Izjava dneva

Moskovski vazali

24.02.2019 15:00
Ključne besede:   Jeremy Hunt   Slovenija   Sovjetska zveza   Miro Cerar

Foto: RTV Slovenija

To je moj prvi obisk Slovenije v vlogi zunanjega ministra, ne pa tudi prvi v mojem življenju. Res sem zelo vesel, da sem tukaj, kajti kot partnerska evropska država je Združeno kraljestvo zelo ponosno na transformacijo, ki jo je bila deležna Slovenija v zadnjih tridesetih letih. Resnično občudovanja vredna tranformacija od vazalske sovjetske države do moderne evropske demokracije, članice Evropske unije, zveze NATO, dežele s cvetočo ekonomijo, rastočim turizmom vsako leto, to je res primer Evrope v najboljšem smislu.

Jeremy Hunt, britanski zunanji minister, je med obiskom Ljubljane na uradni tiskovni konferenci s svojim gostiteljem, slovenskim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem, izrekel stavek, zaradi katerega je bila Slovenija ponovno na "prvih straneh" tujih, predvsem britanskih medijev. Imenovati Slovenijo "vazalsko državo Sovjetske zveze" je - zgodovinsko gledano - kar hud spodrsljaj, ki si ga šef britanske diplomacije, so ugotavljali mediji na Otoku, ne bi smel privoščiti. Ni pa to njegov prvi faux-pas, so dodali.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Inšpektor za "sovražni govor"
8
07.07.2019 16:47

Si želimo živeti v državi, ki ima v ustavi zapisane pravice do svobode izražanja, sodnega in pravnega varstva, sprejeti pa ... Več.

Ženja Leiler, urednica na časniku Delo, o najnovejši zakonodajni muhi aktualne oblasti, ki se je razglasila za borko proti t.i. sovražnemu govoru. Ministrstvo za kulturo namreč forsira zakon, s katerim naj bi omejili ali celo zatrli takšen govor, ob tem pa očitno namenoma vsi pozabljajo, da imamo kazensko zakonodajo, ki prav takšno izražanje že danes sankcionira ...

Butalci in širitev EU
7
03.07.2019 15:37

Zanima nas resor za širitev.

Marjan Šarec, predsednik vlade, je po sklenitvi načelnega dogovora o rezdelitvi ključnih mest bodoče bruseljske birokracije, potrdil, da njegovo vlado zanima komisarsko mesto za širitev Evropske unije. Ideja je seveda povsem iracionalna in strateško zgrešena, kajti tudi največjim evropskih analfabetom je jasno, da se Unija vsaj še en komisarski mandat ne bo širila. Čemu torej prevzeti resor, ki bo eden najbolj nepomembnih? Nekateri opozarjajo, da je to vseeno slovenskemu kandidatu za to funkcijo - Miru Cerarju. Samo da bo komisar. Morda bi Šarcu takšna poteza ustrezala, saj bi se ga na ta način še najbolj elegantni znebil, potem pa počasi prevzel še stranko SMC ...

Pahor res ni kul
6
26.06.2019 15:36

Javni zdravstveni sistem, javni izobraževalni sistem, javni infrastrukturni sistem, to je vse kul. 

Predsednik republike Borut Pahor je v zadnjem intervjuju za Siol.net komentiral 28-letnico neodvisne države in nekatere aktualne teme, med drugim tudi privatizacijo bank. V anale bom šla izjava, da državi ni treba biti lastnica banke, da bi z njo služila. Še bolj pa je v oči oziroma uho skočila besedica "kul", s katero je v pogovorni slovenščini, v bistvu slengovskem jeziku poskušal izpasti - kul. Očitno ima predsednik, ki bo čez dobra tri leta brez službe, še vedno težave z dojemanjem svoje trenutne funkcije.

Ko Violeta zažvrgoli
6
14.06.2019 09:50

Snočkaj sem v mestu bla, na drugi strani reke. Slišala sem znani glas, samo nihče se več ne smeje.

Violeta Bulc, še vedno aktualna evropska komisarka, je na svojem uradnem tviter profilu objavila verze, ob katerih se je marsikdo zdrznil. Kaj je pesnica hotela z njimi povedati? Na socialnih omrežjih so zaradi njene "pesmi" celo ugibali, da se gospa Violeta morda srečuje s podobnimi tegobami kot njen šef Jean-Claude ...

Komu prodati Abanko?
10
03.06.2019 14:40

Kadar torej prodajamo banke, moramo skrbno izbrati bodoče lastnike. Treba je izbrati strateške lastnike, torej ... Več.

