Komentar

Želim vam srečno novo leto 2045!

Novo leto se mi je začelo že pred dobrim tednom, slavnostno, evforično in izvrstno. Če bo še naslednjih dvanajst mesecev takšnih, ne vem, kje se bo vse to končalo, po vsej verjetnosti na orbiti. Zaradi vsega tega ne morem ne spati, ne počivati. Vau! Te dni bivam v lastni frontalni projekciji, v evforiji. Simbolistični pesnik bi zapisal: Bodi pozoren, po poti simbolov se giblješ.

30.12.2017 19:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Herman Potočnik Noordung   Wernher von Braun   Piers Bizony   2001: Vesoljska odiseja   Arthur C. Clarke   NASA   Frederick I. Ordway III.

Letos bo minilo petintrideset let, odkar uprizarjam znanstveni mit pionirja vesoljskih poletov Hermana Potočnika Noordunga.

Novo leto se mi je začelo že pred dobrim tednom, slavnostno, evforično in izvrstno, če bo še naslednjih dvanajst mesecev takšnih, ne vem, kje se bo vse to končalo, po vsej verjetnosti na orbiti. Zaradi vsega tega ne morem ne spati, ne počivati. Vau! Te dni bivam v lastni frontalni projekciji, v evforiji. Simbolistični pesnik bi zapisal: Bodi pozoren, po poti simbolov se giblješ.

 

Od kod vzrok za evforijo? Neverjetno a je resnično - zaradi novoletnega darila. Dobil sem neskončno lepo in dragoceno novoletno darilo. Naša knjižnica je dobila izjemno knjigo. Nikoli si ne bi mislil, da bi to lahko bila knjiga, ki je izšla v založbi Taschen. Pa je! Mogoče je zaradi svoje konceptualizacije in formata nerodna, toda vsebine, ki jih odpira, so zame preprosto navdušujoče. Komentiral bom le eno, ki potrjuje moje teze, povezane s filmom Stanleya Kubricka, Clarkove poznam do obisti. Posebne knjige so ponavadi tudi sprožilci novih in novih hipotez, tako je tudi s knjigo avtorja Piersa Bizonya z naslovom The Making of Stanley Kubrick's 2001: Space Odyssey. Menim, da sem jo dobil v dar tudi zato, ker sem v dveh navratih na portalu+ pisal o filmu 2001: Vesoljska odiseja v povezavi s Frederickom I. Ordwayem III. in pionirjem vesoljskih tehnologij Hermanom Potočnikom Noordungom, v povezavi s petdesetletnico nastanka filma, ki jo bomo obhajali meseca aprila 2018.

 

Knjiga je izšla leta 2015. Umetnina z naslovom 2001: Vesoljska odiseja me vedno tako močno sproži in pospeši, da se vedno znova dvignem neposredno v bodočnost, v umetniško in kulturno kodo bodočnosti. Že sem leta 2018, že sem leta 2019 in 2020. Že praznujem novo leto 2025, 2035 in končno pristanem v letu 2045. Takoj zatem se začnem spuščati proti letu 1983.

 

Letos bo minilo petintrideset let, odkar uprizarjam znanstveni mit pionirja vesoljskih poletov Hermana Potočnika Noordunga. Za njegovo ime in priimek sem prvič slišal marca leta 1983. O Noordungu mi je prvi pripovedoval Darko Kragelj, rekviziter Slovenskega mladinskega gledališča (SMG). Kasneje mi je celo podaril svoje mladostniške Lipamill zvezke z naslovom Luna odprta I. del in Luna odprta II. del, v katerih je hranil časopisne tekste o Noordungu novinarja Aca Pasternjaka. Ti teksti so že takrat postali s svojo podatkovnostjo enciklopedična osnova, ki ni bila do današnjega dne presežena. Med drugim so črpali tudi iz enciklopedije o vesolju nacista Wernherja von Brauna, ki je Hermana Potočnika navajal kot enega od svojih osrednjih virov pri svojem doktoratu iz leta 1934. Von Braun je dokotoriral z dvaindvajsetimi leti, to je bil prvi doktorat vesoljske znanosti nasploh, zato je imel ogomno težav, ker je bil prvi svoje vrste.

 

Zdaj pa preskok k najnovejšim zgodovinskim prispevkom, ki jih najdemo v verodostojni knjigi Piersa Bizonya - to, da je verodostojna, nam potrjujejo naši video dokumenti. S podobno podatkovno bazo nam dokazujejo in potrjujejo, na kakšen način je sploh Potočnikov koncept geostacionarne postaje vstopil v remek-delo ranega modernizma 2001: Vesoljska odiseja ter v njem odigral eno od osrednjih vlog. Nujno potrebno je povedati, da je v filmu uporabljena von Braunova verzija Počnikove geostacionarne postaje. Piers Bizonyevi podatki se razlikujejo le v nekaterih manj pomembnih dejstvih in v nekaterih notranjih motivacijah, ki pa so vedno predmet interpretacije.

