Razkrivamo

Jazz klubu Gajo se obeta še ena deložacija, tokrat ga iz svojega vrta podi Društvo slovenskih pisateljev

Ljubljana bo očitno izgubila svoj edini jazz klub. Ta je sicer med leti 1994-2010 deloval na Beethovnovi ulici, v poletnem času pa že od leta 2005 na vrtu Ebenspangerjeve vile, kjer domuje Društvo slovenskih pisateljev (DSP). Najemodajalec se je že decembra 2016 odločil, da je ne bo podaljšal, o čemer je Draga Gaja, predsednika društva Jazz Club Gajo, pisno obvestil predsednik DSP Ivo Svetina, ki mu sicer prihodnji mesec poteče mandat, vendar pa bo po naših informacijah dobil še enega, saj sploh ne bo imel nobenega protikandidata (!). 

27.11.2017 00:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Jazz klub Gajo   Ljubljana   Društvo slovenskih pisateljev   Ivo Svetina   Pen

Foto: arhiv portal+

Prvi vtis, ki ga opazovalec dobi, meče slabo luč na nacionalno pisateljsko združenje: nekdo bi rad iz njihove stavbe in vrta deložiral dva uveljavljena in mednarodno priznana najemnika samo zato, da bi prostore oddal nekomu, s katerim je pod mizo že vse dogovorjeno. Je že res, da takšen "biznis" ni nezakonit, vendar pa pisateljsko društvo pokaže v vse prej kot lepi luči.

Jazz Club Gajo se je pred petnajstimi leti z najemno pogodbo v poletnem času naselil na vrtu vile Društva slovenskih pisateljev (DSP). Iz zaraščenega in degradiranega prostora je zrasel eden najbolj prepoznavnih ljubljanskih kulturno-umetniških lokalov z jazzovsko glasbo. Pa ne samo to, Jazz Club Gajo je od leta 1994 tudi edini lokal v Ljubljani, kjer se (je) predvaja(l) zgolj jazz. Po letu 2010, ko so "Gajota" zaradi nerazrešenih lastniških razmerij med državo in podjetjem Intertrade deložirali iz Beethovnove 8 - mimogrede, zadeva je še vedno na ustavnem sodišču, kjer se nikamor ne premakne -, je jazz v slovenski prestolnici po zaslugi Jazz Cluba Gajo živel le še na letnem vrtu DPS. Pa še to ne vse leto, temveč le od maja do oktobra. Brez te kulturne in gostinske poživitve bi vrt Ebenspangerjeve vile, kamor so se slovenski pisatelji vselili leta 1957, še naprej zaraščala plevel in grmovje. Podobno kot restavracija Kluba kulturnih delavcev, bolj znane kot Pen Klub, daje pečat stavbi na Tomšičevi 12, je Jazz Club Gajo v vseh teh letih iz zanemarjenega in degradiranega prostora ustvaril enega najbolj izvirnih in prepoznavnih ljubljanskih gostinskih vrtov. Pisateljsko društvo je sicer najemno pogodbo vsa ta leta sklepalo le za obdobje enega leta. Petega decembra lani pa je Ivo Svetina Jazz Club Gajo s "prisrčnim pozdravom" obvestil, da je upravni odbor DSP sprejel sklep, da se "najemno razmerje v sedanji obliki, ki se izteče 15. oktobra 2017, ne podaljšuje".

 

Ali je upravni odbor DSP 22. novembra 2016 dejansko odločal o najemni pogodbi z "Gajotom"?

 

 

Ne glede na ves trud obeh najemnikov - restavracije Pen in Jazz Cluba Gajo - je vila Društva slovenskih pisateljev vsako leto v slabšem stanju. Človek bi pomislil, da bodo zaradi nujnih investicijskih del na strehi, fasadi in oknih obema najemnikoma zvišali najemnino ali jima postavili kakšne nove pogoje. Poleg tega je Drago Gajo kot "duša in telo" Jazz Cluba Gajo v letni vrt skozi vsa leta najema vložil znatna sredstva, o čemer zdaj najemodajalci nočejo nič vedeti. Podobno velja za Pen klub v prvem nadstropju Ebenspangerjeve vile, v katerega lastniki - kot se je izrazil eden naših sogovornikov, ki ni želel biti imenovan - v štiridesetih letih niso vložili niti ficka. Tako v znamenito restavracijo, ki je imela poseben status tudi v časih nekdanje skupne države, kot tudi na letni vrt, kjer zadnje desetletje in še nekaj domuje Jazz Club Gajo, redno zahajajo mnogi intelektualci, politiki in druge javne osebnosti.

