Razkrivamo

Jazz klubu Gajo se obeta še ena deložacija, tokrat ga iz svojega vrta podi Društvo slovenskih pisateljev

Ljubljana bo očitno izgubila svoj edini jazz klub. Ta je sicer med leti 1994-2010 deloval na Beethovnovi ulici, v poletnem času pa že od leta 2005 na vrtu Ebenspangerjeve vile, kjer domuje Društvo slovenskih pisateljev (DSP). Najemodajalec se je že decembra 2016 odločil, da je ne bo podaljšal, o čemer je Draga Gaja, predsednika društva Jazz Club Gajo, pisno obvestil predsednik DSP Ivo Svetina, ki mu sicer prihodnji mesec poteče mandat, vendar pa bo po naših informacijah dobil še enega, saj sploh ne bo imel nobenega protikandidata (!). 

27.11.2017 00:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Jazz klub Gajo   Ljubljana   Društvo slovenskih pisateljev   Ivo Svetina   Pen

Foto: arhiv portal+

Prvi vtis, ki ga opazovalec dobi, meče slabo luč na nacionalno pisateljsko združenje: nekdo bi rad iz njihove stavbe in vrta deložiral dva uveljavljena in mednarodno priznana najemnika samo zato, da bi prostore oddal nekomu, s katerim je pod mizo že vse dogovorjeno. Je že res, da takšen "biznis" ni nezakonit, vendar pa pisateljsko društvo pokaže v vse prej kot lepi luči.

Jazz Club Gajo se je pred petnajstimi leti z najemno pogodbo v poletnem času naselil na vrtu vile Društva slovenskih pisateljev (DSP). Iz zaraščenega in degradiranega prostora je zrasel eden najbolj prepoznavnih ljubljanskih kulturno-umetniških lokalov z jazzovsko glasbo. Pa ne samo to, Jazz Club Gajo je od leta 1994 tudi edini lokal v Ljubljani, kjer se (je) predvaja(l) zgolj jazz. Po letu 2010, ko so "Gajota" zaradi nerazrešenih lastniških razmerij med državo in podjetjem Intertrade deložirali iz Beethovnove 8 - mimogrede, zadeva je še vedno na ustavnem sodišču, kjer se nikamor ne premakne -, je jazz v slovenski prestolnici po zaslugi Jazz Cluba Gajo živel le še na letnem vrtu DPS. Pa še to ne vse leto, temveč le od maja do oktobra. Brez te kulturne in gostinske poživitve bi vrt Ebenspangerjeve vile, kamor so se slovenski pisatelji vselili leta 1957, še naprej zaraščala plevel in grmovje. Podobno kot restavracija Kluba kulturnih delavcev, bolj znane kot Pen Klub, daje pečat stavbi na Tomšičevi 12, je Jazz Club Gajo v vseh teh letih iz zanemarjenega in degradiranega prostora ustvaril enega najbolj izvirnih in prepoznavnih ljubljanskih gostinskih vrtov. Pisateljsko društvo je sicer najemno pogodbo vsa ta leta sklepalo le za obdobje enega leta. Petega decembra lani pa je Ivo Svetina Jazz Club Gajo s "prisrčnim pozdravom" obvestil, da je upravni odbor DSP sprejel sklep, da se "najemno razmerje v sedanji obliki, ki se izteče 15. oktobra 2017, ne podaljšuje".

 

Ali je upravni odbor DSP 22. novembra 2016 dejansko odločal o najemni pogodbi z "Gajotom"?

 

 

Ne glede na ves trud obeh najemnikov - restavracije Pen in Jazz Cluba Gajo - je vila Društva slovenskih pisateljev vsako leto v slabšem stanju. Človek bi pomislil, da bodo zaradi nujnih investicijskih del na strehi, fasadi in oknih obema najemnikoma zvišali najemnino ali jima postavili kakšne nove pogoje. Poleg tega je Drago Gajo kot "duša in telo" Jazz Cluba Gajo v letni vrt skozi vsa leta najema vložil znatna sredstva, o čemer zdaj najemodajalci nočejo nič vedeti. Podobno velja za Pen klub v prvem nadstropju Ebenspangerjeve vile, v katerega lastniki - kot se je izrazil eden naših sogovornikov, ki ni želel biti imenovan - v štiridesetih letih niso vložili niti ficka. Tako v znamenito restavracijo, ki je imela poseben status tudi v časih nekdanje skupne države, kot tudi na letni vrt, kjer zadnje desetletje in še nekaj domuje Jazz Club Gajo, redno zahajajo mnogi intelektualci, politiki in druge javne osebnosti.

