Razkrivamo

(Popravek) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade

Ministrstvo za obrambo se je odzvalo na članek, ki smo ga 13. novembra 2019 objavili na portalu+ pod naslovom Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade. V skladu z določili zakona o medijih popravek, ki smo ga prejeli od Aleša Sile, vodje Službe za strateško komuniciranje Ministrstva za obrambo, objavljamo v celoti in brez lektorskih posegov.

20.11.2019 19:00
Piše: Uredništvo

Uredništvo Portala Plus je 13. novembra 2019 objavilo anonimni pamflet z naslovom Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade. V zapisu so neresnične navedbe in konstrukti, ki niso povezani z resničnostjo. Večino zapisanega smo v preteklosti že večkrat zanikali in z argumenti pojasnili, pa se neresnične navedbe na različnih portalih znova in znova uredniško nekritično ponavljajo. Neresnic je v tem zapisu toliko, da bomo v nadaljevanju zanikali le najočitnejše, neutemeljenih konstruktov pa ne bomo komentirali. Žalostno je, da se takšen pamflet objavi in se pod njim podpiše uredništvo Portala Plus.

 

Že v uvodu pamfleta sta zapisani dve jasni laži, da naj bi na MO pred kratkim kupili vozila Pandur in helikopterje. Ministrstvo za obrambo pred kratkim ni kupilo nič od navedenega niti ne potekajo postopki nakupov teh sredstev. Glede nakupa avtomatskih pušk F2000S je mogoče danes trditi, da se je orožje v 12- letni operativni uporabi izkazalo kot učinkovito in primerno za zahtevno vojaško uporabo. V vseh letih intenzivne uporabe doma in v tujini ter ob izstreljenih več milijonih kosov manevrskega in ostrega streliva se je pehotno orožje izkazalo kot vzdržljivo in kakovostno. V 12-letni uporabi puške v Slovenski vojski se do danes ni uničil niti en kos.

 

Navedba, da naj bi minister Erjavec kupil terenska vozila Toyota, je neresnična. Investicijska dokumentacija in javna naročila z izborom najugodnejšega ponudnika ter podpisi okvirnih sporazumov za nakup so bili strokovno utemeljeni in izvedeni v prejšnjem mandatu, ko minister Erjavec ni vodil obrambnega resorja. Pri dosedanji uporabi so se vozila izkazala za ustrezna in izpolnjujejo vse tehnične, varnostne in druge standarde. Nabavljena vozila bodo v celoti nadomestila iztrošena terenska vozila, ki jih je do sedaj uporabljala Slovenska vojska.

 

Glede nakupa oklepnih vozil 4 x 4 JLTV Oshkosh smo letos že večkrat argumentirano dokazali, da smo kupili najsodobnejša oklepna vozila z najvišjo mogočo stopnjo zaščite. Vozila bodo predvidoma od konca naslednjega leta postopno dobavljena v natančno takšni konfiguraciji in z vso opremo, ki smo jo naročili. 

 

Ministrstvo za obrambo ne izvaja postopkov za nakup štirih reševalnih helikopterjev, kot trdijo v uredništvu Portala Plus. Res je, kot ugotavlja uredništvo, da ministrstvo "nima primerjalne analize med mogočimi dobavitelji helikopterjev", ker za to trenutno ni nobene potrebe. Vlada RS še ni sprejela odločitve za nakup namenskih helikopterjev za potrebe HNMP. Dejstvo je, da ureditev in organiziranje HNMP spada med pristojnosti Ministrstva za zdravje. Ministrstvo za obrambo oziroma Slovenska vojska je skladno z veljavnimi predpisi le izvajalec helikopterskega reševanja in prevozov obolelih. 

 

Zelo odločno zanikamo neresnično in tudi žaljivo trditev, da "Slovenska vojska nima ustrezno dobrih pilotov". Resnica je prav nasprotna, saj piloti helikopterjev Slovenske vojske že dve desetletji uspešno in požrtvovalno rešujejo človeška življenja v gorah, v zadnjih letih tudi življenja nedonošenčkov, prav tako posredujejo ob naravnih in drugih nesrečah ter pomagajo z medbolnišničnimi prevozi hudo bolnih in prevozi ponesrečencev v prometnih ter drugih nesrečah. Njihovo delo je strokovno in cenjeno tako v Sloveniji kot tudi v zvezi Nato. Poslanstvo helikopterskega reševanja ljudi v stiski v Republiki Sloveniji trenutno tudi edini opravljajo.

 

