Razkrivamo

Kako so kriptovalute za špekulante danes to, kar so bile zanje delnice pred dvajsetimi leti

Slovenci smo očitno svetovni prvaki v trgovanju s kriptovalutami. Ljubljana postaja mesto mednarodnih konferenc o kriptovalutah, med nami pa je zaradi pravočasnega vložka v najbolj dobičkonosne kriptovalute - zlasti in predvsem bitcoin - tudi precej novih milijonarjev. Hkrati pa je marsikdo v zadnjih mesecih, ko so se trendi obrnili navzdol, svoje investicije v kriptovalute tudi pošteno osiromašil. Tisti, ko so v želji po hitrem zaslužku tvegali ob napačnem času, so izgubili tudi do 70 odstotkov vložka. Tudi zanje zato objavljamo članek iz ameriške revije Fortune, ki je bil objavljen že pred več kot dvajsetimi leti, vendar je njegovo sporočilo še vedno enako aktualno.

20.02.2018 00:54
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   kriptovalute   Fortune   John Rotschild   delnice   Bitcoin

Predstavljajmo si časovni stroj, ki nas iz leta 1996 ponese v februar 2018: namesto najrazličnejših delnic imamo opravka s kriptovalutami, med ljudmi pa je množica "strokovnjakov" za investicije v kriptovalute, ki jih je bilo januarja letos že skoraj 1400.

Revija Fortune je daljnega aprila 1996 objavila članek Johna Rotschilda s pomenljivim naslovom Ko so čistilci čevljev leta 1929 govorili o delnicah, je bil to nedvoumen signal. O čem torej govorijo čistilci čevljev danes? (When the shoeshine boys talk stocks it was a great sell signal in 1929. So what are the shoeshine boys talking about now?, vir). Po naključju - in zgolj to - gre za soimenjaka razvpite družine, ki je ni treba posebej predstavljati, saj je sinonim bogastva, ki je utemeljeno na nekoč posvečenih bankirskih poslih. Toda John Rotschild, ki je bil leta 1996 novinar revije Fortune, se je lotil analize nečesa, kar se danes dogaja s kriptovalutami in spominja na obdobje velikih borznih skokov. Na eni strani so vlagatelji, ki so v pravem času kupil določeno kriptovaluto in jo potem z neverjetnim dobičkom prodali, ko je bila njena vrednost najvišja, na drugi strani pa so ostali osmoljenci, ko so se posla lotili ob napačnem času in zaradi tega vsaj nominalno izgubili večino svojega vložka.

 

Joe Kennedy, svoje dni slaven in bogat fant, je še pravi čas odkorakal iz borze, potem ko mu je čistilec čevljev dal nekaj namigov o delnicah, je leta 1996 v Fortune zapisal John Rotschild. Predvideval je, namreč Kennedy, da ko imajo čistilci čevljev koristne informacije, je borza preveč popularna za njeno dobro; teorija, ki jo je razvil Bernard Baruch, ameriški finančnik, borzni investitor, filantrop in svetovalec za ekonomijo dveh ameriških predsednikov, Woodrowa Wilsona in Franklina Roosevelta. Takole je opisal razmere pred velikim zlomom:

 

"Vozniki taksijev so vam povedali, kaj je treba kupiti. Čistilec čevljev vam je lahko podal povzetek dnevnih finančnih novic, medtem ko vam je loščil čevlje. Star berač, ki je redno pohajal po ulici pred mojo pisarno, mi je dajal nasvete in, domnevam, porabil denar, ki smo mu ga dajali, na borzi. Moj kuhar je imel posredniški račun in je pozorno spremljal borzne tečaje. Njegov papirnati, nerealizirani dobiček je leta 1929 odpihnil močan sunek vetra."

 

Ali je danes borza na enako usodni stopnji, ko ljudje, od katerih ne bi pričakovali, da imajo borzne namige, dajejo namige o delnicah; med njimi so prodajalci vročih hrenovk, čistilci čevljev, brezdomci, pedikerke, barske plesalke, pobiralci cestnine in trobentači na dirkališču? Bodo cene delnic strmoglavile pod težo velike priljubljenosti?

 

Ekipa novinarjev revije Fortune - poročevalka Melanie Warner in John Rotschild - je zaradi teh dilem naredila neformalno raziskavo, ona na Manhattnu, on na drugem koncu Vzhodne obale, v Key Westu. Melanie je torej ustavila prvega policaja, ki ga je zagledala v Midtownu, in ga vprašala o borznem nasvetu. Povedal ji je, da ima delnice argentinskega Telekoma, vendar ga ne priporoča, kajti v dveh letih je Evita Bell padla za 35 %, in zato čaka na porast, da bi jih prodal. Sicer je oprezen pri delnicah, a je kljub temu imel namig: Planet Hollywood bo kmalu naprodaj. "Tam noter vidim vse živo," je rekel in posnemal Petra Lynchisma, naj se kupuje tam, kjer je množica. Na tej točki se sprašujemo: je slabo za navadne delnice, če policaj – lastnik vrednostnih papirjev, ki jih ne mara –, priporoča delnice, ki se jih boji kupiti?

