Opazili smo

Zadeva Pen klub & Jazz klub Gajo: Bolj kot literatura pisateljskemu društvu dišijo evri

V ponedeljek, 4. decembra, se je iztekel interni razpis Društva slovenskih pisateljev (DSP) za zbiranje ponudb za oddajo legendarne restavracije Pen klub, letnega vrta in "bodoče literarne kavarne" v kleti nekdanje Ebenspangerjeve vile na Tomšičevi ulici v Ljubljani, kjer zadnjih 60 let domuje Društvo slovenskih pisateljev. Za vse tri poslovne prostore se pisatelji nadejajo, da bodo mesečno pobrali najmanj 6.500,00 evrov najemnine, kar je po oceni poznavalcev zelo (pre)drzna cena.

05.12.2017 19:55
Ključne besede:   DSP   Pen klub   Jazz klub Gajo   Ivo Svetina   razpis

Fotografije: portal+

Verjetno bi bilo za vse bolje, če bi se stanovska organizacija slovenskih pisateljev še naprej ukvarjala zgolj z literaturo, kapitalistično logiko pa pustila pred vrati svoje vile, preden bo prepozno.

O zapletih in precej vroče krvi zaradi odločitve Društva slovenskih pisateljev (DSP), da letos oziroma prihodnje leto temeljito spremenijo ponudbo nekdanje Ebenspangerjeve vile, kjer v prvem nadstropju že desetletja posluje legendarni Klub kulturnih delavcev, restavracija Pen kluba, na letnem vrtu pa zadnje desetletje in pol Jazz klub Gajo, smo na portalu+ že poročali. Tisto, kar je novo, se tiče internega in pred nepovabljeno javnostjo skrbno prikritega razpisa, s katerim DSP išče enega ponudnika za tri poslovne prostore, pri čemer kletna literarna kavarna sploh še ni urejena. Pisateljsko društvo, ki ga vodi Ivo Svetina, je sicer že s 15. oktobrom prekinilo najemno pogodbo z društvom Jazz Club Gajo, medtem ko je Andreju Mikliču, najemniku restavracije Pen, pogodbo podaljšalo do prihodnjega poletja. V tem času naj bi z gradbenimi posegi preuredili in uredili kletne prostore sicer vidno propadajoče vile na Tomšičevi 12, kamor naj bi se naselila literarna kavarna.

 

 

Vila Društva slovenskih pisateljev potrebuje temeljito obnovo.

 

 

Od bodočega ponudnika oziroma najemnika vseh treh prostorov DSP pričakuje , da bo na svoje stroške uredil letni vrt (ki meri okoli 400 kvadratnih metrov), pri čemer je "zaželeno celoletno obratovanje". Vrt naj bi bil v prihodnosti logistično povezan in navezan na kavarno v kleti vile DSP. "Zaželeno je, da najemnik poskrbi za kvaliteten glasbeni oziroma kulturni program", piše v internem razpisu, h kateremu društvo Jazz Club Gajo po naših informacijah ni bilo povabljeno. Smo pa Iva Svetino, predsednika DSP, vprašali, ali drži, da so k oddaju ponudbe povabili tudi Kaval Group, čigar predstavniki so si že pred meseci ogledovali restavracijo Pen kluba. Njegov odgovor je bil dvoumen: "V zvezi z navajanjem Kaval Group lahko zapišem le, da  gre za ugledno gostinsko podjetje. Upamo pa, da bo na naš razpis oddalo ponudbo za najem čim več takih gostincev  in da bomo lahko izbirali med čim boljšimi."

 

Posebni pogoji, ki jih v internem razpisu navaja DSP, potrjujejo ugibanja, da želijo pisatelji odslej enega samega ponudnika gostinskih storitev, s katerim bodo podpisali (eno) najemno pogodbo za restavracijo Pen kluba (180 m2), letni vrt (400 m2) in "bodočo kletno literarno kavarne" (80 m2), skupna cena pa naj bi bila pošteno zasoljena, najmanj 6.500,00 evro (brez DDV) mesečno. "Večjo možnost za uspeh imajo tisti ponudniki, ki bodo ponudili višjo najemnino, tisti, ki bodo ponudili najkvalitetnejšo ponudbo in tisti, ki bodo zagotovili kvaliteten spremljajoči kuturni program."

