Izjava dneva

Tožite Evropsko unijo!?

16.07.2018 01:10
Ključne besede:   Theresa May   Donald Trump   Velika Britanija   brexit   Evropska unija

Rekel mi je, da bi morala tožiti Evropsko unijo, ne pa se pogajati z njo.

Britanska premierka Theresa May je novinarju BBC Andrewu Marru razkrila, kaj ji je predlagal ameriški predsednik Donald Trump glede - brexita. Če bi Velika Britanija dejansko sprejela Trumpovo zmešano idejo, bi tožbo obravnavalo Sodišče Evropskih skupnosti v Luksemburgu, se pravi prav tisto sodišče, kamor je slovenska vlada minuli petek vložila tožbo zaradi arbitraže proti Hrvaški. Zato je potrebno biti previden, preden Trumpa obtožujemo, da je nor, ker Britancem predlaga, naj tožijo EU. Kot pravijo tisti s smislom za humor, je Trump idejo očitno dobil od zmešanega Mira Cerarja in njegove vlade ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Putinovi zombiji že plešejo
6
13.05.2022 21:09

Vsi kateri bi želeli podpreti Rusijo se bomo zbrali 13.5.2022 ob 17:00 pred pravoslavno cerkvo v Ljubljani. Seboj prinesite ... Več.

Boris Rusjanov z nadimkom Putinov Sin je zadnje dni na socialnih omrežjih vabil ljudstvo na shod v podporo Rusiji. In to ravno na petek, 13. (maja). Bolj kot resnično ubogo znanje slovenščine pa v oči bode naključje, in sicer da se je proruski resentiment v Sloveniji močno okrepil le dan po razgrnitvi vladne ekipe bodočega mandatarja in premierja Roberta Goloba. Če ne drugega, potem je skorajšnja sprememba oblasti med določenim delom prebivalstva prebudila čustva naklonjenosti in razumevanja do vojnega zločinca Vladimirja Putina. Glede na to, da je Slovenija povsem uradno na tretjem mestu na svetu med državami, ki najmanj marajo Ameriko, je sklep logičen: "osvoboditev" Slovenije t.i. janšizma je dala krila oboževalcem etničnega čiščenja, genocida in zločinov proti človeštvu. Jasno, te besede so dejansko zgolj besede, saj gre za Rusijo in Putina, ki sta v vsakem primeru žrtvi ameriške oziroma svetovne židovske zarote. Ukrajince lahko Putinovi generali iztrebijo, pa to za putinistične zombije v Sloveniji ne bo problem. Morda bo to sčasoma problem za novega premierja in njegovo zunanjo ministrico Tanjo, če bo država preveč svobodnjaško razpoložena do sankcioniranja Rusije in Putinovega režima. V vsakem primeru pa velja pritrditi ugotovitvi, da se bo po zmagi svobode in porazu t.i. janšizma v Sloveniji proruski lobi močno okrepil. Morda si vlada celo premisli, pošlje delegacijo v Kremelj, da bi dučeja, oprostite Putina, prepričala, naj v ljubljansko gubernijo pošlje nazaj tistih 33 agentov FSB, ki jim je prejšnja vlada krivično in zlonamerno odpovedala gostoljubje?

Svet brez Putina
2
10.05.2022 04:59
Ruski Darth Vader je obtičal v letu 1945 in junaku, ki mu bo poslal metek v glavo ... Več.