 

Melanie je v križišču 51. in Broadwaya naletela na Starbucksovega mojstra za penjeno mleko, ki se je dolgočasil med dvema velikima brezkofeinskima kapučinoma. Pričakovala je, da ji bo priporočil Starbucks, vendar ga niti omenil ni. Zadnje delnice, ki jih je imel, so bile Amgenove, a se je ustrašil, potem ko so z delitvijo dvakrat povečali število delnic, čeprav ni pojasnil, kaj je bilo tako strašnega pri tej delitvi. Trenutno je njegova edina izpostavljenost delnicam sklad Dreyfus Global Growth.

 

Tip pri Starbucksu je končno dal nekakšen namig: delnico, ki je ni hotel imenovati. "Gre za družbo z gospodinjsko opremo, vendar še ni na trgu, tako da ne morem še govoriti o tem," je rekel in zvenel kot ukročeni Jeff Vinik.
Mizar pri reklamnem panoju je prekinil s trenutnim delom in iztisnil podrobnosti o svojem portfelju: Pfizer, Intel, Disney, Morton International, GE, Olin Chemical, Euro Disney in nekaj vzajemnih skladov. Edino, kar obžaluje v tej grupi, je Euro Disney, ki je padel z 18 dolarjev na 3. "Moja osemletna hči morda vidi dobiček v tem, jaz ga ne," je potarnal.

 

Pregledovalec osebnih kartic v fitnes klubu je v skladu Fidelity Blue-Chip s povprečnimi rezultati izgubil 5200 dolarjev. Poleg tega je vložil nekaj malega v IBM, Coke in U.S. Steel, ogleduje si AT&T, Citicorp in farmacevtsko branžo kot možne nakupe. O borzi premišljuje skoraj tako kot "bankomat", zaradi česar bi moral zazvoniti Baruchov alarmni zvonec, razen če ni kontrolor stoodstotno neumen. Boji se padanja cen delnic visoke tehnologije in internetnih zabav.

 

Na vogalu je bilo nemogoče najti čistilca čevljev. Skupaj z raznašalci časopisov so jih nadomestili odrasli, ki so prestavili posel v zaprte prostore. Melanie je izsledila skupino, ki je delala v popravljalnici čevljev. Niso imeli borznih namigov. Celo njihovi agenti, ki so stali pri pultu in imeli opraviti z denarjem, so bili brez borznih namigov. "We've got socks, not stocks"*, so ji povedali. Samo eden je priznal, da je imel vzajemni sklad, in rekel, da ga je prodal pred nekaj leti, ravno preden je ta sklad postal zelo uspešen.

 

Na pomolu v Key Westu, kjer se ob sončnem zahodu zbirajo prodajalci vseh vrst, so bili borzni namigi redki. Kolesar z legvanom na ramenu ga ni imel, žongler, klovn, čarovnik, tip s tremi hišnimi mačkami, prodajalec uhanov, prodajalec sladoleda prav tako ne. Vedeževalka s tarot kartami je pri omembi Wall Streeta osupla zmajala z glavo. Dečko, ki je prodajal žametne scene sončnih zahodov, je svetoval sledeče: "Držite se tako daleč stran od borznih posrednikov, kot je mogoče." Lastnik stojnice za pošiljanje kokosovih orehov po pošti mi je odgovoril pozitivno. Povedal je, da je dolgo imel tehnološke delnice, ki so mu prejšnji december prinesle velik dobiček; približno takrat, ko je bilo enako tudi s skladom Fidelity Magellan.

 

Na osnovi najine neuradne ankete sva sklepala, da trg ve, kako je treba ravnati, preden ima kdorkoli kakšen namig, čeprav se zdi, da ga v New Yorku samo čistilci čevljev nimajo. Dejstvo, da Wall Street ni javno opravil s čistilci čevljev, je samo po sebi znak, da špekulacija ni tako divja, kot bi lahko bila. Vendar smo še daleč od leta 1982, ko je bil Dow Jones pod 1000 in celo borzne hiše niso imela nobenega nasveta.