 

Pričakovati je, da se bodo od dogajanju, ki pomeni takojšnjo likvidacijo edinega jazzovskega kluba v Ljubljani oziroma skorajšnjo podobno usodo Pen kluba, vsi ti ljudje javno odzvali in povzdignili glas. Med prvimi se je odzval Niko Grafenauer, akademik, sicer pa pesnik in nekdanji urednik Nove revije. Njegovo apel "Zakaj cenim in podpiram Jazz club Gajo" bomo na portalu+ objavili v prihodnjih dneh.

 

 

Drago Gajo opozarja, da upravni odbor ni bil soglasen glede odločitve o prekinitvi najemne pogodbe.

 

 

Nekaj namreč pri vsej stvari smrdi. Lanskoletna odločitev upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev, kjer naj bi na seji 22. novembra 2016 - vsaj tako je predsednik Svetina "s prisrčnim pozdravom" odpisal Dragu Gaju - sprejel sklep o tem, da se najemna pogodba z društvom Jazz Club Gajo po letu 2017 ne podaljša, bi utegnila biti - fiktivna. Ta del zgodbe na portalu+ še raziskujemo, čakamo tudi na odgovore na novinarska vprašanja, ki smo jih funkcionarjem pisateljskega društva naslovili v sodelovanju s portalom Tatrenutek, saj skupaj delamo to zgodbo.

 

Za razplet te situacije, ki nikakor ni v čast takšni kulturni instituciji, kakršna naj bi bila nacionalno združenje pisateljev, utegne poskrbeti letni občni zbor, na katerem bodo po pričakovanjih za predsednika DSP ponovno izvolili dosedanjega predsednika Iva Svetino. Kaj se bo zgodilo s člani upravnega odbora, ki jim prav tako poteče mandat, pa je težje napovedovati. Vsekakor lahko nova sestava upravnega odbora usodno vpliva na usodo Jazz club Gaja ter nenazadnje tudi Pen kluba. V tem trenutku so namreč odnosi zelo napeti, DSP je "Gajotu" prek odvetnika "zagrozil" s penali, če se ne bo nemudoma izselil oziroma odstranil objekte na vrtu. Pri vsem tem čudi zlasti to, da najemodajalec niti enkrat ne omenja povrnitve vloženih sredstev v letni vrt, ki je bil, preden je na njem zaživel "Gajo", zaraščen in degradiran.

 

 

Društvo pisateljev je prek odvetnika zahtevalo "izpraznitev" letnega vrta.

 

 

Svojevrstna enigma, povezana s poslovanjem pisateljskega društva, za čigar financiranje seveda skrbimo davkoplačevalci, je tudi v tem, da ni povsem javno, kdo je tam pravzaprav decison maker. Kdo v resnici sprejema odločitve? Je to predsednik Ivo Svetina? So to člani upravnega odbora, ki je izvršilni organ društva? Ali je "šef" celo poslovni sekretar Saša, sicer sin znanega dramatika in gledališkega režiserja Dušana Jovanovića? Kajti po logiki stvari je tisti, ki stoji v ozadju "deložacije" Jazz Cluba Gajo in prihodnje poletje bržkone tudi restavracije Pen (pred meseci so se tam takorekoč incognito že sprehajali predstavniki Kaval Group in si ogledovali prostore), na takšen ali drugačen način osebno zainteresiran za novega najemnika. Pri tem moramo omeniti, da je Statut Društva slovenskih pisateljev glede poslovanja oziroma sklepanja pogodb v zvezi z nepremičninami zelo natančen in jasen.