Dejan Steinbuch, urednik portala+, na tviterju, ob Dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom, ki ga Evropejci prazujemo 8. maja tudi kot Dan Evrope, Rusi pa dan kasneje in s tradicionalno vojaško parado na Rdečem trgu pred obzidjem Kremlja. Letošnja je minila v senci Putinove vojne z Ukrajino, po kateri enostavno ne bo več tako, kot je bilo, kajti zaradi vojnih zločinov, genocida in zločinov proti človeštvu bo moralo celotno politično in vojaško vodstvo Ruske federacije enkrat odgovarjati pred Mednarodnim kazenskim sodiščem, morebiti pa bo ustanovljeno celo kakšno ad hoc sodišče po vzoru Nürnberga. A ker si je nemogoče predstavljati, da bi se pred njim (prostovoljno) znašel Vladimir Putin, je bolj verjeten scenarij, po katerem bodo Putinu sodili Rusi nekoč sami oziroma bi ga njegovi pajdaši v nekem trenutku sami likvidirali. To se je denimo zgodilo Ceausescuju leta 1989. Atentati na diktatorje in množične morilce so sicer moralno opravičljivi; če bi denimo leta 1939 atentat na Hitlerja v münchenški pivnici Bürgerbräukeller uspel, bi se zgodovina bržkone precej drugače odvila, morda celo brez II. svetovne vojne, v kateri je umrlo okoli 50 milijonov ljudi.

Slovenska pamet
6
08.05.2022 05:44

Kako "natančno" večina volivcev spremlja politiko, kaže podatek, da se je podpora vladi po volitvah podvojila, ker mislijo, ... Več.

Dr. Matej Lahovnik, ekonomist in nekdanji gospodarski minister v vladi Boruta Pahorja, na tviterju, o enem izmed številnih slovenskih družbenih fenomenov. Dejansko se zdi, da precej volivcev misli, da je Robert Golob že mandatar, da je celo že premier svoje vlade. Ena izmed prvih javnomnenjskih raziskav po volitvah 24. aprila je namreč izmerila občutni skok v podpori vladi, ki je še vedno "stara" oziroma tista, ki ji predseduje Janez Janša ...

Grobnica Mariupolj
7
06.05.2022 19:36

Morate razumeti, da Mariupolj nikoli ne bo padel. Nič ni ostalo tam, da bi razpadlo.

Volodomir Zelenski, predsednik Ukrajine, o realnosti v mestu ob Azovskem morju, ki ga je ruska soldateska v dobrih dveh mesecih spremenila v Hirošimo. Koliko žrtev med civilisti je doslej samo v Mariupolju terjala Putinova agresija, je verjetno ta trenutek možno le približno oceniti. Zagotovo pa več tisoč.

Quo vadis, Rusija?
11
03.05.2022 05:48

Morda nimam prav, ampak tudi Hitler je bil židovske krvi. To, da je Zelenski Žid, absolutno ne pomeni nič. Modri Židje ... Več.

Sergej Lavrov, Putinov dolgoletni zunanjepolitični oproda, je v nedeljskem intervjuju za italijansko televizijo Zona Bianca privoščil izjemen diplomatski faux-pas, zaradi katerega so v Izraelu ponoreli. Ko je odgovarjal na vprašanje, s čem lahko Rusija opravičuje svoje trditve o "denacifikaciji" Ukrajine, je mirno ponovil trditve zagovornikov teorije zarote, po kateri naj bi bil Adolf Hitler tudi sam židovske krvi. Če ne drugega, Lavrov s to izjavo, ki sodi v kontekst Putinove retorike, potrjuje oceno, da se za ruski režim II. svetovna vojna v bistvu še ni končala. Rusi bi še kar naprej pobijali - a ker je resničnih nacistov zmanjkalo že leta 1945, so tokrat nadaljevali z namišljenimi nacisti in fašisti, ki so očitno več kot dve desetletji živeli v Putinovi glavi.

 

Putler spet grozi
7
27.04.2022 20:05

Če bo kdo od zunaj skušal posredovati v Ukrajini, se bomo odzvali s svetlobno hitrostjo.