 

Pričakovati je, da se bodo od dogajanju, ki pomeni takojšnjo likvidacijo edinega jazzovskega kluba v Ljubljani oziroma skorajšnjo podobno usodo Pen kluba, vsi ti ljudje javno odzvali in povzdignili glas. Med prvimi se je odzval Niko Grafenauer, akademik, sicer pa pesnik in nekdanji urednik Nove revije. Njegovo apel "Zakaj cenim in podpiram Jazz club Gajo" bomo na portalu+ objavili v prihodnjih dneh.

 

 

Drago Gajo opozarja, da upravni odbor ni bil soglasen glede odločitve o prekinitvi najemne pogodbe.

 

 

Nekaj namreč pri vsej stvari smrdi. Lanskoletna odločitev upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev, kjer naj bi na seji 22. novembra 2016 - vsaj tako je predsednik Svetina "s prisrčnim pozdravom" odpisal Dragu Gaju - sprejel sklep o tem, da se najemna pogodba z društvom Jazz Club Gajo po letu 2017 ne podaljša, bi utegnila biti - fiktivna. Ta del zgodbe na portalu+ še raziskujemo, čakamo tudi na odgovore na novinarska vprašanja, ki smo jih funkcionarjem pisateljskega društva naslovili v sodelovanju s portalom Tatrenutek, saj skupaj delamo to zgodbo.

 

Za razplet te situacije, ki nikakor ni v čast takšni kulturni instituciji, kakršna naj bi bila nacionalno združenje pisateljev, utegne poskrbeti letni občni zbor, na katerem bodo po pričakovanjih za predsednika DSP ponovno izvolili dosedanjega predsednika Iva Svetino. Kaj se bo zgodilo s člani upravnega odbora, ki jim prav tako poteče mandat, pa je težje napovedovati. Vsekakor lahko nova sestava upravnega odbora usodno vpliva na usodo Jazz club Gaja ter nenazadnje tudi Pen kluba. V tem trenutku so namreč odnosi zelo napeti, DSP je "Gajotu" prek odvetnika "zagrozil" s penali, če se ne bo nemudoma izselil oziroma odstranil objekte na vrtu. Pri vsem tem čudi zlasti to, da najemodajalec niti enkrat ne omenja povrnitve vloženih sredstev v letni vrt, ki je bil, preden je na njem zaživel "Gajo", zaraščen in degradiran.

 

 

Društvo pisateljev je prek odvetnika zahtevalo "izpraznitev" letnega vrta.

 

 

Svojevrstna enigma, povezana s poslovanjem pisateljskega društva, za čigar financiranje seveda skrbimo davkoplačevalci, je tudi v tem, da ni povsem javno, kdo je tam pravzaprav decison maker. Kdo v resnici sprejema odločitve? Je to predsednik Ivo Svetina? So to člani upravnega odbora, ki je izvršilni organ društva? Ali je "šef" celo poslovni sekretar Saša, sicer sin znanega dramatika in gledališkega režiserja Dušana Jovanovića? Kajti po logiki stvari je tisti, ki stoji v ozadju "deložacije" Jazz Cluba Gajo in prihodnje poletje bržkone tudi restavracije Pen (pred meseci so se tam takorekoč incognito že sprehajali predstavniki Kaval Group in si ogledovali prostore), na takšen ali drugačen način osebno zainteresiran za novega najemnika. Pri tem moramo omeniti, da je Statut Društva slovenskih pisateljev glede poslovanja oziroma sklepanja pogodb v zvezi z nepremičninami zelo natančen in jasen.

 

Preden odgovorimo na vprašanje, kdo lahko zakonito odloča o poslih, povezanih z razpolaganjem z nepremičninami, si najprej poglejmo, kdo sedi v organih DSP.

 

Predsednik je Ivo Svetina.

 

Upravni odbor sestavljajo Gabriela BabnikDragica HaramijaFeri LainščekPeter Kovačič PeršinMarko KravosVinko MöderndorferIfigenija SimonovićMarko SosičJanja Vidmar in Jani Virk.

 

V nadzornem odboru sedijo Drago BajtTone Peršak in Veronika Simoniti.

 

Častno razsodišče so Novica NovakovićTone Partljič in Veno Taufer.

 

 

Če odmislimo dejstvo, da na spletni strani Društva slovenskih pisateljev (vir) še niso "umaknili" ime Toneta Peršaka, Cerarjevega ministra za kulturo, iz seznama članov nadzornega odbora - res je neokusno, da je Peršak kot minister obenem tudi funkcionar v pisateljem društvu -, potem je vsekakor najbolj pomembno to, da Statut za najvišji organ društva določa občni zbor članov.

