Opazili smo

Novinarka, rektor in odvetnik

Med odmevnimi zgodbami, ki jim je novinarka TV Slovenija Eugenija Carl namenila veliko prostora na državni televiziji, je bila nedavno padla ovadba, s katero je tožilstvo sumilo rektorja Primorske univerze Dragana Marušiča in odvetnika Velimira Cugmasa zaslužkarstva na račun univerze oz. zagotavljanja nezakonite premoženjske koristi. Ovadbo je sprožila anonimka, v kateri je bilo zapisano, da naj Cugmas nikoli ne bi opravil konkretnega dela za Univerzo, da mu je ta plačevala "mastne honorarje", zato da sta jih potem lahko z Marušičem delila.

14.12.2017 23:34
Ključne besede:   Dragan Marušič   Eugenia Carl   anonimka   ovadba   Velimir Cugmas

Foto: Mediaspeed

Vse to je mogoče v pravosodnem sistemu, ki je gnil, zastaral, neučinkovit in se ohranja v glavnem po inerciji. Novinarka, rektor in odvetnik so samo naključno izbrane vloge  v neuspešni tranziciji slovenskega pravosodja.

Da so postale anonimke precej priljubljeno komunikacijsko orodje v našem okolju, ni nič novega, ni pa ravno primerna in zgledna sodna praksa, kjer se lahko na podlagi anonimk sprožijo odmevni kazenski pregoni izvajajo slikovite aretacije in vodijo postopki pred sodiščem, ki jih spremlja veliko medijskega pompa. Še posebej če se potem vse skupaj klavrno konča, tako kot se je končalo v tem primeru. Po večletnim mrcvarjenju in večkratnem neuspešnem vztrajanju odvetnika Velimirja Cugmasa, da tožilka zaradi pomanjkanja dokazov nemudoma umakne ovadbo, je ta umaknila obtožni predlog - a šele potem, ko je izčrpala vse druge možnosti. Cugmasa in rektorja Dragana Marušiča je tako na koncu tožilka razbremenila suma kaznivega dejanja, a ker zavrnilna sodba nikoli ni tako tako atraktivna kot aretacija, so mediji o njej poročali s pričakovano malo prostora in pozornosti. Poleg tega je s tem brez dvoma obema storjena škoda.

 

Kadar se sodni postopki zaključijo povsem nasprotno pričakovanjem, ki ga ustvarijo mediji, se praviloma začnejo razpredati teorije zarote, ki "razkrivajo" prava ozadja odmevnih pravosodnih zgodb. Zelo redki namreč verjamejo, da je ta sodna polomija posledica dejstva, da sta bili tako tožilka kot tudi preiskovalna sodnica pri tem zgolj nekoliko zaletavi, nepremišljeni in površni - ali pa, kdo bi vedel, morda celo pod vplivom močne Eugenijine medijske kampanje. Da Carlova organsko ne mara Marušiča, je javno znano.

 

Ali pa je bolj logično tolmačenje, da je vzrok v Marušičevem avtokratskem vodenju univerze, zaradi katerega si je nakopal kar nekaj nasprotnikov med zaposlenimi na univerzi, in med temi najbrž tudi avtorje anonimke? So tudi v tej zgodbi niti iz ozadja spet vlekli vsemogoči strici in dejstvo, da rektorja Univerze na Primorskem pač ni v vrstah akademskih podrepnikov vplivnih političnih strank, ki upravljajo z državo in bi si svoj vpliv radi zagotovili tudi v univerzitetnih krogih?

 

Tukaj so Marušič, Cugmas in Eugenia Carl zanimivi predvsem kot del zgodbe o neučinkovitem slovenskem pravosodju.  Pa ne samo zaradi preiskovalnih organov, ki lahko sprožijo postopke na podlagi nekaj nepreverjenih namigov. Ali pod vplivom zgovorne medijske kampanje. V mislih imam tudi sodnike, ki si vzamejo v povprečju pol leta, včasih tudi leto dni časa, da spišejo sodbo - in to tudi v primerih, kadar gre za močno dvomljive razsodbe in javne osebe, ki jim s tem delajo izjemno škodo. Velikokrat se je namreč izkazalo, da je bil celoten postopek zgrešen, pa se spomnite, da je kakšen tožilec ali sodnik zaradi tega izgubil službo ali pa bil vsaj disciplinsko obravnavan? Jasno, da ne.

 