Vladimir Putin ponovno zaostruje svojo retoriko, potem ko so zahodne države Ukrajini naposled začele dobavljati tudi resnejše orožje, artilerijo, oklepnike in tanke, v bližnji prihodnosti pa utegnejo Ukrajnini pomagati tudi z vojaškimi letali. Najnovejše grožnje vojnih zločinov osumljenega Putina so sicer rezultat dveh dejavnikov: spomladanskega deževja, ki ovira rusko ofenzivo na vzhodu in jugu Ukrajine, ter okrepljene vojaške pomoči Ukrajini, kar v praksi pomeni večje napore ruske soldateske pri doseganju ciljev. Kot odgovor na "zahodno vmeševanje v vojno" Putin verjetno v kratkem načrtuje odprtje še ene fronte na jugozahodu Ukrajine, kamor bi vkorakale ruske enote, nastanjene v samooklicani Transnistriji ali t.i. Pridnjestrski republiki. Ta proruska entiteta se je že v začetku devetdesetih odcepila od Moldavije, konflikt pa je bil zadnjih trideset let zgolj zamrznjen. Zelo verjetno je, da bodo Rusi poskušali s hitrim posegom odstraniti proevropsko oblast v Kišinjevu in prevzeti nadzor nad državo. Dogodki v zadnjih dneh te bojazni potrjujejo. Ni odveč dodati, da je Moldavija zelo tesno povezana s svojo jezikovno in nacionalno sorodnico Romunijo, ki je do Rusije tradicionalno negativno naravnana. Kaj Putinove grožnje z "odzivom s svetlobno hitrostjo" lahko pomenijo v praksi? Morda uporabo najnovejše ruske raketne tehnologije supersoničnih balističnih izstrelkov, s katerimi bi Putinov režim "kaznoval" države, ki najbolj pomagajo Ukrajini. Toda v trenutku, ko bi prva takšna raketa zadela ozemlje katere od članic zveze NATO, bi to pomenilo vojno Rusije z Zahodom, česar pa si niti ruski jastrebi ne želijo, saj razen jedrskega orožja Putinov režim nima nobene resne možnosti za zmago.

Presenetljiva zmaga
7
22.04.2022 06:23

Navdušeni in presenečeni smo, nismo pričakovali takšne razlike, predvsem ... Več.

Marta Kos, podpredsednica Gibanja Svoboda ter zelo verjetna bodoča podpredsednica vlade in zunanja ministrica, o vrsti presenečenj, ki so jih prinesle nedeljske volitve. Za Kosovo so sicer nekateri mediji že ugibali, da naj bi bila "skriti spitzenkandidat" za premiersko mesto, če bi se pri Robertu Golobu kaj zalomilo. Kaj natanko bi to lahko bilo, nismo uspeli izvedeti. Fake news namreč ne šteje.

Zmagoviti padec
15
22.04.2022 06:03

V tem kažinu jaz ne bom več sodeloval.

Zmago Jelinčič Plemeniti, prvak Slovenske nacionalne stranke (SNS), je na zadnjem velikem televizijskem soočenju na nacionalki demonstrativno odkorakal iz odra oziroma studija, pri tem pa zaradi slabe vidljivosti zgrešil zadnjo, tretjo stopnico in padel po tleh kot je dolg in širok. Žal izjemno statična kamera RTV Slovenija ni bila sposobna ujeti tega prizora, zato lahko samo ugibamo, kako je bil videti padec predsednika Jelinčiča. Morda mu bo prav ta epizoda pomagala, da se obdrži v parlamentu, če mu že goreče zavezemanje z ruske interese ne bo. Jelinčič je (bil) namreč edini slovenski politik, ki je javno zagovarjal rusko stran v vojni z Ukrajino.

Odlikovanec in strahovlada
5
19.04.2022 21:25

Zaključimo s strahovlado, solzivcem, ograjami.

