Opazili smo

Zadeva Pen klub & Jazz klub Gajo: Bolj kot literatura pisateljskemu društvu dišijo evri

V ponedeljek, 4. decembra, se je iztekel interni razpis Društva slovenskih pisateljev (DSP) za zbiranje ponudb za oddajo legendarne restavracije Pen klub, letnega vrta in "bodoče literarne kavarne" v kleti nekdanje Ebenspangerjeve vile na Tomšičevi ulici v Ljubljani, kjer zadnjih 60 let domuje Društvo slovenskih pisateljev. Za vse tri poslovne prostore se pisatelji nadejajo, da bodo mesečno pobrali najmanj 6.500,00 evrov najemnine, kar je po oceni poznavalcev zelo (pre)drzna cena.

05.12.2017 19:55
Ključne besede:   DSP   Pen klub   Jazz klub Gajo   Ivo Svetina   razpis

Fotografije: portal+

Verjetno bi bilo za vse bolje, če bi se stanovska organizacija slovenskih pisateljev še naprej ukvarjala zgolj z literaturo, kapitalistično logiko pa pustila pred vrati svoje vile, preden bo prepozno.

O zapletih in precej vroče krvi zaradi odločitve Društva slovenskih pisateljev (DSP), da letos oziroma prihodnje leto temeljito spremenijo ponudbo nekdanje Ebenspangerjeve vile, kjer v prvem nadstropju že desetletja posluje legendarni Klub kulturnih delavcev, restavracija Pen kluba, na letnem vrtu pa zadnje desetletje in pol Jazz klub Gajo, smo na portalu+ že poročali. Tisto, kar je novo, se tiče internega in pred nepovabljeno javnostjo skrbno prikritega razpisa, s katerim DSP išče enega ponudnika za tri poslovne prostore, pri čemer kletna literarna kavarna sploh še ni urejena. Pisateljsko društvo, ki ga vodi Ivo Svetina, je sicer že s 15. oktobrom prekinilo najemno pogodbo z društvom Jazz Club Gajo, medtem ko je Andreju Mikliču, najemniku restavracije Pen, pogodbo podaljšalo do prihodnjega poletja. V tem času naj bi z gradbenimi posegi preuredili in uredili kletne prostore sicer vidno propadajoče vile na Tomšičevi 12, kamor naj bi se naselila literarna kavarna.

 

 

Vila Društva slovenskih pisateljev potrebuje temeljito obnovo.

 

 

Od bodočega ponudnika oziroma najemnika vseh treh prostorov DSP pričakuje , da bo na svoje stroške uredil letni vrt (ki meri okoli 400 kvadratnih metrov), pri čemer je "zaželeno celoletno obratovanje". Vrt naj bi bil v prihodnosti logistično povezan in navezan na kavarno v kleti vile DSP. "Zaželeno je, da najemnik poskrbi za kvaliteten glasbeni oziroma kulturni program", piše v internem razpisu, h kateremu društvo Jazz Club Gajo po naših informacijah ni bilo povabljeno. Smo pa Iva Svetino, predsednika DSP, vprašali, ali drži, da so k oddaju ponudbe povabili tudi Kaval Group, čigar predstavniki so si že pred meseci ogledovali restavracijo Pen kluba. Njegov odgovor je bil dvoumen: "V zvezi z navajanjem Kaval Group lahko zapišem le, da  gre za ugledno gostinsko podjetje. Upamo pa, da bo na naš razpis oddalo ponudbo za najem čim več takih gostincev  in da bomo lahko izbirali med čim boljšimi."

 

Posebni pogoji, ki jih v internem razpisu navaja DSP, potrjujejo ugibanja, da želijo pisatelji odslej enega samega ponudnika gostinskih storitev, s katerim bodo podpisali (eno) najemno pogodbo za restavracijo Pen kluba (180 m2), letni vrt (400 m2) in "bodočo kletno literarno kavarne" (80 m2), skupna cena pa naj bi bila pošteno zasoljena, najmanj 6.500,00 evro (brez DDV) mesečno. "Večjo možnost za uspeh imajo tisti ponudniki, ki bodo ponudili višjo najemnino, tisti, ki bodo ponudili najkvalitetnejšo ponudbo in tisti, ki bodo zagotovili kvaliteten spremljajoči kuturni program."

