Komentar

Želim vam srečno novo leto 2045!

Novo leto se mi je začelo že pred dobrim tednom, slavnostno, evforično in izvrstno. Če bo še naslednjih dvanajst mesecev takšnih, ne vem, kje se bo vse to končalo, po vsej verjetnosti na orbiti. Zaradi vsega tega ne morem ne spati, ne počivati. Vau! Te dni bivam v lastni frontalni projekciji, v evforiji. Simbolistični pesnik bi zapisal: Bodi pozoren, po poti simbolov se giblješ.

30.12.2017 19:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Herman Potočnik Noordung   Wernher von Braun   Piers Bizony   2001: Vesoljska odiseja   Arthur C. Clarke   NASA   Frederick I. Ordway III.

Letos bo minilo petintrideset let, odkar uprizarjam znanstveni mit pionirja vesoljskih poletov Hermana Potočnika Noordunga.

Novo leto se mi je začelo že pred dobrim tednom, slavnostno, evforično in izvrstno, če bo še naslednjih dvanajst mesecev takšnih, ne vem, kje se bo vse to končalo, po vsej verjetnosti na orbiti. Zaradi vsega tega ne morem ne spati, ne počivati. Vau! Te dni bivam v lastni frontalni projekciji, v evforiji. Simbolistični pesnik bi zapisal: Bodi pozoren, po poti simbolov se giblješ.

 

Od kod vzrok za evforijo? Neverjetno a je resnično - zaradi novoletnega darila. Dobil sem neskončno lepo in dragoceno novoletno darilo. Naša knjižnica je dobila izjemno knjigo. Nikoli si ne bi mislil, da bi to lahko bila knjiga, ki je izšla v založbi Taschen. Pa je! Mogoče je zaradi svoje konceptualizacije in formata nerodna, toda vsebine, ki jih odpira, so zame preprosto navdušujoče. Komentiral bom le eno, ki potrjuje moje teze, povezane s filmom Stanleya Kubricka, Clarkove poznam do obisti. Posebne knjige so ponavadi tudi sprožilci novih in novih hipotez, tako je tudi s knjigo avtorja Piersa Bizonya z naslovom The Making of Stanley Kubrick's 2001: Space Odyssey. Menim, da sem jo dobil v dar tudi zato, ker sem v dveh navratih na portalu+ pisal o filmu 2001: Vesoljska odiseja v povezavi s Frederickom I. Ordwayem III. in pionirjem vesoljskih tehnologij Hermanom Potočnikom Noordungom, v povezavi s petdesetletnico nastanka filma, ki jo bomo obhajali meseca aprila 2018.

 

Knjiga je izšla leta 2015. Umetnina z naslovom 2001: Vesoljska odiseja me vedno tako močno sproži in pospeši, da se vedno znova dvignem neposredno v bodočnost, v umetniško in kulturno kodo bodočnosti. Že sem leta 2018, že sem leta 2019 in 2020. Že praznujem novo leto 2025, 2035 in končno pristanem v letu 2045. Takoj zatem se začnem spuščati proti letu 1983.

 

Letos bo minilo petintrideset let, odkar uprizarjam znanstveni mit pionirja vesoljskih poletov Hermana Potočnika Noordunga. Za njegovo ime in priimek sem prvič slišal marca leta 1983. O Noordungu mi je prvi pripovedoval Darko Kragelj, rekviziter Slovenskega mladinskega gledališča (SMG). Kasneje mi je celo podaril svoje mladostniške Lipamill zvezke z naslovom Luna odprta I. del in Luna odprta II. del, v katerih je hranil časopisne tekste o Noordungu novinarja Aca Pasternjaka. Ti teksti so že takrat postali s svojo podatkovnostjo enciklopedična osnova, ki ni bila do današnjega dne presežena. Med drugim so črpali tudi iz enciklopedije o vesolju nacista Wernherja von Brauna, ki je Hermana Potočnika navajal kot enega od svojih osrednjih virov pri svojem doktoratu iz leta 1934. Von Braun je dokotoriral z dvaindvajsetimi leti, to je bil prvi doktorat vesoljske znanosti nasploh, zato je imel ogomno težav, ker je bil prvi svoje vrste.