 

Jazz klub Gajo je bil 15 let zaščitni znak letnega vrta DSP. Kdo ga bo nasledil?

 

 

Vsebina razpisa je, kot ste verjetno ugotovili v prejšnjem stavku, nekoliko konfuzna in celo kontradiktorna. Štiri strani dolg interni razpis je bil očitno precej na hitro in površno napisan. Bodoči najemnik naj bi z obratovanjem restavracije in gostinskega vrta pričel okvirno v treh mesecih po sklenitvi najemne pogodbe in prevzema nepremičnine, z dejavnostjo kavarne pa v roku treh mesecih po zaključku gradbenih del.

 

Kaj to pomeni v praksi, lahko hitro preračunamo: novi najemnik bo restavracijo Pen kluba dejansko prevzel šele konec poletja 2018, bodočo kavarno še kasneje, morda celo v letu 2019, medtem ko mu letni vrt, ki ga teoretično lahko prevzame že sredi januarja 2018, popolnoma nič ne koristi. Sredi zime in brez infrastrukture je iracionalno razmišljati o trženju oziroma uporabi "letnega vrta", ki je doslej otvoritev dočakal praviloma šele nekje sredi meseca maja, ko se je vreme dovolj "stabiliziralo".

 

Če skratka pod internim razpisom, ki so ga 15. novembra letos sestavili "mojstri" z Društva slovenskih pisateljev, iztekel pa se je v ponedeljek, 4. decembra, potegnemo črto, potem - ob dejstvu, da so pozabili navesti rok oziroma vsaj okvirni datum svoje odločitve glede bodočega najemnika - se upravičeno zdi, da prihodnje leto za staro Ebenspangerjevo vilo ne bo prav rožnato. Ljubitelji jazza bodo razočarani, saj bo Ljubljana odslej edina evropska prestolnica brez jazz kluba, od poletja dalje pa se nič dobrega ne piše niti tradicionalnim gostom in prijateljem restavracije Pen klub. Skoraj gotovo je, da se bodo zvesti gostje z neodobravanjem odzvali na novega najemnika, kar se bo pokazalo tudi po ekonomski plati. Zaradi tega lahko zaključimo z ugotovitvijo, da bi bilo verjetno bolje, če bi se stanovska organizacija slovenskih pisateljev ukvarjala z literaturo, kapitalistično logiko pa pustila pred vrati svoje vile, preden bo prepozno.

 

