Opazili smo

Zadeva Pen klub & Jazz klub Gajo: Bolj kot literatura pisateljskemu društvu dišijo evri

V ponedeljek, 4. decembra, se je iztekel interni razpis Društva slovenskih pisateljev (DSP) za zbiranje ponudb za oddajo legendarne restavracije Pen klub, letnega vrta in "bodoče literarne kavarne" v kleti nekdanje Ebenspangerjeve vile na Tomšičevi ulici v Ljubljani, kjer zadnjih 60 let domuje Društvo slovenskih pisateljev. Za vse tri poslovne prostore se pisatelji nadejajo, da bodo mesečno pobrali najmanj 6.500,00 evrov najemnine, kar je po oceni poznavalcev zelo (pre)drzna cena.

05.12.2017 19:55
Ključne besede:   DSP   Pen klub   Jazz klub Gajo   Ivo Svetina   razpis

Fotografije: portal+

Verjetno bi bilo za vse bolje, če bi se stanovska organizacija slovenskih pisateljev še naprej ukvarjala zgolj z literaturo, kapitalistično logiko pa pustila pred vrati svoje vile, preden bo prepozno.

O zapletih in precej vroče krvi zaradi odločitve Društva slovenskih pisateljev (DSP), da letos oziroma prihodnje leto temeljito spremenijo ponudbo nekdanje Ebenspangerjeve vile, kjer v prvem nadstropju že desetletja posluje legendarni Klub kulturnih delavcev, restavracija Pen kluba, na letnem vrtu pa zadnje desetletje in pol Jazz klub Gajo, smo na portalu+ že poročali. Tisto, kar je novo, se tiče internega in pred nepovabljeno javnostjo skrbno prikritega razpisa, s katerim DSP išče enega ponudnika za tri poslovne prostore, pri čemer kletna literarna kavarna sploh še ni urejena. Pisateljsko društvo, ki ga vodi Ivo Svetina, je sicer že s 15. oktobrom prekinilo najemno pogodbo z društvom Jazz Club Gajo, medtem ko je Andreju Mikliču, najemniku restavracije Pen, pogodbo podaljšalo do prihodnjega poletja. V tem času naj bi z gradbenimi posegi preuredili in uredili kletne prostore sicer vidno propadajoče vile na Tomšičevi 12, kamor naj bi se naselila literarna kavarna.

 

 

Vila Društva slovenskih pisateljev potrebuje temeljito obnovo.

 

 

Od bodočega ponudnika oziroma najemnika vseh treh prostorov DSP pričakuje , da bo na svoje stroške uredil letni vrt (ki meri okoli 400 kvadratnih metrov), pri čemer je "zaželeno celoletno obratovanje". Vrt naj bi bil v prihodnosti logistično povezan in navezan na kavarno v kleti vile DSP. "Zaželeno je, da najemnik poskrbi za kvaliteten glasbeni oziroma kulturni program", piše v internem razpisu, h kateremu društvo Jazz Club Gajo po naših informacijah ni bilo povabljeno. Smo pa Iva Svetino, predsednika DSP, vprašali, ali drži, da so k oddaju ponudbe povabili tudi Kaval Group, čigar predstavniki so si že pred meseci ogledovali restavracijo Pen kluba. Njegov odgovor je bil dvoumen: "V zvezi z navajanjem Kaval Group lahko zapišem le, da  gre za ugledno gostinsko podjetje. Upamo pa, da bo na naš razpis oddalo ponudbo za najem čim več takih gostincev  in da bomo lahko izbirali med čim boljšimi."

 

Posebni pogoji, ki jih v internem razpisu navaja DSP, potrjujejo ugibanja, da želijo pisatelji odslej enega samega ponudnika gostinskih storitev, s katerim bodo podpisali (eno) najemno pogodbo za restavracijo Pen kluba (180 m2), letni vrt (400 m2) in "bodočo kletno literarno kavarne" (80 m2), skupna cena pa naj bi bila pošteno zasoljena, najmanj 6.500,00 evro (brez DDV) mesečno. "Večjo možnost za uspeh imajo tisti ponudniki, ki bodo ponudili višjo najemnino, tisti, ki bodo ponudili najkvalitetnejšo ponudbo in tisti, ki bodo zagotovili kvaliteten spremljajoči kuturni program."

 

Jazz klub Gajo je bil 15 let zaščitni znak letnega vrta DSP. Kdo ga bo nasledil?

 

 

Vsebina razpisa je, kot ste verjetno ugotovili v prejšnjem stavku, nekoliko konfuzna in celo kontradiktorna. Štiri strani dolg interni razpis je bil očitno precej na hitro in površno napisan. Bodoči najemnik naj bi z obratovanjem restavracije in gostinskega vrta pričel okvirno v treh mesecih po sklenitvi najemne pogodbe in prevzema nepremičnine, z dejavnostjo kavarne pa v roku treh mesecih po zaključku gradbenih del.

