Razkrivamo

Jazz klubu Gajo se obeta še ena deložacija, tokrat ga iz svojega vrta podi Društvo slovenskih pisateljev

Ljubljana bo očitno izgubila svoj edini jazz klub. Ta je sicer med leti 1994-2010 deloval na Beethovnovi ulici, v poletnem času pa že od leta 2005 na vrtu Ebenspangerjeve vile, kjer domuje Društvo slovenskih pisateljev (DSP). Najemodajalec se je že decembra 2016 odločil, da je ne bo podaljšal, o čemer je Draga Gaja, predsednika društva Jazz Club Gajo, pisno obvestil predsednik DSP Ivo Svetina, ki mu sicer prihodnji mesec poteče mandat, vendar pa bo po naših informacijah dobil še enega, saj sploh ne bo imel nobenega protikandidata (!). 

27.11.2017 00:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Jazz klub Gajo   Ljubljana   Društvo slovenskih pisateljev   Ivo Svetina   Pen

Foto: arhiv portal+

Prvi vtis, ki ga opazovalec dobi, meče slabo luč na nacionalno pisateljsko združenje: nekdo bi rad iz njihove stavbe in vrta deložiral dva uveljavljena in mednarodno priznana najemnika samo zato, da bi prostore oddal nekomu, s katerim je pod mizo že vse dogovorjeno. Je že res, da takšen "biznis" ni nezakonit, vendar pa pisateljsko društvo pokaže v vse prej kot lepi luči.

Jazz Club Gajo se je pred petnajstimi leti z najemno pogodbo v poletnem času naselil na vrtu vile Društva slovenskih pisateljev (DSP). Iz zaraščenega in degradiranega prostora je zrasel eden najbolj prepoznavnih ljubljanskih kulturno-umetniških lokalov z jazzovsko glasbo. Pa ne samo to, Jazz Club Gajo je od leta 1994 tudi edini lokal v Ljubljani, kjer se (je) predvaja(l) zgolj jazz. Po letu 2010, ko so "Gajota" zaradi nerazrešenih lastniških razmerij med državo in podjetjem Intertrade deložirali iz Beethovnove 8 - mimogrede, zadeva je še vedno na ustavnem sodišču, kjer se nikamor ne premakne -, je jazz v slovenski prestolnici po zaslugi Jazz Cluba Gajo živel le še na letnem vrtu DPS. Pa še to ne vse leto, temveč le od maja do oktobra. Brez te kulturne in gostinske poživitve bi vrt Ebenspangerjeve vile, kamor so se slovenski pisatelji vselili leta 1957, še naprej zaraščala plevel in grmovje. Podobno kot restavracija Kluba kulturnih delavcev, bolj znane kot Pen Klub, daje pečat stavbi na Tomšičevi 12, je Jazz Club Gajo v vseh teh letih iz zanemarjenega in degradiranega prostora ustvaril enega najbolj izvirnih in prepoznavnih ljubljanskih gostinskih vrtov. Pisateljsko društvo je sicer najemno pogodbo vsa ta leta sklepalo le za obdobje enega leta. Petega decembra lani pa je Ivo Svetina Jazz Club Gajo s "prisrčnim pozdravom" obvestil, da je upravni odbor DSP sprejel sklep, da se "najemno razmerje v sedanji obliki, ki se izteče 15. oktobra 2017, ne podaljšuje".

 

Ali je upravni odbor DSP 22. novembra 2016 dejansko odločal o najemni pogodbi z "Gajotom"?

 

 

Ne glede na ves trud obeh najemnikov - restavracije Pen in Jazz Cluba Gajo - je vila Društva slovenskih pisateljev vsako leto v slabšem stanju. Človek bi pomislil, da bodo zaradi nujnih investicijskih del na strehi, fasadi in oknih obema najemnikoma zvišali najemnino ali jima postavili kakšne nove pogoje. Poleg tega je Drago Gajo kot "duša in telo" Jazz Cluba Gajo v letni vrt skozi vsa leta najema vložil znatna sredstva, o čemer zdaj najemodajalci nočejo nič vedeti. Podobno velja za Pen klub v prvem nadstropju Ebenspangerjeve vile, v katerega lastniki - kot se je izrazil eden naših sogovornikov, ki ni želel biti imenovan - v štiridesetih letih niso vložili niti ficka. Tako v znamenito restavracijo, ki je imela poseben status tudi v časih nekdanje skupne države, kot tudi na letni vrt, kjer zadnje desetletje in še nekaj domuje Jazz Club Gajo, redno zahajajo mnogi intelektualci, politiki in druge javne osebnosti.