 

Zdaj pa preskok k najnovejšim zgodovinskim prispevkom, ki jih najdemo v verodostojni knjigi Piersa Bizonya - to, da je verodostojna, nam potrjujejo naši video dokumenti. S podobno podatkovno bazo nam dokazujejo in potrjujejo, na kakšen način je sploh Potočnikov koncept geostacionarne postaje vstopil v remek-delo ranega modernizma 2001: Vesoljska odiseja ter v njem odigral eno od osrednjih vlog. Nujno potrebno je povedati, da je v filmu uporabljena von Braunova verzija Počnikove geostacionarne postaje. Piers Bizonyevi podatki se razlikujejo le v nekaterih manj pomembnih dejstvih in v nekaterih notranjih motivacijah, ki pa so vedno predmet interpretacije.

 

 

Časovna zanka in urejanje zgodovinskega spomina

 

Mladenič Hans-Kurt Lange (1930 - 2008) je po porazu nacistične Nemčije prebegnil iz Vzhodne Nemčije v Zahodno Nemčijo in od tam emigriral v ZDA. V Ameriki se je zelo hitro znašel v krogu nemško govorečih raketnih inženirjev in vesoljskih znanstvenikov, ki so delovali v krogu kontraverznega Wernherja von Brauna, v Huntsvillu v Alabami.  V Vojaški balistično-raketni agenciji (ABMA), so Langeja zaposlili kot ilustratorja divizije za Bodočniške projekte. Ko so vojni kompleks leta 1958 priključili novi civilni agenciji NASA, so v njem začeli von Braunovi ljudje sistematično vizualizirati ideje vesoljskih aktivnosti. Naraščajoči stroški militantne Amerike in njene mašinerije niso prizanesli vesoljski agenciji. Zaradi vojne v Vietnamu so močno zarezali tudi v Nasin proračun. Kljub temu, da je bil program Appolo v tistem času še izdatno financiran, so bili oddelki, kot je bila divizija za Bodočniške projekte pogosto tarča finančnih rezov. Tako sta Lange in njegov dober prijatelj Frederick I. Ordway III. začela razmišljati o svoji prihodnosti. Kmalu sta spoznala, da ni nujno, da sta vezana samo na vladni vesoljski program NASA. Odločila sta se, da bosta ustanovila svoje zasebno podjetje, z imenom Generalna astronavtska raziskovalna korporacija (GARC). Frederick I. Ordway III., ki je bil visoko izobražen mož z diplomo Harvardske univerze in univerze Pariz, je bil po svoji provenienci član ameriškega establišmenta, z močnim darom za vzpostavljanje političnih in produkcijskih zavezništev. Kot tak je bil neprecenljiva povezava med nemških inženirskim klubom v Huntsvillu in ameriškimi aero-vesoljskimi podjetji. Ordway je odlično razumel pomen stikov z javnostjo, preko katerih so velike organizacije, kakršna je bila NASA, komunicirale z zunanjim svetom o svojih dejavnostih. Bil je tudi urednik različnih vesoljsko- aero-tehničnih revij. Med svojimi mnogimi dolžnostmi je za von Brauna koordiniral poseben študijski projekt z imenom EMPIRE. Načrtovali so, da bi NASA prenesla s pomočjo vesoljskih plovil Saturn na nizko orbito različne konstrukcijske komponente, s katerimi naj bi zgradili bivalno enoto. To naj bi se zgodilo že v začetku sedemdesetih let. Žal so se njihovi upi zelo hitro razblinili.

 

 

Nov pogled na slučaj v New Yorku

 

Že leta 1964 je bilo Fredericku I. Ordweyu III. in Hansu-Kurtu Langu jasno, da je prva zlata doba ameriške vesoljske tehno ekspanzije zastala. Morala bo počakati na naslednjo generacijo, na naslednji zalet. Danes vemo, da je EMPIRE projekcijo realiziral šele projekt Mir in kasneje MVP (Mednarodna vesoljska postja). V pripovedi je nadvse pomemben slučaj srečanje Fredericka I. Ordweya III. z Arthurjem Clarkom maja leta 1964.

 

Leta 2008 mi je solastnik in direktor Chelsea hotela Stanley Bard, točno v tisti sobi, v kateri je bival in pisal Arthur C. Clark, razlagal, kako je ta na ulici, pred vrati hotela, popolnoma slučajno srečal Fredericka I. Ordwaya III. s soprogo. Clark je nemudoma obvestil Ordwaya o namenu svojega bivanja v Chelsea hotelu: "Človek, ki je nazadnje posnel zgodovinski film o Špartaku bi rad zdaj posnel film z vesoljsko tematiko. Menim, da poleg moje pomoči nujno potrebuje tvoje znanje."