A to je le ena plat medalje. Lahko bi nadaljevali zgodbo z razvpitimi zaostanki in maratonskimi sojenji, ki se zaradi spretnega izmikanja obtožencev roki pravice končajo z zastaranjem. Ali pa s sodniki, ki se zaradi groženj in pritiskov  umaknejo iz sodnih postopkov in jih tako ustavijo. Zato, ker jim iz pravosodnega ministrstva sporočajo, da jih na žalost obstoječa zakonodaja ne more zaščititi pred grožnjami in napadi. In potem se tisti, ki jim sodijo, do mile volje znašajo nad sodniki in jih žalijo v medijih in v javnosti. Dokler se ne umaknejo. Vse to je mogoče v pravosodnem sistemu, ki je gnil, zastaral, neučinkovit in se ohranja v glavnem po inerciji. Novinarka, rektor in odvetnik so samo naključno izbrane vloge v neuspešni tranziciji slovenskega pravosodja.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Kako premagati krizo in preživeti (Strategija za ponoven zagon in razvoj države)
2
21.03.2020 21:45
Soočenje z največjim izzivom v novejši zgodovini človeštva doslej zahteva out-of-the-box razmišljanje in inovativne ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Zdravniški apel: "Če takoj ne ukrepamo, se bo okužba eksponentno razširila, padel bo sekundar in terciar!"
3
19.03.2020 15:19
Specialist družinske medicine Primož Kus opozarja, da mnogi pacienti kažejo simptome koronavirusa in bi morali nujno ostati ... Več.
Piše: Uredništvo
Geopolitične posledice koronavirusa: Kako je Trump pustil Evropo na cedilu
4
17.03.2020 23:20
Če smo pred meseci, ko se je koronavirus pojavil na Kitajskem, zamahovali z roko, sedaj večina priznavamo, da nam je življenje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Požar plačal Trumpovemu tastu 8.000 evrov
5
05.03.2020 13:39
Bojan Požar je storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, v postopku dokazano, da Viktor Knavs ni bil v zaporu, je sporočila ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et Contra: "Zdaj smo, kjer smo. Globoko na dnu, ampak nikar ne mislimo, da nižje ne gre."
18
03.03.2020 21:36
Janševa strankaSDSje brez dvoma izvoljena stranka, ki po zadnjih volitvah ni uspela sestavit koalicije, vendar pa stranka SMC z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Bljak, pa takšna kultura! Slavko Pregl očetovsko rešil direktorico JAK
0
27.02.2020 06:00
Na Javni agenciji za knjigo (JAK) bi morali na seji sveta razrešiti direktorico Renato Zamido, a jo je v zadnjem hipu rešil ... Več.
Piše: Uredništvo
Covid-19 med nami: Brez panike? Ampak panika je že ... tu!
3
23.02.2020 22:40
Ko nas vlada, ki ji nihče več ne zaupa, še manj pa verjame, poskuša pomiriti, češ da glede koronavirusa (Covid-19) ni razlogov ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Koronavirus, 20. februar 2020
0
20.02.2020 21:22
Piše: Uredništvo
Črnčec na Facebooku o "janševističnem totalitarizmu"
13
19.02.2020 12:11
Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade v odstopu, je kar na svojem Facebook profilu ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali Miodraga Kostića zanima marina v starem tržaškem pristanišču?
1
12.02.2020 22:35
Znani srbski vlagatelj, podjetnik in milionar Miodrag Kostić, čigar AIK banka je lastnica Gorenjske banke, pred MK Group pa je ... Več.
Piše: Uredništvo
Recosi, socialno podjetje: Odsluženo računalniško opremo, ki bi sicer pristala na odpadu, obnovijo in ceneje prodajo naprej
1
16.12.2019 15:00
Obnovili so že več kot 150.000 kosov računalniške in druge opreme, prihranili več kot 21 milijonov kilogramov ogljikovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Ljubljanska Ekonomska fakulteta med najboljšimi, njeno vodstvo na zatožni klopi, rektor pa molči ...
3
26.11.2019 19:35
Magistrski poslovni program ljubljanske Ekonomske fakultete je ponovno uvrščen med najboljše na svetu, hkrati pa se vodstvo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
SD WAN: Tehnologija, ki znižuje stroške
0
29.10.2019 11:00
Software-Defined ali SD WAN tehnologija je novoprogramsko definirano omrežje v širokem omrežju WAN, ki omogoča zasebno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spletke na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje: Je bil izpad Ivana Eržena posledica sladkega maščevanja njegove predhodnice Nine Pirnat?
Uredništvo
Ogledov: 2,744
02/
"Lobiranje" za gradnjo avtosalona AC Pentlja vse bolj divje, javnim uslužbencem zdaj grozijo že kar po telefonu!
Uredništvo
Ogledov: 2,597
03/
Uredniški komentar: Vojna s koronavirusom bo še trajala, lahko tudi pol leta, zato je poleg zdravja zdaj bistveno ohranjanje delovnih mest
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,007
04/
Spomenica Katedrale svobode: "Slovenija med epidemijo, v izrednih razmerah in potem"
Uredništvo
Ogledov: 1,600
05/
Rešitev pred "glasom ulice" je le določena institucionalizacija oblik delovanja četrte veje oblasti
Miha Burger
Ogledov: 1,265
06/
Kaj botruje barvni slepoti v osnovnih definicijah: odgovornost ali krivda?
Igor Vlačič
Ogledov: 1,794
07/
Koronavojna: Izredne razmere v slovenskem gospodarstvu in po celem svetu zahtevajo takojšnje ukrepe!
Mark Stemberger
Ogledov: 1,365
08/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 8,782
09/
Kaj prinaša megazakon, "protikorona paket" v bilance gospodarskih družb?
Bine Kordež
Ogledov: 985
10/
Pisma iz samoizolacije: Razmišljanja o virusu, komunikacijah in digitalizaciji
Aljoša Pečan
Ogledov: 1,072