Ekonomist Jože P. Damijan je na svojem blogu načel ta hip izjemno občutljivo vprašanje prodaje (državne) Abanke, in sicer gre za tisti temeljni razmislek glede bodočega lastnika: naj bo to kak sklad, ali je bolje, če gre za banko? Damijan torej "navija" za banko ...

Upokojenski "tik-tak"
7
31.05.2019 22:02

DeSUS je vladna stranka že 22 let, Karl Erjavec pa je že 15 let minister. 

Bojan Požar, urednik portala Požareport in voditelj oddaje Faktor na TV3, je v petkovem komentarju, posvečenemu Karlu Erjavcu, ki je bil zaslišan pred Toninovo komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb zaradi aribitražne prisluškovalne afere, mimogrede omenil tudi podatek, ob katerem se gre zamisliti. Namreč da je Karl Erjavec, predsednik upokojenske stranke DeSUS, že takorekoč inventar slovenske poosamosvojitvene politike. Požar sicer ugotavlja, da je Erjavec postal "certificirano politično truplo" (podobno kot Miro Cerar) in da je resda vse bolj primitiven, vse bolj infantilen, kar pa še ne pomeni nujno, da je z njim tudi (politično) konec.

Sova išče čuke
4
21.05.2019 10:11

Želimo pritegniti dinamične in motivirane sodelavce, ki jih zanima delo na obveščevalno-varnostnem področju, jih ... Več.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (SOVA) je objavila javni razpis za sedem novih delovnih mest. Iščejo tajne sodelavce, analitike in pravnike. Pravijo, da bi radi pritegnili dinamične in motivirane delavce. Glede na plače in siceršnjo delovno klimo na Sovi marsikdo dvomi, da jim bo to uspelo. Ja pa oglas za zaposlitev izvirna ideja. Morda bi po koncu razpisa javno objavili tudi sedmerico srečnih izbrancev?

Evrovozijski kruhoborci
3
15.05.2019 06:52

600.000 evrov nas stane Evrovizijska popevka. Nič ni s tem narobe, če bi Zala in Gašper dobila vsaj pol od tega. Ali ... Več.

Božidar Novak, podjetnik, ustanovitelj komunikacijske skupine SPEM, legenda odnosov z javnostmi in občasni pisatelj, je zadel bistvo s to izjavo. Evrovizija je od leta 1992, ko je Slovenija na njej prvič nastopila samostojno, napol sprivatiziran projekt skupine ljudi na RTV Slovenija, ki jim nihče nič ne more. Še najmanj vsakokratni generalni direktor te javne hiše.

Največ sodnic v Evropi
4
02.05.2019 23:35

Slovenija ima na število prebivalcev največ sodnikov Evropi. Samo kakšnih?

Dr. Boštjan M. Zupančič, dolgoletni profesor prava in sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, na tviterju o zanimivi statistiki, ki podira ponarodele floskule o sodnih zaostankih kot posledici kadrovske suše v slovenskem sodstvu, kjer je okoli 85 % sodnikov ženskega spola.

Praznik po prazniku
8
01.05.2019 22:23

ŽIVEL 2. MAJ, PRAZNIK DELA.

Čestitamo vam za 2. maj, praznik dela. Samo redke države v Evropi se lahko pohvalijo, da je pri njih tudi 2. maj državni praznik in dela prost dan. V Evropski uniji je Slovenija sicer edina, so pa 2. maja delavci in občani doma tudi v Bosni, Srbiji in Črni gori ter Ukrajini.

Praznik Protiimperialistične fronte
7
26.04.2019 20:45

BRALCEM VOŠČIMO OB 27. APRILU, DNEVU BOJA PROTI IMPERIALIZMU.

Šiško gre v Katalonijo!
3
23.04.2019 09:05

Andrej Šiško se bo v naslednjih dneh med volilno kampanijo odzval na povabilo in obiskal Katalonijo.

Anica Bidar, sopredsednica Gibanja Zedinjena Slovenija, je ponosno sporočila, da bo stranka nastopila na volitvah v Evropski parlament, pa tudi to, da bo njen predsednik Andrej Šiško obiskal Katalonijo. O tem, kaj bo tam počel, so še skrivostni. Bo morda tamkajšnjim secesionistom delil izkušnje glede štajerske varde oziroma postroja prostovoljcev, ali pa bo njegov obisk na bolj akademski ravni in bo denimo predaval na Inštitutu za mednarodne odnose v Barceloni?

Irena Joveva in davki v EU
5
12.04.2019 22:52

"Davčne ureditve na ravni EU ni, saj bi s tem države izgubile suverenost na področju davkov. A je potrebno določiti ... Več.