 

O slučajnem srečanju pred hotelom Chelsea v New Yorku mi je pričal tudi Frederick I. Ordway III. v naših video dokumentih, ki smo jih posneli z Miho Turšičem in Dunjo Zupančič leta 2008 v Washingtonu. Po navedbah Piersa Bizonya naj bi se srečala Ordway in Lang s Clarkom januarja leta 1965 v harvardskem klubu. Clarke jima je omenil, da v New Yorku oglašuje svojo prihajajočo knjigo Človek in vesolje. Poleg tega ju obvestil, kako potekajo priprave z mladim filmskim režiserjem Stanleyem Kubrickom na film o stiku z nezemljani. Osrednji motiv filma naj bi prikazal napor človeštva ob spopadanju z ogromnostjo vesolja. Clark si je med srečanjem zaželel videti Langove ilustracije za knjigo, ki sta jo pripravljala z Ordwayem. Nad videnim je bil več kot navdušen. 

 

Na tem mestu se pripoved razlikuje s pripovedjo iz maja leta 1964.

 

Po tistem, ko se je Clarke že odpravil na naslednji sestanek, sta Ordway in Lang pred klubom poskušala ustaviti taksi. Ravno, ko sta se hotela odpeljati, ju je eden od uslužbencev kluba ustavil z besedami:

 

"Nujen klic za Fridericka Ordwaya!"

 

Ko je ta dvignil telefon, se je na drugi strani predstavil glas: "Gospod Ordway? Moje ime je Stanley Kubrick..."

 

Namreč takoj, ko je Clarke zapustil klub Harvarda, naj bi karseda hitro odvihral skozi januarski snežni metež do telefonske govorilnice na Šesti aveniji, od koder naj bi poklical Kubricka. Naslednji dan sta Lange in Ordway preživela s Kubrickom in Clarkom. Pogovarjali so se o konceptih in možnostih sodelovanja. Tako naj bi Ordway postal znanstveni svetovalec projekta, Lange pa naj bi ustvaril serijo realističnih modelov vesoljskih ladij. Vse se je začelo odvijati z neverjetno hitrostjo.

 

Velikih načelnih kontradikcij med Bizonyevim zapisom in našimi video dokumeti ni! Le da Bizony bolj natančno osvetljuje januarski korak iz leta 1965. Še dobro, da imamo shranjene video dokumente s pričevanjem Fredericka Ire Ordwaya III..

 

