Komentar

Antigona razširja prostor svobode, razširja zavest med pravom in pravičnostjo tudi za mrtve

Moja predstava Nenehna Antigona ni preprosta shizma, temveč zahtevna etično-estetska verzija Antigone. V novem veku je človeštvo začelo naglo izgubljati metafizično povezavo z onostranstvom. Vedno več je bilo priložnosti, da smo od blizu gledali žalost in vedno manj smo videli strukturnega tragičnega razumevanja. Tragedija ni žalost. Ni tragično, če se komu kaj grozljivega zgodi, tragično je religiozni kompleks človeškega, skupno občutenje kot del kozmičnega reda.

09.12.2017 23:41
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Antigona   Sofokles   Dominik Smole   Dragan Živadinov   tragedija

Zastopa svojega mrtvega brata, ki je bil ubit na napačni strani zgodovine. Antigona nasprotuje državnemu ukazu in zastopa pravico mrtvega brata, da je pokopan. Ali naj tudi mrtvi spoštujejo zakone? Predvsem pa izhaja iz svoje dosledne vztrajnosti in želje po miru.

Vse življenje sem pred premiero, dobesedno. Gledališka vaja pa je moja molitev. V predstavi, ki je pred menoj, uprizarjam tragedijo. Tako to je. Tragedija kot literarna zvrst še vedno ždi na prestolu večnosti. Tragična protagonistka, ki iz davno preminulih mitskih dni prihaja v našo visokomodernistično stvarnost, nam poje ritmizirano pesem o polomu človeškosti. Zaradi svoje velike izgube izzove samovoljne sile, da proti njej sprožijo agresijo. V avditoriju pa se med tem sprožijo procesi istovetenja. Pretirana uporaba sile in moči razgrajuje človekove dobre namere. V naši stvarnosti bi se nosilka drame brez večjih težav izognila konfliktu. Usedla bi se na letalo in se skrila pred patološko božjastnostjo sile. Pa se ne! Anarhisti radi rečemo: vrzimo v zrak stvarnost, potem pa poglejmo in se čudimo božjemu načrtu. Tudi zato, ker v visokomodernističnem svetu nismo ničemur zavezani.

 

 

Ostri spori in nova načela

 

Vsemu navkljub menim, da je več kot smiselno, da skupnost vsaj enkrat na leto pristopi k uprizarjanju tragedije, da se zbere okrog njenega večtisočletnega spomina. Več kot smiselno je pogledati v grleno večnost tragedije. Protagonisti nam tako uprizarjajo svoje religiozno-etične predstave o svetu, predvsem pa nam relativizirajo ustaljene predstave, ki nam jih je uzakonil svet nenehne nadvlade in zapovedanega nasilja. Tragična protagonistka s svojimi kletvami blati sprevrženosti nosilcev oblasti. Tako se ti vsaj enkrat na leto prepoznajo v umetniško-religiozni interpretaciji. Prepoznajo se v svoji patološki zločinskosti. Kletve so izvržene v gobce odločevalcev, ki poleg mrtvih lastninijo tudi življenja živih. Prevelika moč posameznika je pripeljala do tragične izbire in predvsem zmote. Tragična občutljivost nam proizvaja občutek žalosti in groze ter nas spodbuja, da brez kakršnihkoli strahov in tabujev pogledamo katastrofi pogumno v obraz!

 

 

Nove različice

 

Pred desetimi leti sem v svoji gledališki biografiji prvič dokončno vstopil v svet renesančnih dramskih modelov. S tremi elizabetinskimi tragedijami sem procesiral ikonične avtorje tega obdobja - rane, visoke in pozne renesanse. Toda ne z njihovimi besedili, temveč z njimi samimi, dramatiki kot protagonisti besedil: Cristopherjem Marlowom zaradi Fausta, mladim Williamom Shakespearjem zaradi Riharda III. in Benom Jonsonom zaradi Alkimista. Po elizabetinski trilogiji sem se pred dvema letoma odločil, da bom procesiral trilogijo antičnih tragedinj: Antigone, Elektre in Ifigenije. Po dveh letih priprav je nastopil čas, da nam s svojo poetsko maso z odra spregovori Antigona.

 

Rasel sem v neposredni bližini Dominika Smoleta in njegove slavne Antigone, bil sem sodobnik Dušana Jovanovića in Slavoja Žižka. Tako sem prek Sofokla seštel metafizične razloge, da je Antigona spregovorila tudi v mojem jeziku. Nikakor ne v obliki drame ali dramatike, temveč v obliki tekstovne mase, ki sem jo s pomočjo igralcev organiziral v prizore.