 

Kaj to pomeni v praksi, lahko hitro preračunamo: novi najemnik bo restavracijo Pen kluba dejansko prevzel šele konec poletja 2018, bodočo kavarno še kasneje, morda celo v letu 2019, medtem ko mu letni vrt, ki ga teoretično lahko prevzame že sredi januarja 2018, popolnoma nič ne koristi. Sredi zime in brez infrastrukture je iracionalno razmišljati o trženju oziroma uporabi "letnega vrta", ki je doslej otvoritev dočakal praviloma šele nekje sredi meseca maja, ko se je vreme dovolj "stabiliziralo".

 

Če skratka pod internim razpisom, ki so ga 15. novembra letos sestavili "mojstri" z Društva slovenskih pisateljev, iztekel pa se je v ponedeljek, 4. decembra, potegnemo črto, potem - ob dejstvu, da so pozabili navesti rok oziroma vsaj okvirni datum svoje odločitve glede bodočega najemnika - se upravičeno zdi, da prihodnje leto za staro Ebenspangerjevo vilo ne bo prav rožnato. Ljubitelji jazza bodo razočarani, saj bo Ljubljana odslej edina evropska prestolnica brez jazz kluba, od poletja dalje pa se nič dobrega ne piše niti tradicionalnim gostom in prijateljem restavracije Pen klub. Skoraj gotovo je, da se bodo zvesti gostje z neodobravanjem odzvali na novega najemnika, kar se bo pokazalo tudi po ekonomski plati. Zaradi tega lahko zaključimo z ugotovitvijo, da bi bilo verjetno bolje, če bi se stanovska organizacija slovenskih pisateljev ukvarjala z literaturo, kapitalistično logiko pa pustila pred vrati svoje vile, preden bo prepozno.

 

P.S. Po naših informacijah si v času razpisa, tj. od 15. novembra do 4. decembra nihče izmed potencialnih novih najemnikov ni prišel ogledat poslovnih prostorov na Tomšičevi 12. 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
Jamnik proti Kostiću: Totalna medijska vojna
1
20.03.2019 00:00
Pred vrati je dolgo pričakovani razplet okoli prodaje Abanke. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče danes. Zadeva je hudo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Kdo vse se igra z energetiko in obnovljivimi viri energije
3
11.02.2019 11:47
Naša država je že večkrat napovedala aktivne ukrepe za povečanje deležaobnovljivih virov energije(OVE) v energetski bilanci, pri ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dosje Thermana: Zdravilišče, ki je simptom tranzicijske Slovenije
1
27.11.2018 10:19
Sporni dogodki v zvezi s toplicami Thermana, ki se te dni obravnavajo na sodišču, in ki so predmet kriminalističnih preiskav, so ... Več.
Piše: Uredništvo
29 let po padcu Berlinskega zidu: Noč, ko se je zgodila največja ulična zabava v zgodovini človeštva
1
09.11.2018 13:31
Mineva 29 let, odkar je tudi fizično padel Berlinski zid, ki je skoraj štiri desetletja ločeval Evropo na demokratični Zahod in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Hekerji nad savdski dvor: Ugrabili so spletno stran "Davosa v puščavi"
1
23.10.2018 10:56
Hekerji so se maščevali savdskemu kronskemu princu Salmanu, glavnemu osumljencu oziroma naročniku barbarskega umora novinarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko gredo (desničarski) kekci na Kolpo branit mejo
4
11.10.2018 00:25
Razpis za domoljubno pravljico, objavljen v tedniku Demokracija, ki velja za hišno glasilo SDS, je naletel na oster odziv tudi v ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Računovodkinja Zvonka, s katero bi Jamnikovi radi medijsko likvidirali Damirja Črnčeca
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,273
02/
Sramota: 100.000 evrov, ki jih UKCL zahteva od Blaža Mrevljeta, je klofuta bolnikom in davkoplačevalcem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,311
03/
Zaradi izsiljevanja obsojeni Vladimir Vodušek zdaj očita "reketiranje" Bojanu Požarju in trdi, da je samo od Telekoma pokasiral 120.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 1,604
04/
Da bi prekinili manipulativno merjenje javnega mnenja, potrebujemo zakon o agencijah za merjenje javnega mnenja
Tilen Majnardi
Ogledov: 1,658
05/
Novo orodje demokracije: Poslanec Jani Möderndorfer in problem konoplje
Miha Burger
Ogledov: 1,681
06/
Jankovićevih 29 milijonov je le kaplja v morju 15 milijard odpisanih dolgov
Oskar M. Salobir
Ogledov: 1,573
07/
Slabe terjatve: Poceni nakupi z neverjetnimi diskonti danes prinašajo milijonske dobičke
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,143
08/
Kitajska je danes za Združene države večja grožnja kot Japonska pred osemdesetimi leti
Shane Quinn
Ogledov: 1,247
09/
Sodnik spet provocira: "Zveze Nato ni mogoče označiti drugače kot skrajno nevarne celotnemu človeštvu"
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 670
10/
Intelektualne zlate ribice: Ne zaradi Pahorja, ampak zaradi Erdogana Turčija ne more računati na članstvo v EU
Božo Cerar
Ogledov: 1,415