega sveta, kjer so prisotni tudi ostali člani nadzora.

 

V zadnjem času pa je Sonja Anadolli po trditvah naših virov v pisarni Petra Vriska že vsak dan. Ukvarja se menda s prodajo banke, in sicer tako, da bo banka prodana kupcu, ki bo omogočal njen in predsednikov obstoj na obstoječih funkcijah. Edini kupec, ki je bil pripravljen to zagotoviti, je razvita Alenka Žnidaršič Kranjc s svojo Prvo zavarovalnico edini sprejemljivi kupec, saj "razume vsebino zadružništva in bo za banko pomenila dodano vrednost". V resnici pa nihče ne zna pojasniti, od kdaj se Prva zavarovalnica razume na zadružništvo in kakšna bo njena "dodana vrednost" v banki, saj ta že zdaj ponuja njene zavarovalne produkte. 

 

Ob tem se seveda poraja vprašanje, kdo pravzaprav vodi Deželno banko s skoraj milijardo bilančne vsote. Po informacijah, ki vsak dan pricurljajo iz banke, Sanja Anadolli menda natančno izpolni prav vsak ukaz "svojega" predsednika KZS.

 

 

Bogate svetovalne pogodbe

 

Podatkov o dragih svetovalnih pogodbah ni mogoče dobiti od Petra Vriska: da bi preprečil razkritje njihovih vsebin, je namreč sklenil novo svetovalno pogodbo z znano odvetniško družbo Rojs, Peljan, Prelesnik & partnerji, ki je med drugim znana po svojih zelo dragih storitvah. Ko so člani ZZS zahtevali razkritje svetovalnih pogodb, so svetovalci iz te odvetniške družbe pripravili zavrnitveni dokument, v katerem navajajo, da bi razkritje celotne vsebine svetovalnih pogodb ogrozilo konkurenčni položaj ZZS pri zagotavljanju njenih osnovnih nalog in ji povzročilo občutno škodo. Jasno je, da gre za popolnoma neutemeljene argumente, saj bi zahtevane podatke razkrili edinole članom zveze, v korist katerih naj bi zveza pravzaprav delovala (!). Zato je njihov interes, da vedo, za kaj se porablja skupni denar in kakšno "dodano vrednost" imajo od tega kot člani, povsem upravičeno.

 

 

Kaj za zadružni sistem pomeni prodaja DBS?

 

Prodaja manjšinskega ali celotnega deleža DBS pomeni izgubo za zadružni sistem iz vidika zapiranja poslovalnic, s tem pa tudi bančnega servisa za manj poseljeno podeželje. Z morebitno prodajo je povezana tudi negotova usoda prezadolženih zadružnih podjetij, ker jih druge banke ne bodo pripravljene dodatno financirati ali jim reprogramirati dolgov. Večina bančnih poslovalnic je v prostorih kmetijskih zadrug in v interesu zadrug je, da se ohranijo tudi z vidika prihodka od najemnin. 

 

S prodajo manjšinskega deleža v višini 25 %, kar obljublja predsednik Peter Vrisk, ostaja še vprašanje, ali bo kupnina za ta delež zadoščala za pokritje celotnega kredita banke BKS v višini 9,5 milijona evrov. Precej verjetno je, da ne bo. Odgovora na vprašanje, kako bo Kapitalska zadruga, ki jo prav tako vodi Peter Vrisk, poplačala razliko kredita in iz katerega vira, pa ostaja odprto. Od zadružnega premoženja bo tako ostal le se manjšinski delež DBS, ki jim bo kmalu povsem spolzel iz rok, ter nekaj nepremičnin. Najemnina, ki jo za oddajo prejema ZZS , bo ravno dovolj za plače nekaj izbrancev, ki so že leta in leta sami sebi namen - in očitno bo tako tudi ostalo, če se "Vriskova era" danes ne bo končala.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Act Tank: Poziv k dostojnosti in odprtosti duha
4
06.11.2021 14:28
Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka na javnost naslovila poziv v zvezi z medijskim in političnim pogromom nad ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Bližamo se meji zmogljivosti zdravstvenega sistema."
2
02.11.2021 22:04
Spoštovane državljanke in državljani,vem, da utegne biti ta poziv preslišan. Vendar iskreno čutim potrebo, da vse nas opozorim ... Več.
Piše: Uredništvo
Lažnivi Luka
6
22.10.2021 12:41
Če bo vladal KUL z Lukom Mesecem, nam bodo očitno nacionalizirali podjetja, o čemer je Levica že govorila, odvzeli nam bodo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
"Negativne posledice družbenega kaosa obremenjujejo prav vsako družino"
1
23.08.2021 17:55
Ivana Gradišnik in Barbara B. Pribaković stav imenu ekipe Familylab Slovenija medijem in javnosti poslali odprto pismo pred ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenec, ki Iraku obljublja milijardni gospodarski razvoj
0
22.08.2021 00:00
V procesu pogajanja med vlado Iraka in Svetovno banko o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te ... Več.
Piše: Uredništvo
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
Ken Hu, Huawei: "Pandemija je digitalizaciji omogočila velik pospešek"
0
31.03.2021 20:52
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oz. 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri ... Več.
Piše: Uredništvo
Društvo novinarjev Slovenije: Janša s svojimi dejanji dokazuje, da so očitki na njegov račun upravičeni!
5
10.03.2021 22:48
Na dan, ko se je v Evropskem parlamentu začela razprava o svobodi medijev v nekaterih članicah, med drugim tudi v Sloveniji, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje odpadki: Slovenske smeti na meji z Italijo
1
08.03.2021 20:00
Občina Šempeter-Vrtojba je, potem ko je konec lanskega leta odpovedala pogodbo Komunali Nova Gorica za odvoz odpadkov, postavila ... Več.
Piše: Uredništvo
Salonit Anhovo z rastjo prihodkov v letu 2020
0
05.03.2021 11:27
Lepo je slišati, da se v dolini Soče, kjer pogosto poročajo o slabih novicah, zgodi tudi kaj pozitivnega. Še lepše, če se to ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam George Schultz: Dve stoletji velikega diplomata
2
13.02.2021 06:59
Trinajstega decembra je dopolnil veličastnih sto let, dva meseca kasneje, šestega februarja 2021, pa se je v svojem stoprvem ... Več.
Piše: Igor Kovač
Protestno pismo ruskemu veleposlaniku zaradi primera Aleksej Navalni
4
03.02.2021 07:30
Včerajšnja obsodba ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega na skoraj tri leta kazenske kolonije utegne sprožiti širše ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.917
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.698
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.509
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.588
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.306
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.452
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 768
09/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 767
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 558