Zoran Janković, ljubljanski župan, v izjavi o tem, koga naj ljudje podprejo na nedeljskih volitvah v Državni zbor. S solzilcem in ograjami je mislil na policijske ukrepe v Ljubljani med lanskoletnimi nasilnimi protesti in vandalizmom, kar sicer ni bilo nič posebnega glede na podobne izgrede v drugih evropskih prestolnicah, kjer so razgrajali skrajni desničarji in levičarji, pa tudi anticepilci in drugi posebneži. Tisto, kar pa v Jankovićevi izjavi dejansko zbega, je beseda "strahovlada". Na koga oziroma na kaj se nanaša? Bržkone je ljubljanski župan, ki drži obljubo, da se v politiko na nacionalni ravni ne bo več podajal, s "strahovlado" mislil režim Vladimirja Putina, iz čigar rok je pred leti prejel visoko rusko državno odlikovanje. Mimogrede, gospod župan, kdaj ste ga že vrnili? Odlikovanje namreč ...

Pesimizem
7
12.04.2022 00:05

Kar je pomembno, je srečanje v živo. Telefonski pogovor je eno, toda sogovorniku je res treba pogledati v oči, treba je ... Več.

Karl Nehammer, avstrijski kancler, je po sestanku s Putinom, ki je trajal 75 minut, deloval precej utrujeno in pesimistično. Ruska stran pogovorov, ki očitno niso prinesli nobenega napredka, uradno ni želela komentirati.

Ruska zastava
13
31.03.2022 07:42

Zaplet z izobešeno slovensko zastavo na veleposlaništvu v Kijevu samo potrjuje dejstvo, pred katerim si oči ... Več.

Dejan Steinbuch, urednik portala+, na tviterju o zoprnih zapletih, povezanih s slovensko zastavo v Kijevu. Začasni odpravnik poslov je namreč na prošnjo tamkajšnjih oblasti snel slovensko zastavo izpred stavbe slovenskega veleposlaništva, saj se je ta spremenila v rusko, ko jo je veter nekoliko ovil okoli droga. Slovenska in ruska zastava se namreč ločita samo takrat, ko slovenska zastava plapola v vetru. Drugače pa takorekoč ni razlike, kajti grb je premajhen in pokriva le levi del zastave v razmeru, ki ga sicer določa ustava. O tem, kako na hitro in v izjemnih okoliščinah je slovenska skupščina 25. junija 1991 sprejemala odločitve glede ustave, se učijo že otroci v šolah, toda v vseh teh tridesetih letih država oziroma njena oblast ni bila sposobna odpreti poštene javne razprave in prevzeti odgovornosti za to, da se konča projekt, ki je leta 1991 ostal nekje na pol poti. Slovenija potrebuje zastavo. Morda ne povsem novo, morda le nekoliko modificirano sedanjo zastavo, vendar vsekakor ne more več imeti "ruske zastave".

Vojni zločinci
0
29.03.2022 10:07

To, kar se dogaja v Ukrajini, je ponovitev tega, kar smo videli v Siriji.

Agnes Callamard, generalna sekretarka Amnesty International, je ostro obsodila ruske vojne zločine v Ukrajini in strategijo Putinove soldateske primerjala s Sirijo, kjer so med večletno državljansko vojno prav tako sistematično napadali civilno infrastrukturo in pobijali civiliste. Celo s kemičnim orožjem. S podporo Rusije. Kot je zdaj glede Ukrajine dejala Callamardova: "Presegli smo stopnjo vsesplošnih napadov, zdaj smo že sredi namernih napadov na civilno infrastrukturo." Doslej so Rusi pobili ali hudo ranili že prek 350 otrok v Ukrajini, kar je samo po sebi zločin proti človeštvu. Putina je za vojnega zločinca pred dnevi imenoval tudi hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman in si prislužil oster protest ruskega veleposlaništva v Zagrebu, kjer so komentirali celo izjave univerzitetnega profesorja Davorina Lapaša, ki je Putinovo agresijo na Ukrajino označil kot enega najhujših zločinov v mednarodnem pravu. Reakcije ruske diplomacije niso presenečene, kajti Putinovi uradniki so prepričani, da se svoboda izražanja konča tam, kjer se začne upravičena kritika njihovega predsednika. Zanimivo je, da Putinova ambasada v Ljubljani previdno molči. 

