Komentar

Italijanske volitve: še en smrtni udarec starim političnim strankam

Italijanske volitve, ki so se pravkar zaključile, so bile v marsičem netipične. Vse stranke so se nekako znašle v pričakovanju ponovnega leta 1994, ko je prišlo do uničenja tipičnih kategorij, obstoječih v Drugi republiki. Prav tako so letošnje volitve predvidele že začetno odsotnost stabilnega trdnega ravnovesja. Klub temu bo predsednik republike Sergio Mattarella podelil mandat tistemu, za katerega sodi, da bo svojo nalogo najbolje opravil. Edina gotovost, ki jo po takšnih volilnih rezultatih lahko rečemo, zato temelji na golih številkah: eden od dveh Italijanov je volil stranko ali gibanje proti tradicionalnemu sistemu (M5S – Movimento 5 Stelle, Gibanje petih zvezd; Severna Liga; Bratovščina Italije) in s tem zadal smrtni udarec tradicionalnim političnim strankam.

05.03.2018 16:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Valerio Fabbri   Italija   volitve   Beppe Grillo   Liga   Demokratska stranka   kampanja

Foto: Sky TG24

Pripadniki Gibanja 5 zvezd, ki izrazito nastopa proti uveljavljeni ureditvi, so bili v volilni kampanji najglasnejši: z njimi ali proti njim, na koncu s(m)o bili njihovi sledilci prav vsi.

Najpomembnejši podatek je ta, da nobena politična sila ni dobila večine v parlamentu ali v senatu, dveh domovih italijanske skupščine. To ni uspelo niti desnosredinski kolaciji, ki so ji zmanjkali glasovi s približno šestdesetih volišč, kakor tudi ne Gibanju petih zvezd, ki so kljub silovitemu, zgodovinskemu napredku, ostali še bolj zadaj. Tisti, ki bo želel sestaviti vlado, bo predsedniku države moral predstaviti jasno in trdno večino. Hipotetična vélika vladna  koalicija med levosredinsko PD (Demokratska stranka) in desno Naprej, Italija, podobna nemški Gro-Ko, si ni zagotovila dovolj glasov, da bi upravičila zaupanje. Ključ sedaj leži v drugih rokah – tako so odločili volivci. In če stranko PD po katastrofalnem rezultatu, dobila je namreč manj kot 20 %, čaka notranji obračun, se je na desnici spremenila hierarhija. Dejstvo, da je Liga prehitela stranko Naprej, Italija, prinaša s sabo mnogo vprašanj: bosta stranki še naprej ostali zaveznici? Poleg tega je očitno tudi, da bo treba pri vseh prihodnjih korakih upoštevati tudi "Grillovce" (vodja Gibanja 5 zvezd je komik Beppe Grillo, pripadnike gibanja zato imenujejo tudi "grillini" oziroma slovensko "Grillovci", op.p.): če jih je volila tretjina volivcev, jih bo morala država hočeš nočeš upoštevati.

 

Prav pripadniki tega Gibanja, ki izrazito nastopa proti uveljavljeni ureditvi, so bili v volilni kampanji najglasnejši: z njimi ali proti njim, na koncu s(m)o bili njihovi sledilci prav vsi, največ glasov pa so dobili v južnem delu Italije, t.i. italijanskem pasu rje. Seveda je zelo lahko obsojati odrešeništvo Gibanja petih zvezd, težje je priznati, da je šlo nekaj zelo narobe, in da zlomljeno kolesje globalizacije na tem območju lahko hitro pripelje do stanja v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Tako Clintonova politika kot globalizacija sta propagirali idejo, da zadaj ne bodo pustili nikogar – trideset let kasneje so zadaj ostale trume pozabljenih ljudi.