 

Pričakovati je, da se bodo od dogajanju, ki pomeni takojšnjo likvidacijo edinega jazzovskega kluba v Ljubljani oziroma skorajšnjo podobno usodo Pen kluba, vsi ti ljudje javno odzvali in povzdignili glas. Med prvimi se je odzval Niko Grafenauer, akademik, sicer pa pesnik in nekdanji urednik Nove revije. Njegovo apel "Zakaj cenim in podpiram Jazz club Gajo" bomo na portalu+ objavili v prihodnjih dneh.

 

 

Drago Gajo opozarja, da upravni odbor ni bil soglasen glede odločitve o prekinitvi najemne pogodbe.

 

 

Nekaj namreč pri vsej stvari smrdi. Lanskoletna odločitev upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev, kjer naj bi na seji 22. novembra 2016 - vsaj tako je predsednik Svetina "s prisrčnim pozdravom" odpisal Dragu Gaju - sprejel sklep o tem, da se najemna pogodba z društvom Jazz Club Gajo po letu 2017 ne podaljša, bi utegnila biti - fiktivna. Ta del zgodbe na portalu+ še raziskujemo, čakamo tudi na odgovore na novinarska vprašanja, ki smo jih funkcionarjem pisateljskega društva naslovili v sodelovanju s portalom Tatrenutek, saj skupaj delamo to zgodbo.

 

Za razplet te situacije, ki nikakor ni v čast takšni kulturni instituciji, kakršna naj bi bila nacionalno združenje pisateljev, utegne poskrbeti letni občni zbor, na katerem bodo po pričakovanjih za predsednika DSP ponovno izvolili dosedanjega predsednika Iva Svetino. Kaj se bo zgodilo s člani upravnega odbora, ki jim prav tako poteče mandat, pa je težje napovedovati. Vsekakor lahko nova sestava upravnega odbora usodno vpliva na usodo Jazz club Gaja ter nenazadnje tudi Pen kluba. V tem trenutku so namreč odnosi zelo napeti, DSP je "Gajotu" prek odvetnika "zagrozil" s penali, če se ne bo nemudoma izselil oziroma odstranil objekte na vrtu. Pri vsem tem čudi zlasti to, da najemodajalec niti enkrat ne omenja povrnitve vloženih sredstev v letni vrt, ki je bil, preden je na njem zaživel "Gajo", zaraščen in degradiran.

 

 

Društvo pisateljev je prek odvetnika zahtevalo "izpraznitev" letnega vrta.

 

 

Svojevrstna enigma, povezana s poslovanjem pisateljskega društva, za čigar financiranje seveda skrbimo davkoplačevalci, je tudi v tem, da ni povsem javno, kdo je tam pravzaprav decison maker. Kdo v resnici sprejema odločitve? Je to predsednik Ivo Svetina? So to člani upravnega odbora, ki je izvršilni organ društva? Ali je "šef" celo poslovni sekretar Saša, sicer sin znanega dramatika in gledališkega režiserja Dušana Jovanovića? Kajti po logiki stvari je tisti, ki stoji v ozadju "deložacije" Jazz Cluba Gajo in prihodnje poletje bržkone tudi restavracije Pen (pred meseci so se tam takorekoč incognito že sprehajali predstavniki Kaval Group in si ogledovali prostore), na takšen ali drugačen način osebno zainteresiran za novega najemnika. Pri tem moramo omeniti, da je Statut Društva slovenskih pisateljev glede poslovanja oziroma sklepanja pogodb v zvezi z nepremičninami zelo natančen in jasen.