Putin v Haag?
6
26.03.2022 21:47

Za božjo voljo, ta človek ne more ostati na oblasti.

Joseph Biden, predsednik Združenih držav Amerike, je med obiskom Poljske namignil tudi nekaj glede prihodnjega političnega razvoja v svetu, v katerem je Vladimir Putin 24. februarja vrgel mednarodni red s tečajev, ko je brez vojne napovedi napadel sosednjo Ukrajino. Pričakovati je bilo, da bo Putin zaradi vojnih zločinov svoje soldateske nekoč moral odgovarjati tudi pred mednarodnim sodiščem. Še prej pa je edina logična poteza demokratičnega sveta Putinova izolacija po zgledu Severne Koreje. Bo pa zagotovo težko prepričati vse zaveznike, da je samo popoln embargo pot do rešitve. Madžarska in Nemčija tega še vedno nočeta sprejeti. Madžarska verjetno zaradi Orbanovih zasebnih povezav s Putinovi oligarhi, Nemčija pa ima z Rusijo že od nekdaj ambivalenten odnos, ni pa zanemarljivo tudi število (bivših) nemških politikov, ki so na ruski plačilni listi ...

Sovražnik
4
23.03.2022 09:59

Energente moramo kupovati od svojih prijateljev, ne pa sovražnikov, kajti na koncu na ta način vsak dan plačujemo to vojno.

Roberta Metsola, podpredsednica Evropskega parlamenta, je na tiskovni konferenci z nemškim kanclerjem Scholzem pregovorila o nujnosti, da Evropa čim prej postane popolnoma neodvisna od ruskih energentov. Ker skoraj vse članice od Putinovega režima še vedno kupujejo zemeljski plin in nafto, je na mestu očitek, da na ta način neposredno financirajo Putinovo vojno, ki jo je 24. februarja sprožil proti Ukrajini.

Putin je vojni zločinec
8
20.03.2022 00:28

Zame je vojni zločinec, ki bo moral odgovarjati pred kazenskim sodiščem.

Tanja Fajon, predsednica socialnih demokratov in zelo verjetna kandidatka levice za prihodnjo mandatarko, je v intervjuju za Siol razblinila dvome in ugibanja o tem, da tudi ona deli mnenje nekdanjega predsednika Milana Kučana o deljeni krivdi za vojno v Ukrajni. "Gre za rusko agresijo predsednika Putina. Tu ni ne dileme ne opravičevanja," je dejala Fajonova.

Terminator proti Putinu
3
20.03.2022 00:21

Ukrajina ni začela vojne, tudi nacionalisti in nacisti je niso. Tisti, ki imajo moč v Kremlju, so jo začeli. To ni vojna ... Več.

Arnold Schwarzenegger je posnel zelo čustven nagovor, namenjen Rusom, odrezanim od informacij, žrtvam Putinove propagande. Opozoril jih je, da to sicer ni njihova, pač pa Putinova vojna, vendar da bodo zaradi dejanj svojega predsednika, ki se vsak dan bolj pogreza v večno sramoto vojnega zločinca, trpeli vsi. Arnie je svoje ruske prijatelje zato iskreno posvaril pred kruto usoda, kajti rusko prihodnost bo zaznamovala vojna, ki jo je sprožil njihov predsednik in ki jo obsoja praktično ves svet.

Potovanje v oblegano mesto
10
15.03.2022 21:46

Obisk vseh treh premierjev ima izjemen pomen. Lahko ga primerjamo z obiskom Londona med drugo svetovno vojno. ... Več.

Wesley K. Clark, upokojeni ameriški general in nekdanji vrhovni poveljnik zavezniških sil v Evropi, na CNN-u o odločitvi premierjev Slovenije, Češke in Poljske, da z vlakom odidejo v Kijev izrazit podporo in solidarnost z ukrajinskim predsednikom Zelenskim, njegovo ekipo in vsemi prebivalci Ukrajine, ki se že tri tedne uspešno upirajo ruskim okupatorjem.