Želim vam srečno novo leto 2045!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Temnopolti revizionizem: Prihaja čas globalnega kaosa, ko bo histerija preglasila razum in zgodovinska dejstva
0
05.03.2021 23:22
V drugi svetovni vojni so milijoni belopoltih Judov, Slovanov in drugih, ki so jih nacisti in fašisti razglasili za manjvredne, ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
Beton polarizacije vse trši, spopad med blokoma pa politični prostor spreminja v ruševine
13
04.03.2021 22:00
Politični in medijski prostor v Sloveniji v času, ki ga živimo, vsem na očeh ali v zakulisju, čisto vseeno, obvladujejo takšne ... Več.
Piše: Miha Burger
Koprive v mestu Gogi
22
02.03.2021 23:28
Novinarji so psevdonime ustvarili, ko so želeli koga izdatno popljuvati, a nihče ni premogel poguma, da bi se pod tekst ... Več.
Piše: Ana Jud
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
23
02.03.2021 05:46
Izza vsakega grma ali smreke kuka mandatar za sestavo nove vlade. V vsaki kraški jami se skriva en prestrašen in utišan ... Več.
Piše: Denis Poniž
Slovenski BDP 2020: Pridelali smo kar 5,5-odstotni upad, vendar naj bi šlo že letos precej na bolje
6
01.03.2021 05:17
V teh turbulentnih časih je postalo spremljanje makroekonomskih gibanj dokaj obrobna zadeva. Številke o milijardah deficita, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Spominjanje in pozabljanje: Ljubljanski Plečnikov stadion kot zamrznjeno družbeno stanje
8
28.02.2021 06:42
Te dni smo v prehodu iz enega svetovnega sistema v totalno drugačnega. Živimo v družbi visokega tveganja. Nevzdržni smo predvsem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
11
25.02.2021 23:53
Slabo vodenje skupne nabave cepiva v Evropski uniji je samo še en primer propadajoče organizacije. Vsi se globoko zavedamo, ... Več.
Piše: Keith Miles
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
19
24.02.2021 22:50
Prepoznate koga na tej fotografiji? Enega zagotovo, kajne? Adolf Hitler je simbol vsega zla, ki so ga Nemci storili Evropi in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
14
23.02.2021 23:35
Petr Davidčenko groteskno žretje živih netopirjev utemeljuje z iskanjem ekskluzivnega cepiva proti koronavirusu in pridobitvijo ... Več.
Piše: Ana Jud
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
18
23.02.2021 06:07
Dear Ms Bayer, as a regular reader of Politico I would like to express some personal thoughts regarding your article Inside ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
22
21.02.2021 23:59
Napad na slovenskega premierja, ki se je ostro odzval na pisanje spletnega portala Politico o domnevnem omejevanju medijske ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
15
21.02.2021 11:00
Nič se ne bo pomembno izboljšalo, dokler se ne bo drastično spreminjala mentaliteta celotne družbe, preko česar se lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zmaga nad soncem: Vse v umetnosti teži k popolnejšemu stanju
0
21.02.2021 05:38
Gledališče mi pomeni vse. Gledam, da bi razumel! So dnevi, ko mi kultura ne pomeni čisto nič drugega kot propagandni oddelek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
33
19.02.2021 10:15
Tudi če ima Janez Janša prav, ko napada domnevno pristranske novinarje in aktivistične medije doma in v tujini, je to takšne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sedma obletnica nezakonite ruske okupacije Krima
6
18.02.2021 21:42
Letos mineva sedma obletnica ruske nezakonite okupacije Krima. Februarja 2014 je ruska okupacijska vlada prvič v povojni ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Amerika po Trumpu: Prva nesoglasja med Josephom Bidenom in Evropsko unijo
8
15.02.2021 22:06
Po prvem mesecu nove administracije v Beli hiši in velikih pričakovanjih glede obnove tradicionalnih zavezniških odnosov med ... Več.
Piše: Božo Cerar
Naši in vaši: Trdni duh gospe Hannelore in mehko srce študentke Sophie
20
14.02.2021 23:00
Nemci so krivdo za nacistična grozodejstva kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine ... Več.
Piše: Ana Jud
Kakšno korist imajo običajni otroci od poznavanja Shakespearejevih del, privzgojenega okusa za Bacha ali zanimanja za srednjeveško latinščino?
6
14.02.2021 11:00
Pravi učitelji ne posredujejo znanja, ker bi to koristilo učencem, pač pa obravnavajo svoje učence kot koristne znanju. Seveda ... Več.
Piše: Roger Scruton
Homagge nekemu dramatiku: Vse ljubezni in države Vladimirja Stojsavljevića
5
14.02.2021 06:41
Vladimir Stojsavljević letos praznuje sedemdesetletnico. Današnji komentar je posvečen njegovim gledališkim naporom. Tri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Quo vadis, Evropa: Eden izmed razlogov za (nezakonite) migracije je lahko tudi majhna rodnost v Evropski uniji
14
11.02.2021 06:30
Pred kratkim sem na portalu+ prebral prispevek Janeza Vuka Quo vadis Evropa: Ali je stara dama v podobnem procesu zatona, kot ... Več.
Piše: Uroš Gabrijelčič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.051
02/
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
Denis Poniž
Ogledov: 1.924
03/
Koprive v mestu Gogi
Ana Jud
Ogledov: 1.562
04/
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
Uredništvo
Ogledov: 1.439
05/
Kako je v javnosti najmanj znana Janševa ministrica Helena Jaklitsch tržaškim zamejcem mirno obrnila hrbet
Alenka Puhar
Ogledov: 1.304
06/
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
Keith Miles
Ogledov: 1.366
07/
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
Shane Quinn
Ogledov: 1.389
08/
Beton polarizacije vse trši, spopad med blokoma pa politični prostor spreminja v ruševine
Miha Burger
Ogledov: 963
09/
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
Ana Jud
Ogledov: 1.230
10/
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.590