Razkrivamo

Jazz klubu Gajo se obeta še ena deložacija, tokrat ga iz svojega vrta podi Društvo slovenskih pisateljev

Ljubljana bo očitno izgubila svoj edini jazz klub. Ta je sicer med leti 1994-2010 deloval na Beethovnovi ulici, v poletnem času pa že od leta 2005 na vrtu Ebenspangerjeve vile, kjer domuje Društvo slovenskih pisateljev (DSP). Najemodajalec se je že decembra 2016 odločil, da je ne bo podaljšal, o čemer je Draga Gaja, predsednika društva Jazz Club Gajo, pisno obvestil predsednik DSP Ivo Svetina, ki mu sicer prihodnji mesec poteče mandat, vendar pa bo po naših informacijah dobil še enega, saj sploh ne bo imel nobenega protikandidata (!). 

27.11.2017 00:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Jazz klub Gajo   Ljubljana   Društvo slovenskih pisateljev   Ivo Svetina   Pen

Foto: arhiv portal+

Prvi vtis, ki ga opazovalec dobi, meče slabo luč na nacionalno pisateljsko združenje: nekdo bi rad iz njihove stavbe in vrta deložiral dva uveljavljena in mednarodno priznana najemnika samo zato, da bi prostore oddal nekomu, s katerim je pod mizo že vse dogovorjeno. Je že res, da takšen "biznis" ni nezakonit, vendar pa pisateljsko društvo pokaže v vse prej kot lepi luči.

Jazz Club Gajo se je pred petnajstimi leti z najemno pogodbo v poletnem času naselil na vrtu vile Društva slovenskih pisateljev (DSP). Iz zaraščenega in degradiranega prostora je zrasel eden najbolj prepoznavnih ljubljanskih kulturno-umetniških lokalov z jazzovsko glasbo. Pa ne samo to, Jazz Club Gajo je od leta 1994 tudi edini lokal v Ljubljani, kjer se (je) predvaja(l) zgolj jazz. Po letu 2010, ko so "Gajota" zaradi nerazrešenih lastniških razmerij med državo in podjetjem Intertrade deložirali iz Beethovnove 8 - mimogrede, zadeva je še vedno na ustavnem sodišču, kjer se nikamor ne premakne -, je jazz v slovenski prestolnici po zaslugi Jazz Cluba Gajo živel le še na letnem vrtu DPS. Pa še to ne vse leto, temveč le od maja do oktobra. Brez te kulturne in gostinske poživitve bi vrt Ebenspangerjeve vile, kamor so se slovenski pisatelji vselili leta 1957, še naprej zaraščala plevel in grmovje. Podobno kot restavracija Kluba kulturnih delavcev, bolj znane kot Pen Klub, daje pečat stavbi na Tomšičevi 12, je Jazz Club Gajo v vseh teh letih iz zanemarjenega in degradiranega prostora ustvaril enega najbolj izvirnih in prepoznavnih ljubljanskih gostinskih vrtov. Pisateljsko društvo je sicer najemno pogodbo vsa ta leta sklepalo le za obdobje enega leta. Petega decembra lani pa je Ivo Svetina Jazz Club Gajo s "prisrčnim pozdravom" obvestil, da je upravni odbor DSP sprejel sklep, da se "najemno razmerje v sedanji obliki, ki se izteče 15. oktobra 2017, ne podaljšuje".

 

Ali je upravni odbor DSP 22. novembra 2016 dejansko odločal o najemni pogodbi z "Gajotom"?

 

 

Ne glede na ves trud obeh najemnikov - restavracije Pen in Jazz Cluba Gajo - je vila Društva slovenskih pisateljev vsako leto v slabšem stanju. Človek bi pomislil, da bodo zaradi nujnih investicijskih del na strehi, fasadi in oknih obema najemnikoma zvišali najemnino ali jima postavili kakšne nove pogoje. Poleg tega je Drago Gajo kot "duša in telo" Jazz Cluba Gajo v letni vrt skozi vsa leta najema vložil znatna sredstva, o čemer zdaj najemodajalci nočejo nič vedeti. Podobno velja za Pen klub v prvem nadstropju Ebenspangerjeve vile, v katerega lastniki - kot se je izrazil eden naših sogovornikov, ki ni želel biti imenovan - v štiridesetih letih niso vložili niti ficka. Tako v znamenito restavracijo, ki je imela poseben status tudi v časih nekdanje skupne države, kot tudi na letni vrt, kjer zadnje desetletje in še nekaj domuje Jazz Club Gajo, redno zahajajo mnogi intelektualci, politiki in druge javne osebnosti.

