Razkrivamo

Jazz klubu Gajo se obeta še ena deložacija, tokrat ga iz svojega vrta podi Društvo slovenskih pisateljev

Ljubljana bo očitno izgubila svoj edini jazz klub. Ta je sicer med leti 1994-2010 deloval na Beethovnovi ulici, v poletnem času pa že od leta 2005 na vrtu Ebenspangerjeve vile, kjer domuje Društvo slovenskih pisateljev (DSP). Najemodajalec se je že decembra 2016 odločil, da je ne bo podaljšal, o čemer je Draga Gaja, predsednika društva Jazz Club Gajo, pisno obvestil predsednik DSP Ivo Svetina, ki mu sicer prihodnji mesec poteče mandat, vendar pa bo po naših informacijah dobil še enega, saj sploh ne bo imel nobenega protikandidata (!). 

27.11.2017 00:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Jazz klub Gajo   Ljubljana   Društvo slovenskih pisateljev   Ivo Svetina   Pen

Foto: arhiv portal+

Prvi vtis, ki ga opazovalec dobi, meče slabo luč na nacionalno pisateljsko združenje: nekdo bi rad iz njihove stavbe in vrta deložiral dva uveljavljena in mednarodno priznana najemnika samo zato, da bi prostore oddal nekomu, s katerim je pod mizo že vse dogovorjeno. Je že res, da takšen "biznis" ni nezakonit, vendar pa pisateljsko društvo pokaže v vse prej kot lepi luči.

Jazz Club Gajo se je pred petnajstimi leti z najemno pogodbo v poletnem času naselil na vrtu vile Društva slovenskih pisateljev (DSP). Iz zaraščenega in degradiranega prostora je zrasel eden najbolj prepoznavnih ljubljanskih kulturno-umetniških lokalov z jazzovsko glasbo. Pa ne samo to, Jazz Club Gajo je od leta 1994 tudi edini lokal v Ljubljani, kjer se (je) predvaja(l) zgolj jazz. Po letu 2010, ko so "Gajota" zaradi nerazrešenih lastniških razmerij med državo in podjetjem Intertrade deložirali iz Beethovnove 8 - mimogrede, zadeva je še vedno na ustavnem sodišču, kjer se nikamor ne premakne -, je jazz v slovenski prestolnici po zaslugi Jazz Cluba Gajo živel le še na letnem vrtu DPS. Pa še to ne vse leto, temveč le od maja do oktobra. Brez te kulturne in gostinske poživitve bi vrt Ebenspangerjeve vile, kamor so se slovenski pisatelji vselili leta 1957, še naprej zaraščala plevel in grmovje. Podobno kot restavracija Kluba kulturnih delavcev, bolj znane kot Pen Klub, daje pečat stavbi na Tomšičevi 12, je Jazz Club Gajo v vseh teh letih iz zanemarjenega in degradiranega prostora ustvaril enega najbolj izvirnih in prepoznavnih ljubljanskih gostinskih vrtov. Pisateljsko društvo je sicer najemno pogodbo vsa ta leta sklepalo le za obdobje enega leta. Petega decembra lani pa je Ivo Svetina Jazz Club Gajo s "prisrčnim pozdravom" obvestil, da je upravni odbor DSP sprejel sklep, da se "najemno razmerje v sedanji obliki, ki se izteče 15. oktobra 2017, ne podaljšuje".

 

Ali je upravni odbor DSP 22. novembra 2016 dejansko odločal o najemni pogodbi z "Gajotom"?

 

 

Ne glede na ves trud obeh najemnikov - restavracije Pen in Jazz Cluba Gajo - je vila Društva slovenskih pisateljev vsako leto v slabšem stanju. Človek bi pomislil, da bodo zaradi nujnih investicijskih del na strehi, fasadi in oknih obema najemnikoma zvišali najemnino ali jima postavili kakšne nove pogoje. Poleg tega je Drago Gajo kot "duša in telo" Jazz Cluba Gajo v letni vrt skozi vsa leta najema vložil znatna sredstva, o čemer zdaj najemodajalci nočejo nič vedeti. Podobno velja za Pen klub v prvem nadstropju Ebenspangerjeve vile, v katerega lastniki - kot se je izrazil eden naših sogovornikov, ki ni želel biti imenovan - v štiridesetih letih niso vložili niti ficka. Tako v znamenito restavracijo, ki je imela poseben status tudi v časih nekdanje skupne države, kot tudi na letni vrt, kjer zadnje desetletje in še nekaj domuje Jazz Club Gajo, redno zahajajo mnogi intelektualci, politiki in druge javne osebnosti.

