Komentar

Ko Arthur pred hotelom Chelsea sredi New Yorka sreča Fredericka ...

Moj današnji tekst želi biti metodološko pregleden in je bolj kot komentar pričanje o znanstveni mediaciji. Potrditi hoče dejstvo, kako pomembni so ljudje, ki jo razumejo. Frederick Ordway III. je bil zagotovo eden od njih. Umrl je pred tremi leti, star sedeminosemdeset let, njegov življenjski dosežek pa je bil ta, da je omogočil, da je Noordungovo bivalno kolo v filmu 2001: Vesoljska odiseja dobilo svojo realizacijo. Vrtelo se je, skupaj z dunajskim valčkom, spodaj pod njim pa se je vrtela Zemlja s svojo atmosfero. Ta se ne konča naenkrat, temveč počasi, postopoma, vse redkejša je, dokler popolnoma ne izgine in točno tam, kjer izgine atmosfera, tam se začne svet Noordungovih, Ordwayevih, Kubrickovih in Clarkovih konceptov.

25.11.2017 21:22
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Frederick Ordway III.   Stanley Kubrick   Arthur C. Clark   Herman Potočnik Noordung   Odiseja 2001   Chelsea hotel   vesolje

Deček je bil prepričan, da mu je oče kupil revijo s posebnim namenom. Zato jo je natančno in temeljito prebral. Večkrat jo je prebral, čeprav je ni skoraj nič razumel. Toda z odraščanjem je vedno bolj razumel, o čem je govorila: o stvareh, ki bodo postale resničnost šele v bodočnosti.

Znanstvene predstave in resnice, ki so v strokovni javnosti že zdavnaj potrjene, še zdaleč ne pomenijo, da so vsesplošno uveljavljene. V imenu sedmih milijard ljudi nam jih lahko ravno znanstveniki najbolje razložijo in vizualizirajo. Je pa res, da so znanstvene resnice vedno bolj zahtevne, da bi jih lahko človeške množice razumele in se na njihovi osnovi odločale ali izbirale svoje odločevalce. To, da je človeška ideja razumljena in istočasno množično sprejeta, je vedno znova gromozanski dosežek. Zgodovino znanosti in zgodovino nasploh gradi prvovrstna kulturna zavest. Govorimo o skupni zavesti človeštva, o kolektivni dinamiki človeške vrste. Razumevanje znastvenih resnic je pomemben del sveta, ki nas vodi k skupnemu odločanju. Samo pomislite na Kjotski protokol in Pariški sporazum. Vznik in vidnost znanstvenih načel je bil in vedno bo civilizacijski dosežek.

 

Naj vas spomnim, da je še mesec in nekaj dni, ko bomo vstopili v leto, v katerem se bomo spominjali petdesetletnice nastanka filma 2001: Vesoljska odiseja. Tema, vsebina in motiv današnjega komentarja je znanstveno-mediacijsko delo Fredericka Ordwaya III. v Clark - Kubrickovem filmu 2001: Vesoljska odiseja. Ravno Frederick Ordway III. je bil tisti znanstevnik, svetovalec za vesoljsko tehnologijo, ki je uvedel v film vizualni koncept geostacionarne postaje, bivalnega kolesa Hermana Potočnika Noordunga.

 

Izkušnja deli znastvenike na romantike in klasike. Prvi sprožajo s pomočjo navdiha ideje okrog sebe, drugi pa sistematično zbirajo in analizirajo podatke o naravnih zakonitostih, ki rezultirajo v njihovem znanstvenem delu. Obstaja pa še majhen, a zelo pomemben red znastvenikov, ki so genialni didakti. Točno takšen je bil Frederick Ordway III. Na mojih knjižnih policah ima prav posebno mesto njegova knjiga z naslovom Vizije vesoljskih poletov s predgovorom Arthurja C. Clarka, avtorja scenarija filma 2001: Vesoljska odiseja. Na strani 121 je objavil celostranski načrt Noordungovega bivalnega kolesa, ki ga v strokovni javnosti imenujejo model "drugega evolucijskega dviga". Potočnik je predvidel, da bi bilo nameščeno na oddaljenosti 35.900 km od Zemlje, zunanji premer bivalnega kolesa naj bi bil 50 metrov. To naj bi se vrtelo okoli svoje osi z namenom, da ustvari umetno težnost v bivalnem zunanjem obroču. V njem so prostori, namenjeni za laboratorije, kabinete, kabine, delavnice, kuhinjo in kopalnico. Načrtoval je tudi krožno galerijo. Line so služile opazovanju zemlje, osončja in zvezd. Energijo naj bi vesoljska postaja pridobivala s pomočjo dveh velikih zrcal, ki bi žarčila sončno radiacijo na grelne cevi, napolnjene s tekočino. Ta tekočina pa bi z izparevanjem poganjala turbine, ki bi proizvajale električni tok. Para bi se nato utekočinila v ceveh, nameščenih na osojni strani ogledal.

 

Friderick Ordway III. je Arturja C. Clarka opozoril na Hermana Potočnika Noordunga.

 

 

Ordwayeva knjiga z njegovimi osebnimi, dragocenimi zgodovinskimi artefakti je izšla pri newyorški založbi Four walls eight windows. Nanjo me je opozoril Arthur C. Clark ter mi predlagal srečanje z njim, kar se je nekaj let kasneje tudi zgodilo. To je bilo leta 2008 v Washingtonu. Na tem mestu bom začel kot zaupanja vreden vir pričevanje o dejstvih, ki so privedla do tega, da ima bivalno kolo Hermana Potočnika Noordunga tako pomembno vlogo v filmu 2001: Vesoljska odiseja.

