Komentar

Italijanske volitve: še en smrtni udarec starim političnim strankam

Italijanske volitve, ki so se pravkar zaključile, so bile v marsičem netipične. Vse stranke so se nekako znašle v pričakovanju ponovnega leta 1994, ko je prišlo do uničenja tipičnih kategorij, obstoječih v Drugi republiki. Prav tako so letošnje volitve predvidele že začetno odsotnost stabilnega trdnega ravnovesja. Klub temu bo predsednik republike Sergio Mattarella podelil mandat tistemu, za katerega sodi, da bo svojo nalogo najbolje opravil. Edina gotovost, ki jo po takšnih volilnih rezultatih lahko rečemo, zato temelji na golih številkah: eden od dveh Italijanov je volil stranko ali gibanje proti tradicionalnemu sistemu (M5S – Movimento 5 Stelle, Gibanje petih zvezd; Severna Liga; Bratovščina Italije) in s tem zadal smrtni udarec tradicionalnim političnim strankam.

05.03.2018 16:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Valerio Fabbri   Italija   volitve   Beppe Grillo   Liga   Demokratska stranka   kampanja

Foto: Sky TG24

Pripadniki Gibanja 5 zvezd, ki izrazito nastopa proti uveljavljeni ureditvi, so bili v volilni kampanji najglasnejši: z njimi ali proti njim, na koncu s(m)o bili njihovi sledilci prav vsi.

Najpomembnejši podatek je ta, da nobena politična sila ni dobila večine v parlamentu ali v senatu, dveh domovih italijanske skupščine. To ni uspelo niti desnosredinski kolaciji, ki so ji zmanjkali glasovi s približno šestdesetih volišč, kakor tudi ne Gibanju petih zvezd, ki so kljub silovitemu, zgodovinskemu napredku, ostali še bolj zadaj. Tisti, ki bo želel sestaviti vlado, bo predsedniku države moral predstaviti jasno in trdno večino. Hipotetična vélika vladna  koalicija med levosredinsko PD (Demokratska stranka) in desno Naprej, Italija, podobna nemški Gro-Ko, si ni zagotovila dovolj glasov, da bi upravičila zaupanje. Ključ sedaj leži v drugih rokah – tako so odločili volivci. In če stranko PD po katastrofalnem rezultatu, dobila je namreč manj kot 20 %, čaka notranji obračun, se je na desnici spremenila hierarhija. Dejstvo, da je Liga prehitela stranko Naprej, Italija, prinaša s sabo mnogo vprašanj: bosta stranki še naprej ostali zaveznici? Poleg tega je očitno tudi, da bo treba pri vseh prihodnjih korakih upoštevati tudi "Grillovce" (vodja Gibanja 5 zvezd je komik Beppe Grillo, pripadnike gibanja zato imenujejo tudi "grillini" oziroma slovensko "Grillovci", op.p.): če jih je volila tretjina volivcev, jih bo morala država hočeš nočeš upoštevati.

 

Prav pripadniki tega Gibanja, ki izrazito nastopa proti uveljavljeni ureditvi, so bili v volilni kampanji najglasnejši: z njimi ali proti njim, na koncu s(m)o bili njihovi sledilci prav vsi, največ glasov pa so dobili v južnem delu Italije, t.i. italijanskem pasu rje. Seveda je zelo lahko obsojati odrešeništvo Gibanja petih zvezd, težje je priznati, da je šlo nekaj zelo narobe, in da zlomljeno kolesje globalizacije na tem območju lahko hitro pripelje do stanja v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Tako Clintonova politika kot globalizacija sta propagirali idejo, da zadaj ne bodo pustili nikogar – trideset let kasneje so zadaj ostale trume pozabljenih ljudi.

 

 

 

Pravo jedro vprašanja se skriva v političnih posledicah ekonomske težave, ki je v trenutni situaciji nabolj pereča, torej v padcu zaslužka. Naj spomnimo, da se je Gibanje petih zvezd pojavilo na sceni malo pred valom, ki je spremenil in spreminja tradicionalni izgled zahodne politike: angleški otok, ki se je "ločil" od evropske celine in z Brexitom "ponovno prevzel nadzor" nad samim sabo; Emmanuel Macron, ki je brez stranke porazil francoske socialiste; mlekarji iz Wisconsina in delavci iz Michigana, ki so z izvolitvijo Donalda Trumpa izpostavili krhkost Obamove politične retorike in poslali demokrate v trajno histerično krizo; pojav desnice v Nemčiji, kar je v povojni Evropi nekaj povsem novega; prosti pad evropskih socialdemokratskih strank; vzpon nedemokratskih vodij, ki jih navaden državljan smatra za "učinkovite" in torej vredne izgube malce svobode v zameno za hiter odziv vlade.

 

In ravno med vse te nove pojave lahko postavimo tudi listo Marjana Šarca, ki glede na javnomnenjske ankete trenutno vodi pred junijskimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji.

 

Valerio Fabbri je italijanski novinar, dopisnik agencije ANSA, ki živi v Ljubljani.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
0
31.01.2023 23:59
Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih ... Več.
Piše: Milan Krek
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
6
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.551
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.742
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.702
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.841
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.558
06/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.165
07/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.071
08/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 721
09/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.853
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 464