 

Občni zbor je tisti, ki po 22. členu Statuta odloča o nepremičninskih in drugih naložbah. S premoženjem društva glede na 29. člen istega Statuta upravlja tudi upravni odbor. V nobenem primeru pa to ni v pristojnosti predsednika društva ali poslovnega sekretarja, ki ga predsednik lahko pooblasti kvečjemu za sklepanje "manj zahtevnih pogodb in računov".

 

Razplet zgodbe o nepremičninskih podvigih DSP bomo seveda pozorno spremljali. Prvi vtis, ki smo ga dobili, pa meče slabo luč na nacionalno pisateljsko združenje: zdi se namreč, da bi nekdo rad iz njihove stavbe in vrta deložiral dva uveljavljena in mednarodno priznana najemnika samo zato, da bi prostore oddal nekomu, s katerim je pod mizo že vse dogovorjeno. Je že res, da takšen "biznis" ni nezakonit, vendar pa pisateljsko društvo pokaže v vse prej kot lepi luči.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
"Lobiranje" za gradnjo avtosalona AC Pentlja vse bolj divje, javnim uslužbencem zdaj grozijo že kar po telefonu!
7
03.04.2020 12:29
Zgodba o netransparentnem, s sumom korupcije obremenjenem projektu gradnje avtosalona luksuznih vozil BMW in Jaguar na ... Več.
Piše: Uredništvo
Spletke na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje: Je bil izpad Ivana Eržena posledica sladkega maščevanja njegove predhodnice Nine Pirnat?
15
01.04.2020 22:55
Izjava novega v.d. direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ivana Eržena, češ da vlada pretirava z zadnjimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Kaj prinaša megazakon, "protikorona paket" v bilance gospodarskih družb?
6
01.04.2020 00:43
Se še kdo spomni, kako smo še pred nekaj meseci zaradi kakih 50 milijonov evrov proračunskih izdatkov bili plat zvona, češ da se ... Več.
Piše: Bine Kordež
Spomenica Katedrale svobode: "Slovenija med epidemijo, v izrednih razmerah in potem"
12
29.03.2020 10:00
Peter Jambrek, Matej Avbelj, Boštjan M. Jambrek, Ernest Petrič, Dimitrij Rupel, Tomaž Zalaznik so v imenu Katedrale svobode, ... Več.
Piše: Uredništvo
Izredne razmere v gospodarstvu: Učinki koronavirusa na podjetja in podjetnike zahtevajo slovenski "Marshallov plan"
24
24.03.2020 23:30
Za učinkovito spopadanje s posledicami krize bo ključno, da država v čim večji meri nadomesti izpad dohodka zaradi izrednih ... Več.
Piše: Bine Kordež
IZUM in Cobiss.net: Kdo koga zavaja, kdo kaj skriva in čigave interese kdo zastopa?
5
22.03.2020 22:59
Verjetno je bil na seji Odbora Državnega zbora za zunanjo politiko 26. februarja 2020 marsikdo presenečen, ko sta dva mariborska ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Koronavirus in slovenski proračun: Deficita bo najbrž za več milijard, toda ključno je, da ne ustavimo poslovnih verig in denarnih tokov!
7
19.03.2020 16:30
Kakšne posledice bo imel koronavirus na slovensko gospodarstvo, kako bo vplival na proračun? Naš sodelavec Bine Kordež ocenjuje, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Koronavirus ubija gospodarstvo: Zaustavitev gospodarske aktivnosti že za mesec dni bi pomenila katastrofo, primerljivo z letom 1991!
17
17.03.2020 00:00
Koronavirus bo imel konkretne posledice tudi na slovensko ekonomijo ter na celotno naše življenje. Upajmo, da bomo epidemijo v ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dnevnik mlade žrtve koronavirusa: Vzemite zdravje v svoje roke, pazite nase in na ljudi okoli sebe - predvsem pa: ostanite doma!
11
16.03.2020 02:00
Trudim se dovolj zbrati misli, da začnem pisati o svoji izkušnji. Iskreno? Težko je. Ne izpostavljam se rada. Ni mi prijetno ... Več.
Piše: Uredništvo
Koronavirus, farmacevtska industrija in geopolitika: Ameriško "zategovanje" Kitajske je del medijske kampanje proti Pekingu
5
15.03.2020 11:00
Dejanski razlog, ki tiči za zahodnim političnim in medijskim osredotočenjem na koronavirus, je povzročiti čim več škode ... Več.
Piše: Shane Quinn
Zbogom in hvala za vse okostnjake, Miro! (Analiza diplomacije Mira Cerarja in njegove klavrne zapuščine)
9
13.03.2020 03:00