 

Uvodno dejstvo: do leta 2001 je veljalo, da je bil Arthur C. Clark tisti, ki je uvedel v film 2001: Vesoljska odiseja Noordungovo bivalno kolo. Da so tako menili, je več kot razumljivo, za njo je stal enostaven in zelo prepričljiv argument. Arthur C. Clark je Noordungovo knjigo navajal kot znanstveni vir v svojem doktoratu o informacijskih satelitih, ki ga je napisal leta 1945. A ravno Arthur C. Clark je bil tisti, ki mi je decembra leta 2001 potrdil, da Noordungove knjige ni imel nikoli v rokah vse do začetka devetdesetih let. V doktoratu je navajal Noordungovo knjigo - a po povzetku članka v reviji Die Rakete. Na Noordungov koncept načina proizvodnje umetnega privlaka v vesolju ga je opozoril ravno Frederick Ordway III. leta 1964. 

 

 

Prvo pričanje

 

Ko je bilo Fredericku Ordwayu III. dvanajst let, mu je oče kupil na Manhattnu iz zalog Science Wonder Storys znanstveno-fantastično revijo. Oče je pri tem mislil, da je Sciens Wonder Storys otroško-mladostniška publikacija, ki bo spodbudila njegovega otroka s svojo vesoljsko tematiko k domišljiji. Revija je imela na naslovnici atraktivno, kričečo, večbarvno Noordungovo ilustracijo s pogledom iz vesoljske postaje na Zemljo. 

 

Ordwayev oče se je seveda motil. V tej številki Sciences Wonder Storys je urednik in lastnik revije Hugo Gerensback objavil znanstveno delo Hermana Potočnika Noordunga Problem vožnje po vesolju, ki bi jo težko razumel tudi visoko izobraženi razumnik. 

 

Deček je bil prepričan, da mu je oče kupil revijo s posebnim namenom. Zato jo je natančno in temeljito prebral. Večkrat jo je prebral, čeprav je ni skoraj nič razumel. Toda z odraščanjem je vedno bolj razumel, o čem je govorila: o stvareh, ki bodo postale resničnost šele v bodočnosti. Nekatera poglavja bodo postala resničnost že čez trideset, mnoga pa šele čez petdeset let. Tako kot se je razvijala vesoljska tehnologija, tako je z njo odraščal Frederick Ordway III., ta številka revija pa mu je postala artefakt, ki je prerasel v zbirko vesoljske memorabilije.

 

 

Drugo pričenje

 

Frederick Ordway III. se je srečal v Parizu leta 1950 kot edini predstavnik ZDA s futurologom Arthurjem C. Clarkom na prvi konferenci Mednarodne astronavtske federacije (IAF). Takrat sta se močno zbližala. Oba je povezovalo navdušenje nad historičnimi koncepti vesoljskih potovanj, Ordwaya pa so predvsem navduševale Clarkove literarne vesoljske projekcije.

 

 

Tretje pričanje

 

Če stojite pred vrati newyorškega hotela Chelsea, boste videli na desni strani spomnisko ploščo, na kateri piše, da je v tem hotelu leta 1964 Arthur C. Clark napisal scenarij za film 2001: Vesoljska odiseja. Leta 2008 mi je solastnik in direktor Chelsea hotela Stanly Bard, točno v tisti sobi, v kateri je bival in pisal Arthur C. Clark, razlagal, kako je Arthur C. Clark na ulici, pred vrati hotela, popolnoma slučajno srečal Fridericka Ordwaya III. in njegovo soprogo. Clark je nemudoma obvestil Ordwaya o namenu svojega bivanja v Chelsea hotelu: "Človek, ki je nazadnje posnel zgodovinski film o Špartaku bi rad zdaj posnel film z vesoljsko tematiko. Menim, da poleg moje pomoči nujno potrebuje tvoje znanje."

 

Zvečer tistega majskega dne leta 1964 sta že sedela na večerji z režiserjem filma Stanlyem Kubrickom. In tako je Friderick Ordway III. postal uradni svetovalec za vesoljsko tehnologijo v filmu. Že naslednje leto, 1965, so narisali prve idejne načrte za scenografijo po skicah Hermana Potočnika Noordunga. Rotirajočo konstrukcijo so posneli v MGM Borehamwood studiu v Angliji. Aprila 1968 smo tako dobili modernistično mojstrovino 2001: Vesoljska odiseja.

 

Frederick Ordway III. je omogočil, da je Noordungovo bivalno kolo dobilo v filmu svojo realizacijo. Vrtelo se je, skupaj z dunajskim valčkom, spodaj pod njim pa se je vrtela Zemlja s svojo atmosfero. Ta se ne konča naenkrat, temveč počasi, postopoma, vse redkejša je, dokler popolnoma ne izgine in točno tam, kjer izgine atmosfera, tam se začne svet Noordungovih, Ordwayevih, Kubrickovih in Clarkovih konceptov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
0
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
9
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve ob rob: Udba in akcija Sever
31
17.02.2023 20:00
Igor Bavčar je ob izidu knjige Igorja Omerze Udba in akcija Severjunija 2020 napisal obširno spremno besedo, v kateri je akcijo ... Več.
Piše: Igor Bavčar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 2.924
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.883
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.220
04/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.464
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.124
06/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.194
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 848
08/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.880
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 478
10/
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.836