 

Pričakovati je, da se bodo od dogajanju, ki pomeni takojšnjo likvidacijo edinega jazzovskega kluba v Ljubljani oziroma skorajšnjo podobno usodo Pen kluba, vsi ti ljudje javno odzvali in povzdignili glas. Med prvimi se je odzval Niko Grafenauer, akademik, sicer pa pesnik in nekdanji urednik Nove revije. Njegovo apel "Zakaj cenim in podpiram Jazz club Gajo" bomo na portalu+ objavili v prihodnjih dneh.

 

 

Drago Gajo opozarja, da upravni odbor ni bil soglasen glede odločitve o prekinitvi najemne pogodbe.

 

 

Nekaj namreč pri vsej stvari smrdi. Lanskoletna odločitev upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev, kjer naj bi na seji 22. novembra 2016 - vsaj tako je predsednik Svetina "s prisrčnim pozdravom" odpisal Dragu Gaju - sprejel sklep o tem, da se najemna pogodba z društvom Jazz Club Gajo po letu 2017 ne podaljša, bi utegnila biti - fiktivna. Ta del zgodbe na portalu+ še raziskujemo, čakamo tudi na odgovore na novinarska vprašanja, ki smo jih funkcionarjem pisateljskega društva naslovili v sodelovanju s portalom Tatrenutek, saj skupaj delamo to zgodbo.

 

Za razplet te situacije, ki nikakor ni v čast takšni kulturni instituciji, kakršna naj bi bila nacionalno združenje pisateljev, utegne poskrbeti letni občni zbor, na katerem bodo po pričakovanjih za predsednika DSP ponovno izvolili dosedanjega predsednika Iva Svetino. Kaj se bo zgodilo s člani upravnega odbora, ki jim prav tako poteče mandat, pa je težje napovedovati. Vsekakor lahko nova sestava upravnega odbora usodno vpliva na usodo Jazz club Gaja ter nenazadnje tudi Pen kluba. V tem trenutku so namreč odnosi zelo napeti, DSP je "Gajotu" prek odvetnika "zagrozil" s penali, če se ne bo nemudoma izselil oziroma odstranil objekte na vrtu. Pri vsem tem čudi zlasti to, da najemodajalec niti enkrat ne omenja povrnitve vloženih sredstev v letni vrt, ki je bil, preden je na njem zaživel "Gajo", zaraščen in degradiran.

 

 

Društvo pisateljev je prek odvetnika zahtevalo "izpraznitev" letnega vrta.

 

 

Svojevrstna enigma, povezana s poslovanjem pisateljskega društva, za čigar financiranje seveda skrbimo davkoplačevalci, je tudi v tem, da ni povsem javno, kdo je tam pravzaprav decison maker. Kdo v resnici sprejema odločitve? Je to predsednik Ivo Svetina? So to člani upravnega odbora, ki je izvršilni organ društva? Ali je "šef" celo poslovni sekretar Saša, sicer sin znanega dramatika in gledališkega režiserja Dušana Jovanovića? Kajti po logiki stvari je tisti, ki stoji v ozadju "deložacije" Jazz Cluba Gajo in prihodnje poletje bržkone tudi restavracije Pen (pred meseci so se tam takorekoč incognito že sprehajali predstavniki Kaval Group in si ogledovali prostore), na takšen ali drugačen način osebno zainteresiran za novega najemnika. Pri tem moramo omeniti, da je Statut Društva slovenskih pisateljev glede poslovanja oziroma sklepanja pogodb v zvezi z nepremičninami zelo natančen in jasen.

 

Preden odgovorimo na vprašanje, kdo lahko zakonito odloča o poslih, povezanih z razpolaganjem z nepremičninami, si najprej poglejmo, kdo sedi v organih DSP.