Veleizdajalec Putin
6
13.03.2022 00:08

Vojna bo privedla le do popolne izgube naše države ...

Okoli 7000 (!) ruskih znanstvenikov in akademikov je javno izrazilo nasprotovanje vojni v Ukrajini, ki je posledica invazije, za katero je dal ruski vojski ukaz režim Vladimirja Putina. Kot pravilno ugotavljajo ruski intelektualci, se je njihova domovina zaradi Putina znašla v popolni mednarodni izolaciji, ki bo imela pogubne posledice za rusko prihodnost tudi zaradi eksodusa mlade generacije, do česar v zadnjih dneh masovno prihaja. Agresija na Ukrajino je v Rusiji že sprožila podobne posledice kot Miloševićeve vojne v začetku devetdesetih, ki so Srbiji zadale takšne rane, da si še po tridesetih letih ni povsem opomogla. Putinova Rusija gre po enaki poti, le da bodo posledice še precej hujše. V tem pogledu je Putin vojno v Ukrajni izgubil še isti dan, ko jo je začel.

Komisarjeva najtežja preizkušnja
7
08.03.2022 09:58

Bil sem priča pretresljivim podobam ukrajinskih beguncev, v veliki večini gre za matere z otroki. Težko je bilo gledati te ... Več.

Janez Lenarčič, evropski komisar za krizno upravljanje, je bil po obisku vojnih beguncev iz Ukrajine na Poljskem in v Moldaviji vidno pretresen nad tem, kar je videl. Če so mu še ob imenovanju nekateri v Sloveniji očitali, da ga čaka ena izmed najmanj napornih komisarskih funkcij, so zdaj lahko samo tiho. Kajti kot kaže, čaka komisarja Lenarčiča ena najodgovornejših in najtežjih funkcij, sploh če se razmere v Ukrajini zaradi Putinove agresije ne bodo začele umirjati v prihodnjih tednih in mesecih. Doslej je iz te države pobegnilo že več kot 1,5 milijona ljudi, ocenjuje se, da jih v Evropsko unijo lahko pride še med 5 ali celo več milijonov. Bo Rusija kdaj odgovarjala za Putinove vojne zločine, genocid in agresijo na svojo sosedo? Bodo Putinu kdaj sodili za vse, kar je zagrešil?

Hojseva nova oblačila
5
28.02.2022 00:15

Dokler ne bo vsak posamezen ruski državljan čutil, kako norega predsednika imajo, toliko časa v Rusiji ne bo vzniknilo večje, ... Več.

Aleš Hojs, notranji minister, je presenetil vse z napovedjo, da bi Slovenija lahko sprejela do 200.000 vojnih beguncev iz Ukrajine, če bi bilo to potrebno. Glede na očitke, ki so s strani levice in dela civilne družbe doslej leteli na Hojsovo stranko SDS in celo Hojsa osebno glede migrantske politike, je takšna izjava dejansko šokirala vse. Seveda v pozitivnem smislu. Ponuditi pomoč ljudem v stiski je dokaz humanizma. V predvolilnem času bo desnica s takšno potezo zaprla usta levici. No, v bistvu kar zabetonirala. Putin bo torej v marsičem krojil predvolilno kampanjo v Sloveniji. V kontekstu dobrodošlice vojnih beguncev je Hojs ostro nastopil tudi glede vizumske politike, kjer ugotavlja, da se bodo Rusi, ki so žrtve pranja možganov domačih medijev, šele takrat začeli zavedati, kam jih je pripeljal Putin, ko praktično ne bodo mogli več odpotovati v nobeno zahodno državo ...

1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.114
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.303
03/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.142
04/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.727
05/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.474
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.336
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.262
08/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 939
09/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.026
10/
Intervju z vampirjem: Sergej Lavrov, Putinov minister za laganje v tujini in eden ključnih predstavnikov ruskega vzporednega vesolja
Uredništvo
Ogledov: 1.777