 

Pričakovati je, da se bodo od dogajanju, ki pomeni takojšnjo likvidacijo edinega jazzovskega kluba v Ljubljani oziroma skorajšnjo podobno usodo Pen kluba, vsi ti ljudje javno odzvali in povzdignili glas. Med prvimi se je odzval Niko Grafenauer, akademik, sicer pa pesnik in nekdanji urednik Nove revije. Njegovo apel "Zakaj cenim in podpiram Jazz club Gajo" bomo na portalu+ objavili v prihodnjih dneh.

 

 

Drago Gajo opozarja, da upravni odbor ni bil soglasen glede odločitve o prekinitvi najemne pogodbe.

 

 

Nekaj namreč pri vsej stvari smrdi. Lanskoletna odločitev upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev, kjer naj bi na seji 22. novembra 2016 - vsaj tako je predsednik Svetina "s prisrčnim pozdravom" odpisal Dragu Gaju - sprejel sklep o tem, da se najemna pogodba z društvom Jazz Club Gajo po letu 2017 ne podaljša, bi utegnila biti - fiktivna. Ta del zgodbe na portalu+ še raziskujemo, čakamo tudi na odgovore na novinarska vprašanja, ki smo jih funkcionarjem pisateljskega društva naslovili v sodelovanju s portalom Tatrenutek, saj skupaj delamo to zgodbo.

 

Za razplet te situacije, ki nikakor ni v čast takšni kulturni instituciji, kakršna naj bi bila nacionalno združenje pisateljev, utegne poskrbeti letni občni zbor, na katerem bodo po pričakovanjih za predsednika DSP ponovno izvolili dosedanjega predsednika Iva Svetino. Kaj se bo zgodilo s člani upravnega odbora, ki jim prav tako poteče mandat, pa je težje napovedovati. Vsekakor lahko nova sestava upravnega odbora usodno vpliva na usodo Jazz club Gaja ter nenazadnje tudi Pen kluba. V tem trenutku so namreč odnosi zelo napeti, DSP je "Gajotu" prek odvetnika "zagrozil" s penali, če se ne bo nemudoma izselil oziroma odstranil objekte na vrtu. Pri vsem tem čudi zlasti to, da najemodajalec niti enkrat ne omenja povrnitve vloženih sredstev v letni vrt, ki je bil, preden je na njem zaživel "Gajo", zaraščen in degradiran.

 

 

Društvo pisateljev je prek odvetnika zahtevalo "izpraznitev" letnega vrta.

 

 

Svojevrstna enigma, povezana s poslovanjem pisateljskega društva, za čigar financiranje seveda skrbimo davkoplačevalci, je tudi v tem, da ni povsem javno, kdo je tam pravzaprav decison maker. Kdo v resnici sprejema odločitve? Je to predsednik Ivo Svetina? So to člani upravnega odbora, ki je izvršilni organ društva? Ali je "šef" celo poslovni sekretar Saša, sicer sin znanega dramatika in gledališkega režiserja Dušana Jovanovića? Kajti po logiki stvari je tisti, ki stoji v ozadju "deložacije" Jazz Cluba Gajo in prihodnje poletje bržkone tudi restavracije Pen (pred meseci so se tam takorekoč incognito že sprehajali predstavniki Kaval Group in si ogledovali prostore), na takšen ali drugačen način osebno zainteresiran za novega najemnika. Pri tem moramo omeniti, da je Statut Društva slovenskih pisateljev glede poslovanja oziroma sklepanja pogodb v zvezi z nepremičninami zelo natančen in jasen.

 

Preden odgovorimo na vprašanje, kdo lahko zakonito odloča o poslih, povezanih z razpolaganjem z nepremičninami, si najprej poglejmo, kdo sedi v organih DSP.

 

Predsednik je Ivo Svetina.

 

Upravni odbor sestavljajo Gabriela BabnikDragica HaramijaFeri LainščekPeter Kovačič PeršinMarko KravosVinko MöderndorferIfigenija SimonovićMarko SosičJanja Vidmar in Jani Virk.