Irena Joveva, simpatična novinarka in "Spitzenkandidatka" vladajoče stranke Lista Marjana Šarca (LMŠ), je na petkovem predvolilnem soočenju na ljubljanski Pravni fakulteti ustrelila kozla, kot se reče. Izjavila je nekaj, kar niti slučajno ne drži. Njeno izjavo, ki jo je najprej objavila na svojem tviter profilu @StrankaLMS, so seveda kmalu zatem izbrisali. Ko je nekdo ugotovil, da gre za "bullshit", kot se reče. Se zgodi, ni kaj. Bivši novinarski kolegivi Jovevi želimo več sreče na prihodnjih soočenjih in čim manj razočaranja po koncu evropskih volitev.

Požarjevi prisluhi
2
11.04.2019 09:33

Viri tudi pravijo, da se je direktorju Sove Rajku Kozmelju tresel glas, Damir Črncec, državni ... Več.

Bojan Požar, urednik spletnega portala Požareport in oddaje Faktor na TV3, je imel na torkovi seji Šarčevega Sveta za nacionalno varnost očitno svoja "ušesa". Kot je znano se je Svet sešel zaradi "prisluškovalne afere", s katero je slovenska vlada za nekaj dni proti sosednji Hrvaški sprožila (medijsko) vojno, ker naj bi Ivan Tolj, svetovalec graške Styrije na Hrvaškem, po telefonu prosil Luda Bammensa, finančnega direktorja sklada KKR, naj preko svojih zvez vpliva na POP TV, da ne bi objavila (stare) informacije o tem, da je prisluškovanje Simoni Drenik in Jerneju Sekolcu pred štirimi let delo hrvaške obveščevalne službe SOA. Požar ugotavlja, da je celotna afera umetno sproducirana in namenjena predvolilni kampanji za evropske volitve, naročniki pa sedijo v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca. Je sploh kaj za dodati?

Požar in generalmajorka
12
08.04.2019 08:14

Požarju je treba že enkrat zapreti gobec, da ne bo serijsko sral po ljudeh in kot zdravo za gotovo prodajal zlonamerne trače, ... Več.

Marko Crnkovič, kolumnist Večera in urednik spletnega medija Fokuspokus, se je razhudil nad zadnjo afero, povezano z načelnico Generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc, ki jo je Bojan Požar, urednik portala Požareport, obtožil, da je bila na bolniški zaradi psihičnih težav. Požar ni vzrok, temveč posledica "idiotizacije medijskega in javnega diskruza", je prepričan Crnkovič, ki je s Požarjem že nekaj časa na bojni nogi. Na družbenih omrežjih, zlasti tviterju, je Crnkovičev komentar z naslovom Hvala bogu, da je generalmajorska ovadila Požarja, sprožil zelo burne odzive, med katerimi ni manjkalo tudi osebnih žalitev in zmerljivk.

Mrtvec
8
31.03.2019 22:31

Nisem politično mrtev.

Miro Cerar, nekdanji premier in trenutni zunanji minister, je v intervjuju za Dnevnik razkril, da je politično še vedno živ. Potem ko se je z odstopom okoljskega ministra Jureta Lebna verjetno za nekaj časa izognil osebni odgovornosti za korupcijo v primeru 2. tira, in potem ko je prejšnji teden vznemirjal javnost z gromovništvom proti Hrvaški zaradi Piranskega zaliva, se je zdaj očitno odločil, da je čas za "piar". Prvi cilj je javnost prepričati, da politično še ni mrtev. Četudi ima kup bojevitih svetovalcev in svetovalk za komuniciranje, etični profesor Cerar očitno še ni dojel, da je zanikanje v metajeziku pravzaprav potrjevanje. Zaradi tega si z intervjuji, v katerih zagotavlja, da je še živ, koplje še globljo jamo ... Skratka, Miro Cerar je še kako politično mrtev.

Ko premier nima nič za povedati
8
19.03.2019 23:55

Moj govor v Evropskem parlamentu v tem času bi bil lahko razumljen kot predvolilni. Tisti, ki mi danes očitate, ker ne bom ... Več.

Marjan Šarec, komik v vlogi predsednika vlade, se je na tviterju odzval na precej utemeljene kritike, češ da se je po nepotrebnem in brez razloga odrekel povabilu, da bi v kratkem nagovoril poslance Evropskega parlamenta. Urednik portala+ Dejan Steinbuch se je na njegovo "pojasnilo" odzval s sarkazmom: Morda pa slovenski premier evroposlancem enostavno nima nič pametnega za povedati?!

Antisemitizem
8
18.03.2019 08:49

Izreal nima pravice biti judovska država, saj to pomeni institucionalizacijo diskriminacije.