 

Preden odgovorimo na vprašanje, kdo lahko zakonito odloča o poslih, povezanih z razpolaganjem z nepremičninami, si najprej poglejmo, kdo sedi v organih DSP.

 

Predsednik je Ivo Svetina.

 

Upravni odbor sestavljajo Gabriela BabnikDragica HaramijaFeri LainščekPeter Kovačič PeršinMarko KravosVinko MöderndorferIfigenija SimonovićMarko SosičJanja Vidmar in Jani Virk.

 

V nadzornem odboru sedijo Drago BajtTone Peršak in Veronika Simoniti.

 

Častno razsodišče so Novica NovakovićTone Partljič in Veno Taufer.

 

 

Če odmislimo dejstvo, da na spletni strani Društva slovenskih pisateljev (vir) še niso "umaknili" ime Toneta Peršaka, Cerarjevega ministra za kulturo, iz seznama članov nadzornega odbora - res je neokusno, da je Peršak kot minister obenem tudi funkcionar v pisateljem društvu -, potem je vsekakor najbolj pomembno to, da Statut za najvišji organ društva določa občni zbor članov.

 

Občni zbor je tisti, ki po 22. členu Statuta odloča o nepremičninskih in drugih naložbah. S premoženjem društva glede na 29. člen istega Statuta upravlja tudi upravni odbor. V nobenem primeru pa to ni v pristojnosti predsednika društva ali poslovnega sekretarja, ki ga predsednik lahko pooblasti kvečjemu za sklepanje "manj zahtevnih pogodb in računov".

 