 

 

***

 

Zdaj si predstavljajmo časovni stroj, ki nas iz leta 1996 ponese v februar 2018. Namesto najrazličnejših delnic imamo opravka s kriptovalutami. Ta trenutek jih je verjetno že blizu 1500. Čez nekaj dni se začne tudi predprodaja slovenske kriptovalute BEX, za katero stoji slovensko tehnološko podjetje s platformo BehaviourExhange. Na začetku leta je bilo na svetu uradno 1384 kriptovalut, med najbolj razširjenimi pa so Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Cardano in Litecoin. Po lanskoletnih enormnih skokih so konec leta v glavnem vsi padli, najbolj vsekakor Bitcoin. Toda nihče ne more napovedati, kaj se bo zgodilo letos; bo Bitcoin znova dosegel lanskoletno rekordno vrednost ali jo celo presegel, bo Ripple v 2018 res novi "bitcoin" itd.

 

Ugibanj je veliko, med Slovenci pa je vsaj toliko "ljudskih strokovnjakov" za kriptovalute, ko jih je bilo pred 22 leti v Združenih državah Amerike za delnice ... in na žalost nam tokrat niti čistilci čevljev ne morejo pomagati, ker jih nimamo.

 

 

* Imamo nogavice, ne novice.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Epidemija in občinske meje: Zakaj je problem, če gre nekdo iz Trzina v Domžale, ne pa tudi, če gre iz Šiške v Sostro?
9
06.04.2020 21:00
Omejitev gibanja znotraj občine dejanskega prebivališča ima lahko dve skrajnosti. V Odrancih, najmanjši občini v Sloveniji, ki ... Več.
Piše: Bine Kordež
"Lobiranje" za gradnjo avtosalona AC Pentlja vse bolj divje, javnim uslužbencem zdaj grozijo že kar po telefonu!
7
03.04.2020 12:29
Zgodba o netransparentnem, s sumom korupcije obremenjenem projektu gradnje avtosalona luksuznih vozil BMW in Jaguar na ... Več.
Piše: Uredništvo
Spletke na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje: Je bil izpad Ivana Eržena posledica sladkega maščevanja njegove predhodnice Nine Pirnat?
15
01.04.2020 22:55
Izjava novega v.d. direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ivana Eržena, češ da vlada pretirava z zadnjimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Kaj prinaša megazakon, "protikorona paket" v bilance gospodarskih družb?
6
01.04.2020 00:43
Se še kdo spomni, kako smo še pred nekaj meseci zaradi kakih 50 milijonov evrov proračunskih izdatkov bili plat zvona, češ da se ... Več.
Piše: Bine Kordež
Spomenica Katedrale svobode: "Slovenija med epidemijo, v izrednih razmerah in potem"
12
29.03.2020 10:00
Peter Jambrek, Matej Avbelj, Boštjan M. Jambrek, Ernest Petrič, Dimitrij Rupel, Tomaž Zalaznik so v imenu Katedrale svobode, ... Več.
Piše: Uredništvo
Izredne razmere v gospodarstvu: Učinki koronavirusa na podjetja in podjetnike zahtevajo slovenski "Marshallov plan"
24
24.03.2020 23:30
Za učinkovito spopadanje s posledicami krize bo ključno, da država v čim večji meri nadomesti izpad dohodka zaradi izrednih ... Več.
Piše: Bine Kordež
IZUM in Cobiss.net: Kdo koga zavaja, kdo kaj skriva in čigave interese kdo zastopa?
5
22.03.2020 22:59
Verjetno je bil na seji Odbora Državnega zbora za zunanjo politiko 26. februarja 2020 marsikdo presenečen, ko sta dva mariborska ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Koronavirus in slovenski proračun: Deficita bo najbrž za več milijard, toda ključno je, da ne ustavimo poslovnih verig in denarnih tokov!
7
19.03.2020 16:30
Kakšne posledice bo imel koronavirus na slovensko gospodarstvo, kako bo vplival na proračun? Naš sodelavec Bine Kordež ocenjuje, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Koronavirus ubija gospodarstvo: Zaustavitev gospodarske aktivnosti že za mesec dni bi pomenila katastrofo, primerljivo z letom 1991!
17
17.03.2020 00:00
Koronavirus bo imel konkretne posledice tudi na slovensko ekonomijo ter na celotno naše življenje. Upajmo, da bomo epidemijo v ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dnevnik mlade žrtve koronavirusa: Vzemite zdravje v svoje roke, pazite nase in na ljudi okoli sebe - predvsem pa: ostanite doma!
11
16.03.2020 02:00
Trudim se dovolj zbrati misli, da začnem pisati o svoji izkušnji. Iskreno? Težko je. Ne izpostavljam se rada. Ni mi prijetno ... Več.
