Opazili smo

Bo danes konec ali novo nadaljevanje Vriskove ere?

Danes bo potekal občni zbor Kmetijske zveze Slovenije, na katerem bodo člani zveze še enkrat skušali strmoglaviti svojega "večnega" predsednika Petra Vriska, ki zadnje čase mrzlično krepi mrežo svojih podpornikov, po naših informacijah pa celo zaposluje sorodnike in prijatelje v odvisnih družbah, lobira pri neodločnih, pritiska na prestrašene ter pripravlja seznam zadrug, ki jih bo črtal s seznama članic ZZS. Če bo preživel današnje volitve seveda. Seznam grehov, ki mu jih očitajo nasprotniki, je zajeten.

21.11.2017 11:46
Ključne besede:   Peter Vrisk   Kmetijska zveza Slovenije   Deželna banka Slovenije   Sonja Anadolli   Alenka Žnidaršič Krajnc

Foto: Mediaspeed

Poleg številnih drugih očitkov o zlorabi Kmetijske zveze Slovenije (KZS) za osebne interese Petra Vriska so vse bolj glasne kritike na račun zaposlovanja sorodnikov, prijateljev in političnih podpornikov na KZS, Deželni banki Slovenije (DBS) in v Semenarni. Gospod Vrisk je znotraj svojega imperija zagotovil službi otrokoma, sinu Mitji in hčerki Maji. Mitja Vrisk je zaposlen v Deželni banki kot pravnik, gospodično Majo Vrisk pa so pred kratkim zaposlili v Semenarni Ljubljana, ki je v preteklih letih odpuščala ljudi zaradi sanacije poslovanja. Na seznamu sorodnikov, ki jim je Peter Vrisk zagotovil službe, je še nečak Matjaž Podmiljšak, ki dela na Zadružni zvezi.

 

Na vrhu seznama Vriskovih privilegiranih prijateljev in sodelavcev je Marjan Janžekovič, podpredsednik nadzornega sveta Deželne banke in direktor KZ Ptuj. Njegov sin je direktor poslovne enote Pomurje v DBS. Sonja Anadolli je v DBS zaposlila brata Mirka, ki je v banki svetovalec za prebivalstvo. Pomanjkanje delovnih izkušenj in stroga kadrovska politika banke nista bili ovira. Anadolijeva je v banki zaposlila še prijateljico Božo Ušaj, ki je direktorica notranje revizije. Med političnimi podporniki si je najboljšo službo z Vriskovo pomočjo zagotovil Luka Ilc, član izvršilnega odbora SLS, v Deželni banki Slovenije pa je glavni upravljalec nepremičnin.

 

 

Kako se financira brezplačnik Podeželje

 

Medij je bila ustanovljen v času volitev v Zadružni zvezi leta 2012, ko se je obstoječemu (bodočemu?) predsedniku Petru Vrisku nakazoval močan padec podpore. Najprej je brezplačnik izhajal vsakih 14 dni, čemur pa so nekateri člani zadrug odločno nasprotovali. V financiranje so bile prisiljene družbe, ki jih Peter Vrisk obvladuje, in to kljub temu, da od oglaševanja niso imele nikakršnih pozitivnih učinkov.. Nekaj zadrug, članic ZZS, ki so bile v financiranje prisiljene, je iz ZZS celo izstopilo (KZ Šentjur), druge so izključili (KZ Šmarje pri Jelšah). Trenutno se revija financira iz družb, ki jih obvladujeta Peter Vrisk in Sonja Anadolli.

 

Vsi članki, ki v časopisu Kmečki glas s svojo vsebino promovirajo Petra Vriska ali opravičujejo njegova dejanja, pridejo izpod peresa Anite Jakuš, ki je na Zadružni zvezi Slovenije zaposlena ko PR-ovka Petra Vriska.

 

 

Kdo zares upravlja DBS?

 

Med načine obvladovanja Deželne banke in vpliva na dnevne upravljalske odločitve sodi tudi to, da Sonja Anadolli ves čas trajanja svojega mandata najmanj enkrat tedensko, in sicer ob ponedeljkih, hodi na posvete k predsedniku ZZS Vrisku. Ta tako nadzira ustrezno kadriranje, kreditno politiko banke ter posle, ki lahko posredno vplivajo na njegov položaj. Takšen odnos med šefom nadzornikov in predsednico uprave te banke je nenavaden in za druge banke popolnoma nesprejemljiv, saj uprava nadzorni svet o ključnih informacijah seznanja na sejah nadzornega sveta, kjer so prisotni tudi ostali člani nadzora.

