Opazili smo

Sommelier

Podatki o funkcionalni nepismenosti Slovencev so strogo zaupni. Tudi tega, koliko odstotkov volivcev dejansko razume temeljne pojme demokracije, pravne države ali kapitalizma, politične elite skrivajo. Javna objava bi bila zagotovo šokantna, saj bi razkrila, da velika večina Slovencev nima pojma, da jih - če parafraziram slogan enega izmed aktualnih zunanjih oglasov - "lupijo kot banane". 

19.03.2018 15:04
Ključne besede:   sommelier   radio Antena   nevednost   volitve

Foto: www.izberem.si

Kako bi Slovencem pomagali, ko gre za temeljno znanje s področja demokracije, kapitalizma in - volitev? Kako bi jih izobrazili do te mere, da bi se bili sposobni odločati?

Pred nekaj dnevi sva se z ženo med vožnjo v avto smejala ob poslušanju ene izmed komercialnih radijskih postaj. Če me spomin ne vara, je šlo za Anteno. Radijski voditelj kot "neumni spraševalec" je svoje poslušalce izzval z vprašanjem, kaj pomeni beseda sommelier (izg. somelje). Za vse tiste, ki niste povsem prepričani: najustreznejši slovenskih prevod je v bistvu besedna zveza "vinski svetovalec". Sommelier je torej nekdo, ki skbi za vino od nabave do postrežbe; zadolžen je za pravilno skladiščenje vina, kot tudi svetovanje gostom glede izbire vina k določeni jedi in na koncu tudi za pravilno postrežbo. V boljših restavracijah je sommelier samoumeven, pri nas se ta kultura sicer razvija šele v zadnjih letih. Do leta 1990 so bili someljeji strogo omejeni na zaprte kroge partijske oligarhije in njene politične ter ekonomske funkcionarje, zato navadnim ljudem seveda niso bili poznani. Morda je zaradi tega še danes med ljudmi nekaj zmede, predvsem na nevednosti, ko gre za pomen besede sommelier.

 

In prav nekaj takšnega se je zgodilo v uvodoma omenjeni radijski oddaji: mislim, da nihče od poslušalcev, ki so se oglasili po telefonu (in sodeč po njihovih glasovih so spadali med mlajšo generacijo), ni imel pojma, kaj ta beseda dejansko pomeni. Francoski rogljiček, vrsta plesa ali kakšna druga hrana so bili najpogostejši odgovori. Priznam, da sem se smejal ob tem, moja boljša polovica pa še bolj. A čez nekaj trenutkov sem se zresnil in ji rekel: "Vidiš, ti ljudje so naši volivci."

 
 
Naj se ne sliši snobovsko ali celo nesramno, toda dejansko je bila moja prva misel povezana s tem, kako naj človek zaupa pravilnosti - oziroma še bolje: razsodnosti vseh teh volivcev, povprečnih slovenskih državljanov, ki gredo vsake štiri leta na volitve in odločajo o naši prihodnosti? Kako naj človek zaupa njihovi presoji, sploh ko gre za politične stranke, njihove programe in kandidate? Če jih že neka besedica francoskega izbora spravi v tako veliko zadrego, kaj se zgodi šele potem, ko se je treba racionalno odločati in s pomočjo logičnega sklepanja ugotoviti, katera politična stranka oziroma politik si zasluži podporo na volitvah? Mar ni to izjemno naporno opravilo za te ljube duše, ki mislijo, da je sommelier vrsta francoskega rogljička?
 
 
Če nesrečna beseda v prevodu pomeni nekoga, ki svetuje, potem bi kazalo resno razmisliti tudi o tem, kako bi Slovencem pomagali, ko gre za temeljno zanje s področja demokracije, kapitalizma in - volitev. O tem namreč, v to sem vedno bolj prepričan, ne vedo kaj dosti. Pa je vsakdo, ki si je nekoč kupil osebni računalnik, verjetno že slišal za priročnik Windowsi za telebane ali nekaj podobnega. Kdo bo torej napisal osnovni priročnik za Slovence, ko gre za demokracijo, pravno državo, kapitalizem in volitve? Verjamem, da je vladajočim elitam še kako v interesu, da vladajo čim bolj nevednemu ljudstvu. Če je 80 odstotkov Slovencev funkcionalno nepismenih in če jih tričetrt ne ve natančno, kaj pomeni neposredna demokracija, potem nas ne sme čuditi, da preprost test, opravljen na besedici sommelier prinesel tako porazne rezultate ...
 
 
DEJAN STEINBUCH
KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Recosi, socialno podjetje: Odsluženo računalniško opremo, ki bi sicer pristala na odpadu, obnovijo in ceneje prodajo naprej
1
16.12.2019 15:00
Obnovili so že več kot 150.000 kosov računalniške in druge opreme, prihranili več kot 21 milijonov kilogramov ogljikovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Ljubljanska Ekonomska fakulteta med najboljšimi, njeno vodstvo na zatožni klopi, rektor pa molči ...
3
26.11.2019 19:35
Magistrski poslovni program ljubljanske Ekonomske fakultete je ponovno uvrščen med najboljše na svetu, hkrati pa se vodstvo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
SD WAN: Tehnologija, ki znižuje stroške
0
29.10.2019 11:00
Software-Defined ali SD WAN tehnologija je novoprogramsko definirano omrežje v širokem omrežju WAN, ki omogoča zasebno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,206
02/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,334
03/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 2,532
04/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,765
05/
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
Matija Ž. Likar
Ogledov: 2,392
06/
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
Shane Quinn
Ogledov: 2,059
07/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,590
08/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,155
09/
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,360
10/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 954