P.S. Po naših informacijah si v času razpisa, tj. od 15. novembra do 4. decembra nihče izmed potencialnih novih najemnikov ni prišel ogledat poslovnih prostorov na Tomšičevi 12. 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Mediji in politika: Menjave urednikov niso rešitev, zamenjati je treba sistem
7
06.04.2020 07:00
Sedanja vlada ima enkratno priložnost, da spremeni financiranje RTV Slovenija. Naj ta obvezni medijski davek, ki se danes ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Kako premagati krizo in preživeti (Strategija za ponoven zagon in razvoj države)
2
21.03.2020 21:45
Soočenje z največjim izzivom v novejši zgodovini človeštva doslej zahteva out-of-the-box razmišljanje in inovativne ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Zdravniški apel: "Če takoj ne ukrepamo, se bo okužba eksponentno razširila, padel bo sekundar in terciar!"
3
19.03.2020 15:19
Specialist družinske medicine Primož Kus opozarja, da mnogi pacienti kažejo simptome koronavirusa in bi morali nujno ostati ... Več.
Piše: Uredništvo
Geopolitične posledice koronavirusa: Kako je Trump pustil Evropo na cedilu
4
17.03.2020 23:20
Če smo pred meseci, ko se je koronavirus pojavil na Kitajskem, zamahovali z roko, sedaj večina priznavamo, da nam je življenje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Požar plačal Trumpovemu tastu 8.000 evrov
5
05.03.2020 13:39
Bojan Požar je storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, v postopku dokazano, da Viktor Knavs ni bil v zaporu, je sporočila ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et Contra: "Zdaj smo, kjer smo. Globoko na dnu, ampak nikar ne mislimo, da nižje ne gre."
18
03.03.2020 21:36
Janševa strankaSDSje brez dvoma izvoljena stranka, ki po zadnjih volitvah ni uspela sestavit koalicije, vendar pa stranka SMC z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Bljak, pa takšna kultura! Slavko Pregl očetovsko rešil direktorico JAK
0
27.02.2020 06:00
Na Javni agenciji za knjigo (JAK) bi morali na seji sveta razrešiti direktorico Renato Zamido, a jo je v zadnjem hipu rešil ... Več.
Piše: Uredništvo
Covid-19 med nami: Brez panike? Ampak panika je že ... tu!
3
23.02.2020 22:40
Ko nas vlada, ki ji nihče več ne zaupa, še manj pa verjame, poskuša pomiriti, češ da glede koronavirusa (Covid-19) ni razlogov ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Koronavirus, 20. februar 2020
0
20.02.2020 21:22
Piše: Uredništvo
Črnčec na Facebooku o "janševističnem totalitarizmu"
13
19.02.2020 12:11
Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade v odstopu, je kar na svojem Facebook profilu ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali Miodraga Kostića zanima marina v starem tržaškem pristanišču?
1
12.02.2020 22:35
Znani srbski vlagatelj, podjetnik in milionar Miodrag Kostić, čigar AIK banka je lastnica Gorenjske banke, pred MK Group pa je ... Več.
Piše: Uredništvo
Recosi, socialno podjetje: Odsluženo računalniško opremo, ki bi sicer pristala na odpadu, obnovijo in ceneje prodajo naprej
1
16.12.2019 15:00
Obnovili so že več kot 150.000 kosov računalniške in druge opreme, prihranili več kot 21 milijonov kilogramov ogljikovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Ljubljanska Ekonomska fakulteta med najboljšimi, njeno vodstvo na zatožni klopi, rektor pa molči ...
3
26.11.2019 19:35
Magistrski poslovni program ljubljanske Ekonomske fakultete je ponovno uvrščen med najboljše na svetu, hkrati pa se vodstvo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
SD WAN: Tehnologija, ki znižuje stroške
0
29.10.2019 11:00
Software-Defined ali SD WAN tehnologija je novoprogramsko definirano omrežje v širokem omrežju WAN, ki omogoča zasebno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spletke na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje: Je bil izpad Ivana Eržena posledica sladkega maščevanja njegove predhodnice Nine Pirnat?
Uredništvo
Ogledov: 2,949
02/
"Lobiranje" za gradnjo avtosalona AC Pentlja vse bolj divje, javnim uslužbencem zdaj grozijo že kar po telefonu!
Uredništvo
Ogledov: 2,757
03/
Uredniški komentar: Vojna s koronavirusom bo še trajala, lahko tudi pol leta, zato je poleg zdravja zdaj bistveno ohranjanje delovnih mest
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,055
04/
Spomenica Katedrale svobode: "Slovenija med epidemijo, v izrednih razmerah in potem"
Uredništvo
Ogledov: 1,637
05/
Kaj botruje barvni slepoti v osnovnih definicijah: odgovornost ali krivda?
Igor Vlačič
Ogledov: 1,840
06/
Vidne posledice nevidnega orožja
Simona Rebolj
Ogledov: 1,096
07/
Scenarija odpiranja gospodarstva še ni, zagon bo potekal postopoma
Tine Kračun
Ogledov: 1,066
08/
Kaj prinaša megazakon, "protikorona paket" v bilance gospodarskih družb?
Bine Kordež
Ogledov: 1,019
09/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 8,813
10/
Pisma iz samoizolacije: Razmišljanja o virusu, komunikacijah in digitalizaciji
Aljoša Pečan
Ogledov: 1,135