 

Preden odgovorimo na vprašanje, kdo lahko zakonito odloča o poslih, povezanih z razpolaganjem z nepremičninami, si najprej poglejmo, kdo sedi v organih DSP.

 

Predsednik je Ivo Svetina.

 

Upravni odbor sestavljajo Gabriela BabnikDragica HaramijaFeri LainščekPeter Kovačič PeršinMarko KravosVinko MöderndorferIfigenija SimonovićMarko SosičJanja Vidmar in Jani Virk.

 

V nadzornem odboru sedijo Drago BajtTone Peršak in Veronika Simoniti.

 

Častno razsodišče so Novica NovakovićTone Partljič in Veno Taufer.

 

 

Če odmislimo dejstvo, da na spletni strani Društva slovenskih pisateljev (vir) še niso "umaknili" ime Toneta Peršaka, Cerarjevega ministra za kulturo, iz seznama članov nadzornega odbora - res je neokusno, da je Peršak kot minister obenem tudi funkcionar v pisateljem društvu -, potem je vsekakor najbolj pomembno to, da Statut za najvišji organ društva določa občni zbor članov.

 

Občni zbor je tisti, ki po 22. členu Statuta odloča o nepremičninskih in drugih naložbah. S premoženjem društva glede na 29. člen istega Statuta upravlja tudi upravni odbor. V nobenem primeru pa to ni v pristojnosti predsednika društva ali poslovnega sekretarja, ki ga predsednik lahko pooblasti kvečjemu za sklepanje "manj zahtevnih pogodb in računov".

 