Piše: Uredništvo
Koronavirus, farmacevtska industrija in geopolitika: Ameriško "zategovanje" Kitajske je del medijske kampanje proti Pekingu
5
15.03.2020 11:00
Dejanski razlog, ki tiči za zahodnim političnim in medijskim osredotočenjem na koronavirus, je povzročiti čim več škode ... Več.
Piše: Shane Quinn
Zbogom in hvala za vse okostnjake, Miro! (Analiza diplomacije Mira Cerarja in njegove klavrne zapuščine)
9
13.03.2020 03:00
Predvidoma še danes naj bi ministri nove vlade po prisegi v državnem zboru prevzeli posle od svojih predhodnikov, med drugim ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Težko bo, morda bo celo zelo težko. A skupaj bomo uspeli!"
11
12.03.2020 15:19
Slovenija je danes tudi uradno razglasila epidemijo koronavirusa. Aktivirale so se vse sile zaščite in reševanja, vsi napori ... Več.
Piše: Uredništvo
Epidemija koronavirusa je tu! Slovenija se mora pripraviti na to, da najhujše šele prihaja!
7
12.03.2020 01:15
Slovenija nujno potrebuje vlado s polnimi pooblastili, kajti bitka s koronavirusom, ki pri nas napreduje po italijanskem ... Več.
Piše: Uredništvo
S kom se je "spentljal" minister za okolje Simon Zajc, da s svojimi dejanji ogroža kandidaturo Lilijane Kozlovič za pravosodno ministrico?
3
10.03.2020 14:33
Koronavirus in sestavljanje nove vlade sta idealna priložnost za vse, ki izkoriščajo medvladje za uveljavljanje kapitalskih ... Več.
Piše: Uredništvo
Koronavirus: Razmere so resne, vlada suspendirala schengenski režim na meji z Italijo
15
10.03.2020 00:00
Glede na dosedanjo politiko in prakso Šarčeve vlade v odstopu je ponedeljkova odločitev o uvedbi nadzora na meji z Italijo, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Svet za nacionalno varnost ni figov list za katastrofalni "krizni menedžment" Šarčeve vlade
11
09.03.2020 00:30
Svet za nacionalno varnost, ki ga je za ponedeljek sklical premier v odstopu Marjan Šarec, je prva resna poteza njegove vlade v ... Več.
Piše: Uredništvo
Koronavirus v Sloveniji: Če nam grozi italijanski scenarij, potem bo ta konec tedna odločilen za nadaljnjo epidemijo!
19
07.03.2020 18:30
V naslednjih 48 urah, vsekakor pa do ponedeljka zjutraj bo jasno, kaj čaka Slovenijo glede koronavirusa. Ali je možen ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko sem "ustrelil" Mira Cerarja, so me ovajali in medijsko linčali, ko pa sem Janeza Janšo, so bili vsi pomenljivo tiho ...
14
07.03.2020 00:45
Boj proti kulturnemu boju, ki zastruplja Slovenijo, bo veliko trdovratnejši od spopadanja s koronavirusom. Kajti medtem ko virus ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Janševa vlada in javne finance: Koalicijska pogodba je resda radodarna, toda proračunske omejitve so znane
10
03.03.2020 23:00
Po torkovi izvolitvi Janeza Janše za mandatarja je izvolitev nove koalicijske vlade le vprašanje časa. Kaj v tem kontekstu ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spletke na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje: Je bil izpad Ivana Eržena posledica sladkega maščevanja njegove predhodnice Nine Pirnat?
Uredništvo
Ogledov: 3,250
02/
"Lobiranje" za gradnjo avtosalona AC Pentlja vse bolj divje, javnim uslužbencem zdaj grozijo že kar po telefonu!
Uredništvo
Ogledov: 2,993
03/
Ko umetniki bljuvajo žolč: V razmislek Borisu A. Novaku
Milan Gregorič
Ogledov: 1,420
04/
Koronavirus in teorija črnega laboda
Keith Miles
Ogledov: 1,360
05/
Vidne posledice nevidnega orožja
Simona Rebolj
Ogledov: 1,424
06/
Scenarija odpiranja gospodarstva še ni, zagon bo potekal postopoma
Tine Kračun
Ogledov: 1,271
07/
Skušnjave pred velikonočnimi prazniki: Koronavirus, vladavina strahu in terorja
Edvard Kadič
Ogledov: 1,660
08/
Epidemija in občinske meje: Zakaj je problem, če gre nekdo iz Trzina v Domžale, ne pa tudi, če gre iz Šiške v Sostro?
Bine Kordež
Ogledov: 1,038
09/
Kaj prinaša megazakon, "protikorona paket" v bilance gospodarskih družb?
Bine Kordež
Ogledov: 1,096
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 9,080