 

 

 

Pravo jedro vprašanja se skriva v političnih posledicah ekonomske težave, ki je v trenutni situaciji nabolj pereča, torej v padcu zaslužka. Naj spomnimo, da se je Gibanje petih zvezd pojavilo na sceni malo pred valom, ki je spremenil in spreminja tradicionalni izgled zahodne politike: angleški otok, ki se je "ločil" od evropske celine in z Brexitom "ponovno prevzel nadzor" nad samim sabo; Emmanuel Macron, ki je brez stranke porazil francoske socialiste; mlekarji iz Wisconsina in delavci iz Michigana, ki so z izvolitvijo Donalda Trumpa izpostavili krhkost Obamove politične retorike in poslali demokrate v trajno histerično krizo; pojav desnice v Nemčiji, kar je v povojni Evropi nekaj povsem novega; prosti pad evropskih socialdemokratskih strank; vzpon nedemokratskih vodij, ki jih navaden državljan smatra za "učinkovite" in torej vredne izgube malce svobode v zameno za hiter odziv vlade.

 

In ravno med vse te nove pojave lahko postavimo tudi listo Marjana Šarca, ki glede na javnomnenjske ankete trenutno vodi pred junijskimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji.

 

Valerio Fabbri je italijanski novinar, dopisnik agencije ANSA, ki živi v Ljubljani.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Časnikarji in čast: Res je, ne more biti vsak časnikar Mark Twain ali Oriana Fallaci, lahko pa je vsak časnikar z velikim Č, če hoče to biti
11
24.11.2020 21:16
Do danes so se v Sloveniji močno namnožili časnikarji in časnikarke, pravnuki Cankarjevih literarnih žurnalističnih likov. Sama ... Več.
Piše: Denis Poniž
Različnost, priložnost in koristni zakoniti priseljenci
16
23.11.2020 21:30
V nasprotju s splošnim prepričanjem, ki prevladuje izven Združenega kraljestva, je to država, ki ni proti priseljevanju, temveč ... Več.
Piše: Keith Miles
Slovenski zid, The Wall: Pri nas je Sistem levica, zato levičaji znorijo, ko desnica prevzame oblast
18
22.11.2020 21:00
Zakaj se v Sloveniji zgodi tak rompompom vsakič, ko desne vlade izvedejo kadrovske menjave? Levica, ki je tej državi vladala tri ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Stoletje Rapalske meje: Nasilje in "etnična melioracija" bivše Julijske krajine
2
22.11.2020 11:00
Stoletnica Rapalske pogodbe in sveži izid slovenskega prevoda knjige Izbrisana identiteta tržaškega razumnika in publicista ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Tihomir in Kazimir
5
21.11.2020 21:49
Bolj oseben kot je moj današnji komentar, ne more biti. Posvetil se bom retrospektivni razstavi, posvečeni Kazimirju Maleviču v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto
27
19.11.2020 21:36
Rad bi mu pomagal, a ne vem, kako. Z zahtevo po resnični vladavini prava si je JJ izkopal celico, pred katero ne bo demonstriral ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Semenj ničevosti: O "akademski" mazaški akciji Renate Salecl in Tineta Hribarja
24
18.11.2020 23:05
16.11.2020 je Komisija za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti javno objavila ter na državni zbor in ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Zakaj so železničarji bolj cenjeni od nacionalkinih novinarjev na Kolodvorski
10
17.11.2020 21:30
Pred časom sem objavil tekst, v katerem sem prikazal poslovanje javneRTVhiše v zadnjih letih, dodal pa sem tudi primerjavo z ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zgodovina brez epike: Imeli bomo državo, če nam jo bodo globalni centri moči dovolili imeti, za kar pa moramo biti izjemno modri
12
16.11.2020 21:00
Če zavezniške sile ne bi pregnale Nemcev leta 1945, bi Nemci poveljevali Kraljevini Jugoslaviji in njenim narodom tudi dandanes, ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski odnosi z Združenimi državami po zmagi Bidena niso več pod vprašajem - ali pač?!
12
15.11.2020 22:58