Razplet zgodbe o nepremičninskih podvigih DSP bomo seveda pozorno spremljali. Prvi vtis, ki smo ga dobili, pa meče slabo luč na nacionalno pisateljsko združenje: zdi se namreč, da bi nekdo rad iz njihove stavbe in vrta deložiral dva uveljavljena in mednarodno priznana najemnika samo zato, da bi prostore oddal nekomu, s katerim je pod mizo že vse dogovorjeno. Je že res, da takšen "biznis" ni nezakonit, vendar pa pisateljsko društvo pokaže v vse prej kot lepi luči.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
5
07.07.2020 11:15
Pandemija Covid-19 se očitno bliža novemu vrhuncu. Ali je ponovna rast okužb že napoved naslednjega, drugega vala, ali gre le za ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
6
05.07.2020 11:00
Ali bi obseg in narava kršitev povezanih policijsko-tožilsko-sodnih struktur (kar zatrjuje predsednik vlade Janez Janša) tako ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
5
04.07.2020 07:00
Izid najnovejše knjigeIgorja Omerze Udba in Akcija Sever sovpada s prihajajočo trideseto obletnico osamosvojitveSlovenije. ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
10
03.07.2020 14:30
Čeprav mainstream mediji občutno vlečejo v levo, je slovenska medijska scena pluralna. Zasebni mediji lahko izbirajo svojo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
20
01.07.2020 00:25
Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
5
30.06.2020 08:30
Mesec in pol popolne karantene, ki so jo sredi maja razglasili za Santiago, pomeni, da lahko odidemo iz stanovanja samo z online ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Muha proti Kosu: Neresnične navedbe Gregorja Kosa o delu AKOS
0
26.06.2020 22:39
Zaradi članka Gregorja Kosa, objavljenega na portalu+ 19. junija 2020 pod naslovom Skrajni čas bi bil, Tanja Muha poslovi z ... Več.
Piše: Uredništvo
Odprto pismo aktivnega državljana: Ali smo sploh zreli za demokracijo?
14
23.06.2020 22:00
Samo sprašujem. Najprej sebe samega, potem vse ostale: Ali smo sploh zreli, slovenski državljani, za demokracijo? Nekako me ... Več.
Piše: Miha Burger
Dosje slovenski gozdovi, 4. del: Dva primera "kreativne sistematizacije" direktorja Zavoda za gozdove Damjana Oražma
3
23.06.2020 00:30
Eden izmed očitkov, ki letijo na direktorja javnega Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), se nanaša tudi na njegovo nepotistično ... Več.
Piše: Uredništvo
Berlinski puč 13. marca 1920: Karikatura vojaškega udara, ki je trajal nekaj dni, a je bil uvertura v vzpon Adolfa Hitlerja
2
21.06.2020 11:00
Pred stoletjem je v Nemčiji prišlo do državnega udara proti nastajajoči weimarski republiki. Dogodek, znan tudi kot Kappov puč, ... Več.
Piše: Shane Quinn
Skrajni čas bi bil, da se Tanja Muha poslovi z direktorskega položaja na Agenciji AKOS
3
19.06.2020 20:04
S Tanjo Muha, direktorico Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ima minister za javno upravo Boštjan Koritnik ... Več.
Piše: Gregor Kos
Dosje slovenski gozdovi, 3. del: Tri "trofeje" iz gozdarske zbirke direktorja Zavoda za gozdove Damjana Oražma
13
09.06.2020 00:40
Nadaljujemo z razkrivanjem okostnjakov iz omare Damjana Oražma, direktorja Zavoda za gozdove Slovenije, ki se je doslej soočal s ... Več.
Piše: Uredništvo
Spreminjanje osredotočenosti: Od koronavirusa do kubanske raketne krize
5
07.06.2020 11:00
Medtem ko je svetovna pozornost usmerjena na koronavirus, bi morda veljalo za trenutek preusmeriti pozornost in analizirati ... Več.
Piše: Shane Quinn
Popravek: Dosje Livar (Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj )
0
06.06.2020 21:40
Dne 26.05.2020 je bil objavljen članek z naslovom Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo ... Več.
Piše: Uredništvo
Tržaški Primorski dnevnik se zaradi laganja o incidentu na meji s Slovenijo še vedno ni opravičil
9
04.06.2020 22:30
Primorski dnevnik je konec maja objavil novico o incidentu na slovensko-italijanski meji, ko naj bi pripadnik Slovenske vojske z ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
8
31.05.2020 23:20
Potem ko smo minuli teden na portalu+ razkrili obrise doslej ene največjih afer, povezanih s slovenskimi gozdovi, so začele ... Več.
Piše: Uredništvo
Koronakriza, brez panike: Banka Slovenije lahko državi Sloveniji mirno "posodi" 13 milijard evrov!
9
27.05.2020 21:00
Pred dnevi sem objavil širši tekst s pregledom denarnega sistema in v njem izpostavil dokaj smelo trditev, in sicer: Glede na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
9
26.05.2020 23:05
Največja livarna v Sloveniji s sedežem v Ivančni Gorici, ki skupaj s proizvodnim obratom v Črnomlju zaposluje 750 delavcev, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
6
25.05.2020 22:00
V tednu slovenskih gozdov, s čemer želimo posebej izpostaviti pomembnost tega vprašanja, začenjamo s serijo člankov o ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko profesor javno piše predsedniku: O dezinfekciji toksične slovenske medijske scene
13
21.05.2020 20:42
Spoštovani gospod predsednik, glede na vaš osebni ugled in ugled vaše institucije vas pozivam, da organizirate javno razpravo o ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
Uredništvo
Ogledov: 5.168
02/
Volitve na Hrvaškem: Zakaj je Plenkovićeva moderna desnica suvereno povozila socialiste
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.548
03/
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.858
04/
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
Uredništvo
Ogledov: 1.580
05/
Pismo o janšizmu: Slovenske družbe si niso mogli podrediti niti fašisti niti komunisti, kako naj bi si jo zdaj "janšisti"?!
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.808
06/
Pisma iz emigracije: Vsak bi moral imeti svoj otok, na katerega bi lahko pobegnil
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.671
07/
Državna proslava v času koronavirusa: Nisem normalna, nisem niti človek in ne spoštujem drugačnega mnenja
Simona Rebolj
Ogledov: 2.480
08/
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.486
09/
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
Igor Bavčar
Ogledov: 1.424
10/
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
Tjaša Šuštar
Ogledov: 1.074