Ministrstvo za obrambo 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
14
03.12.2019 08:30
Pred natanko stotimi leti je bila ustanovljena ljubljanska univerza. V sredo, 3. decembra 1919, je imel na njej prvo predavanje ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
16
02.12.2019 05:00
Terotistični napad, ki se je prejšnji teden zgodil v Londonu, odgovornost zanj pa je nemudoma prevzela formalno sicer poražena ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
5
29.11.2019 21:00
V zgodbi o razprodaji Istrabenza se je pojavil stari znanec iz ropotarnice slovenske tranzicije. Resda smo po aferi ACH že malce ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
13
28.11.2019 20:00
Zakaj se Združene države Amerike ponovno aktivno vključujejo v geopolitične razmere v Latinski Ameriki, si lahko pojasnimo z ... Več.
Piše: Shane Quinn
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
1
27.11.2019 20:10
Čas je za resno analizo sprejetega proračuna za prihodnje leto. Nikakor ne drži, da gre iz proračuna 80 % za plače, 20 % za ... Več.
Piše: Bine Kordež
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
6
26.11.2019 20:00
Ministrstvo za obrambo se je odzvalo na članek, ki ga je uredništvo 13. novembra 2019 objavilo na portalu+ pod naslovom Dosje ... Več.
Piše: Uredništvo
Ameriške predsedniške volitve 2020: Ko milijarderji jokajo
5
24.11.2019 23:59
Predsedniške volitve v Združenih državah Amerike 3. novembra 2020 lahko pomenijo resen preobrat vodenja države. Volivci bodo ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Državljanska vojna (1941-1991): Grahovo v ognju groze, v katerem je zgorel tudi pesnik France Balantič
18
22.11.2019 16:45
V Grahovem pri Cerknici je 24. novembra 1943 potekal prvi napad partizanov na domobrance, s čemer se je dokončno razplamtela ... Več.
Piše: Uredništvo
Bloomberg o Luki Koper: Kitajsko-avstrijski projekt hitre železnice do Trsta ogroža privilegiran položaj edinega slovenskega pristanišča
11
21.11.2019 20:00
Newyorški finančno-poslovni spletni medij Bloomberg se je razpisal o negotovi prihodnosti koprskega pristanišča, ki ga ogrožata ... Več.
Piše: Uredništvo
Moralesov padec v Boliviji bo okrepil ameriško prevlado v Latinski Ameriki
6
17.11.2019 21:00
V Boliviji konec skoraj štirinajstletne vladavine Eva Moralesa predstavlja še eno spodbudo Washingtonu za že usihajočo moč v ... Več.
Piše: Shane Quinn
Otto Skorzeny, "najnevarnejši človek v Evropi", tajni nacistični načrt za bombardiranje New Yorka in Hitlerjevi pomisleki glede atomske bombe
8
14.11.2019 21:00
Pred približno letom in pol me je ugledni ameriški zgodovinar in znanstvenikNoam Chomskypo elektronski pošti opozoril na ... Več.
Piše: Shane Quinn
Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade
8
13.11.2019 21:00
Karla Viktorja Erjavca v vlogi ministra za obrambo spremljajo afere že od prvega dne ministrovanja. In to v obeh mandatih. Kar ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenski intelektualci o razmerah v državi ob 30-letnici padca Železne zavese: "Danes bo že jutri včeraj"
13
08.11.2019 23:59
Danes so Dimitrij Rupel, Peter Jambrek, Tomaž Zalaznik, Božo Cerar, Lovro Šturm, Marko Noč,Igor Grdina, Ludvik Toplak, Borut ... Več.
Piše: Uredništvo
Ustavno sodišče dokončno razsodilo: Obvezne glasbene kvote Mira Cerarja so neustavne!
11
07.11.2019 02:00
Zloglasne glasbene kvote, ki jih je pod vlado Mira Cerarja uzakonil danes glavni okoljski inšpektor, nekoč pa poslanec SMC in ... Več.
Piše: Uredništvo
Banka Slovenije pod težo kritik: So bile omejitve pri najemanju kreditov občanov res potrebne?
15
05.11.2019 21:00
V preteklih dneh je veliko razburjenja povzročil ukrep Banke Slovenije, s katerim so zaostrili pogoje kreditiranja fizičnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kaj so na koncu prinesle letošnje spremembe davčne zakonodaje
2
02.11.2019 09:00
Vsekakor pomenijo celotne letošnje spremembe davčne zakonodaje pomemben premik v davčni razbremenitvi dela. Glede na omejitve ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dan spomina na mrtve v deželi kosti ali kako so perfidno onemogočili komisijo za "reševanje vprašanj prikritih grobišč"
18
31.10.2019 10:00
Kljub zakonski podlagi, vladnim sklepom in politični podpori Komisiji za reševanje vprašanj prikritih grobišč, kot se ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Islamizacije, celo afrikanizacije Evrope ne more rešiti resor za "zaščito evropskega načina življenja"
17
29.10.2019 23:15
Namera nove predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da ustanovi poseben resor za zaščito evropskega načina ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Kaj globoka država sporoča Marjanu Šarcu? Da se mu, če ne bo sodeloval, počasi izteka rok trajanja?!
35
28.10.2019 23:15
Vikend intervjuja premierja Šarca za popularno komercialno in nacionalno televizijo sta morda začetek njegovega konca, v vsakem ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Klinični center pred novo afero: Ali bodo predsedniku Združenja kardiologov Slovenije Zlatku Frasu pred nosom izmaknili Kardiološko kliniko?
6
21.10.2019 22:45
Ustanoviti Srčni center v UKC Ljubljana pod pretvezo, da bodo s tem rešili problem otroške kardiologije in otroške srčne ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Človek iz ozadja: Vse majhne in malo večje laži Dušana Kebra
Krištof Zevnik
Ogledov: 3,395
02/
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
Saška Štumberger
Ogledov: 2,186
03/
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
Milan Gregorič
Ogledov: 2,116
04/
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
Matija Ž. Likar
Ogledov: 1,776
05/
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 2,272
06/
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
Bine Kordež
Ogledov: 1,157
07/
Dve leti po največjem ropu v zgodovini Slovenije: In cryptography we trust, zaupamo kriptografiji
Marko Gašparič
Ogledov: 969
08/
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
Shane Quinn
Ogledov: 1,017
09/
Pisma iz emigracije: Kako je mala Ella preživela malomarnost in ignoranco slovenske pediatrije
Dejan Steinbuch
Ogledov: 600
10/
Dolg upokojencem se nič ne zmanjša z miloščino 6,50 evrov na mesec
Angel Polajnko
Ogledov: 1,239