Komentar

Antigona razširja prostor svobode, razširja zavest med pravom in pravičnostjo tudi za mrtve

Moja predstava Nenehna Antigona ni preprosta shizma, temveč zahtevna etično-estetska verzija Antigone. V novem veku je človeštvo začelo naglo izgubljati metafizično povezavo z onostranstvom. Vedno več je bilo priložnosti, da smo od blizu gledali žalost in vedno manj smo videli strukturnega tragičnega razumevanja. Tragedija ni žalost. Ni tragično, če se komu kaj grozljivega zgodi, tragično je religiozni kompleks človeškega, skupno občutenje kot del kozmičnega reda.

09.12.2017 23:41
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Antigona   Sofokles   Dominik Smole   Dragan Živadinov   tragedija

Zastopa svojega mrtvega brata, ki je bil ubit na napačni strani zgodovine. Antigona nasprotuje državnemu ukazu in zastopa pravico mrtvega brata, da je pokopan. Ali naj tudi mrtvi spoštujejo zakone? Predvsem pa izhaja iz svoje dosledne vztrajnosti in želje po miru.

Vse življenje sem pred premiero, dobesedno. Gledališka vaja pa je moja molitev. V predstavi, ki je pred menoj, uprizarjam tragedijo. Tako to je. Tragedija kot literarna zvrst še vedno ždi na prestolu večnosti. Tragična protagonistka, ki iz davno preminulih mitskih dni prihaja v našo visokomodernistično stvarnost, nam poje ritmizirano pesem o polomu človeškosti. Zaradi svoje velike izgube izzove samovoljne sile, da proti njej sprožijo agresijo. V avditoriju pa se med tem sprožijo procesi istovetenja. Pretirana uporaba sile in moči razgrajuje človekove dobre namere. V naši stvarnosti bi se nosilka drame brez večjih težav izognila konfliktu. Usedla bi se na letalo in se skrila pred patološko božjastnostjo sile. Pa se ne! Anarhisti radi rečemo: vrzimo v zrak stvarnost, potem pa poglejmo in se čudimo božjemu načrtu. Tudi zato, ker v visokomodernističnem svetu nismo ničemur zavezani.

 

 

Ostri spori in nova načela

 

Vsemu navkljub menim, da je več kot smiselno, da skupnost vsaj enkrat na leto pristopi k uprizarjanju tragedije, da se zbere okrog njenega večtisočletnega spomina. Več kot smiselno je pogledati v grleno večnost tragedije. Protagonisti nam tako uprizarjajo svoje religiozno-etične predstave o svetu, predvsem pa nam relativizirajo ustaljene predstave, ki nam jih je uzakonil svet nenehne nadvlade in zapovedanega nasilja. Tragična protagonistka s svojimi kletvami blati sprevrženosti nosilcev oblasti. Tako se ti vsaj enkrat na leto prepoznajo v umetniško-religiozni interpretaciji. Prepoznajo se v svoji patološki zločinskosti. Kletve so izvržene v gobce odločevalcev, ki poleg mrtvih lastninijo tudi življenja živih. Prevelika moč posameznika je pripeljala do tragične izbire in predvsem zmote. Tragična občutljivost nam proizvaja občutek žalosti in groze ter nas spodbuja, da brez kakršnihkoli strahov in tabujev pogledamo katastrofi pogumno v obraz!

 

 

Nove različice

 

Pred desetimi leti sem v svoji gledališki biografiji prvič dokončno vstopil v svet renesančnih dramskih modelov. S tremi elizabetinskimi tragedijami sem procesiral ikonične avtorje tega obdobja - rane, visoke in pozne renesanse. Toda ne z njihovimi besedili, temveč z njimi samimi, dramatiki kot protagonisti besedil: Cristopherjem Marlowom zaradi Fausta, mladim Williamom Shakespearjem zaradi Riharda III. in Benom Jonsonom zaradi Alkimista. Po elizabetinski trilogiji sem se pred dvema letoma odločil, da bom procesiral trilogijo antičnih tragedinj: Antigone, Elektre in Ifigenije. Po dveh letih priprav je nastopil čas, da nam s svojo poetsko maso z odra spregovori Antigona.

 

Rasel sem v neposredni bližini Dominika Smoleta in njegove slavne Antigone, bil sem sodobnik Dušana Jovanovića in Slavoja Žižka. Tako sem prek Sofokla seštel metafizične razloge, da je Antigona spregovorila tudi v mojem jeziku. Nikakor ne v obliki drame ali dramatike, temveč v obliki tekstovne mase, ki sem jo s pomočjo igralcev organiziral v prizore.