Predvidoma še danes naj bi ministri nove vlade po prisegi v državnem zboru prevzeli posle od svojih predhodnikov, med drugim ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Težko bo, morda bo celo zelo težko. A skupaj bomo uspeli!"
11
12.03.2020 15:19
Slovenija je danes tudi uradno razglasila epidemijo koronavirusa. Aktivirale so se vse sile zaščite in reševanja, vsi napori ... Več.
Piše: Uredništvo
Epidemija koronavirusa je tu! Slovenija se mora pripraviti na to, da najhujše šele prihaja!
7
12.03.2020 01:15
Slovenija nujno potrebuje vlado s polnimi pooblastili, kajti bitka s koronavirusom, ki pri nas napreduje po italijanskem ... Več.
Piše: Uredništvo
S kom se je "spentljal" minister za okolje Simon Zajc, da s svojimi dejanji ogroža kandidaturo Lilijane Kozlovič za pravosodno ministrico?
3
10.03.2020 14:33
Koronavirus in sestavljanje nove vlade sta idealna priložnost za vse, ki izkoriščajo medvladje za uveljavljanje kapitalskih ... Več.
Piše: Uredništvo
Koronavirus: Razmere so resne, vlada suspendirala schengenski režim na meji z Italijo
15
10.03.2020 00:00
Glede na dosedanjo politiko in prakso Šarčeve vlade v odstopu je ponedeljkova odločitev o uvedbi nadzora na meji z Italijo, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Svet za nacionalno varnost ni figov list za katastrofalni "krizni menedžment" Šarčeve vlade
11
09.03.2020 00:30
Svet za nacionalno varnost, ki ga je za ponedeljek sklical premier v odstopu Marjan Šarec, je prva resna poteza njegove vlade v ... Več.
Piše: Uredništvo
Koronavirus v Sloveniji: Če nam grozi italijanski scenarij, potem bo ta konec tedna odločilen za nadaljnjo epidemijo!
19
07.03.2020 18:30
V naslednjih 48 urah, vsekakor pa do ponedeljka zjutraj bo jasno, kaj čaka Slovenijo glede koronavirusa. Ali je možen ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko sem "ustrelil" Mira Cerarja, so me ovajali in medijsko linčali, ko pa sem Janeza Janšo, so bili vsi pomenljivo tiho ...
14
07.03.2020 00:45
Boj proti kulturnemu boju, ki zastruplja Slovenijo, bo veliko trdovratnejši od spopadanja s koronavirusom. Kajti medtem ko virus ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Janševa vlada in javne finance: Koalicijska pogodba je resda radodarna, toda proračunske omejitve so znane
10
03.03.2020 23:00
Po torkovi izvolitvi Janeza Janše za mandatarja je izvolitev nove koalicijske vlade le vprašanje časa. Kaj v tem kontekstu ... Več.
Piše: Bine Kordež
Minister za zdravje Šabeder tvega, da se bo z dotikanjem obraza okužil s koronavirusom!
12
02.03.2020 21:35
Na včerajšnji seji državnega zbora je marsikdo začudeno opazoval ministra za zdravje v odstopu Aleša Šabedra. Prvo pravilo ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spletke na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje: Je bil izpad Ivana Eržena posledica sladkega maščevanja njegove predhodnice Nine Pirnat?
Uredništvo
Ogledov: 2,624
02/
"Lobiranje" za gradnjo avtosalona AC Pentlja vse bolj divje, javnim uslužbencem zdaj grozijo že kar po telefonu!
Uredništvo
Ogledov: 2,544
03/
Uredniški komentar: Vojna s koronavirusom bo še trajala, lahko tudi pol leta, zato je poleg zdravja zdaj bistveno ohranjanje delovnih mest
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,982
04/
Spomenica Katedrale svobode: "Slovenija med epidemijo, v izrednih razmerah in potem"
Uredništvo
Ogledov: 1,585
05/
Covid-19 ne ubija le ljudi, temveč je tudi medijski virus, ki bo pokončal večino dnevnega tiska
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,639
06/
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
Miha Burger
Ogledov: 1,246
07/
Kaj botruje barvni slepoti v osnovnih definicijah: odgovornost ali krivda?
Igor Vlačič
Ogledov: 1,779
08/
Koronavojna: Izredne razmere v slovenskem gospodarstvu in po celem svetu zahtevajo takojšnje ukrepe!
Mark Stemberger
Ogledov: 1,347
09/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 8,676
10/
Kaj prinaša megazakon, "protikorona paket" v bilance gospodarskih družb?
Bine Kordež
Ogledov: 974