 

Neplačan oglas: Oglejte si predstavo Orgija, ki jo uprizarjajo v gledališču Glej. Predstava konstruira in konceptualizira nečisto naravo prostora med avditorijem in scenskim prostorom na tak način, da je vse seksualno v predstavi izgovorjeno na tako izurjen način, da postane gledališki jezik vzvišeno čist. Konec oglasa!

 

 

Nenehna Antigona

 

Vse v tragediji se odvija v odnosu med čistim in nečistim. Tragedijo proizvajamo tudi zato, ker z njo poskušamo zgraditi skupni občutek poguma ter spodbuditi skupnost, da prepreči prerokovano katastrofičnost. Pravzaprav se človeško upre konceptu božjega. To pa je že velik odmik od preddoločenosti. Mogoče tragedija celo zavestno pristane na smrt.

 

 

Brezupno in uničujoče

 

Vrnimo se k začetku današnje refleksije. Antigona, naša tragična protagonistka, prihaja do nas neposredno z roba mitskega sveta. Njen konflikt s Kreonom postane za skupnost stvarnost vseh stvarnosti. V tragediji je mnogokrat razvidno, da se je človek rodil v mračen svet, prepoln agresije in izključujočih sil. Tudi Antigona se sooča z njim, toda skozi tragični proces postopoma prehaja v univerzalnost. Antigona ni visoka pesem obupa, saj premaga obrednost, kar je najtežje. Samo poglejte njeno tragično, skoraj moderno, domala ekspresionistično masko.

 

 

Obredna tragedija

 

Pred nami je zahteven problem, ki se ga ne bomo na noben način ustrašili, saj smo v komentarju, ki tako ali tako od bralca zahteva določen napor. Moja predstava Nenehna Antigona ni preprosta shizma, temveč zahtevna etično-estetska verzija Antigone. V novem veku je človeštvo začelo naglo izgubljati metafizično povezavo z onostranstvom. Vedno več je bilo priložnosti, da smo od blizu gledali žalost in vedno manj smo videli strukturnega tragičnega razumevanja. Tragedija ni žalost. Ni tragično, če se komu kaj grozljivega zgodi, tragično je religiozni kompleks človeškega, skupno občutenje kot del kozmičnega reda.

 

Tragično zrenje Antigone vznikne iz njene neizprosne drže, prvič kot čutno prepoznavanje lastne pozicije v svetu in drugič kot dosledno spremljanje človekove živosti. Zastopa svojega mrtvega brata, ki je bil ubit na napačni strani zgodovine. Antigona nasprotuje državnemu ukazu in zastopa pravico mrtvega brata, da je pokopan. Ali naj tudi mrtvi spoštujejo zakone? Predvsem pa izhaja iz svoje dosledne vztrajnosti in želje po miru. Seveda je Antigona kot vsaka tragična persona zaslepljena zaradi svoje neizprosne drže. No, je le delno zaslepljena. Avditorij gleda v njej pozicijo radikalne etike, ki jo zastopa v svetu živih in mrtvih skupaj s sestro Ismeno, ki ji sledi fascinantno in natančno kot senca. Tukaj se Smoletova Antigona razlikuje od Sofoklejeve, a pretehtano in odmerjeno. Antigonina nenehna energija in nenehna vztrajnost preideta na tako visoko raven doživljanja, da postane nevarna sama sebi. Njeno ogrožanje sebe in istočasno države razumemo kot globoko estetsko žarenje. V gledalcu se sproži estezija! Tragedinja se z vso svojo telesnostjo predaja svojemu tragičnemu izrazu, predvsem na poetski ravni. Antigona nas brutalno obvesti, da se njena tragična deklaracija vsemu navkljub glasi: nenehno ubijaš. Na drugi strani pa Antigona žari kot presvetljena vrednota; noče biti več redovnica, postati hoče duhovnica. Antigona razširja prostor svobode, razširja prostor mrtvih! Razširja zavest med pravom in pravičnostjo tudi za mrtve.

 

Antigona je najprej slovenska ljudska drama. V Nenehni Antigoni boga postopoma in znova odmikamo v ozadje, na koncu tragičnega samoizpraševanja pa smo že globoko potopljeni v humanistična prehajanja v drug čas. V čas, ko še ni bilo bogov. V nove različice tragedije z bogovi vred. Kakorkoli že - naša predstava se bori proti izbrisu metafizike! Proti zakasnitvi, kar naj nas odreši bednih, preperelih, strohnelih-živih odločevalcev. Vse se odigrava znotraj razuma, da bi lahko dali prostor nerazumu, iracionalnemu, antiideološkemu, da bi dali prostor svetovnemu etosu.

 

Mogoče pa želi Antigona le oživeti mrtvega? Naslov naše premierske predstave je Ekscentrik: Nenehna Antigona.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.045
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.683
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.999
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.739
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.390
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.150
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.093
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 573
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.328
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 444