Opazili smo

Zadeva Pen klub & Jazz klub Gajo: Bolj kot literatura pisateljskemu društvu dišijo evri

V ponedeljek, 4. decembra, se je iztekel interni razpis Društva slovenskih pisateljev (DSP) za zbiranje ponudb za oddajo legendarne restavracije Pen klub, letnega vrta in "bodoče literarne kavarne" v kleti nekdanje Ebenspangerjeve vile na Tomšičevi ulici v Ljubljani, kjer zadnjih 60 let domuje Društvo slovenskih pisateljev. Za vse tri poslovne prostore se pisatelji nadejajo, da bodo mesečno pobrali najmanj 6.500,00 evrov najemnine, kar je po oceni poznavalcev zelo (pre)drzna cena.

05.12.2017 19:55
Ključne besede:   DSP   Pen klub   Jazz klub Gajo   Ivo Svetina   razpis

Fotografije: portal+

Verjetno bi bilo za vse bolje, če bi se stanovska organizacija slovenskih pisateljev še naprej ukvarjala zgolj z literaturo, kapitalistično logiko pa pustila pred vrati svoje vile, preden bo prepozno.

O zapletih in precej vroče krvi zaradi odločitve Društva slovenskih pisateljev (DSP), da letos oziroma prihodnje leto temeljito spremenijo ponudbo nekdanje Ebenspangerjeve vile, kjer v prvem nadstropju že desetletja posluje legendarni Klub kulturnih delavcev, restavracija Pen kluba, na letnem vrtu pa zadnje desetletje in pol Jazz klub Gajo, smo na portalu+ že poročali. Tisto, kar je novo, se tiče internega in pred nepovabljeno javnostjo skrbno prikritega razpisa, s katerim DSP išče enega ponudnika za tri poslovne prostore, pri čemer kletna literarna kavarna sploh še ni urejena. Pisateljsko društvo, ki ga vodi Ivo Svetina, je sicer že s 15. oktobrom prekinilo najemno pogodbo z društvom Jazz Club Gajo, medtem ko je Andreju Mikliču, najemniku restavracije Pen, pogodbo podaljšalo do prihodnjega poletja. V tem času naj bi z gradbenimi posegi preuredili in uredili kletne prostore sicer vidno propadajoče vile na Tomšičevi 12, kamor naj bi se naselila literarna kavarna.

 

 

Vila Društva slovenskih pisateljev potrebuje temeljito obnovo.

 

 

Od bodočega ponudnika oziroma najemnika vseh treh prostorov DSP pričakuje , da bo na svoje stroške uredil letni vrt (ki meri okoli 400 kvadratnih metrov), pri čemer je "zaželeno celoletno obratovanje". Vrt naj bi bil v prihodnosti logistično povezan in navezan na kavarno v kleti vile DSP. "Zaželeno je, da najemnik poskrbi za kvaliteten glasbeni oziroma kulturni program", piše v internem razpisu, h kateremu društvo Jazz Club Gajo po naših informacijah ni bilo povabljeno. Smo pa Iva Svetino, predsednika DSP, vprašali, ali drži, da so k oddaju ponudbe povabili tudi Kaval Group, čigar predstavniki so si že pred meseci ogledovali restavracijo Pen kluba. Njegov odgovor je bil dvoumen: "V zvezi z navajanjem Kaval Group lahko zapišem le, da  gre za ugledno gostinsko podjetje. Upamo pa, da bo na naš razpis oddalo ponudbo za najem čim več takih gostincev  in da bomo lahko izbirali med čim boljšimi."

 

Posebni pogoji, ki jih v internem razpisu navaja DSP, potrjujejo ugibanja, da želijo pisatelji odslej enega samega ponudnika gostinskih storitev, s katerim bodo podpisali (eno) najemno pogodbo za restavracijo Pen kluba (180 m2), letni vrt (400 m2) in "bodočo kletno literarno kavarne" (80 m2), skupna cena pa naj bi bila pošteno zasoljena, najmanj 6.500,00 evro (brez DDV) mesečno. "Večjo možnost za uspeh imajo tisti ponudniki, ki bodo ponudili višjo najemnino, tisti, ki bodo ponudili najkvalitetnejšo ponudbo in tisti, ki bodo zagotovili kvaliteten spremljajoči kuturni program."

 

Jazz klub Gajo je bil 15 let zaščitni znak letnega vrta DSP. Kdo ga bo nasledil?

