Razkrivamo

(Popravek) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade

Ministrstvo za obrambo se je odzvalo na članek, ki smo ga 13. novembra 2019 objavili na portalu+ pod naslovom Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade. V skladu z določili zakona o medijih popravek, ki smo ga prejeli od Aleša Sile, vodje Službe za strateško komuniciranje Ministrstva za obrambo, objavljamo v celoti in brez lektorskih posegov.

20.11.2019 19:00
Piše: Uredništvo

Uredništvo Portala Plus je 13. novembra 2019 objavilo anonimni pamflet z naslovom Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade. V zapisu so neresnične navedbe in konstrukti, ki niso povezani z resničnostjo. Večino zapisanega smo v preteklosti že večkrat zanikali in z argumenti pojasnili, pa se neresnične navedbe na različnih portalih znova in znova uredniško nekritično ponavljajo. Neresnic je v tem zapisu toliko, da bomo v nadaljevanju zanikali le najočitnejše, neutemeljenih konstruktov pa ne bomo komentirali. Žalostno je, da se takšen pamflet objavi in se pod njim podpiše uredništvo Portala Plus.

 

Že v uvodu pamfleta sta zapisani dve jasni laži, da naj bi na MO pred kratkim kupili vozila Pandur in helikopterje. Ministrstvo za obrambo pred kratkim ni kupilo nič od navedenega niti ne potekajo postopki nakupov teh sredstev. Glede nakupa avtomatskih pušk F2000S je mogoče danes trditi, da se je orožje v 12- letni operativni uporabi izkazalo kot učinkovito in primerno za zahtevno vojaško uporabo. V vseh letih intenzivne uporabe doma in v tujini ter ob izstreljenih več milijonih kosov manevrskega in ostrega streliva se je pehotno orožje izkazalo kot vzdržljivo in kakovostno. V 12-letni uporabi puške v Slovenski vojski se do danes ni uničil niti en kos.

 

Navedba, da naj bi minister Erjavec kupil terenska vozila Toyota, je neresnična. Investicijska dokumentacija in javna naročila z izborom najugodnejšega ponudnika ter podpisi okvirnih sporazumov za nakup so bili strokovno utemeljeni in izvedeni v prejšnjem mandatu, ko minister Erjavec ni vodil obrambnega resorja. Pri dosedanji uporabi so se vozila izkazala za ustrezna in izpolnjujejo vse tehnične, varnostne in druge standarde. Nabavljena vozila bodo v celoti nadomestila iztrošena terenska vozila, ki jih je do sedaj uporabljala Slovenska vojska.

 

Glede nakupa oklepnih vozil 4 x 4 JLTV Oshkosh smo letos že večkrat argumentirano dokazali, da smo kupili najsodobnejša oklepna vozila z najvišjo mogočo stopnjo zaščite. Vozila bodo predvidoma od konca naslednjega leta postopno dobavljena v natančno takšni konfiguraciji in z vso opremo, ki smo jo naročili. 

 

Ministrstvo za obrambo ne izvaja postopkov za nakup štirih reševalnih helikopterjev, kot trdijo v uredništvu Portala Plus. Res je, kot ugotavlja uredništvo, da ministrstvo "nima primerjalne analize med mogočimi dobavitelji helikopterjev", ker za to trenutno ni nobene potrebe. Vlada RS še ni sprejela odločitve za nakup namenskih helikopterjev za potrebe HNMP. Dejstvo je, da ureditev in organiziranje HNMP spada med pristojnosti Ministrstva za zdravje. Ministrstvo za obrambo oziroma Slovenska vojska je skladno z veljavnimi predpisi le izvajalec helikopterskega reševanja in prevozov obolelih. 

 

Zelo odločno zanikamo neresnično in tudi žaljivo trditev, da "Slovenska vojska nima ustrezno dobrih pilotov". Resnica je prav nasprotna, saj piloti helikopterjev Slovenske vojske že dve desetletji uspešno in požrtvovalno rešujejo človeška življenja v gorah, v zadnjih letih tudi življenja nedonošenčkov, prav tako posredujejo ob naravnih in drugih nesrečah ter pomagajo z medbolnišničnimi prevozi hudo bolnih in prevozi ponesrečencev v prometnih ter drugih nesrečah. Njihovo delo je strokovno in cenjeno tako v Sloveniji kot tudi v zvezi Nato. Poslanstvo helikopterskega reševanja ljudi v stiski v Republiki Sloveniji trenutno tudi edini opravljajo.

 