Razplet zgodbe o nepremičninskih podvigih DSP bomo seveda pozorno spremljali. Prvi vtis, ki smo ga dobili, pa meče slabo luč na nacionalno pisateljsko združenje: zdi se namreč, da bi nekdo rad iz njihove stavbe in vrta deložiral dva uveljavljena in mednarodno priznana najemnika samo zato, da bi prostore oddal nekomu, s katerim je pod mizo že vse dogovorjeno. Je že res, da takšen "biznis" ni nezakonit, vendar pa pisateljsko društvo pokaže v vse prej kot lepi luči.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
23
22.01.2020 23:49
Slovence lahko reši samo zmagovita Evropa. Evropo pa more pripeljati k resnični zmagi samo Nemčija. Tako je 29. junija 1944 na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
27
21.01.2020 22:22
Aleksander Osolnik, župnik iz Grahovega pri Cerknici, ki je včeraj dvignil nemalo prahu s svojim zapisom na dveh spletnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
17
19.01.2020 22:59
Karla Erjavca ni več. Na domačem igrišču ga je suvereno deklasirala nova igralka Aleksandra Pivec. Kdo stoji za njenim vzponom, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
11
12.01.2020 22:00
Februarja 2018 je v vzhodni Siriji prvič po vietnamski vojni dejansko prišlo do neposredne vojaške konfrontacije med ameriškimi ... Več.
Piše: Shane Quinn
Vojna v Perzijskem zalivu: Za zdaj blago maščevanje Irana, ki pa se lahko nadaljuje v množici samomorilskih napadov na ameriške tarče
9
08.01.2020 22:13
Vse kaže, da med Iranom in Združenimi državami Amerike vsaj za zdaj še ne bo vojne in da je napetost dosegla vrhunec z raketnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Davki v Sloveniji, 4. del: Država nam pobere 9 milijard od dohodkov od dela in 500 milijonov od kapitala fizičnih oseb
3
07.01.2020 23:00
Po podatkih o strukturi lastništva gospodarskih družb imajo danes domače fizične osebe v lasti dobro tretjino lastništva ... Več.
Piše: Bine Kordež
Volitve v Ameriki: Iowa bo za Demokrate prvi preizkus, kako dejansko kotirajo med ljudstvom Biden, Sanders in Warrenova
10
05.01.2020 23:00
Predsedniške volitve v Združenih državah Amerike bodo 3. novembra letos in medtem ko bo republikanski kandidat nesporno Donald ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Davki v Sloveniji, 3. del: Povprečni davkoplačevalec državi prispeva okoli 500 evrov na mesec
8
02.01.2020 23:02
In kako država porabi teh 500 evrov? Največji del, dobrih 300 evrov, gre za financiranje šolstva in zdravstva za vse državljane. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pismo predsedniku Pahorju: Sedanji volilni sistem za volitve v državni zbor je nedemokratičen, izvoljeni poslanci so nelegitimni predstavniki ljudstva!
8
02.01.2020 00:36
Gospod predsednik, vi in vaši predhodniki od leta 1992 dalje ste edini demokratično in legitimno izvoljeni predstavniki države ... Več.
Piše: Boris Nemec
Davki v Sloveniji 2. del: Če odmislimo plače, bi o kakšni progresivni obdavčitvi težko govorili
12
30.12.2019 23:00
Povprečni zaposleni v Sloveniji namenja za skupne potrebe v obliki davkov in prispevkov znesek v višini 54 % skupnega stroška ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pregled celotne obdavčitve glede na višino prejemkov v Sloveniji, 1. del: Davek na plače
4
27.12.2019 02:00
V Sloveniji več ali manj prevladuje prepričanje, da imamo dokaj visoko in tudi močno progresivno davčno obremenitev dela. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Putinova Rusija in nemirni muslimani: Kavkaški sod smodnika
8
25.12.2019 23:58
Ruska federacija pod Vladimirjem Putinom je vedno bolj suverena na mednarodnem prizorišču. Ne le politično in vojaško, ampak ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Pogled iz Pariza: Položaj bolnika in zdravnika v francoskem zdravstvenem sistemu
7
16.12.2019 20:10
Odkar živim vFranciji, nisem srečal še nikogar, ki bi se pritoževal čez njihov zdravstveni sistem, čeprav so Francozi izredno ... Več.
Piše: Andrej Vranič
Minister za zdravje Aleš Šabeder je res dvoličnež: managerjem govori eno, koalicijskim tovarišem in javnosti pa drugo!
9
15.12.2019 19:00
V ponedeljek, 16. decembra bodo poslanci državnega zbora začeli odločati o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ... Več.
Piše: Uredništvo
Zahodna politika dvojnih meril do Kitajske: Demokracija v Hongkongu da, pravice muslimanskih Ujgurov ne!
11
10.12.2019 20:00
Zahodne države glede Kitajske uporabljajo različna merila. Proteste v Hongkongu, usmerjene proti komunističnemu režimu v ... Več.
Piše: Shane Quinn
Nov poskus kadrovskega cunamija ali spopad klanov za Petrol, največje slovensko podjetje
1
08.12.2019 20:00
Upravo družbe Petrol na podlagi zahteve Slovenskega državnega holdinga (SDH) v četrtek, 12. decembra čaka skupščina družbe. ... Več.
Piše: Uredništvo
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
14
03.12.2019 08:30
Pred natanko stotimi leti je bila ustanovljena ljubljanska univerza. V sredo, 3. decembra 1919, je imel na njej prvo predavanje ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
16
02.12.2019 05:00
Terotistični napad, ki se je prejšnji teden zgodil v Londonu, odgovornost zanj pa je nemudoma prevzela formalno sicer poražena ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
5
29.11.2019 21:00
V zgodbi o razprodaji Istrabenza se je pojavil stari znanec iz ropotarnice slovenske tranzicije. Resda smo po aferi ACH že malce ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
13
28.11.2019 20:00
Zakaj se Združene države Amerike ponovno aktivno vključujejo v geopolitične razmere v Latinski Ameriki, si lahko pojasnimo z ... Več.
Piše: Shane Quinn
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,513
02/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 3,813
03/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,588
04/
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,901
05/
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
Ivan Simič
Ogledov: 2,022
06/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,699
07/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,351
08/
Čas je, da zdravniško-dobaviteljsko-zavarovalniško-lekarniški mafiji v Sloveniji enkrat že vzajemno pokažemo Digitus impudicus*
Blaž Mrevlje
Ogledov: 1,146
09/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,941
10/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 1,109