Opazili smo

Zadeva Pen klub & Jazz klub Gajo: Bolj kot literatura pisateljskemu društvu dišijo evri

V ponedeljek, 4. decembra, se je iztekel interni razpis Društva slovenskih pisateljev (DSP) za zbiranje ponudb za oddajo legendarne restavracije Pen klub, letnega vrta in "bodoče literarne kavarne" v kleti nekdanje Ebenspangerjeve vile na Tomšičevi ulici v Ljubljani, kjer zadnjih 60 let domuje Društvo slovenskih pisateljev. Za vse tri poslovne prostore se pisatelji nadejajo, da bodo mesečno pobrali najmanj 6.500,00 evrov najemnine, kar je po oceni poznavalcev zelo (pre)drzna cena.

05.12.2017 19:55
Ključne besede:   DSP   Pen klub   Jazz klub Gajo   Ivo Svetina   razpis

Fotografije: portal+

Verjetno bi bilo za vse bolje, če bi se stanovska organizacija slovenskih pisateljev še naprej ukvarjala zgolj z literaturo, kapitalistično logiko pa pustila pred vrati svoje vile, preden bo prepozno.

O zapletih in precej vroče krvi zaradi odločitve Društva slovenskih pisateljev (DSP), da letos oziroma prihodnje leto temeljito spremenijo ponudbo nekdanje Ebenspangerjeve vile, kjer v prvem nadstropju že desetletja posluje legendarni Klub kulturnih delavcev, restavracija Pen kluba, na letnem vrtu pa zadnje desetletje in pol Jazz klub Gajo, smo na portalu+ že poročali. Tisto, kar je novo, se tiče internega in pred nepovabljeno javnostjo skrbno prikritega razpisa, s katerim DSP išče enega ponudnika za tri poslovne prostore, pri čemer kletna literarna kavarna sploh še ni urejena. Pisateljsko društvo, ki ga vodi Ivo Svetina, je sicer že s 15. oktobrom prekinilo najemno pogodbo z društvom Jazz Club Gajo, medtem ko je Andreju Mikliču, najemniku restavracije Pen, pogodbo podaljšalo do prihodnjega poletja. V tem času naj bi z gradbenimi posegi preuredili in uredili kletne prostore sicer vidno propadajoče vile na Tomšičevi 12, kamor naj bi se naselila literarna kavarna.

 

 

Vila Društva slovenskih pisateljev potrebuje temeljito obnovo.

 

 

Od bodočega ponudnika oziroma najemnika vseh treh prostorov DSP pričakuje , da bo na svoje stroške uredil letni vrt (ki meri okoli 400 kvadratnih metrov), pri čemer je "zaželeno celoletno obratovanje". Vrt naj bi bil v prihodnosti logistično povezan in navezan na kavarno v kleti vile DSP. "Zaželeno je, da najemnik poskrbi za kvaliteten glasbeni oziroma kulturni program", piše v internem razpisu, h kateremu društvo Jazz Club Gajo po naših informacijah ni bilo povabljeno. Smo pa Iva Svetino, predsednika DSP, vprašali, ali drži, da so k oddaju ponudbe povabili tudi Kaval Group, čigar predstavniki so si že pred meseci ogledovali restavracijo Pen kluba. Njegov odgovor je bil dvoumen: "V zvezi z navajanjem Kaval Group lahko zapišem le, da  gre za ugledno gostinsko podjetje. Upamo pa, da bo na naš razpis oddalo ponudbo za najem čim več takih gostincev  in da bomo lahko izbirali med čim boljšimi."

 

Posebni pogoji, ki jih v internem razpisu navaja DSP, potrjujejo ugibanja, da želijo pisatelji odslej enega samega ponudnika gostinskih storitev, s katerim bodo podpisali (eno) najemno pogodbo za restavracijo Pen kluba (180 m2), letni vrt (400 m2) in "bodočo kletno literarno kavarne" (80 m2), skupna cena pa naj bi bila pošteno zasoljena, najmanj 6.500,00 evro (brez DDV) mesečno. "Večjo možnost za uspeh imajo tisti ponudniki, ki bodo ponudili višjo najemnino, tisti, ki bodo ponudili najkvalitetnejšo ponudbo in tisti, ki bodo zagotovili kvaliteten spremljajoči kuturni program."