 

V nadzornem odboru sedijo Drago BajtTone Peršak in Veronika Simoniti.

 

Častno razsodišče so Novica NovakovićTone Partljič in Veno Taufer.

 

 

Če odmislimo dejstvo, da na spletni strani Društva slovenskih pisateljev (vir) še niso "umaknili" ime Toneta Peršaka, Cerarjevega ministra za kulturo, iz seznama članov nadzornega odbora - res je neokusno, da je Peršak kot minister obenem tudi funkcionar v pisateljem društvu -, potem je vsekakor najbolj pomembno to, da Statut za najvišji organ društva določa občni zbor članov.

 

Občni zbor je tisti, ki po 22. členu Statuta odloča o nepremičninskih in drugih naložbah. S premoženjem društva glede na 29. člen istega Statuta upravlja tudi upravni odbor. V nobenem primeru pa to ni v pristojnosti predsednika društva ali poslovnega sekretarja, ki ga predsednik lahko pooblasti kvečjemu za sklepanje "manj zahtevnih pogodb in računov".

 

Razplet zgodbe o nepremičninskih podvigih DSP bomo seveda pozorno spremljali. Prvi vtis, ki smo ga dobili, pa meče slabo luč na nacionalno pisateljsko združenje: zdi se namreč, da bi nekdo rad iz njihove stavbe in vrta deložiral dva uveljavljena in mednarodno priznana najemnika samo zato, da bi prostore oddal nekomu, s katerim je pod mizo že vse dogovorjeno. Je že res, da takšen "biznis" ni nezakonit, vendar pa pisateljsko društvo pokaže v vse prej kot lepi luči.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Zaradi izsiljevanja obsojeni Vladimir Vodušek zdaj očita "reketiranje" Bojanu Požarju in trdi, da je samo od Telekoma pokasiral 120.000 evrov!
11
19.09.2019 22:30
Vladimir Vodušek, ki je bil septembra lani zaradi izsiljevanja obsojen na poldrugo leto zapora, je na svoji spletni strani ... Več.
Piše: Uredništvo
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
3
15.09.2019 20:00
Priložnost za nakup slabih terjatev slovenskih bank so doslej uspešno izkoristili že različni tuji skladi, denimoYork, ki se ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Ponovno odkriti mojster (7. del): Se domovina sploh zaveda, kako ga ceni slovanska Praga in da ga osebno podpirata predsednik Masaryk in prva dama?
0
15.09.2019 11:00
Objavljamo zadnji del feljtona o Jožetu Plečniku, ki mu je Peter Krečič, njegovveliki raziskovalec, posvetil obsežno ... Več.
Piše: Uredništvo
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
16
12.09.2019 23:15
Današnje Kitajske ne moremo primerjati z nekdanjim japonskim cesarstvom, četudi se včasih zdi, da so Združene države Amerike do ... Več.
Piše: Shane Quinn
Kot svinje z mehom: Vodstvo FIHO odgovarja sedmerici članov sveta te fundacije
0
12.09.2019 11:30
Skladno z določbami Zakona o medijih objavljamo odgovor vodstva Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Makedonija: Kako so strmoglavili staro in vzpostavili novo, poslušno oblast in kakšna je bila pri tem vloga slovenskih diplomatov
9
08.09.2019 23:15
V torek naj bi bilo jasno, kako se bodo razdelili prihodnji resorji Evropske komisije in katerega bo dobila Slovenija. Ali bo ... Več.
Piše: Andrej Dočinski
Ali lahko Ali Milani, v Iranu rojeni Londončan, premierju Borisu Johnsonu odvzame poslanski stolček?
7
07.09.2019 00:00
V Iranu rojeni Ali Milani se je pri petih letih priselil v Veliko Britanijo. Kot kandidat laburistične stranke namerava odvzeti ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (6. del): "Bodimo ljudje in se sosedje radi imejmo. To je najlepša ograja."
1
06.09.2019 00:37
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
"Mi se ne gremo več te preklete Evropske unije, mi gremo zdaj nazaj v partizane."
42
03.09.2019 23:00
Slovenija ne potrebuje več Evropske unije, kajti pri nas smo mi gospodar. Tujega nočemo, svojega ne damo. Pri nas se že od 1945. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ponovno odkriti mojster (5. del): "Prva dolžnost človeka je, da ostane pošten!"