 

 

Časovna zanka in urejanje zgodovinskega spomina

 

Mladenič Hans-Kurt Lange (1930 - 2008) je po porazu nacistične Nemčije prebegnil iz Vzhodne Nemčije v Zahodno Nemčijo in od tam emigriral v ZDA. V Ameriki se je zelo hitro znašel v krogu nemško govorečih raketnih inženirjev in vesoljskih znanstvenikov, ki so delovali v krogu kontraverznega Wernherja von Brauna, v Huntsvillu v Alabami.  V Vojaški balistično-raketni agenciji (ABMA), so Langeja zaposlili kot ilustratorja divizije za Bodočniške projekte. Ko so vojni kompleks leta 1958 priključili novi civilni agenciji NASA, so v njem začeli von Braunovi ljudje sistematično vizualizirati ideje vesoljskih aktivnosti. Naraščajoči stroški militantne Amerike in njene mašinerije niso prizanesli vesoljski agenciji. Zaradi vojne v Vietnamu so močno zarezali tudi v Nasin proračun. Kljub temu, da je bil program Appolo v tistem času še izdatno financiran, so bili oddelki, kot je bila divizija za Bodočniške projekte pogosto tarča finančnih rezov. Tako sta Lange in njegov dober prijatelj Frederick I. Ordway III. začela razmišljati o svoji prihodnosti. Kmalu sta spoznala, da ni nujno, da sta vezana samo na vladni vesoljski program NASA. Odločila sta se, da bosta ustanovila svoje zasebno podjetje, z imenom Generalna astronavtska raziskovalna korporacija (GARC). Frederick I. Ordway III., ki je bil visoko izobražen mož z diplomo Harvardske univerze in univerze Pariz, je bil po svoji provenienci član ameriškega establišmenta, z močnim darom za vzpostavljanje političnih in produkcijskih zavezništev. Kot tak je bil neprecenljiva povezava med nemških inženirskim klubom v Huntsvillu in ameriškimi aero-vesoljskimi podjetji. Ordway je odlično razumel pomen stikov z javnostjo, preko katerih so velike organizacije, kakršna je bila NASA, komunicirale z zunanjim svetom o svojih dejavnostih. Bil je tudi urednik različnih vesoljsko- aero-tehničnih revij. Med svojimi mnogimi dolžnostmi je za von Brauna koordiniral poseben študijski projekt z imenom EMPIRE. Načrtovali so, da bi NASA prenesla s pomočjo vesoljskih plovil Saturn na nizko orbito različne konstrukcijske komponente, s katerimi naj bi zgradili bivalno enoto. To naj bi se zgodilo že v začetku sedemdesetih let. Žal so se njihovi upi zelo hitro razblinili.

 

 

Nov pogled na slučaj v New Yorku

 

Že leta 1964 je bilo Fredericku I. Ordweyu III. in Hansu-Kurtu Langu jasno, da je prva zlata doba ameriške vesoljske tehno ekspanzije zastala. Morala bo počakati na naslednjo generacijo, na naslednji zalet. Danes vemo, da je EMPIRE projekcijo realiziral šele projekt Mir in kasneje MVP (Mednarodna vesoljska postja). V pripovedi je nadvse pomemben slučaj srečanje Fredericka I. Ordweya III. z Arthurjem Clarkom maja leta 1964.

 

Leta 2008 mi je solastnik in direktor Chelsea hotela Stanley Bard, točno v tisti sobi, v kateri je bival in pisal Arthur C. Clark, razlagal, kako je ta na ulici, pred vrati hotela, popolnoma slučajno srečal Fredericka I. Ordwaya III. s soprogo. Clark je nemudoma obvestil Ordwaya o namenu svojega bivanja v Chelsea hotelu: "Človek, ki je nazadnje posnel zgodovinski film o Špartaku bi rad zdaj posnel film z vesoljsko tematiko. Menim, da poleg moje pomoči nujno potrebuje tvoje znanje."

 

O slučajnem srečanju pred hotelom Chelsea v New Yorku mi je pričal tudi Frederick I. Ordway III. v naših video dokumentih, ki smo jih posneli z Miho Turšičem in Dunjo Zupančič leta 2008 v Washingtonu. Po navedbah Piersa Bizonya naj bi se srečala Ordway in Lang s Clarkom januarja leta 1965 v harvardskem klubu. Clarke jima je omenil, da v New Yorku oglašuje svojo prihajajočo knjigo Človek in vesolje. Poleg tega ju obvestil, kako potekajo priprave z mladim filmskim režiserjem Stanleyem Kubrickom na film o stiku z nezemljani. Osrednji motiv filma naj bi prikazal napor človeštva ob spopadanju z ogromnostjo vesolja. Clark si je med srečanjem zaželel videti Langove ilustracije za knjigo, ki sta jo pripravljala z Ordwayem. Nad videnim je bil več kot navdušen. 

 

Na tem mestu se pripoved razlikuje s pripovedjo iz maja leta 1964.

 

Po tistem, ko se je Clarke že odpravil na naslednji sestanek, sta Ordway in Lang pred klubom poskušala ustaviti taksi. Ravno, ko sta se hotela odpeljati, ju je eden od uslužbencev kluba ustavil z besedami:

 

"Nujen klic za Fridericka Ordwaya!"

 

Ko je ta dvignil telefon, se je na drugi strani predstavil glas: "Gospod Ordway? Moje ime je Stanley Kubrick..."

 

Namreč takoj, ko je Clarke zapustil klub Harvarda, naj bi karseda hitro odvihral skozi januarski snežni metež do telefonske govorilnice na Šesti aveniji, od koder naj bi poklical Kubricka. Naslednji dan sta Lange in Ordway preživela s Kubrickom in Clarkom. Pogovarjali so se o konceptih in možnostih sodelovanja. Tako naj bi Ordway postal znanstveni svetovalec projekta, Lange pa naj bi ustvaril serijo realističnih modelov vesoljskih ladij. Vse se je začelo odvijati z neverjetno hitrostjo.

 

Velikih načelnih kontradikcij med Bizonyevim zapisom in našimi video dokumeti ni! Le da Bizony bolj natančno osvetljuje januarski korak iz leta 1965. Še dobro, da imamo shranjene video dokumente s pričevanjem Fredericka Ire Ordwaya III..

 

Želim vam srečno novo leto 2045!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.904
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.868
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.294
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.678
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 999
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.085
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 752
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 506
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.918