 

Jazz klub Gajo je bil 15 let zaščitni znak letnega vrta DSP. Kdo ga bo nasledil?

 

 

Vsebina razpisa je, kot ste verjetno ugotovili v prejšnjem stavku, nekoliko konfuzna in celo kontradiktorna. Štiri strani dolg interni razpis je bil očitno precej na hitro in površno napisan. Bodoči najemnik naj bi z obratovanjem restavracije in gostinskega vrta pričel okvirno v treh mesecih po sklenitvi najemne pogodbe in prevzema nepremičnine, z dejavnostjo kavarne pa v roku treh mesecih po zaključku gradbenih del.

 

Kaj to pomeni v praksi, lahko hitro preračunamo: novi najemnik bo restavracijo Pen kluba dejansko prevzel šele konec poletja 2018, bodočo kavarno še kasneje, morda celo v letu 2019, medtem ko mu letni vrt, ki ga teoretično lahko prevzame že sredi januarja 2018, popolnoma nič ne koristi. Sredi zime in brez infrastrukture je iracionalno razmišljati o trženju oziroma uporabi "letnega vrta", ki je doslej otvoritev dočakal praviloma šele nekje sredi meseca maja, ko se je vreme dovolj "stabiliziralo".

 

Če skratka pod internim razpisom, ki so ga 15. novembra letos sestavili "mojstri" z Društva slovenskih pisateljev, iztekel pa se je v ponedeljek, 4. decembra, potegnemo črto, potem - ob dejstvu, da so pozabili navesti rok oziroma vsaj okvirni datum svoje odločitve glede bodočega najemnika - se upravičeno zdi, da prihodnje leto za staro Ebenspangerjevo vilo ne bo prav rožnato. Ljubitelji jazza bodo razočarani, saj bo Ljubljana odslej edina evropska prestolnica brez jazz kluba, od poletja dalje pa se nič dobrega ne piše niti tradicionalnim gostom in prijateljem restavracije Pen klub. Skoraj gotovo je, da se bodo zvesti gostje z neodobravanjem odzvali na novega najemnika, kar se bo pokazalo tudi po ekonomski plati. Zaradi tega lahko zaključimo z ugotovitvijo, da bi bilo verjetno bolje, če bi se stanovska organizacija slovenskih pisateljev ukvarjala z literaturo, kapitalistično logiko pa pustila pred vrati svoje vile, preden bo prepozno.

 