Boris Vasev, aktivist in novinar spletnega portala MMC RTV Slovenije, ne skriva svojega antisemitizma, sovraštva do Izraela oziroma ljubezni do Palestincev. Intervju z ameriško politologinjo Virginio Tilley je zlorabil za ponovno razširjanje sovražnega govora do države Izrael, ki ji intervju odreka pravico do obstoja, Izraelce pa razglaša za nekakšne naciste, ki imajo Palestince zaprte v koncentracijskih taboriščih. Glede na latentni antisemitizem, ki je v Sloveniji prisoten že od sredine 19. stoletja, so takšne trditve seveda skrajno problematične. Sicer pa je razvpito poročilo OZN o izraelu, pod katerega se je podpisala tudi Virginia Tilley, v svoji vsebini tako kontroverzno (očitajo mu, da je izrazito pristransko, naklonjeno palestinski strani), da se je od njega distanciral celo generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. 

Zmagova(lna) rešitev
14
08.03.2019 17:30

Dokler ne bomo postavili ene tri tipe pred zid in jih počili, ne bo nič.

Zmago Jelinčič Plementi je v četrtkovi oddaji Tarča na nacionalki ponovno poskrbel za svojo reklamo. V razpravi o škandalu z maketo drugega tira je voditeljico Eriko Žnidaršič sprovociral s stavkom, ki je v slovenskih gostilnahže ponarodel. Da bi bilo namreč treba nekaj ljudi, ki so najbolj odgovorni za korupcijo na Slovenskem, enostavno postaviti pred zid. Toda Plemeniti je besede, ki vsebujejo elemente sovražnega govora, izrekel na javni televiziji, zato si je prislužil ukor voditeljice. V državnem zboru je sicer njegov kolega iz stranke Levica že pred časom podobno razmišljal, le da izključno v ideološkem kontekstu. Miha Kordiš je dejal, da bi bilo kapitaliste treba "obrat do zadnjega beliča, nato pa bajoneti sterat v morje".

 

Inšpektor Kangler
4
07.03.2019 00:15

Očitno gre (pri napadu na Ivana Simiča, op. uredn.) za zrežirano zgodbo, kdo pa ve, da Ivan Simič tak zgodaj hodi v službo? ... Več.

Franc Kangler, nekdanji kriminalist in kasnejši župan, si je na tviterju ob včerajšnjem incidentu v Ljubljani, ko je zgodaj zjutraj neznanec fizično napadel Ivana Simiča pred njegovo pisarno, zastavil nekaj tehtnih vprašanj, s katerimi bi se morali ukvarjati kriminalisti. Kot nekdanji kriminalist Kangler dobro pozna njihove metode dela, drugo vprašanje pa je, kakšna je verjetnost, da nekdo v tej državi dejansko organizirano in sistematično spremlja delo "oporečnikov". Po našem mnenju zelo majhna. Sploh če pomislimo na razsulo, v katere je (bila) Sova. Pa ta slovenskih državljanov niti ne sme zakonito spremljati ...

1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Balkanski posli Telemacha: "Arogantno in hinavsko. Ne vem, če bi državljan Malte Dragan Šolak lahko to počel v Evropski uniji. Sramota!"
Uredništvo
Ogledov: 1,540
02/
Nova Evropska komisija in pasti Zahodnega Balkana: Zakaj Slovenijo tako zanima resor za širitev
Božo Cerar
Ogledov: 1,402
03/
Odprto pismo notranjemu ministru: Mrtvaški veter iz pisarne ministra Poklukarja
Anej Sam
Ogledov: 1,798
04/
50 let človeka na Luni (1969-2019): "Trenutno lahko letimo le znotraj zemeljske orbite, to je najdlje, kot lahko gremo."
Boštjan Pihler
Ogledov: 1,326
05/
Štiri milijarde evrov bo šlo letos za zdravstvo, kakovost storitev pa še naprej pada!
Uredništvo
Ogledov: 1,326
06/
Norosti Šarčevega medijskega zakona: Bomo tudi za kršitve cestno-prometnih predpisov odslej kaznovali – vzdrževalce cest?
Igor Mekina
Ogledov: 1,077
07/
O politično korektnih nemških medijih: "Danes so mediji kot lubenice - zunaj zeleni, znotraj pa še vedno rdeči"
Norbert Bolz
Ogledov: 1,207
08/
"Resnice ni brez ideje ali vsaj iluzije. Prinašajo jo zasanjani misleci, plačujejo s kapljami krvi."
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,045
09/
Stoletni pečat Zorka Simčiča (4. del): "Ko sem bil prvič v Evropi, so me vedno znova in znova spraševali, kdo nas financira in ali se naši dijaki res urijo z brzostrelkami."
Uredništvo
Ogledov: 884
10/
Koliko nas je v resnici stala sanacija bank? Odgovor je 4,5 milijarde evrov
Bine Kordež
Ogledov: 590