 

V zadnjem času pa je Sonja Anadolli po trditvah naših virov v pisarni Petra Vriska že vsak dan. Ukvarja se menda s prodajo banke, in sicer tako, da bo banka prodana kupcu, ki bo omogočal njen in predsednikov obstoj na obstoječih funkcijah. Edini kupec, ki je bil pripravljen to zagotoviti, je razvita Alenka Žnidaršič Kranjc s svojo Prvo zavarovalnico edini sprejemljivi kupec, saj "razume vsebino zadružništva in bo za banko pomenila dodano vrednost". V resnici pa nihče ne zna pojasniti, od kdaj se Prva zavarovalnica razume na zadružništvo in kakšna bo njena "dodana vrednost" v banki, saj ta že zdaj ponuja njene zavarovalne produkte. 

 

Ob tem se seveda poraja vprašanje, kdo pravzaprav vodi Deželno banko s skoraj milijardo bilančne vsote. Po informacijah, ki vsak dan pricurljajo iz banke, Sanja Anadolli menda natančno izpolni prav vsak ukaz "svojega" predsednika KZS.

 

 

Bogate svetovalne pogodbe

 

Podatkov o dragih svetovalnih pogodbah ni mogoče dobiti od Petra Vriska: da bi preprečil razkritje njihovih vsebin, je namreč sklenil novo svetovalno pogodbo z znano odvetniško družbo Rojs, Peljan, Prelesnik & partnerji, ki je med drugim znana po svojih zelo dragih storitvah. Ko so člani ZZS zahtevali razkritje svetovalnih pogodb, so svetovalci iz te odvetniške družbe pripravili zavrnitveni dokument, v katerem navajajo, da bi razkritje celotne vsebine svetovalnih pogodb ogrozilo konkurenčni položaj ZZS pri zagotavljanju njenih osnovnih nalog in ji povzročilo občutno škodo. Jasno je, da gre za popolnoma neutemeljene argumente, saj bi zahtevane podatke razkrili edinole članom zveze, v korist katerih naj bi zveza pravzaprav delovala (!). Zato je njihov interes, da vedo, za kaj se porablja skupni denar in kakšno "dodano vrednost" imajo od tega kot člani, povsem upravičeno.

 

 

Kaj za zadružni sistem pomeni prodaja DBS?

 

Prodaja manjšinskega ali celotnega deleža DBS pomeni izgubo za zadružni sistem iz vidika zapiranja poslovalnic, s tem pa tudi bančnega servisa za manj poseljeno podeželje. Z morebitno prodajo je povezana tudi negotova usoda prezadolženih zadružnih podjetij, ker jih druge banke ne bodo pripravljene dodatno financirati ali jim reprogramirati dolgov. Večina bančnih poslovalnic je v prostorih kmetijskih zadrug in v interesu zadrug je, da se ohranijo tudi z vidika prihodka od najemnin. 

 

