Opazili smo

Sommelier

Podatki o funkcionalni nepismenosti Slovencev so strogo zaupni. Tudi tega, koliko odstotkov volivcev dejansko razume temeljne pojme demokracije, pravne države ali kapitalizma, politične elite skrivajo. Javna objava bi bila zagotovo šokantna, saj bi razkrila, da velika večina Slovencev nima pojma, da jih - če parafraziram slogan enega izmed aktualnih zunanjih oglasov - "lupijo kot banane". 

19.03.2018 15:04
Ključne besede:   sommelier   radio Antena   nevednost   volitve

Foto: www.izberem.si

Kako bi Slovencem pomagali, ko gre za temeljno znanje s področja demokracije, kapitalizma in - volitev? Kako bi jih izobrazili do te mere, da bi se bili sposobni odločati?

Pred nekaj dnevi sva se z ženo med vožnjo v avto smejala ob poslušanju ene izmed komercialnih radijskih postaj. Če me spomin ne vara, je šlo za Anteno. Radijski voditelj kot "neumni spraševalec" je svoje poslušalce izzval z vprašanjem, kaj pomeni beseda sommelier (izg. somelje). Za vse tiste, ki niste povsem prepričani: najustreznejši slovenskih prevod je v bistvu besedna zveza "vinski svetovalec". Sommelier je torej nekdo, ki skbi za vino od nabave do postrežbe; zadolžen je za pravilno skladiščenje vina, kot tudi svetovanje gostom glede izbire vina k določeni jedi in na koncu tudi za pravilno postrežbo. V boljših restavracijah je sommelier samoumeven, pri nas se ta kultura sicer razvija šele v zadnjih letih. Do leta 1990 so bili someljeji strogo omejeni na zaprte kroge partijske oligarhije in njene politične ter ekonomske funkcionarje, zato navadnim ljudem seveda niso bili poznani. Morda je zaradi tega še danes med ljudmi nekaj zmede, predvsem na nevednosti, ko gre za pomen besede sommelier.

 

In prav nekaj takšnega se je zgodilo v uvodoma omenjeni radijski oddaji: mislim, da nihče od poslušalcev, ki so se oglasili po telefonu (in sodeč po njihovih glasovih so spadali med mlajšo generacijo), ni imel pojma, kaj ta beseda dejansko pomeni. Francoski rogljiček, vrsta plesa ali kakšna druga hrana so bili najpogostejši odgovori. Priznam, da sem se smejal ob tem, moja boljša polovica pa še bolj. A čez nekaj trenutkov sem se zresnil in ji rekel: "Vidiš, ti ljudje so naši volivci."

 
 
Naj se ne sliši snobovsko ali celo nesramno, toda dejansko je bila moja prva misel povezana s tem, kako naj človek zaupa pravilnosti - oziroma še bolje: razsodnosti vseh teh volivcev, povprečnih slovenskih državljanov, ki gredo vsake štiri leta na volitve in odločajo o naši prihodnosti? Kako naj človek zaupa njihovi presoji, sploh ko gre za politične stranke, njihove programe in kandidate? Če jih že neka besedica francoskega izbora spravi v tako veliko zadrego, kaj se zgodi šele potem, ko se je treba racionalno odločati in s pomočjo logičnega sklepanja ugotoviti, katera politična stranka oziroma politik si zasluži podporo na volitvah? Mar ni to izjemno naporno opravilo za te ljube duše, ki mislijo, da je sommelier vrsta francoskega rogljička?
 
 
Če nesrečna beseda v prevodu pomeni nekoga, ki svetuje, potem bi kazalo resno razmisliti tudi o tem, kako bi Slovencem pomagali, ko gre za temeljno zanje s področja demokracije, kapitalizma in - volitev. O tem namreč, v to sem vedno bolj prepričan, ne vedo kaj dosti. Pa je vsakdo, ki si je nekoč kupil osebni računalnik, verjetno že slišal za priročnik Windowsi za telebane ali nekaj podobnega. Kdo bo torej napisal osnovni priročnik za Slovence, ko gre za demokracijo, pravno državo, kapitalizem in volitve? Verjamem, da je vladajočim elitam še kako v interesu, da vladajo čim bolj nevednemu ljudstvu. Če je 80 odstotkov Slovencev funkcionalno nepismenih in če jih tričetrt ne ve natančno, kaj pomeni neposredna demokracija, potem nas ne sme čuditi, da preprost test, opravljen na besedici sommelier prinesel tako porazne rezultate ...
 