Tviti predsednika vlade Janeza Janše ob nedavnih volitvah v ZDA so imeli tudi učinke, ki jih ne gre prezreti. V slovenski ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zmaga desnice na ameriških volitvah ni vprašanje
12
15.11.2020 11:00
Med zadnjimi volitvami v ZDA so se razgalili nekateri nauki za preizpraševanje politične situacije na celotnem Zahodu. Naj bo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zasmehoval je tako evropske cilindre, kot balkanske opanke
1
14.11.2020 22:01
Še danes je večini ljudi najbližja asociacija na avantgardno umetnost povezana z revolucionarnim komunizmom. Meni pa vedno znova ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Virus v Evropi: Potreba po narodih in nacionalnih državah
9
13.11.2020 21:45
Trenutna pandemija jasneje kot vse drugo kaže, da so se nacionalne države in lojalnost, ki jo ljudje čutijo do svojega naroda, ... Več.
Piše: Keith Miles
Američani so že siti obeh, Bidena in Trumpa, čeprav vse kaže, da so demokrati prehitro razglasili zmago
28
12.11.2020 21:11
Amerika je vselej znala presenečati svet. Med drugo svetovno vojno in takoj po njej izjemno pozitivno, kasneje čedalje bolj ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
In memoriam Neda Pagon (1941-2020)
2
11.11.2020 21:08
Neda Pagon je bila stara marksistka. Čvrsta v lastnih spoznanjih, a nemilitantna in neavtoritarna v besedah in dejanjih, ki po ... Več.
Piše: Igor Grdina
Argumentacija je univerzalna vrednota in edina alternativa nasilju
9
10.11.2020 21:55
Brez najmanjšega dvoma obstaja nekaj univerzalnih vrednot, ki jih je človeška civilizacija dokončno osvojila, saj se strinja z ... Več.
Piše: Miha Burger
Rolling Stonesov politični vodnik po "orbanizaciji" Slovenije
15
08.11.2020 20:00
Janezu Janši se pogosto očita, da po zgledu madžarskega premierja orbanizira Slovenijo. Ni dvoma, da slovenski predsednik vlade ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
"Ves živi svet je pripravljen, da poleti v vesolje in tam zavzame svoje mesto"
9
07.11.2020 22:00
Danes berete enega od mojih mnogih komentarjev o Kazimirju Maleviču naportalu+. Seveda ne brez razloga. Kako naj kometiram ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Smo bili zmagovalci ali poraženci pri delitvi nepovratnih sredstev EU?
2
06.11.2020 06:00
Že kar nekaj časa je minilo od zgodovinskega dogovora voditeljev Evropske unije o proračunu in dodatnih sredstvih za okrevanje v ... Več.
Piše: Bine Kordež
Gluha loza: Kratek zapis o balkanoidnosti
7
05.11.2020 12:56
Kar najbolj osuplja v teh dneh rezke medsebojne konfrontacije, je popolna, vsestranska odpoved slovenskega kulturnega ter ... Več.
Piše: Andrej Lokar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 4.540
02/
Semenj ničevosti: O "akademski" mazaški akciji Renate Salecl in Tineta Hribarja
Andrej Lokar
Ogledov: 3.602
03/
Slovenski zid, The Wall: Pri nas je Sistem levica, zato levičaji znorijo, ko desnica prevzame oblast
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.613
04/
Zgodovina brez epike: Imeli bomo državo, če nam jo bodo globalni centri moči dovolili imeti, za kar pa moramo biti izjemno modri
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.196
05/
Slovenski odnosi z Združenimi državami po zmagi Bidena niso več pod vprašajem - ali pač?!
Božo Cerar
Ogledov: 2.235
06/
Zmagal ni niti Biden niti Trump, Američani so izgubili volitve, račune pa plačujemo prebivalci preostalega sveta
Igor Vlačič
Ogledov: 2.092
07/
Zakaj so železničarji bolj cenjeni od nacionalkinih novinarjev na Kolodvorski
Bine Kordež
Ogledov: 1.833
08/
Časnikarji in čast: Res je, ne more biti vsak časnikar Mark Twain ali Oriana Fallaci, lahko pa je vsak časnikar z velikim Č, če hoče to biti
Denis Poniž
Ogledov: 1.383
09/
Različnost, priložnost in koristni zakoniti priseljenci
Keith Miles
Ogledov: 1.002
10/
Zmaga desnice na ameriških volitvah ni vprašanje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.865