S prodajo manjšinskega deleža v višini 25 %, kar obljublja predsednik Peter Vrisk, ostaja še vprašanje, ali bo kupnina za ta delež zadoščala za pokritje celotnega kredita banke BKS v višini 9,5 milijona evrov. Precej verjetno je, da ne bo. Odgovora na vprašanje, kako bo Kapitalska zadruga, ki jo prav tako vodi Peter Vrisk, poplačala razliko kredita in iz katerega vira, pa ostaja odprto. Od zadružnega premoženja bo tako ostal le se manjšinski delež DBS, ki jim bo kmalu povsem spolzel iz rok, ter nekaj nepremičnin. Najemnina, ki jo za oddajo prejema ZZS , bo ravno dovolj za plače nekaj izbrancev, ki so že leta in leta sami sebi namen - in očitno bo tako tudi ostalo, če se "Vriskova era" danes ne bo končala.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Primer Pavliha: Njegova resnica
7
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
Jamnik proti Kostiću: Totalna medijska vojna
1
20.03.2019 00:00
Pred vrati je dolgo pričakovani razplet okoli prodaje Abanke. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče danes. Zadeva je hudo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Kdo vse se igra z energetiko in obnovljivimi viri energije
3
11.02.2019 11:47
Naša država je že večkrat napovedala aktivne ukrepe za povečanje deležaobnovljivih virov energije(OVE) v energetski bilanci, pri ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dosje Thermana: Zdravilišče, ki je simptom tranzicijske Slovenije
1
27.11.2018 10:19
Sporni dogodki v zvezi s toplicami Thermana, ki se te dni obravnavajo na sodišču, in ki so predmet kriminalističnih preiskav, so ... Več.
Piše: Uredništvo
29 let po padcu Berlinskega zidu: Noč, ko se je zgodila največja ulična zabava v zgodovini človeštva
1
09.11.2018 13:31
Mineva 29 let, odkar je tudi fizično padel Berlinski zid, ki je skoraj štiri desetletja ločeval Evropo na demokratični Zahod in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Hekerji nad savdski dvor: Ugrabili so spletno stran "Davosa v puščavi"
1
23.10.2018 10:56
Hekerji so se maščevali savdskemu kronskemu princu Salmanu, glavnemu osumljencu oziroma naročniku barbarskega umora novinarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko gredo (desničarski) kekci na Kolpo branit mejo
4
11.10.2018 00:25
Razpis za domoljubno pravljico, objavljen v tedniku Demokracija, ki velja za hišno glasilo SDS, je naletel na oster odziv tudi v ... Več.
Piše: Uredništvo
Kdo potrebuje superračunalnik ali zgodba o zlorabi mariborskega Instituta informacijskih znanosti
2
05.09.2018 16:00
Ker se je črpanju evropskih sredstev pokazalo, da vzhodna regija ne črpa dovolj, se je vlada odločila, da v to regijo plasira ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Slovenski poslovni klub: Šokirani nad ekstremizmom Levice!
3
03.09.2018 13:19
Klub slovenskih podjetnikov (Slovenian Business Club, SBC) je danes vsem, ki v tej državi tako ali drugače vladajo, poslal ... Več.
Piše: Uredništvo
Iskrena Violeta: "Smo sestavili vlado..."
6
24.08.2018 15:36
Posnetek nastopa Violete Tomić v državnem zboru razkriva pomenljiv faux pas gospe poslanke stranke Levica, saj ji je, med tem ko ... Več.
Piše: Uredništvo
Odprto pismo poslancem državnega zbora, volivcem in slovenski javnosti
11
14.08.2018 10:12
Peter Jambrek,Dimitrij Rupel,Romana Jordan,Matej Avbelj inTomaž Zalaznik bodo danes slovenski javnosti, volivcem, predvsem pa ... Več.
Piše: Uredništvo
Bo izpoved akademika Marka Noča o slovenskem zdravstvu odprla Pandorino skrinjico?
3
10.08.2018 22:00
Primarni namen tega javnega sistema ni vaše boljše zdravje, kot vam govorijo leve stranke, pač pa vzdrževanje korupcijske verige ... Več.
Piše: Uredništvo
Nenavadni posli Marka Bošnjaka, viceguvernerja Banke Slovenije
0
08.06.2018 12:45
Drugi mož naše narodne banke, viceguverner Banke Slovenije Marko Bošnjak, v preteklosti zagovornik zasebnega lastništva bank, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Kaj nam dejansko sploh prinaša GDPR?
2
07.06.2018 13:51
Konec maja je stopila v veljavo nova zakonodaja EU o varstvu podatkov Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR). Po zagotovilih ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
La Dolce Vita, sladko življenje Lidije Glavine: 132.000 evrov odpravnine, službeni audi in zagotovljena služba na SDH! Čestitamo!
Uredništvo
Ogledov: 3,300
02/
Primer Pavliha: Kako je visoko protežirani kandidat iz Slovenije neslavno pogorel v Bruslju
Uredništvo
Ogledov: 3,268
03/
Anonimka proti Marku Pavlihi res ni nič posebnega - bolj je zanimivo, kdo stoji v ozadju
Uredništvo
Ogledov: 2,248
04/
Ekskluzivno objavljamo kazensko ovadbo zoper celotno bivše vodstvo Banke Slovenije!
Uredništvo
Ogledov: 5,869
05/
O dvojnosti: Za politično stanje v Sloveniji smo krivi mi, državljani Slovenije
Miha Burger
Ogledov: 1,740
06/
Kot svinje z mehom! Fundacija invalidov in humanitarcev dobi vsako leto 20 milijonov, ki jih razdeli diskriminatorno, netransparentno, koruptivno in arbitrarno!
Igor Mekina
Ogledov: 1,674
07/
Muslimani v Veliki Britaniji ostro protestirajo proti LGBT vzgoji
Oskar M. Salobir
Ogledov: 1,627
08/
America will never be socialist*: nova knjiga Michaela Wolffa o "obleganem Trumpu"
Uredništvo
Ogledov: 1,308
09/
Dosje HE Brežice: Simbol državne protekcije kapitala na račun okolja in ljudi
Uredništvo
Ogledov: 1,188
10/
Intenziven študij na arestantski univerzi obsega vse znanje človeštva
Uredništvo
Ogledov: 707