 

 

Vsebina razpisa je, kot ste verjetno ugotovili v prejšnjem stavku, nekoliko konfuzna in celo kontradiktorna. Štiri strani dolg interni razpis je bil očitno precej na hitro in površno napisan. Bodoči najemnik naj bi z obratovanjem restavracije in gostinskega vrta pričel okvirno v treh mesecih po sklenitvi najemne pogodbe in prevzema nepremičnine, z dejavnostjo kavarne pa v roku treh mesecih po zaključku gradbenih del.

 

Kaj to pomeni v praksi, lahko hitro preračunamo: novi najemnik bo restavracijo Pen kluba dejansko prevzel šele konec poletja 2018, bodočo kavarno še kasneje, morda celo v letu 2019, medtem ko mu letni vrt, ki ga teoretično lahko prevzame že sredi januarja 2018, popolnoma nič ne koristi. Sredi zime in brez infrastrukture je iracionalno razmišljati o trženju oziroma uporabi "letnega vrta", ki je doslej otvoritev dočakal praviloma šele nekje sredi meseca maja, ko se je vreme dovolj "stabiliziralo".

 

Če skratka pod internim razpisom, ki so ga 15. novembra letos sestavili "mojstri" z Društva slovenskih pisateljev, iztekel pa se je v ponedeljek, 4. decembra, potegnemo črto, potem - ob dejstvu, da so pozabili navesti rok oziroma vsaj okvirni datum svoje odločitve glede bodočega najemnika - se upravičeno zdi, da prihodnje leto za staro Ebenspangerjevo vilo ne bo prav rožnato. Ljubitelji jazza bodo razočarani, saj bo Ljubljana odslej edina evropska prestolnica brez jazz kluba, od poletja dalje pa se nič dobrega ne piše niti tradicionalnim gostom in prijateljem restavracije Pen klub. Skoraj gotovo je, da se bodo zvesti gostje z neodobravanjem odzvali na novega najemnika, kar se bo pokazalo tudi po ekonomski plati. Zaradi tega lahko zaključimo z ugotovitvijo, da bi bilo verjetno bolje, če bi se stanovska organizacija slovenskih pisateljev ukvarjala z literaturo, kapitalistično logiko pa pustila pred vrati svoje vile, preden bo prepozno.

 

P.S. Po naših informacijah si v času razpisa, tj. od 15. novembra do 4. decembra nihče izmed potencialnih novih najemnikov ni prišel ogledat poslovnih prostorov na Tomšičevi 12. 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
Jamnik proti Kostiću: Totalna medijska vojna
1
20.03.2019 00:00
Pred vrati je dolgo pričakovani razplet okoli prodaje Abanke. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče danes. Zadeva je hudo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Kdo vse se igra z energetiko in obnovljivimi viri energije
3
11.02.2019 11:47
Naša država je že večkrat napovedala aktivne ukrepe za povečanje deležaobnovljivih virov energije(OVE) v energetski bilanci, pri ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dosje Thermana: Zdravilišče, ki je simptom tranzicijske Slovenije
1
27.11.2018 10:19
Sporni dogodki v zvezi s toplicami Thermana, ki se te dni obravnavajo na sodišču, in ki so predmet kriminalističnih preiskav, so ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 2,534
02/
Letargija množic: Danes nikogar ne zanimajo "družbena vprašanja", ljudje se bodo zganili šele, ko jim bo zmanjkalo denarja
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2,138
03/
Posledice vse bolj številnih nepismenih politikov bodo za Slovenijo vsak dan hujše
Tino Mamić
Ogledov: 2,573
04/
Andraž Teršek: "Ustavno sodišče prepogosto odloča tako, da se najprej izbere končni rezultat, potem pa išče pot, ki naj bi legitimirala takšen rezultat."
Uredništvo
Ogledov: 2,462
05/
Otto Skorzeny, "najnevarnejši človek v Evropi", tajni nacistični načrt za bombardiranje New Yorka in Hitlerjevi pomisleki glede atomske bombe
Shane Quinn
Ogledov: 1,954
06/
Morda so nove parlamentarne volitve vendarle bliže, kot se zdi neizkušeni večini v vladni koaliciji
Anuša Gaši
Ogledov: 1,844
07/
70. let zveze NATO: Če na srečanju v Londonu članice ne bodo stopile skupaj, se ponujajo črni scenariji
Božo Cerar
Ogledov: 1,351
08/
O dobrih in etičnih državnikih: Kratek esej o velikih političnih dilemah
Igor Kovač
Ogledov: 840
09/
Moralesov padec v Boliviji bo okrepil ameriško prevlado v Latinski Ameriki
Shane Quinn
Ogledov: 695
10/
O bednem filozofu: Ali je Boris Vezjak retardiran? Ali ima IQ višji od številke čevljev?
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 9,114