0
01.09.2019 10:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Afera Miro Prek: Za njegov sodniški stolček v Luksemburgu se brutalno lobira, tudi v Sodnem svetu
1
30.08.2019 23:59
31. avgusta formalno poteče mandat slovenskemu sodniku na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu Miru Preku, ki je bil deležen obtožb ... Več.
Piše: Uredništvo
Razumeti Azijo: Dolgoletni ameriški pritiski na Japonsko so bili ključni za napad na Pearl Harbour
11
27.08.2019 19:00
Naivno je govoriti o tem, da leži naša prihodnost v Aziji, kajti težišče globalne ekonomije, financ in tudi geopolitike se je že ... Več.
Piše: Shane Quinn
Ponovno odkriti mojster (4. del): "Ljubljana je neznosno grda. Ali je ona izraz ljudske duše? Potem je čudno z nami."
0
24.08.2019 18:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Pred vrhom skupine G7 v Biarritzu: Svet je na pragu nove globalne krize
4
23.08.2019 22:30
Eskalacija napetosti med ZDA in Kitajsko, upočasnitev globalne gospodarske krize, valute, finančni trgi ... Od začetka tega ... Več.
Piše: Uredništvo
Ilija Trojanow v odprtem pismu Evropi: "Evropski politiki govorijo kot doktor Jekyll, ravnajo pa kot gospod Hyde."
12
21.08.2019 19:29
Letošnje Dneve poezije in vina na Ptuju otvarja Ilija Trojanow, v Bolgariji rojeni pisatelj, prevajalec, založnik in aktivist, ... Več.
Piše: Uredništvo
Turistična okupacija Zgornjega Posočja: Nemških motoristov je več kot v času okupacije
5
18.08.2019 10:59
Domačini v Zgornjem Posočju izgubljajo potrpljenje: poplava turistov, posebej še motoristov, ki izkoriščajo zastonj in užitkov ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (3. del): Selitev na Dunaj, Wagnerjev atelje in prve želje po osamosvojitvi
3
15.08.2019 23:59
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
V breznu insajderja: Česa vse ne veste o sanaciji bank in podrejenih obveznicah državnih bank
7
15.08.2019 00:05
Sedmega junija smo kot prvi in edini medij v državi doslej objavili kazensko ovadbo zoper celotno bivše vodstvo Banke Slovenije. ... Več.
Piše: Uredništvo
Velika Britanija in Združene države Amerike: Konec njunega "posebnega odnosa" je dobra novica!
9
12.08.2019 20:00
Prvič doslej objavljamo prevod članka iz ameriškega spletnega medija Zerohedge ( vir). Podpisani Tyler Durden je seveda ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (2. del): Že pred koncem prvega letnika klasične gimnazije je postalo jasno, da bo Jože pogorel
1
11.08.2019 09:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Računovodkinja Zvonka, s katero bi Jamnikovi radi medijsko likvidirali Damirja Črnčeca
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,270
02/
Sramota: 100.000 evrov, ki jih UKCL zahteva od Blaža Mrevljeta, je klofuta bolnikom in davkoplačevalcem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,309
03/
Zaradi izsiljevanja obsojeni Vladimir Vodušek zdaj očita "reketiranje" Bojanu Požarju in trdi, da je samo od Telekoma pokasiral 120.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 1,596
04/
Da bi prekinili manipulativno merjenje javnega mnenja, potrebujemo zakon o agencijah za merjenje javnega mnenja
Tilen Majnardi
Ogledov: 1,654
05/
Novo orodje demokracije: Poslanec Jani Möderndorfer in problem konoplje
Miha Burger
Ogledov: 1,676
06/
Jankovićevih 29 milijonov je le kaplja v morju 15 milijard odpisanih dolgov
Oskar M. Salobir
Ogledov: 1,558
07/
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,141
08/
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
Shane Quinn
Ogledov: 1,244
09/
Sodnik spet provocira: "Zveze Nato ni mogoče označiti drugače kot skrajno nevarne celotnemu človeštvu"
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 631
10/
Intelektualne zlate ribice: Ne zaradi Pahorja, ampak zaradi Erdogana Turčija ne more računati na članstvo v EU
Božo Cerar
Ogledov: 1,413