 

Predsednik je Ivo Svetina.

 

Upravni odbor sestavljajo Gabriela BabnikDragica HaramijaFeri LainščekPeter Kovačič PeršinMarko KravosVinko MöderndorferIfigenija SimonovićMarko SosičJanja Vidmar in Jani Virk.

 

V nadzornem odboru sedijo Drago BajtTone Peršak in Veronika Simoniti.

 

Častno razsodišče so Novica NovakovićTone Partljič in Veno Taufer.

 

 

Če odmislimo dejstvo, da na spletni strani Društva slovenskih pisateljev (vir) še niso "umaknili" ime Toneta Peršaka, Cerarjevega ministra za kulturo, iz seznama članov nadzornega odbora - res je neokusno, da je Peršak kot minister obenem tudi funkcionar v pisateljem društvu -, potem je vsekakor najbolj pomembno to, da Statut za najvišji organ društva določa občni zbor članov.

 

Občni zbor je tisti, ki po 22. členu Statuta odloča o nepremičninskih in drugih naložbah. S premoženjem društva glede na 29. člen istega Statuta upravlja tudi upravni odbor. V nobenem primeru pa to ni v pristojnosti predsednika društva ali poslovnega sekretarja, ki ga predsednik lahko pooblasti kvečjemu za sklepanje "manj zahtevnih pogodb in računov".

 