Ministrstvo za obrambo 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
7
03.07.2020 14:30
Čeprav mainstream mediji občutno vlečejo v levo, je slovenska medijska scena pluralna. Zasebni mediji lahko izbirajo svojo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
19
01.07.2020 00:25
Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
5
30.06.2020 08:30
Mesec in pol popolne karantene, ki so jo sredi maja razglasili za Santiago, pomeni, da lahko odidemo iz stanovanja samo z online ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Muha proti Kosu: Neresnične navedbe Gregorja Kosa o delu AKOS
0
26.06.2020 22:39
Zaradi članka Gregorja Kosa, objavljenega na portalu+ 19. junija 2020 pod naslovom Skrajni čas bi bil, Tanja Muha poslovi z ... Več.
Piše: Uredništvo
Odprto pismo aktivnega državljana: Ali smo sploh zreli za demokracijo?
14
23.06.2020 22:00
Samo sprašujem. Najprej sebe samega, potem vse ostale: Ali smo sploh zreli, slovenski državljani, za demokracijo? Nekako me ... Več.
Piše: Miha Burger
Dosje slovenski gozdovi, 4. del: Dva primera "kreativne sistematizacije" direktorja Zavoda za gozdove Damjana Oražma
3
23.06.2020 00:30
Eden izmed očitkov, ki letijo na direktorja javnega Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), se nanaša tudi na njegovo nepotistično ... Več.
Piše: Uredništvo
Berlinski puč 13. marca 1920: Karikatura vojaškega udara, ki je trajal nekaj dni, a je bil uvertura v vzpon Adolfa Hitlerja
2
21.06.2020 11:00
Pred stoletjem je v Nemčiji prišlo do državnega udara proti nastajajoči weimarski republiki. Dogodek, znan tudi kot Kappov puč, ... Več.
Piše: Shane Quinn
Skrajni čas bi bil, da se Tanja Muha poslovi z direktorskega položaja na Agenciji AKOS
3
19.06.2020 20:04
S Tanjo Muha, direktorico Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ima minister za javno upravo Boštjan Koritnik ... Več.
Piše: Gregor Kos
Dosje slovenski gozdovi, 3. del: Tri "trofeje" iz gozdarske zbirke direktorja Zavoda za gozdove Damjana Oražma
13
09.06.2020 00:40
Nadaljujemo z razkrivanjem okostnjakov iz omare Damjana Oražma, direktorja Zavoda za gozdove Slovenije, ki se je doslej soočal s ... Več.
Piše: Uredništvo
Spreminjanje osredotočenosti: Od koronavirusa do kubanske raketne krize
5
07.06.2020 11:00
Medtem ko je svetovna pozornost usmerjena na koronavirus, bi morda veljalo za trenutek preusmeriti pozornost in analizirati ... Več.
Piše: Shane Quinn
Popravek: Dosje Livar (Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj )
0
06.06.2020 21:40
Dne 26.05.2020 je bil objavljen članek z naslovom Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo ... Več.
Piše: Uredništvo
Tržaški Primorski dnevnik se zaradi laganja o incidentu na meji s Slovenijo še vedno ni opravičil
9
04.06.2020 22:30
Primorski dnevnik je konec maja objavil novico o incidentu na slovensko-italijanski meji, ko naj bi pripadnik Slovenske vojske z ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
8
31.05.2020 23:20
Potem ko smo minuli teden na portalu+ razkrili obrise doslej ene največjih afer, povezanih s slovenskimi gozdovi, so začele ... Več.
Piše: Uredništvo
Koronakriza, brez panike: Banka Slovenije lahko državi Sloveniji mirno "posodi" 13 milijard evrov!
9
27.05.2020 21:00
Pred dnevi sem objavil širši tekst s pregledom denarnega sistema in v njem izpostavil dokaj smelo trditev, in sicer: Glede na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
9
26.05.2020 23:05
Največja livarna v Sloveniji s sedežem v Ivančni Gorici, ki skupaj s proizvodnim obratom v Črnomlju zaposluje 750 delavcev, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
6
25.05.2020 22:00
V tednu slovenskih gozdov, s čemer želimo posebej izpostaviti pomembnost tega vprašanja, začenjamo s serijo člankov o ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko profesor javno piše predsedniku: O dezinfekciji toksične slovenske medijske scene
13
21.05.2020 20:42
Spoštovani gospod predsednik, glede na vaš osebni ugled in ugled vaše institucije vas pozivam, da organizirate javno razpravo o ... Več.
Piše: Uredništvo
SODNA PORAVNAVA: Opravičilo Marku Kolblu in družbi Europlakat, d.o.o.
0
19.05.2020 17:00
V skladu s sodno poravnavo, sklenjeno na podlagi 307. člena Zakona o pravdnem postopku 15. maja 2020 na Okrožnem sodišču v ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako rešiti slovenski turizem? Če ne bo hitre akcije in denarja, se nam obeta katastrofa!
1
15.05.2020 12:00
Koronavirusna epidemija bo resno prizadela slovenski turizem. Letošnja sezona bo zdesetkana, to je verjetno neizogibno. Turizem ... Več.
Piše: Bine Kordež
Začenja se lov na novega ustavnega sodnika ali sodnico: Kdo so kandidati političnih strank?
4
13.05.2020 00:20
Sedem bo kandidatov za izpraznjeno sodniško mesto na Beethovnovi, so nam namignili zaupni viri. Objavljamo vsa imena, ki po ... Več.
Piše: Andrej Černe
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
Uredništvo
Ogledov: 4.365
02/
Uredniški komentar: O razdeljeni naciji in premierju, ki je sejal veter, zdaj pa žanje orkan
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.934
03/
Odprto pismo aktivnega državljana: Ali smo sploh zreli za demokracijo?
Miha Burger
Ogledov: 2.576
04/
Državna proslava v času koronavirusa: Nisem normalna, nisem niti človek in ne spoštujem drugačnega mnenja
Simona Rebolj
Ogledov: 2.237
05/
Pisma iz emigracije: Vsak bi moral imeti svoj otok, na katerega bi lahko pobegnil
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.547
06/
Pismo o janšizmu: Slovenske družbe si niso mogli podrediti niti fašisti niti komunisti, kako naj bi si jo zdaj "janšisti"?!
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.404
07/
Priročnik za petkove proteste: Kakšna so politična stališča "braniteljev slovenske demokracije"?
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.917
08/
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
Andrej Capobianco
Ogledov: 787
09/
Marko Brecelj: Obstajamo, nenadoma pa ne obstajamo več
Dragan Živadinov
Ogledov: 1.120
10/
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
Tjaša Šuštar
Ogledov: 922