 

Jazz klub Gajo je bil 15 let zaščitni znak letnega vrta DSP. Kdo ga bo nasledil?

 

 

Vsebina razpisa je, kot ste verjetno ugotovili v prejšnjem stavku, nekoliko konfuzna in celo kontradiktorna. Štiri strani dolg interni razpis je bil očitno precej na hitro in površno napisan. Bodoči najemnik naj bi z obratovanjem restavracije in gostinskega vrta pričel okvirno v treh mesecih po sklenitvi najemne pogodbe in prevzema nepremičnine, z dejavnostjo kavarne pa v roku treh mesecih po zaključku gradbenih del.

 

Kaj to pomeni v praksi, lahko hitro preračunamo: novi najemnik bo restavracijo Pen kluba dejansko prevzel šele konec poletja 2018, bodočo kavarno še kasneje, morda celo v letu 2019, medtem ko mu letni vrt, ki ga teoretično lahko prevzame že sredi januarja 2018, popolnoma nič ne koristi. Sredi zime in brez infrastrukture je iracionalno razmišljati o trženju oziroma uporabi "letnega vrta", ki je doslej otvoritev dočakal praviloma šele nekje sredi meseca maja, ko se je vreme dovolj "stabiliziralo".

 

Če skratka pod internim razpisom, ki so ga 15. novembra letos sestavili "mojstri" z Društva slovenskih pisateljev, iztekel pa se je v ponedeljek, 4. decembra, potegnemo črto, potem - ob dejstvu, da so pozabili navesti rok oziroma vsaj okvirni datum svoje odločitve glede bodočega najemnika - se upravičeno zdi, da prihodnje leto za staro Ebenspangerjevo vilo ne bo prav rožnato. Ljubitelji jazza bodo razočarani, saj bo Ljubljana odslej edina evropska prestolnica brez jazz kluba, od poletja dalje pa se nič dobrega ne piše niti tradicionalnim gostom in prijateljem restavracije Pen klub. Skoraj gotovo je, da se bodo zvesti gostje z neodobravanjem odzvali na novega najemnika, kar se bo pokazalo tudi po ekonomski plati. Zaradi tega lahko zaključimo z ugotovitvijo, da bi bilo verjetno bolje, če bi se stanovska organizacija slovenskih pisateljev ukvarjala z literaturo, kapitalistično logiko pa pustila pred vrati svoje vile, preden bo prepozno.

 