P.S. Po naših informacijah si v času razpisa, tj. od 15. novembra do 4. decembra nihče izmed potencialnih novih najemnikov ni prišel ogledat poslovnih prostorov na Tomšičevi 12. 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Nikolićev Holding slovenskih elektrarn z zgodovinskim izkupičkom
0
20.10.2020 21:00
Letošnji trinajsti oktober si bodo gotovo zapomnili v skupini Holding slovenskih elektrarn (HSE), saj so ta dan dosegli ... Več.
Piše: Uredništvo
Kordiš spet strelja kozle, oprostite, tokrat zdravnike zasebnike
18
13.10.2020 20:00
Nad izjavo poslanca stranke Levica Mihe Kordiša, ki je zasebne zdravnike označil za mazače, so se ostro odzvali v skupini ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovensko zdravstvo je državno zdravstvo, ki ga obvladujejo koruptivne dobaviteljske mreže.
4
28.09.2020 07:15
Človekovo zdravje je ena od najpomembnejših vrednot. Dostopnost do zdravnika in kvalitetno zdravljenje sta ključna elementa ... Več.
Piše: Uredništvo
Podkupovanje zdravnikov: Koliko jadrnic in jaht je prinesla korupcija v zdravstvu?
1
31.08.2020 08:29
S to izjavo zdravniki sporočamo, da je prejemanje provizij pri nabavi medicinskega materiala in zdravil skrajno neetično, ... Več.
Piše: Uredništvo
Kdo so zarotniki, ki rušijo Aleksandro Pivec, in kakšni so njihovi dejanski razlogi za to
5
24.08.2020 07:03
V prihodnjih dneh naj bi upokojenska stranka odločila o usodi svoje predsednice Aleksandre Pivec, čeprav kljub vsej ... Več.
Piše: Uredništvo
Brezplačni oddih za zdravnike
2
13.08.2020 15:08
Veseli nas, da lahko brezplačni oddih omogočimo tistim, ki si to v tem trenutku najbolj zaslužijo. To so zaposleni v zdravstvu, ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Matevž Gorenšek (1972-2020)
0
08.08.2020 23:28
Tvoj boj za bolnika ni bil navidezen, kakor boj nekaterih. Boril si se za to, da bi bilo zdravljenje v zasebnih klinikah ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Večni politik Dušan Keber
4
10.06.2020 21:42
Dušan Keber ni strokovnjak, ampak politik, ki se bori za povrnitev oblasti in ohranitev privilegijev. V boju za oblast ne izbira ... Več.
Piše: Uredništvo
Interpelacija proti Počivalšku kot spodoben srednješolski referat
6
10.06.2020 00:00
Vparlamentu obeta pravi politični vrhunec, saj se bosta soočila dva ključna nedavna vladna zaveznika - Marjan Šarec ter Zdravko ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Zakaj in čemu "Bohinjska proga"
4
29.05.2020 13:22
Neizkoriščena Bohinjska proga je najkrajša povezava Jadrana s severno, srednjo in vzhodno Evropo. Je velika materializirana ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Zdravstveno osebje na oddih v hotel Kempinski
3
27.05.2020 06:00
MK Group, ki je v lasti srbskega poslovnežaMiodraga Kostića, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz jadranske regije v ... Več.
Piše: Uredništvo
Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov
2
26.05.2020 09:00
Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!
3
19.05.2020 10:05
Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...
7
15.05.2020 10:51
RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Slovensko pismo (Petru Limbourgu, generalnemu direktorju Deutsche Welle)
29
15.05.2020 00:45
Mi, podpisniki tega pisma, smo preprosto zavezani iztočnici, objavljeni na naslovni strani ene od nedavnih številk nemškega ... Več.
Piše: Uredništvo
V naših bolnišnicah je 50 smrtno nevarnih pulmonarnih ventilatorjev, ki jih je dobavilo kitajsko Gorenje!
7
03.05.2020 21:41
Razprava o pulmonarnih ventilatorjih, ki je vrhunec dosegla s pomočjo dveh Tarč na Televiziji Slovenija, se je sprevrgla v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Afera maske: Težko inštitucija, ki skrbi za pšenico in zaloge sladkorja, nabavlja zdravstveno opremo
9
24.04.2020 10:58
Kaj potres, Slovenijo tresejo maske! Vsekakor je treba ekipi Tarče iskreno čestitati. Izjemno novinarsko delo. Poklon novinarki ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Rešitev Evropske unije niso evroobveznice, pač pa t.i. sterilizacija javnega dolga
4
20.04.2020 06:00
Ideja o evropskih obveznicah, ki jo podpira tudi Slovenija, je za nas ta hip resda mamljiva, vendar jo vodilna članica EU nikoli ... Več.
Piše: Laris Gaiser
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 4.638
02/
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.449
03/
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2.226
04/
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.119
05/
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
Simona Rebolj
Ogledov: 2.314
06/
Afera mazači: Odprto pismo nekemu poslancu
Domen Gorenšek
Ogledov: 2.147
07/
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.097
08/
Znani televizijski voditelj na CNN po le treh mesecih izgubil imunost na Covid-19!
Uredništvo
Ogledov: 1.937
09/
Vse je narobe, vse je slabo ... (O programu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo)
Bine Kordež
Ogledov: 1.246
10/
Življenje je kredit in debet, za vsakim dejanjem pa nepredvidena posledica ...
Keith Miles
Ogledov: 880