Opazili smo

Novinarka, rektor in odvetnik

Med odmevnimi zgodbami, ki jim je novinarka TV Slovenija Eugenija Carl namenila veliko prostora na državni televiziji, je bila nedavno padla ovadba, s katero je tožilstvo sumilo rektorja Primorske univerze Dragana Marušiča in odvetnika Velimira Cugmasa zaslužkarstva na račun univerze oz. zagotavljanja nezakonite premoženjske koristi. Ovadbo je sprožila anonimka, v kateri je bilo zapisano, da naj Cugmas nikoli ne bi opravil konkretnega dela za Univerzo, da mu je ta plačevala "mastne honorarje", zato da sta jih potem lahko z Marušičem delila.

14.12.2017 23:34
Ključne besede:   Dragan Marušič   Eugenia Carl   anonimka   ovadba   Velimir Cugmas

Foto: Mediaspeed

Vse to je mogoče v pravosodnem sistemu, ki je gnil, zastaral, neučinkovit in se ohranja v glavnem po inerciji. Novinarka, rektor in odvetnik so samo naključno izbrane vloge  v neuspešni tranziciji slovenskega pravosodja.

Da so postale anonimke precej priljubljeno komunikacijsko orodje v našem okolju, ni nič novega, ni pa ravno primerna in zgledna sodna praksa, kjer se lahko na podlagi anonimk sprožijo odmevni kazenski pregoni izvajajo slikovite aretacije in vodijo postopki pred sodiščem, ki jih spremlja veliko medijskega pompa. Še posebej če se potem vse skupaj klavrno konča, tako kot se je končalo v tem primeru. Po večletnim mrcvarjenju in večkratnem neuspešnem vztrajanju odvetnika Velimirja Cugmasa, da tožilka zaradi pomanjkanja dokazov nemudoma umakne ovadbo, je ta umaknila obtožni predlog - a šele potem, ko je izčrpala vse druge možnosti. Cugmasa in rektorja Dragana Marušiča je tako na koncu tožilka razbremenila suma kaznivega dejanja, a ker zavrnilna sodba nikoli ni tako tako atraktivna kot aretacija, so mediji o njej poročali s pričakovano malo prostora in pozornosti. Poleg tega je s tem brez dvoma obema storjena škoda.

 

Kadar se sodni postopki zaključijo povsem nasprotno pričakovanjem, ki ga ustvarijo mediji, se praviloma začnejo razpredati teorije zarote, ki "razkrivajo" prava ozadja odmevnih pravosodnih zgodb. Zelo redki namreč verjamejo, da je ta sodna polomija posledica dejstva, da sta bili tako tožilka kot tudi preiskovalna sodnica pri tem zgolj nekoliko zaletavi, nepremišljeni in površni - ali pa, kdo bi vedel, morda celo pod vplivom močne Eugenijine medijske kampanje. Da Carlova organsko ne mara Marušiča, je javno znano.

 

Ali pa je bolj logično tolmačenje, da je vzrok v Marušičevem avtokratskem vodenju univerze, zaradi katerega si je nakopal kar nekaj nasprotnikov med zaposlenimi na univerzi, in med temi najbrž tudi avtorje anonimke? So tudi v tej zgodbi niti iz ozadja spet vlekli vsemogoči strici in dejstvo, da rektorja Univerze na Primorskem pač ni v vrstah akademskih podrepnikov vplivnih političnih strank, ki upravljajo z državo in bi si svoj vpliv radi zagotovili tudi v univerzitetnih krogih?

 

Tukaj so Marušič, Cugmas in Eugenia Carl zanimivi predvsem kot del zgodbe o neučinkovitem slovenskem pravosodju.  Pa ne samo zaradi preiskovalnih organov, ki lahko sprožijo postopke na podlagi nekaj nepreverjenih namigov. Ali pod vplivom zgovorne medijske kampanje. V mislih imam tudi sodnike, ki si vzamejo v povprečju pol leta, včasih tudi leto dni časa, da spišejo sodbo - in to tudi v primerih, kadar gre za močno dvomljive razsodbe in javne osebe, ki jim s tem delajo izjemno škodo. Velikokrat se je namreč izkazalo, da je bil celoten postopek zgrešen, pa se spomnite, da je kakšen tožilec ali sodnik zaradi tega izgubil službo ali pa bil vsaj disciplinsko obravnavan? Jasno, da ne.

 

A to je le ena plat medalje. Lahko bi nadaljevali zgodbo z razvpitimi zaostanki in maratonskimi sojenji, ki se zaradi spretnega izmikanja obtožencev roki pravice končajo z zastaranjem. Ali pa s sodniki, ki se zaradi groženj in pritiskov  umaknejo iz sodnih postopkov in jih tako ustavijo. Zato, ker jim iz pravosodnega ministrstva sporočajo, da jih na žalost obstoječa zakonodaja ne more zaščititi pred grožnjami in napadi. In potem se tisti, ki jim sodijo, do mile volje znašajo nad sodniki in jih žalijo v medijih in v javnosti. Dokler se ne umaknejo. Vse to je mogoče v pravosodnem sistemu, ki je gnil, zastaral, neučinkovit in se ohranja v glavnem po inerciji. Novinarka, rektor in odvetnik so samo naključno izbrane vloge v neuspešni tranziciji slovenskega pravosodja.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Recosi, socialno podjetje: Odsluženo računalniško opremo, ki bi sicer pristala na odpadu, obnovijo in ceneje prodajo naprej
1
16.12.2019 15:00
Obnovili so že več kot 150.000 kosov računalniške in druge opreme, prihranili več kot 21 milijonov kilogramov ogljikovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Ljubljanska Ekonomska fakulteta med najboljšimi, njeno vodstvo na zatožni klopi, rektor pa molči ...
3
26.11.2019 19:35
Magistrski poslovni program ljubljanske Ekonomske fakultete je ponovno uvrščen med najboljše na svetu, hkrati pa se vodstvo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
SD WAN: Tehnologija, ki znižuje stroške
0
29.10.2019 11:00
Software-Defined ali SD WAN tehnologija je novoprogramsko definirano omrežje v širokem omrežju WAN, ki omogoča zasebno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,207
02/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 2,755
03/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,479
04/
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
Matija Ž. Likar
Ogledov: 2,243
05/
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
Shane Quinn
Ogledov: 1,807
06/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,390
07/
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
Božo Cerar
Ogledov: 1,395
08/
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
Keith Miles
Ogledov: 696
09/
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
Uredništvo
Ogledov: 3,305
10/
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
Angel Polajnko
Ogledov: 2,706