 
DEJAN STEINBUCH
KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Večni politik Dušan Keber
4
10.06.2020 21:42
Dušan Keber ni strokovnjak, ampak politik, ki se bori za povrnitev oblasti in ohranitev privilegijev. V boju za oblast ne izbira ... Več.
Piše: Uredništvo
Interpelacija proti Počivalšku kot spodoben srednješolski referat
6
10.06.2020 00:00
Vparlamentu obeta pravi politični vrhunec, saj se bosta soočila dva ključna nedavna vladna zaveznika - Marjan Šarec ter Zdravko ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Zakaj in čemu "Bohinjska proga"
4
29.05.2020 13:22
Neizkoriščena Bohinjska proga je najkrajša povezava Jadrana s severno, srednjo in vzhodno Evropo. Je velika materializirana ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Zdravstveno osebje na oddih v hotel Kempinski
3
27.05.2020 06:00
MK Group, ki je v lasti srbskega poslovnežaMiodraga Kostića, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz jadranske regije v ... Več.
Piše: Uredništvo
Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov
2
26.05.2020 09:00
Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!
3
19.05.2020 10:05
Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...
7
15.05.2020 10:51
RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Slovensko pismo (Petru Limbourgu, generalnemu direktorju Deutsche Welle)
29
15.05.2020 00:45
Mi, podpisniki tega pisma, smo preprosto zavezani iztočnici, objavljeni na naslovni strani ene od nedavnih številk nemškega ... Več.
Piše: Uredništvo
V naših bolnišnicah je 50 smrtno nevarnih pulmonarnih ventilatorjev, ki jih je dobavilo kitajsko Gorenje!
7
03.05.2020 21:41
Razprava o pulmonarnih ventilatorjih, ki je vrhunec dosegla s pomočjo dveh Tarč na Televiziji Slovenija, se je sprevrgla v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Afera maske: Težko inštitucija, ki skrbi za pšenico in zaloge sladkorja, nabavlja zdravstveno opremo
9
24.04.2020 10:58
Kaj potres, Slovenijo tresejo maske! Vsekakor je treba ekipi Tarče iskreno čestitati. Izjemno novinarsko delo. Poklon novinarki ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Rešitev Evropske unije niso evroobveznice, pač pa t.i. sterilizacija javnega dolga
4
20.04.2020 06:00
Ideja o evropskih obveznicah, ki jo podpira tudi Slovenija, je za nas ta hip resda mamljiva, vendar jo vodilna članica EU nikoli ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Huawei pomaga: 30.000 mask in 100 tablic za šolarje
0
16.04.2020 21:33
Kitajski tehnološki velikan, ki posluje tudi v Sloveniji, je naši državi priskočil na pomoč v boju proti epidemiji koronavirusa ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in politika: Menjave urednikov niso rešitev, zamenjati je treba sistem
7
06.04.2020 07:00
Sedanja vlada ima enkratno priložnost, da spremeni financiranje RTV Slovenija. Naj ta obvezni medijski davek, ki se danes ... Več.
Piše: Oskar M. Salobir
Kako premagati krizo in preživeti (Strategija za ponoven zagon in razvoj države)
2
21.03.2020 21:45
Soočenje z največjim izzivom v novejši zgodovini človeštva doslej zahteva out-of-the-box razmišljanje in inovativne ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Zdravniški apel: "Če takoj ne ukrepamo, se bo okužba eksponentno razširila, padel bo sekundar in terciar!"
3
19.03.2020 15:19
Specialist družinske medicine Primož Kus opozarja, da mnogi pacienti kažejo simptome koronavirusa in bi morali nujno ostati ... Več.
Piše: Uredništvo
Geopolitične posledice koronavirusa: Kako je Trump pustil Evropo na cedilu
4
17.03.2020 23:20
Če smo pred meseci, ko se je koronavirus pojavil na Kitajskem, zamahovali z roko, sedaj večina priznavamo, da nam je življenje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Požar plačal Trumpovemu tastu 8.000 evrov
5
05.03.2020 13:39
Bojan Požar je storil kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, v postopku dokazano, da Viktor Knavs ni bil v zaporu, je sporočila ... Več.
Piše: Uredništvo
Pro et Contra: "Zdaj smo, kjer smo. Globoko na dnu, ampak nikar ne mislimo, da nižje ne gre."
18
03.03.2020 21:36
Janševa strankaSDSje brez dvoma izvoljena stranka, ki po zadnjih volitvah ni uspela sestavit koalicije, vendar pa stranka SMC z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
Uredništvo
Ogledov: 4.366
02/
Uredniški komentar: O razdeljeni naciji in premierju, ki je sejal veter, zdaj pa žanje orkan
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.934
03/
Odprto pismo aktivnega državljana: Ali smo sploh zreli za demokracijo?
Miha Burger
Ogledov: 2.576
04/
Državna proslava v času koronavirusa: Nisem normalna, nisem niti človek in ne spoštujem drugačnega mnenja
Simona Rebolj
Ogledov: 2.238
05/
Pisma iz emigracije: Vsak bi moral imeti svoj otok, na katerega bi lahko pobegnil
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.547
06/
Pismo o janšizmu: Slovenske družbe si niso mogli podrediti niti fašisti niti komunisti, kako naj bi si jo zdaj "janšisti"?!
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.404
07/
Priročnik za petkove proteste: Kakšna so politična stališča "braniteljev slovenske demokracije"?
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.919
08/
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
Andrej Capobianco
Ogledov: 792
09/
Marko Brecelj: Obstajamo, nenadoma pa ne obstajamo več
Dragan Živadinov
Ogledov: 1.120
10/
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
Tjaša Šuštar
Ogledov: 922