 

Neplačan oglas: Oglejte si predstavo Orgija, ki jo uprizarjajo v gledališču Glej. Predstava konstruira in konceptualizira nečisto naravo prostora med avditorijem in scenskim prostorom na tak način, da je vse seksualno v predstavi izgovorjeno na tako izurjen način, da postane gledališki jezik vzvišeno čist. Konec oglasa!

 

 

Nenehna Antigona

 

Vse v tragediji se odvija v odnosu med čistim in nečistim. Tragedijo proizvajamo tudi zato, ker z njo poskušamo zgraditi skupni občutek poguma ter spodbuditi skupnost, da prepreči prerokovano katastrofičnost. Pravzaprav se človeško upre konceptu božjega. To pa je že velik odmik od preddoločenosti. Mogoče tragedija celo zavestno pristane na smrt.

 

 

Brezupno in uničujoče

 

Vrnimo se k začetku današnje refleksije. Antigona, naša tragična protagonistka, prihaja do nas neposredno z roba mitskega sveta. Njen konflikt s Kreonom postane za skupnost stvarnost vseh stvarnosti. V tragediji je mnogokrat razvidno, da se je človek rodil v mračen svet, prepoln agresije in izključujočih sil. Tudi Antigona se sooča z njim, toda skozi tragični proces postopoma prehaja v univerzalnost. Antigona ni visoka pesem obupa, saj premaga obrednost, kar je najtežje. Samo poglejte njeno tragično, skoraj moderno, domala ekspresionistično masko.

 

 

Obredna tragedija

 

Pred nami je zahteven problem, ki se ga ne bomo na noben način ustrašili, saj smo v komentarju, ki tako ali tako od bralca zahteva določen napor. Moja predstava Nenehna Antigona ni preprosta shizma, temveč zahtevna etično-estetska verzija Antigone. V novem veku je človeštvo začelo naglo izgubljati metafizično povezavo z onostranstvom. Vedno več je bilo priložnosti, da smo od blizu gledali žalost in vedno manj smo videli strukturnega tragičnega razumevanja. Tragedija ni žalost. Ni tragično, če se komu kaj grozljivega zgodi, tragično je religiozni kompleks človeškega, skupno občutenje kot del kozmičnega reda.

 

Tragično zrenje Antigone vznikne iz njene neizprosne drže, prvič kot čutno prepoznavanje lastne pozicije v svetu in drugič kot dosledno spremljanje človekove živosti. Zastopa svojega mrtvega brata, ki je bil ubit na napačni strani zgodovine. Antigona nasprotuje državnemu ukazu in zastopa pravico mrtvega brata, da je pokopan. Ali naj tudi mrtvi spoštujejo zakone? Predvsem pa izhaja iz svoje dosledne vztrajnosti in želje po miru. Seveda je Antigona kot vsaka tragična persona zaslepljena zaradi svoje neizprosne drže. No, je le delno zaslepljena. Avditorij gleda v njej pozicijo radikalne etike, ki jo zastopa v svetu živih in mrtvih skupaj s sestro Ismeno, ki ji sledi fascinantno in natančno kot senca. Tukaj se Smoletova Antigona razlikuje od Sofoklejeve, a pretehtano in odmerjeno. Antigonina nenehna energija in nenehna vztrajnost preideta na tako visoko raven doživljanja, da postane nevarna sama sebi. Njeno ogrožanje sebe in istočasno države razumemo kot globoko estetsko žarenje. V gledalcu se sproži estezija! Tragedinja se z vso svojo telesnostjo predaja svojemu tragičnemu izrazu, predvsem na poetski ravni. Antigona nas brutalno obvesti, da se njena tragična deklaracija vsemu navkljub glasi: nenehno ubijaš. Na drugi strani pa Antigona žari kot presvetljena vrednota; noče biti več redovnica, postati hoče duhovnica. Antigona razširja prostor svobode, razširja prostor mrtvih! Razširja zavest med pravom in pravičnostjo tudi za mrtve.

 

Antigona je najprej slovenska ljudska drama. V Nenehni Antigoni boga postopoma in znova odmikamo v ozadje, na koncu tragičnega samoizpraševanja pa smo že globoko potopljeni v humanistična prehajanja v drug čas. V čas, ko še ni bilo bogov. V nove različice tragedije z bogovi vred. Kakorkoli že - naša predstava se bori proti izbrisu metafizike! Proti zakasnitvi, kar naj nas odreši bednih, preperelih, strohnelih-živih odločevalcev. Vse se odigrava znotraj razuma, da bi lahko dali prostor nerazumu, iracionalnemu, antiideološkemu, da bi dali prostor svetovnemu etosu.

 

Mogoče pa želi Antigona le oživeti mrtvega? Naslov naše premierske predstave je Ekscentrik: Nenehna Antigona.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.286
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.687
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.595
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.555
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.416
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 979
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.091
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 934
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 633
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.156