Komentar

Razglednica iz nekega drugega sveta

Moje neprekinjeno šolanje se je začelo 1. septembra 1996, končalo pa se je pred kratkim z znanstvenim doktoratom iz področja računalništva. Iz retrospektive bi lahko rekel, da je vsak mejnik na tej 21 let in pol dolgi poti kot prehod v nov svet. In ker je zadnji res poseben, se mi je zdelo primerno, da vam pošljem razglednico.

18.03.2018 23:54
Piše: Marko Gašparič
Ključne besede:   Marko Gašparič   študij   izobraževanje   Italija   Slovenija   doktorat

Richard Bach je zapisal, da si naš naslednji svet izberemo s tem, kar se naučimo v trenutnem. Če se ne naučimo nič, potem bo naslednji isti kot ta, z enakimi omejitvami in težavami.

Od uvedbe devetletke naprej šolanje v Sloveniji pred začetkom znanstvenega doktorata traja najmanj 18 let. Brez preskakovanja razredov, seveda. In v vsem tem času se otroci, najstniki ter odrasli učijo zajemanja, hrambe in uporabe znanja, do katerega so se na njihovo srečo dokopali že drugi. Na doktoratu pa je – oziroma bi moralo biti – drugače: glavni poudarek je na pridobivanju novega znanja. To razliko v konceptu je težko razložiti tistim, ki takšne izkušnje nimajo. Poleg tega je na svetu in v Sloveniji precej doktorjev, ki so prišli do naslova brez potrebnih veščin. Najbrž tudi vi poznate kakšnega. Žal. Kajti ko se človek nauči odkrivanja novega znanja po znanstvenih metodah, začnejo možgani delovati malo drugače. Takrat tudi nekatere stvari, ki spominjajo že na klišeje, postanejo jasne in smiselne.

 

Prvo, kar je potrebno ponotranjiti, je to, da pomembni problemi, ki jih še nihče do zdaj ni poskušal rešiti, ne obstajajo. Res je, da obstajajo ljudje, ki so prepričani, da se morajo prav oni posvetiti nadvse nepomembnemu delu, ampak teh ni veliko. Več je takšnih, ki s poudarjanjem vsesplošne posebnosti področja, s katerim se ukvarjajo, bolj ali manj uspešno prikrivajo pomanjkanje znanja. Tisti namreč, ki nič ne vedo o preteklih poskusih, četudi neuspešnih, pač niso naredili domače naloge. V znanosti je branje sorodne literature obvezno, saj mora biti povzeta v posebnem poglavju vsakega resnega članka. Če ste se domači nalogi izognili, imate dobre možnosti, da se bo vaše izumljanje tople vode končalo klavrno. Misel, da so rešitve za težavne probleme enostavne, je zelo varljiva.

 

Druga zapoved, ki bi se je moral držati vsak znanstvenik, če želi biti vreden tega naziva, je menda prišla iz ust Petra Druckerja: "If you cannot measure it, you cannot improve it." Ali po slovensko: "Česar ne moreš izmeriti, tega ne moreš izboljšati." Na noben drug način se ne da potrditi, da je bil cilj dosežen, kot z objektivno metriko. Razmislite o tem za trenutek. Seveda pa meritve niso mačji kašelj in večina ljudi se boji rezultatov. Prej ali slej se izkaže, da tisti, ki nasprotujejo meritvam, predvsem nasprotujejo spremembam.

 

In še zadnji pomemben nauk, ki bi ga rad delil z vami: "dokaz z anekdoto" ni znanstvena metoda. Ljudje, ki prepričujejo s primeri namesto s številkami, niso strokovnjaki, ampak pripovedovalci. S slednjimi ni nič narobe, pomembno je samo, da se jih loči od prvih. Odkriti splošno znanje je težko in tudi pri vrhunskih eksperimentih znanstvenikom redko uspe odpraviti vsa tveganja za veljavnost rezultatov. Ta tveganja so enako pomembna kot rezultati sami, zato jih ni pametno spregledati.

 

Moram priznati, da sem bil pred začetkom doktorskega študija precej skeptičen o tej stopnji izobraževanja. Neupravičeno. Zavedanje, da sem pripomogel k razvoju določene veje računalništva, mi je prineslo veliko veselja. Številne neprespane noči so bile poplačane na zagovoru dizertacije, če ne že prej. Hkrati lahko rečem, da je bila osebna rast v tem obdobju veliko večja kot v obdobju, ki se je končalo z maturo; vsem poimenovanjem navkljub.

 

Med študijem v Italiji in Kanadi ter med druženjem na raznih poletnih šolah in konferencah z akademiki iz celega sveta sem dojel tudi resnice, ki sem jih zapisal v prejšnjih odstavkih. Pomagajo mi bolje razumeti Slovenijo. Tudi če niste doktor, vam je po teh vrsticah najbrž malo bolj jasno zakaj s(m)o Slovenci vedno tako zelo posebni. Zakaj se tako radi opečemo pri problemih, ki so jih pametnejši od nas rešili že pred stoletji. Zakaj po bližnjicah rinemo v Indijo Koromandijo in vedno pridemo na izhodišče malo bolj bosi in malo bolj lačni. Zdaj veste, zakaj večina zaposlenih v javnem sktorju še ni slišala za merjenje delovne uspešnosti. Če pa so, je najbrž njihov sindikat takoj zagrozil s stavko. Ni se vam treba spraševati, zakaj se vam zdi, da gre šolstvu, zdravstvu, cestam, vojski in – vstavite po potrebi – na slabše. Število lukenj na vozišču je enostavno prešteti. Število ur v čakalnici tudi. In lahko se tudi vprašate kaj ste imeli od vseh tistih pravljic, ki so vam jih povedali razni "strokovnjak" z doktorskim nazivom pred imenom ali brez.

 

Mislil sem, da bom s prejšnjim odstavkom zaključil pismo iz sveta, ki obstaja samo v moji glavi in je tako drugačen kot tisti, v katerem živi večina Slovencev. Pa sem si premislil, ko sem prebral, da šolska tekmovanja iz naravoslovja, logike in matematike ne bodo več financirana, medtem ko bodo tekmovanja iz jezikov in družboslovja dobivala državni denar še naprej (vir). Dejstvo je, da se umske sposobnosti izboljšujejo predvsem z reševanjem matematičnih in logičnih nalog. Z učenjem zgodovine in pravopisa pač ne. Državna promocija piflarije na račun logičnega sklepanja je velik korak v napačno smer.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
5
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.806
02/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.464
03/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.454
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.229
05/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.276
06/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.399
07/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 824
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 667
09/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 622
10/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.500