Razplet zgodbe o nepremičninskih podvigih DSP bomo seveda pozorno spremljali. Prvi vtis, ki smo ga dobili, pa meče slabo luč na nacionalno pisateljsko združenje: zdi se namreč, da bi nekdo rad iz njihove stavbe in vrta deložiral dva uveljavljena in mednarodno priznana najemnika samo zato, da bi prostore oddal nekomu, s katerim je pod mizo že vse dogovorjeno. Je že res, da takšen "biznis" ni nezakonit, vendar pa pisateljsko društvo pokaže v vse prej kot lepi luči.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Teta iz ozadja: Kako je tajnica Breda Oman "prevzela" Fundacijo za invalidske in humanitarne organizacije
3
23.09.2020 23:29
Pred desetimi dnevi smo objavili prispevek Elene Pečarič z naslovom Na invalidih se dobro služi: FIHO kot družinsko podjetje ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Naših 20.000 pravnih predpisov, 1. del: Kako nam bo Simičev Strateški svet za debirokratizacijo poenostavil administriranje
5
22.09.2020 21:00
V senci politično oportunejših in populističnih aktivnosti je vlada že pozno spomladi ustanovila Strateški svet za ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
9
17.09.2020 21:00
Med miti in legendami izstopajo zlasti prepričanje, da se nam bo vsak čas sesul pokojninski sistem, da imamo že skoraj dve ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
7
16.09.2020 22:34
V zadnjem delu bomo naredili primerjavo poudarkov programa CasaPound in Levice do evroatlantskih povezav ter razmišljanja o ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
5
14.09.2020 20:59
V slovenskih medijih in javnosti skoraj docela spregledano pismo o pravičnosti in odprti razpravi (A Letter on Justice and Open ... Več.
Piše: Uredništvo
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinsko podjetje" Omanovih
2
13.09.2020 21:45
Na invalidih se dobro služi, ugotavlja Elena Pečarič, ki se je lotila še ene anomalije znotraj Fundacije za financiranje ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Dosje ekstremisti, 2. del: Socialna država, stranka Levica in italijanski neofašisti … isti, isti, isti
6
10.09.2020 21:02
V prvem delu Dosjeja ekstremisti smo si pogledali nekatere osupljive podobnosti med programom italijanskega neofašističnega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
9
09.09.2020 07:29
Zgodba o slovenskih gozdovih, ki smo jo na portalu+ začeli razkrivati že spomladi, se nadaljuje in postaja vedno zanimivejša, ... Več.
Piše: Uredništvo
Pobuda za milijon dolarjev: Kako normalizirati slovenski medijski trg, da se tranzicijski levici ne bo dokončno podrl svet?
10
06.09.2020 21:59
V javno razpravo o medijski zakonodaji, ki v teh časih precej vznemirja zagovornike statusa quo, se je vključila tudi ... Več.
Piše: Uredništvo
Kaj se nam letos zaradi Covid-19 dejansko dogaja v ekonomiji in javnih financah?
3
03.09.2020 20:17
Večine medijev sploh ne zanima več makroekonomski položaj Slovenije, čeprav se zaradi epidemije Covid-19 dogajajo zanimive ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje ekstremisti, 1. del: Stranka Levica je programsko bližje italijanskim neofašistom kot "janšistična" SDS!
14
02.09.2020 22:30
V naslednjih treh tednih bomo v nadaljevanjih objavili poglobljeno analizo programov dveh strank, ki na prvi pogled nimata dosti ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Sporni nepremičninski posli upokojenskih "pravičnikov" na slovenski Obali
10
24.08.2020 23:59
Ko je bil Tomaž Gantar, ki je danes minister za zdravje in predsednik sveta Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS), ... Več.
Piše: Uredništvo
80 let od Hitlerjevega "Blitzkriega" na Zahodno Evropo in sramotnega poraza Francije
5
19.08.2020 23:59
Pred osmimi desetletji, koncem poletja 1940, so generali nemške vojske na Hitlerjevo zahtevo začeli s pripravami za veliko ... Več.
Piše: Shane Quinn
Skoraj 22 milijard evrov depozitov v slovenskih bankah ni mrtev kapital
9
13.08.2020 21:56
Objava podatka, da imajo Slovenci kar 21,6 milijarde evrov depozitov v naših bankah in da se je obseg samo v zadnjem letu ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
13
09.08.2020 23:57
Kaj obetajo novembrske predsedniške volitve v Združenih državah? Da se bosta pomerila Donald Trump in Joe Biden skoraj ni dvoma. ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
22
05.08.2020 00:48
Zakaj to pišem, se bo kdo vprašal. Zato, ker me še danes ob vstopu na ljubljansko univerzo z visokega stebra nad notranjim ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
3
04.08.2020 02:24
Državni zbor je pred slabim mesecem, natančneje 9. julija 2020, končno sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Republiko ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
13
31.07.2020 23:00
Kaj bi se zgodilo, če bi zahodni zavezniki dve ali celo tri leta prej začeli masovno in sistematično bombardirati nemško vojaško ... Več.
Piše: Shane Quinn
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
13
30.07.2020 08:15
Razprava o medijskih zakonih je prvorazredna politična debata tega poletja. Kot običajno pri takšnih občutljivih temah so se ... Več.
Piše: Bine Kordež
Številke in dejstva: Koliko milijard "koronapomoči" je Slovenija zares dobila v Bruslju
12
26.07.2020 23:59
Voditelji članic Evropske unije so se vsi po vrsti hvalili z dosežki, z dodatnimi ugodnostmi ali popusti, ki da so jih dosegli ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.478
02/
Tour de France in psihologija množice: Čestitke Pogačarju, škoda za Rogliča. Zakaj že?!
Edvard Kadič
Ogledov: 1.878
03/
Preskus demokratičnosti ali kako se boriti proti klišeju, da "desnica v Sloveniji preganja medije in novinarje"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.949
04/
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
Bine Kordež
Ogledov: 2.022
05/
Ne gre za to, ali Udbomafija obstaja ali ne, gre za nekaj mnogo hujšega: Za strah na levici in desnici, da nekaj podobnega še obstaja!
Miha Burger
Ogledov: 1.400
06/
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.486
07/
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
Aljoša Pečan
Ogledov: 1.550
08/
Naših 20.000 pravnih predpisov, 1. del: Kako nam bo Simičev Strateški svet za debirokratizacijo poenostavil administriranje
Bine Kordež
Ogledov: 1.195
09/
Teta iz ozadja: Kako je tajnica Breda Oman "prevzela" Fundacijo za invalidske in humanitarne organizacije
Elena Pečarič
Ogledov: 1.143
10/
Netflixove "Lepotičke" s tresenjem bokov pretresle svet
Simona Rebolj
Ogledov: 1.198