P.S. Po naših informacijah si v času razpisa, tj. od 15. novembra do 4. decembra nihče izmed potencialnih novih najemnikov ni prišel ogledat poslovnih prostorov na Tomšičevi 12. 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
Ken Hu, Huawei: "Pandemija je digitalizaciji omogočila velik pospešek"
0
31.03.2021 20:52
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oz. 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri ... Več.
Piše: Uredništvo
Društvo novinarjev Slovenije: Janša s svojimi dejanji dokazuje, da so očitki na njegov račun upravičeni!
5
10.03.2021 22:48
Na dan, ko se je v Evropskem parlamentu začela razprava o svobodi medijev v nekaterih članicah, med drugim tudi v Sloveniji, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje odpadki: Slovenske smeti na meji z Italijo
1
08.03.2021 20:00
Občina Šempeter-Vrtojba je, potem ko je konec lanskega leta odpovedala pogodbo Komunali Nova Gorica za odvoz odpadkov, postavila ... Več.
Piše: Uredništvo
Salonit Anhovo z rastjo prihodkov v letu 2020
0
05.03.2021 11:27
Lepo je slišati, da se v dolini Soče, kjer pogosto poročajo o slabih novicah, zgodi tudi kaj pozitivnega. Še lepše, če se to ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam George Schultz: Dve stoletji velikega diplomata
2
13.02.2021 06:59
Trinajstega decembra je dopolnil veličastnih sto let, dva meseca kasneje, šestega februarja 2021, pa se je v svojem stoprvem ... Več.
Piše: Igor Kovač
Protestno pismo ruskemu veleposlaniku zaradi primera Aleksej Navalni
4
03.02.2021 07:30
Včerajšnja obsodba ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega na skoraj tri leta kazenske kolonije utegne sprožiti širše ... Več.
Piše: Uredništvo
Smrt kralja televizijskih intervjujev
3
24.01.2021 08:14
Verjetno poslednja televizijska legenda 20. stoletja, ki je kot voditelj in izpraševalec v svojih oddajah poosebljal novinarski ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Omejevanje konkurence je pogosto posledica političnih pritiskov
1
20.01.2021 00:55
Na Ekonomski fakulteti so pripravili študijo o tem, kaj bi omejevanje konkurence pri uvajanju 5G tehnologije v Sloveniji ... Več.
Piše: Uredništvo
Živeti za knjige in od knjig (In memoriam Milan Matos, 1945–2020)
0
28.12.2020 21:11
Prezgodaj je še, da bi lahko v celoti ovrednotili pomen življenja in dela Milana Matosa, človeka, ki je gotovo najbolj ... Več.
Piše: Samo Rugelj
Prilaščanje Jadranskega morja, ali zgolj nova strategija EU o "izključnih ekonomskih conah"?
0
19.12.2020 04:37
Današnji sestanek treh zunanjih ministrov v Trstu o izključnih ekonomskih conah v Jadranu je za Slovenijo zanimiv predvsem zato, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Vaya con Dios, Diego*
3
30.11.2020 01:12
Da, imel je šibkosti in zabredel je globoko v blato. A prepričan sem, da je najgloblje v njegovem srcu vselej, vse od prvih ... Več.
Piše: Andrej Lokar
28-letni mandat Zdenke Badovinac v Moderni galeriji in blamaža s tremi pismi
7
23.11.2020 20:27
O imenovanju direktorja ali direktorice javnega zavoda s področja kulture po zakonu odloča ustanoviteljica, tj. Republika ... Več.
Piše: Uredništvo
Aleksandra Pivec o bontonu Jožeta "Primitivca" Damijana
11
14.11.2020 22:59
Aleksandra Pivec, nekdanja kmetijska ministrica in predsednica upokojenske stranke v odstopu, se je oglasila s krajšim ... Več.
Piše: Uredništvo
IZUM in COBISS.Net: Sprememba strategije in zavajanje na mednarodni sceni
1
01.11.2020 20:10
Na spletni strani www.cobiss.net je objavljen zapisnik 5. seje Sveta COBISS.Net z dne 9. 9. 2020. Iz njega je razvidno, kako ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ko glave skupaj staknejo Nikolić, Eberlinc, Barbič in Mervar, je ...
2
30.10.2020 21:41
Javnost je presenetila novica, da so štiri slovenske družbe s področja energetike (HSE, ELES, Plinovodi in HESS) na evropski ... Več.
Piše: Uredništvo
22 "neuklonljivih": Posledice obračunavanja z mediji so za vse družbe uničujoče!
12
28.10.2020 21:46
Včeraj je bilo v razvid medijev, ki ga vodi ministrstvo za kulturo, vpisanih 2366 medijev. Med njimi so tudi Večer, Delo, ... Več.
Piše: Uredništvo
Nikolićev Holding slovenskih elektrarn z zgodovinskim izkupičkom
0
20.10.2020 21:00
Letošnji trinajsti oktober si bodo gotovo zapomnili v skupini Holding slovenskih elektrarn (HSE), saj so ta dan dosegli ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 2.289
02/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.955
03/
Čez 60 let bo tukaj Madžarska in mrgolelo bo albanske, bosanske ter ciganske dece
Ana Jud
Ogledov: 1.489
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.355
05/
Gostujoči komentar: Slovenska politika ne išče rešitev, ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu
Aleksandra Pivec
Ogledov: 1.055
06/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.171
07/
Približuje se nam nov val epidemije, morda najhujši od vseh, ki smo jih do sedaj doživeli
Milan Krek
Ogledov: 842
08/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.523
09/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 781
10/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 745